Lähde vaeltamaan Teneriffalle ja La Gomeralle vaihteleviin luontomaisemiin.

Vaellusmatka. Teneriffalla maisemaa hallitsee majesteettinen Teiden tulivuori. Pienemmällä, lähes pyöreällä La Gomeran saarella taas on yksi Kanariansaarten tärkeimmistä kansallispuistoista Garajonay laakeripuumetsineen sekä vihreitä laaksoja ja huimaavia rotkoja. Vaelluksilla tutustut saarten ainutlaatuiseen luontoon ja joihinkin Kanariansaarten paikallisista lintulajeista.

Hinta alk. 1 358e
Lataa...

Tärkeää tietoa

 • Maa: Espanja
 • Vaikeusaste:
 • Matkan pituus: 8 päivää
 • Ryhmän koko: 15–23 henkeä
 • Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Upeat vaellusreitit
 • Garajonayn ja Las Cañadas del Teiden kansallispuistot
 • Anagavuoriston laakerimetsä
 • Retkilounaat
 
"On aina niin yllättävää, kuinka pieneltä La Gomeran saarelta voikin löytyä niin monipuolista luontoa!"
 

Lähdöt

Päivämäärä Matkan pituus Lähtöpaikka Perushinta Paikkoja
8 päivää Helsinki 1 378e > 10 Varaa
8 päivää Helsinki 1 358e > 10 Varaa
8 päivää Helsinki 1 408e > 10 Varaa
8 päivää Helsinki 1 498e > 10 Varaa
8 päivää Helsinki 1 498e > 10 Varaa

Eurooppa - muita matkoja

Hintaan sisältyy

 • Edestakainen lento Helsinki–Teneriffa (Reina Sofia)
 • Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
 • Majoitus
 • 7 aamiaista
 • 5 lounasta
 • 3 päivällistä
 • Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
 • TEMA-oppaan palvelut
"On aina niin yllättävää, kuinka pieneltä La Gomeran saarelta voikin löytyä niin monipuolista luontoa!"

Espanja

Espanja
 • Asukasluku: 40,5 milj.
 • Pinta-ala: 504 750 km²
 • Uskonto: Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %
 • Valuutta: Euro
 • Kieli: Espanja, katalaani, gallego, baski

Päiväohjelma Talvi 2014–15

Loka–maaliskuu

Päivä 1 - Lento Teneriffalle

Lento Helsingistä Teneriffan eteläiselle lentokentälle, jossa Finnmatkojen oppaat ovat lentoasemalla vastassa saapuvia lomalaisia ja ohjaavat sinut bussiin (tai taksiin), joka vie sinut hotelliin. TEMA-oppaan tapaat joko lentoasemalla tai perillä hotellissa.

Matka Santa Cruz de Tenerifessä sijaitsevaan hotelliin vie karun maiseman halki.

Lentoaikataulusta riippuen sinulle saattaa jäädä ennen yhteistä päivällistä vielä omaa aikaa. Santa Cruzin rantakatu baareineen ja kahviloineen on kävelymatkan päässä hotellilta. Huvielämä on vilkasta ja kaupungin asukkaat valvovat pitkään.

Päivä 2 - La Laguna ja vaellus Anagan vuoristossa

Ylhäällä La Lagunassa sinulla on aikaa käydä kauppahallissa ja tutkia kaupungin siirtomaatyylistä keskustaa. Kapeiden kujien ympäröimät talonpoikaistyyliset, 1500-luvulta peräisin olevat vauraan väen talot kertovat Kanariansaarten ensimmäisestä loistokaudesta. Täällä voit vaikka vain kuljeskella kameran kanssa – kuvauskohteita on runsaasti. Toinen vaihtoehto on istahtaa johonkin tämän kanarialaisen yliopistokaupungin kahviloista.

Päivän vaellus alkaa Anaganniemeltä ja jatkuu hyvää polkua pitkin saaren pohjoispuolelle. Alkumatkan huikaisevat näkymät muuttuvat upeaksi vuoristomaisemaksi, jossa on runsaasti saarelle tyypillisiä kasveja. Bussi kuljettaa meidät vaelluksen jälkeen takaisin Santa Cruz de Tenerifeen.

Päivä 3 - Vaellus Las Cañadasissa

Tänään otamme retkieväslaatikot mukaan ja lähdemme uskomattoman upealle Las Cañadas del Teiden kansallispuistoalueelle 2 200 metrin korkeuteen. Matkan varrella ohitamme suurista kanarianmännyistä koostuvan luontotyypin. Majoitumme kansallispuistossa sijaitsevaan parador-hotelliin. Päivän vaellusreitti (n. 8 km) kulkee omaleimaisen ja vaihtelevan luonnon halki. Useimmat täällä tavattavat kasvilajit esiintyvät vain Kanariansaarten ylängöillä. Kanarianlintu, kanariankirvinen ja kanarianlisko ovat yleisiä kansallispuistossa.

Täällä huomattavasti normaalin pilvenkorkeuden yläpuolella saattaa maa joskus olla kuurassa yön jälkeen, mutta päivisin on tavallisesti lämmintä. Maisema saa usein Las Cañadasissa taianomaisia vivahteita erityisesti auringonnousun ja -laskun aikaan.

Päivä 4 - La Gomera

Tänään lähdemme Teneriffalta laivalla La Gomeralle. Satamassa laivaa odotellessa sinulla on ehkä aikaa kuljeskella rantakadulla, nauttia lämmöstä ja ihmisvilinästä.

Teneriffan ja Gomeran välisellä vesialueella asustelee ympäri vuoden pallopäävalasparvia. Aluksen lähellä voikin usein nähdä pallopäävalaita ja merilintuja.

Päivän ohjelmassa on lyhyehkö, mutta melko mäkinen reitti. Aloitamme vaelluksen La Gomeran symbolina pidetyn Roque Agandon laavamuodostelman juurelta ja patikoimme vehmaaseen La Lajan laaksoon San Sebastianin kylän yläpuolelle. Halutessasi voit jäädä lepuuttamaan jalkojasi, käydä vaikka uimassa tai katsomassa Kolumbuksen kaivoa San Sebastianissa.

Päivä 5 - Vaellus Garajonayn kansallispuistossa

Matkaamme bussilla ylös Garajonayn kansallispuistoon. Päivän vaellus on noin yhdeksän kilometrin mittainen ja sisältää jonkin verran korkeuseroja. Noin kilometrin korkeudessa voit tutustua laakeri- ja kanervametsiin.

Retkilounaan jälkeen kuljemme macchiatyyppisissä ylänkömaisemissa. Erityisesti maaliskuussa kukkaloisto on huipussaan. Avoimessa maastossa on hyvät mahdollisuudet tarkkailla Kanariansaarten kotoperäisiä lintulajeja, kuten kanarianlintuja ja madeirankiitäjiä.

Matkan varrelle jää mm. El Cercadon kylä, joka tunnetaan perinteisistä keramiikkatöistään, joita on valmistettu guanchien ajoista lähtien. Täällä pääsemme katsomaan esineiden valmistusta ja voit ostaa niitä suoraan taitavilta keraamikoilta.

Päivä 6 - Vaellus El Cedron metsässä

Lähdemme bussilla saaren vehreälle ja jyrkälle pohjoispuolelle. Agulossa pysähdymme lyhyelle kahvitauolle. Paikka tunnetaan parhaiten upeasta sijainnistaan – täältä on näköala Teneriffalle ja Teide-tulivuorelle. Sen jälkeen vierailemme Las Rosasin kylän lähellä Garajonayn kansallispuiston Juego de Bolas -vierailijakeskuksessa. Tänne on rakennettu kasvitieteellinen puutarha, jossa esitellään muun muassa Gomeran 43 kotoperäistä kasvia. Tämä ehdottomasti vierailun arvoinen puisto kertoo mielenkiintoisella tavalla saaren luonnosta ja väestöstä.

Yksi saaren hienoimmista vaellusreiteistä alkaa ylhäältä laakerimetsästä ja vie pienen metsäkappelin kautta Garajonayn kansallispuiston halki. Vaelluksen aikana voit tarkastella ainutlaatuisia luontomaisemia sekä erilaisia kanervia ja laakeripuita.

Päivä 7 - Vaellus lähellä rannikkoa

Tänään tutustumme täysin erilaiseen luontotyyppiin. Vaellamme (n.10 km) kuivalla ja kivikkoisella alueella saaren koillispuolella meren läheisyydessä. Samalla voimme tarkastella saaren tyypillisiä kasveja. Tämän alueen kasvit ovat sopeutuneet erityisesti kestämään kuivuutta. Täällä on muun muassa useita erilaisia tyräkkilajeja, kanariantaatelipalmuja sekä useita neidonkielilajeja. Vaelluksen lopulla voit pulahtaa Atlantin aaltoihin.

Päivä 8 - Kotiinpaluu

On tullut aika palata laivalla Teneriffalle, jossa bussi odottaa Los Cristianoksen satamassa. Siirrymme bussilla satamasta lyhyehkön matkan Reina Sofian lentokentälle, josta lento kotimaahan lähtee – ellet sitten ole päättänyt jäädä vielä viikoksi lomailemaan valitsemaasi Finnmatkojen lomakohteeseen ja hotelliin Teneriffalla.

Lyhyesti

Päivä 1

Lento Helsinki – Teneriffa. Bussi n. 65 km. Päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Santa Cruz de Tenerifessä.

Päivä 2

La Lagunan kaupunki ja vaellus Anagan vuoristoalueella, n. 7 km, korkeusero 500 m. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 3

Santa Cruz – Las Cañadas. Vaellus Las Cañadasissa, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Las Cañadasissa.

Päivä 4

Teneriffa – La Gomera, bussimatka n. 50 km, lauttamatka n. 1 t. Vaellus Gomeralla La Lajan laaksoon, 3 km, korkeusero 700 m. Aamiainen. Neljä hotelliyöpymistä San Sebastian de la Gomerassa.

Päivä 5

Vaellus Garajonayn kansallispuistossa, n. 9 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 6

Vaellus El Cedron laakeripuumetsässä, n. 6 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7

Vaellus lähellä rannikkoa, n. 10 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 8

Laivamatka La Gomera – Teneriffa (n. 1 t), bussikuljetus lentokentälle ja lento Teneriffa – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta.  

Kuvat & video

TEMA-opas

Tässä muutamia oppaitamme, jotka toimivat tavallisesti oppaina kiertomatkoilla Eurooppa. Valitettavasti emme kuitenkaan voi taata, että opas toimii juuri sinun matkallasi.

Outi Böök

Toimin oppaana pääasiassa vaellus- ja pyöräilymatkoilla. Kotini on Kanariansaarilla, mutta tunnen oloni yhtä lailla kotoisaksi Välimerellä; rakastan sen värejä, tuoksuja, kasvillisuutta, kieliä ja ihmisiä...

TEMAn vaellusmatkat ovat minulle jotakin paljon enemmän kuin kuntoilua kauniissa maisemissa. Liikuntasuoritus ei näillä matkoilla ole se pääasia, emme tavoittele vuortenhuippuja, ideaalisykettä, emmekä kilometrejä mittariin. Kun unohtaa suorittamisen, onkin vaeltaminen parhaimmillaan hyvin rentouttavaa. Maisemat pitävät sisällään myös paljon mielenkiintoisia viestejä ihmiskunnan ja luonnon historiasta sille, joka niitä osaa pysähtyä tarkkailemaan. Luontoon ja paikalliseen kulttuuriin tutustutaan kaikilla aisteilla ja ruohonjuuritasolla, mikä viehättää itsessäni piilevää kansatieteilijää.

Aisteista ei makuaisti muuten suinkaan ole vähäpätöisin! Paikallisista herkuista koostuvien retkilounaiden yhdessä kattaminen ja syöminen on hauska tapahtuma, joka osaltaan hioo ryhmää yhteen. Vielä pysähdys paikallisessa ukkokuppilassa vaelluksen päätteeksi ja päivä on pulkassa.

Suosikkimatkani on Mallorcan vaellus; sinne palaan joka vuosi yhtä mielelläni. Tramuntanan vuoristo Välimeren turkoosi sini taustanaan tarjoaa joka päivälle erilaisia ja yllätyksellisiä maisemia. Reiteillä on sopivasti haasteita myös liikunnallisemmalle vaeltajalle. Saari on myös täynnä hienoja kulinaarisia elämyksiä!

Lisätietoa

 • Koulutus: HuK, historia ja kansatiede
 • Opaskokemus vuosina: 12
 • Kielitaito: Suomi, ruotsi, espanja, englanti, saksa, italia, ranska, portugali
 • Opastaa: Espanja, Italia, Itävalta
 • Tätä et tiennyt minusta: -

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lento Helsinki – Teneriffa (eteläinen Reina Sofian lentokenttä), laivamatkat Teneriffa – La Gomera – Teneriffa ja muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Talvikaudella 2014-15 Teneriffalle lennetään tanskalaisen Jet Time -lentoyhtiön tilauslennolla.

Yhden hengen huoneen lisämaksu on noin 75 e (tarkista lisämaksu nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Lähtöpäivät: 9.3.2014 sekä 26.10.2014, 1.2., 8.2., 1.3. ja 8.3.2015

Lisäviikko

Vaellusmatkan jälkeen voit viettää rentouttavan rantalomaviikon Teneriffalla. Hotellivaihtoehdot löydät netistä finnmatkat.fi.

Yhdistelmälomia koskevat tiedustelut ja varaukset puhelimitse numerosta 0303 60 620.

Rantalomaviikolla käytettävissäsi ovat Finnmatkojen opaspalvelut. Valitsemasi lomakohteen palvelut on esitelty Finnmatkojen nettisivuilla valitsemasi hotellin esittelyn yhteydessä.

Valuutta

Espanjan valuutta on euro. Tavallisimmat luottokortit käyvät monissa ravintoloissa ja kaupoissa maksuvälineenä ja ne toimivat useimmissa pankkiautomaateissa. Vaellusmatkan aikana voi kuitenkin olla vaikea löytää pankkiautomaattia, joten kannattaa ottaa mukaan jonkin verran myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat ja virvokkeet, kahvit, matkamuistot sekä juomarahat.

Ilmasto ja vaatetus

Useimmilla vaelluksilla liikumme 1000–2200 metrin korkeudessa ja/tai viileässä ja varjoisassa metsikössä, jossa lämpötila on monta astetta rannikkoa matalampi ja sateen mahdollisuuskin on aina olemassa. Cañadas del Teiden kansallispuistossa voi talvella sataa jopa lunta.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajantasalla oleva sääennuste lähipäiville netistä, esim. www.foreca.fi .

Vaellusmatka

Maasto on hyvin mäkistä, mutta sekä La Gomeralla että Teneriffalla käyttämämme polut ovat hyviä. Vaellusreitit on pyritty valitsemaan niin, että ne sopivat normaalikuntoiselle. Osa vaelluksista on vaativampia. Seitsemännen päivän vaelluksella voit valita, aloitatko sen jyrkällä alamäellä vai alemmasta maastonkohdasta. Ryhmä kokoontuu yhteiselle retkilounaalle. Ota mukaan hyvät vaelluskengät, jotka sopivat vaeltamiseen vaihtelevassa maastossa.

Saarilla on erilaisia vaihtoehtoisia reittejä, jotka pituudeltaan, maisemiltaan ja vaativuudeltaan vastaavat alkuperäisiä matkaohjelmassa kuvailtuja reittejä. Opas voi joutua esimerkiksi sääolosuhteiden johdosta tekemään päätöksen vaihtoehtoisen reitin käytöstä, jolloin hän vahvistaa reitin paikan päällä. Elokuun 2012 metsäpalojen jälkiä saattaa vieläkin olla nähtävissä La Gomeralla.

Lisätietoja varusteista ja tarkistuslista, ks. netistä.

Muuta

Hotellit ovat keskitasoa, ja huoneissa on oma suihku ja wc. La Gomeran hotelli on vaatimattomampi ja säilytystilaa on vähän, eikä kaikissa huoneissa ole parveketta. Se on valittu ohjelmaan kaupunkisijaintinsa vuoksi ja se on San Sebastian de La Gomeran kaupungissa sijaitsevista hotelleista parempi vaihtoehto.

Lue lisää Espanjasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Passi ja viisumi

EU-maat (Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Portugali, Puola, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari). Matkan ajan voimassaoleva passi tai Schengen-sopimukseen kuuluvissa EU-maissa myös 1.3.99 jälkeen myönnetty henkilökortti. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 päivän oleskeluun. Lisätietoja tarvittaessa ao. maan suurlähetystöstä.

Passintarkastus on poistunut Schengen-maiden (EU-maat lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, Irlantia, Kroatiaa, Kyprosta, Bulgariaa ja Romaniaa, sekä Islanti ja Sveitsi) välisessä liikenteessä, mutta matkustajan henkilöllisyys saatetaan poikkeustilanteissa tarkistaa. Lennon lähtöselvityksessä henkilöllisyys tarkistetaan aina. 

Passi ja viisumi

Hotelli

Muutokset yöpymispaikoissa ja hotelleissa ovat mahdollisia.

Hotel Taburiente

Dr. José Naveiras, 24/A, Santa Cruz de Tenerife, Tenerife

Puhelin: +34 922 276 000

Fax: +34 922 270 562

Parador Nacional

Canadas de Teide, La Orotava, Tenerife

Puhelin: +34 922 386 415

Fax: +34 922 382 352

Pensión La Colombina

Ruiz de Padrón, 83 , San Sebastian de La Gomera, Gomera

Puhelin: +34 922 871 257

Fax: +34 922 1401 3090