Kypros on paljon enemmän kuin rantoja, aurinkoa ja suotuisaa ilmastoa.

Kiertomatka. Monipuolinen matkamme alkaa romanttisilta linnoilta ja luostareilta Pohjois-Kyproksessa. Troodosvuoristossa teemme kävelyretken idyllisen Kalopanagiotiksen halki ja näemme bysanttilaisen kirkon ainutlaatuisine freskoineen. Vierailemme viinitilalla, poimimme hedelmiä ja laitamme ruokaa. Matkamme Afroditen saaren vähemmän tallatuilla poluilla on tilaisuus kokea ja maistaa saaren parhaat palat.

Hinta alk. 1 193e
Lataa...

Tärkeää tietoa

 • Maa: Kypros
 • Matkan pituus: 8 päivää
 • Ryhmän koko: 18–25 henkeä
 • Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Päiväretki Pohjois-Kyprokselle
 • Yöpyminen pittoreskissa Kalopanagiotiksen kylässä Troodosvuoristossa
 • Orgaanisesti viljeltyjen, mehukkaiden hedelmien poimiminen
 • Retkilounas Monagrissä ja muut kulinaariset elämykset
 • Valinnainen vaellusretki Akamasinniemellä
 

Lähdöt

Päivämäärä Matkan pituus Lähtöpaikka Perushinta Paikkoja
8 päivää Helsinki 1 193e > 10 Varaa

Eurooppa - muita matkoja

Hintaan sisältyy

 • Edestakainen lento Helsinki–Larnaca
 • Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
 • Majoitus
 • 7 aamiaista
 • 3 lounasta
 • 3 päivällistä
 • Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
 • TEMA-oppaan palvelut

Kypros

Kypros
 • Asukasluku: Laskutavasta riippuen 803 000 – 1,1 milj.
 • Pinta-ala: 9 251 km²
 • Valuutta: Euro
 • Uskonto: Eteläosassa kreikkalaiskatolisuus ja pohjoisosassa islamin sunnalaisuus. Saarella on myös armenialais- ja roomalaiskatolisia, anglikaaneja ja juutalaisia vähemmistöryhmiä.
 • Kieli: Virallinen kieli on kreikka Kyproksen saaren eteläosassa ja turkki pohjoisosassa.

Päiväohjelma Kesä 2014

Huhti–syyskuu

Päivä 1 - Matka alkaa

Lento saapuu Larnakaan, jossa Finnmatkojen oppaat ovat lentoasemalla vastassa saapuvia lomalaisia ja ohjaavat sinut bussiin (tai taksiin), joka vie sinut hotelliin. TEMA-oppaan tapaat joko lentoasemalla tai perillä hotellissa.

Koska lento saapuu Larnakaan hyvissä ajoin päivällä, ehdit tämän päivän aikana vielä tutustua omaan tahtiisi viehättävään Larnakan kaupunkiin. Larnakassa on pitkä, hyvin hoidettu hiekkaranta ja leveä, palmujen reunustama rantapromenadi, jonka varrella on tyylikkäitä terassiravintoloita ja -kahviloita mukavine tuoleineen. Kaupungissa on myös kauniita historiallisia rakennuksia ja voit suunnata kävelyretkesi vaikkapa turkkilaiselle, vuodelta 1605 peräisin olevalle linnoitukselle ja taidehistoriallisesti mielenkiintoiseen Pyhän Lasaruksen kirkkoon.

Päivä 2 - Pohjois-Kypros

Tänään matkaamme bussilla tutustumaan saaren kolmeen "jalokiveen": St Hilarioniin, Kyreniaan ja Bellapaisiin, jotka sijaitsevat rajan toisella puolella saaren pohjoisessa, miehitetyssä osassa Pentadaktylosvuoriston takana. Vuoriston korkeimpiin kuuluvilla huipuilla on kolme myyttistä linnaa, joiden tehtävänä oli aikoinaan valvoa niin maalla kuin merellä kulkijoita.

Vaikuttavin linnoista on St Hilarion, jonka sanotaan olevan valloittamaton. Sen muurit ja tornit näyttävät kasvavan suoraan kalliosta. Taru kertoo, että täällä on salainen portti lumottuun puutarhaan. Walt Disneyn väitetään saaneen inspriraation Lumikki-elokuvan linnaan St Hilarionista. Ylös linnan korkeimmalle paikalle on monta porrasaskelmaa ja kiemurtelevia polkuja, mutta kiipeämisen vaivan palkitsee uskomattoman kaunis näköala. 

Pieni, idyllinen Kyrenian satamakaupunki tunnettiin ennen miehitystä "kuherruskuukausikaupunkina", jonne kyproslaiset tulivat häämatkalle. Nykypäivänä katuelämässä näkyy selvästi turkkilaisen kulttuurin vaikutus. Hevosenkengänmuotoinen satama värikkäine kalastusveneineen ja mukavine terasseineen on paikka, jossa kaupunkilaiset tapaavat toisiaan. Käymme linnassa ja merimuseossa, jossa on noin 2300 vuotta vanha Kyrenia-laiva. Sinulla on myös aikaa kierrellä kaupungissa omin päin ja käydä lounaalla. 

Iltapäivällä tutustumme Bellapaisin luostariin samannimisessä kylässä. Tämä kauniilla paikalla sijaitseva "rauhan luostari" on goottilainen mestariteos 1200-luvulta ja se on majesteettisine holveineen unohtumaton näky. Kylä, sen elämäntapa ja kylässä kasvava "joutilaisuuden puu" ovat myös tuttuja Lawrence Durrellin kirjasta Katkerat sitruunat. 

Seuraavat kaksi yötä vietämme uneliaassa Kalopanagiotiksessa, jossa hotellimme on keskellä kylää. Kylässä on useita hyvin vanhoja taloja. Ulkoisesti ne ovat säilyttäneet vanhan charminsa, mutta sisätilat ovat saaneet uuden ilmeen. Talojen peruskorjausprojekti päättyi syksyllä 2009 ja avajaistilaisuudessa oli paikalla itse presidentti. 

Päivä 3 - Historian aarteita ja kyläelämää

Olemme nyt saaren keskiosassa, jota hallitsee Troodosvuoristo. Täällä on joitakin bysanttilaisen maailman tärkeimpiä pyhäkköjä, jotka on rakennettu 1000- ja 1800-lukujen välisenä ajanjaksona. Alueen bysanttilaisista kirkoista kymmenen on valittu mukaan Unescon maailmanperintöluetteloon. Kirkoissa on ainutlaatuisia taideaarteita: harvinaisia ikoneja ja upeita freskoja. Teemme lyhyen kävelyretken hotellista Agios Ioannis Lampadistis -kirkkoon ja läheiseen bysanttilaiseen museoon, jotka ovat kylän halki kulkevan rotkon toisella puolella. Täällä kasvaa kultatammea, joka on Kyproksen kansallispuu. Sitä ei kasva missään muualla. 

Kävelemme kaunista luontopolkua Kalopanagiotis-padolle, jossa kasvatetaan taimenia. Perillä padon luona voit kokeilla onneasi kalastuksessa. Lounaaksi saamme grillattua kalaa ja muita paikallisia erikoisuuksia. Leppoisa lounas maistuu mainiolta luonnossa. 

Kylään palattuamme suosittelemme vielä käyntiä kylän perinteisessä kahvilassa, kafenionissa, jossa voit nauttia kupillisen kyproslaista kahvia ja kokeilla, voitatko jonkun kahvilan kanta-asiakkaista backgammonissa. Jos energiaa vielä riittää, voit kävellä ylös läheiselle kukkulalle, josta on kaunis näköala Kalopanagiotikseen ja ympäröiville vuorille. 

Päivä 4 - Troodos ja Kykkos

Kiertomatkamme jatkuu halki Troodosvuoriston ja korkeimman huipun, Olymposvuoren, tuntumassa saat kierrellä hetken Troodos-aukiolla ennen kun jatkamme noin 1200 metrin korkeudessa sijaitsevaan Kykkoksen luostariin. Luostari on koko saaren mahtavin, rikkain ja kaunein luostari. Täällä on uskomattomia taideaarteita, ikoneja, freskoja ja hienoja mosaiikkeja. Alttariseinän peittää kokonaan puhdas kulta ja sen historia ulottuu aina 1000-luvulle saakka. Luostari on rakennettu kauniin Neitsyt Marian ikonin ympärille. Ikonia ei kuitenkaan uskovaisten mukaan saa katsoa suoraan, koska sen katsomisesta voi sokeutua.

Munkit myyvät luostarissa makeaa, sherryn kaltaista jälkiruokaviiniä Commandariaa, jota on valmistettu Kyproksella jo Rikard Leijonamielen ajoista lähtien.

Lähellä Limassolia Apsioun kylässä nautimme perinteisen meze-lounaan viihtyisässä ravintolassa. Ruokalista voi vaihdella, mutta täällä vuoristossa tarjoillaan Kyproksen parasta ja maukkainta ruokaa, etkä varmasti pety pöydän antimiin. Leipä tulee pöytään suoraan suuresta kiviuunista ja ruokalajeja on monta. Lounaan jälkeen jatkamme vielä lyhyen matkan keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliimme Limassolissa. Kaupunkia ehdit tutkimaan iltapäivällä ja illalla omin päin. 

Päivä 5 - Vapaapäivä tai valinnainen retki Pafokseen ja Akamasinniemelle

Tänään voit joko jäädä Limassoliin tutkimaan kaupunkia tai viettämään rantapäivää omin päin tai vaihtoehtoisesti lähteä TEMA-oppaan mukana retkelle tutustumaan saaren läntisiin osiin.

TEMA-oppaan johdolla tutustutaan ensin maailmanperintökohteisiin Pafoksessa ja jatketaan sitten päivää vaelluksella Akamasinniemellä Afroditen kylpylän luo. Huomaa, että tämä valinnainen, lisämaksullinen retki varataan jo ennen lähtöä. Retken hintaan sisältyy lounas viineineen. 

Aamulla matkalla Akamasiin ohitamme Petra tou Romioun, jossa tarun mukaan Afrodite syntyi meren vaahdosta. Pafos on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon ja kaupungissa on monta historiallista nähtävyyttä, joihin saat tilaisuuden tutustua lähemmin aamu- tai iltapäivän aikana. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat antiikin roomalainen teatteri, katakombit, monta keskiaikaista kirkkoa ja pylväs, johon sidottua apostoli Paavalia roomalaisten sotilaiden väitetään julkisesti ruoskineen. 

Akamasin metsä on luonnonsuojelualuetta, joka tunnetaan maalauksellisesta kauneudestaan, rotkoistaan ja hiekkapoukamistaan. Alue on myös ekologisesti merkittävä ja biologisesti monimuotoinen. Täällä viihtyy 530 erilaista kasvilajia eli noin kolmannes kaikista Kyproksen kasveista, joista 126 on kotoperäisiä.

Täällä samannimisellä niemimaalla teemme patikkaretken. Nimensä Akamas se on saanut Theseuksen pojan, Troijan sodan sankarin mukaan. Vaellusreittimme kulkee Afroditen jalanjäljillä ylös Moutis tis Sotiras -vuorta ja takaisin alas Afroditen kylpylän luo. Täällä Afrodite legendan mukaan kylpi valmistautuessaan häihinsä. Keväällä maisemaa koristavat syklaamit, liljat, luonnonvaraiset gladiolukset, orkideat ja kukkiva macchiakasvillisuus. Meri näyttäytyy ympäri vuoden kauniissa turkoosin sävyissä.

Päivä 6 - Sitruunoita ja viiniä

Ennen kun aurinko alkaa lämmittää liian kuumasti lähdemme poimimaan tuoreita sitruunoita hedelmätarhaan Limassolin laidalla. Saamme maistaa hyvää limonadia ja lämmintä leipää, joka on dipattu oliiviöljyssä ja sokerissa. Sen jälkeen olemmekin valmiita hienoon päivään aurinkoisella Kyproksella. 

Antiikinaikaisen Kourionin kaupungin raunioilla kauniin amfiteatterin luona sukellamme hetkeksi historiaan. Täällä väitetään olleen metsänjumalan uhripaikka jo 6000 eaa. Lyhyen matkan päässä Kolossin keskiaikaisen linnan luona näemme merkkejä tuoreemmasta historiasta.

Sen jälkeen jatkamme matkaa Kraschoriaan, alueelle, jonka kylillä on pitkät perinteet viininviljelyssä. Etelänpuoleisilla rinteillä kasvaa myös oliivi-, manteli- ja hedelmäpuita. Rinteiden kiehtovilla terasseilla, jotka on rakennettu jo kauan sitten unohdettuina aikoina, kasvaa solmuisia viiniköynnöksiä. Olemme noin 900 metrin korkeudessa ja ilmasto ja maaperä ovat ihanteellisia viininviljelyyn. Monagrissa nautimme retkilounaan kylässä asuvan perheen luona ja vilkaisemme myös vanhaan koulutaloon. Lounaan jälkeen suuntaamme toiseen viinikylään Omodokseen, jossa saat kierrellä omin päin kivetyillä kujilla ja maistella paikallisia viinejä pikkukaupoissa.

Myöhään iltapäivällä saavumme hotelliimme Larnakassa ja nautimme yhteisen päivällisen paikallisessa ravintolassa vanhassakaupungissa.   

Päivä 7 - Vapaapäivä tai retki Famagustaan

Tänää voit viettää vapaapäivän Larnakassa tai lähteä mukaan valinnaiselle, lisämaksulliselle retkelle kyproksenturkkilaiseen Famagustaan. Retken opastaa englanniksi paikallisopas. Retkellä näemme "Aavekaupungin" ja käymme hyvin säilyneessä, antiikinaikaisessa Salamiin kaupungissa. Retki varataan ja maksetaan paikan päällä (hinta n. 85 e, sisältää lounaan).

Keskiaikaisine rakennuksineen ja etelämerellisine hiekkarantoineen Famagusta oli kerran Välimeren suosituin lomakohde. Vuonna 1974 Turkki miehitti Kyproksen pohjoisosan ja useiden vuosien ajan oli raja kokonaan suljettu. Nykyisin rajan yli pääsee ja vierailu tässä hienossa kaupungissa on mahdollista.

Famagustassa on joitakin erityisen hyvin säilyneitä esimerkkejä Välimeren alueen keskiaikaisesta arkkitehtuurista.Teemme kävelyretken vanhaan kaupunkiin kauniin Pyhän Nikolauksen katedraalin luo. Katedraali on nykyisin Lala Mustafa Pashan moskeija. Sinulla on myös aikaa kierrellä vanhassa kaupungissa omin päin ja käydä vaikkapa Otellon tornissa. Se on saanut nimensä Shakespearen näytelmästä, jonka tapahtumat suurimmaksi osaksi sijoittuvat Famagustaan. Voit myös nousta mahtavalle venetsialaiselle kaupungin muurille ja katsella kaupunkia ylhäältä päin.

Muutaman kilometrin päässä Famagustan ulkopuolella oli roomalaisen kuningaskunnan Salamis. Se oli aikoinaan Kyproksen suurin kaupunki ja nyt se on osittain kaivettu esiin. Kävellessä läpi roomalaisen palaestran (urheilukentän), jota reunustaa rivi hienoja bysanttilaisia pylväitä sekä kylpylä ja suuri ulkoilmateatteri, voi tuntea muinaisen historian siipien havinan. Todennäköisesti raunioiden alla on vieläkin vanhempia rakennelmia, sillä tarun mukaan kaupungin perusti noin vuoden 1 000 eaa paikkeilla yksi kotimatkalla olleista troijalaisista sankareista.  

Jatkamme retkeä vielä käynnillä Varoshassa, Famagustan ns. "Aavekaupungissa". Täältä voit katsella läheltä suljettua ja hylättyä turistialuetta, jossa piikkilanka ja vartiokopit selvästi merkitsevät rajan sijainnin. 

Päivä 8 - Kotiinpaluu

Pian aamiaisen jälkeen lähdemme Larnacan lentokentälle, josta paluulento lähtee.

Tai voit myös jäädä toiseksi viikoksi nauttimaan lomailusta Kyproksella valitsemassasi Finnmatkojen lomakohteessa. Valitsemaasi yhdistelmäloman toisen viikon lomakohteeseen ja hotelliin siirrytään lentokentän kautta Suomesta saapuvien matkustajien mukana, joten varaudu pieneen odotteluun lentoasemalla. 

Lyhyesti

Päivä 1

Lento Helsinki – Larnaka. Lentokenttäkuljetus n. 7 km. Hotelliyöpyminen Larnakassa.

Päivä 2

Larnaka – Kalopanagiotis, 150 km. Retki St Hilarioniin, Kyreniaan ja Bellapaisiin Kyproksen turkkilaisessa osassa. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Kalopanagiotiksessa.

Päivä 3

Retki Kalopanagiotiksessa ja sen ympäristössä sekä lounas luonnonhelmassa. Aamiainen, lounas ja päivällinen.

Päivä 4

Kalopanagiotis – Limassol, 70 km. Retki Troodosvuoristoon ja Kykkoksen luostariin. Aamiainen ja perinteinen meze-lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Limassolissa. 

Päivä 5

Vapaapäivä, aamiainen tai vaihtoehtoisesti kokopäiväretki Pafokseen ja Akamasinniemelle sisältäen patikkaretken Afroditen kylpylään. Lisämaksullinen retki varataan matkavarauksen yhteydessä ennen lähtöä. Retkeen sisältyy lounas. 

Päivä 6

Limassol – Larnaka, 150 km. Retki hedelmätarhaan, antiikin Kourioniin sekä Krasochorian viinialueelle. Aamiainen retkilounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Larnakassa.

Päivä 7

Vapaapäivä tai vaihtoehtoisesti retki Famagustaan (varataan ja maksetaan paikan päällä). Aamiainen. 

Päivä 8

Kuljetus lentokentälle ja lento Larnaka – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta.  

Kuvat & video

TEMA-opas

Tässä muutamia oppaitamme, jotka toimivat tavallisesti oppaina kiertomatkoilla Eurooppa. Valitettavasti emme kuitenkaan voi taata, että opas toimii juuri sinun matkallasi.

Esa Eskelinen

Esan suosikkimaita ovat Afrikan maat, kuten Tansania ja Kenia, mutta myös Kreikka, jossa Esa tällä hetkellä asuu. Safareilla Esa innostuu eläimistä ja asioista, mikä innostaa myös TEMA-matkaajia. Esan tavoitteena on näyttää vieraille asioita, joihin ihmiset eivät aina kiinnitä aluksi huomiota, kuten huiluakaasiat ja norsujen raapimat puunrungot. TEMA-oppaana Esa tekee kaikkensa, että asiakkaat kokevat ainutlaatuisia elämyksiä ja että käytännön asiat toimivat, vaikka joskus aikataulut ovat tiukat eikä kaikki mene ihan niin kuin on suunniteltu. Loppu on kiinni onnesta ja luonnosta.

Lisätietoa

 • Koulutus: Biologi, eläintiede
 • Opaskokemus vuosina: 7
 • Kielitaito: Suomi, englanti, kreikka, ruotsi
 • Opastaa: Itä-Afrikka, Kreikka, Irlanti
 • Tätä et tiennyt minusta: -

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lento Helsinki – Larnaka, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut ellei muuta mainita.

Yhden hengen huoneen lisämaksu on noin 185 e (tarkista lisämaksu nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Lähtöpäivä: 26.9.2014.

Lisäviikko

Tämän TEMA-matkan jälkeen voit jäädä viettämään vielä rentouttavan rantalomaviikon valitsemassasi Finnmatkojen Kyproksen lomakohteessa. Lomakohteet ja hotellit on esitelty Finnmatkojen nettisivuilla finnmatkat.fi.

Lisätietoja yhdistelmälomista ja varaukset puhelimitse TEMAn asiakaspalvelusta puh. 0303 60 620.

Rantalomaviikolla käytettävissäsi ovat Finnmatkojen opaspalvelut. Valitsemasi lomakohteen palvelut on esitelty Finnmatkojen nettisivuilla valitsemasi hotellin esittelyn yhteydessä.

Valuutta

Euro (EUR). Kyproksen pohjoisosassa, turkkilaisella alueella on valuutta Turkin liira.

Visa- ja MasterCard-luottokortit hyväksytään maksuvälineeksi monissa hotelleissa, suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Pankkeja on useita ja pankkiautomaatteja on.

Juomaraha

TEMA-matkalla ollaan tekemisissä paikallisten ihmisten ja heidän tapojensa kanssa. Juomarahakäytäntö on ehkä sellainen, josta et pidä tai johon et ole tottunut. TEMA-opas neuvoo, millainen summa kulloinkin on sopiva, mutta itse käytäntöön emme voi vaikuttaa.

TEMA-matkan hintaan sisältyvät tietyt juomarahat esim. kuljettajalle, paikallisoppaille, kantajille sekä tarjoilijoille yhteisillä aterioilla. Omat, henkilökohtaiset juomarahat ovat kuitenkin esimerkiksi kuljettajalle tervetulleita.

Ilmasto ja vaatetus

Rannikkoalueiden keskilämpötila on päivällä/yöllä: huhtikuu 22/11, toukokuu 26/15, syyskuu 30/19 ja lokakuu 27/16. Meriveden lämpötila on keskimäärin huhtikuussa 18, toukokuussa 21, syyskuussa 27 ja lokakuussa 25 astetta.

Keväällä ja syksyllä on yleensä myös aurinkoista ja poutaa, mutta sadekuuroja voi esiintyä, erityisesti ylhäällä Troodosvuoristossa. Vuoristossa myös lämpötilat ovat paljon rannikon keskilämpötiloja alhaisempia ja huhti- ja lokakuussa voi olla jopa viileää. Vähän ennen lähtöä kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi, paikkahauilla Larnaka ja Pafos) ajantasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Huom!

Päivä 5 – Valinnainen, lisämaksullinen vaellusretki luonnossa TEMA-oppaan kanssa Akamasinniemellä. Retken aikana käydään myös Pafoksessa, mm. Dionysoksen talossa ja Paavalin pylvään luona. Lounas sisältyy retken hintaan. Retki varataan matkavarauksen yhteydessä ennen matkaa (viimeistään kolme vuorokautta ennen lähtöä).

Retkeen sisältyvän vaellusosuuden reitti kulkee pitkin polkuja ja hiekkateitä ja sinä on melko jyrkkiä ylä- ja alamäkiä, jotka irtosoran vuoksi voivat olla liukkaita. Hyvät, pitäväpohjaiset kengät ovat käytännöllisimmät. Retken lounas ei ole pikniklounas luonnossa, joten et tarvitse omia ruokailuvälineitä.

Vaellusosuuden pituus on n. 7,5 km ja siihen kuluu noin 3 tuntia. Korkeuseroa on n. 350 m ja vaellusta voidaan pitää vaikeusasteeltaan kohtalaisena.

Jos haluat lähteä mukaan retkelle Akamasinniemelle, mutta et halua osallistua pidemmälle vaellukselle, voit lähteä mukaan ja tehdä omin päin helpomman vaelluksen tasaisemmassa maastossa Akamasinniemen rantoja myötäillen. Voit itse päättää, kuinka pitkän vaelluksen teet, sillä palaat samaa hiekkatietä takaisin.

Päivä 7 – Valinnainen, lisämaksullinen retki englantia puhuvan paikallisoppaan kanssa Famagustaan. Retki varataan ja maksetaan paikan päällä, hinta noin 85 e/hlö. Lounas sisältyy retken hintaan.

Muuta

220/240 V, adapteri tarvitaan.

Lennosta
TUIfly Nordicin lennoilla tarjoillaan matkan hintaan sisältyvä lentoateria sekä kahvia tai teetä. Ruuat ovat vähälaktoosisia. Erikoisateria varataan matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään kolme (3) vuorokautta ennen menolennon lähtöä joko puhelimitse asiakaspalvelustamme tai viimeistään 15 vuorokautta ennen lähtöä netissä www.temamatkat.fi Sinun matkasi -sivulla. Vesi, mehu, virvokkeet ja alkoholijuomat ovat maksullisia. Lisäksi lennoilla on myynnissä snack-tuotteita.

Matkatavarat, sisältäen käsimatkatavaran, saavat painaa yhteensä enintään 20 kg. Matkatavaran 20 kg kokonaismäärästä saa olla käsimatkatavaraa yksi, korkeintaan 5 kg painava laukku. Käsimatkatavara saa olla mitoiltaan korkeintaan 55 x 40 x 23 cm. Kahden matkustajan yhteinenkään, yksittäinen laukku ei saa painaa yli 32 kg.

Voit varata suoraan lentoyhtiöltä joko puhelimitse tai nettisivujen www.tuiflynordic.fi kautta erikoisaterian, juhla-aterian tai tietyn istuinpaikan tai suorittaa etukäteen maksun ylimääräisestä matkatavarasta. Lisäpalvelut ovat varattavissa aina siihen asti kun menolennon lähtöön on neljä vuorokautta. Lisäpalvelut maksetaan netissä luottokortilla tai verkkopankkitunnuksilla (Nordea, OKO ja Sampo). Puhelimitse tehdyt varaukset maksetaan luottokortilla puhelinveloituksena. Puhelimitse tilatuista maksullisista lisäpalveluista peritään 5 € palvelumaksu/varaus.

Lue lisää Kyproksesta! Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoasiainministeriön nettisivuilta www.formin.fi Maat ja alueet -osioista.

TEMAn Maailman ihmeet -uutiskirjeen artikkeli Kyproksesta, Legendoja ja legendaarisia makuja Kyproksella.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Passi ja viisumi

Kypros
Kypros on EU-maa, mutta ei kuulu Schengen-sopimuksen piiriin. EU-kansalainen voi käyttää matkustusasiakirjana joko kuvallista henkilökorttia tai passia. Ota kuitenkin passi mukaan: se helpottaa rajanylitystä Pohjois-Kyproksen puolelle. 

Päivän retkellä Kyproksen turkkilaiseen osaan on rajanylityksen yhteydessä annettava seuraavat tiedot: matkustajan suku- ja etunimet sekä passin numero, syntymäaika ja -paikka. Jotta rajanylitys sujuu joutuisasti ilman turhaa odottelua, pyydämme ilmoittamaan edellä mainitut tiedot viimeistään kuukautta ennen lähtöä asiakaspalveluumme (puh. 0303 60 620 tai pcs@finnmatkat.fi). Muista ilmoittaa myös matkavarauksesi numero.

Passi ja viisumi

Hotelli

Muutokset yöpymispaikoissa ja hotelleissa ovat mahdollisia.

Amorgos Boutique Hotel

11 Mitsi Street, 6307 LARNACA

Puhelin: +357 24 621 900

Fax: +357 24 626 397

Casale Panayiotis

KALOPANAGIOTIS VILLAGE

Puhelin: +357 22 952 444

Fax: +357 22 952 453

Kapetanios Odyssia

Enaerios Complex, 28th October & Makarios III Ave, LIMASSOL

Puhelin: +357 25 591111

Fax: +357 25 591112