Monikulttuurinen Malesiaviehättävä Penang ja jännittävä Borneo

Malesialla on uskomattoman paljon tarjottavanaan. Lähes kahden viikon pituisella matkalla ehdit kokea paratiisillisia pikkusaaria, sademetsiä ja vilkkaita kaupunkeja. Näemme muun muassa monikulttuurisen Kuala Lumpurin, maailmanperintökohde George Townin trooppisella Penangin saarella, Cameron Highlandsin kauniit teeviljelmät ja Sandakanin sademetsät. Suurella Borneon viidakkosaarella vierailemme orankien kuntoutuskeskuksessa ja teemme unohtumattomat venesafarit Kinabatangan-joella. ”Malaysia, Truly Asia”.

Tärkeää tietoa

Maat: Malesia

Matkatyyppi: Kiertomatka - Safarimatka

Matkan pituus: 15 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

  • Kuala Lumpur ja Petronas Twin Towers
  • Penangin saari ja maailmanperintökohde George Town
  • Belumin sademetsä - yksi maailman vanhimmista
  • Venesafari Kinabatangan-joella
  • Sepilokin Orangutan Rehabilitation Centre

Päiväohjelma
Talvi 2024-2025

Päivä 1 – Matka alkaa
Reittilento lähtee illansuussa Helsingistä kohti Kuala Lumpuria ja suuri seikkailumme voi alkaa.

Päivä 2 – Saapuminen Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin
Lento laskeutuu Kuala Lumpurin uudenaikaiselle lentokentälle, jossa Tema-opas on vastassa.

Lähdemme yhdessä lentoasemalta bussilla kohti Kuala Lumpurin (lyhyesti KL) keskustaa ja hotellia, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä. KL on eloisa kaupunki, jolla on rikas ja värikäs historia, ja siihen onkin helppo ihastua. Kuala Lumpur on myös yksi Kaakkois-Aasian jännittävimmistä kaupungeista. 1800-luvun maahanmuuttoaallosta seurasi kaupungin nopea vaurastuminen, joka perustui lähinnä tina- ja kumikauppaan. Trooppiset puistot, näyttävä islamilainen arkkitehtuuri, värikäs katuelämä, monet katukeittiöt ja niiden herkulliset tuoksut tekevät kaupungista ainutlaatuisen.

Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 3 – Kaupunkikierros Kuala Lumpurissa
Tämän päivän aikana tutustumme Kuala Lumpurin tärkeimpiin nähtävyyksiin kaupunkikierroksen merkeissä – bussilla ja kävellen.

Petronas Twin Towersin pilvenpiirtäjät ovat lähes pakollinen nähtävyys Kuala Lumpurissa – tornit ovat siis myös meidän tämän päivän ohjelmassa.

Näemme muun muassa malaijien tärkeimmän maamerkin Dataran Merdekan eli Itsenäisyyden aukion, jolla itsenäisen Malesian oma lippu nostettiin ensi kertaa salkoon 31. elokuuta 1957.

Modernin Kuala Lumpurin arkkitehtuuri on saanut paljon vaikutteita länsi-intialaisesta arkkitehtuurista. Kaupungin historia ja malajien arki ovat kuitenkin lähes käsin kosketeltavissa, intialaista ja kiinalaista kulttuuria unohtamatta.

Ilta on varattu omille tutkimusretkille. Kaupunki on tunnettu sen monista erinomaisista niin ravintoloista kuin katukeittiöistäkin. Illallisvalinta voikin olla vaikea koska tarjolla on sekä kiinalaista, intialaista että perinteisen malesialaisen keittiön herkkuja.

Päivä 4 − Batu-luolat ja Cameron Highlands
Aamiaisen jälkeen on tullut aika sanoa hyvästit Kuala Lumpurille. Päivän ensimmäinen vierailukohteemme on hindujen pyhä paikka, mystiset Batu-luolat. Luolien sisällä on vaikuttava temppeli, joka on omistettu apinakuningas Hanumanille. Päästäksemme itse temppelille on meillä ensin jonkin verran rappusia kiivettävänä. Reittimme varrella viihtyvät hyvin myös apinat.

Nyt matkamme jatkuu kohti Cameron ylänköä, jonne siirtomaa-aikana englantilaisilla oli tapana tulla viettämän vapaa-aikaa, koska ilmasto täällä muistuttaa paljon englantilaista ilmastoa. Merkkejä siirtomaavallan ajasta näemme parhaiten ylängön arkkitehtuurissa. Alue tuli tunnetuksi myös erinomaisista viljelymahdollisuuksista – upeat teeviljelmät hallitsevat maisemaa, Cameron ylängön kuuluisia mansikoita unohtamatta. Tänä päivänä ihmiset hakeutuvat tänne sekä viileän ilmaston takia että näkemään ja kokemaan toisenlaista Malesiaa.

Matkan varrella nautimme maukkaan lounaan. Ennen Cameronin ylängölle saapumistamme pysähdymme kauniilla Lata Iskandarin vesiputouksella.

Käymme tervehtimässä myös Orang Asli -kylän asukkaita. He ovat perinteisesti asuneet viidakossa. Kautta historian he ovat eläneet paimentolaisina ja metsästäneet pieneläimiä puhallusputkien avulla. Ympäröivien yhteisöjen vaikutus ja modernisaatio ovat kuitenkin uhanneet heidän perinteistä elämäntapaansa.

Ennen hotelliin saapumista nautimme vielä perinteisen iltapäiväteen lämpimien scones-leivosten ja kotitekoisen mansikkahillon kera.

Päivä 5 – Cameron Highlands – Penang
Aloitamme päivän tutustumalla Sungei Palas Bohin luonnonkauniiseen teeviljelmään, joka on myös alueen suurin ja kuuluisin. Nautimme upeasta näkymästä teepensaiden peittämiin loputtomiin laaksoihin. Teen ja sen salaisuuksiin tutustumme opastetulla kierroksella teetehtaassa.

Myöhemmin iltapäivällä ylitämme yhden Kaakkois-Aasian pisimmistä silloista saapuessamme trooppiselle Penangin saarelle. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – Penangia kutsutaan niin Betelpähkinäsaareksi, Idän helmeksi kuin Malesian ruoan mekaksikin. Täällä sekoittuvat villi viidakko, hienot rannat ja historiallinen Georgetown.

Päivä 6 – Penang ja George Town
Vietämme aamupäivän tutustuen lähemmin moni-ilmeiseen George Towniin, joka listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2008. Tutuiksi tulevat Fort Cornwallis, veden päälle rakennettu The Clan Jetties -kaupunginosa Weld Quayssa, ja niin kutsuttu harmonian katu – saman kadun varrelle ”mahtuvat” kadun nimen mukaisesti niin kirkot, temppelit kuin moskeijatkin. Katselemme kaupunkia ja sen arkea myös paikallisen polkupyörätaksin eli Trishavin kyydissä. Näemme muun muassa The Blue Mansionin, joka on yksi George Townin merkittävimmistä arkkitehtoonisista aarteista. Sekä iltapäivä että ilta on varattu omille tutkimusretkille. Illalla pääset tutustumaan Penangin monikulttuurisen keittiöön tarjontaan omin päin ja valita mieleisesi ravintolan illallispaikaksi.

Päivä 7 – Penang – Kota Kinabalu
Aamulla kiertomatkamme jatkuu lentämällä, kohti jännittävää Borneon saarta ja Sabahia. Osavaltio on saanut sijaintinsa vuoksi lempinimen ”The Land below the wind”. Se jää nimittäin pyörremyrskyvyöhykkeen eteläpuolelle.

Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari, ja se on jaettu kolmen maan kesken: Malesian, Indonesian ja Brunein. Saaren malesialaista osaa kutsutaan usein Malesian Borneoksi, ja siihen kuuluvat Sabahin ja Sarawakin osavaltiot. Borneo tunnetaan luonnon monimuotoisuudestaan, sademetsistään ja ainutlaatuisista ekosysteemeistään. Kota Kinabalu on Malesian Sabahin osavaltion pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee rannikolla, ja sieltä on upeat näkymät Etelä-Kiinanmerelle. Kota Kinabaluun majoitumme yhdeksi yöksi.

Päivä 8 – Kota Kinabalu – Kundasang
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kundasangia, jonne matkaamme noin kahdessa tunnissa. Lounaan jälkeen otamme kurssin kohti Jambatan Tamparulinia, jossa tutustumme Nabalun markkinoihin ja paikalliseen käsityöperinteeseen. Saavuttuamme Kundasangiin kirjaudumme sisään. Loppupäivä on vapaata omille seikkailuille Kundasangissa. Illalla nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 9 – Kundasang – Kinabatangan
Päivän päämäärämme on Bilit, aivan Kinabatangan-joen kupeessa. Lodge, jonne majoitumme, on rakennettu pilareiden päälle ja sulautuu täydellisesti sitä ympäröivään luontoon.

Nautittuamme aamiaisen ajelemme kohti vaikuttavia Gomantongin luolia. Gomantongin luolat ovat osa 3000 hehtaarin metsäaluetta, luolasto on alueen suurin. Täällä pääset näkemään pääskyjen ja lepakoiden kiehtovan yhteiseloa, tuhannet näistä lentävistä eläimistä jakavat sopusoinnussa majapaikkansa. Pääskyjen vuotuisen muuttomatkan aikana tästä luolajärjestelmästä tulee ainutlaatuisen paikallisen perinteen näyttämö. Paikalliset asukkaat seuraavat tarkasti, kun pääskyset lentävät pesistään keräämään hylättyjä pääskysen papuja. Tämä vuosikymmeniä jatkunut tapahtuma on merkittävä tulonlähde paikallisväestölle. Kerätyistä pääskysen pavuista valmistetaan ainutlaatuista keittoa, joka on saanut jopa kansainvälistä huomiota, erityisesti kiinalaisessa keittiössä. Prosessi, jossa pavuista valmistetaan keittoa, on tarkkaan valvottu ja vaatii erityistä asiantuntemusta. Tuloksena syntyvää ruokaa pidetään suurena kulinaristisena. Paikallinen lounas matkalla. Nähtyämme tämän luonnonihmeen matkamme jatkuu kohti Kinabatangania ja Bilitiä. Päivän aikana nautimme yhteisen lounaan. Iltapäivällä matkaamme joelle eläimiä katselemaan. Kinabatangan-joki on Borneon suurin villieläinkeskittymä, ja täällä näkee varmasti ainakin gibboneja ja makakeja.

WWF:llä on käynnissä projekti Kinabatangan-joen luonnon säilyttämiseksi ja jokivarren eläimistön elinolosuhteiden palauttamiseksi.

Illalla on vuorossa lyhyt sademetsäkävely ja yhteinen illallinen.

Aamulla teemme yhteisen kävelyretken sammalmaisessa metsässä (riippuen alueen

Päivä 10 – Venesafareja Kinabatangan-joella
Lintuja on täällä todella paljon, muun muassa kahdeksan lajia sarvinokkalintuja – jokin niistä saattaa herättää sinut aikaisin aamulla. Lähdemme jo aikaisin aamulla veneretkelle, josta taivaanrannan dramaattiset värinvaihdokset auringon noustessa ja värikkäät linnut tekevät taatusti ikimuistoisen. Näemme todennäköisesti tyylikkäitä haikaroita, erilaisia kuningaskalastajia sekä alueelle tyypillisiä pitkänokkaisia mehiläissyöjiä – ja lintujen ohella krokotiileja, joita toisinaan tulee rantakiville paistattelemaan aamuauringon lämmössä. Veneajelun jälkeen palaamme lodgeen aamiaiselle.

Iltapäivällä palaamme taas joelle nähdäksemme vielä enemmän paikallista kasvistoa ja eläimistöä. Mikäli meillä on hieman onnea matkassa, saatamme nähdä kääpiönorsun, joka on melko harvinainen näky – on paljon todennäköisempää, että pääsemme näkemään oudonnäköisiä nenäapinoita.

Päivä 11 – Bilit – Sepilok ja Sandakan
Aamiaisen jälkeen jätämme Bilitin taaksemme ja palaamme Sandakaniin. Päivän aikana vierailemme Labuk Bayn suojelualueella. Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary sijaitsee öljypalmuviljelmällä, noin 40 kilometrin päässä Sandakanista. Tämä 400 hehtaarin suuruinen alue oli tarkoitus raivata 1990-luvun puolivälissä öljypalmun viljelyä varten, kunnes omistaja huomasi, että mangrovemetsässä asui Nenäapinoita (Nasalis larvatus), joka on erittäin uhanalainen apinalaji. Omistaja päättikin säilyttää tämän suhteellisen pienen metsäalueen apinoiden turvapaikkana. Nykyään Labuk Bayssä asuu noin 150 vapaasti liikkuvaa apinaa. Nenäapinoiden näkyvin ja silmiinpistävin piirre on urosten suuri, koukullinen nenä. Sekä uroksilla että naarailla on paksu turkki, joka on yleensä punaruskea päältä ja vaaleampi alapuolelta. Nenäapinan päivä kuluu ruokailun ohella liikkuessa paikasta toiseen ja lepäämällä. Lajin yksilöt viettävät aikansa pääasiassa puissa. Nenäapinat ovat myös hyviä uimareita ja voivat sukeltaa kokonaan veden alla jopa 20 metriä.

Ennen hotellillemme saapumista teemme opastetun kävelyretken Rainforest Discovery Centerissä.

Päivä 12 – Sandakan – Kota Kinabalu ja orankeja
Aamiaisen ja hotellista uloskirjoittautumisen jälkeen on vuorossa bussimatka Sepilokin orankien kuntoutuskeskukseen, jossa tutumme lähemmin näiden isojen ihmisapinoiden elämään. Voit kävellä trooppisessa sademetsässä pitkin jonkin verran maanpinnan yläpuolella olevaa kävelysiltaa katselemassa eri syistä huostaan otettuja (muun muassa laittomasti pyydystettyjä tai vammautuneita) orankeja, jotka saavat täällä parasta mahdollista hoitoa, voidakseen jälleen sopeutua elämään luonnossa.

Halutessasi voit osallistua orankien suojeluun itsekin, adoptoimalla orangin. Saat adoptoinnista todistuksen sekä adoptoimasi orangin kuvan ja historian. Sen lisäksi saat kaksi kertaa vuodessa raportin siitä kuinka "oma" orankisi jakselee.

Alkuvuodesta 2014 avattiin Sepilokin vehreässä ympäristössä toinenkin keskus, jossa vierailemme. The Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC) huolehtii aiemmin laittomasti vankeudessa pidetyistä malaijikarhuista. Keskuksessa karhut saavat elää turvallisessa ympäristössä, samalla kun keskus tekee tutkimusta ja jakaa tietoa siitä, kuinka nämä maailman pienimmät karhut elävät ja pärjäävät luonnossa.

Nyt on vuorossa lentomatka Kota Kina Baluun, jonne kiertomatkamme päättyy. Täällä saamme nauttia niin auringosta kuin rannastakin.

Päivä 13 – Kota Kinabalu
Tämä päivä on varattu omille seikkailuille Kota Kinabalussa. Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle, jonka aikana on varmasti mukava muistella menneiden päivien tapahtumia.

Päivä 14 – Kota Kinabalu – Kuala Lumpur – Helsinki
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Borneolle ja Malesialle. Lennämme ensin Kuala Lumpuriin, josta koneenvaihdon jälkeen matkamme jatkuu kohti Helsinkiä.

Päivä 15 – Saapuminen Helsinkiin
Tänään saavumme Helsinkiin ja on tullut aika kiittää tästä kerrasta. Lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Kuala Lumpur
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 9 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Matka kohti Malesiaa alkaa. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Kuala Lumpuriin. Bussikuljetus hotellille, noin 60 km.

Päivä 3
Kaupunkikiertoajelu. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Kuala Lumpur - Cameron Highlands, matkalla vierailu Batuluolilla. Bussimatka noin 225 km. Aamiainen, lounas ja iltapäivätee.

Päivä 5
Cameron Highlands - Penang. Bussimatka noin 260 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Kaupunkikiertoajelu Penangin George Townissa. Bussimatka noin 30 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Lento Borneon saarella Kota Kinabaluun. Aamiainen.

Päivä 8
Kota Kinabalu - Kundasang. Bussimatka noin 100 km. Aamiainen, lounas ja illalinen.

Päivä 9
Kundasang - Kinabatangan. Bussimatka noin 270 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 10
Venesafareja Kinabatangan-joella. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 11
Bilit - Sepilok ja Sandakan. Bussimatka noin 105 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 12
Sandakan - Kota Kinabalu. Aamiainen ja lounas.

Päivä 13
Kota Kinabalu. Aurinkoa ja merta. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 14
Kotimatka Helsinkiin alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 15
Saapuminen Helsinkiin.

Malesia

Asukasluku 27,5 milj.
Pinta-ala 329 847 km²
Uskonto
Muslimeja sekä vähemmistöinä hinduja, sikhejä, kristittyjä, buddhalaisia ja konfutselaisia.
Valuutta
Ringgit (MYR)
Kieli
Malaiji (bahasa malaysia) on virallinen kieli, kiina on suurin vähemmistökieli ja englantia käytetään yleisesti liike-elämän kielenä
Aikaero
Talvella Suomen aika +6 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Kuala Lumpur, kotimaan lennot Kuala Lumpur – Sandakan – Kuala Lumpur, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Huom!
Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.

Digitaalinen maahantulokortti 

Jokaisen matkustajan tulee täyttää digitaalinen maahantulokortti viimeistään samana päivänä, ja aikaisintaan 3 päivää ennen Malesiaan saapumista. Linkki löytyy tästä

Valuutta
Malesian Ringgit (MYR)

Ota käteiskassaksi mukaan euroja tai US-dollareita (mieluiten pienehköjä seteleitä). Rinngittejä voit vaihtaa jonkin verran jo Suomessa ennen matkaa, jotta vältyt rahanvaihtopaikan etsimiseltä heti matkan alussa. Tavanomaiset luottokortit (Visa, Mastercard, American Express jne) hyväksytään yleisesti Malesiassa maksuvälineenä ja suuremmissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, joista voi tehdä käteisnostoja. Pidä aina hyvä huoli rahoistasi ja luottokorteistasi!

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Suosittelemme että varaat 200 MYR / henkilö paikallisoppaille ja kuljettajille. Tema-opas kerää matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii jaosta. Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Malesiassa on kesä ympäri vuoden. Ilmasto on trooppisen lämmin ja lämpötila vaihtelee yleensä 21 ja 32 asteen välillä. Huomioithan myös, että hotelleissa ei ole lämmitystä. 

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähiaikojen sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukavimmat vaatteet päivällä ovat luonnonkuituisia, väljiä ja ilmavia, mutta kuitenkin pitkähihaisia ja -lahkeisia, jotka suojaavat sekä auringolta että mahdollisilta pistäviltä hyönteisiltä. Pakkaa mukaan viileitä aamuja ja iltoja varten takki, lämmin neule tai villatakki. Myös bussin ilmastointi voi joskus olla niin tehokas, että esimerkiksi villatakki tai fleece voi olla hyödyllinen. Pitkät housut ovat mukavat liikuttaessa luonnossa kuten myös mukavat, kosteutta kestävät kengät. Muista myös auringon paahteelta suojaava päähine, aurinkovoide ja hyvät aurinkolasit sekä tietysti uima-asu.

Temppeleissä ja moskeijoissa on peitettävä olkapäät ja polvet, suosittelemme miehille pitkiä housuja ja naisille pitkää hametta. 

Mukaan kannattaa pakata myös kiikarit ja taskulamppu.

Sähköpistokkeet ovat edelleenkin useimmiten brittiläistä, commonwealth-mallia (kolme piikkiä). Ota mukaan adapteri, ainakin jos tarvitset sähköä kameran ja puhelimen akkujen lataamiseen. 

Muuta
Malesian sisäiset lennot varaa paikallinen yhteistyökumppanimme. Tema-opas ajakaa lentoliput matkan aikana. Maan sisiäisillä lennoilla käytettävä lentoyhtiö vaihtelee, mutta varaudu siihen, että kirjattavaa, koneen ruumassa kuljetettavaa matkatavaraa saa olla korkeintaan 20 kg / matkustaja. 

Lue lisää Malesiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Tutustu myös Malesian matkailutoimiston virallisiin nettisivuihin www.tourism.gov.my

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista TEMAn kotisivujen Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

  • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
  • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
  • Ateriat
  • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
  • Maistiaisia
  • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.