Irlanti ja Aransaaret

"Vihreällä saarella" on paljon annettavaa – viski, maailmankirjallisuus, kauniit nummimaisemat ja kelttiläinen kulttuuri. Céad míle fáilte! Tervetuloa Irlantiin!

Vihreät niityt ja subtrooppinen kasvillisuus yhdistettynä karuihin kanervanummiin ja rahkasoihin ovat Irlannin kansallismaisemaa aidoimmillaan. Arvoitukselliset kivirakennelmat, kirkot ja linnat kertovat puolestaan tarinaansa muinaisesta kulttuurista. Teemme retken Aransaariin kuuluvalle Inishmorelle ja tutustumme maailmankirjallisuuden huipuista tunnettuun Dubliniin. Ja Irlannin matkalla tutustuminen whiskey-tislaamoon kuuluu tietysti ohjelmaan.

Tärkeää tietoa

Maat: Irlanti

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kokonainen päivä Aransaarilla
 • Päivällinen Burattyn linnassa
 • Killarneyn kaunis järvimaisema
 • Whiskeymaistiaiset tislaamossa Dublinissa
 • Päätösillallinen Dublinvuorella musiikin säestyksellä

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Päiväohjelma
Touko–elokuu 2017

Päivä 1 - Matka alkaa
Kun Finnairin suora reittilento Helsingistä Dubliniin, Irlannin itärannikolle saapuu iltapäivällä, on TEMA-opas vastassa lentoasemalla ja lähdemme yhdessä bussilla kohti länsirannikon helmeksi" kutsuttua Galwaytä. Ajamme itärannikolta länsirannikolle halki vehreiden ja vaihtelevien maisemien, jotka vastaavat hyvin mielikuvaa "Vihreästä saaresta".Luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Galway, jossa vietämme matkan kaksi ensimmäistä yötä, on sekä yliopistokaupunki että kalastussatama. Ympäröivä seutu on ns. Gaeltacht-aluetta, jossa perinteinen kansankulttuuri on edelleen voimissaan. Perillä Galwayssä nautimme vielä yhdessä päivällisen ennen kuin alkaa olla aika vetäytyä levolle. 

Päivä 2 - Aransaaret
Connemaran alue on suurenmoista ja jylhää: villiä luontoa, mahtavia kukkuloita, kanervanummia ja rahkasoita. Täällä voi nähdä lauman connemaranponeja, jotka ovat sopeutuneet hyvin Irlannin karuihin ja kallioisiin olosuhteisiin. Teemme Galwaystä retken Inishmorelle, jonne siirrymme lautalla Rossavealista. Inishmore on Aransaarten saariryhmän kolmesta saaresta suurin ja yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa pääkielenä on kelttiläinen kieli. Suurin osa saaren 900 asukkaasta puhuu äidinkielenään iiriä eli gæilgea.Aransaarilla elettiin pitkään melko eristäytyneesti: sähkö tuli saarille vasta 1970-luvulla ja televisio 1980-luvun alussa. Kalastus on edelleen tärkein elinkeino, joskin myös matkailu on nykyään tärkeä tulonlähde. Astumme maihin pienessä Kilronan kalastajakylässä, josta minibussi vie meidät kierrokselle saarella.

Palattuamme Galwayhyn ehdit vielä illalla tutustua kaupungin ravintola- ja pubielämään viihtyisällä kävelykadulla – tai ehkä haluat aidon irlantilaisen kokemuksen ja lähdet Galway Greyhound Stadiumille katsomaan koirien juoksukilpailuja.  

Päivä 3 - Kelttejä, rannikkoa ja juhla-ateria
Galwaystä matka jatkuu etelään halki Burrenin erikoisen kivisen maiseman. Arktiset kukat kasvavat täällä vieri vieressä kauniiden välimerenkasvien kanssa. Seuraamme rannikon tuntumassa kulkevaa tietä, ja pysähdymme Cliffs of Moherin kallioilla, joiden pystysuorat seinämät laskevat n. 200 metrin korkeudesta suoraan Atlanttiin. Meren tyrskyjen pirstoutuminen kallioita vasten on mahtava näky. Kirkkaalla säällä täältä näkee Aransaarille asti.Illalla luvassa on historiallinen juhla-ateria keskiaikaisessa Bunrattyn tai Knappoguen linnassa. Elävä musiikki, perinteiset asut ja ruokailu suuressa salissa herättävät henkiin linnan keskiaikaisen kukoistuskauden tunnelman.

Vietämme Limerickissä yhden yön. 

Päivä 4 - Dinglen niemimaa
Jatkamme seuraavaksi Limerickin ja Kerryn kreivikuntien halki länteen Dinglen niemimaalle. Seudun maisemaa hallitsevat korkeat mutta pehmeälinjaiset vuoret ja syvät laaksot, joiden vihreitä rinteitä täplittävät siellä täällä valkoiset lampaat. Seurailemme etelärannikkoa Euroopan läntisimpiin osiin ja nautimme upeista näkymistä.Dinglenlahden eteläpuolisella Iveraghin niemimaalla kohoavat Irlannin korkeimmat huiput, ja lännessä häämöttävät Blasketinsaaret, joilla oli pysyvää asutusta vuoteen 1953 saakka. Pysähdymme pienessä Dinglen kylässä, jossa voit vaikka nauttia irlantilaisen totin eli toddyn ennen kuin jatkamme Killarneyhyn/Glenbeigh'iin), jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Päivä 5 - Ring of Kerry
Päivän ohjelmassa on kierros pitkin mutkittelevaa Ring of Kerry -reittiä, joka alkaa Killarneystä, kiertää Iveraghin niemimaan ja palaa Killarneyhyn. Reitin maisemat ovat melko karuja ja paikoittain jopa dramaattisia.Rannikon kallionkielekkeiltä on henkeäsalpaavat näkymät merelle, taivaanrantaan ja merestä siellä täällä kohoaville saarille. Voi vain aavistaa, kuinka kovissa oloissa seudun ihmiset joutuivat elämään menneinä aikoina.Killarneyn yläpuolella on kolme järveä, joiden ympärillä oleva kasvillisuus on varsin erikoista: subtrooppisten setripuiden vieressä saattaa hyvinkin kasvaa tuttu pihlaja tai koivu.Iltapäivällä sinulla on omaa aikaa, esimerkiksi Killarneyn järvien kauniin ympäristön tutkiskeluun.

Päivä 6 - Suuntana Kilkenny
Killarneystä matka jatkuu Kerryvuoristoa ympäröivässä kauniissa maisemassa. Päivän päämäärä on Kilkenny. Reittimme kulkee itään Mallow'n kautta Cahiriin. Keskellä pientä Cahiria kohoaa komea Cahirin linna, joka on rakennettu Suirjoesta nousevalle kalliosaarelle. Linna toimi aikoinaan mahtavan Butlerin klaanin asuinsijana ja linnakkeena, ja se kuuluu Irlannin suurimpiin ja parhaiten säilyneisiin.Cahirin jälkeen jatkamme matkaa Casheliin. Cashelin keskellä kohoaa vaikuttava Pyhän Patrikin kallio, jolla seisovat monet maan tärkeimmistä uskonnollisista rakennuksista. Pysähdymme kylässä kallion juurella, jossa voimme pitää myös lounastauon. 

Perillä Kilkennyssä, jolla on pitkät perinteet panimotoiminnasta, poikkeamme vielä Smithwick'sin olutpanimossa ennen kuin majoitumme hotelliin seuraavaksi yöksi.

Päivä 7 - Dublin
Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Irlannin sympaattista pääkaupunkia, jossa odottaa kaupunkikierros. Dublin on saanut nimensä gaelinkielen sanasta "dubh-linn", joka tarkoittaa merenlahtea. Viikingit perustivat Dublinin vuonna 841 kahden joen, Poddlen ja Liffeyn, muodostamaan lahteen.Dublinilla on kokoonsa nähden huomattava rooli kirjallisuuden historiassa. Kaupunkiin liitetään muun muassa suuret kirjailijat Jonathan Swift, Oscar Wilde, W.B. Yeats, James Joyce, George Bernard Shaw ja Samuel Beckett.Kierroksen päätteeksi tutustumme Irlannin kansallisjuoman valmistukseen Teeling Whiskey Distilleryssä. Teeling on nykyisin ainoa toiminnassa oleva viskitislaamo Dublinissa.Kaupunkikierroksen jälkeen sinulla on aikaa tutustua Dubliniin omatoimisesti. Dublinin kirjallisesta menneisyydestä lisää tietoa janoavien kannattaa käydä Parnell Squarella sijaitsevassa kirjailijamuseossa, jossa on edellä mainittuja ja monia muita kirjailijoita koskevia näyttelyjä sekä heidän teostensa harvinaisia painoksia. Kaupungissa on myös tilaisuus seurata James Joycen kuuluisan Odysseus-romaanin päähenkilön Leopold Bloomin jalanjälkiä. Lähes 800-sivuisen romaanin tapahtumat sijoittuvat yhteen ainoaan päivään Dublinissa kesäkuussa 1904. Myytävänä on nykyään opaskirjoja, jotka lähes koomisella tarkkuudella kertovat, missä sijaitsi esimerkiksi teurastamo, josta Bloom osti sianmunuaisen aamiaiseksi.Kansallismuseossa on näytteillä kiintoisa kokoelma Länsi-Irlannin rahkasoilta löytyneitä kultakoruja. Kunniakas yliopisto Trinity College taas muodostaa rauhaisan keitaan kaupungin hälyn keskellä. Hienojen rakennusten joukossa on maineikas kirjasto, jossa säilytetään erästä maailman kauneimmista kirjoista: Book of Kells sisältää neljä evankeliumia runsaasti kuvitettuina. Kirja kirjoitettiin ja maalattiin pergamentille Kellsin luostarissa vuonna 800.

Dublinissa on myös useita kauppakatuja erinomaisine ostosmahdollisuuksineen. Päätämme ihanan viikon ystävällisessä Irlannissa suuntaamalla Dublinvuoren juurelle paikalliseen pubiin viettämään iltaa irlantilaiseen tapaan illallisen, musiikin ja Riverdancen parissa.

Päivä 8 - Kotiinpaluu
Tänään on tullut aika jättää ystävällinen Irlanti. Ehdit vielä katsella kaupunkia omin päin ja tehdä viimeisiä ostoksia. Iltapäivällä bussi vie meidät lentokentälle ja palaamme Finnairin reittilennolla Dublinista Helsinkiin.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Dublin
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 päivällistä
• Yhteiset juomarahat
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Dublin. Dublin – Galway, bussi n. 250 km. Päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Galwayssä.

Päivä 2
Retki Aransaariin kuuluvalle Inishmorelle, bussi n. 150 km ja lauttamatka. Aamiainen.

Päivä 3
Galway – Burren – Bunratty/Limerick, bussi n. 140/150 km. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Bunrattyssä/Limerickissä.

Päivä 4
Bunratty/Limerick – Dinglen niemimaa – Killarney, bussi n. 200/190 km. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Killarneyssä.

Päivä 5
Ring of Kerry, bussi n. 170 km. Aamiainen.

Päivä 6
Killarney – Cahir – Cashel – Kilkenny, bussi n. 250 km. Vierailu panimoon. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Kilkennyssä.

Päivä 7
Kilkenny – Dublin, bussi n. 120 km. Kaupunkikierros Dublinissa ja vierailu Teelingin viskitislaamossa. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Dublinissa tai sen laidalla.

Päivä 8
Bussikuljetus lentokentälle (n. 10 km) ja reittilento Dublin – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Irlanti

Asukasluku: 4,1 milj.

Pinta-ala: 70 272 km²

Kieli: Iiri, englanti

Valuutta: Euro

Uskonto: Katolilaisia 92 %, protestantteja 3 %, pieninä vähemmistöinä muslimeja, buddhalaisia, juutalaisia

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Dublin (Finnair), majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom! Hotellitiedot poikkeavat hotelliluettelon tiedoista. Poikkeukset ovat:

13.5. alkavalla matkalla:

Killarney: Torc Hotel, www.torchotel.ie

Dublin: Uppercross House Hotel, uppercrosshousehotel.com

22.7.alkavalla matkalla:

Killarney: Torc Hotel, www.torchotel.ie

Dublin: Belvedere Hotel, www.belvederehoteldublin.com

5.8. alkavalla matkalla:

Galwayn sijaan majoitus Tuamissa, n. 35 km Galwaystä koilliseen: Ard Ri House Hotel, Tuam, Co. Galway, www.ardrihousehotel.ie

Killarney: Torc Hotel, www.torchotel.ie

Dublin: Belvedere Hotel, www.belvederehoteldublin.com

Valuutta

Euro (EUR)

Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Irlannin sää on vaihteleva ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Sadevarusteet on hyvä pakata mukaan. Päivän ylin lämpötila on kesällä 20 asteen ja alin 10 asteen paikkeilla. Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Illallisille on tapana pukeutua vähän paremmin.

Muuta

Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Irlannista!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kannattaa tutustua lisäksi Irlannin matkailutoimiston nettisivuihin >>

Kirjallisuusvinkkejä:
Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli.
Koskettava, Pulitzer-palkittu omaelämäkertaromaani kirjailijan lapsuudesta Irlannissa.

James Joyce: Odysseus
Yksi maailmankirjallisuuden klassikoista ja monien mielestä 1900-luvun merkittävin kaunokirjallinen teos.

Nora Roberts: Tears of The Moon
Tears of the Moon on Nora Robertsin kiehtovan Irlanti-trilogian toinen osa. Trilogia kertoo Gallagherin suvusta myyttien, mystiikan ja musiikin Irlannissa. Myös trilogian ensimmäinen osa Jewels of the Sun on suositeltavaa luettavaa. Irlanti-trilogiaa ei ole käännetty suomen kielelle.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

 
XClose