Islannin parhaat palat

Vietämme neljä kokonaista päivää Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa keskustahotellissa, josta teemme Kultaisen kierroksen ja retkiä tärkeimmille nähtävyyksille.

Matkalla geysirien, vesiputouksien ja jäätiköiden taianomaisiin maisemiin tutustumme useisiin Islannin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Näemme neljän päivän aikana tulivuoria, laavakenttiä, vuonoja ja kyliä, joiden nimet saavat mielikuvituksen lentämään. Kultainen kierros, Sininen laguuni ja maan historiallinen sydän Þingvellir ovat joitakin esimerkkejä niistä. Yhteisen ohjelman lisäksi ehdit tutkia Reykjavikia iltaisin omin päin.

Tärkeää tietoa

Maat: Islanti

Matkan pituus: 5 päivää

Ryhmän koko: 15-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Uiminen Sinisessä laguunissa
 • Kaupunkikierros Reyjavikissa, Harpa ja valasmuseo
 • Kultainen kierros: Gullfoss, Þingvellir ja geysirit
 • Geoterminen kasvihuone
 • Käynti jäätikön sisällä

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Päiväohjelma
Heinä–elokuu

Päivä 1 - Saapuminen Islantiin ja Sininen laguuni
Lennämme suoralla reittilennolla Helsingistä Keflavikiin, jossa bussi ja islantilainen, suomen kielen taitoinen TEMA-opas ovat vastassa. Ensimmäinen näky lentokentän jälkeen on karu laavakenttä, ja tien molemmilla puolilla on mustia, sammaloituneita kivenlohkareita. Matkalla Reykjavikiin poikkeamme Blue Lagoonin eli Sinisen laguunin maalämpökylpylässä. Pulahdamme mukavan lämpimään, kevyesti kuplivaan laguuniin, jonka mineraalipitoisen veden sanotaan elvyttävän ihoa. Pakkaa uima-asu käsimatkatavaroihin, muuta et vierailuun tarvitse sillä aamutakin ja pyyhkeen saat kylpylästä ja ne sisältyvät matkan hintaan. Nautimme tervetulomaljat altaalla.   Perillä Reykjavikissa teemme lyhyen, mutta hyödyllisen kierroksen kaupungin keskustassa kävellen ennen kuin majoitumme keskustahotelliin, jossa yövymme koko matkan, ja illalla kokoonnumme vielä yhteisen pöydän ääreen tervetulopäivälliselle.

Päivä 2 - Kultainen kierros ja geotermisiä tomaatteja
Tänään teemme retken Islannin tunnetuimmille ja tärkeimmille luontonähtävyyksille saaren kaakkoisosaan: Þingvelliriin, Gullfossin vesiputoukselle ja Geysirille. Reittimme tunnetaan merkityksensä ansiosta komealla nimellä Kultainen kierros. Mutta ensin teemme pari uutta, mielenkiintoista vierailua.

Hellisheiðin solassa on geoterminen voimalaitos, jossa kuulemme kuinka maanalaista lämpöä käytetään Islannissa energialähteenä. Vierailun jälkeen pysähdymme seuraavaksi Skalholtissa, joka oli 800 vuoden ajan yksi Islannin tärkeimmistä uskonnollisista ja poliittisista keskuksista. Tänne perustettiin maan ensimmäinen ja ainoa piispanistuin vuonna 1056. Tutustumme Skalholtissa kaupunginmuseoon ja katedraaliin. 

Seuraava pysähdyspaikkamme on tomaattitila, jossa geotermistä lämpöä käytetään kasvihuoneiden lämmittämiseen. Vierailulla kuulemme lisää tomaattien kasvatuksesta Islannin olosuhteissa ja nautimme lounaan, jonka yhdistävänä teemana on tietysti tomaatti. Tilan hevosfarmilla saamme tietää lisää islanninhevosten ainutlaatuisista ominaisuuksista.

Lounaan ja islanninhevosten näytöksen jälkeen jatkamme Kultaiselle kierrokselle. Ensimmäiseksi käymme Gullfossin eli "kultaisen putouksen" luona, joka on yksi saaren monista komeista vesiputouksista. Hvitájoki tuo Langjökullin jäätiköltä jääkylmää sulavettä, ja joen vesimassat paiskautuvat korvia huumaavasti jymisten 32 metrin korkeudelta kapeaan rotkoon. Kapeat kävelytiet vievät aivan kuohujen tuntumaan.

Haukadalurissa näemme lisää maanalaisten voimien toimintaa: Strokkurin mahtava kuuma lähde sinkoaa taivaalle tulikuumia vesisuihkuja liejukkojen ja kuumien lähteiden kupliessa ja poreillessa ympärillä. Geysir-niminen lähde, jonka mukaan koko geologinen ilmiö on nimetty, purkautuu nykyään enää hyvin harvoin.  Kierroksen päätteeksi vierailemme vielä jännittävässä Þingvellirissä (Thingvellirissä), jossa maailman vanhimpiin kuuluva demokraattinen kansanedustuslaitos allting perustettiin vuonna 930. Paikka on monella tapaa taianomainen – etenkin geologian kannalta. Amerikan ja Euroopan mannerlaattojen saumakohta kulkee nimittäin Þingvellirin läpi. Alue jakautuukin hitaasti ja varmasti kahtia, minkä voi selvästi havaita myös sen rotkoista.

Ilta on omaa aikaa.  

Päivä 3 - Kaupunkikierros Reykjavikissa kävellen
Aloitamme kaupunkikävelyn alhaalta satama-alueelta, josta jo kauempaa erottuu erikoinen, moderni Harpan rakennus, Reykjavikin konsertti- ja oopperatalo. Harpa on rakennettu teräksestä ja yli 10000 prismankaltaisesta, erisävyisestä ikkunasta ja se vihittiin käyttöön vuonna 2011. Tutustumme tähän palkittuun rakennukseen lähemmin.

Harpan luota jatkamme satamassa sijaitsevaan uuteen, vuonna 2014 avattuun valasmuseoon, Whale of Icelandiin. Se on Euroopan suurin valasmuseo, ja sen 1700 neliömetrin pinta-ala mahdollistaa 23 Islannin vesillä pysyvästi elävän valaslajin esittelyn oikeassa mittakaavassaan. On hämmästyttävää, kuinka suuri esimerkiksi kaskelotti on!  

Aamupäivän mielenkiintoisten vierailujen jälkeen nautimme vielä lounaan satamassa ja sen jälkeen sinulla on loppupäivä omaa aikaa. Opas antaa mielellään vinkkejä siitä, mitä voisit tehdä. 

Päivä 4 - Hraunfossarin vesiputous ja jäätikön salaisuus
Borgarfjörður on erittäin kiinnostava alue ja sen maisemat tulivuorineen, laavakenttineen, vuonoineen, jäätikköineen ja kauniine, pienine viljelysalueineen ovat kiehtovia. Täällä on myös koko maan valokuvatuimpiin kuuluva vesiputous Hraunfossar, joka koostuu oikeastaan useista vierekkäisistä putouksista. Nautittuamme lounaan Húsarfjellissä nousemme kahdeksanpyöräisiin monsterautoihin ja ajamme ylös Langjökulliin, joka on Vatnajökullin jälkeen Islannin ja Euroopan toiseksi suurin jäätikkö. Se peittää 953 km2 alueen ja on paksuimmillaan jopa 580 m.

Aina viime aikoihin asti vain harvat tutkijat ovat päässeet Langjökullin sisälle, mutta pari vuotta sitten jäätikköön avattiin tunneleita ja luolia, ja nyt mekin saamme tilaisuuden tutustua jäätikön sisäosien siniseen jäähän. Kokemus on vaikuttava.

Retkelle kannattaa pukeutua lämpimästi. Jäätiköllä ja sen sisällä on kylmä. Ota mukaan myös tukevat, vettähylkivät jalkineet, pipo, lämpimät hansikkaat ja aurinkolasit. 

Tämän jännittävän, unohtumattoman retken jälkeen palaamme hotelliimme Reykjavikiin ja ilta on omaa aikaa. 

Päivä 5 - Kotiinpaluu
Lähdemme varhain aamulla bussilla kohti Keflavikin lentokenttää, jonne on vajaan tunnin matka. Ennen lentokentälle lähtöä hotellin henkilökunta järjestää parhaansa mukaan pientä aamupalaa. Paluulento Helsinkiin lähtee aamulla.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Keflavik
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 3 aamiaista ja paluupäivän kevyt aamupala
• 3 lounasta
• 1 päivällinen
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Keflavik. Bussikuljetus Keflavikin lentoasemalta Reykjavikiin Blue Lagoonin kautta, n. 80 km. Lyhyt kaupunkikävely. Tervetulopäivällinen. Neljä hotelliyöpymistä Reykjavikissa.

Päivä 2
Kokopäiväretki Þingvelliriin, Gullfossin vesiputoukselle sekä voimalaitokselle, tomaattitilalle ja hevosshow'hun. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Kaupunkikierros Reykjavikissa kävellen: Harpa ja valasmuseo. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Kokopäiväretki Borgarfjörðuriin ja Húsarfjelliin. Käynti jäätikköluolassa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Bussikuljetus Reykjavikista Keflavikiin ja paluu reittilennolla Helsinkiin.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot alustavia, muutokset mahdollisia.

Islanti

Asukasluku 332 000 Pinta-ala 103 000 km² Uskonto Evankelisluterilaisia kristittyjä, vähemmistöinä muita protestantteja ja katolilaisia. Valuutta Islannin kruunu (ISK) Kieli Islanti Aikaero Kesällä Suomen aika -3 t.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen suora reittilento Helsinki – Keflavik (Icelandair), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut, matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei ohjelmassa muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Valuutta

Islannin kruunu (ISK).

Kruunuja voi vaihtaa Suomessa, tai Islannissa lentokentällä ja pankeissa. Käteistä rahaa voi nostaa pankkiautomaateista yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla ja ne käyvät maksuvälineenä monissa paikoissa.

Matkan hintaan sisältyy aamiainen. Matkakassaa arvioidessa huomioi ateriat ja ruokajuomat, virvokkeet ja kahvit sekä mahdolliset tuliaisostokset ja valinnaiset retket. Hintataso ravintoloissa on lähellä Suomen hintatasoa.

Juomaraha

Juomarahakäytäntö Islannissa vastaa suomalaista käytäntöä. Juomarahan antaminen esimerkiksi ravintoloissa ja hotellin siivoojalle on vapaaehtoista.

Ilmasto ja vaatetus

Islannin ilmasto on Golf-virrasta johtuen suhteellisen leuto. Kesäisin päivälämpötila on tavallisesti +12–15 astetta, mutta se voi nousta jopa +20 asteeseen. Pohjoisen jäämeren rannikolla voi toisaalta olla ajoittain hyvinkin viileää. Merivirtojen vaihtelu tekee sään muutoksista nopeita ja yllättäviä, ja Suomeen verrattuna Islannissa on hyvin tuulista. Mukaan kannattaa pakata lämmin pusero, tuulenpitävä takki tai pusakka sekä sadevarusteet. Vettä Islannissa sataa kuukaudessa keskimäärin 65 milliä.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajantasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Koska Islantiin matkustetaan erityisesti sen erikoislaatuisen luonnon vuoksi, on hyvä varautua ja varustautua sekä pidempiin että lyhyempiin kävelymatkoihin, joita toki voidaan sopeuttaa niin, että kaikki voivat kävelyille osallistua. Ota mukaan tukevat ja mukavat, kävelyyn sopivat kengät, joissa on pitävä kumipohja. Kevyillä kumisaappaillakin voi olla käyttöä.

Muista myös uima-asu ja pakkaa se käsimatkatavaroihin, sillä poikkeamme matkalla lentoasemalta hotelliin Sinisellä laguunilla, jossa on tilaisuus uida. Pyyhkeen ja aamutakin saat käyttöösi Blue Lagoon -kylpylän vastaanotosta, mutta voit ottaa myös oman pyyhkeen mukaan.

Hotellihuoneissa on usein vain yksi pistorasia, joten jos käytät useampia sähkölaitteita, esimerkiksi latureita, on hyvä ottaa mukaan haaroituspistorasia.

Muuta

Lue lisää Islannista!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi Maat ja alueet -osiosta.

Hyödyllisiä lisätietoja Islannista myös www.visiticeland.com.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

 
XClose