Harvat maailman maisemista ovat yhtä viehättäviä kuin Alpit kesällä.

Vaellusmatka. Tätä mieltä voinee olla, vaikkei olisi nähnytkään Sound of Music -elokuvaa. Vaellamme Itävallan, Liechtensteinin ja Saksan vihreissä laaksoissa, vuorenrinteillä näköaloja ihailemassa, sulavesijärvien rannoilla, kukkaniityillä ja pittoreskeissa pikkukaupungeissa – ja välillä maistelemme viiniä, juustoa, olutta ja snapsia. Matkan päätteeksi tutustumme vielä Sveitsissä Zürichin kaupunkiin jalkaisin.

Hinta alk. 1 398e
Lataa...

Tärkeää tietoa

 • Maat: Itävalta, Liechtenstein, Saksa, Sveitsi
 • Vaikeusaste:
 • Matkan pituus: 7 päivää
 • Ryhmän koko: 16–25 henkeä
 • Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Viini-, juusto-, olut- ja snapsimaistiaiset
 • Vaellus Lünerseen ympäristössä
 • Laivamatka Lindauhun
 • Petolintunäytös Pfändervuorella, näköala Bodenseelle
 

Lähdöt

Päivämäärä Matkan pituus Lähtöpaikka Perushinta Paikkoja
7 päivää Helsinki 1 438e 1 Varaa
7 päivää Helsinki 1 398e > 10 Varaa
7 päivää Helsinki 1 418e 10 Varaa
7 päivää Helsinki 1 428e 6 Varaa
7 päivää Helsinki 1 398e > 10 Varaa

Eurooppa - muita matkoja

Hintaan sisältyy

 • Edestakainen reittilento Helsinki–Zürich
 • Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
 • Majoitus
 • 6 aamiaista
 • 5 lounasta
 • 5 päivällistä
 • Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
 • TEMA-oppaan palvelut

Itävalta

Itävalta
 • Asukasluku: 8,4 milj.
 • Pinta-ala: 83 858 km²
 • Valuutta: Euro
 • Uskonto: Enemmistö katolilaisia, vähemmistöinä protestantteja, ortodokseja ja muslimeja
 • Kieli: Saksa

Päiväohjelma Kesä 2014

Kesä–lokakuu

Päivä 1 - Lento Zürichiin ja bussikuljetus Itävaltaan

Lennämme aamulla suoralla reittilennolla Helsingistä Sveitsin Zürichiin, jossa TEMA-opas ja bussi ovat lentokentällä vastassa. Lentokentältä ajamme noin tunnin ja kolmen vartin matkan Itävallan puolelle Brandnertalin kauniiseen laaksoon, ja edelleen Bürserbergin tai Brandin kylään. Olemme Tschenglan ylängöllä noin 890–1250 metriä merenpinnan yläpuolella, josta avautuvat laajat näkymät viiden eri laakson suuntaan.

Majoitumme näissä kauniissa maisemissa sijaitsevaan pienehköön hotelliin ja ehdit tehdä oman patikkaretken sen ympäristössä ennen päivällistä – tervetuliaisiksi nautimme yhdessä schnitzel-illallisen.

Päivä 2 - Vaellus Liechtensteinissa, viininmaistelu

Lähdemme aamiaisen jälkeen passit mukanamme Liechtensteinin ruhtinaskuntaan Itävallan ja Sveitsin väliin. Vaikka Liechtensteinin pinta-ala on vain 160 neliökilometriä, se jakautuu kolmeen topografisesti erilaiseen alueeseen. Maan matalin kohta on Reinin laaksossa 450 metriä merenpinnan yläpuolella, ja korkein huippu Grauspitze kohoaa 2599 metriin.

Aloitamme vaelluksen Walserdorf Triesenbergistä ja päämäärämme on Vaduz. Näköala yli Reinin laakson on hieno ja toisella puolella kohoavat sveitsiläiset vuoret. Vaellusreittimme kulkee halki ruhtinaan kauniin pyökkimetsän. Reitin alkupisteestä (noin 890 m mpy.) patikoimme reilun viiden kilometrin matkan alas Vaduziin (noin 450 m mpy.). Matkalla ohitamme Vaduzin hienon linnan, joka kohoaa pääkaupungin Vaduzin yläpuolella. Linna on rakennettu noin 700 vuotta sitten. Se on ruhtinassuvun koti ja suku on päättänyt olla avaamatta sitä yleisölle. 

Vaduzissa asuu noin 5 000 tämän mikrovaltion hiukan yli 30 000 asukkaasta. Perillä kaupungissa saamme passeihimme leimat todisteeksi Liechtensteinissa käynnistä. 

Vaelluksen jälkeen käymme ruhtinaallisessa Hofkellereissa. Herawingertin viinitila on ollut ruhtinassuvun omistuksessa vuodesta 1712, ja sen maaperä on omiaan pinot noir- ja chardonnay-rypäleille. Tutustumiskierroksen jälkeen kuulemme tilasta ja sen viineistä lisää ja maistelemme joitakin tilan viineistä.

Vietettyämme päivän Liechtensteinissa palaamme hotelliimme Itävaltaan, jossa odottaa leppoisa ilta päivällisen merkeissä. 

Päivä 3 - Alppivaellus Itävallassa

Lähdemme hotellista ja sen jälkeen suuntaamme korkeammalle. Nousemme Lünerseebahn-köysiradalla Lünerseejärven luo 1979 metrin korkeuteen. Täältä on Liechtensteinin rajalle kahdeksan ja Sveitsin rajalle vain viisi kilometriä.

Päivän ensimmäinen vaellus suuntautuu järven ympäri. Järveä käytetään nykyään vesivarastona ja sen syvyys on jopa 139 metriä. Vaellamme vajaan seitsemän kilometrin matkan komeassa vuoristomaisemassa, joka on samalla myös luonnonsuojelualuetta. Jos sää on suosiollinen, voimme poiketa järveä kiertävältä reitiltä ylös kauniiseen Lünerkrinnen solaan (vaellus pitenee n. 2,5 km). Retkilounaan nautimme kauniilla paikalla ennen kuin suuntaamme alas laaksoon ja edelleen bussilla Grosses Walsertaliin.

Grosses Walsertal on ns. biosfäärialue, jonka tarkoituksena on säilyttää luontoa, biologista monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä ja jonka sosiaalis-taloudellisen kehityksen tulee olla paikallisluonteen mukaista. Alueen kasvisto on erittäin monipuolista. 

Lingenau sijaitsee keskellä Bregenzerwaldin loivia kukkuloita ja vuoria. Täällä majoitumme perheyrityksenä toimivaan gasthof-majataloon, jossa nautimme päivällisen sisältörikkaan päivän päätteeksi. Majatalon ympäristöstä löytyy myös mukavasti mahdollisuuksia omille kävelyretkille. 

Päivä 4 - Vaellus Schönenbachissa

Aamupäivän ohjelmassa on kevyt noin kahden ja puolen tunnin vaellus Schönenbachin pikku taajaman (1050 m mpy.) ympäristössä. Palaamme Iferwiesalpen yli Schönenbachiin, jossa nautimme lounaaksi paikallista Käsespätzleä hüttessä (retkeilymajassa). Schönenbachissa on alkukesällä ja syksyllä runsaasti laitumia – täällä laiduntaa parisataa lehmää, jotka viettävät keskikesän ylemmillä rinteillä.

Iltapäivällä käymme Gebrüder Bentelen tislaamossa maistelemassa Itävallan kansallisjuomaa schnappsia eli kotoisemmin snapsia. Tarjolla on monia muitakin jännittäviä paikallisia tuotteita, kuten mm. mehiläisvahakynttilöitä, ihovoiteita, juustoja – jokaiselle jotakin.

Päivän ohjelman päätteeksi käymme vielä kuvauksellisessa Schwarzenbergin kylässä, jonka katujen varsilla on erikoisia, mutta kauniita taloja, joiden puuverhoilu muistuttaa kalansuomuja. Täällä nautimme iltapäiväkahvit ja kotitekoisia leivonnaisia. 

Hotelliin palattuamme nautimme maukkaan kolmen ruokalajin illallisen.

Päivä 5 - Bodenjärven yli saksalaiseen Lindauhun

Nyt matkamme jatkuu Bodenjärven ympäristössä. Nousemme Bregenzistä köysiratavaunulla ylös Pfändervuorelle. Tämä vuoren yli tuli ruotsalainen sotajoukko kolmikymmenvuotisen sodan aikana 1600-luvun puolivälissä ryöstämään järven rannalla sijaitsevaa Bregenzin kaupunkia. Matka kulkee yli kauniin metsän, solisevien purojen ja jäkälää kasvavien puiden ennen kun saavumme alppiniittyjen ylle.

Perillä ylhäällä Pfänderin huipulla voit halutessasi tehdä pienen patikan ja nauttia uskomattoman kauniista näköalasta. Halutessasi voit myös katsella kiehtovan petolintunäytöksen (sisältyy matkan hintaan), jolle Alppien huiput ja järvi muodostavat suurenmoiset puitteet. Kun hanhikorppikotka – komea petolintu – levittää suuret siipensä, huomaa miettivänsä, jatkaako se saman tien liitoaan horisontin tuolle puolen.

Sitten laskeudumme köysirataa pitkin taas alas Bregenziin myöhäiselle lounaalle järven rannalla sijaitsevaan ravintolaan. Lounaan jälkeen teemme iltapäivällä laivamatkan Saksan puolelle, jossa teemme kaupunkikierroksen kuvankauniissa Lindaussa (n. puolen tunnin yhteinen opastettu kävelykierros ja lisäksi omaa aikaa). Lindausta palaamme laivalla takaisin Itävaltaan ja Bregenziin, josta jatkamme junalla Dornbirniin ja hotelliin, jossa vietämme matkan viimeiset kaksi yötä. 

Päivä 6 - Vaellus Karrenin rinteillä, tutustuminen olutpanimoon

Vuori, joka kohoaa Dornbirnin takana, on nimeltään Karren. Ylhäällä vuorella kulkee tämänpäiväisen vaelluksemme reitti karjamaja-alueella, josta avautuu suurenmoinen näköala Bodenseelle – tai Lake Constancelle, joka on järven toinen nimi. Kuljemme pikkutaajamien halki, joiden liepeillä karja laiduntaa kesäisin. Retkilounaan nautimme jollakin sopivalla alppiniityllä, jos vain sää on suotuisa. 

Myöhään iltapäivällä käymme Dornbirnin Mohrenbrauereissa, joka on Itävallan tunnetuimpia olutkellareita. Täällä on pantu olutta vuodesta 1834, ja tutustumiskierros antaa hyvän käsityksen koko valmistusprosessista. Pääsemme toki myös maistelemaan panimon hyvää olutta. Sen jälkeen kävelemme vielä läpi Dornbirnin jäähyväisillalliselle, jonka aikana on mukava kerrata yhdessä viikon tapahtumia ja vaikkapa suunnitella seuraavaa matkaa. 

Päivä 7 - Kaupunkikävely Zürichissä Sveitsissä ja kotiinpaluu

Lähtöpäivä on käsillä, mutta ohjelmasta puuttuu vielä jotain. Palaamme bussilla Zürichiin ja teemme lyhyen kävelykierroksen sen keskiaikaisessa osassa, jossa saattaa nähdä merkkejä jopa roomalaisista, jotka perustivat tänne tulliaseman jo 200 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Sisältörikkaan ja vaihtelevan matkaviikon jälkeen on sitten aika siirtyä lentokentälle paluulentoa varten.

Lyhyesti

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Zürich, Sveitsi. Bussikuljetus Brandiin tai Bürserbergiin, Itävallassa (n. 150 km). Päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Bürserbergissa tai Brandissa.

Päivä 2

Vaellus Liechtensteinissa, n. 6 km (kesto n. 3 t, korkeuseroa n. 440 m, korkein kohta n. 890 m mpy.). Käynti viinitilalla maisteluineen. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 3

Vaellus Lünerseejärven ympäristössä Itävallassa, n. 6,5 km / 9 km (kesto alk. noin 2,5 t, korkeuseroa n. 475 m, korkein kohta 2040 mpy.). Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Lingenaussa.

Päivä 4

Vaellus Schönenbachissa Itävallassa, n. 6 km (n. 2,5 t). Käynti tislaamossa, schnappsin maistelua. Aamiainen, lounas hüttessä ja päivällinen.

Päivä 5

Nousu Pfändervuorelle, petolintunäytös. Laivamatka Lindauhun ja kaupunkikävely Lindaussa. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Dornbirnissä.

Päivä 6

Vaellus Karrenin rinteillä Itävallassa, n. 6 km (n. 3 t). Tutustuminen olutpanimoon olutmaistiaisineen. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 7

Kaupunkikävely Zürichissä, n. 2 km (n. 1,5 t). Reittilento Zürich – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta.  

Kuvat & video

TEMA-opas

Tässä muutamia oppaitamme, jotka toimivat tavallisesti oppaina kiertomatkoilla Eurooppa. Valitettavasti emme kuitenkaan voi taata, että opas toimii juuri sinun matkallasi.

Outi Böök

Toimin oppaana pääasiassa vaellus- ja pyöräilymatkoilla. Kotini on Kanariansaarilla, mutta tunnen oloni yhtä lailla kotoisaksi Välimerellä; rakastan sen värejä, tuoksuja, kasvillisuutta, kieliä ja ihmisiä...

TEMAn vaellusmatkat ovat minulle jotakin paljon enemmän kuin kuntoilua kauniissa maisemissa. Liikuntasuoritus ei näillä matkoilla ole se pääasia, emme tavoittele vuortenhuippuja, ideaalisykettä, emmekä kilometrejä mittariin. Kun unohtaa suorittamisen, onkin vaeltaminen parhaimmillaan hyvin rentouttavaa. Maisemat pitävät sisällään myös paljon mielenkiintoisia viestejä ihmiskunnan ja luonnon historiasta sille, joka niitä osaa pysähtyä tarkkailemaan. Luontoon ja paikalliseen kulttuuriin tutustutaan kaikilla aisteilla ja ruohonjuuritasolla, mikä viehättää itsessäni piilevää kansatieteilijää.

Aisteista ei makuaisti muuten suinkaan ole vähäpätöisin! Paikallisista herkuista koostuvien retkilounaiden yhdessä kattaminen ja syöminen on hauska tapahtuma, joka osaltaan hioo ryhmää yhteen. Vielä pysähdys paikallisessa ukkokuppilassa vaelluksen päätteeksi ja päivä on pulkassa.

Suosikkimatkani on Mallorcan vaellus; sinne palaan joka vuosi yhtä mielelläni. Tramuntanan vuoristo Välimeren turkoosi sini taustanaan tarjoaa joka päivälle erilaisia ja yllätyksellisiä maisemia. Reiteillä on sopivasti haasteita myös liikunnallisemmalle vaeltajalle. Saari on myös täynnä hienoja kulinaarisia elämyksiä!

Lisätietoa

 • Koulutus: HuK, historia ja kansatiede
 • Opaskokemus vuosina: 12
 • Kielitaito: Suomi, ruotsi, espanja, englanti, saksa, italia, ranska, portugali
 • Opastaa: Espanja, Italia, Itävalta
 • Tätä et tiennyt minusta: -

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen suora reittilento Helsinki – Zürich, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut, ohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei ohjelmassa muuta mainita.

Yhden hengen huoneen lisämaksu on noin 90 e (tarkista lisämaksu nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Lähtöpäivät: 5.6., 17.7. ja 18.9.2013 sekä 1.6., 8.6., 13.7., 20.7., 7.9. ja 14.9.2014.

Valuutta

Itävalta ja Saksa: Euro
Sveitsi ja Liechtenstein: Sveitsin frangi (CHF)

Yleisimmät kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineenä melko yleisesti.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat, useimpina matkapäivinä aamiaisen lisäksi lounas ja päivällinen. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon lähinnä ruokajuomat yhteisilläkin ravintola-aterioilla, juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomaraha

TEMA-matkalla ollaan tekemisissä paikallisten ihmisten ja heidän tapojensa kanssa. Juomarahakäytäntö on ehkä sellainen, josta et pidä tai johon et ole tottunut. TEMA-opas neuvoo, millainen summa kulloinkin on sopiva, mutta itse käytäntöön emme voi vaikuttaa.

TEMA maksaa juomarahat yhteisillä retkillä ja aterioilla sekä bussinkuljettajille. Halutessasi voit antaa bussinkuljettajallekin omankin juomarahan, se ilahduttaa aina. Juomarahan antaminen on aina vapaaehtoista.

Ilmasto ja vaatetus

Kesäsää Keski-Euroopassa muistuttaa hyvin paljon kotoista kesäsäätämme. Osa vaellusreiteistä on korkeammalla vuoristossa, jossa lämpötila on jonkin verran alhaisempi. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajantasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi

Vaellusmatka

Tutustu vaellusmatkojen varustesuosituksiin ja tarkistuslistaan netissä.

Muuta

Bregenzer Festspiele -musiikkijuhlat alkavat 19.7.2013 (kesän 2014 festivaalin ajankohtaa ja ohjelmaa ei ole vielä julkaistu). Lisätietoja ohjelmasta sekä mahdollisuus varata liput ennakkoon www.bregenzerfestspiele.com.

Dornbirnin ja Breganzin välillä liikennöivät paikallisjunat ja bussit säännöllisin väliajoin, matka kestää n. 20 min ja maksaa n. 2,50 e. Jos haluat lähteä musiikkijuhlille omin päin (5. tai 6. matkapäivänä), emme hyvitä sen johdosta mahdollisesti menettämiäsi ohjelmaosuuksia tai päivällisiä.

Lue lisää Itävallasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja Itävallasta ja muista matkan kohdemaista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi Maat ja alueet -osiosta.

Passi ja viisumi

EU-maat (Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Portugali, Puola, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari). Matkan ajan voimassaoleva passi tai Schengen-sopimukseen kuuluvissa EU-maissa myös 1.3.99 jälkeen myönnetty henkilökortti. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 päivän oleskeluun. Lisätietoja tarvittaessa ao. maan suurlähetystöstä.

Passintarkastus on poistunut Schengen-maiden (EU-maat lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, Irlantia, Kroatiaa, Kyprosta, Bulgariaa ja Romaniaa, sekä Islanti ja Sveitsi) välisessä liikenteessä, mutta matkustajan henkilöllisyys saatetaan poikkeustilanteissa tarkistaa. Lennon lähtöselvityksessä henkilöllisyys tarkistetaan aina. 

Passi ja viisumi

Hotelli

Muutokset yöpymispaikoissa ja hotelleissa mahdollisia. 

Lähdöt 1.6., 13.7., 7.9. ja 14.9.14: Hotel Sarotla

Mühledörfle 23, Brand

Puhelin: +43 5559 248 68

Lähdöt 8.6. ja 20.7.14: Hotel Valavier

Mühledörfle 25, Brand

Puhelin: +43 5559 217

Fax: +43 5559 217 39

Lähdöt 1.6., 13.7., 20.7., 7.9. ja 14.9.14: Hotel der Hirschen

Dorf 31, Sibratsgfäll (Bregenzerwald)

Puhelin: +43 5513 2111

Lähtö 8.6.14: Hotel Gasthof zum Löwen

Hof 30, Lingenau

Puhelin: +43 5513 63600

Fax: +43 5513 63606

Lähdöt 1.6., 8.6., 13.7., 20.7. ja 14.9.14: Krone Hotel

Hatlerstraße 2, Dornbirn

Puhelin: +43 5572 22720

Lähtö 7.9.14: Hotel Hirschen Dornbirn

Haselstauderstrasse 31, Dornbirn

Puhelin: +43 5572 26363