Vaellus neljässä maassaja makupaloja Alpeilta

Vaella Itävallassa, Liechtensteinissa, Saksassa ja Sveitsissä – kaupungissa, vuorilla ja Bodenjärven ympäristössä. Näet seudulle tyypilliset kasvit ja linnut ja herkuttelet retkilounailla ja maistiaisilla.

Harvat maailman maisemista ovat yhtä kuvankauniita kuin Alpit kesällä, aivan niin kuin Sound of Music -elokuvassa. Vaellamme vihreissä laaksoissa ja vuorenrinteillä näköaloja ihailemassa, sulavesijärvien rannoilla, kukkaniityillä ja pittoreskeissa pikkukaupungeissa. Matkamme vie Itävaltaan, Liechtensteiniin, Sveitsiin ja Saksaan – ja välillä maistelemme viiniä, juustoa, olutta ja snapsia.

Tärkeää tietoa

Maat: Saksa,Itävalta

Matkan pituus: 7 päivää

Ryhmän koko: 16-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Nej

Kohokohdat

 • Viini-, juusto-, olut- ja snapsimaistiaiset
 • Viinitilavierailu Liechtensteinissa
 • Vaellus Lünerseen ympäristössä
 • Mainaun kukkasaari Saksassa
 • Mainaun kukkasaari Saksassa

Lähdöt

Päivämäärä Matkan pituus Matka Maa Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2017-05-28 7 päivää Vaellus neljässä maassa Saksa Helsinki 1548 EUR 6+ platser kvar Boka
2017-07-16 7 päivää Vaellus neljässä maassa Saksa Helsinki 1498 EUR 6+ platser kvar Boka
2017-09-08 7 päivää Vaellus neljässä maassa Saksa Helsinki 1498 EUR 6+ platser kvar Boka

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Muita Vaellusmatkat

Päiväohjelma

Päivä 1 - Lento Zürichiin ja bussikuljetus Itävaltaan
Lennämme aamulla suoralla reittilennolla Helsingistä Sveitsin Zürichiin, jossa TEMA-opas ja bussi ovat lentoasemalla vastassa. Matkalla lentoasemalta Itävallan puolelle Brandin kylään, Brandnertalin kauniiseen laaksoon poikkeamme maistelemaan olutta tunnettuun Fohrenburgin panimoon, jonka historia ulottuu 1800-luvulle. 

Olemme Tschenglan ylängöllä noin 890–1250 metriä merenpinnan yläpuolella, josta avautuvat laajat näkymät viiden eri laakson suuntaan. Majoitumme näissä kauniissa maisemissa sijaitsevaan pienehköön hotelliin kahdeksi yöksi ja ehdit tehdä oman patikkaretken sen ympäristössä ennen päivällistä – tervetuliaisiksi nautimme yhdessä schnitzel-illallisen.

Päivä 2 - Vaellus Liechtensteinissa, viininmaistelu
Lähdemme aamiaisen jälkeen bussilla passit mukanamme Liechtensteinin ruhtinaskuntaan Itävallan ja Sveitsin välissä (bussimatka n. 55 km). Vaikka Liechtensteinin pinta-ala on vain 160 neliökilometriä, se jakautuu kolmeen topografisesti erilaiseen alueeseen. Maan matalin kohta on Reinin laaksossa 450 metriä merenpinnan yläpuolella, ja korkein huippu Grauspitze kohoaa 2599 metriin. Aloitamme vaelluksen Walserdorf Triesenbergistä ja päämäärämme on Vaduz. Näköala yli Reinin laakson on hieno ja toisella puolella kohoavat sveitsiläiset vuoret. Vaellusreittimme kulkee halki ruhtinaan kauniin pyökkimetsän. Reitin alkupisteestä (noin 890 m mpy.) patikoimme reilun viiden kilometrin matkan alas Vaduziin (noin 450 m mpy.). Matkalla ohitamme Vaduzin hienon linnan, joka kohoaa pääkaupungin Vaduzin yläpuolella. Linna on rakennettu noin 700 vuotta sitten. Se on ruhtinassuvun koti ja suku on päättänyt olla avaamatta sitä yleisölle.  Vaduzissa asuu noin 5 000 tämän Liechtensteinin mikrovaltion hiukan yli 30 000 asukkaasta. Perillä kaupungissa saamme passeihimme leimat todisteeksi Liechtensteinissa käynnistä. 

Vaelluksen jälkeen suuntaamme ruhtinaalliseen Hofkellereihin. Herawingertin viinitila on ollut ruhtinassuvun omistuksessa vuodesta 1712, ja sen maaperä on omiaan pinot noir- ja chardonnay-rypäleille. Tutustumiskierroksen jälkeen kuulemme tilasta ja sen viineistä lisää ja maistelemme joitakin tilan viineistä. Vietettyämme päivän Liechtensteinissa palaamme bussilla (n. 45 km) hotelliimme Itävaltaan, jossa odottaa leppoisa ilta päivällisen merkeissä. 

Päivä 3 - Alppivaellus Itävallassa
Lähdemme hotellista ja sen jälkeen suuntaamme korkeammalle. Nousemme Lünerseebahn-köysiradalla Lünerseejärven luo 1979 metrin korkeuteen. Täältä on Liechtensteinin rajalle kahdeksan ja Sveitsin rajalle vain viisi kilometriä.

Päivän ensimmäinen vaellus suuntautuu järven ympäri. Järveä käytetään nykyään vesivarastona ja sen syvyys on jopa 139 metriä. Vaellamme vajaan seitsemän kilometrin matkan komeassa vuoristomaisemassa, joka on samalla myös luonnonsuojelualuetta. Jos sää on suosiollinen, voimme poiketa järveä kiertävältä reitiltä ylös kauniiseen Lünerkrinnen solaan (vaellus pitenee n. 2,5 km). Ylhäällä Lünerseellä voi alkukesästäkin olla vielä lunta ja siihen kannattaa varautua kunnon jalkinein, lämpimällä takilla ja käsineillä.

Vaelluksen jälkeen matkamme jatkuu bussilla Grosses Walsertaliin. Grosses Walsertal on ns. biosfäärialue, jonka tarkoituksena on säilyttää luontoa, biologista monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, ja jonka sosiaalis-taloudellisen kehityksen tulee olla paikallisluonteen mukaista. Alueen kasvisto on erittäin monipuolista. 

Iltapäivällä käymme Gebrüder Bentelen tislaamossa maistelemassa Itävallan kansallisjuomaa schnappsia eli kotoisemmin snapsia. Tarjolla on monia muitakin jännittäviä paikallisia tuotteita, kuten mm. mehiläisvahakynttilöitä, ihovoiteita, juustoja – jokaiselle jotakin.

Päivän päätteeksi saavumme keskelle Bregenzerwaldin loivia kukkuloita ja vuoria. Täällä majoitumme kahdeksi yöksi Sibratsgfälliin hotelliin, jossa nautimme myös päivällisen sisältörikkaan päivän päätteeksi. Hotellin ympäristöstä löytyy myös mukavasti mahdollisuuksia omille kävelyretkille. 

Huomaa, että 11.9. alkavalla matkalla majoitumme Sibratsgfälliin kolmeksi yöksi ja hotelliyöpyminen Dornbirnissä jää pois.  

Päivä 4 - Vaellus Schönenbachissa
Aamupäivän ohjelmassa on kevyt noin kahden ja puolen tunnin vaellus Schönenbachin pikku taajaman (1050 m mpy.) ympäristössä. Palaamme Iferwiesalpen yli Schönenbachiin, jossa nautimme lounaaksi paikallista Käsespätzleä hüttessä. Schönenbachissa laiduntaa alkukesällä ja syksyllä parisataa lehmää, jotka viettävät keskikesän ylemmillä rinteillä.

Päivän ohjelman päätteeksi käymme vielä kuvauksellisessa Schwarzenbergin kylässä, jonka katujen varsilla on erikoisia, mutta kauniita taloja, joiden puuverhoilu muistuttaa kalansuomuja. Täällä nautimme iltapäiväkahvit ja kotitekoisia leivonnaisia.

Palattuamme hotelliin bussilla nautimme vielä illalla maukkaan kolmen ruokalajin päivällisen.

Päivä 5 - Vaellus Karrenin rinteillä
Tänään jatkamme matkaa Bodenseelle – tai Lake Constancelle, joka on järven toinen nimi. Järven tasolla Alter Rhein -joen varrella sijaitsee Dornbirn, johon majoitumme seuraavaksi yöksi. Vuori, joka kohoaa Dornbirnin takana, on nimeltään Karren. Nousemme ensin köysirataa ylös vuorelle, jossa kulkee tämänpäiväisen vaelluksemme reitti karjamaja-alueella. Näköala Bodenseelle on suurenmoinen. Kuljemme pikkutaajamien halki, joiden liepeillä karja laiduntaa kesäisin. Retkilounaan nautimme jollain sopivalla alppiniityllä, jos vain sää on suotuisa. 

Karrenvuorelta patikoimme Dornbirnin keskustaan ja hotelliimme. Sen jälkeen sinulla on ilta omaa aikaa. Dornbirnistä löydät monta mukavaa ravintolaa, esimerkiksi arvostetun Rotes Hausin ja kansanomaisen Bierlokalin. Myös naapurikaupunki Bregenz am Bodensee on vain lyhyen junamatkan päässä. Bregenz tunnetaan erityisesti vuosittain keskikesällä (20.7.–21.8.2016) järjestettävästä Festspiele-festivaalistaan, jonka ohjelmassa on klassista musiikkia ja oopperaa. 

Päivä 6 - Sveitsiläistä juustoa
Nyt matkamme jatkuu Itävallasta yli Reinin naapurimaahan Sveitsiin. Tutustumme tänään Appenzellin kantoniin. Sveitsi tunnetaan juustoistaan, mutta monen suosikkijuusto tulee Appenzellerlandista. Aloitamme päivän vaelluksella tässä kauniissa, vihreässä ja kumpuilevassa maisemassa. Patikoituamme yli niittyjen ja halki syvän rotkon saavumme Steiniin, jossa on Appenzellin juustola. Saamme kuulla juustonvalmistuksesta ja sen valmistusperinteistä enemmän ja tietysti saamme myös maistaa juustolan hyviä juustoja ja lisäksi nautimme kevyen lounaan. 

Sen jälkeen suuntaamme Bodenseen rantaa edelleen länteen päin, ylitämme Saksan rajan ja saavumme viehättävään Konstanziin Bodenseen rannalla, jossa vietämme matkan viimeisen yön. Konstanzissa on viehättävä vanha kaupunginosa, jossa mukulakivikujat mutkittelevat alas kohti satamaa, ja kokoonnumme vielä viettämään matkan viimeisen illan pienessä panimossa nauttien yhdessä päivällisen. 

Päivä 7 - Saksan kukkasaari Mainau
Lähtöpäivä on käsillä, mutta ohjelmasta puuttuu vielä jotain. Aamiaisen jälkeen suuntaamme bussilla Mainaun kukkasaarelle.

Vuoden 1930 paikkeilla Mainaun saarella oli villiintynyt puisto. Kreivi Lennart Bernadotte otti tehtäväkseen saaren muuttamisen vehreäksi, kukkivaksi paratiisiksi. Saarelle tuotiin kasveja eri puolilta maailmaa ja nykyisin täällä on myös palmu- ja perhostalo, jotka ihastuttavat kävijöitä. Tässä kauniissa ympäristössä on myös hieno barokkilinna. Teemme saarella yhteisen kierroksen kävellen, mutta sinulla on myös aikaa tutkia sitä omin päin ja nauttia lounas.

Sisältörikkaan ja vaihtelevan matkaviikon jälkeen on sitten aika suunnata Zürichin lentokentälle ja illalla Helsinkiin lähtevälle paluulennolle.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Zürich
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 6 aamiaista
• 3 retkilounasta
• 2 hütte-lounasta
• 5 päivällistä
• Juusto-, snapsi-, viini- ja olutmaistiaiset
• Yhteiset juomarahat
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

Lyhyesti

Päivä 1 - Lento Zürichiin ja bussikuljetus Itävaltaan

Lennämme aamulla suoralla reittilennolla Helsingistä Sveitsin Zürichiin, jossa TEMA-opas ja bussi ovat lentoasemalla vastassa. Matkalla lentoasemalta Itävallan puolelle...

Olemme Tschenglan ylängöllä noin 890–1250 metriä merenpinnan yläpuolella, josta avautuvat laajat näkymät viiden eri laakson suuntaan. Majoitumme näissä kauniissa...

Päivä 2 - Vaellus Liechtensteinissa, viininmaistelu

Lähdemme aamiaisen jälkeen bussilla passit mukanamme Liechtensteinin ruhtinaskuntaan Itävallan ja Sveitsin välissä (bussimatka n. 55 km). Vaikka Liechtensteinin pinta-ala...

Vaelluksen jälkeen suuntaamme ruhtinaalliseen Hofkellereihin. Herawingertin viinitila on ollut ruhtinassuvun omistuksessa vuodesta 1712, ja sen maaperä on omiaan pinot noir-...

Päivä 3 - Alppivaellus Itävallassa

Lähdemme hotellista ja sen jälkeen suuntaamme korkeammalle. Nousemme Lünerseebahn-köysiradalla Lünerseejärven luo 1979 metrin korkeuteen. Täältä on Liechtensteinin...

Päivän ensimmäinen vaellus suuntautuu järven ympäri. Järveä käytetään nykyään vesivarastona ja sen syvyys on jopa 139 metriä. Vaellamme vajaan seitsemän kilometrin...

Vaelluksen jälkeen matkamme jatkuu bussilla Grosses Walsertaliin. Grosses Walsertal on ns. biosfäärialue, jonka tarkoituksena on säilyttää luontoa, biologista monimuotoisuutta...

Iltapäivällä käymme Gebrüder Bentelen tislaamossa maistelemassa Itävallan kansallisjuomaa schnappsia eli kotoisemmin snapsia. Tarjolla on monia muitakin jännittäviä...

Päivän päätteeksi saavumme keskelle Bregenzerwaldin loivia kukkuloita ja vuoria. Täällä majoitumme kahdeksi yöksi Sibratsgfälliin hotelliin, jossa nautimme myös...

Huomaa, että 11.9. alkavalla matkalla majoitumme Sibratsgfälliin kolmeksi yöksi ja hotelliyöpyminen Dornbirnissä jää pois.

Päivä 4 - Vaellus Schönenbachissa

Aamupäivän ohjelmassa on kevyt noin kahden ja puolen tunnin vaellus Schönenbachin pikku taajaman (1050 m mpy.) ympäristössä. Palaamme Iferwiesalpen yli Schönenbachiin,...

Päivän ohjelman päätteeksi käymme vielä kuvauksellisessa Schwarzenbergin kylässä, jonka katujen varsilla on erikoisia, mutta kauniita taloja, joiden puuverhoilu muistuttaa...

Palattuamme hotelliin bussilla nautimme vielä illalla maukkaan kolmen ruokalajin päivällisen.

Päivä 5 - Vaellus Karrenin rinteillä

Tänään jatkamme matkaa Bodenseelle – tai Lake Constancelle, joka on järven toinen nimi. Järven tasolla Alter Rhein -joen varrella sijaitsee Dornbirn, johon majoitumme...

Karrenvuorelta patikoimme Dornbirnin keskustaan ja hotelliimme. Sen jälkeen sinulla on ilta omaa aikaa. Dornbirnistä löydät monta mukavaa ravintolaa, esimerkiksi arvostetun...

Päivä 6 - Sveitsiläistä juustoa

Nyt matkamme jatkuu Itävallasta yli Reinin naapurimaahan Sveitsiin. Tutustumme tänään Appenzellin kantoniin. Sveitsi tunnetaan juustoistaan, mutta monen suosikkijuusto...

Sen jälkeen suuntaamme Bodenseen rantaa edelleen länteen päin, ylitämme Saksan rajan ja saavumme viehättävään Konstanziin Bodenseen rannalla, jossa vietämme matkan...

Päivä 7 - Saksan kukkasaari Mainau

Lähtöpäivä on käsillä, mutta ohjelmasta puuttuu vielä jotain. Aamiaisen jälkeen suuntaamme bussilla Mainaun kukkasaarelle.

Vuoden 1930 paikkeilla Mainaun saarella oli villiintynyt puisto. Kreivi Lennart Bernadotte otti tehtäväkseen saaren muuttamisen vehreäksi, kukkivaksi paratiisiksi. Saarelle...

Sisältörikkaan ja vaihtelevan matkaviikon jälkeen on sitten aika suunnata Zürichin lentokentälle ja illalla Helsinkiin lähtevälle paluulennolle.

Saksa

Asukasluku 82,3 miljoonaa Pinta-ala 356 910 km² Valuutta Euro Uskonto Kristittyjä n. 63 %, muslimeja n. 5 %, ei rekisteröityä uskontoa n. 30 %. Kieli Saksa Aikaero Suomen aika -1 t.

Lähdöt

Päivämäärä Matkan pituus Matka Maa Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2017-05-28 7 päivää Vaellus neljässä maassa Saksa Helsinki 1548 EUR 6+ platser kvar Boka
2017-07-16 7 päivää Vaellus neljässä maassa Saksa Helsinki 1498 EUR 6+ platser kvar Boka
2017-09-08 7 päivää Vaellus neljässä maassa Saksa Helsinki 1498 EUR 6+ platser kvar Boka

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Muita Vaellusmatkat

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen suora reittilento Helsinki – Zürich (Finnair), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut, matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei ohjelmassa muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Lähtöpäivät kesäkaudella 2016: 29.5., 11.9. ja 18.9.2016
Lähtöpäivät kesäkaudella 2017: 28.5., 16.7. ja 8.9.2017 (varattavissa 1.9.2016 alkaen)

Valuutta

Itävalta ja Saksa: Euro (EUR)
Sveitsi ja Liechtenstein: Sveitsin frangi (CHF)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä melko yleisesti. Pankkiautomaatteja on.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat, useimpina matkapäivinä aamiaisen lisäksi lounas ja päivällinen. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon lähinnä ruokajuomat (myös yhteisillä ravintola-aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Kesäsää Keski-Euroopassa muistuttaa hyvin paljon kotoista kesäsäätämme. Osa vaellusreiteistä on korkeammalla vuoristossa, jossa lämpötila on jonkin verran alhaisempi. Vielä kesäkuussa Lünerseellä noin 2000 m korkeudessa voi olla lunta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan myös lämpimämpää vaatetta, ja alkukesästä hansikkailla ja pipollakin voi olla käyttöä. Suosittelemme myös tukevia maastossakin vaeltamiseen sopivia, umpinaisia kenkiä.

Vaellusmatka

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta

Bregenzer Festspiele -musiikkijuhlat alkavat ennakkotietojen mukaan 19.7.2017 ja päättyvät 20.8.2017, www.bregenzerfestspiele.com. Dornbirnin ja Bregenzin välillä liikennöivät paikallisjunat ja bussit säännöllisin väliajoin, matka kestää n. 20 min ja maksaa muutaman euron.

Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Itävallasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja Itävallasta ja muista matkan kohdemaista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotell information