Vaellus KroatiassaDinaariset alpit ja Dalmatian rannikko

Lähde vaeltamaan Kroatiaan ja koe Plitvicen ja Krkan kansallispuistojen kauneus. Teemme kaupunkikävelyn Trogirin historiaan, ja patikka Bracin saarella hemmottelee myös makuaistia.

Vaellusmatkamme Kroatiassa vie sinut muun muassa Plitvicen kansallispuistoon, Trogirin ja Splitin maailmanperintökaupunkeihin ja Bracin saarelle. Viikon aikana vaellamme Dalmatian kauniissa, vaihtelevissa maisemissa Adrianmeren läheisyydessä. Saamme kokea niin vuoristoiset kansallispuistot vesiputouksineen kuin historialliset kaupungit, ja tämän kaiken kruunaavat kroatialaiset makuelämykset ja pari päivää upealla Bracilla.

Tärkeää tietoa

Maat: Kroatia

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Paklenican kansallispuiston vaikuttavat vuoret
 • Kaupunkikävely Trogirin maailmanperintökaupungissa
 • Vaellus Bracilla maistiaisineen
 • Vaellus Krka-joen kauniilla putouksilla
 • Plitvicen järvimaisema

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

Päiväohjelma
Touko–lokakuu 2017

Päivä 1 - Matka alkaa

Kun lento Helsingistä saapuu perille Splitiin Keski-Dalmatiaan, on Tema-opas lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla matkan ensimmäiseen hotelliin. Bussimatka lentokentältä pohjoiseen päin Zadariin kestää noin 1,5 tuntia. 

Zadarilla on pitkä historia ja kaupungissa on roomalaisia raunioita, keskiaikaisia kirkkoja ja muita historiallisia monumentteja. Eloisan, kosmopoliitin kaupungin kadut ja kujat täyttyvät asukkaista ja vierailijoista, uusi arkkitehtuuri sekoittuu vanhaan ja katujen varsilla on mukavia kahviloita ja baareja. Vietämme kaupungin laidalla, 10–15 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsevassa hotellissa matkan kolme ensimmäistä yötä.

Päivä 2 - Paklenican kansallispuisto

Tänään suuntaamme vielä lyhyehkön matkan pohjoiseen päin Paklenican kansallispuistoon viikon ensimmäiselle vaellukselle.

Kansallispuisto on saanut nimensä todennäköisesti seudun mäntyjen tummasta pihkasta. Sitä kutsutaan paklinaksi ja sitä käytettiin aikoinaan perinteisessä lääkinnässä. Puisto on jyrkkä vastakohta rannikon rannoille: korkeimmat vuorenhuiput kurkottavat yli 1 750 m korkeuteen. Vuoret muodostavat mielikuvituksellisia muotoja, jotka ovat syntyneet geomorfologisten ja ilmastollisten olosuhteiden muovaamina. Velikan ja Mala Paklenican kanjonit ovat vaikuttavimpia. Aloitamme vaelluksemme Velika Paklenicassa, joka on 14 kilometrin pituinen rotko jopa 700 metrin korkuisten vuorenseinämien välissä. 

Päivän vaellus, joka arviolta kestää noin kuusi tuntia, alkaa noin tunnin nousulla ja jatkuu sitten loppupäivän tasaisemmalla maalla. Vietämme koko päivän vuorilla ja nautimme välillä retkilounaan. Paklenican suojissa viihtyy petolintuja ja korkeilla kallioilla pesii esimerkiksi maakotkia ja erityisesti muuttohaukkoja. 

Illalla tutkimme vielä yhdessä Zadarin kaupunkia. Paras aika vierailla kaupungissa on juuri auringonlaskun aikaan. Alfred Hitchcockin kerrotaan nimittäin sanoneen: “The sunset of Zadar is the world’s most beautiful and incomparably better than in Key West, Florida”. Kuljemme pitkin Zadarin vanhan kaupunginosan katuja, käymme kuuntelemassa Meriurkuja ja ihailemassa Tervehdystä auringolle niemen kärjessä. 

Päivä 3 - Plitvicen maailmanperintökohde, kansallispuisto järvineen

Plitvice ei ole vain kansallinen aarre, se on myös yksi Unescon maailmanperintökohteita. Olemme perillä kansallispuistossa ajettuamme reilun 1,5 tunnin bussimatkan Velebitvuoriston halki. Päivän noin yhdeksän kilometrin vaellusta täydentää venematka yhdellä puiston kauniista järvistä. Karstivuorien korkeuserot ovat muodostaneet vesistön, jossa on paljon niin korkeita kuin mataliakin vesiputouksia. Reittimme on siis tänään mäkinen ja poluilla voi olla irtosoraa.

Ympäröivät metsät ovat peikkomaisia ja niissä viihtyvät monet villieläimet, esimerkiksi karhut, sudet ja saukot. Kiehtovan monipuoliseen kasvillisuuteen kuuluu lähes 1 300 lajia 112 eri heimosta, orkideoista lihaa syöviin pyöreälehtikihokkeihin.

Päivä 4 - Krkan kansallispuisto

Tänään lähdemme hotellista ja suuntaamme bussilla kohti etelää ja tutkimme vielä yhtä kansallispuistoa, jossa on hienoja vesiputouksia ja kaunista luontoa: Krkan kansallispuistoa. Reitti on melko helppokulkuinen, mutta se alkaa jyrkällä nousulla ja korkeuseroa on kaikkiaan noin 175 m. Vaellamme pätkän runsaat 70 km pitkän Krkan karstijoen vartta. Joki laskee Adrianmereen. Joen varrella on rivi myllyjä, joista monet olivat käytössä 1900-luvun alkuun saakka. Osa niistä on nyt restauroitu kertomaan tarinaa siitä, miten ennen Krkan varrella elettiin. Roski Slapin vesiputoukselta (slap on vesiputous kroatiaksi) nousemme veneeseen, joka vie meidät rotkon läpi katsomaan luostaria Visovacin saarella.

Iltapäivällä jatkamme bussilla matkaa Splitin satamaan, josta nousemme Bracin saarelle vievään lauttaan. Tämä Adrianmeren kolmanneksi suurin saari on 40 km pitkä ja 15 km leveä. Perillä Bracilla ajamme vielä saaren yli Supetarin satamasta Boliin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä.

Päivä 5 - Kulinaarinen vaellus Bracin saarella

Päivän vaelluksen aiheena ovat Kroatian makuelämykset. Teemme parin saaren kylän välillä patikan pitkin Dolčevita-reittiä. Pysähdymme reitin varrella maistiaisissa parissa pienessä, paikallisessa ravintolassa konobasissa. Brac on tunnettu hyvästä lampaanlihastaan. Maistelemme myös rakijaa, Kroatian omaa snapsia. 

Tänään sinulla on myös aikaa ja tilaisuus käydä Zlatni Ratissa eli Golden Horn -rannalla. Tämä sarvi, toisin sanoen niemen hiekkainen kärki, muuttaa suuntaa tuulten ja virtausten mukaan. Ranta on varmaan Kroatian kuuluisin, ja sinullakin on aikaa ottaa aurinkoa ja uida ellet halua rentoutua jollain muulla tavalla. 

Päivä 6 - Blacan luostari

Kaksi munkkia perusti Blacan luostarin vuonna 1551 Bracin saaren eteläosaan. Luostari toimi aina vuoteen 1963 ja sen munkit olivat ansioituneita astronomeja ja heidän observatorionsa tunnettiin laajalti. Luostari on myös tuottanut perustamisestaan lähtien viiniä, hunajaa ja juustoja. 

Jo vaellus luostariin on elämys. Se sijaitsee nimittäin hyvin suojaisessa paikassa, ja päästäksemme sinne ajamme ensin saaren korkeimpaan kohtaan ja aloitamme sitten vaelluksemme (n. 13 km) metsien ja rotkojen läpi pitkin aasien ja hevosien tallaamaa serpentiinipolkua. Luostari ei näy rannikolle, mutta luostarivierailun jälkeen kuljemme vain polkua loivasti alamäkeen meren rantaan, jossa vene odottaa viedäkseen meidät takaisin Boliin ja hotelliimme. Venematka kestää arviolta noin 40 minuuttia.  

Päivä 7 - Trogirin maailmanperintökohde

Tänään jätämme Bracin taaksemme ja palaamme mantereelle. Päivän vaellus on kaupunkivaellus Trogirin kaupungissa, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Suurin osa Trogirin vanhastakaupungista on saarella ja sitä ympäröi muuri, jossa on kaksi porttia. Toinen porteista avautuu mantereelle vievälle sillalle. 

Kreikkalaiset asuivat täällä noin vuonna 380 eaa. ja kaupungin alueelta on löytynyt myös merkkejä roomalaisista, saraseeneistä, unkarilaisista kuninkaista ja venetsialaisista. Trogir on aina kaunis, mutta aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä kaupungissa on vähemmän matkailijoita ja on helpompi nauttia kaikista arkkitehtonisista yksityiskohdista ja kaupunkia koristavista mestariteoksista.  

Iltapäivällä majoitumme matkan viimeiseksi yöksi hotelliimme Podstranassa. Myöhemmin illansuussa sinulla on vielä aikaa tutkia Splitin vanhaakaupunkia ennen kuin kokoonnumme siellä yhteiselle jäähyväispäivälliselle. 

Päivä 8 - Kotiinpaluu

Viikon erilaisten vaellusten jälkeen on tullut aika sanoa "Dovidenja" – näkemiin, ja suunnata iltapäivällä kohti Splitin lentoasemaa. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Split
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset, mm. lautta Split-Brac (meno-paluu)
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 2 päivällistä
• Maistiaisia (prosciutto, viini, snapsi ym.)
• Yhteiset juomarahat
• Sisäänpääsymaksut mm. kansallispuistoihin ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Split. Bussikuljetus hotelliin, n. 130 km. Kolme hotelliyöpymistä Zadarissa.

Päivä 2

Zadar – Paklenica, bussi n. 40 km / suunta. Vaellus Paklenican kansallispuistossa, n. 10 km. Iltakävely Zadarissa. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 3

Zadar – Plitvice, bussi n. 120 km / suunta. Vaellus Plitvicen kansallispuistossa, n. 9 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4

Zadar – Krkan kansallispuisto – Split – Brac, bussi yht. n. 195 km ja laiva (n. 1 t). Vaellus Krkan kansallispuistossa, n. 8,5 km. Aamiainen ja retkilounas. Kolme hotelliyöpymistä Bracilla.

Päivä 5

Kulinaarinen vaellus maistiaisineen, n. 6 km. Aamiainen ja kevyt lounas (maistiaisista).

Päivä 6

Vaellus Blacan luostariin, n. 13 km ja veneretki. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7

Brac – Trogir – Split, laiva (n. 1 t) ja bussi yht. n. 75 km. Kaupunkikävely Trogirissa, n. 1,5 t. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Podstranassa.

Päivä 8

Bussikuljetus lentoasemalle (n. 30 km) ja lento Split – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Kroatia

Asukasluku 4,5 milj. Pinta-ala 56 538 km² Valuutta Kuna (HRK) Kieli Kroaatti (virallinen kieli) ja serbia Uskonto Roomalaiskatolisia n. 87 % ja ortodokseja 4 %, lisäksi muslimeja ja protestantteja Aikaero Suomen aika -1 t.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lento Helsinki – Split (TUIfly Nordic), majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom

21.7.2017 alkavalla matkalla majoitus Splitissä on hotelliluettelosta poiketen hotelli Cornerissa (3*), http://hotelcorner.eu/en/

12.5. ja 22.9.2017 alkavalla matkalla Bracin saarella, Bolissa majoitus on hotelli Borakissa (3*), www.brachotelborak.com/en/

Valuutta

Kroatian kuna (HRK)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista, joita on suuremmissa kaupungeissa. Valuuttaa voi vaihtaa Suomessa pankeissa ja rahanvaihtotoimistoissa. Varaa paikallista valuuttaa käteisenä ainakin ensimmäisten päivien tarpeeseen, jotta et heti joudu etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) ja virvokkeet, kahvit, matkamuistot sekä juomarahat.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Varhain keväällä ja myöhään syksyllä voi sää olla vaihtelevaa. Touko- ja syyskuussa päivän ylin lämpötila on tilastollisesti 25 asteen paikkeilla ja yön alin 15 asteen paikkeilla. Heinäkuussa päivälämpötila kipuaa lähemmäs 30 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Pakkaa mukaan kunnolliset, pitäväpohjaiset, nilkkaa tukevat, sisäänajetut ja vaeltamiseen sopivat kengät, esim. vaelluskengät. Ravintolapäivällisille on tapana pukeutua asiallisesti siistimpään asuun, mutta muuten mukaan ei tarvitse pakata muodollisempia vaatteita. Muista uimapuku!

Vaellusmatka

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta

Lue lisää TUIfly Nordicin tilauslennoista: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Kroatiasta!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kroatian matkailutoimiston nettisivut löydät osoitteesta www.croatia.hr.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

 
XClose