Australia ja Uusi-SeelantiOseanian suosikit

Tuntuu uskomattomalta, että yhden matkan aikana on mahdollista nähdä ja kokea näin paljon: koalat trooppisessa sademetsässä, Iso valliriutta, Uluru (Ayers Rock), Yarra Valleyn viinialue ja Sydney, Uuden-Seelannin maorikulttuuri, kaupungit ja vuonot. Tällä matkallamme Australiaan ja Uuteen-Seelantiin se on kuitenkin mahdollista. Menomatkalla viivähdämme monikulttuurisessa Singaporessa.

Lähtö 22 helmikuuta toteutetaan ruotsinkielisen TEMA-oppaan johdolla!

Avresan den 22dra februari genomförs med svensktalande TEMA-reseledare!

Tärkeää tietoa

Maat: Singapore, Australia, Uusi-Seelanti

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 25 päivää

Ryhmän koko: 20-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

  • Iso Valliriutta
  • Auringonnousu ja -lasku Ulurussa
  • Rottnestin saari ja endeemiset lyhythäntäkengurut
  • Risteily Milford Soundissa
  • Maorijuhla

Päiväohjelma
2024–2025

Päivä 1 – Lähtö Helsingistä
Matka kohti värikkään dynaamista Singaporea alkaa, joka on ikimuistoisen kiertomatkamme ensimmäinen pysähdyspaikkamme.

Päivä 2 – Yöpyminen Singaporessa
Lento saapuu Singaporeen, jossa pidämme pienen, tervetulleen tauon matkanteossa. Tema-oppaan kanssa siirrymme yhdessä bussilla hotelliimme. Hotelli sijaitsee Clarke Quaysta katsoen joen toiselle puolella, lyhyen kävelymatkan päässä tapahtumien keskipisteestä, kuten ravintoloista, kahviloista ja ulkoilmabaareista.

Päivä 3 – Kaupunkikierros Singaporessa
Nukuttuasi makoisat unet ja nautittuasi rauhassa runsaan aamiaisen lähdemme aamupäivällä kaupunkikierrokselle tässä vaikuttavassa metropolissa. Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion: Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.Modernin Singaporen perustajana voidaan pitää Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Täällä keksittiin Singapore Sling -drinkki ja päätämmekin kaupunkierroksen pysähdykseen hotellissa. Ehdit vielä ehkä levähtää hotellissa hetken ennen kuin suuntaamme illansuussa lentoasemalle ja jatkamme yölennolla matkaa kohti Australiaa ja Cairnsia.

Päivä 4 – Saapuminen Australiaan
Saavumme aamupäivällä perille Queenslandin osavaltioon, Cairnsiin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä. Osavaltio on saanut nimensä kuningatar Victorialta. Kuningatar Victoria oli suosittu monarkki 1800-luvun puolivälissä, eikä kukaan vastustanut kun hän ehdotti nimeksi Queenslandia Cookslandin sijaan. James Cook oli jo sata vuotta aiemmin tutkinut rannikkoa laivastaan käsin. Nykyisin osavaltiota kutsutaan usein lempinimellä The Sunshine State, koska useimmiten täällä paistaa aurinko. Majoitumme keskeisellä paikalla huvivenesataman luona sijaitsevaan hotelliimme, josta on helppo lähteä kävelylle tähän pikkukaupunkiin. Illalla tapaamme taas ja kävelemme lyhyehkön matkan yhteen Cairnsin arvostetuimmista ravintoloista, Ochreen. Tervetuloillalliseksi nautimme lähiruokaa australialaisesta keittiöstä.

Päivä 5 – Kuranda keskellä sademetsää
Aloitamm,e päivän leppoisalla junamatkalla halki tiheän trooppisen metsän, ohi kauniiden vesiputousten ja yli syvien rotkojen. Junamatkamme päättyy Kurandaan, keskelle trooppista sademetsää, joka on saanut paikan Unescon maailmanperintöluettelossa. Tutkimme koko päivän tätä sademetsää, jossa on yli 1 200 erilaista kukkivaa kasvia ja jonka eläimistöön kuuluvat kengurut, koalat, wallabit ja krokotiilit. Päivän aikana tutustumme myös aboriginaalien kulttuuriperintöön The Pamagirri Aboriginal Experiencen avustuksella. Näemme muun muassa kuinka bumerangia heitetään ja kuinka soitetaan didgeridoota. Paluumatka sademetsästä kohti Cairnsia tapahtuu osin puiden latvojen tasalla pitkin Skyrail -köysirataa. Köysiradan pituus on 7.5 km ja matkan varrella pysähdymme hetkiseksi, jolloin sinulle tarjoutuu erinomainen tilaisuus nauttia kävellen raikkaasta sademetsästä. Näköalat ovat upeat!

Päivä 6 – Iso valliriutta ja snorklausta
Myös tämän päivän tutustumiskohteemme Iso valliriutta on mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Aamiaisen jälkeen lähdemme katmaraanilla merelle Michaelmas Caylle, hiekkasärkälle, jota ympäröivät kauniit korallit täynnä värikästä elämää. Michaelmas Cay on myös merilintujen suojelualue, ja niitä näkee täällä runsaasti. Pinnan alle nähdäksesi voit lainata snorklausvarusteet ja snorklailla lämpimässä vedessä. Jos haluat kokeilla laitesukellusta, voit lähteä lisämaksua vastaan pinnan alle mielenkiintoiselle seikkailulle (n. 75 AUD/koesukellus). Maakravut voivat tutkia riuttaa lasipohjaveneestä. Päivä sujuu leppoisissa merkeissä auringossa ja meressä. Michaelmas Cayllä ei ole nimeksikään varjoa, joten muista aurinkovoide, auringolta suojaava päähine sekä aurinkolasit!

Päivä 7 – Kata Tjuta ja auringonlasku Ulurulla
Tänään siirrymme rannikolta sisämaahan, viettämään pari päivää The Outbackissä.Varhainen aamulentomme Cairnsista laskeutuu jo aamulla Uluruun Ayers Rockiin, jossa vietämme seuraavan yön. Aamupäivän vietämme Ayers Rockin eli Ulurun luona, kuten maailmankuulun monoliitin nimi virallisesti kuuluu. Teemme kävelyretken ja käymme vierailijakeskuksessa. Iltapäivällä jatkamme Kata Tjutan vaikuttavien, kupolimaisten kivenmöhkäleiden lomassa ja teemme lyhyehkön patikkaretken. Kata Tjutaa kutsuttiin aiemmin The Olgaksi sen korkeimman huipun Mount Olgan mukaan. 1990-luvun alusta alkaen on alueesta käytetty kahta nimeä: Mount Olga ja Kata Tjuta. Myöhään iltapäivällä käännämme katseemme kohti Ulurua ja näemme, kuinka sen punainen väri hohtaa auringon laskiessa ennen kuin istuudumme päivälliselle tähtitaivaan alla. (Huomaa, että päivän ohjelman järjestys voi muuttua sää-, tuuli- tai muista ulkoisista olosuhteista johtuen.)

Päivä 8 – Auringonnousu Ulurulla
Herätys on niin aikaisin aamulla, että on vielä pimeää. Näin ehdit saada silmäsi auki ennen kuin auringon ensimmäiset säteet osuvat Uluruun. Tämä maailmanperintökohde on taianomainen elämys ja aikaisen ylösnousun arvoinen. Monoliitti on osa aboriginaalien unipolkua ja historiaa. Matkamme jatkuu bussilla kohti Alice Springsiä, läpi fantastisten, punertavien autio- ja erämaamaisemien, jotka tuntuvat jatkuvan silmänkantamattomiin. Alice Springsissä asuu suurehko Aboriginaalien yhteisö, jotka ovat Australian alkuperäiskansaa.

Päivä 9 – Alice Springs
Aamulla opimme, miten Alice Springs ja suuri osa nykyisestä The Outback-alueesta on syntynyt, kun vierailemme Alice Springs Telegraph Stationilla. Nyt jätämme sisämaan ja Northern Territoryn ja siirrymme lentäen Victorian osavaltioon ja Australian entiseen pääkaupunkiin Melbourneen, joka nykyisin on osavaltion pääkaupunki. Illalinen syödään yhdessä Melbournin paremmista ravintoloista, joka sijaitsee upealla paikalla, Yarra-joen rannalla. Melbournessa vietämme kolme yötä.

Päivä 10 – Kaupunkikierros ystävällisessä Melbournessa ja viininmaistelua Yarra Valleyssa
Melbournea kutsutaan Maailman ystävällisimmäksi kaupungiksi! Aloitamme päivän tekemällä mielenkiintoisen kaupunkikierroksen. Päivämme jatkuu Yarra Valleyssa, joka sijaitsee Melbournen ulkopuolella. Yarra Valley kuuluu maailman parhaimpiin viinialueisiin. Täällä Moet & Chandon valmistaa hyvää kuohuviiniään. Käymme kahdella viinitilalla maistelemassa viinejä. Lounasta nautimme toisella viinitilalla ennen kuin jatkamme matkaa.

Päivä 11 – Vapaapäivä Melbournessa
Melbourne on eittämättä myös “capital of Cool” ja tänään sinulla on omaa aikaa tutustua tähän jalankulkuystävälliseen kaupunkiin. Tai miksipä et tekisi retkeä raitiotievaunulla Saint Kildasin rannalle. Mukavia päiväretkikohteita ovat Great Ocean Road ja Phillip Islands. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja häneltä voit kysellä enemmän kaupungista ja sen ajankohtaisista tapahtumista.

Päivä 12 – Kohti Uutta-Seelantia
Tänään matkamme jatkuu kohti Uutta-Seelantia, jossa meitä odottavat uudet seikkailut. Laskeudumme Aucklandiin kolmen ja puolen tunnin lentomatkan jälkeen. Muistathan siirtää kelloa kaksi tuntia eteenpäin. Nyt meitä odottaa bussimatka viehättävään Taurangan rannikkokaupunkiin, jossa vietämme seuraavan yön. Illalla kokoonnumme yhteiselle illalliselle.

Päivä 13 – Rotura ja Maorikulttuuria
Rauhallisen aamun jälkeen on aika lähteä rannikolta kohti länttä ja Roturaa. Auckland on ehkä ulkomailla Uuden-Seelannin tunnetuin kaupunki, mutta Rotorua on varmaan sen mielenkiintoisimpia alueita. Maorit löysivät paikan jo 1300-luvulla. Eurooppalaisia siirtomaaisäntiä tänne houkuttelivat 1800-luvulla terveelliset termaalivesialtaat. Nykyisin kaupunki ympäristöineen on tärkeä matkailunähtävyys harvinaisen kauniin "elävän" luontonsa ansiosta.

Täällä vierailemme Te Puiassa, kulttuuri- ja geotermisessä keskuksessa, jossa meitä odottaa opastettu kierros ja pääsemme lähelle eteläisen pallonpuoliskon suurinta aktiivista geysiriä, "Pōhutu Geyseriä". Näemme Uuden-Seelannin kansallislinnun, Kiwin, uudessa ”Kiwi Conservation Centressä”. Ehdimmepä perehtyä myös maurien perinnekäsitöihin.

Mielnkiintoisen vierailun jälkeen nautimmeyhteisen retkilounaan.

Rotorua on myös maorikulttuurin keskus ja illalla osallistummekin maorijuhlaan, jonka ohjelmassa on ruokaa, musiikkia ja tanssia. Roturaan majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 14 – Tulivuoria ja kuumia lähteitä
Omistamme tämän päivän Rotoruan ainutlaatuiselle luonnolle Waimangun tulivuorilaaksossa. Laakso syntyi vuonna 1886 kun Taraweravuori purkautui rajusti ja synnytti 17 km pitkän repeämän ja 13 kraatteria, ja vuori jakautui kahtia. Vaellamme luonnossa maisemia ihaillen ja teemme veneretken Rotomahana- ja Tarawerajärvillä. Retkilounas ulkona luonnossa maistuu hyvältä.Halutessasi voit päivän päätteeksi kylpeä Polynesian Span lämpimissä lähteissä.

Päivä 15 – Rotoruasta Aucklandiin
Ennen kuin bussimatkamme jatkuu Aucklandiin käymme tutustumassa Uuden-Seelannin kansallislintuun, Kiviin, National Kiwi Hatcheryssä. Matkalla Aucklandiin vierailemme Hobbitonissa, joka on yksi niistä monista paikoista, joissa Taru sormusten herrasta ja Hobitti-trilogia kuvattiin. Olitpa sitten lukenut kirjat tai nähnyt elokuvat, on paikka yhtä kaunis kuin kiehtovakin. Aucklandiin saavumme iltapäivällä ja illalla on vuorossa yhteinen illallinen.

 Päivä 16 – Kaupunkikierros Aucklandissa ja Kelly Tarltonin maailma
Tänään vietämme aamupäivän yhdessä tutustuen kauniiseen Aucklandiin. Kaupunkikierroksemme vie meidät muun muassa Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure -puistoon. Uusi-Seelanti on ollut monien Antarktikselle suuntautuvien retkikuntien tukikohta ja puistossa kuulet niistä enemmän. Näet myös oikeita eläviä pingviinejä lumen ja jään keskellä.

Päivä 17 – Queenstown ja Te Anaun luolat
Tänään lennämme Pohjoissaarelta Eteläsaarelle Queenstowniin, josta suuntaamme kohti seuraavaa yöpymispaikkaamme Te Anauta halki kauniiden maisemien, jossa näkyy paljon lampaita ja kauriita. Meillä on myös tilaisuus vierailla lammasfarmilla, jonka isäntä ja emäntä tarjoavat meille kevyen lounaan. Te Anau tarkoittaa maorikielellä luolaa, jossa vesi pyörteilee. Myöhään iltapäivällä teemme veneretken kuuluisille Te Anaun luolille, jotka tunnetaan erityisesti monilukuisista kiiltomadoistaan.

Päivä 18 – Veneretki Milford Sound -vuonossa
Te Anau on nykyisin Fiordlandin alueella matkailevien tukikohta. Fiordland on yksi maailman suurimmista kansallispuistoista ja tärkeä osa Te Wahi Pounamun maailmanperintökohdetta. Lumisten vuorenhuippujen ympäröimää, 14 vuonon halkomaa ja lukuisten järvien täplittämää aluetta peittää rehevä ja paikoin lähes läpitunkematon sademetsä. Aikaisin aamulla lähdemme matkalle halki Uuden-Seelannin kauneimpien maisemien. Milfordissa siirrymme veneeseen, joka vie meidät Milford Sound -vuonoon, jota reunustavat luotisuorat kallioseinämät nousevat satoja metrejä suoraan merestä. Täällä voit nähdä kuohuvia vesiputouksia, hyljeyhdyskuntia ja ehkäpä myös leikkisiä delfiinejä, jotka joskus seurailevat vuonossa liikkuvia veneitä.Palattuamme maihin jatkamme matkaa Queenstowniin, jossa vietämme seuraavan yön. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Wakatipun, Eteläsaaren toiseksi suurimman järven rannalla.

Päivä 19 – Lento Sydneyyn
Aamupäivällä sinulla on omaa aikaa siihen asti kun lähdemme lentokentälle. Jätämme Uuden-Seelannin taaksemme siirtyäksemme lentäen Australiaan ja Sydneyyn, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Päivä 20 – Kaupunkikierros Sydneyssä ja ainutlaatuinen oopperatalo
Aloitamme päivän tutustumiskierroksemme Sydneyn oopperatalosta, joka on ehkä maailman tunnetuin ja kaunein oopperatalo. Oopperatalon on suunnitellut tanskalainen arkkitehti ja siellä on käytetty ruotsalaista Höganäsin keramiikkaa, joten meille suomalaisillekin sen tunnelma vaikuttaa tutunomaiselta. Tutustuttuamme arkkitehtuuriin ja oopperaan jatkamme bussilla kierrosta Sydneyssä. Näemme surfareiden suosiman Bondi Beachin, Kings Crossia ympäröivät huvikorttelit ja vilkkaan Chinatownin. Perinteikkäässä kasvitieteellisessä puutarhassa on Mrs Macquarie's Chair ja kaunis näköala satamaan. Illalla sinulla on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy Tema-oppaalta vinkkejä!

Päivä 21 – Vapaapäivä Sydneyssä
Tämä päivä on varattu omille tutkimusretkille ikonisessa Sydneyssä, jossa tekemistä ja nähtävää riittää. Kysy vinkkejä Tema-oppaalta!

Päivä 22 – Lento kohti länsirannikkoa ja Perthiä
Nyt on tullut aika jättää itärannikko ja suuntaamme kohti Western Australia -osavaltiota ja sen pääkaupunkia Perthiä. Perille saavuttuamme on vuorossa kaupunkikierros, jonka aikana tulee kaupunki tutuksi seuratessamme Swan-jokea. Tämän jälkeen suuntaamme joen suulle ja kohti Fremantelin rannikkokaupunkia, joka on tunnettu rennosta ilmapiiristään. Ajomatka kaupunkiin taittuu noin puolessa tunnissa. Fremanteliin majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi. Ilta on varattu omille tutkimusretkille, kävelymatkan päässä hotellilta sijaitsee viehättävä satama-alue ja ranta.

Päivä 23 – Rottnest Island
Päivän retkemme suuntautuu Rottnestin saarelle, joka sijaitsee reilun puolen tunnin venematkan päässä Perthistä. Saari irtaantui mantereesta noin 7000 vuotta sitten ja se muodostuu pääasiassa kalkkikivestä, joka peittyy ohuella hiekkakerroksella. Saaren ympärillä on kaunis koralliriutta, joten muistathan pakata päivän retkelle uimavarusteet mukaan! Saarella on kuusi erilaista aluetta – rannikko, suolajärvet, suo, metsä, nummi ja asuttu alue. Kalkkikivialusta asettaa omat vaatimuksensa kasvistolle ja eläimistölle. Yksi saaren erikoisimmista asukkaista on lyhythäntäkenguru. Aikaisemmin luultiin, että se kuului jyrsijöihin, mutta tänä päivänä tästä hauskan näköisestä saaren asukkaasta on huomattavasti enemmän tietoa. Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen.

Päivä 24 – Perthistä Lontooseen
Tänään voit viettää aamupäivän haluamallasi tavalla ja nauttia viehättävän rentouttavasta Freon ilmapiiristä. Täällä nimellä kutsuvat paikalliset asukkaat omaa kaupunkiaan. Mikset nauttisi kupillista kahvia kaupungin kuuluisalla “Cappuccino Stripillä”, jolla sijaitsee vieri vierekkäin toinen toistaan kutsuvampia kahviloita. Kävely Fremantlen katujen labyrintissa on myös mielenkiintoinen kokemus. Huomiota herättävää on sekä Yrjöjen- että Viktoriaanisen aikakauden arkkitehtuuria edustavat rakennukset. Kaupunkia voi kutsua myös taiteilijoiden Mekaksi − muusikot, taiteilijat ja muotoilijat ympäri maailmaa ovat löytäneet tiensä Fremantleen. Jos olet kiinnostunut shoppailusta, suosittelemme käyntiä George Streetillä itäisessä Fremantlessa. Täältä löytyvät myös rauhallisemmat korttelit, jotka suorastaan tihkuvat historiaa − kahviloita, taidetta ja antikvariaatteja unohtamatta. Vapaapäiväksi suunniteltu ohjelma riippuu lentoajoista.

Nyt on tullut aika sanoa hyvästit fantastiselle Australialle. Rentouttavan aamupäivän jälkeen ajelemme kohti lentoasemaa, josta matkamme jatkuu Lontooseen.

Päivä 25 – Lontoosta Helsinkiin, kotiinpaluu
Matkamme jatkuu Lontoosta Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsingistä Singporen kautta Australiaan ja paluumatkalla Perthistä Lontoon kautta Helsinkiin.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti (myös lennot)
• Majoitus
• 21 aamiaista
• 9 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö reittilennolla Helsingistä Singaporeen.

Päivä 2
Saapuminen Singaporeen. Bussikuljetus hotelliin. Hotelliyöpyminen Singaporessa.

Päivä 3
Kaupunkikierros Singaporessa. Lento Singapore – Cairns. Aamiainen, lounas ja lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 4
Saapuminen Cairnsiin. Tervetuloillallinen. Kolme hotelliyöpymistä Cairnsissa.

Päivä 5
Kokopäiväretki Kurandaan, bussimatka noin 60 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Kokopäiväretki Isolle valliriutalle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Lento Cairns – Uluru (Ayers Rock). Retki Kata Tjutassa ja Uluru. Bussimatka noin 60 km. Aamiainen ja illallinen tähtitaivaan alla. Hotelliyöpyminen Ulurussa, Ayers Rockin läheisyydessä.

Päivä 8
Uluru (Ayers Rock) – Alice Springs, bussimatka noin 440 km. Retki auringonnousun aikaan. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Alice Springsissä.

Päivä 9
Lento Alice Springs – Melbourne. Vierailu Alice Springs Telegraph station museolla. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Melbournessa.

Päivä 10
Kaupunkikierros Melbournessa ja retki Yarra Valleyn viinialueelle jossa viininmaistiaiset. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11
Vapaapäivä Melbournessa. Aamiainen.

Päivä 12
Lento Melbourne – Auckland. Bussimatka Taurangaan, noin 160 km. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Taurangassa.

Päivä 13
Tauranga - Rotorua. Bussimatka noin 65 km. Vierailu Te Puiassa ja Maorijuhla. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Rotoruassa.

Päivä 14
Kokopäiväretki Waimangun tulivuorilaaksossa. Bussimatka noin 70 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 15
Rotorua – Auckland, bussimatka noin 230 km. Vierailu National Kiwi Hatchery ja Hobbiton. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Aucklandissa.

Päivä 16
Kaupunkikierros Aucklandissa. Aamiainen.

Päivä 17
Lento Auckland – Queenstown. Bussimatka Queenstown – Te Anau, bussimatka noin 165 km. Vierailu lammasfarmilla ja veneretki Te Anau -luolille. Aamiainen, kevyt lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Te Anaussa.

Päivä 18
Te Anau – Queenstown, bussimatka noin 410 km. Veneretki Milford Sound -vuonossa. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Queenstownissa.

Päivä 19
Lento Queenstown – Sydney. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Sydneyssä.

Päivä 20
Kaupunkikierros Sydneyssä sisältäen opastetun kierroksen Sydneyn oopperatalossa. Aamiainen.

Päivä 21
Vapaapäivä Sydneyssä. Aamiainen.

Päivä 22
Lento Sydney – Perth. Lyhyehkö kaupunkikierros Perthissä. Bussimatka noin 20 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Fremantlessa.

Päivä 23
Päiväretki Rottnestin saarelle. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 24
Lento Perth – Lontoo. Aamiainen, ja lennoilla tarjottavat ateriat.

Päivä 25
Lento – Helsinki. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Singapore

Asukasluku n. 5,6 milj.
Pinta-ala
697 km²
Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Uskonto Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.
Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.
Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Australia

Asukasluku 24 milj.
Pinta-ala 7 692 024 km²
Valuutta
Australian dollari (AUD)
Uskonto
Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja
Kieli
Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä.
Aikaero
Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.

Uusi-Seelanti

Asukasluku n. 4,4 milj.
Pinta-ala
268 838 km²
Valuutta
Uuden-Seelannin dollari (NZD)
Uskonto Kristittyjä protestantteja, katolilainen vähemmistö
Kieli
Virallisia kieliä ovat englanti ja maorin kieli
Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) Suomen aika +11 t.

Päiväohjelma
Avresa med svensktalande guide 22 februari 2025

Dag 1. Avresa
Avresa från Helsingfors mot resans första anhalt, Singapore.

Dag 2. Övernattning i Singapore
Ankomst till Singapore, där vi får ett välbehövligt avbrott i den långa flygningen till Australien. Hotellet ligger centralt i närheten av floden, och det är bara en kort promenad till händelsernas centrum med ett stort utbud av restauranger, caféer och utomhusbarer.

Dag 3. Stadsrundtur i Singapore
Sov ut och njut av den dignande frukostbuffén i lugn och ro innan vi åker ut på en stadsrundtur i denna metropol. Singa och pura är de malajiska orden för lejon respektive stad och enligt folktraditionen var den första levande varelsen som sågs här, just ett lejon. En av attraktionerna vi ser under stadsrundturen är The Merlion, Singapores symbol, som har ett lejons huvud på en fiskkropp.

Det moderna Singapores grundare, sir Thomas Stamford Raffles, var tjänsteman vid Brittiska ostindiska kompaniet. Han undertecknade ett fördrag med sultanen av Johor 1819 och upprättade Singapore som handelsplats. Hans namn sattes 1887 på det som kommit att bli ett av världens mest anrika hotell, The Raffles Hotel. Det var här drinken Singapore Sling uppfanns.

Vi har sen utcheckning från hotellet och har möjlighet till vila och dusch innan vi på kvällen flyger vi vidare mot Australien och Cairns.

Dag 4. Ankomst Australien
På förmiddagen ankommer vi till Australien och delstaten Queensland. Drottningen som delstaten fått sitt namn efter är Victoria. Hon var en mycket populär monark i mitten av 1800-talet och det var ingen som opponerade sig när hon föreslog Queensland före Cooksland.

Cook hette James i förnamn och hade redan hundra år tidigare utforskat kusten från sina skepp. Idag kallas staten mest för The Sunshine State, eftersom solen oftast skiner här. Från hotellet, centralt beläget vid marinan, är det lätt att promenera runt i den lilla staden.

På kvällen möts vi för att promenera till en av Cairns mest välrenommerade restauranger, Ochre. Här bjuds vi på en australiensisk meny med lokalproducerade råvaror. Det blir ett riktigt gott välkomnande till Australien.

Dag 5. Kuranda i regnskogen
Idag tar vi kabinbanan, Skyrail – Rainforest Cableway, till det lilla samhället Kuranda, beläget i den världsarvslistade regnskogen. Det är en 7,5 kilometer lång färd med kabinbana som glider bara några meter över regnskogens takkronor. Luften är full av den tropiska skogens ljud och dofter. Vid två tillfällen under färden har vi möjlighet att kliva av och vandra på breda gångbroar genom den täta vegetationen.

Vi tillbringar hela dagen i regnskogen där det finns mer än 1 200 blommande växter och djur som kängurur, koalor, wallabyer och krokodiler.

Efter en barbeque-lunch tar vi del av aboriginernas kulturarv med The Pamagirri Aboriginal Experience. Vi får till exempel se och lära hur man kastar en boomerang och spelar didgeridoo.

Efter våra upplevelser i regnskogen tar vi oss tillbaka till kusten genom en avkopplande och vacker tågresa. Färden går genom tät grönska, förbi vackra vattenfall och över djupa raviner. Tillbaka i Cairns är resten av dagen samt kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 6. Snorkling vid Stora barriärrevet
Även denna dag upplever vi ett av Unescos världsarv – Stora barriärrevet. Efter frukost beger vi oss ut på öppet hav med katamaran till Michaelmas Cay, ett sandrev omgivet av vacker korall och ett färgglatt marint liv. Michaelmas Cay är också ett skyddsområde för havsfågel och vi ser en stor variation av arter här. Den som vill kika närmare på korallerna kan låna snorkelutrustning ombord. Och den som vill provdyka kan göra det för en extra kostnad (142 AUD för ett provdyk). För dem som vill utforska undervattenslivet utan att bli blöta, finns en glasbottenbåt. Det blir en avkopplande dag med sol och bad.

Michaelmas Cay bjuder inte på skugga, så kom ihåg solkräm, hatt/keps och solglasögon!

Dag 7. Solnedgång vid Ayers Rock
Idag lämnar vi kusten och beger oss inåt landet till The Outback. Flyget landar vid Ayers Rock, eller Uluru som den världsberömda monoliten numera heter officiellt, under eftermiddagen.

Sen eftermiddag spanar vi mot Uluru och ser hur dess röda färg skiftar i solnedgången innan vi slår oss ner för middag under stjärnorna. (Observera att aktiviteterna vid Kata Tjuta och Uluru kan läggas i annan ordning beroende på väder, vind eller andra externa orsaker).

Dag 8. Soluppgång, vandring kring Uluru och Kata Tjuta samt Alice Springs
Vi väcks tidigt, när det fortfarande är mörkt ute. Detta för att hinna se solens första strålar på Uluru. Det är en magisk upplevelse och väl värt en tidig morgon. Monoliten är en del av aboriginernas drömspår och historia.

Vi färdas med buss genom det fantastiska röda ökenlandskapet, från Yulara till Alice Springs. Alice Springs är än idag en utpost, omgiven av hundratals mil öken och vildmark. I staden bor en stor grupp aboriginer, Australiens urinvånare.

Dag 9. Till Victoria
Under förmiddagen besöker vi Alice Springs Telegraph Station, ett besök som utbildar oss om hur Alice Springs och stora delar av The Outback som vi känner det idag kom till.Vi lämnar vi sedan inlandet och Northern Territory för delstaten Victoria och Australiens forna huvudstad Melbourne (numera bara huvudstad i delstaten).

Kvällens middag serveras på en av Melbournes bättre restauranger med fint läge direkt vid Yarrafloden.

Dag 10. Stadstur i vänliga Melbourne och vin i Yarra Valley
Vi börjar dagen med att ge oss ut på en stadsrundtur i Melbourne, även kallad Världens vänligaste stad. Därefter fortsätter vi utanför stadsgränsen, i Yarradalen som är ett av världens bästa vindistrikt. Vi besöker två stycken vingårdar för vinprovningar och på en utav dessa passar vi även på att äta en trevlig lunch.

Efter en smaklig dag i vackra omgivningar tillbringar vi kvällen efter eget behag.

Dag 11. Egna äventyr i eller runtom Melbourne
Förutom vänlig, så är Melbourne även "Captial of Cool". Passa på att njuta staden som är promenadvänlig. Eller ta en tram (spårvagn) till Saint Kildas strand. Längre bort finns utflyktsmål som Great Ocean Road och Phillip Island inom räckhåll. Reseledaren finns till hands för rekommendationer, och tips på aktuella evenemang.

Dag 12. Till Nya Zeeland
Idag lämnar vi Australien för att fortsätta våra äventyr på Nya Zeeland. Vi landar i Auckland efter ca 3,5 timmes flygning och ställer samtidigt fram våra klockor 2 timmar. Med buss fortsätter vi lugnt och behagligt till kuststaden Tauranga där vi övernattar och intar kvällens gemensamma middag.

Dag 13. Maoridag med skogsvandring
Efter en lugn förmiddag är det dags att lämna kusten och resa västerut mot Rotorua. Ett besök på Te Puia, ett kulturellt och geotermiskt centrum. Här gör vi en guidad tur och kommer nära södra halvklotets största (aktiva) gejser ”Pōhutu Geyser”. Vi får även se Nya Zeelands nationalfågel, Kiwin, i deras nya ”Kiwi Conservation Centre”, exploderande lerpölar och lära oss mer om Maorikulturens hantverk.

Efter besöket på Te Puia njuter vi av en picknick-lunch.

Auckland är kanske Nya Zeelands mest kända ort utomlands, medan Rotorua sannolikt är den mest intressanta. Maorierna upptäckte platsen redan på 1300-talet. De europeiska kolonisatörerna lockades hit på 1800-talet av de välgörande termalpoolerna. Idag är staden med omnejd en stor turistattraktion med sin sällsynt vackra och fascinerande natur.

Rotorua är också centrum för maorikulturen. På kvällen går vi på maorifest med mat, musik och livfull dans.

Dag 14. Vulkaner och varma källor i Rotorua
Waimangus vulkandal kom till 1886 när berget Tarawera exploderade i enorma utbrott. Berget delades i två delar, en 17 kilometer lång reva uppstod och 13 kratrar skapades. Vi njuter av naturen med en scenisk vandring och båtturer på Lake Rotomahana och Lake Tarawera. Även idag serveras en smaklig picknick-lunch i det fria. Vi fortsätter därefter till "Buried Village", samhället som begravdes i aska 1886.

Kvällen spenderas på egen hand.

Dag 15. Från Rotorua till Auckland
Vi startar dagen med att se Nya Zeelands nationalfågel kiwin på National Kiwi Hatchery innan vi lämnar Rotorua och beger oss till en annan värld, Tolkiens sagovärld i The Shire. På vår väg till Auckland besöker vi Hobbiton, en av de många platser där man spelade in Sagan om ringen och Hobbit-trilogin. Oavsett om man läst böckerna eller sett filmerna är det en vacker och fängslande plats att besöka.

Vi kommer fram till Auckland under eftermiddagen och därefter avnjuter vi en gemensam middag.

Dag 16. Stadsrundtur och Kelly Tarltons värld och äventyr
Vi tillbringar förmiddagen tillsammans med en stadsrundtur i vackra Auckland. Turen tar oss även till Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure. Nya Zeeland har varit bas för många expeditioner till Antarktis och här lär vi oss mer om dem och ser livs levande pingviner bland snö och is.

Lunch, eftermiddag och kväll är till eget förfogande i denna "Seglens stad" (City of Sails). Din reseledare kan ge aktuella tips på plats. Vi rekommenderar ett besök i Sky Tower, där den äventyrlige även erbjuds en så kallad SkyWalk!

Dag 17. Queenstown och Te Anau-grottorna
Vi flyger nu från Nordön till Sydön och Queenstown. Härifrån beger vi oss mot Te Anau. Färden går genom ett vackert landskap med stora får- och hjortfarmar. Vi besöker en av fårfarmarna, där värdparet bjuder på en lättare lunch.Te Anau betyder "Grottan med virvlande vatten" på maori.

Under sen eftermiddag tar vi båten till de berömda Te Anau-grottorna, framför allt kända för sin mångfald av lysmaskar.

Dag 18. Milford Sound
Te Anau är numera huvudorten för alla som besöker Fiordland. Fiordland är en av världens största nationalparker och en viktig del av världsarvet Te Wahi Pounamu. Området består av 14 fjordar, en mängd sjöar och nästan ogenomtränglig regnskog inramat av snötäckta bergstoppar.

Tidigt på morgonen beger vi oss iväg på dagens utflykt i delar av Nya Zeelands vackraste landskap. Framme i Milford byter vi till båt, som tar oss ut på fjorden. Runt omkring reser sig lodräta bergväggar hundratals meter rakt upp ur oceanen. Här ser vi skummande vattenfall, sälkolonier och kanske lekfulla delfiner som ibland följer båtarna i fjorden.

Tillbaka på land fortsätter resan till Queenstown där vi övernattar. Staden är vackert belägen vid Wakatipu, Sydöns näst största sjö.

Dag 19. Flyg till Sydney
Efter en avkopplande förmiddag lämnar vi Nya Zeeland och flyger tillbaka till Australien för att uppleva metropolen Sydney.

Dag 20. Sydney med Operahuset
Dagen börjar med ett besök i världens mest berömda och kanske vackraste operahus. Byggnaden är ritat av en dansk arkitekt och beklätt med svenskt Höganäskakel. Som skandinav är det lätt att känna sig hemma.

Efter klassisk operakultur och fascinerande arkitektur fortsätter vi genom Sydney med buss och får med oss det mesta av det bästa denna stad har att erbjuda. Vi ser surfarnas Bondi Beach, nöjeskvarteren runt Kings Cross och det livliga Chinatown. I den anrika Botaniska trädgården finns Mrs Macquarie's Chair och därtill vackra vyer över hamnen.

Dag 21. Ledig dag för egna äventyr i Sydney
Ledig dag och kväll med gott om tid att se sig om i staden. Sydney är en fantastisk stad som TEMAs reseledare känner väl och kan ge många spännande tips.

Dag 22. Till västkusten
Från Australiens östkust flyger vi nu rakt över kontinenten till västkusten, till delstaten Western Australia och dess huvudstad Perth.

Vid ankomst ger vi oss ut på en stadsrundtur genom Perth och längs floden Swan River. Vi beger oss därefter till flodens mynning, cirka 30 minuter från storstaden, där vi finner Fremantle som är en mindre ort vid kusten med skön, avslappnad atmosfär. Här checkar vi in för två nätter med promenadavstånd till både strand och hamn.

Dag 23. Rottnest Island
Vår sista heldag i Australien blir såväl strand, hav och öliv. Med färja från Fremantle når vi fristaden Rottnest. Namnet kommer från holländskans råttbo, men det som de västerlänningarna trodde var råttor var ett unikt pungdjur som går under namnet quokka. Dessa söta varelser hälsar nu oss välkomna till sin i stort sett bilfria ö. Trots sin ringa storlek har Rottnest sex olika habitat som kust, saltsjöar, träskmark, skog och hedar samt kolonialhistoriska byggnader. Runtom ön sträcker sig ett imponerande korallrev och dagen bjuder sköna bad. På kvällen samlas vi för gemensam middag.

Dag 24. Perth till London
Njut av en lugn morgon. Tidig eftermiddag är det dags att bege sig till flygplatsen för returflygning med Qantas direkt från Perth till London.

Dag 25. Hemresa till Finland
Flygresan går via London och vi landar hemma i Helsingfors samma dag på eftermiddagen, lokal finsk tid.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsingistä Singporen kautta Australiaan ja paluumatkalla Perthistä Lontoon kautta Helsinkiin.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti (myös lennot)
• Majoitus
• 21 aamiaista
• 9 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Dag 1
Avresa från Finland. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Singapore. En övernattning på hotell i Singapore.

Dag 3
Flyg Singapore – Cairns. Stadsrundtur i Singapore. Frukost, lunch och flygmåltider ingår.

Dag 4
Ankomst Cairns. Välkomstmiddag. Tre övernattningar i Cairns.

Dag 5
Utflykt till Kuranda. Buss 60 km. Frukost och lunch.

Dag 6
Utflykt till Barriärrevet. Frukost och lunch.

Dag 7
Flyg Cairns – Ayers Rock. Buss 60 km. Frukost och middag under stjärnorna. En övernattning på hotell vid Ayers Rock.

Dag 8
Uluru/Ayers Rock – Alice Springs. Buss 440 km. Utflykt i soluppgången med vandring kring Kata Tjuta och Uluru. Frukost. En övernattning på hotell i Alice Springs.

Dag 9
Flyg Alice Springs – Melbourne. Besök vid Alice Springs Telegraph Station. Frukost och middag. Tre övernattningar i Melbourne.

Dag 10
Stadstur i Melbourne. Utflykt i Yarra Valley med vinprovning. Frukost och lunch.

Dag 11
Egna upptäckter i Melbourne. Frukost ingår.

Dag 12
Flyg Melbourne – Auckland. Buss till Tauranga, 190 km. Frukost och middag. En övernattning i Tauranga.

Dag 13
Tauranga – Rotorua. Buss 65 km. Besök på Te Puia och Maoriafton. Frukost, picknick-lunch och middag. Två övernattningar i Rotorua.

Dag 14
Utflykt i Waimangu Volcanic Valley. Buss 70 km. Frukost och picknick-lunch.

Dag 15
Rotorua – Auckland. Buss 230 km. Besök i Hobbiton. Frukost och middag. Två övernattningar i Auckland.

Dag 16
Stadstur i Auckland. Frukost ingår.

Dag 17
Auckland – Te Anau. Flyg Auckland – Queenstown. Besök på fårfarm och båttur i Te Anau-grottorna. Buss 165 km. Frukost, lätt lunch och middag. En övernattning i Te Anau.

Dag 18
Te Anau – Queenstown. 410 km. Båttur på Milford Sound. Frukost och lunch. En övernattning i Queenstown.

Dag 19
Flyg Queenstown – Sydney. Frukost. Tre övernattningar i Sydney.

Dag 20
Stadsrundtur i Sydney med besök på Operahuset. Frukost.

Dag 21
Ledig dag i Sydney. Frukost.

Dag 22
Flyg Sydney – Perth. Frukost. Två övernattningar på hotell i Fremantle.

Dag 23
Dagsutflykt till Rottnest Island. Frukost, lunch och avskedsmiddag.

Dag 24
Flyg Perth – London. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 25
Flyg London – Finland.

Singapore

Asukasluku n. 5,6 milj.
Pinta-ala
697 km²
Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Uskonto Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.
Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.
Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Australia

Asukasluku 24 milj.
Pinta-ala 7 692 024 km²
Valuutta
Australian dollari (AUD)
Uskonto
Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja
Kieli
Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä.
Aikaero
Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.

Uusi-Seelanti

Asukasluku n. 4,4 milj.
Pinta-ala
268 838 km²
Valuutta
Uuden-Seelannin dollari (NZD)
Uskonto Kristittyjä protestantteja, katolilainen vähemmistö
Kieli
Virallisia kieliä ovat englanti ja maorin kieli
Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) Suomen aika +11 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot meno Helsinki – Singapore ja Singapore – Brisbane – Cairns, paluu Perthin ja Lontoon kautta Helsinkiin, sekä muut ohjelman mukaiset lentomatkat ja kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, ohjelman mukaiset ateriat, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki pääsymaksut ja retket, ellei toisin mainita. 

Huom!

Auckland -  Queenstown lentolipun saat perillä oppaalta.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. Huomioithan, että varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja.

Matkustajatiedot
Tarvitsemme lento- ja muita paikallisia varauksia varten kaikilta varauksen matkustajilta seuraavat tiedot: etunimet ja sukuninimi (kuten passissa), syntymäaika, kansalaisuus, passin numero, saapumispäivä sekä lennon numero. Ilmoita tiedot netissä Minun matkani -sivulla viimeistään kaksi (2) kuukautta ennen lähtöä. Tiedot voi ilmoittaa myös sähköpostilla (otsikkoon varausnumero). Lisätietoja: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Passi ja viisumi. Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika. Muista myös tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika ja hankkia maksuton Australian e-Visitor-viisumi, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi

Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Australian dollari (AUD)
Uuden-Seelannin dollari (NZD)

On yksinkertaisinta ottaa pääosa käteiskassasta mukaan Australian ja Uuden-Seelannin dollareita. Matkakassaa arvioidessasi voit laskea n. 60 Australian dollaria/pv ja vastaavasti n. 60 Uuden-Seelannin dollaria/pv erilaisiin pikkumenoihin, ruokajuomiin (myös yhteisillä aterioilla) ja niihin aterioihin, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan.

Singaporessa voit vaihtaa euroja paikalliseksi valuutaksi lentokentällä maahan saapuessasi. On ehkä kuitenkin lyhyiden oleskelujen vuoksi käytännöllistä vaihtaa pieni summa näitä valuuttoja jo ennen matkaa.

Tavallisimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään monissa paikoissa ja luottokorteilla voi myös nostaa paikallisia valuuttoja pankkiautomaateista.


Juomaraha

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 5 SGD, 25 AUD ja 20 NZD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.


Ilmasto ja vaatetus

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuodenajat ovat käänteiset pohjoiseen pallonpuoliskoon nähden. Kevät on syys–marraskuussa, kesä joulu–helmikuussa, syksy maalis–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa.

Koska sekä Australia että Uusi-Seelanti ovat pinta-alaltaan laajoja maita, joissa etäisyydet ovat pitkiä, on säätilassa suuria vaihteluita. Marraskuusta maaliskuuhun on koko Australiassa lämmintä, ja pohjoisessa on kosteaa ja trooppisia sateita esiintyy. Uuden-Seelannin ilmasto on subtrooppinen Pohjoissaarella, jossa keskilämpötilat myös ovat korkeammat kuin Eteläsaarella. Eteläsaaren ilmasto muistuttaa enemmän skandinaavista.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather useammallekin matkaohjelman paikkakunnalle.

Suurkaupungeissa päivisin sekä bussimatkoilla ovat kevyet puuvillavaatteet ja sandaalityypiset jalkineet mukavimmat. Vältä synteettisiä materiaaleja ja tiukasti istuvia farmareita. Lämmin pusakka tai takki voi olla tarpeen illan tullen, erityisesti Australian The Outbackissä ja Uuden-Seelannin Eteläsaarella, sekä bussissa, koska sen ilmastointi voi tuntua viileältä ja vetoiselta. Muista myös sadeasu, mukavat, "sisäänajetut" kengät, auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin, sekä shortsit ja uima-asu. Pukeutuminen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on melko epämuodollista, joten solmiota ei tarvitse pakata mukaan.

Muista myös adapteri (esim. Australiassa yleisin on brittityyppinen ns. commonwealth-tyypin pistorasia)

Lisätietoja koskien oleskelua The Outbackissa
Ayers Rock/Ulurulta Alice Springsille ulottuvalla Red Centre/The Outback -alueella voi olla todella lämmintä. Siksi on tärkeää juoda riittävästi ( 2–3 litraa/pv).

Ota mukaan hyvät jalkineet (vaelluskengät tai vast.), auringolta suojaava päähine, aurinkovoide, vesipullo, taskulamppu, hyttyskarkote ja mahdollisesti hyttyshattu (voi hankkia myös paikan päältä, mutta usein kalliimmalla hinnalla), sillä Ayers Rockilla kärpäset voivat olla hyvin ärsyttäviä! Äläkä unohda kameraa!

Kansallispuistomaksut Ulurussa ja Kata Tjutassa (25 AUD) sisältyvät matkan hintaan. Matkalla saattaa olla mahdollisuus osallistua ylimääräisiin, maksullisiin aktiviteetteihin, esim. kameliratsastus (5 AUD), helikopterilento Ulurussa (120–160 AUD) ja helikopterilento Kings Canyonilla (50–400 AUD). Mahdolliset ylimääräiset aktiviteetit varataan ja maksetaan paikan päällä.

Matkatavarasäännöt
Huomaa, että lentoyhtiöiden matkatavarasäännökset vaihtelevat jonkin verran. Finnairin ja Quantaksen lennoilla matkustajalla saa olla mukana veloituksetta korkeintaan yksi ruumaan menevä, kirjattava matkatavara, joka painaa enintään 23 kg (ympärysmitta korkeintaan 158 cm) ja lisäksi yksi käsimatkatavara, jonka paino saa olla enintään Finnairin lennoilla enintään 8 kg (enintään 56x45x25 cm) ja Quantaksen lennoilla enintään 7 kg. Painorajat matkan Uuden-Seelannin sisäisellä lennolla Aucklandista Queenstowniin (yleensä Jetstar tai Air New Zealand, lentolipun saat perillä oppaalta) ovat vastaavasti 23 kg ja 7 kg.


Muuta

Sekä Australiaan että Uuteen-Seelantiin on kiellettyä viedä mm. hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä ja tuoreita elintarvikkeita. Ennen maahan saapumista pitää täyttää lomake, jossa mm. kysytään, onko matkustajalla mukana ruokaa, esim. em. tuotteita. Yhdessä kysymyksessä tiedustellaan myös, onko matkustaja liikkunut maaseudulla ja onko kengänpohjiin jäänyt siitä multaa. Maahantulomuodollisuudet ja -kontrolli ovat tiukat. Jos mukanasi on em. elintarvikkeita, on ennen tullia roska-astioita, joihin ne voi heittää. 

Huomaa myös, että Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saa viedä mukanaan tullitta ostopaikasta riippumatta korkeintaan 50 savuketta tai 50 g tupakkatuotteita (esim. piipputupakkaa tai nuuskaa). Sekä käsimatkatavaroissa että ruumaan menevissä matkatavaroissa olevat tupakkatuotteet lasketaan edellä mainittuun määrään. Tämän ylittävät tupakkatuotteet on ilmoitettava tullissa. Ohjeen noudattamatta jättämisestä seuraa sakkorangaistus. 

Lue lisää Australiasta ja Uudesta-Seelannista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

  • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
  • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
  • Ateriat
  • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
  • Maistiaisia
  • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.