Vinkit & artikkelit

Ikuisen rakkauden monumentti

Vaikka monia muistomerkkejä kuvaillaan sanalla ”ainutlaatuinen”, mikään ei täytä määritelmää täydellisemmin kuin Intian Agrassa sijaitseva, maailmanperintökohteeksikin valittu Taj Mahal.

Mikä vuonna 1653 valmistunut, päivittäin kymmeniä tuhansia vierailijoita houkutteleva Taj Mahal oikeastaan on? Temppeli? Moskeija? Museo? Ja mikä tekee siitä niin ainutlaatuisen?

Häikäisevän valkoisesta marmorista rakennettu, kirkkaassa auringonvalossa kylpevä Taj Mahal tuntuu mahtuvan kämmenelle – se on kuin lapsuudesta tuttu, läpinäkyvän muovikuplan sisällä oleva miniatyyrinen joulumaisema, johon kuplaa kääntämällä saa lumisateen. Rakennus heijastuu peilikuvana puutarhan jakavassa, rakennukseen johtavan kanavan kimaltavassa vedessä. Näkymä on yksi maailman kuvatuimmista – eikä ihme.

Mittakaava pettää, sillä Taj Mahal näkyy kauas, varsinkin sen puutarhan puoleisesta suunnasta. Ihmiset rakennuksen juurella näyttävät muurahaisilta. Mitä lähemmäs askeleet vievät, sitä mykistävämmän kokoiseksi Taj Mahal paljastuu. Kuvittele eteesi 20-kerroksinen, marmorinen talo, jonka huippuna on korkeuksia kohti – silmänkantamattomiin – kaartuva kupoli. Seinät ovat täynnä taidokkaita, kiveen hakattuja ja siihen upotettuja koristeluja sekä valkoiseen marmoriin kaiverrettuja kalligrafeja.

Tämäkö rakennettu käsityönä 1600-luvulla, yli 400 vuotta sitten?!

Vuosituhannen rakkaustarina

Taj Mahalin rakennutti suurmogulien valtakunnan aikana mogulihallitsija Shah Jahan (alun perin Shihab-ud-din Muhammad Khurram, 1592 – 1666) muistomerkiksi ja hautakammioksi kolmannelle vaimolleen Mumtaz Mahalille (alun perin Arjumand Banu Begum).  Naimisiin mennessään sulhanen oli 15-vuotias, morsian 14-vuotias.

Mumtaz Mahal oli Shah Jahanin elämän suuri rakkaus. Syvästä rakkaudesta kertonee, että Mumtaz Mahal ja Shah Jahan saivat 14 lasta, heistä tosin vain seitsemän jäi henkiin. Lapsista ja raskauksista huolimatta vaimo seurasi miestään uskollisesti valloitus- ja sotaretkille. Synnyttäessään viimeisintä lastaan Mahal kuitenkin menehtyi.

Shah Jahanin sydän murtui. Hän päätti rakennuttaa edesmenneen vaimonsa muistoksi ja kunniaksi kaikkien aikojen haudan ja muistomerkin. Kahden vuoden suruajan jälkeen, runsaan 20 vuoden aikana, noin 20 000 työmiehen ja tuhannen norsun voimin syntyi Taj Mahal, arkkitehtuurin ja rakennustaiteen merkkisaavutus. Hienointa valkoista marmoria.  Kiiltävää jaspista. Jadea ja kristallia Kiinasta. Karneolia, safiireja, lapislatsulia… Shah Jahan valvoi työn edistymistä läheisen Agran linnoituksen tornista.

Katto korkealla, seinät leveällä

Nykyään Taj Mahaliin saavutaan laajan, kanavien elävöittämän puutarhan kautta. Mogulivaltakunnan aikaan (1526–1858) puutarha oli nykyistä rehevämpi ja runsaampi, Englannin siirtomaa-aikana sitä karsittiin ja muokattiin karsitumman, peribrittiläisen puutarhaihanteen mukaiseksi. Alueella on valkoisen hautakammion ja puutarhan lisäksi muitakin rakennuksia, marmorisesta hautakammiosta poiketen ne on rakennettu punaisesta hiekkakivestä. Aluetta ympäröi hiekkakivinen muuri Jamuna-joen puoleista seinämää lukuun ottamatta. Aikoinaan rakennukseen saavuttiin joelta.

Vaikuttavassa, neljän korkean minareetin rajaamassa hautakammiossa, valtavan, taivasta kohti kurkottavan kupolin alla on useita huoneita, kahdessa kerroksessa. Marmoristen, koristeltujen jalustojen päällä lepäävät kiviupotuksin koristelluissa sarkofageissaan Mumtaz Mahal ja Shah Jahan – arkut ovat kopioita, oikeat haudat ovat hautakammion alemmalla tasolla. Kun katsot hautoja jalkopäästä, katsot kohti Mekkaa, sillä mogulit olivat islamin uskoa tunnustavia muslimeita. 

Legendat elävät

Taj Mahal on erinomainen esimerkki persialaisen, islamilaisen ja intialaisen arkkitehtuurin yhdistämisestä. Persialaiseen perinteeseen kuuluivat kupolit, geometrisuus sekä hiekkakiven ja marmorin käyttö, islamilaiseen moskeijat, kuu-symbolit ja kukkakuvat.

Shah Jahanin valtakausi päättyi hänen sairastuttuaan. Vaikka hän toipui, Shah Jahanin poika sulki isänsä Agran linnoitukseen, jonne isä lopulta kuoli. Legendan mukaan poika olisi hermostunut isän suunnitelmista rakennuttaa omaksi hautakammiokseen valkoista Taj Mahalia vastaava musta Taj Mahal Jamuna-joen vastarannalle. Tätä legendaa ei ole kuitenkaan pystytty vahvistamaan. Ja jotta Taj Mahalin loistoa ei olisi pystytty toistamaan, Shah Jahan hakkautti irti päävastuussa olleen muurarin oikean käden… legendan mukaan siis.  

Hallitsija-aikanaan Shah Jahan oli valtakuntansa merkittävä kehittäjä, hänen aloitteestaan esimerkiksi Intian pääkaupunki vaihtui Agrasta Delhiin. Lahoresta, Ahmedabadista, Delhistä ja Agrasta muodostui tärkeitä käsityön ja kaupan keskuksia. Moguli-taide ja -arkkitehtuuri kukoistivat: Shah Jahan rakennutti Taj Mahalin lisäksi useita vaikuttavia linnoituksia, puutarhoja ja muita rakennuksia.

Taj Mahalin ja muut Intian Kultaisen kolmion nähtävyydet näet TEMAn kiertomatkalla, lue lisää.

Vinkin artikkeliin antoi TEMA-oppaamme Outi Mömmö.

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.