Australia "Down Under"

Kattavan Australian-kiertomatkamme kohokohtia ovat Sydney, Iso valliriutta, Uluru, Kangaroo Island ja Barossa Valley. Matkalla poikkeamme myös Singaporeen ja Dubaihin. 

Lähde mukaan kattavalle kiertomatkallemme Australiaan. Reittimme vie Sydneyhyn, Isolle valliriutalle ja Uluruun (Ayers Rockiin). Lisäksi tutustumme ainutlaatuiseen luontoon Kangaroo Islandilla, australialaiseen kulttuuriin ja viininviljelyyn Barossa Valleyssä. Näemme myös suffareiden suosiman Bondi Beachin ja viivähdämme mennessä Singaporessa ja paluumatkalla Dubaissa.

(Huomaa, että lokakuusta 2018 alkaen pysähdys Dubaissa päättyy, pysähdys tulee olemaan sekä meno että paluumatkalla Singaporessa).

Tärkeää tietoa

Maat: Australia, Singapore, Arabiemiirikunnat

Matkan pituus: 20 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

 • Junamatka Kurandaan ja Skyraililla takaisin
 • Päivällinen tähtitaivaan alla Ulurussa
 • Viinitilavieraily Barossa Valleyssä
 • Kangaroo Islandin eläimet ja luonto
 • Päivällinen The Colonial Tramcarissa Melbournessa

Päiväohjelma
Talvi 2018

Päivä 1 – Lähtö kohti Singaporea

Reittilento lähtee Helsingistä kohti Singaporea.  

Päivä 2 – Stop-over Singapore

Lento saapuu Singaporeen, jossa Tema-opas on vastassa ja pidämme hyvin ansaitun tauon matkanteossa viettämällä yhden yön hotellissa Singaporessa. 

Hotellimme sijaitsee lähellä Clarke Quaytä, joten lyhyen kävelymatkan päässä on paljon ravintoloita, kahviloita ja ulkoilmabaareja. 

Päivä 3 – Kaupunkikierros Singaporessa

Hyvien yöunien jälkeen saat kaikessa rauhassa nauttia runsaan buffetaamiaisen ennen kuin myöhemmin iltapäivällä lähdemme kaupunkikierrokselle tähän maailmanmetropoliin. 

Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion: Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.

Modernin Singaporen perustajana pidetään Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Täällä keksittiin Singapore Sling -drinkki ja päätämmekin kaupunkierroksen pysähdykseen hotellissa.

Ehdit vielä ehkä levähtää hotellissa hetken ennen kuin suuntaamme illansuussa lentoasemalle ja jatkamme yölennolla matkaa kohti Australiaa ja Cairnsia (koneenvaihto Brisbanessa).

Päivä 4 – Saapuminen Australiaan 

Aamupäivällä olemme koneenvaihdon jälkeen perillä Australian Queenslandin osavaltiossa. 

Osavaltio on saanut nimensä kuningatar Victorialta. Kuningatar Victoria oli suosittu monarkki 1800-luvun puolivälissä, eikä kukaan vastustanut kun hän ehdotti nimeksi Queenslandia Cookslandin sijaan. James Cook oli jo sata vuotta aiemmin tutkinut rannikkoa laivastaan käsin. Nykyisin osavaltiota kutsutaan usein lempinimellä The Sunshine State, koska useimmiten täällä paistaa aurinko.

Keskeisellä paikalla sijaitsevasta hotellistamme, jossa vietämme seuraavat kolme yötä, on helppo lähteä kävelylle omille tutkimusretkille tähän pikkukaupunkiin. 

Illalla tapaamme uudelleen ja kävelemme lyhyehkön matkan Cairnsin ehkä tunnetuimpaan ravintolaan Ochreen, jossa nautimme päivälliseksi lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistetun aterian. 

Päivä 5 – Iso valliriutta

Tänään vietämme koko päivän merellä. Suuntaamme yhteen Unescon maailmanperintökohteista, Isolle valliriutalle. Se on maailman suurin koralliriutta, joka koostuu lähes 3 000 yksittäisestä riutasta ja lähes  1 000 saaresta. Me käymme Michaelmasin riutalla ja Michaelmas Cayn hiekkasaarella, jossa on suurenmoisen pinnanalaisen maailman lisäksi runsaasti lintuja. Saari on yksi Ison valliriutan suurimmista merilintujen yhdyskunnista. Voit lainata aluksen snorklausvarusteita tai tutkia pinnanalaista elämää lasipohjaveneestä kastumatta.

Virvokkeita on tarjolla ja lounaan nautimme trooppisesta voileipäpöydästä.

Päivä 6 – Kurandan sateenkaarikylä

Myös tämän päivän tutustumiskohteemme Queenslandin trooppinen sademetsä on Unescon maailmanperintöluettelossa. Aloitamme päivän junamatkalla halki trooppisen vehreyden historiallisella Kuranda Scenic Railwayllä vuorien yli ylös Kurandaan. Junaradan rakentaminen oli aikoinaan 1800-luvun loppupuolella arkkitehtoninen voitto. Vielä nykyäänkin matka koskemattomassa luonnossa, ohi korkeiden vesiputousten, syvien rotkojen ja trooppisen sademetsän tekee vaikutuksen.  

Vietämme koko päivän sademetsässä, jossa on yli 1 200 kukkivaa kasvia ja erilaisia eläimiä: kenguruita, koaloja, vallabeita ja krokotiileja.

Barbequelounaan jälkeen tutustumme aboriginaalien kulttuuriperintöön The Pamagirri Aboriginal Experience -keskuksessa. Näemme esimerkiksi, kuinka heitetään bumerangia ja soitetaan didgeridoota. 

Palaamme takaisin rannikolle Skyrail – Rainforest Cablewayn köysirataa pitkin. Se on 7,5 km pituinen matka vain muutaman metrin verran sademetsän korkeimpien puiden latvusten yllä. Ilma on täynnä trooppisen metsän ääniä ja tuoksuja. Matkan aikana voit kahdessakin eri paikassa nousta köysiratavaunusta ja vaeltaa leveällä kävelysillalla tiheän kasvillisuuden keskellä. 

Illalla sinulla on omaa aikaa. Hotellissamme on yksi kaupungin parhaista grilliravintoloista, mutta Tema-opas, joka tuntee Cairnsin hyvin, voi antaa sinulle muitakin ravintolavinkkejä. 

Päivä 7 – Kata Tjuta ja auringonlasku Ulurulla

Lennämme rannikolta Cairnsista tämän valtavan mantereen sydämeen, sen punaisiin erämaihin ja Yularaan. Aloitamme Ulurun seutuun tutustumisen iltapäiväretkellä Kata Tjutaan (The Olgas) – vuoristoon, jonka 36 kupolimaista, punaista kalliota ovat vaikuttava näky. 

Illalla näet, kuinka laskevan auringon säteet maalaavat Ayers Rockin eli Ulurun, kuten kallion nimi nyt virallisesti kuuluu, yhä syvemmän punaisin sävyin. Yksinäinen kallio kohoaa 348 metrin korkeuteen ympäröivältä tasamaalta. Juuri värien leikki kallioseinämillä eri vuorokauden aikoina on aina kiehtonut ihmisten mieliä. Aboriginaaleille monoliitti on osa unipolkua ja historiaa, pyhä paikka. Tätä värikästä luonnonnäytelmää katsellen nautimme myös perinteisen ”aussie bbq:n”.  

Päivä 8 – Auringonnousu Ulurulla ja auringonlasku Alice Springsissä

Herätys on niin aikaisin aamulla, että on vielä pimeää. Näin ehdit saada silmäsi auki ennen kuin auringon ensimmäiset säteet osuvat Uluruun. Tämä maailmanperintökohde on taianomainen elämys ja aikaisen ylösnousun arvoinen. Palaamme sitten hotelliin aamiaiselle ja jatkamme sen jälkeen bussilla matkaa Yularasta punaisen erämaan aavikkomaisemiin ja Alice Springsiin.

Alice Springsiä, sivilisaation viimeistä linnaketta, ympäröivät aavikot ja erämaat. Kaupungissa asuu paljon aboriginaaleja, Australian alkuperäisiä asukkaita. Tutustumme ”Aliceen” käymällä lentävien lääkärien Royal Flying Doctors -järjestön päämajassa ja jatkamme sieltä School of the Airin päämajaan, josta käsin opetetaan syrjäisimmissäkin paikoissa asuvia oppilaita. Nykyisin opetus tapahtuu internetin ja nettikameroiden avulla.

Päivä 9 – Alice Springsistä Adelaideen

Aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista ja näemme vielä lisää Alice Springisiä ennen kuin suuntaamme lentokentälle. Lennämme nyt Pohjoisterritoriosta Etelä-Australian osavaltioon ja sen pääkaupunkiin Adelaideen. Adelaide, kirkkojen kaupunki, tuntuu pieneltä suurkaupungilta. Majoitumme kahdeksi yöksi keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin, josta on helppo tehdä tutkimusretkiä kävellen. 

Voit omin päin käydä vaikkapa Haigh’s Chocolaten myymälässä. Täältä tulevat nimittäin Australian parhaat suklaaherkut.  

Päivä 10 – Päivä Barossa Valleyssä

Tänään vietämme koko päivän Australian ja ehkä koko maailman parhaalla viinialueella Barossa Valleyssä. Aloitamme vierailulla Jacob’s Creekissä, jossa meidät ottaa vastaan viinitalon opas. Näemme viiniviljelmiä, kuulemme tuotannosta ja erilaisten rypälelajikkeiden valinnasta ja saamme tietysti myös maistaa joitain erilaisia viinejä. Lounaaksi ajamme viehättävään Vintners Bar & Grill -ravintolaan, joka käyttää hyviä, lähituotettuja raaka-aineita ja viinejä. Viinitarhamiljöössä nautimme herkullisen lounaan ennen kuin jatkamme matkaamme Barossa Valleyssä. 

Iltapäivällä tutustumme Wolf Blassin moderniin viinitaloon, jonka juuret ovat Saksassa ja jonka tuotteet ovat olleet menestyksekkäitä ympäri maailman. Vuonna 2008 Wolf Blass voitti vuoden ”International Red Winemaker” -palkinnon Lontoon IWC (International Wine Challenge) -tapahtumassa. Kilpakumppaneita oli 9 000 neljästäkymmenestä eri maasta. Kun Wolf Blass voitti Jimmy Watson Trophyn vuonna 1973 Black Label (Cabernet Sauvignon-Shiraz) -viinillään, hän totesi kuolemattomasti kiitospuheessaan: "My wines are sexy, they make weak men strong and strong women weak".

Palattuamme Adelaideen on ilta omaa aikaa.

Päivä 11 – Kangaroo Island

Jätämme nyt kaupungin taaksemme ja lähdemme viettämään kaksi hienoa päivää Australian kolmanneksi suurimmalla saarella Kangaroo Islandilla (Tasmania on saarista suurin ja toiseksi suurin on Melville Island pohjoisessa). Cape Jervisissä nousemme lauttaan, ja se vie meidät saarelle, jota ei turhaan kutsuta Australian Nooan arkiksi. Saarella koemme sen ainutlaatuisen luonnon ja eläimistön. Flinders Chasen kansallispuistossa, joka kattaa 20 % saaren pinta-alasta, näemme erikoisen Remarkable Rocks -muodostelman. Ne ovat jättimäisiä graniittilohkareita, jotka keikkuvat saaren etelärannikolla dramaattisesti kallion reunalla 75 metriä meren yläpuolella. Admirals Archin luona näet, kuinka luonnonvoimat ovat muovanneet saarelle kaariportin. Täällä viihtyvät turkishylkeet suurina yhdyskuntina.  

Lounaan nautimme ulkoilmassa ja retkilounaan palanpainikkeeksi saamme tietysti vähän australialaista viiniä. Läheisessä puussa saattaa istua uninen koala katselemassa ateriointiamme. Tai ainakin näet sellaisen Kelly Hill Conservation Parkissa, jossa käymme lounaan jälkeen. Paikallisoppaamme esittelee sinulle niin paljon saaren eläimistöä kuin vain mahdollista. 

Päätämme päivän Vivionne Bayn hienon, valkean hiekkarannan luona. Ranta on äänestetty Australian parhaaksi.

Päivä 12 – Koko päivä Kangaroo Islandilla

Kangaroo Islandilla on noin 250 erilaista lintulajia ja saaren eristäytyneen sijainnin ansiosta täällä on kehittynyt useita ainutlaatuisia alalajeja, joten kannattaa katsella puiden lehvästöön ja alas maahan. Hyvällä onnella näemme ehkä echidnan eli nokkasiilin tai vallabin. Luonnonvaraisia kenguruita elää tietysti myös tällä Kangaroo Islandilla. 

Seal Bayssä vie paikallisoppaamme meidät kävelylle australialaisten merileijonien yhdyskuntaan. Pidämme merileijoniin kunnioittavan etäisyyden, mutta kävelemme kuitenkin niin lähelle, ettei niiden kuvaamiseen tarvita suurempaa teleobjektiivia. Kokemus on varmasti unohtumaton!  

Päivä 13 – Lento Melbourneen ja päivällinen raitiovaunussa

Heti aamiaisen jälkeen on aika nousta mantereelle vievään lauttaan. Jätämme tänään Etelä-Australian osavaltion ja suuntaamme Victorian osavaltioon ja sen pääkaupunkiin Melbourneen, Australian toiseksi suurimpaan kaupunkiin. 

Majoitumme kahdeksi yöksi keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin ja nautimme vielä yhdessä päivällisen yhdessä kaupungin vanhoista raitiovaunuista. 

Päivä 14 – Löytöretki Melbournessa

Aloitamme päivän kiertoajelulla Melbournessa. Ajamme ohi Pyhän Paavalin ja Pyhän Patrickin katedraalien sekä Queen Victoria Marketin. Kuninkaallinen on myös Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvä Royal Exhibition Building, jonka luota jatkamme edelleen kohti The Shrine of Remembrancea ja Fitzroy Gardensin ja sieltä St Kildaan, meren rannalla sijaitsevaan esikaupunkiin. 

Iltapäivä ja ilta ovat omaa aikaa, ja suosittelemme esimerkiksi kävelyretkeä Melbournen pikkukaduilla ja kujilla. Näillä mutkittelevilla pikkukaduilla on paljon mielenkiintoista nähtävää ja pikkuputiikkeja, joissa pääset lähelle kaupungin ihmisiä ja sen sielua. 

Päivä 15 – Vapaapäivä Melbournessa

Tänään sinulla on päivä omaa aikaa tutkia Melbournea lähemmin omien mielenkiinnonkohteidesi mukaan. Kysy Tema-oppaalta neuvoja ja ajankohtaisia vinkkejä. Vinkkejä löydät myös www.visitmelbourne.com -sivustolta.  

Iltapäivällä tai illalla jatkamme matkaa lentäen Sydneyyn, johon majoitumme seuraavaksi kolmeksi yöksi. 

Päivä 16 – Kaupunkikierros Sydneyssä

Tänään tutkimme yhtä maailman kauneimmista kaupungeista. Kaupunkikierros Sydneyssä vie meidät mm. surffareiden Bondi Beachille, Kings Crossin huvikortteleihin ja eloisaan Chinatowniin. Arvostetussa kasvitieteellisessä puutarhassa näet Mrs Macquarien istuimen ja voit ihailla kaunista näkymää satamaan ja kuuluisalle oopperatalolle. 

Sydneyn oopperatalossa, jonka on piirtänyt tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon ja jota peittävät Höganäsin kaakelit, teemme opastetun kierroksen. On mielenkiintoista tutustua lähemmin tähän maamerkkiin ja arkkitehtoniseen mestariteokseen. 

Päivä 17 – Vapaapäivä Sydneyssä

Tänään sinulla on hyvin aikaa tutkia Sydneytä omin päin. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja voi antaa mielenkiintoisia vinkkejä tutustumiskohteista. Sinulla on myös mahdollisuus lähteä mukaan valinnaiselle, lisämaksulliselle retkelle englanninkielisen oppaan mukana. 

Illalla suuntaamme yhdessä ravintolaan, jossa nautimme sekä hyvästä ruoasta että näköalasta yli kaupungin. Samalla jätämme jäähyväisiä Australialle, vaikka matkasta on vielä muutama mielenkiintoinen päivä jäljellä.

Päivä 18 – Lähtö Sydneystä kohti Dubaita

Heti aamiaisen jälkeen lähdemme hotellistamme kohti lentokenttää ja matka jatkuu lentäen kohti Dubaita, yhtä Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien seitsemästä emiraatista. Muut kuusi emiraattia ovat Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah ja Umm al- Qaiwain. Saavumme perille Dubaihin myöhään ja jatkamme suoraan lentoasemalta hotelliin yöksi.

Päivä 19 – Kaupunkikierros Dubaissa

Aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikiertoajelulle tähän futuristiseen kaupunkiin. Käymme At the Topissa, maailman korkeimman pilvenpiirtäjän Burj Khalifan näköalapaikalla, josta saamme hyvä yleiskäsityksen kaupungista. Kaupunkikierroksen muita kohokohtia ovat mm. matka monorail-radalla Palm Islandin yllä ja Madinat Souq, perinteisen markkinapaikan jäljitelmä, jossa viivähdämme vähän pidempään. Kierroksella saat hyvän käsityksen Dubain kehityksestä, eikä siitä puutu vastakohtaisuuksiakaan. Vietämme yhdessä mielenkiintoisen päivän, ja sinulla on myös omaa aikaa ostoksilla käyntiin. 

Huoneet hotellissa ovat käytettävissämme klo 18 asti ja sen jälkeen suuntaamme lentokentälle ja aloitamme paluumatkan Eurooppaan. 

Päivä 20 – Kotiinpaluu

Lento Lontoon tai Frankfurtin kautta (koneenvaihto) kohti Helsinkiä lähtee puolenyön jälkeen ja on perillä Helsingissä iltapäivällä. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot meno Helsinki–Singapore, paluu Dubai–Helsinki

• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti

• Majoitus

• 16 aamiaista

• 6 lounasta (lokakuusta 2018: 7 lounasta)

• 6 päivällistä

• Yhteiset juomarahat

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti

• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento lähtee Helsingistä kohti Singaporea.

Päivä 2

Saapuminen Singaporeen. Hotelliyöpyminen Singaporessa.

Päivä 3

Kaupunkikierros Singaporessa. Reittilento Singapore – Cairns (koneenvaihto Brisbanessa). Aamiainen ja lounas.

Päivä 4

Saapuminen Cairnsiin. Tervetulopäivällinen. Kolme hotelliyöpymistä Cairnsissa.

Päivä 5

Kokopäiväretki Isolle valliriutalle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6

Kokopäiväretki Kurandaan, bussi n. 60 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7

Reittilento Cairns – Ayers Rock. Retki Kata Tjutaan ja Uluruun, bussi n. 100 km. Aamiainen ja päivälllinen. Hotelliyöpyminen Yularassa.

Päivä 8

Yulara – Alice Springs, bussi n. 440 km. Matka halki punaisen aavikon. Kaupunkikierros Alice Springsissä. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Alice Springsissä.

Päivä 9

Reittilento Alice Springs – Adelaide. Lyhyt kaupunkikierros Adelaidessa. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Adelaidessa.

Päivä 10

Retki Barossa Valleyyn ja kaksi viininmaistelua, bussi n. 170 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11

Adelaide – Kangaroo Island, bussi n. 280 km. Luontoretki Kangaroo Islandilla. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Kangaroo Islandilla.

Päivä 12

Kokopäiväretki Kangaroo Islandilla. Aamiainen, lounas ja päivällinen.

Päivä 13

Kangaroo Island – Adelaide, bussi n. 280 km. Reittilento Adelaide – Melbourne. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Melbournessa.

Päivä 14

Kaupunkikierros Melbournessa. Aamiainen.

Päivä 15

Vapaa aamupäivä. Reittilento Melbourne – Sydney. Aamiainen. Kolme hotelliyöpymistä Sydneyssä.

Päivä 16

Kaupunkikierros Sydneyssä, sisältäen käynnin oopperatalossa. Aamiainen.

Päivä 17

Vapaapäivä Sydneyssä. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 18

Reittilento Sydney – Dubai. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Dubaissa.

Päivä 19

Kaupunkikierros Dubaissa. Aamiainen.

Päivä 20

Reittilento Dubai – Helsinki (koneenvaihto Lontoossa).

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Australia

Asukasluku 22,7 milj. Pinta-ala 7 741 220 km² Valuutta Australian dollari (AUD) Uskonto Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja Kieli Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä. Aikaero Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.

Singapore

Asukasluku
n. 5,7 milj.Pinta-ala
697 km²Valuutta
Singaporen dollari (SGD)Uskonto
Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot meno Helsinki – Singapore (koneenvaihto) ja Singapore – Brisbane – Cairns, paluu Sydney – Dubai ja Dubai – Helsinki (koneenvaihto) sekä muut ohjelman mukaiset lentomatkat ja kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, ohjelman mukaiset ateriat, TEMA-oppaan palvelut sekä kaikki pääsymaksut ja retket, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Huom! Matkustajatiedot

Tarvitsemme lento- ja muita paikallisia varauksia varten kaikilta varauksen matkustajilta seuraavat tiedot: etunimet ja sukuninimi (kuten passissa), syntymäaika, kansalaisuus, passin numero, saapumispäivä sekä lennon numero. Ilmoita tiedot netissä Minun matkani -sivulla viimeistään kaksi (2) kuukautta ennen lähtöä. Muista myös tarkistaa passisi voimassaoloaika ja hankkia ennakkoon Australian maksuton e-Visitor-viisumi, lisätietoja nettisivujemme Hyvä tietää, Passi ja viisumi  -osiossa. 

Valuutta

Singaporen dollari (SGD) 

Australian dollari (AUD) 

Yhdistyneet Arabiemiraatit, Dubai, dirhami (AED)

On yksinkertaisinta ottaa pääosa käteiskassasta mukaan Australian dollareina. Matkakassaa arvioidessasi huomioi erilaiset pikkumenot, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) ja ne ateriat, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. 

Singaporessa ja Dubaissa voit vaihtaa euroja paikalliseksi valuutaksi lentokentällä maahan saapuessasi. On ehkä kuitenkin lyhyiden oleskelujen vuoksi käytännöllistä vaihtaa pieni summa näitä valuuttoja jo ennen matkaa.

Tavallisimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään monissa paikoissa ja luottokorteilla voi myös nostaa paikallisia valuuttoja pankkiautomaateista.

Juomaraha

Lokakuusta 2018 lähtien juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin SGD 10 AUD 45 ja USD 5 / henkilö juomarahoja varten. TEMA-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa vuodenajat ovat käänteiset pohjoiseen pallonpuoliskoon nähden. Kevät on syys–marraskuussa, kesä joulu–helmikuussa, syksy maalis–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa.

Koska Australia on pinta-alaltaan laaja maa, jossa etäisyydet ovat pitkiä, on säätilassa suuria vaihteluita. Marraskuusta maaliskuuhun on koko Australiassa lämmintä, ja pohjoisessa on kosteaa ja trooppisia sateita esiintyy. 

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather useammallekin matkaohjelman paikkakunnalle.

Suurkaupungeissa päivisin sekä bussimatkoilla ovat kevyet puuvillavaatteet ja sandaalityypiset jalkineet mukavimmat. Vältä synteettisiä materiaaleja ja tiukasti istuvia farmareita. Lämmin pusakka tai takki voi olla tarpeen illan tullen, erityisesti Australian The Outbackissä sekä bussissa, koska sen ilmastointi voi tuntua viileältä ja vetoiselta. Muista myös sadeasu, mukavat, "sisäänajetut" kengät, auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin, sekä shortsit ja uima-asu. Pukeutuminen Australiassa on melko epämuodollista, joten solmiota ei tarvitse pakata mukaan.

Ulurusta Alice Springsiin ulottuvalla Red Centre/The Outback -alueella voi olla todella lämmintä. Siksi on tärkeää juoda riittävästi ( 2–3 litraa/pv). Ota mukaan hyttyskarkote ja mahdollisesti hyttyshattu (voi hankkia myös paikan päältä, mutta usein kalliimmalla hinnalla), sillä Ulurulla kärpäset voivat olla hyvin ärsyttäviä! Äläkä unohda kameraa!

Muista myös adapteri (esim. Australiassa yleisin on brittityyppinen ns. commonwealth-tyypin pistorasia).

Huomaa, että lentoyhtiöiden matkatavarasäännökset vaihtelevat jonkin verran. Yleissääntönä voidaan sanoa lentoyhtiöiden hyväksyvän maksutta kuljetettavaksi 23 kg kirjattavaa matkatavaraa ja 7 kg käsimatkatavaraa.

Muuta

Australiaan on kiellettyä viedä mm. hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä ja tuoreita elintarvikkeita. Ennen maahan saapumista pitää täyttää lomake, jossa mm. kysytään, onko matkustajalla mukana ruokaa, esim. em. tuotteita. Yhdessä kysymyksessä tiedustellaan myös, onko matkustaja liikkunut maaseudulla ja onko kengänpohjiin jäänyt siitä multaa. Maahantulomuodollisuudet ja -kontrolli ovat tiukat. Jos mukanasi on em. elintarvikkeita, on ennen tullia roska-astioita, joihin ne voi heittää. Huomaa myös, että Australiaan saa viedä mukanaan tullitta ostopaikasta riippumatta korkeintaan 50 savuketta tai 50 g tupakkatuotteita (esim. piipputupakkaa tai nuuskaa). Tämän ylittävät tupakkatuotteet on ilmoitettava tullissa.

Arabiemiraatteihin matkailija voi viedä omaan käyttöönsä tavanomaisia reseptilääkkeitä edellyttäen, että hänellä on mukanaan voimassa oleva lääkemääräys englanniksi käännettynä. Eräiden voimakkaiden narkoottisten ja psyykenlääkkeiden maahantuonti on rajoitettua ja edellyttää alkuperäisen ja notaarin oikeaksi todistaman englanniksi käännetyn lääkemääräyksen lisäksi Arabiemiraattien terveysviranomaisen luvan lääkkeiden maahantuontiin. Lisätietoa netissä: www.uaeinteract.com/travel/drug.asp tiedustelut: UAE Ministry of Health, Drug Control Department drugcl.csc@moh.gov.ae tel. +971 2 611 7240, fax +971 2 632 7644.

Lue lisää Australiasta!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Hinta/henkilö Paikkoja
2019-01-05   20 päivää Australia "Down Under" 7595 EUR Varauskysely

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose