Burman salatut aarteetmatka kultaisen maan ympäri

Raotamme ovea Burman salattuihin aarteisiin. Matkamme aikana näemme ja koemme maan todellisia kohokohtia. Suurkaupunki Yangon, maan kulttuurinen keskus Mandalay, pienet käsitöistä kuuluisat kylät maaseudulla ja taianomainen Inlejärvi tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Tutustumme myös merkittävään maailmanperintökohteeseen - tarunhohtoiseen Baganin. Pääset nauttimaan uskomattoman kauniista luonnosta, burmalaisesta arjesta ja monista aidoista, unohtumattomista hymyistä. Kiertomatkamme päättyy rentouttaviin rantalomapäiviin upealla Ngapali Beachilla, Bengalinlahdella.    

Tärkeää tietoa

Maat: Burma

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 13 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

 • Auringonlasku Shwedagonin pagodilla
 • Baganin satumaiset temppelit
 • Taianomainen Inlejärvi
 • Mandalayn mielenkiintoinen historia
 • Rantalomapäivät Ngapalin rannalla

Päiväohjelma
Talvi 2020 (Lähtöpäivä: 16.1.)

Päivä 1 – Matka Burmaan alkaa
Matka Helsingistä kohti Yangonia/Rangoonia (Bangkokin kautta) alkaa. 

Päivä 2 – Kaupunkikierros Yangonissa
Bangkokista matkamme jatkuu kohti Burmaa ja sen salattuja aarteita. Iltapäivällä teemme kaupunkikiertoajelun aiemmin Rangoonina tunnetussa Yangonin suurkapungissa, jonka elämä vaikuttaa kuitenkin melkoisen rauhalliselta, jopa hitaanlaiselta. Vielä 500-luvulla kaupunki oli pieni kalastajakylä, ja siitä tuli maan pääkaupunki vasta 1700-luvun puolessa välissä. Kaupunki on ollut niin brittein kuin japanilaistenkin miehittämä, mutta sen arkkitehtuuri henkii brittiläistä perintöä. 

Auringon laskiessa, vierailemme lähes 100 metriä korkeassa kulta- ja jalokivikoristeisessa Shewadagonin pagodissa, joka on kaupungin merkittävin maamerkki ja yksi koko Aasian tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista.

Päivä 3 – Baganin temppelit
Tänään lennämme Baganiin, maan ensimmäisen kuningaskunnan sijoille. Tällä 35 neliökilometrin ylängöllä on noin 2500 pagodia. Tunne alueelle saavuttaessa on kuin astuisi muinaiseen satujen valtakuntaan ja katselemmekin pagodia hieman korkeammalta paikalta nähdäksemme tämän ihmeen. Baganin valttikortteina eivät ole ainoastaan pagodit, vaan pikemminkin se, että suhteellisen pienellä alueella on näin paljon uskonnollisia rakennuksia. 

Nautimme lounaan legendaarisen, Pohjois-Burmasta alkunsa saavan Iravadi-joen varrella. Lounaan jälkeen ehdimme tutustua vielä Baganin ylpeydenaiheeseen, upeisiin käsin valmistettuihin lakkatöihin.

Päivä 4 – Retki pitkin Iravadi-jokea
Aloitamme päivän vierailemalla Shwezigonin pagodilla ja näemme kuinka arki ja sen mielenkiintoiset askareet Baganissa käynnistyvät. Aamupäivän aikana matkamme jatkuu veneellä pitkin Iravadi-jokea keskellä jokea sijaitsevalle saarelle ja näemme kyläläisten jokapäiväistä elämää, tämän lähemmäs asukkaiden arkea on vaikea päästä. 

Nautittuamme lounaan joen lähistöllä, vierailemme vaikuttavassa Anandan temppelissä. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Baganin lähes käsin kosketeltavan rauhoittavassa tunnelmassa.

Päivä 5 – The road to Mandalay
Matkamme jatkuu Baganista pitkin maantietä pikkukylien halki kohti Mandalayta, jolloin mieleen saattavat muistua kirjailija Rudyard Kiplingin säkeet An' the sunshine an' the palm-trees an' the tinkly temple-bells". Matkalla poikkeamme tapaamassa palmuviljelijää, joka valmistaa palmujen mahlasta sokeria ja rommia. 

Perillä Mandalayssa voimme huuhdella matkan pölyt pulahtamalla hotellin upeaan uima-altaaseen tai istahtaa viihtyisään baariin, jossa voi melkein aistia Kiplingin läsnäolon.

Päivä 6 – Mandalay ja Amarapura
Mandalay on saanut nimensä uskonnollisesta Mandala-kuviosta, ja se on myös burmalaisen kulttuurin, tanssin ja teatterin tyyssija. Lisäksi se on maan uskonnollisen elämän keskuspaikka, jossa on lukuisia pagodeja ja luostareita. Mandalay Hilliltä avautuu kaunis näköala kaupungin ja sen lähiympäristön yli. Kaupunkikiertoajelumme aikana vierailemme muun muassa vaikuttavassa Shwendawanin luostarissa, joka on rakennettu kokonaan tiikkipuusta. Se oli myös osa viimeisen Mandalayssa hallinneen kuninkaan palatsia. 

Matkamme jatkuu kohti Amarapuraa, ohitamme kaupunginmuurin ja vallihaudan. Perille saavuttuamme tutustumme munkkikouluun. Mandalayn alueella on sijainnut peräti neljä Burman entistä pääkaupunkia. Päivän päätteeksi meille tulee tutuksi U Bein -silta, joka on maailman pisin tiikkisilta. Burmassa uskotaan edelleenkin olevan maailman suurimmat tiikkipuuvarannot. Illan koittaessa palaamme takaisin hotellillemme Mandalayssa.

Päivä 7 – Inlejärvi
Aamiaisen jälkeen on vuorossa lentomatka Shanin maakuntaan ja Hehon pikkukaupunkiin. 

Ohjelmassamme on tutustuminen taianomaiseen Inlejärveen, joka sijaitsee noin 900 metrin korkeudessa merenpinnasta. Nousemme pitkähäntäveneeseen ja teemme järvellä mielenkiintoisen kierroksen. Näemme keskelle järveä pilareiden varaan rakennettuja kokonaisia kyliä, joissa pidetään edelleen yllä paikallisia käsityöperinteitä, muun muassa taidokasta silkki- ja lootuskuitukudontaa, kuitu saadaan lootuskukan juuresta. Nanpanin kylässä näemme, kuinka paikallisia veneitä rakennetaan, ja tutustumme Cheroot-tehtaaseen, jossa valmistetaan burmalaisia sikareita. On jännittävää katsella järven taitavia kalastajia, jotka ohjailevat veneitään yhdellä jalalla odotellessaan, että kala käy pyydykseen.

Päivä 8 – Kelluvat markkinat ja Indain
Tänään nautimme edelleen ainutlaatuisen ja lumoavan Inlejärven hiljaisuudesta. Joinakin päivinä järvellä on kelluvat markkinat, joilla käymme mahdollisuuksien mukaan. Päivän aikana vierailemme myös Indainin vanhassa kylässä, ylempänä kauniin pienen sivujoen maisemissa. Täällä temme lyhyehkön, mutta unohtumattoman kävelyretken vehmaassa bambumetsikössä, ylemmäs aina mystisille raunioille saakka. Alueella on yli 1000 erilaista pagodia, joista monet ovat osittain köynnöskasvillisuuden ja pensaiden kätkössä.

Päivä 9 – Lento rannikolle
Hehosta suuntaamme lentäen rannikolle ja nautimme muutaman päivän leppoisista rantalomapäivistä meren rannalla. Ngapali Beachin väitetään kumma kyllä saaneen nimensä italialaisesta Napolin kaupungista. Pitkän, kauniin valkoisen hiekkarannan äärellä voit sulatella vaikutelmia tästä monikasvoisesta maasta. 

Voit tehdä leppoisia kävelyretkiä, vuokrata polkupyörän, tehdä veneretken ja nauttia pulahduksesta Bengalin lahdella.

Päivät 10 – 11 – Rantalomapäiviä Ngapali Beachillä
Nautinnollisia rantalomapäiviä kauniilla Ngapali Beachillä, jolloin meillä ei ole yhteistä ohjelmaa. 

Viimeisenä iltana kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle.

Päivä 12 – Scott's Market ja kotimatka
Tänä aamuna lennämme takaisin Yangoniin, jossa sinulla on aikaa tehdä omia tutkimusretkiä. Jos sinulla on vielä tuliaisia ostamatta tai haluat vain kokea kaupungin kuuluisimipien markkinoiden tunnelmaa, kannattaa suunnistaa värikkäille markkinoille, Scott’s Market. 

Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Burmalle ja kotimatka Bangkokin kautta kohti Helsinkiä alkaa. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 7 lounasta
• 5 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Matka Helsingistä kohti Burmaa alkaa. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Yangoniin. Kaupunkikiertoajelu. Tervetuloillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Yangonissa.

Päivä 3
Lento Yangon - Bagan. Baganin nähtävyyksiä. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Baganissa.

Päivä 4
Veneretki Iravadi-joella. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Bagan – Mandalay, bussi noin 290 km. Vierailu maatilalla. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Mandalayssa.

Päivä 6
Kaupunkikiertoajelu Mandalayssa ja Amarapura. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Lento Mandalay – Heho. Retki Inlejärvellä. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Inlejärvellä.

Päivä 8
Kokopäiväretki Inlejärvellä ja vierailu Indainin kylässä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Lento Heho – Ngapali, noin 60 km. Rentouttavia rantalomapäiviä Ngapali Beachillä. Aamiainen. Kolme hotelliyöpymistä Ngapali Beachillä.

Päivät 10 - 11
Rantalomapäiviä. Kaksi aamiaista ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 12
Lento Ngapali – Yangon. Käynti Scott's Market -markkinoilla. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat. Kotimatka Yangonista Bangkokin kautta kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 13
Saapuminen Helsinkiin.

Myanmar (Burma)

Asukasluku: 55 milj. 

Pinta-ala: 678 500 km² 

Valuutta: Kyat (MMK) 

Uskonto: Buddhalaisia 89,2 %, kristittyjä 5,0 %, muslimeja 3,8 %. Animismi ja henkiuskonnot ovat yleisiä. 

Kieli: Burma (virallinen kieli). Eri kansanryhmien omat kielet.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Yangoniin, maan sisäiset lennot, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita. Myös maastapoistumisverot, noin USD 10 sisältyy hintaan.

Valuutta
Burman valuutta on nimeltään kyat (chaat) ja sitä voi vaihtaa ainoastaan paikan päällä. Tema-opas antaa ohjeet valuutanvaihdosta maahan saavuttuasi. Matkakassa kannattaa ottaa mukaan US-dollareina. Saat paremman vaihtokurssin arvoltaa suuremmille seteleille. Huomaa, että Burmassa voi vaihtaa vain puhtaita, uusia seteleitä eli ne eivät saa olla likaisia, tahriintuneita, taitettuja tai töhrittyjä. 

Luottokortit kelpaavat maassa maksuvälineinä vain harvoin. Hotelleissa voi yleensä maksaa joko dollareissa tai kyateissa. Buffet-ateria hotellissa maksaa noin 15-30 USD, juomat 5-10 USD. Huomaa, että jotkut paikat ottavat maksun mieluummin paikallisessa valuutassa kuin dollareina. Pankkiautomaatteja, joista voi nostaa käteistä on vain suuremmissa kaupungeissa, kuten Yangonissa ja Mandalayssa. 

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin USD 70 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen koko ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Burmassa vallitsee trooppinen monsuuni-ilmasto. Etenkin kesäisin rannikkoseuduilla saadaan hyvin runsaasti sateita. Talvet joulukuusta huhtikuuhun ovat kuivempia, samoin maan sisäosat. Ylhäällä vuoristossa ja Inlejärvellä on iltaisin viileää, joten lämmin pusero tai takki on matkalla tarpeen. 

Burmassa on joitakin kauneimmista temppeleistä ja pagodeista. Temppelivierailuilla pitää riisua sekä kengät että sukat, temppeialueilla kuljetaan paljasjaloin. Mukaan kannattaakin ottaa sandaalit, jotka on helppo ottaa pois ja laittaa taas jalkaan. Temppeleissä naisten pitää myös peittää olkapäät ja polvet. Suosittelemme myös, että temppelikäyntejä varten otat mukaan pikeen tai kauluspaidan, tavallisen T-paidan sijaan. 

Osa vene- ja lentomatkoista voi tuntua melko meluisilta. Inlejärvellä sijaitsevaan hotelliimme kantautuvat äänet läheisestä kylästä, esimerkiksi buddhalaisen temppelin rukouksista. Järven veneliikenne voi myös aiheuttaa melua. Kannattaakin harkita korvatulppien ottamista mukaan. 

Huom!
Vuosikymmenien ajan Burma on ollut enemmän tai vähemmän eristäytynyt muusta maailmasta, sotilashallinnon kovan paineen alla. Viime aikaisen demokratiakehityksen ansiosta asiat ovatkin muuttuneet parempaan suuntaan maassa. Matkustaminen Burmassa on mielenkiintoista, mutta se tuo mukanaan tietyn vastuun ottaa selvää, ymmärtää paikallisväestön tilannetta ja jakaa matkan jälkeen tietoa tästä maasta edelleen. Tema-opas kertoo matkan aikana vamasti paljon sellaista mitä et tiennyt. Me matkustamme maan turvallisimmilla alueilla ja majoitumme yksityisomistuksessa oleviin hotelleihin. Jo ennen matkaa on hyödyllistä kartuttaa tietoja maasta. Alla on muutama lukuvinkki:

Ulkoasianministeriön tiedotteet
Hyödyllisiä, mielenkiintoisia ja lisätietoja maasta. Ulkoministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön kotisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Burma: en resa i diktaturens skugga - Jesper Bengtsson. Kirjoittaja kuvaa asiantuntemuksella ja omien kokemustensa kautta maan kolonialismia, sotaa, huumeita ja depotismia, mutta myös toivoa ja yksilöiden rohkeutta. 

The Voise of Hope - Alan Clements. Dialogi Aung San Suu Kyin kanssa osoittaa hänen huumorintajunsa, kaunopuheisuutensa ja viisautensa sekä selittää, miksi hänestä on tullut maailmanlaajuinen esikuva. 

Finding George Orwell in Burma - Emma Larkin. Mielenkiintoinen matka George Orwellin jalanjäljillä. Kirjoittaja rinnastaa tämän päivän Burman ja Orwellin klassikot Eläinten vallankumous ja 1984. 

The River of Lost Footsteps: A Personal History of Burma - Thant Myint-U. Henkilökohtainen kuvaus Burman historiasta ja perinteistä sekä maan tulevaisuuden näkymistä sortohallinnon alla. Kirjoittaja, jonka vanhemmat ovat kotoisin Burmasta, on syntynyt USA:ssa ja hän on ollut useita jaksoja YK:n työntekijänä.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.