Jangtse-joen risteilyKulinaristinen Kiina ja Chengdun pandat

Tällä matkalla koet laivan kannelta Jangtsejoella ja luotijunan ikkunasta niin perinteisen kuin moderninkin Kiinan. Matkaamme mahtuu useita kulinaarisia kohokohtia. Shanghaissa nautit Xia Long Baosta ja Nanjingissa Salty Duckista. Kauniissa Keski-Kiinassa näet Three Gorges -padon ja Shibaozhain pagodin, Chengdussa jättiläispandojen tutkimuskeskuksen ja Leshanissa Jättiläisbuddhan. Sekä risteilyalus että erinomaisilla paikoilla sijaitsevat hotellimme ovat tasokkaita, mikä osaltaan tekee tästä matkasta ikimuistoisen.


Huom! Kiinan suurlähetystö on muuttanut viisumin hakemuskäytäntöään. Lue lisää tämän matkan Hyvä tietää -osiosta!

Tärkeää tietoa

Maat: Kiina

Matkatyyppi: Ruoka- ja viinimatka - Risteily

Matkan pituus: 12 päivää

Ryhmän koko: 10-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Risteilyelämys Jangtsejoella ja hytti omalla parvekkeella
 • Kiinalaisten keittiöiden monipuoliset makuelämykset
 • "Three Gorges" ja käynti maailman suurimmalla padolla
 • Chengdun viehättävät jättiläispandat
 • Veneretki Minjoella katsomaan Leshanin Jättiläisbuddhaa

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Matka kohti Shanghaita alkaa
Suuri seikkailu voi alkaa reittilennolla Helsingistä toiselle puolelle maapalloa, jossa odottaa muun muassa matka "Elämän joella". Korvissasi saattavat soida Benny Goodmanin kappaleen Slowboat to China sävelet, kun torkahdat istuimellasi herätäksesi aamulla Shanghaissa...

Päivä 2 – Tutustumista Yunnanin ja Japanin keittiöihin
Tema-opas ja paikallisopas ovat sinua vastassa saapuessasi aamulla Shanghain modernille lentokentälle. Aamupäivän aikana tutustumme yhdessä kaupunkiin, joka on taloudellisen kehityksen mittareilla viime vuosikymmenien aikana ohittanut useat maailman suurkaupungeista. Kehitys on tuonut mukanaan myös valtaisan rakennusbuumin. Vuonna 2010 Shanghaissa järjestettiin maailmannäyttely ja sen yhteydessä se osoitti jälleen kerran olevansa maailmanluokan kaupunki. Huangpu-joki jakaa Shanghain uuteen ja vanhaan osaan, jotka kumpikin tulevat kierroksellamme tutuksi. Aloitamme kävelyretkellä pitkin kuuluisaa The Bundia, joka oli siirtomaa-ajan muodikas kävelykatu. Sata vuotta kestänyt länsimaiden ylivalta näkyy edelleen vanhempien pankki- ja tullirakennusten julkisivuissa, joiden tyypillinen piirre on 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun siirtomaa-arkkitehtuuri. Nanjinglulla, Shanghain ostoskadulla saat verrytellä jalkojasi ja tehdä ikkunaostoksia niin nykyaikaisissa ostoskeskuksissa kuin markkinakojuissakin. Ostoskatu on pitkä ja alueella on elämää ja touhua vuorokauden ympäri. Täällä aloitamme tutustumisen niihin kulinaarisiin elämyksiin, joita Kiinalla on tarjottavana. Shanghaissa nautimme kaupungin omaan tapaan valmistettuja dumplingeja, joita kutsutaan nimellä xiao long bao tai baozi. Ne ovat höyrytettyjä taikinanyyttejä, jotka täytetään perinteiseen tapaan porsaanlihalla. Monenlaisia muitakin täytteitä käytetään ja ne voidaan myös tarjoilla ilman täytettä. Tema-opas antaa meille ensimmäisen oppituntimme kiinalaisesta keittiöstä ja pitää huolen, että kaikki saavat maistiaisia. Lounaaksi saamme teppanyakia, jossa ruoka-aineet grillataan rautaisilla paistolevyillä. Valmistustapa on alun perin kotoisin Japanista, mutta se on levinnyt eri puolille maailmaa ja on suosittua myös Kiinassa. Illalla kokoonnumme uudelleen yhteiselle tervetuloillalliselle viihtyisään ravintolaan, joka on keskittynyt Yunnanin maakunnan keittiöön. Yunnan, maan lounaisosassa sijaitseva maakunta, "pilvestä etelään", on tunnettu erinomaisesta keittiöstään. Yunnanin provinssisssa asuu useita etnisiä kansoja, mikä tekee sen keittiöstä erittäin monipuolisen ja siksi sitä ei yleensä lasketakaan mukaan niihin laskutavasta riippuen, neljään tai kahdeksaan kiinalaiseen keittiöön, joihin maan Kiinan eri keittiöt on tapana jakaa.Vietämme Shanghaissa keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa kiertomatkamme kaksi ensimmäistä yötä.

Päivä 3 – Vierailu kodissa ja dumplingeja
Kiinalaiset eivät syö elääkseen vaan he elävät syödäkseen! Tänään lähdemme esikaupunkialueelle ja käymme paikallisilla markkinoilla. Sen jälkeen pääsemme vierailulle kiinalaisen perheen luo, jossa tutustumme kiinalaisen keittiön saloihin osallistumalla herkullisten dumplingien valmistukseen. Iltapäivällä voit tehdä omia kulttuurisia tai kulinaarisia löytöretkiä. Suosittelemme esimerkiksi seuraavia tutustumiskohteita:Shanghai Museum. Museon vaikuttavat kokoelmat käsittävät esimerkiksi kiinalaista taidetta, käsitöitä ja arkkitehtuuria. Museo on suunniteltu hyvin pedagogisesti ja kaikkialla on englanninkieliset opasteet. Taikang Lu. Korttelit sijaitsevat entisellä French Concessionin alueella eli alueella, jossa Ranskalla oli lupa harjoittaa kauppaa ja johon ranskalaiset asettuivat asumaan. Taikang Lun korttelit ovat tunnettuja niin galleriosita, erilaisista putiikeista, kahviloista kuin ravintoloitastakin. 

Päivä 4 – Luotijunamatka ja Huaiyangin keittiö
Aikaisen aamiaisen jälkeen lähdemme Shanghain rautatieasemalta matkaan luotijunalla yhdeksän aikaan. Tuntia ja kahtakymmentä minuuttia myöhemmin nousemme junasta Nanjingissa, 240 kilometrin päässä Shanghaista länteen. Nanjing tarkoittaa "Eteläistä pääkaupunkia" ja se on ollut itse asiassa koko Kiinan pääkaupunki kolme eri kertaa, viimeksi vuosina 1928–1949. Teemme Nanjingissa mielenkiintoisen kaupunkikierroksen, jonka aikana näemme myös arkkitehtonisen mestariteoksen Zhonghuan linnoituksen ja portin. Sen rakentaminen kesti yli 20 vuotta. Linnoitus on osa kaupunginmuuria ja jokaisessa pienessä tiilessä näkyy yhä edelleen valmistajansa signeeraus.Nautittuamme lounaan jatkamme kaupunkikierrosta käynnillä vakuttavassa Sun Yat-senin mausoleumissa. Sun Yat-sen oli vallankumouksellinen, josta tuli Kiinan tasavallan perustaja ja ensimmäinen väliaikainen presidentti vuonna 1912. Mausoleumille vievät portaat, joissa on lähes 400 askelmaa.Useimmiten kiinalainen keittiö jaetaan neljään kategoriaan: kantonilaiseen, shandongilaiseen, sichuanilaiseen ja huaiyangilaiseen. Se ruokakulttuurin alue, jossa nyt olemme, on kotoisin Huai- ja Jangtse-jokien alemmista osista. Luonteenomaista sille on se, että jokaisessa ruokalajissa on yksi pääaines, ja suuri merkitys on myös sillä, miten se on pilkottu. Huaiyangin keittiö tunnetaan myös runsaasta Chinkiang-viinietikan käytöstä. Ruoka on yleensä hieman makeampaa, eikä kovin tulista. Tämän päivän illallisella saamme maistella eri ruokalajeja ja ennen kaikkea Nanjingin omaa erikoisuutta, riimisuolattua ankkaa. Nanjingissa majoitumme kahdeksi yöksi hyvällä paikalla sijaitsevaan tasokkaaseen hotelliin. Ostospaikat ja kaupungin vilkas arki ovat vain kulman takana.

Päivä 5 – Tutustumista Nanjingin – Risteily alkaa
Aamupäivällä jatkamme tutustumista Nanjingiin käymällä viehättävällä Xuanwujärvellä, joka on kuin keidas keskellä kaupunkia. Täällä on nähtävissä osa kaupunginmuuria, temppeli ja järvessä olevat viisi luonnonkaunista saarta. Esimakua Jangtse-joen suuruudesta saamme Nanjingin ensimmäiseltä Jangtsen yli johtavalta sillalta. Silta on lähes seitsemän kilometrin pituinen ja lajissaan arkkitehtoninen mestariteos. Nyt on aika nousta junaan. Juna vie meidät noin kuuden tunnin matkan päähän Yichangiin (n. 850 km), jossa nousemme alukseen, joka on mukava kotimme seuraavat neljä yötä. Saamme junamatkalle mukaan retkieväät illalliseksi, koska saavumme alukselle illallisajan jo päätyttyä. Risteilyn aikana teemme maaretkiä (ns. shore excursion -retkiä). Joillakin maaretkillä jaamme bussikuljetuksen tai -kyydin muiden ryhmien tai yksittäisten matkustajien kanssa, mutta Tema-opas on luonnollisesti mukana koko risteilyn ajan. Seuraavien päivien ohjelmatiedoissa esittelemme retket, mutta niitä voidaan joutua muuttamaan vedenkorkeuden, tuulen tai muiden sääolosuhteiden vuoksi. TEMA-matkat ei vastaa varustamon olosuhteiden johdosta tekemistä päätöksistä esimerkiksi retkien peruuntumisesta tai risteilyreitin muutoksista, joihin varustamo on joskus pakotettu voidakseen toteuttaa risteilyn turvallisesti aina loppuun asti. Aluksella on mahdollisuus harrastaa esimerkiksi tai-chitä tai opetella pelaamaan mahjongia. Aluksen aktiviteeteista vastaa risteilyaluksen oma henkilökunta ja ne voivat vaihdella eri risteilyillä. Kapteenin illalliselle saamme kutsun joko risteilyn aluksi tai sen päätteeksi.

Päivä 6– Xilingrotko ja Kolmen rotkon pato
Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Xilingrotkon itäiseen osaan. Xiling on suurin ja itäisin niistä kolmesta rotkosta, joiden halki risteilyreitti kulkee. Sitten saavumme lähemmäs maailman suurinta vesivoimaprojektia, Kolmen rotkon patoa ja kuulemme siitä lisää. Se on sekä maailman suurin pato että maailman suurin vesivoimala ja Kiinan hallituksen mielestä rakennusprojekti jättää varjoonsa jopa Kiinan muurin rakentamisen. Vedenkorkeudesta riippuen voi lähtöpaikka vaihdella, mutta tarkoitus on, että alus kulkee läpi sulkujen, jotka ovat insinööritaidon mestarinäytteitä, ja saapuu myöhemmin päivällä Xilingrotkon läntiseen osaan.

Päivä 7– Wu- ja Qutangrotkot
Tämän päivän retki tehdään pienemmällä aluksella ylävirtaan pitkin Jangtsen erästä sivujokea Wu- ja Qutangrotkoille. Wurotko on 44 kilometrin pituinen ja se on tunnettu syvistä laaksoistaan ja metsien peittämistä seinämistään. Kahdeksan kilometrin pituinen Qutangrotko on lyhyin kolmesta rotkosta, mutta monet pitävät sitä kaikkein dramaattisimpana. Joki kiemurtelee rotkon paljaiden, jyrkkien seinämien välissä. Risteilyn aikana, joko tänä iltana tai huomenna Tema-opas tarjoaa mahdollisuuden maistella joitakin suosittuja kiinalaisia viinejä.

Päivä 8 – Shibaozhain pagodi
Tänään nautimme jälleen hyvän aamiaisen buffetpöydästä ennen kuin on aika lähteä katsomaan “Jangtsejoen helmeä” − Shibaozhain pagodia. Tämä 56 metrin korkuinen, 12-kerroksinen pagodi rakennettiin puusta jo Ming-dynastian aikana ja sen katsotaan olevan mestariteos ainutlaatuisesta käsityöstä.Risteilyn aikana voit halutessasi tehdä myös toisen, varustamon lisämaksullisen, englanniksi opastetun retken Fengdun aavekaupunkiin. Taolaisen mytologian mukaan se on rakennettu kuvaksi helvetistä. Aavekaupungin patsaissa, taloissa ja temppeleissä sekoittuu lähes 2000 vuoden kulttuuriperintö: konfutselaisuus, taolaisuus, buddhalaisuus ja erilaiset henkikultit. Tämä on paikka, jonka kaikki kiinalaiset haluavat nähdä!

Päivä 9 – Chengdu
Nautittuamme aamiaisen on tullut aika sanoa hyvästit ristelyaluksellemme ja matkamme jatkuu lyhyehköllä junamatkalla kohti Chengdua. Chengdulla on useita lempinimiä, kaupunkia kutsutaan muun muassa Kiinanruusuksi. Iltapäivällä tutustumme Chengdun vanhimpaan kaupunginosaan, Kuanzhai Xiangziin, joka on tapana kääntää “Leveäksi ja Kapeaksi kujaksi”. Sekä lounaalla että illallisella pääsemme nauttimaan Sichuanin provinssin, jossa nyt olemme, maankuulun keittiön antimista. 

Päivä 10 – Veneretki Minjoella ja Leshanin Jättiläisbuddha
Tänään teemme veneretken pitkin Ming-jokea Leshaniin, jossa näemme suuren kivisen Buddhaa esittävän patsaan. Tämä joidenkin lähteiden mukaan maailman suurin kivestä tehty Buddhaveistos löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta. Mielenkiintoisen kokopäiväretken jälkeen palaamme takaisin Chengduun ja ilta on varattu omille tutkimusretkille tässä jännittävässä kaupungissa.    

Päivä 11 – Jättiläispaandoja 
Chengdun yksi suurimmista vetonauloista on ehdottomasti mahtava Chengdu Research Base of Giant Panda, jättiläispandojen tutkimuskeskus. Aamupäivän aikana opimme enemmän näistä mustavalkoisista nallekarhuista ja heidän maailmastaan. Pandojen maailmaan tutustuminen ja niiden näkeminen jäävät aivan varmasti mieleen tältä matkalta, monen muun asian lisäksi.

Lounaan jälkeen jätämme Chengdun ja matkamme jatkuu maan sisäisellä lennolla kohti dynaamistaShanghaita, jossa vietämme tämän matkan viimeisen yön. 

Päivä 12 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Kiinalle ja monen monta kokemusta ja muistoa rikkaampana aloitamme kotimatkan Shanghaista kohti Helsinkiä. Haluammekin kiittää tästä kerrasta ja tovottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Shanghai ja Shanghai–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti.
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 10 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö reittilennolla Helsingistä Shanghaihin. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Shanghaihin. Kaupunkikierros. Lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Shanghaissa.

Päivä 3
Vierailu markkinoilla ja kodissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Shanghai – Nanjing, junamatka noin 1 t 20 min. Kaupunkikierros Nanjingissa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Nanjingissa.

Päivä 5
Retki Xuanwu-järvelle. Nanjing – Yichang, junamatka noin 850 km (noin 6 t). Aamiainen, lounas ja kevyt Illallinen. Neljä yötä risteilyaluksella.

Päivä 6
Retki risteilyalukselta. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Retki risteilyalukselta. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Retki risteilyalukselta. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Junamatka Chongqing – Chengdu. Käynti Renminin puistossa ja “Leveällä ja Kapealla kujalla”. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Chengdussa.

Päivä 10
Kokopäiväretki bussilla ja veneellä Leshaniin, jossa näemme Jättiläisbuddhan. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11
Lento Chengdu − Shanghai. Vierailu Chengdun jättiläispandojen tutkimuskeskuksessa. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen. Hotelliyöpyminen Shanghaissa.

Päivä 12
Kuljetus lentokentälle ja reittilento Shanghai – Helsinki. Aamiainen ja lennolla tarjoiltavat ateriat.

Kiina

Asukasluku
1367 milj. Pinta-ala
9 600 000 km² Uskonto
Buddhalaisia, taolaisia ja konfutselaisia (harjoitetaan usein rinnakkain), vähemmistönä kristittyjä ja muslimeja. Valuutta
Juan (CNY) Kieli
Kiina (useita erilaisia murteita), lisäksi monilla vähemmistökansoilla on oma kieli. Aikaero
Talvella Suomen aika +6 t, kesällä +5 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot (Finnair), meno Helsinki – Shanghai ja paluu Shanghai – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa/hytissä, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Viisumi ei sisälly matkan hintaan, lisätietoja www.visumservice.fi/TEMA

Yhden hengen huone/hytti lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Lue tärkeää tietoa viisumista ja passista
Kiinan suurlähetystö on muuttanut viisumin hakemuskäytöntöään. Luethan tarkasti seuraavan, jotta viisumin saanti sujuu mahdollisimman mutkattomasti! 

Suomen kansalaisilta vaaditaan viisumi aina kun oleskelu Kiinassa kestää yli 72 tuntia. Viisumi ei sisälly matkan hintaan. 

TEMA tekee viisumiasioissa yhteistyötä Visumservice – Viisumipalvelut -nimisen yrityksen kanssa. Visumservice on viisumipalvelujen asiantuntija ja sillä on toimipiste Helsingissä. Voit hankkia Kiinan viisumin ottamalla suoraan yhteyttä Visumserviceen, ohjeet ja hinnat löydät Visumservicen kotisivulta. Visumservice auttaa mielellään myös muiden viisumien hankkimisessa.

Voit myös hankkia itse viisumin Kiinan matkallesi, lisätietoja löydät klikkaamalla seuraavaa linkkiä: 

http://fi.china-embassy.gov.cn/eng/

Valuutta
Kiinan juan (yuan, CNY).

Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa. Ota matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Koska useimpina päivinä hintaan sisältyy aamiaisen lisäksi sekä lounas että päivällinen, et tarvitse kovin suurta matkakassaa. Ruokajuomat eivät kuitenkaan sisälly hintaan. Kiinassa juodaan ruoan kanssa useimmiten mineraalivettä tai olutta. Matkakassaa arvioidessasi muista, että Kiina on ostosparatiisi. Muista jättää tuliaisille tilaa pakatessasi matkalaukkua!

Juomaraha
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Varaa juomarahaa noin 220 CNYtä. Opas kerää rahat matkan alussa ja jakaa ne parhaalla mahdollisella tavalla. 

Risteilyyn kuitenkin sisältyy ns. palvelumaksu, joka muutoin veloitettaisiin automaattisesti jokaiselta hyttikunnalta erikseen.

Ilmasto ja vaatetus
Lähes koko Kiinan ilmastoon vaikuttavat monsuunituulet ja ilmankosteus on kesällä korkea. Suurin piirtein voidaan sanoa, että kesä suomalaisen mittapuun mukaan kestää noin huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Matkan ajankohta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitä kannattaa pakata mukaan. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ilmapiiri paremmissakin hotelleissa on melko epämuodollinen. Päivällä voi pukeutua vapaamuotoisesti ja mukavasti. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Kesällä kannattaa pakata mukaan kevyitä puuvillavaatteita (hotellien pesulat toimivat hyvin ja nopeasti). Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä pakkaa laukkuun myös lämpimämpi pusero ja kevyt takki. Viimeisen risteilypäivän kapteenin illallista varten suosittelemme juhlavampaa pukeutumista (miehillä puku ja solmio, naisilla mekko, hame tai suorat housut). Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät, sillä retkillä on kävelyä ja joillakin retkillä joudutaan mm. nousemaan portaita (mm. Nanjingissa Sun Yat-senin mausoleumille).

Muuta

Risteily
Risteilyaluksemme on Wuhan Yangtze River Cruise Company -varustamon toukokuussa 2013 neitsytmatkansa tehnyt President No. 8 -alus, joka risteilee Yichangin ja Chongqingin väliä. Aluksella on neljä matkustajakantta ja yhteensä 230 hyttiä. Kaikki hytit ovat parvekkeellisia ulkohyttejä ja niissä on käytettävissä ilmastointi tai lämmitys vuodenajan mukaan, TV/radio ja minibaari. Kuten muillakin Jangtsejoen viiden tähden risteilijöillä aluksella on tilava lobby, kioski, kahvila, tanssisali, kuntosali, pelihuone (shakki ja pelikortit), sauna ja hierontahuone, kauneussalonki. Etukannelta voi katsella matkan etenemistä.

Ristelyalukselta käsin toteutettavat maaretket (ns. shore excursion) saattavat muuttua ilmoitetusta säästä, tuulista ja vedenkorkeudesta johtuen. Risteilyvarustamo pidättää oikeudet näihin muutoksiin, eikä TEMA tai TEMA-opas voi vaikuttaa risteilyvarustamon päätöksiin.

Bussit Kiinassa on hyvälaatuisia, mutta ne eivät mukavuudeltaan vastaa suomalaista tasoa. Päiväohjelmaan sisältyvät bussimatkat ja kiertoajelut ovat kuitenkin suhteellisen lyhytkestoisia.

Huomaa, että Facebook ei toimi Kiinassa.

Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.
Huomaa, että tupakansytyttimet ja tulitikut ovat kiellettyjä Kiinasta lähtevillä ulkomaanlennoilla.

Junamatkoihin Kiinassa liittyy turvatarkastusrutiineja , jotka ovat samanlaiset kuin lentoasemilla. Teräviä esineitä ja muita syttyviä aineita sekä laitteita, ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa eikä ruumaan menevänä matkatavarana.

Lue lisää Kiinasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Kirjallisuutta
Mo Yan: Seitsemän elämääni (Otava, 2013)
Jung Chang: Villijoutsenet. Kolmen kiinattaren tarina (Otava, 1993)
Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema ja muita dekkareita

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Ruoka- ja viinimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.