Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyReittilennot (Finnair), meno Helsinki – Shanghai ja paluu Shanghai – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa/hytissä, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.
Viisumi ei sisälly matkan hintaan, lisätietoja www.visumservice.fi/TEMA
Yhden hengen huone/hytti lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).
Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.
Lue tärkeää tietoa viisumista ja passista
Kiinan suurlähetystö on muuttanut viisumin hakemuskäytöntöään. Luethan tarkasti seuraavan, jotta viisumin saanti sujuu mahdollisimman mutkattomasti!
Suomen kansalaisilta vaaditaan viisumi aina kun oleskelu Kiinassa kestää yli 72 tuntia.Viisumi ei sisälly matkan hintaan. TEMA-matkat suosittelee ryhmäviisumia Kiinan kiertomatkalle. Me autamme ryhmäviisumin hankinnassa, teemme yhteistyötä paikallisen edustajamme kanssa Kiinassa. Ryhmäviisumia varten pyydämme Teitä ystävällisesti toimittamaan seuraavat asiakirjat ja tiedot alla mainittuun sähköpostiosoitteeseen tai vaihtoehtoisesti tallenna "minun matkani -alle" viimeistään kuusi viikkoa ennen matkanne alkamispäivää:
- värikopio passista
- ammatti
- työnantaja
- passi- tai ID-kuva sähköisessä muodossa
Sähköpostiosoite: info@temamatkat.fi
Ryhmäviisumin hinta on EUR 165 per hlö.
TEMA tekee viisumiasioissa yhteistyötä Visumservice – Viisumipalvelut -nimisen yrityksen kanssa. Visumservice on viisumipalvelujen asiantuntija ja sillä on toimipiste Helsingissä. Voit hankkia Kiinan viisumin ottamalla suoraan yhteyttä Visumserviceen, ohjeet ja hinnat löydät Visumservicen kotisivulta. Visumservice auttaa mielellään myös muiden viisumien hankkimisessa.
Voit myös hankkia itse viisumin Kiinan matkallesi, lisätietoja löydät klikkaamalla seuraavaa linkkiä:
http://www.chinaembassy-fi.org/eng/lsfw/chinesevisa/t1486813.htm.
Valuutta
Kiinan juan (yuan, CNY).
Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa. Ota matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa.
Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Koska useimpina päivinä hintaan sisältyy aamiaisen lisäksi sekä lounas että päivällinen, et tarvitse kovin suurta matkakassaa. Ruokajuomat eivät kuitenkaan sisälly hintaan. Kiinassa juodaan ruoan kanssa useimmiten mineraalivettä tai olutta. Matkakassaa arvioidessasi muista, että Kiina on ostosparatiisi. Muista jättää tuliaisille tilaa pakatessasi matkalaukkua!
JuomarahaTämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Varaa juomarahaa noin 220 CNYtä. Opas kerää rahat matkan alussa ja jakaa ne parhaalla mahdollisella tavalla.
Risteilyyn kuitenkin sisältyy ns. palvelumaksu, joka muutoin veloitettaisiin automaattisesti jokaiselta hyttikunnalta erikseen.
Ilmasto ja vaatetusLähes koko Kiinan ilmastoon vaikuttavat monsuunituulet ja ilmankosteus on kesällä korkea. Suurin piirtein voidaan sanoa, että kesä suomalaisen mittapuun mukaan kestää noin huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Matkan ajankohta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitä kannattaa pakata mukaan. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Ilmapiiri paremmissakin hotelleissa on melko epämuodollinen. Päivällä voi pukeutua vapaamuotoisesti ja mukavasti. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Kesällä kannattaa pakata mukaan kevyitä puuvillavaatteita (hotellien pesulat toimivat hyvin ja nopeasti). Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä pakkaa laukkuun myös lämpimämpi pusero ja kevyt takki. Viimeisen risteilypäivän kapteenin illallista varten suosittelemme juhlavampaa pukeutumista (miehillä puku ja solmio, naisilla mekko, hame tai suorat housut). Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät, sillä retkillä on kävelyä ja joillakin retkillä joudutaan mm. nousemaan portaita (mm. Nanjingissa Sun Yat-senin mausoleumille).
MuutaRisteily
Risteilyaluksemme on Wuhan Yangtze River Cruise Company -varustamon toukokuussa 2013 neitsytmatkansa tehnyt President No. 8 -alus, joka risteilee Yichangin ja Chongqingin väliä. Aluksella on neljä matkustajakantta ja yhteensä 230 hyttiä. Kaikki hytit ovat parvekkeellisia ulkohyttejä ja niissä on käytettävissä ilmastointi tai lämmitys vuodenajan mukaan, TV/radio ja minibaari. Kuten muillakin Jangtsejoen viiden tähden risteilijöillä aluksella on tilava lobby, kioski, kahvila, tanssisali, kuntosali, pelihuone (shakki ja pelikortit), sauna ja hierontahuone, kauneussalonki. Etukannelta voi katsella matkan etenemistä.
Ristelyalukselta käsin toteutettavat maaretket (ns. shore excursion) saattavat muuttua ilmoitetusta säästä, tuulista ja vedenkorkeudesta johtuen. Risteilyvarustamo pidättää oikeudet näihin muutoksiin, eikä TEMA tai TEMA-opas voi vaikuttaa risteilyvarustamon päätöksiin.
Bussit Kiinassa on hyvälaatuisia, mutta ne eivät mukavuudeltaan vastaa suomalaista tasoa. Päiväohjelmaan sisältyvät bussimatkat ja kiertoajelut ovat kuitenkin suhteellisen lyhytkestoisia.
Huomaa, että Facebook ei toimi Kiinassa.
Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.
Huomaa, että tupakansytyttimet ja tulitikut ovat kiellettyjä Kiinasta lähtevillä ulkomaanlennoilla.
Junamatkoihin Kiinassa liittyy turvatarkastusrutiineja , jotka ovat samanlaiset kuin lentoasemilla. Teräviä esineitä ja muita syttyviä aineita sekä laitteita, ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa eikä ruumaan menevänä matkatavarana.
Lue lisää Kiinasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.
Kirjallisuutta
Mo Yan: Seitsemän elämääni (Otava, 2013)
Jung Chang: Villijoutsenet. Kolmen kiinattaren tarina (Otava, 1993)
Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema ja muita dekkareita