Kaakkois-Aasian neljä maailmaaSingapore, Malesia, Brunei ja Indonesia

Lähde neljän maan kiertomatkalle Singaporesta Indonesiaan ja Balin paratiisisaarelle. Matkan varrella Malesiassa näet Melakan, Kuala Lumpurin ja Borneolla Sarawakin luonnon ja orangit sekä Brunein sulttaanikunnan.

Kiertomatkamme vie halki Kaakkois-Aasian neljän, erilaisen maan futuristisesta Singaporesta Balin paratiisisaarelle. Välissä tutustumme Kuala Lumpurin suurkaupunkiin ja Borneon trooppisiin sademetsiin. Bruneissa näemme sulttaanin palatsin ja veden päälle rakennetun kylän ja Jaavalla Itä-Intian kauppakomppanian Batavian eli nykyisen Jakartan sekä Prambananin ja Borobudurin temppelialueet. Matka päättyy Balin hiekkarannoilla, jossa sinulla on myös omaa aikaa sulatella vaikutelmia.

Tärkeää tietoa

Maat: Singapore, Malesia, Brunei, Indonesia

Matkan pituus: 20 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Singapore, Clarke Quay ja kasvitieteellinen puutarha
 • Orankien suojelukeskus Borneolla
 • Venetaksimatka Kampong Ayerin kylään Bruneijoella
 • Prambananin ja Borobudurin temppelialueet Jaavalla
 • Riisiterassit, satumaiset temppelit ja rannat Balilla

Päiväohjelma
Lähtö 4.1.2018

Päivä 1 - Matka alkaa
Reittilento lähtee Helsingistä kohti Singaporea ja kiertomatka, joka vie sinut neljään, keskenään hyvin erilaiseen Kaakkois-Aasian maahan – Singaporeen, Malesiaan, Bruneihin ja Indonesiaan – on alkamassa. 

Päivä 2 - Singapore & Clarke Quay
Pitkän mutta mukavan lennon jälkeen tapaat Singaporen Changin lentoasemalla odottavan TEMA-oppaan ja siirrymme yhdessä bussilla Singaporen keskustaan hotelliimme, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä. Sen jälkeen sinulla on hetki aikaa levähtää ennen kuin kokoonnumme illalla uudelleen ja teemme lyhyen kävelyretken pitkin Singaporejoen vartta Clarke Quayhyn, jossa nautimme tervetulopäivällisen. Clarke Quay oli aikoinaan täynnä suuria varastoja, joita tarvittiin jokisuun vilkkaassa kaupankäynnissä. Nykyisin Clarke Quayn satamakorttelit ovat kaupungin huvittelukeskus ja täynnä ravintoloita, kahviloita ja ulkoilmabaareja.

Päivä 3 - Kaupunkikierros Singaporessa
Hyvän buffetaamiaisen jälkeen on aika lähteä kaupunkikierrokselle tähän valtavaan metropoliin. Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion: Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.

Singaporen kansalliskukka on kaunis orkidea. Orkideoita ja paljon muita kauniita kukkia ja kasveja näemme Singaporen kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa vierailemme aamupäivän aikana. Kasvitieteellinen puutarha on uudempia tulokkaita Unescon maailmanperintöluettelossa. 

Modernin Singaporen perustajana voidaan pitää Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Täällä keksittiin Singapore Sling -drinkki. Lounaan nautimme toisessa arvostetussa hotellissa. The Fullerton Hotel on nykyisin viiden tähden hotelli, mutta aikoinaan rakennuksessa toimi Singaporen postitoimisto ja arvostettu Singapore Club.  

Illalla sinulla on omaa aikaa tutkia kaupunkia. 

Päivä 4 - Malesia ja Melaka
Aamiaisen jälkeen pakkaamme laukut ja jätämme Singaporen suunnaten bussilla naapurimaahan Malesiaan. 

Melaka (kuten Malakkan nimi virallisesti nyt kuuluu kirjoittaa) on Malesian historiallinen keskus ja nykyään asukasluvultaan noin Helsingin kokoinen kaupunki. Se oli aikoinaan tärkeä merenkulku- ja kauppakaupunki. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka saapuivat Kaakkois-Aasiaan, olivat portugalaisia merenkulkijoita (1511) ja heidän jälkeensä tulivat hollantilaiset ja englantilaiset. Melakassa näemme vanhan portugalilaisen siirtokunnan rakennuksia ja englantilaisen vartiolinnakkeen. Kävelemme vielä The Dutch Squarelle, monta sataa vuotta vanhalle aukiolle, jonka laidalla on kuuluisa raatihuone.    

Lounaan nautimme Pernakan- eli Baba & Nyonya -tyyppisessä ravintolassa. Ravintolatyyppi on saanut nimensä tänne asettuneiden kiinalaisten siirtolaisten jälkeläisten mukaan. Maut ovat sekoitus kiinalaisia ja malesialaisia raaka-aineita ja mausteita.

Vietämme Melakassa seuraavan yön ja sinulla on myös omaa aikaan kierrellä kaupungilla. Suosittelemme illalla käyntiä Jonker Walkilla. Pitkin kadun vartta on iltaisin paljon ruoka- ja markkinakojuja.    

Päivä 5 - Jokiristeily ja pyörätaksiajelu
Tänään teemme aamupäivällä ensin jokiristeilyn Melakajoella ja sitten vaihdamme trishaw'n eli polkupyörätaksien kyytiin ja suuntaamme siirtomaa-aikaiseen taloon, joka toimii nykyään museona. Yhteisen lounaan jälkeen jätämme Malakkan taaksemme ja jatkamme matkaa bussilla maan pääkaupunkiin, johon majoitumme kahdeksi yöksi. 

Kun aurinko laskee, teemme kaupunkikiertoajelun Kuala Lumpurin iltavalaistuksessa, valaistujen pilvenpiirtäjien lomassa. Kuala Lumpuria kutsutaan – KL:n lisäksi – lempinimellä "The Garden City of Lights". Kierros vie meidät myös modernimman ostos- ja toimisto-"temppelin" Petronas Twin Towersin luo. Päätämme kierroksemme päivälliseen toisen pilvenpiirtäjän KL Towerin ravintolassa, joka pyörii hiljalleen tarjoten 360 asteen näköalan yli kaupungin.

Päivä 6 - Kuala Lumpur ja Batu-luolat
Jatkamme tänään tämän aasialaisen Kuala Lumpurin suurkaupungin tutkimista kaupunkikierroksella. Uskonnolla on suuri rooli Aasiassa ja Kuala Lumpuriin ovat kaikki tervetulleita uskonnosta riippumatta. Kaupungissa onkin niin muslimien, hindujen, kristittyjen kuin buddhalaisten pyhäkköjä. Näemme kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kuten esimerkiksi malajien tärkeimmän maamerkin Dataran Merdekan eli Itsenäisyyden aukion. Täällä nostettiin salkoon maan oma lippu ensimmäisen kerran maan itsenäistyessä 31.8.1957.

Central Marketissa, joka aikoinaan oli kaupungin kalahalli, nautimme yksinkertaisen, paikallisen lounaan. Käsityöt Malesian eri puolilta Malesiaa täyttävät nykyään hallin kalojen sijaan. Central Marketin lähellä on myös Sze Yan temppeli ja Chinatown, jossa on myös markkinat ja mahdollisuus shoppailla. Länsimaisella arkkitehtuurilla on ollut suuri vaikutus moderniin Kuala Lumpuriin, mutta kiehtova, värikäs historia ja paikallinen, malesialainen elämänmeno ovat kuitenkin aina läsnä.    

Iltapäivän aikana suuntaamme kaupungin keskustasta Batuun, jossa on hindujen kaikkein pyhin temppeli Intian rajojen ulkopuolella. Temppeli on omistettu Muruga-jumalalle, joka on kuvattu noin 40 metriä korkeaan pronssipatsaaseen. Täällä voit nousta hindujen tapaan lähes 300 porrasaskelmaa ylös luolatemppeliin. Huomaa, että luoliin ei pääse pukeutuneena shortseihin tai lyhyeen hameeseen. 

Illalla sinulla on omaa aikaa. Kysy TEMA-oppaalta vinkkejä illanviettoa varten. Kaupungissa on monta mukavaa kattobaaria ja -ravintolaa, joista voi katsella kimaltelevaa Kuala Lumpuria.  

Päivä 7 - Kuching, Sarawakissa Borneolla
Aikaisen aamiaisen jälkeen jatkamme lentäen vajaan kahden tunnin matkan mantereelta Kuchingiin Borneolle. Kuching on Sarawakin osavaltion pääkaupunki ja sen nimi tarkoittaa kissaa. Kissakaupungissa näemme totta kai suuren kissapatsaan ja kissamuseon. 

Kävelemme halki vanhan Kuchingin ja ihmettelemme markkinakojuissa myytäviä mausteita ja kaikkea muuta. Näemme The White Rajahin eli englantilaisen Brookin perheen perinnön. Brookit hallitsivat Sarawakia kuninkaallisen dynastian lailla 1800-luvun puolivälistä toisen maailmansodan loppumiseen asti.  

Illalla kävelemmme lyhyen matkan hotellista yhteen paikallisten asukkaiden suosikkiruokapaikoista. Vietämme Kuchingissa yhden yön. 

Päivä 8 - Viidakkoseikkailu
Borneo tuo monelle ensimmäiseksi mieleen orangit. Näitä metsän ihmisiä (orang hutan) tavataan vain Borneolla ja Pohjois-Sumatralla. Tänään meillä on mahdollisuus tavata heitä vierailulla Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centerissä. Keskuksessa on jo pitkään pidetty orangeista menestyksekkäästi huolta. Ne elävät täällä suuressa reservaatissa, joten takuita siitä, että näemme orangin ei voida antaa, mutta pienellä tuurilla se onnistuu.  

Vierailun jälkeen jatkamme matkaa Batang Ain kansallispuistoon edemmäs viidakkoon. Ajamme halki maiseman, joka on neitseellisen sademetsän, viljelyalueiden ja pikkukylien muodostama tilkkutäkki. Lemanakjoella siirrymme bussista ns. longboatiin ja jatkamme matkaa jokea pitkin. Joen törmällä näkyy ns. pitkätaloja (longhouse, rumah panjang), jotka on rakennettu trooppisista puulajeista paalujen päälle. Täällä asuvat iban-heimon suurperheet enemmän tai vähemmän samalla tavalla kuin vuosisatojen ajan. Ibanit olivat pelättyjä pääkallonmetsästäjiä vielä eurooppalaisten siirtomaaisäntien aikanakin. Vietämme seuraavan yön luonnonkauniilla paikalla sijaitsevassa hotellissa joen rannalla.

Päivä 9 - Luontopatikka
Luonnon äänet herättävät ehkä sinut tänään ja leppoisan aamun ja aamiaisen jälkeen teemme yhdessä kävelyretken luonnossa seudun hyvin tuntevan oppaan johdolla. 

Sen jälkeen lähdemme hotellista ja suuntaamme kauniissa maisemissa takaisin Kuchingiin, johon majoitumme seuraavaksi yöksi. Perille saavuttuamme sinulla on Kuchingissa omaa aikaa kunnes tapaamme taas ja kävelemme lyhyen matkan herkuttelemaan Kelabit Highlandsin etnisellä ruoalla. 

Päivä 10 - Brunei Darussalam
Herätys on tänään aikainen, koska noin tunnin lento Kuchingista Miriin lähtee jo aikaisin aamulla. Aamiaisen saamme hotellista mukaamme. Miri sijaitsee Sarawakin osavaltion pohjoisosassa, lähellä Brunein rajaa. Miristä on noin kahden tunnin ajomatka Brunein pääkaupunkiin Bandar Seri Bewaganiin, jossa vietämme seuraavan yön. 

Pienellä Brunein valtiolla on laaja öljykenttä. Maa on rikastunut öljyllä, eikä sen ole tarvinnut tuhota trooppisia sademetsiään hakkuilla. Rikkauksien ansiosta pääkaupunkiin on rakennettu uskomattomia rakennuksia, ja me käymme Jame Asr Hassanil Bolkiah -moskeijassa. Brunein sulttaanin virka-asunnon Istana Nurul Imanin luona pysähdymme valokuvaustauolle.  

Yksi päivän kohokohtia on ajelu vesitaksilla ympäri maailman suurimman paaluille veden päälle rakennetun kylän: Bruneijoessa sijaitsevan Kampong Ayerin. Täällä näemme, millaiselta pääkaupungin tavallisten asukkaiden arki näyttää.  

Päivä 11 - Indonesiaan
Tänään jätämme Brunein ja Borneon taaksemme ja lennämme noin 1,5 tunnin matkan Jaavalle Indonesiaan. Maan pääkaupunki Jakarta, jossa vietämme seuraavan yön, on megametropoli ja jaavalaisen, malesialaisen, kiinalaisen, intialaisen ja monen muun kulttuurin sulatusuuni. Oma erityinen vaikutuksensa on ollut myös Hollannin Itä-Intian kauppakomppanialla. Näemme ikonisia paikkoja, kuten esimerkiksi presidentinpalatsin, mutta keskitymme kuitenkin Jakartassa vanhaan Batavian eli Kota Tuan kaupunginosaan, jossa on siirtomaa-aikaisia rakennuksia. 

Illalla suuntaamme yhteen Jakartan paremmista ravintoloista, ja nautimme päivällisen, joka on valmistettu perinteisillä, jaavalaista ja kiinalaista keittiötä yhdistävillä resepteillä. 

Päivä 12 - Jakartasta Yogyakartaan
Indonesian valtio koostuu noin 13 000 saaresta, jotka on jaettu 33 provinssiin. Asukkaita Indonesiassa on reilut 250 miljoonaa ja se on maailman neljänneksi väkirikkain valtio. Maan koko tarkoittaa pitkiä etäisyyksiä ja siksi teemme matkan Jakartasta Yogyakartaan lentäen. Lento kestää reilun tunnin. Yogyakartassa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Tänään vierailemme yhdessä maan Unescon maailmanperintökohteista, vaikuttavalla Prambananin temppelialueella, jolla on kaikkiaan noin 240 temppeliä. Kauniit kiviveistokset ja jännittävät tarinat kiehtovat meitä lounaaseen asti. Lounaan meille tarjoilee perhe, joka samalla jakaa kanssamme temppelialueen salaisuuksia.  

Illan aikana voit vielä omin päin käydä Jalan Malioborolla. Jalan tarkoittaa katua, mutta Malioboro on paljon enemmän kuin katu: se levittäytyy kokonaiseksi kortteliksi, jossa on markkinakojuja, kauppoja ja baareja, joissa viihtyvät niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin. 

Päivä 13 - Borobudurin maailmanperintökohde
Aamupäivällä tutkimme vielä lisää Yogyakartan historiaa ja arkkitehtuuria käymällä sekä sulttaanin palatsissa että Taman Sari Water Castlessa, jotka ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä. Historiallisesti mielenkiintoisella Kotageden alueella käymme myös hopeatakomossa. Hopean taonnalla on vahvat käsityöperinteet Jaavalla. 

Iltapäivällä ajamme noin puolen tunnin matkan päähän Yogyakartasta majesteettiseen Borobuduriin. Tämän buddhalaisen temppelialueen rakentaminen aloitettiin 700-luvun puolivälissä ja sen noin 70 stupaa, joissa kaikissa on Buddhapatsas, on restauroitu 1970-luvulla Unescon avulla, ja nyt Borobudur on yksi maailmanperintökohteista. Se on tässä satumaisessa maisemassa seistessä helppo ymmärtää. 

Palattuamme Yogyakartaan ilta jatkuu satujen maailmassa Ramayanan legendojen parissa. Niitä esitetään meille tanssin kautta samalla kun nautimme päivällistä. 

Päivä 14 - Balille
Tänään lennämme noin 1,5 tunnin matkan Jaavalta Balille. 

Indonesian helmellä, Balin saarella on monta lempinimeä. Taiteilijat ja runoilijat ovat jo vuosisatojen ajan kutsuneet Balia "maailman aamunkoitoksi" ja maanpäälliseksi paratiisiksi – ehkäpä paikallisväestön kauneuden ja viehättävien tapojen vuoksi. Tai ehkä yhtenä syynä on luonto: ne kaikki vihreän vivahteet, joita eurooppalaiset kävijät eivät uskoneet olevan edes olemassa, sademetsän äänet ja väriloisto, koskemattomat hiekkarannat ja vehreä luonto.

Voit itsekin todeta saaren uskomattoman vehreyden, kun ajamme lentoasemalta saaren poikki sen pohjoisrannikolle. Ajamme halki Bedugulin alueen, joka sijaitsee korkeammalla ja sopii siksi alhaisemman lämmpötilan johdosta hyvin vihannesten viljelyyn. Beratanjärvellä näemme Ulun Danun satutemppelin. Danu on veden jumalatar ja valvoo koko saaren kastelujärjestelmää. Majoitumme seuraavaksi yöksi pohjoisrannikolla sijaitsevaan Lovinaan. 

Päivä 15 - Delfiinisafari, riisiterasseja ja Ubud
Tänä aamuna on matkan todennäköisesti varhaisin herätys, kun aloitamme päivän meriretkellä ja delfiinisafarilla.

Veneretken jälkeen suuntaamme saaren sisäosiin ja ylös Baturvuorelle. Matkaamme halki laaksojen, joista voit ihailla ympärillä kohoavien, edelleen aktiivisten tulivuorten ajoittain savuavia rinteitä, ja ylemmäs noustuamme näet kauniilla paikalla sijaitsevan Baturjärven.  

Saarta kutsutaan myös nimellä "rakkauden saari" ja tätä kaunista, vihreää ja vieraanvaraista saarta onkin helppo rakastaa. Yksi Baliin rakastuneista oli Elizabeth Gilbert, joka kirjoitti "Eat, Pray, Love" -kirjan. Ja täältä riisiterassien ja kastelukanavien keskeltä löydämme Ubudin. Pieni, viehättävä Ubudin kaupunki sijaitsee keskellä saarta maisemissa, jotka kuuluvat saaren kauneimpiin. Ilmakosteus on käsinkosketeltavan korkea, mikä on myös syynä ylenpalttiseen vehmauteen. Ubud oli aikoinaan sekä balilaisten että kansainvälisten taiteilijoiden suosima vetäytymispaikka, ja vielä tänäkin päivänä kaupungissa on enemmän ateljeita kuin matkamuistokauppoja sen suosion kasvusta huolimatta.  

Nautimme päivällisen viehättävässä Café Wayanissa, joka on yksi Gilbertin kirjassakin mainituista paikoista. Vietämme Ubudissa yhden yön. 

Päivä 16 - Kulttuuria ja perinteitä maaseudulla
Tänään suuntaamme Ubudista ensin Masin käsityöläiskylään lyhyelle vierailulle. Päivän päämäärämme on kuitenkin Guliang Kawan, jossa vaalitaan Balin perinteitä ja kulttuuria. Päivän aikana saamme tutustua balilaisiin puutöihin ja käydä kylän sepän luona. Näemme myös, kuinka balilainen sari tehdään, ja saamme myös maistaa palmuviinaa ennen kuin nautimme lounaan riisipeltojen keskellä.

Iltapäivällä suuntaamme etelärannikolle ja matkan viimeiseen pysähdyspaikkaan Sanuriin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä hienon rannan tuntumassa sijaitsevassa hotellissa.

Päivä 17 - Rantalomailua
Voit tänään nukkua vähän pidempään ja sen jälkeen vain nauttia leppoisasta olosta rannalla, altaalla tai hotellin spassa.

Päivä 18 - Rantalomailua ja päivällinen auringon laskiessa
Voit vielä tänäänkin viettää laiskan päivän rannalla meren äärellä tai altaalla. 

Myöhään iltapäivällä tapaamme taas ja lähdemme yhdessä kuuluisalle Uluwatun-temppelille, joka sijaitsee kallionulkonemalla. Saamme kuulla tarinoita Ramasta ja Shintasta ja näemme perinteisen kecak-tanssin. Kun aurinko laskee kohti horisonttia, nautimme rannalla päivälliseksi merenherkkuja. 

Päivä 19 - Kotimatka alkaa
Ehdit vielä aamupäivän nauttia auringosta ja merestä ennen kuin iltapäivällä on tullut aika suunnata kohti Denpasarin lentoasemaa, josta kotimatka Helsinkiin alkaa. 

Päivä 20 - Saapuminen Helsinkiin
Vaihdat aamulla konetta Amsterdamissa ja jatkat sitten matkaa Helsinkiin, jonne lento saapuu iltapäivällä. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki – Singapore, Denpasar – Helsinki
• Muut ohjelman mukaiset lennot ja kuljetukset
• Majoitus
• 17 aamiaista 
• 11 lounasta 
• 11 päivällistä

• Yhteiset juomarahat
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Singapore lähtee (koneenvaihto Amsterdamissa).

Päivä 2
Saapuminen Singaporeen. Bussikuljetus hotelliin. Kävelyretki Singaporejoen rannalla. Tervetulopäivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Singaporessa.

Päivä 3
Kaupunkikierros Singaporessa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Singapore – Melaka, bussi n. 250 km. Kaupunkikierros Melakassa. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Melakassa.

Päivä 5
Risteily Melakajoella. Melaka – Kuala Lumpur, bussi n. 150 km. Kaupunkikiertoajelu illalla Kuala Lumpurissa. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Kuala Lumpurissa.

Päivä 6
Kaupunkikierros Kuala Lumpurissa ja käynti Batu-luolilla. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Reittilento Kuala Lumpur – Kuching (n. 1 t 45 min). Kaupunkikierros ja kävely Kuchingissa. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Kuchingissa.

Päivä 8
Kuching – Batang Ai, bussi n. 300 km. Vierailu orankien suojelukeskuksessa. Viidakkoseikkailu. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Batang Aissa.

Päivä 9
Luontokävely Batang Aissa. Batang Ai – Kuching, bussi n. 300 km. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Kuchingissa.

Päivä 10
Reittilento Kuching – Miri (n. 1 t). Miri – Bandar Seri Begawan, bussi n. 160 km. Kaupunkikierros. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Bandar Seri Begawanissa.

Päivä 11
Reittilento Bandar Seri Begawan – Jakarta (n. 1 t 20 min). Kaupunkikierros Bataviassa, vanhassa Jakartassa. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Jakartassa.

Päivä 12
Reittilento Jakarta – Yogyakarta (n. 1 t 10 min). Retki Prambananiin. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Yogyakartassa.

Päivä 13
Retkipäivä, käynnit mm. sulttaanin palatsissa ja Borobudurissa. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 14
Reittilento Yogyakarta – Denpasar (n. 1 t 20 min). Käynti Ulun Danussa Beratanjärvellä. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Lovinassa.

Päivä 15
Lovina – Ubud, bussi n. 110 km. Delfiinisafari. Retki Baturvuorelle ja järvelle. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Ubudissa.

Päivä 16
Ubud – Sanur, bussi n. 120 km. Retki Masiin ja Guliang Kawaniin. Aamiainen ja lounas. Kolme hotelliyöpymistä Sanurissa.

Päivä 17
Rantalomapäivä, ei yhteistä ohjelmaa. Aamiainen.

Päivä 18
Vapaa aamupäivä. Iltapäivä- ja iltaretki Uluwatuun. Aamiainen ja jäähyväisillallinen.

Päivä 19
Vapaa aamupäivä. Kuljetus lentoasemalle, n. 15 km. Reittilento Denpasar (Ngurah Rai ) – Helsinki (koneenvaihto). Aamiainen.

Päivä 20
Koneenvaihto Amsterdamissa ja saapuminen Helsinkiin.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Singapore

Asukasluku
n. 5,7 milj.Pinta-ala
697 km²Valuutta
Singaporen dollari (SGD)Uskonto
Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Malesia

Asukasluku 30,5 milj. Pinta-ala 329 847 km² Uskonto Muslimeja sekä vähemmistöinä hinduja, sikhejä, kristittyjä, buddhalaisia ja konfutselaisia. Valuutta Ringgit (MYR) Kieli Malaiji (bahasa malaysia) on virallinen kieli, kiina on suurin vähemmistökieli ja englantia käytetään yleisesti liike-elämän kielenä Aikaero Talvella Suomen aika +6 t.

Brunei

Asukasluku n. 429 650 Pinta-ala 5,765 km² Valuutta Brunein dollari (BND) Uskonto Sunnalaisuus Kieli Malaiji (virallinen kieli) ja englanti Aikaero Talvella Suomen aika +6 t.

Indonesia

Asukasluku n. 255,9 milj. Pinta-ala 1 904 569 km² Valuutta Rupia (IDR) Uskonto Islam, protestanttisuus, katolilaisuus, "hindu-buddhalaisuus", paikalliset heimouskonnot Kieli Virallinen kieli on indonesia (bahasa indonesia, malaijin kielen eräs muoto). Lisäksi noin 300 eri kieltä, jotka kuluvat austronesialaisten kielten perheeseen, joista suurimpia kieliä ovat jaava ja sundan kieli. Muita hallitsevia kieliä ovat mm. bali, batak, makassar ja minangkabau. Aikaero Talvella Jaava: Suomen aika +5 t. Bali: Suomen aika +6 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot Helsinki – Singapore, Denpasar (Bali) – Helsinki (koneenvaihto meno- ja paluulennolla Amsterdamissa), muut lennot ja kuljetukset ohjelman mukaan, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Huom! Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.

Huom. Vuoden 2018 lähdöillä hotellitiedot poikkeavat luettelossa mainituista hotelleista ja hotellit Balilla ovat:

Puri Bagus Lovina (3*), Lovina

Alaya Ubud (5*), Ubud

Segara Village (4*), Sanur

Valuutta

Singaporen dollari (SGD)
Malesian ringgit (MYR)
Brunein dollari (BND)
, myös Singaporen dollarit ovat käypää valuuttaa Bruneissa.
Indonesian rupia (IDR)

Kannattaa vaihtaa (pankissa tai Forexissa) jonkin verran eri maiden valuuttoja jo ennen matkaa, jottet heti maahan saavuttuasi joudu etsimään pankkiautomaattia tai rahanvaihtopaikkaa. Ota muu käteinen matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä ainakin hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa ja pankkiautomaateista voi tehdä käteisnostoja.

Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Ilmasto Kaakkois-Aasiassa lähellä päiväntasaajaa on trooppinen monsuuni-ilmasto ja ilman suhteellinen kosteus on korkea. Päivän ylin lämpötila on pääsääntöisesti 30 asteen ja alin 22 asteen paikkeilla. Sateita saadaan ympäri vuoden, mutta ne ovat tropiikissa usein lyhytkestoisia, joskus rankkojakin, kuurosateita ilta- ja yöaikaan.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukaan kannattaa pakata kevyitä, ilmavia puuvillavaatteita ja joku lämpimämpi pusero, villatakki tai vastaava sisämaan, korkeampien paikkojen viileämpiä iltoja ja aamuja varten. Sadekuuroihin kannattaa varautua kevyellä sadeviitalla (jonka alle saa myös kameran ja kiikarit helposti suojaan sateelta) tai -takilla. Pieni, kokoonmenevä sateenvarjo voi myös olla käytännöllinen. Temppeleissä, muissa pyhissä paikoissa ja hallinnollisissa rakennuksissa vieraillessa sekä miesten että naisten pitää pukeutua olkapäät ja polvet peittävään vaatetukseen. Sandaalit tai vastaavat ovat matkalla käytännölliset, koska temppelihin ja koteihin mennessä kengät riisutaan, mutta ota mukaan myös sisäänajetut, umpinaiset, pitäväpohjaiset kävely- tai urheilukengät kävelyretkille sademetsässä ja kaupungeissa.

Ota lisäksi mukaan aurinkolasit, aurinkosuojavoide ja auringolta suojaava päähine sekä hyttyskarkote.

Sähköpistokkeet ovat usein brittiläistä, commonwealth-mallia (kolme piikkiä). Ota mukaan adapteri, ainakin jos tarvitset sähköä kameran ja puhelimen akkujen lataamiseen.

Huom!

Huomioitavaa kaupunkikierroksella Bruneissa:

* Ei-muslimit eivät pääse sisään moskeijoihin torstaisin ja perjantaisin tai uskonnollisten juhlien aikaan. Jos vierailu osuu tällaiseen ajankohtaan, vierailemme vain moskeijan ulkopuolella olevassa puutarhassa ja näemme moskeijaa ympäröivän alueen.
* Valokuvaus ei ole sallittua sisällä moskeijassa ja Royal Regalia -museossa.
* Moskeijavierailulla naispuolisten vierailijoiden on käytettävä mustaa huivia, joita on lainattavissa moskeijan sisäänkäynnin luota.
* Kengät riisutaan ennen moskeijaan ja Royal Regalia -museoon menoa.
* Suosittelemme retkelle kenkiä, joissa ei ole korkoa, koska retki sisältää mm. lyhyen kävelyn Kampong Ayerin vedenpäälle rakennetun kylän puulaitureilla.

Muuta

Malesian ja Indonesian sisäiset lennot sekä lennon Bruneista Indonesiaan varaa paikallinen yhteistyökumppanimme ja TEMA-opas jakaa lentoliput matkan aikana. Huomaa, että maiden sisäisillä lennoilla koneen ruumassa kuljetettavaa, kirjattavaa matkatavaraa saa yleensä olla korkeintaan 20 kg painava matkalaukku ja käsimatkatavaran paino saa olla enintään 7 kg.

Pidä matkapäiväkirja/matkaohjelma helposti saatavilla lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jotta voit näyttää matkasuunnitelman ja oleskelujen keston.

Tietyt, paikalliset juhlapäivät, erityisesti kiinalainen uusi vuosi (16.2.2018), Ramadanin päättyessä vietettävä Idul Fitri (15.-16.6.2018) ja Nyepi eli balilainen uusi vuosi (17.3.2018), voivat aiheuttaa matka-ajankohtaan osuessaan muutoksia matkaohjelmaan.

Lue lisää Singaporesta, Malesiasta, Bruneista ja Indonesiasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose