Kaakkois-Aasian neljä maailmaaSingapore, Malesia, Brunei ja Indonesia

Kiertomatkamme vie halki Kaakkois-Aasian neljän, erilaisen maan futuristisesta Singaporesta monikulttuuriselle Jaavan saarelle. Välissä tutustumme Kuala Lumpurin suurkaupunkiin ja Borneon trooppisiin sademetsiin. Bruneissa näemme sulttaanin palatsin ja veden päälle rakennetun kylän ja Jaavalla Itä-Intian kauppakomppanian Batavian eli nykyisen Jakartan sekä vaikuttavat Prambananin ja Borobudurin temppelialueet. Matkan aikana rentoudumme Penangin saarella, jossa sinulla on omaa aikaa sulatella matkalta tähän asti kertyneitä kokemuksia. Upea matka Kaakkois-Aasian moniulotteiseen kulttuuriin! 


3.1.2019 lähdöllä matkan kesto on 19 päivää!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.

Tärkeää tietoa

Maat: Singapore, Malesia, Brunei, Indonesia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 19 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Singapore, Clarke Quay ja kasvitieteellinen puutarha
  • Orankien suojelukeskus Borneolla
  • Venetaksimatka Kampong Ayerin kylään Bruneijoella
  • Prambananin ja Borobudurin temppelialueet Jaavalla
  • Trooppinen Penangin saari

Päiväohjelma
Lähtö 3.1.2019

Päivä 1 – Matka alkaa

Reittilento lähtee Helsingistä kohti Singaporea ja jännittävä kiertomatka, joka vie sinut neljään, keskenään hyvin erilaiseen Kaakkois-Aasian maahan – Singaporeen, Malesiaan, Bruneihin ja Indonesiaan – on alkamassa.

Päivä 2 – Singapore & Clarke Quay
Pitkän, mutta miellyttävän lennon jälkeen tapaat Singaporen Changin lentoasemalla Tema-oppaan ja siirrymme yhdessä bussilla Singaporen keskustassa sijaitsevaan hotelliimme, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä. Sen jälkeen sinulla on hetki aikaa levähtää ennen kuin kokoonnumme illalla uudelleen ja teemme lyhyen kävelyretken pitkin Singaporejoen vartta Clarke Quayhyn, jossa nautimme tervetuloillallisen. Clarke Quay oli aikoinaan täynnä suuria varastoja, joita tarvittiin jokisuun vilkkaassa kaupankäynnissä. Nykyisin Clarke Quayn satamakorttelit ovat kaupungin huvittelukeskus, joka on täynnä ravintoloita, kahviloita ja ulkoilmabaareja.

Päivä 3 – Kaupunkikierros Singaporessa
Hyvän buffetaamiaisen jälkeen on aika lähteä kaupunkikierrokselle tähän valtavaan metropoliin. Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion – Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.Singaporen kansalliskukka on kaunis orkidea. Orkideoita ja paljon muita kauniita kukkia ja kasveja näemme Singaporen kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa vierailemme aamupäivän aikana. Kasvitieteellinen puutarha on uudempia tulokkaita Unescon maailmanperintöluettelossa. Modernin Singaporen perustajana pidetään Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Juuri täällä keksittiin kuuluisa Singapore Sling -drinkki. Lounaan nautimme toisessa arvostetussa hotellissa. The Fullerton Hotel on nykyisin viiden tähden hotelli, mutta aikoinaan rakennuksessa toimi Singaporen postitoimisto ja arvostettu Singapore Club. Illalla sinulla on omaa aikaa tutkia tätä mielenkiintoista kaupunkia, josta löytyy aina jotain uutta.

Päivä 4 – Malesia – Melaka ja Kuala Lumpur
Aamiaisen jälkeen pakkaamme laukut ja jätämme Singaporen suunnaten bussilla naapurimaahan Malesiaan. Melaka on Malesian historiallinen keskus ja nykyään asukasluvultaan noin Helsingin kokoinen kaupunki. Se oli aikoinaan tärkeä merenkulku- ja kauppakaupunki. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka saapuivat Kaakkois-Aasiaan, olivat portugalaisia merenkulkijoita (1511) ja heidän jälkeensä tulivat hollantilaiset ja englantilaiset. Melakassa näemme vanhan portugalilaisen siirtokunnan rakennuksia ja englantilaisen vartiolinnakkeen. Kävelemme vielä The Dutch Squarelle, monta sataa vuotta vanhalle aukiolle, jonka laidalla on kuuluisa raatihuone. Lounaan nautimme Pernakan- eli Baba & Nyonya -tyyppisessä ravintolassa. Ravintolatyyppi on saanut nimensä tänne asettuneiden kiinalaisten siirtolaisten jälkeläisten mukaan. Maut ovat sekoitus kiinalaisia ja malesialaisia raaka-aineita ja mausteita.Illanssuusa saavumme Malesian monikulttuuriseen pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin. Kuala Lumpuria kutsutaan − KL:n lisäksi − lempinimellä “The Garden City of Lights”. Kuala Lumpur ja kuuluisat Petronasin Twin Towersit iltavalaistuksessa ovat unohtumattomia muistoja tältä matkalta. Päivän päätteeksi nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 5 – Kuala Lumpur
Jatkamme tänään tämän aasialaisen monikulttuurisen suurkaupungin tutkimista kaupunkikierroksella. Uskonnoilla on suuri merkitys Aasiassa ja Kuala Lumpuriin ovat kaikki tervetulleita uskonnosta riippumatta. Kaupungissa onkin niin muslimien, hindujen, kristittyjen kuin buddhalaistenkin pyhäkköjä. Näemme kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kuten esimerkiksi malajien tärkeimmän maamerkin Dataran Merdekan eli Itsenäisyyden aukion. Täällä nostettiin salkoon maan oma lippu ensimmäisen kerran maan itsenäistyessä 31.8.1957.Central Marketissa, joka aikoinaan oli kaupungin kalahalli, nautimme yksinkertaisen, paikallisen lounaan. Eri puolilta Malesiaa tulevat käsityöt täyttävät nykyään hallin kalojen sijaan. Central Marketin lähellä on myös Sze Yan temppeli ja Chinatown, jossa on värikkäät markkinat ja mahdollisuus shoppailla. Länsimaisella arkkitehtuurilla on ollut suuri vaikutus moderniin Kuala Lumpuriin, mutta kiehtova, värikäs historia ja paikallinen, malesialainen elämänmeno ovat kuitenkin aina läsnä. Ilta on varattu omille tutkimusretkille. Kaupungissa on monta mukavaa kattobaaria ja -ravintolaa, joista voi katsella kimaltelevaa Kuala Lumpuria. Kysy Tema-oppaalta vinkkejä illanviettoa varten.

Päivä 6 – Batu-luolat ja Cameron Highlands
Tänään on tullut aika jättää maan pääkaupunki, pysyttelemme kuitenkin vielä muutaman päivän Malakan niemimaalla. Päivän päämääränämme on pohjoisemmassa sijaitseva viileämpi alue, jota kutsutaan Cameron Highlandiksi. Lyhyehkön ajomatkan jälkeen kaupungin keskustasta saaavumme Batuun, jossa on hindujen kaikkein pyhin temppeli Intian rajojen ulkopuolella. Temppeli on omistettu Muruga-jumalalle, joka on kuvattu noin 40 metriä korkeaan pronssipatsaaseen. Täällä voit nousta hindujen tapaan lähes 300 porrasaskelmaa ylös luolatemppeliin. Huomioithan, että luoliin ei pääse pukeutuneena shortseihin tai lyhyeen hameeseen. Nähtyämme Batu-luolat, matkamme jatkuu kohti Cameron Highlandsia. Mitä lähemmäksi päämääräämme pääsemme, sitä kauniimmiksi ja verhreämmiksi maisemat muuttuvat.

Päivä 7 – Cameron Highlands
Siirtomaa-aikana Cameron Highlands oli paikka, jonne britit mielellään tulivat rentoutumaan ja nauttimaan sen viileydestä. Alue saikin lempinimen “The cooling area”. Perinnöksi britit jättivät tänne upeaa siirtomaa-ajan arkkitehtuuria. Maaperä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet viljelylle. Kauniin vihreät teeviljelmät hallitsevat maisemaa paikoitellen ja monien muiden herkkujen lisäksi täällä viljellään maukkaita mansikoita. Päivän aikana tutustumme lähemmin teen viljelyyn ja myös sen valmistukseen, teenmaistajaisia unohtamatta. Cameron Highlands on paikka, joka on saavuttanut suuren suosion juuri siellä vallitsevan viileän ja myös vähemmän kostean ilman ansiosta, josta mekin saamme nauttia.

Päivä 8 – Maailmanperintökohde Georgetown
Nyt on tullut aika jättää sisämaa ja aloitamme matkamme kohti Penangin saarta. Ajomatkan aikana saamme nauttia toinen toistaan upeimmista maisemista, niin sisämaassa kuin rannikollakin. Trooppiselle Penangin saarelle saavumme mahtavaa siltaa pitkin, sopivasti lounasaikaan. Täällä sekoittuvat miellyttävällä tavalla villi viidakkko, upeat rannat ja kaiken keskellä jännittävä, historiallinen Georgetown. Iltapäivän aikana tutustumme lähemmin tähän kaupunkiin, joka elää yhä omanlaistansa siirtomaa-aikaa. Ei siis ihme, että Georgetown on löytänyt paikkansa Unescon maailmanperintöluettelosta. Myöhemmin iltapäivällä sisäänkirjoittaudumme seuraavien kahden yön majoituspaikkaamme.

Päivä 9 – Rantalomailua Penangin saarella
Tämä päivä on varattu rentoutumiselle ja saat nauttia tropiikin upeista antimista juuri sinulle sopivalla tavalla. Mikäli haluat nähdä ja kokea jotain uutta, suosittelemme retkeä Penangin Kansallispuistoon tai veneretkeä kuuluisalle Monkey Beachille. Ilta on myös varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 10 – Borneo, Sarawak ja Kuching
Rennon aamupäivän jälkeen on aika lähteä lentokentälle, ja nyt otamme kurssin kohti Borneon saarta, lentomatka Penangilta Borneolle kestää noin 1 tunnin ja 45 minuuttia.Kuching on Sarawakin osavaltion pääkaupunki ja sen nimi tarkoittaa kissaa. Kissakaupungissa näemme totta kai suuren kissapatsaan ja kissamuseon. Kävelemme halki vanhan Kuchingin ja ihmettelemme markkinakojuissa myytäviä mausteita ja kaikkea muuta mielenkiintoista. Näemme The White Rajahin eli englantilaisen Brookin perheen perinnön. Brookit hallitsivat Sarawakia kuninkaallisen dynastian lailla 1800-luvun puolivälistä aina toisen maailmansodan loppumiseen asti. Illalla kävelemmme lyhyen matkan hotellistamme yhteen paikallisten asukkaiden suosikkiruokapaikoista. Kuchingissa vietämme yhden yön.

Päivä 11 – Viidakkoseikkailu
Borneo tuo monelle ensimmäiseksi mieleen orangit. Näitä metsän ihmisiä (orang hutan) tavataan vain Borneolla ja Pohjois-Sumatralla. Tänään meillä on mahdollisuus tavata niitä vierailulla Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centerissä. Keskuksessa on jo pitkään pidetty orangeista menestyksekkäästi hyvää huolta. Ne elävät täällä suuressa reservaatissa, joten takuita siitä, että näemme orangin ei voida antaa, mutta pienellä tuurilla se usein onnistuu. Vierailun jälkeen jatkamme matkaa Batang Ain kansallispuistoon, yhä edemmäs viidakkoon. Ajamme halki maiseman, joka on neitseellisen sademetsän, viljelyalueiden ja pikkukylien muodostama tilkkutäkki. Lemanakjoella siirrymme bussista niin kutsuttuun “longboatiin” ja jatkamme matkaa jokea pitkin, ihastellen samalla fantastisia maisemia. Joen törmällä näkyy “pitkätaloja” (longhouse, rumah panjang), jotka on rakennettu trooppisista puulajeista paalujen päälle. Täällä asuvat Iban-heimon suurperheet enemmän tai vähemmän samalla tavalla kuin vuosisatojen ajan. Ibanit olivat pelättyjä pääkallonmetsästäjiä vielä eurooppalaisten siirtomaaisäntien aikanakin. Kuulemme paikan päällä enemmän heidän ainutlaatuisesta kulttuurista ja historiasta. Seuraavan yön vietämme luonnonkauniilla paikalla sijaitsevassa hotellissa, joen rannalla.

Päivä 12 – Luontopatikka
Luonnon äänet herättävät ehkä sinut tänään ja leppoisan aamun ja aamiaisen jälkeen teemme yhdessä kävelyretken kauniin luonnon keskellä seudun hyvin tuntevan oppaan johdolla. Sen jälkeen lähdemme hotellista ja suuntaamme vehreissä maisemissa takaisin Kuchingiin, johon majoitumme seuraavaksi yöksi. Perille saavuttuamme sinulla on Kuchingissa omaa aikaa kunnes taas tapaamme ja kävelemme lyhyen matkan herkuttelemaan Kelabit Highlandsin etnisellä ruoalla.

Päivä 13 – Brunei Darussalam
Herätys on tänään aikainen, koska noin tunnin lento Kuchingista Miriin lähtee jo aikaisin aamulla. Aamiaisen saamme hotellista mukaamme. Miri sijaitsee Sarawakin osavaltion pohjoisosassa, lähellä Brunein rajaa. Miristä on noin kahden tunnin ajomatka Brunein pääkaupunkiin Bandar Seri Bewaganiin, jossa vietämme seuraavan yön. Pienellä Brunein valtiolla on laaja öljykenttä. Maa on rikastunut öljyllä, eikä sen ole tarvinnut tuhota trooppisia sademetsiään hakkuilla. Rikkauksien ansiosta pääkaupunkiin on rakennettu uskomattomia rakennuksia, me vierailemme Jame Asr Hassanil Bolkiah -moskeijassa. Brunein sulttaanin virka-asunnon Istana Nurul Imanin luona pysähdymme valokuvaustauolle. Yksi päivän kohokohtia on ajelu vesitaksilla ympäri maailman suurimman paaluille veden päälle rakennetun kylän – Bruneijoessa sijaitsevan Kampong Ayerin. Täällä näemme, millaiselta pääkaupungin tavallisten asukkaiden arki näyttää.

Päivä 14 – Indonesia ja Jakarta
Tänään jätämme Brunein ja Borneon taaksemme ja lennämme noin 1,5 tuntia kestävän matkan Jaavalle Indonesiaan. Maan pääkaupunki Jakarta, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä, on megametropoli ja jaavalaisen, malesialaisen, kiinalaisen, intialaisen ja monen muun kulttuurin sulatusuuni. Oma erityinen vaikutuksensa on ollut myös Hollannin Itä-Intian kauppakomppanialla. Näemme ikonisia paikkoja, kuten esimerkiksi Presidentin palatsin, mutta keskitymme kuitenkin Jakartassa vanhaan Batavian eli Kota Tuan kaupunginosaan, jossa on edelleen jäljellä siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Illalla suuntaamme yhteen Jakartan paremmista ravintoloista, ja nautimme illallisen, joka on valmistettu perinteisillä, jaavalaista ja kiinalaista keittiötä yhdistävillä resepteillä.

Päivä 15 – Jakartasta Bogoriin
Aamupäivällä teemme yhteisen retken Bogoriin, joka lasketaan kuuluvaksi Jakartan suurkaupunkialueeseen. Bogor on kuitenkin Indonesian kolmanneksi suurin kaupunki. Historiallisesti paikalta tunnetaan hindulainen Sundan kuningaskunta. Bogorin kaupunki sijaitsee hieman korkeammalla kuin Jakarta, minkä takia lämpötilakin siellä on matalampi kuin Jakartassa. Vierailemme maankuulussa kasvitieteellisessä puutarhassa ja näemme Presidentin palatsin. Palattuamme takaisin Jakartaan jää sinulle omaa aikaa tutkiskella tätä metropolia. Jakartassa on ravintoloita kaikkien makuun ja tänään voit valita illallispaikan oman makusi mukaan.

Päivä 16 – Jakarta – Yogyakarta
Tänään matkamme jatku kohti kulttuurista Yogyakartaa. Indonesian valtio koostuu noin 13 000 saaresta, jotka on jaettu 33 provinssiin. Asukkaita Indonesiassa on reilut 250 miljoonaa ja se on maailman neljänneksi väkirikkain valtio. Maan koko tarkoittaa pitkiä etäisyyksiä ja siksi teemme matkan Jakartasta Yogyakartaan lentäen. Lento kestää reilun tunnin. Yogyakartassa vietämme seuraavat kaksi yötä.Perille saavuttuamme vierailemme yhdessä maan Unescon maailmanperintökohteista, vaikuttavalla Prambananin temppelialueella, jolla on kaikkiaan noin 240 temppeliä. Kauniit kiviveistokset ja jännittävät tarinat kiehtovat meitä lounaaseen asti. Lounaan meille tarjoilee perhe, jolla on tapana jakaa kanssamme temppelialueen salaisuuksia. Illan aikana voit vielä omin päin käydä Jalan Malioborolla. Jalan tarkoittaa katua, mutta Malioboro on paljon enemmän kuin katu – se levittäytyy kokonaiseksi kortteliksi, jossa on markkinakojuja, kauppoja ja kuppiloita, joissa viihtyvät niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin.

Päivä 17 – Maailmanperintökohde Borobudur
Aamupäivällä tutustumme vielä lähemmin Yogyakartan historian, kulttuuriin ja arkkitehtuuriin vierailemalla sekä Sulttaanin palatsissa että Taman Sari Water Castlessa, jotka ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä. Mielenkiintoisella Kotageden alueella käymme myös hopeatakomossa. Hopean taonnalla on vahvat käsityöperinteet Jaavalla. Iltapäivällä ajamme noin puolen tunnin matkan päähän Yogyakartasta majesteettiseen Borobuduriin. Tämän buddhalaisen temppelialueen rakentaminen aloitettiin 700-luvun puolivälissä ja se koostuu noin 70 stupasta, joissa kaikissa on Buddhapatsas. Temppelialue on restauroitu 1970-luvulla Unescon avulla, ja nyt Borobudur on yksi maailmanperintökohteista. Se on tässä satumaisessa maisemassa seistessä helppo ymmärtää. Palattuamme Yogyakartaan ilta jatkuu satujen maailmassa Ramayanan legendojen parissa. Niitä esitetään meille erilaisten tanssien muodossa, nauttiessamme samalla illallista.

Päivä 18 – Hyvästit Jaavalle
Rentouttavan aamupäivän jälkeen on tullut aika jättää moniulotteinen Jaavan saari ja on aika valmistautua kotimatkaan. Lennämme Jakartan kautta Amsterdamiin ja sieltä kohti Eurooppaa ja Helsinkiä. 

Päivä 19 – Kotimatka ja saapuminen Helsinkiin
Saavuttuamme Amsterdamiin odottaa meitä koneenvaihto ja matkamme jatkuu kohti Helsinkiä, jonne saavut monta unohtumatonta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa sinut uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki – Singapore, Yogyakarta – Helsinki
• Muut ohjelman mukaiset lennot ja kuljetukset
• Majoitus
• 16 aamiaista 
• 10 lounasta 
• 9 illallista (huomioithan, että matkaan sisältyvien aterioiden määrä saattaa vaihdella kausittain)

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Singapore. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Singaporeen. Bussikuljetus hotelliin. Kävelyretki Singaporejoen rannalla. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Singaporessa.

Päivä 3
Kaupunkikierros Singaporessa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Singapore – Kuala Lumpur, bussi n. 350 km. Kaupunkikierros Melakassa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Kuala Lumpurissa.

Päivä 5
Kaupunkikierros Kuala Lumpurissa. Aamiainen.

Päivä 6
Kuala Lumpur – Cameron Highlands, bussi n. 210 km. Käynti Batu-luolilla. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Cameron Highlandsilla.

Päivä 7
Kokopäiväretki Cameron Highlandsilla, sisältäen vierailun teeviljelmällä. Aamiainen.

Päivä 8
Cameron Highlands – Georgetown, bussi n. 260 km. Kaupunkikiertoajelu Goergetownissa. Aamiainen ja lounas. Kaksi yöpymistä resort Tanjung Bungahissa.

Päivä 9
Rantapäivä Penangilla. Aamiainen.

Päivä 10
Lento Penang – Kuching. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Kuchingissa.

Päivä 11
Kuching – Batang Ai, bussi n. 300 km. Vierailu orankien suojelukeskuksessa. Viidakkoseikkailu. Aamiaislaatikko, lounas ja illallinen. Yksi yöpyminen hotelli Bandar Seri Begawanissa.

Päivä 12
Luontokävely Batang Aissa. Batang Ai – Kuching, bussi n. 300 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kuchingissa.

Päivä 13
Lento Kuching – Miri, n. 1 tunti. Miri – Bandar Seri Begawan, bussi n. 160 km. Kaupunkikiertoajelu. Aamiaislaatikko, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Bandar Seri Begawanissa.

Päivä 14
Lento Bandar Seri Begawan – Jakarta, n. 1 tunti ja 20 minuuttia. Kaupunkikierros Bataviassa, vanhassa Jakartassa. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Jakartassa.

Päivä 15
Lento Jakarta – Yogyakarta, n. 1 tunti ja 10 minuuttia. Retki Prambananiin. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Yogyakartassa.

Päivä 16
Kylävierailu ruuanlaitto aktiviteetti. Retki Borobuduriin. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 17
Retkipäivä, jonka aikana vierailemme muun muassa Sulttaanin palatsissa sekä Malioboron markkinoilla. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 18
Rentouttava aamupäivä. Lento Yogyakarta – Amsterdam (koneenvaihto Amsterdamissa). Aamiainen ja lennoilla tarjottavat ateriat.

Päivä 19
Lento Amsterdam – Helsinki.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Singapore

Asukasluku
n. 5,7 milj.Pinta-ala
697 km²Valuutta
Singaporen dollari (SGD)Uskonto
Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Malesia

Asukasluku
30,5 milj. Pinta-ala
329 847 km² Uskonto
Muslimeja sekä vähemmistöinä hinduja, sikhejä, kristittyjä, buddhalaisia ja konfutselaisia. Valuutta
Ringgit (MYR) Kieli
Malaiji (bahasa malaysia) on virallinen kieli, kiina on suurin vähemmistökieli ja englantia käytetään yleisesti liike-elämän kielenä Aikaero
Talvella Suomen aika +6 t.

Brunei

Asukasluku
n. 429 650 Pinta-ala
5,765 km² Valuutta
Brunein dollari (BND) Uskonto
Sunnalaisuus Kieli
Malaiji (virallinen kieli) ja englanti Aikaero
Talvella Suomen aika +6 t.

Indonesia

Asukasluku
n. 255,9 milj. Pinta-ala
1 904 569 km² Valuutta
Rupia (IDR) Uskonto
Islam, protestanttisuus, katolilaisuus, "hindu-buddhalaisuus", paikalliset heimouskonnot Kieli
Virallinen kieli on indonesia (bahasa indonesia, malaijin kielen eräs muoto). Lisäksi noin 300 eri kieltä, jotka kuluvat austronesialaisten kielten perheeseen, joista suurimpia kieliä ovat jaava ja sundan kieli. Muita hallitsevia kieliä ovat mm. bali, batak, makassar ja minangkabau. Aikaero
Talvella Jaava: Suomen aika +5 t. Bali: Suomen aika +6 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot Helsinki – Singapore, Denpasar (Bali) – Helsinki (koneenvaihto meno- ja paluulennolla Amsterdamissa), muut lennot ja kuljetukset ohjelman mukaan, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Huom! Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.

Huom. Vuoden 2018 lähdöillä hotellitiedot poikkeavat luettelossa mainituista hotelleista ja hotellit Balilla ovat:

Puri Bagus Lovina (3*), Lovina

Alaya Ubud (5*), Ubud

Segara Village (4*), Sanur

Valuutta

Singaporen dollari (SGD)
Malesian ringgit (MYR)
Brunein dollari (BND)
, myös Singaporen dollarit ovat käypää valuuttaa Bruneissa.
Indonesian rupia (IDR)

Kannattaa vaihtaa (pankissa tai Forexissa) jonkin verran eri maiden valuuttoja jo ennen matkaa, jottet heti maahan saavuttuasi joudu etsimään pankkiautomaattia tai rahanvaihtopaikkaa. Ota muu käteinen matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä ainakin hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa ja pankkiautomaateista voi tehdä käteisnostoja.

Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Ilmasto Kaakkois-Aasiassa lähellä päiväntasaajaa on trooppinen monsuuni-ilmasto ja ilman suhteellinen kosteus on korkea. Päivän ylin lämpötila on pääsääntöisesti 30 asteen ja alin 22 asteen paikkeilla. Sateita saadaan ympäri vuoden, mutta ne ovat tropiikissa usein lyhytkestoisia, joskus rankkojakin, kuurosateita ilta- ja yöaikaan.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukaan kannattaa pakata kevyitä, ilmavia puuvillavaatteita ja joku lämpimämpi pusero, villatakki tai vastaava sisämaan, korkeampien paikkojen viileämpiä iltoja ja aamuja varten. Sadekuuroihin kannattaa varautua kevyellä sadeviitalla (jonka alle saa myös kameran ja kiikarit helposti suojaan sateelta) tai -takilla. Pieni, kokoonmenevä sateenvarjo voi myös olla käytännöllinen. Temppeleissä, muissa pyhissä paikoissa ja hallinnollisissa rakennuksissa vieraillessa sekä miesten että naisten pitää pukeutua olkapäät ja polvet peittävään vaatetukseen. Sandaalit tai vastaavat ovat matkalla käytännölliset, koska temppelihin ja koteihin mennessä kengät riisutaan, mutta ota mukaan myös sisäänajetut, umpinaiset, pitäväpohjaiset kävely- tai urheilukengät kävelyretkille sademetsässä ja kaupungeissa.

Ota lisäksi mukaan aurinkolasit, aurinkosuojavoide ja auringolta suojaava päähine sekä hyttyskarkote.

Sähköpistokkeet ovat usein brittiläistä, commonwealth-mallia (kolme piikkiä). Ota mukaan adapteri, ainakin jos tarvitset sähköä kameran ja puhelimen akkujen lataamiseen.

Huom!

Huomioitavaa kaupunkikierroksella Bruneissa:

* Ei-muslimit eivät pääse sisään moskeijoihin torstaisin ja perjantaisin tai uskonnollisten juhlien aikaan. Jos vierailu osuu tällaiseen ajankohtaan, vierailemme vain moskeijan ulkopuolella olevassa puutarhassa ja näemme moskeijaa ympäröivän alueen.
* Valokuvaus ei ole sallittua sisällä moskeijassa ja Royal Regalia -museossa.
* Moskeijavierailulla naispuolisten vierailijoiden on käytettävä mustaa huivia, joita on lainattavissa moskeijan sisäänkäynnin luota.
* Kengät riisutaan ennen moskeijaan ja Royal Regalia -museoon menoa.
* Suosittelemme retkelle kenkiä, joissa ei ole korkoa, koska retki sisältää mm. lyhyen kävelyn Kampong Ayerin vedenpäälle rakennetun kylän puulaitureilla.

Muuta

Malesian ja Indonesian sisäiset lennot sekä lennon Bruneista Indonesiaan varaa paikallinen yhteistyökumppanimme ja TEMA-opas jakaa lentoliput matkan aikana. Huomaa, että maiden sisäisillä lennoilla koneen ruumassa kuljetettavaa, kirjattavaa matkatavaraa saa yleensä olla korkeintaan 20 kg painava matkalaukku ja käsimatkatavaran paino saa olla enintään 7 kg.

Pidä matkapäiväkirja/matkaohjelma helposti saatavilla lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jotta voit näyttää matkasuunnitelman ja oleskelujen keston.

Tietyt, paikalliset juhlapäivät, erityisesti kiinalainen uusi vuosi (16.2.2018), Ramadanin päättyessä vietettävä Idul Fitri (15.-16.6.2018) ja Nyepi eli balilainen uusi vuosi (17.3.2018), voivat aiheuttaa matka-ajankohtaan osuessaan muutoksia matkaohjelmaan.

Lue lisää Singaporesta, Malesiasta, Bruneista ja Indonesiasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose