Malesia ja BorneoMatka orankien ja nenäapinoiden luo

Malesialla on uskomattoman paljon tarjottavanaan. Lähes kahden viikon pituisella matkallamme ehdit kokea paratiisillisia pikkusaaria, sademetsiä ja vilkkaita kaupunkeja. Näemme muun muassa Kuala Lumpurin Chinatownin, Melakan historiallisen keskustan ja Borneon. Suurella Borneon viidakkosaarella vierailemme orankien kuntoutuskeskuksessa ja teemme unohtumattomat venesafarit Kinabatanganjoella.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Malesia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 14 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kaupunkikävely Kuala Lumpurissa
 • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
 • Venesafari Kinabatanganjoella
 • Mount Kinabalun kansallispuisto
 • Tunku Abdul Rahman Marine Park

Päiväohjelma
Talvi 2020 (lähtö: 16.2.)

Päivä 1 – Matka alkaa

Reittilento lähtee illansuussa Helsingistä kohti Kuala Lumpuriin ja suuri seikkailumme voi alkaa.

Päivä 2 – Saapuminen Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin
Lento laskeutuu Kuala Lumpurin uudenaikaiselle lentokentälle, jossa Tema-opas on vastassa, ja lähdemme yhdessä lentoasemalta bussilla kohti Kuala Lumpurin (lyhyesti KL) keskustaa ja hotellia, jossa vietämme matkan ensimmäiset kolme yötä. KL on eloisa kaupunki, jolla on rikas ja värikäs historia, ja siihen on helppo ihastua. 

Illalla kokoonnumme yhteiselle tervetuloillalliselle ja Tema-oppaalla on tilaisuus kertoa maasta ja ohjelmasta, joka sinua odottaa.

Päivä 3 – Petronas Towers ja historiallinen keskusta
Petronas Twin Towersin pilvenpiirtäjät ovat lähes pakollinen nähtävyys Kuala Lumpurissa ja siksi mekin suuntaamme retkemme sinne heti aamiaisen jälkeen. Sen jälkeen suuntaamme modernilla monorail-junalla, jonka raiteet kulkevat pylväiden päällä autoliikenteen yläpuolella, Kuala Lumpurin historialliseen keskustaan ja aloitamme opastetun kävelyretken malaijien tärkeimmältä maamerkiltä Dataran Merdekalta eli Itsenäisyyden aukiolta, jolla itsenäisen Malesian oma lippu nostettiin ensi kertaa salkoon 31. elokuuta 1957.   

Kävelemme ohi Central Marketin, jolla myytiin aikoinaan meren antimia – nyt täällä kaupataan käsitöitä kaikkialta Malesiasta ja järjestetään tapahtumia. Sze Yah -temppelin kohdalla saavumme Chinatowniin, jonka markkinoilla on helppoa ja mukavaa shoppailla. Kaupungin uuden osan arkkitehtuuri on hyvin länsimaalaisvaikutteista, mutta historia ja paikallinen malesialainen elämäntapa ovat heti kulman takana. Nautimme kävelyretken aikana yhteisen lounaan Chinatownin viihtyisässä pikkuravintolassa.

Sinulle jää myös hieman omaa aikaa tutkia kaupunkia tai nauttia olosta hotellin uima-altaalla ennen kuin illalla tapaamme uudelleen illallisella.

Päivä 4 − Batu-luolat, lehtiapinoita ja tulikärpäsiä
Aamupäivä on varattu omille tutkimusretkille Kuala Lumpurissa. Nautittuasi lounaan jossain kaupungin erinomaisessa ravintolassa on aika kokoontua jälleen. 

Päivämme jatkuu iltapäivä- ja iltaretkellä. Matkaamme ensin mystisille Batu-luolille, jotka ovat hindujen pyhä paikka. Luolien sisällä on vaikuttava temppeli, joka on omistettu apinakuningas Hanumanille. Päästäksemme itse temppelille on meillä ensin jonkin verran rappusia kiivettävänä. Reittimme varrella viihtyvät hyvin myös apinat.

Tinalla on ollut merkittävä rooli Malesian historiassa ja tänään tutustumme lähemmin tinan saloihin.

Melawati Hiilsiltä näemme Selangor-joen ja sen varrelle sijoittuvia kalastajakyliä. Täälläkin viihtyvät apinat. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä näemme sekä lehtiapinoita että marakatteja. Nautittuamme maukkaan illallisen vesistön läheisyydessä, teemme veneretken Selangor-joella. Illan pimeyttä tuntuvat hallitsevan tulikärpäset joen varrella.

Päivä 5 – Melaka, peranakan-lounas ja jokiristeily
Tänään jätämme pääkaupungin ja suuntaamme etelään portugalilaisten vanhaan linnakkeeseen, Melakaan (kuten Malakkan nimi nyt virallisesti kuuluu kirjoittaa). Sen vanha kaupungin ydin on kulttuurien historiallinen sulatusuuni, joka on vuodesta 2008 ollut mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Tutustumme kaupunkiin lähemmin sekä bussin kyydissä että jalkaisin ja teemme myös jokiristeilyn Melakajoella. Näemme St. Paulin kirkon rauniot ja Malesian vanhimman kiinalaisen temppelin ja poikkeamme mielenkiintoiseen Baba & Nyonya -museoon.  

Lounaalla saamme tutustua seudun omaan ruokakulttuuriin. Sitä kutsutaan nimellä peranakan ja siinä on paljon vaikutteita kiinalaisesta keittiöstä.

Illalla sinulla on vielä omaa aikaa ja voit lähteä kävelylle Jonkers Streetille, jonka varrella on paljon antiikkiliikkeitä. Jonkers Streetin iltaelämä on vilkasta ja voit herkutella ruokakojujen erikoisuuksilla tai syödä illallisen jossakin alueen tavallisista ravintoloista.

Päivä 6 – Lento Borneolle ja kaupunkikierros Sandakanissa
Varhain aamulla jätämme Melakan taaksemme ja suuntaamme lentokentälle jatkaaksemme matkaa Borneon saarelle Sabahin osavaltioon, joka sijaintinsa vuoksi tunnetaan myös lisänimellä ”The land below the wind”. Se jää nimittäin pyörremyrskyvyöhykkeen eteläpuolelle. Saavumme Sandakaniin lounasaikaan ja ajamme lentokentältä siirtomaatyyliseen English Tea Houseen lounaalle ennen kuin ryhdymme tutustumaan tarkemmin Sandakaniin. 

Myöhemmin iltapäivällä majoitumme hotelliimme Sandakanin sydämessä. Hotelli sijaitsee sataman lähellä Waterfront Promenadella ja hotellista on suora käynti Harbour Square -ostoskeskukseen.

Päivä 7 – Orankeja, karhuja ja yösafari
Tänään ohjelmassa on toinen aikainen herätys, kun suuntaamme bussilla Sandakanista kohti Bilitiä. Päivän varsinainen ohjelma alkaa tutustumisella Sepilokin orankien kuntoutuskeskukseen. Voit kävellä trooppisessa sademetsässä pitkin kävelysiltaa jonkin verran maanpinnan yläpuolella katselemassa eri syistä huostaan otettuja (muun muassa laittomasti pyydystettyjä tai vammautuneita) orankeja, jotka saavat täällä parasta mahdollista hoitoa voidakseen jälleen sopeutua elämään luonnossa.

Voit halutessasi osallistua orankien suojeluun itsekin adoptoimalla orangin. Saat adoptoinnista todistuksen sekä adoptoimasi orangin kuvan ja historian. Sen lisäksi saat kaksi kertaa vuodessa raportin siitä kuinka "oma" orankisi jakselee. Lue lisää adoptoinnista täältä.

Alkuvuodesta 2014 avattiin Sepilokin vehreässä ympäristössä toinenkin keskus, jossa vierailemme. The Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC) huolehtii aiemmin laittomasti vankeudessa pidetyistä malaijikarhuista. Keskuksessa karhut saavat elää turvallisessa ympäristössä samalla kun keskus tekee tutkimusta ja jakaa tietoa siitä, kuinka nämä maailman pienimmät karhut elävät ja pärjäävät luonnossa. 

Päivämme jatkuu Borneon upeissa maisemissa ja pian vaihdamme bussin jokiveneeseen. Päämäärämme on Bilit Kinabatanganjoen varrella. Majapaikkanamme on seuraavan kolmen yön ajan pilarien varaan rakennettu lodge, joka sulautuu hienosti ympäristöönsä. 

illallisen jälkeen lähdemme vielä veneellä joelle yösafarille.

Päivä 8 – Safari ja patikka Kinabatanganjoella
Lintuja on täällä todella paljon, muun muassa kahdeksan lajia sarvinokkalintuja – jokin niistä saattaa herättää sinut aikaisin aamulla. Lähdemme jo aamukuudelta veneretkelle, josta taivaanrannan dramaattiset värinvaihdokset auringon noustessa ja värikkäät linnut tekevät taatusti ikimuistoisen. Näemme todennäköisesti tyylikkäitä haikaroita, erilaisia kuningaskalastajia sekä alueelle tyypillisiä pitkänokkaisia mehiläissyöjiä – ja lintujen ohella krokotiileja, joita toisinaan tulee rantakiville paistattelemaan aamuauringon lämmössä. Palaamme lodgeen aamiaiselle noin puolentoista tunnin veneajelun jälkeen.

Aamupäivällä teemme myös lyhyehkön viidakkopatikan tutkiaksemme erityisesti lähiseudun kasvillisuutta, mutta myös meille vieraita hyönteisiä ja sammakoita. 

Iltapäivällä palaamme vielä joelle eläimiä katselemaan. Kinabatanganjoki on Borneon suurin villieläinkeskittymä, ja täällä näkee varmasti ainakin gibboneja ja makakeja. Kääpiönorsu on paljon harvinaisempi näky, mutta oudonnäköisiä nenäapinoita saattaa hyvinkin nähdä luonnonvaraisina. 

(WWF:llä on käynnissä projekti Kinabatanganjoen luonnon säilyttämiseksi ja jokivarren eläimistön elinolosuhteiden palauttamiseksi. Lue lisää projektista: WWF Corridor of Life.)

Päivä 9 – Lepakkoja ja jokivarren ihmisiä
Tänä aamuna lähdemme Batu Tuluqin luolaan, joka sijaitsee yksinäisen kalkkikivivuoren sisällä. Tämä luonnon taideteos kuuluu Labangin kalkkikivimuodostelmiin, joiden lasketaan syntyneen 20–25 miljoonaa vuotta sitten. Luolaa on käytetty 500–900 vuotta sitten hautapaikkana ja sieltä on löytynyt ainutlaatuista kulttuuriperintöä.

Päivän aikana käymme myös Bilitin kylässä ja tapaamme orang sungei -heimon jäseniä. Orang sungei tarkoittaa malajiksi joen kansaa. Heimo on yksi Sabahin monista etnisistä vähemmistöistä ja sen kulttuuri ja historia on hyvin mielenkiintoinen.

Iltapäivällä teemme vielä retken yhden luolan suuaukon luo nähdäksemme, kuinka lepakot lähtevät illan härärässä pyydystämään ruokaa. Pimeän tultua palaamme takaisin lodgeen päivälliselle ja kunnon yöunille sademetsän äänien keskellä.

Päivä 10 – Quailey's Hill
Lähdemme nyt joen ja sen eläinten parista Sabahin keskiosiin, ja tutustumme Sandakanin traagisten 1940-luvun kuolemanmarssien historiaan kumpuilevassa sisämaassa Quailey’s Hillin luona. Japanilaiset valtasivat alueen toisen maailmansodan aikana ja pakottivat tuhansia sotavankeja järjettömille marsseille läpitunkemattoman sademetsän läpi. Mukaan joutui paikallisväestön lisäksi yli kaksituhatta vangiksi jäänyttä liittoutuneiden sotilasta, joista henkiin jäi vain kuusi. 

Pysähdymme matkan varrella vielä Tagal Moroli -joen rannalla, jossa voit kokeilla luonnonmukaista jalkahoitoa: tyynehkössä vedessä voi kahlata samalla kun kalat napsivat kuollutta ihosolukkoa jaloista ja sääristä – se tuntuu mukavalta, mutta saattaa vähän kutittaa.

Päivän aikana tutustumme Mount Kinabalun kansallispuistoon, jossa Kaakkois-Aasian korkein vuori Kinabalu kohoaa 4 095 metrin korkeuteen. Alue on kasvitieteilijän paratiisi: orkidealajeja on yli 1 500 ja rhododendronlajeja 26 – ja lintulajejakin yli 300. Teemme kansallispuiston kasvitieteellisessä puutarhassa, kaiken sinne kootun kasvillisuuden keskellä, linnunlaulun säestyksellä noin tunnin mittaisen kävelyn. Vaikka kävelyreittimme on noin 1 600 m korkeudessa, se ei ole kovin vaativa. Kivet ja paikoin savinen polku voivat kuitenkin olla liukkaita ja suosittelemmekin kävelylle umpinaisia kenkiä, joissa on pitävä kumipohja.  

Päivän pääpäärämme on osavaltion moni-ilmeinen pääkaupunki Kota Kinabalu, jonne majoitumme kiertomatkamme kolmeksi vimeiseksi yöksi korkeatasoiseen 5 tähden hotelliin.

Päivä 11 – Tunku Abdul Rahman Marine Park
Tämän päivän vietämme Tunku Abdul Rahman Marine Parkissa. Alue on tunnettu kirkkaista vesistään ja kauniista koralliriutoistaan, ja saat päivän aikana tilaisuuden uida ja snorklata (snorklausvarusteet eivät sisälly matkan hintaan).  

Rayasaarella käymme Marine Ecology Research -keskuksessa, jossa saat kuulla enemmän siitä, mitä pinnan alta löytyy. Opimme myös tunnistamaan merikurkun ja muita eksoottisia meren otuksia ns. "touch-poolin" avulla.

Päivä 12 – Rantalomaa
Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa ennen illan matkanpäätösillallista. Voit nauttia auringosta ja sulatella matkan vaikutelmia omin päin. 

Päivä 13 – Lähtö Borneolta
Sinulla on vielä omaa aikaa siihen asti, kun lähdemme iltapäivällä kohti Kota Kinabalun lentokenttää. Lennämme ensin Kuala Lumpuriin, josta koneenvaihdon jälkeen matkamme jatkuu kohti Helsinkiä. 

Päivä 14 – Kotiinpaluu
Lento saapuu Helsinkiin. Suuri seikkailumme Malesiassa on tullut päätökseensä ja haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Kuala Lumpur
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 9 lounasta
• 7 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Kuala Lumpur. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Lento saapuu Kuala Lumpuriin. Bussikuljetus lentoasemalta hotelliin noin 60 km. TervetuloIllallinen. Kolme hotelliyöpymistä keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa Kuala Lumpurissa.

Päivä 3
Retki sisältäen käynnin Petronas Twin Towersissa ja kaupunkikävely. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Iltapäivä- ja iltaretki Batuluolille, Melawati Hillsille ja Selangor-joelle. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 5
Kuala Lumpur – Melaka, bussi noin 160 km. Kaupunkikierros Melakassa. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Melakassa.

Päivä 6
Bussikuljetus Melaka – lentokenttä (KLIA). Lento Sandakaniin (noin 2 t 45 min), kaupunkikierros Sandakanissa. Bussimatkat yhteensä noin 90 km. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Sandakanissa.

Päivä 7
Sandakan – Bilit, bussi noin 100 km. Tutustuminen Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centreen ja Bornean Sun Bear Conservation Centreen. Yösafari veneellä. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme yöpymistä lodgessa Kinabatanganjoella.

Päivä 8
Aamu- ja iltapäiväsafarit joella veneessä. Viidakkopatikka. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Retki kalkkikiviluolille ja käynti paikallisessa kylässä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 10
Bilit – Kota Kinabalu, bussi noin 350 km. Quailey's Hill ja "Fish Spa". Aamiainen ja lounas. Kolme hotelliyöpymistä Kota Kinabalussa.

Päivä 11
Päiväretki Tunku Abdul Rahman Marine Parkiin. Aamiainen ja lounas.

Päivä 12
Rantalomaa, ei yhteistä ohjelmaa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 13
Omaa aikaa lähtöön saakka. Lento Kota Kinabalu – Kuala Lumpur ja edelleen Kuala Lumpurista Helsinkiin. Aamiainen. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 14
Kiertomakamme monikulttuurisessa Malesiassa lähenee loppuaan. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen mielenkiintoiseen TEMA-matkojen maailmaan. Lento saapuu Helsinkiin.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Malesia

Asukasluku 27,5 milj.
Pinta-ala 329 847 km²
Uskonto
Muslimeja sekä vähemmistöinä hinduja, sikhejä, kristittyjä, buddhalaisia ja konfutselaisia.
Valuutta
Ringgit (MYR)
Kieli
Malaiji (bahasa malaysia) on virallinen kieli, kiina on suurin vähemmistökieli ja englantia käytetään yleisesti liike-elämän kielenä
Aikaero
Talvella Suomen aika +6 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Kuala Lumpur, kotimaanlennot Kuala Lumpur – Sandakan ja Kota Kinabalu – Kuala Lumpur, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Huom!
Muista ilmoittaa täydentävät matkustajatiedot Minun matkani -sivulla ja tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.

Valuutta

Malesian ringgit (MYR)

Käteistä valuuttaa kannattaa vaihtaa kotimaassa ennen lähtöä ainakin pieni summa ensimmäisiä päiviä varten, jottet heti saavuttuasi joudu etsimään pankkiautomaattia tai rahanvaihtotoimistoa. Muutoin käteistä voi ottaa matkakassaan euroina.

Yleisimmät kansainväliset luottokortit käyvät monissa paikoissa maksuvälineeksi ja niillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista. Pidä luottokortistasi hyvää huolta!

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaan kannattaa varata rahaa muita aterioita, ruokajuomia (myös yhteisten aterioiden), virvokkeita, juomarahoja ja matkamuistoja varten.

Juomaraha

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 200 MYR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Malesiassa on kesä ympäri vuoden. Ilmasto on trooppisen lämmin ja lämpötila vaihtelee yleensä 21 ja 32 asteen välillä. Korkeammalla Kinabaluvuorella on aamuisin ja iltaisin on viileää (jopa 12–14 astetta) ja lämpimällä yöpuvulla, takilla tai pusakalla voi olla käyttöä. Huomaa myös, ettei hotelleissa ole lämmitystä.

Päiväntasaajalla esiintyy säännöllisesti vuosittain monsuunisateita, lounaisosassa Malesiaa yleensä huhtikuusta lokakuuhun ja koillisosassa lokakuusta helmikuuhun. Borneolla, jossa vallitsee trooppinen ilmasto ympäri vuoden ja jossa sateisin kausi on toukokuusta lokakuuhun, sää kuitenkin vaihtelee alueittain. Useimmiten sadekuurot ovat kuitenkin lyhyitä iltapäiväkuuroja. Sabahin provinssissa on suhteellisen vähäsateista tammikuusta maaliskuuhun.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukaan kannattaa pakata kevyitä, ilmavia puuvillavaatteita. Sadekuuroihin kannattaa varautua kevyellä sadeviitalla (jonka alle saa myös kameran ja kiikarit helposti suojaan sateelta) tai -takilla. Pieni, kokoonmenevä sateenvarjo voi myös olla käytännöllinen. Malesia on muslimimaa ja temppelivierailuilla sekä miesten että naisten pitää pukeutua olkapäät ja polvet peittävään vaatetukseen. Sandaalit tai vastaavat ovat matkalla käytännölliset, mutta ota mukaan myös sisäänajetut, umpinaiset, kumipohjaiset kävely- tai urheilukengät kävelyretkille sademetsässä ja veneeseen nousua ja siitä poistumista varten.

Ota lisäksi mukaan kiikarit ja taskulamppu.

Sähköpistokkeet ovat brittiläistä, commonwealth-mallia (kolme piikkiä). Ota mukaan adapteri, ainakin jos tarvitset sähköä kameran ja puhelimen akkujen lataamiseen.

Muuta

Lennot Kuala Lumpur – Sandakan ja Kota Kinabalu – Kuala Lumpur varaa paikallinen yhteistyökumppanimme. Tema-opas jakaa lentoliput matkan aikana. Lennoilla käytettävä lentoyhtiö vaihtelee, mutta varaudu siihen, että kirjattavaa, koneen ruumassa kuljetettavaa matkatavaraa saa olla korkeintaan 20 kg per matkustaja.

Jotkut Malesian tavat ovat tuttuja, jotkut vieraampia. Juuri siksi Malesia onkin mielenkiintoinen matkakohde. Suomalaista täsmällisyyttä ei täällä noudateta, mutta tuttua on kenkien riisuminen kylään tullessa. Moskeijaan mennessä kenkien riisuminen on tietysti pakollista. Jos syöt jotain ilman ruokailuvälineitä, muista käyttää oikeaa kättä, sillä vasen käsi on muslimikulttuurin mukaan likainen (sitä käytetään käydessä toiletissa). Huomaa myös, ettei kaikissa ravintoloissa tarjoilla alkoholia. 

Musiikki ja liikenne ovat joskus äänekkäitä, mutta yleisesti ottaen malajit ovat hillittyjä ja kehonkieleltään pidättyväisiä. Äänen korottamisesta ja käsien heiluttelusta ei kiistatilanteessa ole siis mitään hyötyä tässä maassa.

Lue lisää Malesiasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Malesian matkailutoimiston virallisilta nettisivuilta www.tourism.gov.my.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma
 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.