Kenian safari ja MombasaMasai Marasta Mombasan rannoille

Kenian safarilla näet Masai Maran ruohosavannit, Nakurun vaaleanpunaiset flamingot ja Mombasan valkeat rannat. Matka alkaa Nairobissa käynnillä Karen Blixenin maatilalla, ja sitten suuntaamme kohti safariseikkailua. Odotettavissa on suuria elämyksiä jeepin kyydissä: kansallispuistoissa on mahdollisuus bongata The Big Five ja paljon muita luontodokumenteista tuttuja eläimiä ja maisemia. Matkan päätteeksi vietät muutaman päivän rantalomaa Mombasan kauniin valkoisella rannikolla.Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kenia

Matkatyyppi: Safarimatka

Matkan pituus: 13 päivää

Ryhmän koko: 16-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

 • Vaellussafari Crescentin Saarella
 • Jeeppisafari ja erinomainen mahdollisuus nähdä The Big Five
 • Kolme leppoisaa päivää Mombasan valkeilla rannoilla
 • Masai Maran ruohosavannit
 • Nakurun suolajärvi

Päiväohjelma
Talvi 2019-2020 (lähtö: 30.10.2019)

Päivä 1 − Matka Keniaan alkaa
Matka Helsingistä Nairobiin alkaa.

Päivä 2 − Nairobi ja retki Karen Blixenin tilalle
Perillä Jomo Kenyatta International -lentokentällä tapaat passi-, viisumi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen Tema-oppaan ja lähdemme kohti hotellia, joka sijaitsee lyhyehkön matkan päässä Nairobin keskustassa. Päivän aikana teemme retken Karen Blixenin tilalle. Karen Blixen oli 1920-luvulla elänyt tanskalainen kirjailija. Hänen kirjoihinsa, Out of Africa, Varjoja ruohikolla ja Letters from Africa perustuu menestyselokuva “Minun Afrikkani”. Juuri tällä tilalla kuvattiin osa elokuvasta, joka kertoo hänen omasta elämästään Afrikassa. Jättäessään Afrikan Karen Blixen luopui huonekaluistaan, mutta monet niistä ollaan onnistuttu saamaan takaisin tilalle. Täällä pääsemme tunnustelemaan, millaista elämä oli siirtomaa-ajan Itä-Afrikassa. Päivän ohjelmassamme on myös tutustuminen kirahvien suojelukeskukseen. Kirahvi on Afrikassa luonnonvaraisena elävä sorkkaeläin ja korkein maanisäkäs. Kirahvit, joita tapaamme tänään, kuuluvat alalajiin, jonka nimi on Rothschildinkirahvi. Myöhemmin safarimme aikana mitä suuremmalla todennäköisyydellä näemme Masai-alalajiin kuuluvia kirahveja. Uhanalaisluokituksen mukaan kirahvit luokitellaan ryhmään vaarantunut, sillä sen kannat ovat romahtaneet 30 vuodessa. Lajien eriytymisen johdosta määrän pieneneminen on entistä suurempi uhka lajin häviämiselle täysin.

 “Tuntisinpa laulun Afrikasta, kirahvista sekä sen selässä lepäävästä Afrikan uudestakuusta, pelloilla olevista auroista ja kahvinpoimijoiden hikisistä kasvoista, tunteeko Afrikka laulun minusta? Väreileekö ilma tasankojen yllä väreissä joihin olen puettu, tai nimeävätkö lapset leikkinsä minun mukaani? Heittääkö täysikuu minun muotoiseni varjon soratielle, tai etsivätkö Ngon Hillsin kotkat minua?

”Ote Karen Blixenin romaaneihin perustuvasta elokuvasta “Minun Afrikkani”.

Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 3 − Vaellussafari Crescentin Saarella
Aikaisin aamulla on aika jättää värikäs Nairobi ja lähdemme kohti Kenian maaseutua. Maisemat muuttuvat dramaattisesti saapuessamme kohti suurta ja jyrkkää Great Rift -laaksoa. Päämääränämme on Naivasha-järvi, joka on makean veden järvi. Järvellä teemme veneretken ja saamme tilaisuuden ihailla fantastista lintujen elämää, josta järviseutu voi ylpeillä, samoin kuin suurella virtahepoyhdyskunnallaan. Crescentin Saarella jätämme veneen ja jatkamme tutustumista vaikuttavaan Kenian luontoon jalkaisin. Tämä on yksi niistä harvoista paikoista Itä-Afrikassa, jossa voimme tehdä näin. Kävelemme seepralaumojen, gnuiden, gasellien ja kirahvien kanssa samalla maaperällä. Täällä ei ole aitoja, eikä myöskään petoeläimiä. Nyt voit helposti kuvitella olevasi keskellä ”Sinun Afrikkaasi”. Taaksemme muodostaa kauniin silhuetin Mount Longonot, sammunut tulivuori, jonka korkein kohta sijaitsee 2 800 m merenpinnan yläpuolella.

Päivä 4 − Safari Nakuru-järven kansallispuistossa
Tänään on vuorossa kokopäiväretki Nakuru-järven kansallispuiston alueelle. Järvi peittää noin kolmanneksen puistosta. Itse puisto tunnetaan ennen kaikkea flamingoistaan, jotka ajoittain ”värjäävät” Nakuru-järven vaaleanpunaiseksi. Sekä kasvillisuus että maasto ovat monimuotoista – kansallispuistossa on tunnistettu noin 500 eri kasvilajia. Ruohot, rämeet, kalliovuoret ja akaasiametsät ovat osa kansallispuistoa. Vaaleanpunaisten flamingojen lisäksi kansallispuisto on runsaslukuisen sarvikuonoyhdyskunnan asuinpaikka. Päivän aikana saatat nähdä Leijonakuningas-elokuvissa esiintyvän Pumban eli pahkasian ja mikäli meillä on hitusen onnea matkassa, meille voivat näyttäytyä myös leopardi ja leijona. Muita Nakurun suolajärven alueen eläimiä, jotka mahdollisesti tulevat tervehtimään meitä, ovat vesiantiloopit, puhvelit, impalat ja jo meille tutut, niin ylväät kirahvit. Päivän aikana nautimme maukkaan lounaan lodgessa, josta näkymät kantavat yli tämän kauniin järven. Monien uusien kokemusten rikastuttamina otamme suunnan kohti Naivishaa, jossa nautimme illallisen. Tyytyväisinä kaikista päivän antimista on koettanut nukkumaanmenon aika ja pienen jännityksen täyttäessä ilmapiirin odotamme malttamattomina seuraavia päiviä ja niiden mukanaan tuomia uusia seikkailuja.

Päivä 5 − Kohti Masai Maraa
Aamiaisen jälkeen matkaamme kohti Masai Maran ruohosavannia, jota kirjaimellisesti riittää silmän kantamattomiin saakka. Kaikista suojelualueista Keniassa Masai Maran kansallispuistolla on tarjottavanaan eniten villiä luontoa, josta pääsemme nauttimaan tulevien päivien myötä. Alue on jaettu kahteen suureen osaan. Itse kansallispuisto koostuu alueesta, joka on pinta-alaltaan lähes 600 km2. Toisella, noin 1 200 km2 suuruisella alueella asuvat masait, jotka ovat itäafrikkalainen paimentolaiskansa, heidät tunnetaan yleisesti myös hurjina sotureina. Masait ovat yksi Afrikan tunnetuimmista etnisistä heimoista. Eri heimoja Afrikassa arvioidaan olevan noin 40. Masait ovat pääosin onnistuneet säilyttämään oman luonnonläheisen elintapansa ja kulttuurinsa. Masaiden arvellaan lähteneen jostakin Niilin laakson alueelta, josta he ovat vaeltaneet etelään nykyisille asuinsijoilleen parempien laidunmaiden toivossa. Masai Maran alueelle he saapuivat 1700-luvun alkupuolella. Masai Marassa viettämiemme päivien aikana vierailemme yhdessä Masai-kylässä. Täällä vietämme kaksi kokonaista päivää.

Päivä 6 – Safari Masai Marassa
Masai Mara on mitä todennäköisemmin ainoa alue, jossa nähdään tänä päivänä yhtä paljon eläimiä kuin vielä vuosikymmen sitten. Alue on myös yksi niistä harvoista, joilla näkee laumoittain ruohonsyöjäeläimiä niin kutsutun ”muuttoliikkeen” aikana. Luonnonsuojelualue tekee lähtemättömän vaikutuksen − pyöreät kukkulat, täplämäiset tiheät pusikot ja savannit, jotka tuntuvat leviävän joka suuntaan. Vaeltavat elefantit ja veikeät puhvelit eivät jää unholaan matkan jälkeenkään, mutta kun yhtäkkiä näet tielläsi leijonan, on se kokemus, jota on vaikea verrata mihinkään muuhun. Se on siis koettava itse! Masai Marassa on eniten leijonia koko Kenian alueella. Näet eri ruohonsyöjälajeja nauttivan päivittäistä ravintoaan kaikessa rauhassa, rinta rinnan, ilman minkäänlaista kilpailun tuntua ilmassa. Tähänkin löytyy oma selityksensä − eri lajit syövät erilaista ravintoa. Päivän ohjelmassamme on sekä aamu- että iltapäiväsafari. Illalla nautimme yhteisen illallisen Afrikan mystisen yön saapuessa pikku hiljaa paikalle. Illallisen ääressä on mukava muistella päivän uusia, mielenkiintoisia kokemuksia.

Päivä 7 − Kokopäiväsafari Masai Marassa
Tänään on vuorossa hieman pidempi ”game drive”. Päivän aikana nautimme retkilounaan. Matkaamme pidemmälle tällä luonnonsuojelualueella ja saavumme Marajoelle, joka virtailee myös läpi Serengetin naapurimaassa Tansaniassa. Joki on tunnettu ennen kaikkea vaikuttavana näyttämönä gnuiden ”muuttoliikkeen” aikaan Serengetin ja Masai Maran välillä. Miljoonat eläimet ylittävät joen Kenian ja Tansanian rajan tuntumassa krokotiilien ja virtahepojen uiskennellessa joessa. Nämä kaksi hienoa päivää kruunaa illallinen taivasalla, Afrikan mustassa yössä (säävaraus).

Päivä 8 − Lento Mombasaan ja rentoutumista auringon ja meren äärellä
Nyt on tullut aika jättää Masai Mara, toivottavasti matkalaukullinen ikimuistoisia kokemuksia mukanasi. Suuntaamme takaisin kohti Nairobia halki Masai-heimon maiden ja mantujen, yli Rift Valley -laakson ja läpi hedelmällisen ylämaan. Lounasaikaan saavumme Nairobin lentokentälle. Tässä vaiheessa kiittää Tema-opas sinua tästä viikosta ja matkasi jatkuu kotimaan lennolla rannikolle, jossa lomailet ominpäin. Nyt on aika nauttia Intian valtamerestä ja Afrikan auringosta. 

Mombasan lentoasemalla tapaat TEMAn paikallisen englanninkielisen edustajan joka huolehtii matkasta rantalomakohteeseen.

Päivät 9−11 Lomailua Diani Beachillä

Nämä päivät ovat varattuja rentoutumiselle Intian valtameren äärellä. Halutessasi voit osallistua kansainvälisille retkille englanninkielisen edustajan kanssa. Retkitarjonta on runsasta. Ehkäpä sinua kiinnostaa lähempi tutustuminen Mombasan värikkääseen kaupunkiin. Suosittelemme lämpimästi lisämaksullista iltaretkeä, jonka aikana näet portugalilaisten 1500-luvun loppupuolella rakentaman Fort Jesus -linnoituksen. Retkeen sisältyvän illallinen nautitaan Itä-Afrikan kiehtovan kuohuvasta historiasta kertovan ääni- ja valoshow’n kera. Silmien iloksi tarjoilijoilla on tapana pukeutua perinteisiin asuihin.

Päivä 12 − Kotimatka
Nyt on tullut kotimatkan aika ja vuorossa on bussikuljetus kohti Mombasan lentokenttää. Matka taittuu ensin Nairobiin ja sieltä kohti Helsinkiä. Nyt haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Nairobi, Mombasa–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti.
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 8 lounasta
• 10 illallista

• All-inclusive Mombasan lomakeskuksessa 
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittiento Helsinki – Nairobi, Kenya. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Nairobiin. Käynti Karen Blixenin maatilalla. Illallinen. Yöpyminen Nairobissa.

Päivä 3
Nairobi – Lake Naivasha, 90 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Laivaretki Naivashajärvellä sekä kävely Crescent Islandilla. Kaksi yöpymistä lodgessa Lake Naivashalla.

Päivä 4
Kokopäiväretki Lake Nakuruun, 150 km. Game drive Lake Nakurussa. Aamiainen, lounas sekä illallinen.

Päivä 5
Lake Naivasha – Masai Mara, 220 km. Game drive Masai Marassa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme yöpymistä lodgessa Masai Maraissa.

Päivä 6
Game drive Masai Marassa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Kokopäivä safari Masai Marassa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Masai Mara – Nairobi, 260 km. Lento Nairobi – Mombasa. Kuljetus Dian Beachille, noin 50 km. Aamiainen ja illallinen. Neljä yöpymistä Diana Beachin tuntumassa Mombasassa.

Päivät 9 - 11
Auringonotto- ja uimapäiviä. All inclusive (rajoitetusti).

Päivä 12
Diani Beach – Mombasan lentokenttä, 50 km. Bussikuljetus kentälle ja kotimatka alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 13
Saapuminen Helsinkiin.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Kenia

Asukasluku 51 milj.
Pinta-ala 582 650 km²
Valuutta
Kenian shillinki (KES)
Uskonto
Protestantteja 38 %, katolilaisia 28 %, kotimaisia uskontoja 10 %, muslimeja 10–20 % sekä muita mm. hinduja.
Kieli
Muun muassa kiswahili ja englanti.
Aikaero Talvella Suomen aika +1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Nairobi, maan sisäiset lennot ja muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa/lodgessa, TEMAn opaspalvelut safarin ajan (ohjelman 8. päivään saakka) sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita. Viisumi ei sisälly matkan hintaan.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Valuutta
Kenian shillinki (KES).

Suosittelemme, että vaihdat jo ennen matkaa valuuttaa ainakin matkan alkua varten. Valuuttaa voi vaihtaa myös Nairobin lentoasemalla heti saapumisen jälkeen. Paikallisen valuutan ajoittaisten kurssiheilahtelujen vuoksi on hyvä ottaa osa matkakassasta mukaan euroina (tai US-dollareina). Nairobissa ja Mombasassa voit myös nostaa paikallista valuuttaa tiettyjen pankkien pankkiautomaateista luottokorteilla (VISA, MasterCard, Eurocard).

Safarin aikana hintaan sisältyy täysihoito (aamiainen, lounas ja päivällinen) ja rannikolla puolihoito. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida mahdolliset muut ateriat Mombasan rannikolla, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet ja muut juomat, henkilökohtaiset juomarahat sekä matkamuistot ja tuliaiset. Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat mm. norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Juomaraha

Keniassa juomarahakäytäntö on yleinen ja juomarahat kuuluvat hyviin tapoihin.Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Yllämainitun lisäksi on tapana antaa juomarahaa autonkuljettajalle (viikon safarilla suositus on noin 50 USD/hlö).

Safari

Käytännön neuvoja safarille:
Keniassa liikumme nelivetoisilla safarijeepeillä, joissa on ikkunapaikat jeepin kaikille kuudelle matkustajalle. Jeepeissä on korotettava kattoluukku, joka avataan puistoajeluiden ajaksi, mikä helpottaa valokuvausta. TEMA-opas kiertää ajoneuvojen välillä. Huomaa, että monin paikoin pääteidenkin kunto on Keniassa huono.

Koska safarijeepissä on rajoitetusti tilaa matkatavaroille, suosittelemme safarilla käytettäväksi pehmeitä laukkuja. Ota lisäksi mukaan safarille pieni käsimatkatavarakassi/reppu.

Ota mukaan myös:
– Suojapusseja (ei muovipusseja), joihin voit pakata suojaan pölylle arkoja tavaroitasi, .
– Hyttyskarkote. Se on tarpeen iltaisin.
– Taskulamppu. Monessa lodgessa suljetaan lämmin vesi ja sähkö energiansäästösyistä tiettyinä aikoina
– Adapteri sähkölaitteita varten, koska Keniassa käytetään vielä monissa paikoissa brittityylisiä, commonwealth-mallin pistokkeita.
– Kamera, riittävästi muistikortteja, vara-akku ja laturi. Jos käytät filmikameraa, ota filmiä mukaan jo kotoa (sitä saattaa kulua runsaasti!).
– Kiikari. Hyvä kiikari, jonka suurennos on 8–10-kertainen, on usein kameraakin tärkeämpi.

Valokuvaus
Safarilla pääset näkemään villieläimiä suojelualueilla niiden oikeassa elinympäristössä. Tämä merkitsee sitä, että useimmiten niitä seurataan matkan päästä, ettei eläimiä tarpeettomasti häiritä. Kauko-objektiivi on siten välttämätön, jos aiot saada hyviä eläinkuvia: 135 mm voi riittää suuremmille eläimille, mutta pienemmille nisäkkäille ja linnuille tarvitaan 300–400 mm objektiivi.

Tapaamiesi ihmisten valokuvaaminen voi joskus olla herkkäluontoinen asia. Aikaisemmin oli jopa lailla kielletty valokuvata maasai-heimoon kuuluvia. Kysy oppaalta tarkemmin kuvaamiseen liittyvistä asioista. Yleensä on aina hyvä kysyä lupa (ja hinta) ennen kuvaamista. Univormuissa olevia henkilöitä (poliiseja, sotilaita ja puistonvartijoita) ei saa milloinkaan valokuvata.

Ilmasto

Safarilla ollaan lähellä päiväntasaajaa, joka kulkee Kenian halki. Suurin osa Keniasta on ylänköä (Nairobi sijaitsee 1 660 metriä merenpinnan yläpuolella) ja päivisin on yleensä kuuma, ja auringonpaiste on voimakasta. Yli 30 asteen lämpötilat ovat iltapäivisin melko tavallisia. Sisämaassa lämpötila kuitenkin laskee öisin ja aamuisin saattaa olla kylmä, joskus jopa alle 10 astetta. Hotellit ja talot eivät ole yhtä hyvin eristettyjä kuin kotimaassa, ja yön kylmyys saattaa tunkeutua huoneeseen. Mombasassa ja rannikolla on lämmintä ympäri vuorokauden. Päivän alin lämpötila laskee siellä harvoin alle 25 asteen.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Vaatetus

Päivän etappien aikana paras varustus on mukavat ja kestävät vaatteet. Safariajelut ovat usein pölyisiä ja hieno hiekkapöly on läpitunkevaa. Shortseja tai hametta voi yleensä käyttää päivisin, mutta ota mukaan myös pitkät housut ja pitkähihainen paita, jotka suojaavat voimakkaalta auringonpaisteelta ja hyttysiltä, sekä neulepusero, kevyt takki tai vaikkapa fleece viileitä iltoja ja aamuja varten. Pakkaa mukaan mukavat ja "sisäänajetut" kengät ja sandaalit. Muista myös auringolta suojaava päähine ja aurinkolasit sekä uima-asu, jota tarvitset lodgejen uima-altailla ja rannikolla.

Suosittelemme, että pakkaat kaikki matkalla tarvitsemasi lääkkeet mukaan lukien malarian estolääkityksen käsimatkatavaroihin. Myös vaihtovaatekerta ja esimerkiksi hammasharja sekä kamera ja kiikarit kannattaa ottaa käsimatkatavaroihin, sillä matkatavarat saattavat joutua harhateille ja saapua myöhemmin.

Muuta

Lue lisää Keniasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, maat ja alueet -osiosta.

Huom!

Muistathan siis jättää muovipussit kotiin! 

Muovipussien tuominen Keniaan ja samoin käyttäminen Keniassa on kiellettyä alkaen 28.8. 2017. Ympäristöhaittojen vähentämiseksi Kenia on asettanut ankarat rangaistukset niin muovupussien tuomiselle kuin käyttämisellekin maassa. YK:n ympäristöohjema tukee lakia, joka arvioi, että Keniassa käytettiin noin 24 miljoonaa muovipussia yhden kuukauden aikana, joista suurin osa päätyi Intian valtamereen. 

Kirjavinkki
Karen Blixen: Eurooppalaisena Afrikassa

Lue myös 
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee keltakuumerokotusta ja malarian estolääkitystä Keniaan matkustaville. Malarian estolääkitykseen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa ota hyvissä ajoin yhteyttä kotipaikkakuntasi terveyskeskukseen tai lääkäriisi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Safarimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.