Botswanan safari - täynnä elämyksiävesiputousten jylinästä unohtumattomille safareille

Lähde kanssamme unohtumattomalle safarimatkalle yhdelle maailman mahtavimmista erämaa-alueista − Okavangon suistoalueelle. Aloitamme ikimuistoisen safarimatkamme kuuluisilta Victorian putouksilta, reissun jatkuessa Zimbabwen ja Namibian kautta, kunnes saavumme unohtumattomaan Okavangoon. Matkamme taittuu bussilla, veneellä, kanootilla ja vaeltaen, huipentuen jeeppisafareihin. Tämän safarimatkan aikana näet ja koet Victorian vesiputoukset, Choben elefanttilaumat ja Okavangon rikkaan luonnon, niin kasvit kuin eläimetkin, jokiretkiä unohtamatta. Tervetuloa TEMAn ikimuistoiselle Botswanan safarimatkalle!

Tärkeää tietoa

Maat: Namibia, Botswana, Zimbabwe

Matkatyyppi: Safarimatka - Kiertomatka

Matkan pituus: 14 päivää

Ryhmän koko: 12-16 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Victorian putoukset
 • Safari ja veneretki Chobessa
 • Safari jalkaisin
 • Kanottisafari
 • Safariretki Moremissas

Päiväohjelma
2019

Päivä 1 – Matka Zimbabween ja Victorian putouksille
Matka Helsingistä kohti Zimbabwea ja Victorian putouksia alkaa. Saapuminen seuraavana päivänä.


Päivät 2–3 – Tervetuloa Victorian putouksille
Passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen toivottaa Tema-opas sinut tervetulleeksi Zimbabween. Viisumi hankitaan saapumisen yhteydessä ja maksetaan USA:n dollareina (USD 30).Lyhyen bussimatkan jälkeen majoitumme kiertomatkamme ensimmäiseen hotelliin. Tänään ehdimme vielä vierailla maailmankuuluilla Victorian vesiputouksilla, mikä on yksi Afrikan vaikuttavimmista luontokohteista ja epäilemättä myös yksi maailman suurimmista nähtävyyksistä. Paikalliset asukkaat kutsuvat putousta Mosi-oa-Tunyaksi, mikä tarkoittaa Jylisevää Sumua. Nimi onkin hyvin kuvaava, sillä tulvakauden aikana putouksista nouseva vesisumu peittää näkyvyyden lähes kokonaan. Skotlantilainen tutkimusmatkailija David Livingstone löysi putoukset ensimmäisenä ja nimesi ne Kuningatar Victorian mukaan. Englantilainen liikemies ja Kapmaan pääministeri Cecil Rhodes määräsi vuonna 1900 rakennettavaksi näköalasillan putousten väliin – aivan ensimmäisen suunnitelman mukaan siitä olisi tullut rautatiesilta. Victorian putoukset ovat yhdet suurimmista ja vaikuttavimmista putouksista, mitä luonto on luonut. Putous on noin 1.7 km leveä ja 110 m korkea. Tämä “vesinäytelmä” on tänä päivänä yksi Afrikan suurimmista nähtävyyksistä ja voi ylpeillä pääsystä Unescon maailmanperintöluetteloon jo vuonna 1989. Putousten muotoutumisesta, suorastaan dramaattisesta vesitaideteoksesta, saa kunnian Afrikan neljänneksi suurin joki, Simbesi-joki, jonka lähteet sijaitsevat Sambiassa. Simbesi virtailee useiden eri maiden halki ennen laskeutumistaan Intian valtamereen Mosambikissa, hieman pohjoiseen Beiran kaupungista, jolloin joelle on kertynyt pituutta jo noin 2500 km. Joen läheisyydessä kannattaa muistaa suojata kamera, sillä kastumisriski on suuri. Älä unohda myöskään sadevarusteita, ne voi vuokrata myös paikan päällä. Puistossa on useita näköalapaikkoja, joista voi kuvailla näitä fantastisia maisemia erilaisista näkövinkkeleistä. Illan koittaessa nautimme yhteisen tervetuloillallisen.Toinen päivä on varattu omille aktiviteeteille. Ehkäpä haluat rentoutua hotellin uima-allasalueella ja ihailla hotellin puutarhaa. Lähistöltä löytyy myös useita mielenkiintoisia markkinoita, jotka myyvät erilaisia paikallisia afrikkalaisia käsitöitä. Kenties haluat kokeilla koskenlaskua (kumivene) Simbesi-joella – tai miltä kuulostaisi maisemien ihailu ilmasta käsin helikopteriajelulla? Tema-opas kertoo mielellään myös muista aktiviteettimahdollisuuksista. Saat tietoa ylimääräisistä retkistä ja muista aktiviteeteista jotka eivät sisälly matkaohjelmaan tämän matkan Hyvä tietää -osiosta.

Päivät 4–5 – Elefantteja ja jokisafari
Seikkailumme jatkuu tänään Botswanassa – Tervetuloa Botswanaan! Ylitettyämme Kazangulanin raja-aseman, matkamme jatkuu kohti Chobe-jokea ja lodgea, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä. Choben kansallispuistolle ominaisia piirteitä ovat rehevät tasangot ja tiheät tiikkimetsät. Joki on antanut nimen koko alueelle ja luo edellytykset valtavan rikkaalle luonnolle eteläisessä Afrikassa. Chobe-joki on luonnollinen veden lähde niin elefanteille kuin puhveleillekin kuivan kauden aikana. Missään muussa Afrikan kansallispuistossa ei ole yhtä suurta elefanttikeskittymää kuin täällä. Palaamme lodgealueelle iltapäivällä ja tämän jälkeen sinulla on vapaa-aikaa aina yhteiseen illalliseen saakka. Lodgemme ovat varustettuja kaikilla mukavuuksilla, mukaan lukien uima-allas. Seuraavana päivänä, aikaisin aamulla, pääsemme nauttimaan safarista, jonka teemme avojeepeillä. Iltapäivällä on vuorossa jokisafari Chobe-joella. Afrikan auringonlaskut ovat lähes taianomaisia, toinen toistaan upeampia. Jännityksellä odotamme millaista auringonlaskua saamme ihailla tänä iltana Afrikan hiljalleen pimentyessä.

Päivä 6 – Unelma, joka jäi vesiputouksen alle
Tänään jätämme Botswanan hetkiseksi ja suuntaamme kohti Namibiaa ja Caprivia. Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia, mutta rajalla kannattaa varautua jonottamaan hetkisen verran. Chobe-joki vaihtaa nimeään useamman kerran ennen kuin se saavuttaa Zambesi-joen Namibiassa. Virratessaan Namibiasta Angolaan kutsutaan jokea Kwando-joeksi. Kartasta voimme havaita Caprivin (nykyinen Sambesi), joka ikään kuin työntyy kapeana kiilana Namibian koillisosasta itään Sambian ja Botswanan välistä Sambesi-joelle, aina Zimbabwen rajan tuntumaan saakka. Kaiken tämän takana on siirtomaapolitiikka. Saksan keisarikunta valtasi alueen 1890 ja nimesi sen Capriviksi Saksan valtakunnankansleri Leovon Caprivin (1890-1894) mukaan. Tarkoitus oli niin taloudellinen kuin poliittinenkin. Caprivi liitettiin alueena Saksan Lounais-Afrikkaan, ajatuksella, että Caprivin kautta saataisiin yhteys Sambesi-jokeen ja sitä kautta edelleen Saksan hallitsemaan Tanganjikaan (Tansania) ja Intian valtamereen. Sambesi-jokea pitkin ei kuitenkaan päästy esteittä Tanganjikaan koska reitille osui jotain suurta ja upeaa, eli Victorian vesiputoukset. Näin Namibia sai itselleen palan maata, joka eroaa näyttävästi maan muista osista. Se voi ylpeillä valtavalla vesimäärällä, vihreydellä ja vehreydellä, kasveilla ja eläimillä. Yövymme yhden yön Caprivissa, Kwanda-joen tuntumassa. Saavuttuamme lodgelle on loppupäivä varattu omille aktiviteeteille. Halutessasi voit osallistua majoituspaikkanamme käyttämämme lodgen järjestämälle lisämaksulliselle safarille. Lodget voivat vaihdella, riippuen matkan ajankohdasta.

Päivät 7–8 – Okavango – maailman suurin sisämaan suistoalue
Ajeltuamme nelisen tuntia saavumme Okavangon monimuotoiselle kosteikolle, joka sijaitsee Botswanan luoteisosassa. Saavumme Afrikan suurimmalle erämaa-alueelle ja ehkäpä maailman “rikkaimmalle” keitaalle, valtavalle sisämaan suistoalueelle, jonka sanotaan olevan Afrikan kaunein keidas, eikä syyttä. Suisto on muodostunut kahden siirroslinjan väliin, jotka ovat pakottaneet Okavangon veden levittäytymään ja muodostamaan “viuhkamaisen” suistomuodostelman. Suisto on jatkuvassa muutostilassa – vesi etsiskelee uusia reittejä ja sen keskellä kasvaa myös uusia saaria. Suistoalueen muodostumiseen vaikuttaa Angolasta, pohjoisesta, virtaava makea vesi, joka tulvii yli aavikon ja lukemattomien niin suurempien kuin pienempienkin vesiputousten, muodostaen jopa 15 000 km2 suuruisen alueen. Täällä voidaan sanoa erämaan kukkivan! Suiston alueelta löytyy useita erilaisia elinympäristöjä. Nisäkäslajisto tunnetaan erityisesti suurista nisäkkäistä. Monien suurten nisäkäslajien, esimerkiksi savanninorsun ja virtahevon, yksilömäärät ovat nousussa. Täällä tavataan Afrikan suurimpiin kuuluvia elefanttilaumoja. Huolimatta ajoittain niukasta kasvillisuudesta tarjoaa suistoalue kuitenkin jatkuvasti niiden tarvitseman ravinnon. Mielenkiintoinen piirre alueelle on, että sen huomattavan suuresta vesimäärästä haihtuu noin 95 % “savuna ilmaan”. Sammakot elävät omaa elämäänsä ja suiston linnusto on monipuolista, alueella viihtyy muun muassa ruskokurkkuhaikara. Toistakin alueelle tyypillistä piirrettä voi ihmetellä − vesi on korkeimmillaan kuivan kauden aikana, kesä- ja heinäkuussa, ja taas matalimmillaan tammi- ja helmikuussa, jolloin satelee. Paikka onkin saanut useita lempinimiä, muun muassa Edenin puutarha ja Kalaharin helmi. Maailmasta löytyy harvoja näin kauniita paikkoja, jotka on kuin luotu täydelliselle safarille. Mielenkiintoisen päivän päämäärämme on Peperen saarella sijaitseva telttalodge. Nyt on tullut aika vaihtaa kulkuneuvoa ja loppumatkan taitamme jokiveneellä. Matka (noin 2.5 tuntia) on täynnä mieleenpainuvia kokemuksia, joita muistelet varmasti vielä pitkään kiertomatkan jälkeenkin. Seuraavana päivänä tutustumme ympäristöömme erilaisten aktiviteettien merkeissä − kanoottiretki perinteisillä mokoroseilla, veneretki ja safari jalkaisin Peperen lähistöllä sijaitsevilla saarilla.

Päivä 9 – Maun – portti erämaahan
Maun on portti Okavangon suistoalueelle. Täältä alkavat lähes kaikki safariaktiviteetit. Ennen matkustuskelpoisen tien valmistumista Maun oli kyseenalaisen kummitusmainen paikka niin karjankasvattajille kuin salametsästäjillekin − paikallinen villi länsi. Nykyään Maun historia on mennyttä. Asukkaita Maussa on noin 50 000, sieltä löytyy kansainvälinen lentokenttä ja muutenkin hyvin toimiva infrastruktuuri sekä useita miellyttäviä hotelleja. Salametsästäjät ovat vaihtuneet matkanjärjestäjiin, paikallisiin safarioppaisiin ja vartijoihin, jotka odottavat vahtivuoron vaihtoa tai kenties uusia tehtäviä.Matka lodgelle jonne majoitumme kestää kolmisen tuntia, jonka jälkeen sinulla on omaa aikaa aina siihen saakka, kunnes kokoonnumme yhteiselle illalliselle.Halutessasi voit osallistua retkelle “lennä yli Okawangon”. Lisätietoja tästä lisämaksullisesta retkestä löydät tämän matkan Hyvä tietää –osiosta.

Päivä 10–12 – Edenin puutarha
Aamiaisen jälkeen suunnistamme jälleen kohti erämaata. Matkamme Mabubeen, joka sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, aivan Khwai-joen tuntumassa, taitamme nelivetoisilla maastoautoilla. Tänne majoitumme kiertomatkamme kolmeksi viimeiseksi yöksi − nyt meille tarjoutuu erinomainen mahdollisuus tutkia erämaata ja sen ympäristöä. Yhtenä päivänä ohjelmassamme on matka Moremiin, joka käsittää keski- ja itäiset osa Okavangosta. Sen sanotaan olevaan kasvilajeiltaan rikkain alue koko Afrikassa ja sen ekosysteemi on Afrikan monimuotoisin. Tämän takia safarit täällä muodostuvatkin äärimmäisen jännittäviksi. Moremissa on havaittu 400 lintulajia, ja myös valko- ja mustasarvikuonoja on mahdollisuus nähdä täällä. Elefantit, leijonat, puhvelit, leopardit ja suuria määriä antilooppeja viihtyy Moremissa. Alueella tavataan useita ekosysteemejä, kuten suistot vesiteineen ja pienine saarineen, ruoho- ja pensassavanneja, tasankoja metsikköineen, laguuneja, pieniä järviä ja tiikkilehtoja. Kaikki tämä yhdessä on yhtä silmäniloa safareillamme. Ympäristö on uskomattoman kaunista, ja eipä ihme, että monet kutsuvat aluetta Edenin puutarhaksi.

Päivä 13 – Kotimatka alkaa
Nyt matkaamme takaisin Mauniin. Sanomme hyvästit Afrikalle, ainakin tällä kertaa. Vuorossa on bussikuljetus lentokentälle, josta kotimatka kohti Helsinkiä alkaa

Päivä 14 – Saapuminen Helsinkiin
Saavumme Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen jännittävään maailmaan

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Victorian putoukset
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 13 aamiaista (sältäen lennoilla tarjoiltavat aamiaiset)
• 4 lounasta
• 12 illallista (sisältäen lennoilla tarjoiltavat illalliset)
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Helsinki – Victorian putoukset. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivät 2–3

Saapuminen Victorian putouksille. Bussikuljetus hotellille. Retki Victorian putousten kansallispuistoon. Lennolla tarjoiltava ateria ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Victorian putousten läheisyydessä.

Päivät 4–5

Victorian putoukset – Chobe, Botswana. Bussi, noin 90 km ja 2 tuntia. Aamiainen ja illallinen. Kaksi yöpymistä lodgessa Chobe-joen tuntumassa.

Päivä 6

Chobe – Caprivi. Bussi, noin 300 km ja 5 tuntia. Aamiainen. Yksi yöpyminen lodgessa Kwando-joen tuntumassa.

Päivät 7–8

Kwando-joki – Pepere saari, Okavangon suistoalue. Bussi ja vene, noin 350 km, veneretki kestää noin 2-3 tuntia. Yhteensä noin 7 tuntia. Aamiainen, lounas (lounas ei sisälly matkaohjlemaan 7 päivänä) ja illallinen. Kaksi yöpyistä telltalodgessa Okavangon suistoalueella.

Päivä 9

Pepere saari – Maun. Vene ja bussi, noin 350 km. Yhteensä noin 7 tuntia. Aamiainen ja illallinen. Ylsi yöpyminen lodgessa Maun'ssa.

Päivät 10–12

Maun – Mogotlho Safari Lodge, Mababe. Kuljetus lodgelle nelivetoisilla maastoautoilla, noin 120 km ja 3 tuntia. Safari Mababen alueella ja Moremissa. Puolihoito. Kolme yöpymistä safarilodgessa Moremissa.

Päivä 13

Moremi – Maun – Helsinki. Kuljetus maastoautoilla, noin 120 km. Aamiainen ja lennolla tarjoiltava ateria.

Päivä 14

Saapuminen Helsinkiin. Lennolla tarjoiltava ateria.

Zimbabwe

Asukasluku: 16 milj.  
Pinta-ala: 390 580 km²
Valuutta: Zimbabwen dollari (ZWD)
Uskonto: 50 % kristinuskoa ja heimouskontoja harjoittavia, 25 % kristittyjä, 24 % alkuperäisuskontoa harjoittavia, 1 % muslimeja
Kieli: Viralliset kielet ovat englanti, shona ja sindebele.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Victorian putoukset, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa, lodgessa tai telttalodgessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita. 

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Valuutta
Suosittelemme, että vaihdat valuuttaa jo ennen matkan alkamista (Yhdysvaltain dollareita). Paikoissa, joissa matkustamme, useimmat hotellit ja lodget hyväksyvät myös yleisimmät luottkortit (Visa ja MasterCard). Myös euroja hyväksytään joissain paikoissa. Namibiassa ja Botswanassa on oma paikallinen valuutta. Näihin maihin kannaatta ottaa mukaan Etelä-Afrikan randeja (ZAR), joita voi vaihtaa myös Suomessa. Zimbabwessa hyväksytään valuuttana ainoastaan Yhdysvaltain dollarit.  

Passi ja viisumi
Tarkistathan, että passissasi on kaksi tyhjää sivua maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten. Passin on oltava sirullinen eli koneellisesti luettava.

Viisumi ei sisälly matkan hintaan. Se hankitaan lentokentälle saavuttaessa ja sen hinta on noin USD 30 (maksetaan Yhdysvaltain dollareina ja mielellään tasaraha, seteleiden pitäää olla mahdollisimman hyvässä kunnossa ja niitä ei saa taittaa (katso www.temamatkat.fi/hyva-tietaa/passi-ja-viisumi). Lähin Zimbabwen lähetystö sijaitsee Ruotsissa. 

Hotellit ja Lodget
Botswana on safarikohteista yksi maailman ylellisimmistä. Safailodgien taso on korkea ja samoin myös hinnat. TEMA on kuitenkin valinnut hieman edlullisemmat vaihtoehdot, mutta siltikin safarolodgien taso on hyvä koko safarimatkan ajan. 

Lisämaksulliset retket
Matkan aikana on mahdollisuus osallistua lisämaksullisiin aktiviteetteihin / retkiin, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan. TEMA-matkat suosittelee seuraavia retkiä:

Victorian putoukset, Zimbabwe

12-13 minuuttia kestävä helikopteriajelu: USD 160

Maun, Botswana

Maisemalento yli Okavangon suiston. Kesto noin yksi tunti: BWP 1080 (noin EUR 90).

Hinnat voivat vaihdella ja retket maksetaan paikan päällä joko käteisellä tai mahdollisesti kortilla.

Juomarahat, hintatasosta ja kielletyistä ostoksista
Juomarahakäytäntö on yleinen ja juomarahat autonkuljettajille, kantajille, tarjoilijoille ja siivoojille kuuluvat maassa hyviin tapoihin. Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan ja suosittelemme, että varaat juomarahoja varten noin USD 85 /hlö. Tema-opas kerää paikan päällä matkustajien juomarahat kantajille ja yhteisten aterioiden tarjoilijoille ja huolehtii matkan aikana näistä juomarahoista yhteisestä kassasta. Jos haluat jättää lisäksi oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa on kulloinkin sopiva.

Matkakassaa arvoidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla, kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat. Matkaan kannattaa varata pienempiä Yhdysvaltain dollarin seteleitä, yhden, viiden ja kymmenen, sillä vaihtorahasta on useimmissa paikoissa puutetta. 

Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat mm. norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit. 

Illallinen sisältyy tähän kiertomatkaan lähes joka ilta. Lounas maksaa USD 10-15, 0.5 litran vesipullo maksaa noin USD 1-2, 33 cl olut maksaa noin USD 2-3 ja lasillinen viininä noin USD 2-3. Hinnat ovat edullisimmillaan Namibiassa ja taas korkeimmillaan Zimbabwessa. Pankkiautomaatteja on Vicorian putouksilla Maun'ssa.  

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Päivän etappien aikana paras varustus on mukavat ja kestävät vaatteet. Safariajelut ovat usein pölyisiä ja hieno hiekkapöly on läpitunkevaa. Shortseja tai hametta voi yleensä käyttää päivisin, mutta ota mukaan myös pitkät housut ja pitkähihainen paita, jotka suojaavat voimakkaalta auringonpaisteelta ja hyttysiltä, sekä neulepusero, kevyt takki tai vaikkapa fleece viileitä iltoja ja aamuja varten. Pakkaa mukaan mukavat ja "sisäänajetut" kengät ja sandaalit. Muista myös auringolta suojaava päähine ja aurinkolasit sekä uima-asu. Miläi haluat tehdä vaellusretken, pakkaathan vaellukselle sopivat varusteet mukaan.

Valokuvaus
Safarilla pääset näkemään villieläimiä suojelualueilla niiden oikeassa elinympäristössä. Tämä merkitsee sitä, että useimmiten niitä seurataan matkan päästä, ettei eläimiä tarpeettomasti häiritä. Kauko-objektiivi on siten välttämätön, jos aiot saada hyviä eläinkuvia: 135 mm voi riittää suuremmille eläimille, mutta pienemmille nisäkkäille ja linnuille tarvitaan 300–400 mm objektiivi.

Tapaamiesi ihmisten valokuvaaminen voi joskus olla herkkäluontoinen asia. Kysy oppaalta tarkemmin kuvaamiseen liittyvistä asioista. Yleensä on aina hyvä kysyä lupa (ja hinta) ennen kuvaamista. Univormuissa olevia henkilöitä (poliiseja, sotilaita ja puistonvartijoita) ei saa milloinkaan valokuvata.

Muuta tärkeää tietoa
Otathan matkatavaraksi mukaan suuremman, pehmeän laukun, joka saa painaa enintää 20 kg, ei siis kovaa makalaukkua. Kannattaa muistaa pakata mahdollisimman kevyesti. Sisään bussiin saa ottaa mukaan ainoastaan käsimatkatavaran. Koska safarijeepissä on rajoitetusti tilaa matkatavaroille, suosittelemme safarilla käytettäväksi siis pehmeitä kasseja. Ota lisäksi mukaan safarille pieni käsimatkatavarakassi/reppu.

Suosittelemme, että pakkaat kaikki matkalla tarvitsemasi lääkkeet mukaan lukien malarian estolääkityksen käsimatkatavaroihin. Myös vaihtovaatekerta ja esimerkiksi hammasharja sekä kamera ja kiikarit kannattaa ottaa käsimatkatavaroihin, sillä matkatavarat saattavat joutua harhateille ja saapua myöhemmin.

Matkatavaroiden kantamisesta huolehditaan itse koko safarin ajan (myös lentokentilllä).  

Paakkaa mukaan myös

– Suojapusseja, joihin voit pakata pölylle arkoja tavaroitasi 

– Taskulamppu

– Adapteri sähkölaitteita varten

– Kamera, riittävästi muistikortteja, vara-akku ja laturi. Jos käytät filmikameraa, ota filmiä mukaan jo kotoa (sitä saattaa kulua runsaasti!)

– Kiikari. Hyvä kiikari, jonka suurennos on 8–10-kertainen, on usein kameraakin tärkeämpi

– Älä myöskään unohda matka-apteekkia, johon on hyvä pakata ainakin, laastareita, käsien desifiointiainetta, hyttyskarkotetta, ripulilääkettä ja auringolta suojaavaa voidetta.

Matkamme on osittan niin kutsuttu "Road Trip", mikä tarkoittaa käytännössä normaalia pidempiä ajomatkoja ja samoin teiden kunto vaihtelee ajoittain, jotkut teistä ssaatavat olla hieman "pomppuisia". Bussit eivät ole ilmastoituja, eikä niissä ole WC:tä. Melun taso voi ajoittain myös nousta korkeaksi.

Bussissa voi ladata elektroonisia laitteita ajomatkojen aikana. Jokaisessa istuinpaikassa on USB-kontakti lataamista varten. Hotelleissa pistokkeet poikkeavat meille tutuista pistokkeista, joten suosittelemme adapteria mukaan otettavaksi. Bussista löytyvät ensiapuvälineet.

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, maat ja alueet -osiosta.

Rokotukset ja matkailuterveys
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Malarian estolääkitykseen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa ota hyvissä ajoin yhteyttä kotipaikkakuntasi terveyskeskukseen tai lääkäriisi.

TEMAn kirjallisuusvinkkejä ennen matkaaa
Robert's Birds of Southern Africa - G L Maclean

Newman's Birds of Southern Africa - Kenneth Newman

Field Guide to Mammals of Southern Africa - Chris & Tilde Stuart

Southern Africa Mammals - Robin Frandsen

Hotelli/majoitus

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2020-03-22 14 päivää Botswanan safari - täynnä elämyksiä Helsinki 5 720 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Safarimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.