Botswanan safari - täynnä elämyksiävesiputousten jylinästä unohtumattomille safareille

Lähde kanssamme unohtumattomalle safarimatkalle yhdelle maailman mahtavimmista erämaa-alueista − Okavangon suistoalueelle. Aloitamme ikimuistoisen safarimatkamme kuuluisilta Victorian putouksilta, reissun jatkuessa Zimbabwen ja Namibian kautta, kunnes saavumme unohtumattomaan Okavangoon. Matkamme taittuu bussilla, veneellä, kanootilla ja vaeltaen, huipentuen jeeppisafareihin. Tämän safarimatkan aikana näet ja koet Victorian vesiputoukset, Choben elefanttilaumat ja Okavangon rikkaan luonnon, niin kasvit kuin eläimetkin, jokiretkiä unohtamatta. Tervetuloa TEMAn ikimuistoiselle Botswanan safarimatkalle!

Tärkeää tietoa

Maat: Namibia, Botswana, Zimbabwe

Matkatyyppi: Safarimatka - Kiertomatka

Matkan pituus: 14 päivää

Ryhmän koko: 12-16 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Victorian putoukset
 • Safari ja veneretki Chobessa
 • Safari jalkaisin
 • Kanottisafari
 • Safariretki Moremissas

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Victorian putoukset, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa, lodgessa tai telttalodgessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita. 

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Valuutta
Suosittelemme, että vaihdat valuuttaa jo ennen matkan alkamista (Yhdysvaltain dollareita). Paikoissa, joissa matkustamme, useimmat hotellit ja lodget hyväksyvät myös yleisimmät luottkortit (Visa ja MasterCard). Myös euroja hyväksytään joissain paikoissa. Namibiassa ja Botswanassa on oma paikallinen valuutta. Näihin maihin kannaatta ottaa mukaan Etelä-Afrikan randeja (ZAR), joita voi vaihtaa myös Suomessa. Zimbabwessa hyväksytään valuuttana ainoastaan Yhdysvaltain dollarit.  

Passi ja viisumi
Tarkistathan, että passissasi on kaksi tyhjää sivua maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten. Passin on oltava sirullinen eli koneellisesti luettava.

Viisumi ei sisälly matkan hintaan. Se hankitaan lentokentälle saavuttaessa ja sen hinta on noin USD 30 (maksetaan Yhdysvaltain dollareina ja mielellään tasaraha, seteleiden pitäää olla mahdollisimman hyvässä kunnossa ja niitä ei saa taittaa (katso www.temamatkat.fi/hyva-tietaa/passi-ja-viisumi). Lähin Zimbabwen lähetystö sijaitsee Ruotsissa. 

Hotellit ja Lodget
Botswana on safarikohteista yksi maailman ylellisimmistä. Safailodgien taso on korkea ja samoin myös hinnat. TEMA on kuitenkin valinnut hieman edlullisemmat vaihtoehdot, mutta siltikin safarolodgien taso on hyvä koko safarimatkan ajan. 

Lisämaksulliset retket
Matkan aikana on mahdollisuus osallistua lisämaksullisiin aktiviteetteihin / retkiin, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan. TEMA-matkat suosittelee seuraavia retkiä:

Victorian putoukset, Zimbabwe

12-13 minuuttia kestävä helikopteriajelu: USD 160

Maun, Botswana

Maisemalento yli Okavangon suiston. Kesto noin yksi tunti: BWP 1080 (noin EUR 90).

Hinnat voivat vaihdella ja retket maksetaan paikan päällä joko käteisellä tai mahdollisesti kortilla.

Juomarahat, hintatasosta ja kielletyistä ostoksista
Juomarahakäytäntö on yleinen ja juomarahat autonkuljettajille, kantajille, tarjoilijoille ja siivoojille kuuluvat maassa hyviin tapoihin. Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan ja suosittelemme, että varaat juomarahoja varten noin USD 85 /hlö. Tema-opas kerää paikan päällä matkustajien juomarahat kantajille ja yhteisten aterioiden tarjoilijoille ja huolehtii matkan aikana näistä juomarahoista yhteisestä kassasta. Jos haluat jättää lisäksi oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa on kulloinkin sopiva.

Matkakassaa arvoidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla, kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat. Matkaan kannattaa varata pienempiä Yhdysvaltain dollarin seteleitä, yhden, viiden ja kymmenen, sillä vaihtorahasta on useimmissa paikoissa puutetta. 

Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat mm. norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit. 

Illallinen sisältyy tähän kiertomatkaan lähes joka ilta. Lounas maksaa USD 10-15, 0.5 litran vesipullo maksaa noin USD 1-2, 33 cl olut maksaa noin USD 2-3 ja lasillinen viininä noin USD 2-3. Hinnat ovat edullisimmillaan Namibiassa ja taas korkeimmillaan Zimbabwessa. Pankkiautomaatteja on Vicorian putouksilla Maun'ssa.  

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Päivän etappien aikana paras varustus on mukavat ja kestävät vaatteet. Safariajelut ovat usein pölyisiä ja hieno hiekkapöly on läpitunkevaa. Shortseja tai hametta voi yleensä käyttää päivisin, mutta ota mukaan myös pitkät housut ja pitkähihainen paita, jotka suojaavat voimakkaalta auringonpaisteelta ja hyttysiltä, sekä neulepusero, kevyt takki tai vaikkapa fleece viileitä iltoja ja aamuja varten. Pakkaa mukaan mukavat ja "sisäänajetut" kengät ja sandaalit. Muista myös auringolta suojaava päähine ja aurinkolasit sekä uima-asu. Miläi haluat tehdä vaellusretken, pakkaathan vaellukselle sopivat varusteet mukaan.

Valokuvaus
Safarilla pääset näkemään villieläimiä suojelualueilla niiden oikeassa elinympäristössä. Tämä merkitsee sitä, että useimmiten niitä seurataan matkan päästä, ettei eläimiä tarpeettomasti häiritä. Kauko-objektiivi on siten välttämätön, jos aiot saada hyviä eläinkuvia: 135 mm voi riittää suuremmille eläimille, mutta pienemmille nisäkkäille ja linnuille tarvitaan 300–400 mm objektiivi.

Tapaamiesi ihmisten valokuvaaminen voi joskus olla herkkäluontoinen asia. Kysy oppaalta tarkemmin kuvaamiseen liittyvistä asioista. Yleensä on aina hyvä kysyä lupa (ja hinta) ennen kuvaamista. Univormuissa olevia henkilöitä (poliiseja, sotilaita ja puistonvartijoita) ei saa milloinkaan valokuvata.

Muuta tärkeää tietoa
Otathan matkatavaraksi mukaan suuremman, pehmeän laukun, joka saa painaa enintää 20 kg, ei siis kovaa makalaukkua. Kannattaa muistaa pakata mahdollisimman kevyesti. Sisään bussiin saa ottaa mukaan ainoastaan käsimatkatavaran. Koska safarijeepissä on rajoitetusti tilaa matkatavaroille, suosittelemme safarilla käytettäväksi siis pehmeitä kasseja. Ota lisäksi mukaan safarille pieni käsimatkatavarakassi/reppu.

Suosittelemme, että pakkaat kaikki matkalla tarvitsemasi lääkkeet mukaan lukien malarian estolääkityksen käsimatkatavaroihin. Myös vaihtovaatekerta ja esimerkiksi hammasharja sekä kamera ja kiikarit kannattaa ottaa käsimatkatavaroihin, sillä matkatavarat saattavat joutua harhateille ja saapua myöhemmin.

Matkatavaroiden kantamisesta huolehditaan itse koko safarin ajan (myös lentokentilllä).  

Paakkaa mukaan myös

– Suojapusseja, joihin voit pakata pölylle arkoja tavaroitasi 

– Taskulamppu

– Adapteri sähkölaitteita varten

– Kamera, riittävästi muistikortteja, vara-akku ja laturi. Jos käytät filmikameraa, ota filmiä mukaan jo kotoa (sitä saattaa kulua runsaasti!)

– Kiikari. Hyvä kiikari, jonka suurennos on 8–10-kertainen, on usein kameraakin tärkeämpi

– Älä myöskään unohda matka-apteekkia, johon on hyvä pakata ainakin, laastareita, käsien desifiointiainetta, hyttyskarkotetta, ripulilääkettä ja auringolta suojaavaa voidetta.

Matkamme on osittan niin kutsuttu "Road Trip", mikä tarkoittaa käytännössä normaalia pidempiä ajomatkoja ja samoin teiden kunto vaihtelee ajoittain, jotkut teistä ssaatavat olla hieman "pomppuisia". Bussit eivät ole ilmastoituja, eikä niissä ole WC:tä. Melun taso voi ajoittain myös nousta korkeaksi.

Bussissa voi ladata elektroonisia laitteita ajomatkojen aikana. Jokaisessa istuinpaikassa on USB-kontakti lataamista varten. Hotelleissa pistokkeet poikkeavat meille tutuista pistokkeista, joten suosittelemme adapteria mukaan otettavaksi. Bussista löytyvät ensiapuvälineet.

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, maat ja alueet -osiosta.

Rokotukset ja matkailuterveys
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Malarian estolääkitykseen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa ota hyvissä ajoin yhteyttä kotipaikkakuntasi terveyskeskukseen tai lääkäriisi.

TEMAn kirjallisuusvinkkejä ennen matkaaa
Robert's Birds of Southern Africa - G L Maclean

Newman's Birds of Southern Africa - Kenneth Newman

Field Guide to Mammals of Southern Africa - Chris & Tilde Stuart

Southern Africa Mammals - Robin Frandsen

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Safarimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.