Uutuus

Senegal ja GambiaAinutlaatuista luontoa ja monipuolista kulttuuria

Matkan aikana tutustumme näiden maiden synkempään historiaan, vierailemalla Senegalissa Goréen saarella ja Gambiassa Jamesin saarella, joka tunnetaan paremmin Kunta Kinten saarena. Toki näemme maiden valoisammankin puolen, upeita kansallispuistoja, kuten Langue de Barbarie ja Djoudj, joissa saamme ihailla Afrikan luontoa värikkäine lintuineen. Siirtomaa-ajan arkkitehtuuriin pääsemme tutustumaan Ranskan Länsi-Afrikan entisessä pääkaupungissa, Saint-Louisissa. Ehdimme myös perehtyä Fadiouthin useallakin tavalla vaikuttavaan kulttuuriin. Saari on tunnettu simpukankuoristaan, joita on käytetty rakennusmateriaalina lähes kaikkialla, jopa hautausmaa on rakennettu simpukoiden kuorista. 12 päivän aikana ehdimme viettää muutaman päivän Gambiassa − asumme miellyttävästi värikkään pääkaupungin Banjulin rannikolla, pääsemme kokemaan niin kanoottiretken kuin luontopatikankin. Matkamme päättyy viehättävään Sallyyn, yhdelle Senegalin kauniista rannoista.  

Tärkeää tietoa

Maat: Senegal

Matkatyyppi: Kiertomatka - Safarimatka

Matkan pituus: 12 päivää

Ryhmän koko: 17-20 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Dakar ja maailmanperintökohde Goréen saari
 • Langue de Barbarien ja Djoudjin kansallispuistot
 • Kanoottiretki Makasun reservaatissa
 • Simpukankuorisaari Joal Fadiouth
 • Puistoajelu Bandian reservaatissa

Päiväohjelma
2019

Päivä 1 − Helsinki − Dakar
Matka Helsingistä alkaa. Senegalin pääkaupunki, Dakar, toivottaa meidät tervetulleeksi! Passintarkastuksen ja tullimuodollisuuksien jälkeen ja noudettuamme matkatavarat tapaamme lentokentällä joko Tema-oppaan tai englanninkielisen paikallisoppaan. 

Ajomatka lentokentältä korkeatasoiselle hotellillemme kestää noin tunnin verran. Majoittauduttuamme hotelliin, on aika levähtää ennen kuin aloitamme seuraavien päivien mielenkiintoiset seikkailut. 

Päivä 2 − Dakarista Goréen saarelle
Dakar on tänä päivänä kosmopoliittinen kaupunki, jossa näkyy niin perinteet kuin uudemmatkin arjen värikkäät ilmiöt, valoisia tulevaisuudennäkymiä unohtamatta. Se on myös yksi Afrikan merkittävimpiä satamakaupunkeja. Kaupungin historialla on kerrottavanaan surullisempiakin tarinoita, joihin tutustumme lähemmin päivän aikana. Aloitamme päivämme lauttamatkalla Goréen saarelle, joka sijaitsee aivan Dakarin edustalla. Gorée muodostaa yhden Dakarin kaupunginosista. Goréen saari on tunnettu orjakaupan muistokeskus ja se on löytänyt tiensä myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Lauttamatkan jälkeen teemme saarella yhteisen kävelyretken, joka johdattelee meidät historian kirjoissa aikaan, jolloin saaresta kehkeytyi Amerikkaan suuntautuvan orjakaupan keskus. Saaren nykyään viehättävän ulkokuoren sisälle piiloutuu synkkä historia, tuska ja kärsimys. Monille Gorée oli paikka, jolloin he näkivät viimeisen kerran Afrikan, ennen kuin heidät kuljetettiin laivoilla Atlantin yli kohti Amerikkaa, jossa ei odottanut muuta kuin elinikäinen orjuus − matka, jolta ei ollut paluuta. Kävelykierroksemme aikana tutustumme yhteen vanhoista orjien taloista ja saamme tietää myös saaren nykypäivästä. Nautittuamme lounaan on aika palata jälleen mantereelle. 

Iltapäivän ohjelmaan sisältyy jännittävä Dakarin kaupunkikiertoajelu, jonka aikana näemme värikylläisiä markkinoita, itsenäisyyden aukion, lähetystöjä, Presidentin palatsin ja Suuren moskeijan. Antoisan päivän jälkeen, kohdattuamme senegelilaisen jokapäiväisen elämän ja monen monta kulttuurista kokemusta rikkaampana, odottaa meitä illalla yhteinen afrikkalainen tervetuloillallinen yhdessä kaupungin parhaimmista ravintoloista, La Calebassessa. 

Päivä 3 − Dakar − Vaaleanpunainen järvi − Saint-Louis
Dakar jää nyt taaksemme ja suuntaamme pohjoisempaan päin kohti Retbaa, jota kutsutaan Vaaleanpunaiseksi järveksi tai Lac Roseksi. Nimi voi olla hieman harhaanjohtava, sillä järven vaaleanpunaiselta näyttävään veteen on olemassa omat syynsä. Muun muassa levät, tuuli ja auringonsäteiden voimakkuus ovat tekijöitä, jotka saavat järven veden näyttämään vaaleanpunaiselta. Järven harvinaisen korkea suolapitoisuus ja monet mineraalit ovat tehneet siitä taloudellisesti merkittävän paikan lähiseudun kylille. Korkeat suolakeot ovatkin tyypillinen näky järvellä. Mikäli aikataulumme sallii, on sinulla mahdollisuus kellua vaaleanpunaisessa järvessä. Järven luona nautiskelemme päivän lounaan, jonka jälkeen jatkamme matkaa tämän päivän päämäärään, Saint-Louisiin. 

Saint-Louis, Ranskan Länsi-Afrikan entinen pääkaupunki, sijaitsee aivan Senegaljoen tuntumassa. Kaupunki saattaa tuntua tänä päivänä uneliaalta, mutta se voi kuitenkin ylpeillä sekä kauneudellaan että vaikuttavalla siirtomaa-aikaisella arkkitehtuurillaan. Kaupungin historiallinen keskusta sijaitsee Saint-Louisin saarella, jonne mekin majoitumme seuraavaksi kolmeksi yöksi.

Päivä 4 − Langue de Barberien kansallispuisto ja Saint-Louis
Hieman etelään Saint-Louisista sijaitsee Langue de Barberien ainutlaatuinen kansallispuisto. Tälle Lintujen saarelle saapuu tuhansittain muuttolintuja huhti- ja toukokuun välisenä aikana. Flamingot, pelikaanit ja monet muut kauniit linnut viihtyvät erinomaisesti saarella. 

Hiekkadyyneillä, Senegaljoen ja Atlantin välissä viihtyvät taas merikilpikonnat, samoin täältä löytyvät niiden pesintäpaikat. Päivän aikana teemme veneretken. Kameran lisäksi suosittelemme, että otat mukaan myös kiikarit. Nyt on vuorossa maukas paikallinen lounas veden äärellä. Palattuamme takaisin Saint-Louisiin, tutustumme tähän Unescon maailmanperintöluettelossa olevaan kaupunkiin lähemmin. Näemme muun muassa mielenkiintoisen historiallisen keskustan ja viehättävät kalastajien korttelit.

Päivä 5 − Djoudjin kansallinen lintujen suojelualue ja vapaailta Saint-Louisissa
Päivämme jatkuu fantastisten luontokokemusten parissa. Pohjoiseen Saint-Louisista sijaitsee Djoudjin kansallinen lintujensuojelualue, jonne otamme kurssin seuraavaksi. Senegaljoen suistossa oleva alue koostuu erilaisista kosteikoista. Alueen pinta-ala on kokonaista 16 000 hehtaaria ja se tarjoaa suojapaikan noin 1.5 miljoonalle muuttolinnulle ja laajalle pesimälinnustolle, johon kuuluvat muiden muassa pelikaani, ruskohaikara ja jalohaikara. Alueella talvehtii vuosittain karibianflamingoja, pikkuflamingoja ja kapustahaikaroita. Teemme ikimuistoisen veneretken perinteisellä senegalilaisella pirog-veneellä. Djoudjin lähes paratiisimaisella alueella vietämmekin kokonaisen päivän. Ei varmastikaan ole yllätys, että tämäkin alue on kirjattu Unescon maailmanperintöluetteloon. 

Saint-Louisiin palaamme illalla, jonka jälkeen sinulle jää vielä aikaa kaupungissa omille tutkimusretkille.

Päivä 6 − Saint Louis − Touban Pyhä kaupunki − Saloumin suisto
Tänään matkamme jatkuu kohti etelää ja edessämme on hieman pidempi päivä, päämääränämme Saloumin suistoalue. Reittimme varrelle jää Touban Pyhä kaupunki, jonne pysähdymme hetkeksi. Kaupungin katsotaan olevan yksi koko Senegalin tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista muslimien keskuksista ja vierailua kaupungin kauniissa moskeijassa ei voi jättää väliin. 

Tämän päivän lounas on kevyehkö retkilounas matkamme varrella. Pitkän, mutta antoisan päivän jälkeen majoitumme mukavaan hotelliin Saloumin suistoalueella.

Päivä 7 − Saloumin suisto − Gambia ja Banjul
Nyt on tullut aika jättää Senegal hetkeksi ja lähdemme kohti Gambiaa ja sen pääkaupunkia Banjulia. Gambia on pieni maa, joka on saanut nimensä Gambiajoen mukaan, joki muodostaa koko maan selkärangan. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on pieni Juffurehin kylä, jonka Alex Haleysin romaani Juuret nosti maailman kartalle. Päivän ohjelmaan sisältyy myös vierailu Gambiajoen läheisyydessä sijaitsevalla saarella, jolta orjia aikoinaan laivattiin. Saaren nimi oli alunperin James Island, mutta nykyään se tunnetaan Kunta Kinten saarena. 

Seikkailumme Gambiassa jatkuu ja nyt on vuorossa lauttamatka Gambiajoen poikki, maan värikkääseen pääkaupunkiin Banjuliin. Saavumme keskelle eläväistä väkijoukkoa, johon sutjakasti sulaudumme. Huomattavasti rauhallisemmille vesille siirrymme, kun lähestymme hieman kaupungin ulkopuolella rannan tuntumassa sijaitsevaa hotelliamme. Hotellissa on mahdollisuus nauttia myös sen uima-altaasta. Majoitumme miellyttävään Ocean Bay -hotelliin kahdeksi yöksi. Iltaohjelmassa on yhteinen illallinen, jonka äärellä voimme muistella menneiden päivien tapahtumia.

Päivä 8 − Makasatun reservaatti
Tänään teemme kokopäiväretken Makasatun luonnonreservaattiin, jossa pääsemme tutustumaan Gambian ainutlaatuiseen luontoon ja linnustoon. Hulppeat palmumetsät Gambiajoen sivujoen varrella, upeat savannit ja rehevät mangrovemetsiköt muodostavat tärkeän osan reservaatista. Mikäli onni on puolellamme, saatamme nähdä täällä apinoita, varaaneja, muntjakkeja ja paviaaneja. Paikalliset ihmiset kokevat viidakon pyhänä metsänä eli hengellisenä paikkana. Kanoottiretki ja opastettu luontopatikka täydentävät hienoa päiväämme. Fantastisen luonnon ja jännittävien eläinten lisäksi meille tarjoutuu mahdollisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin. Pääsemme näkemään alueelle tyypillisiä elinkeinoja, kuten kalastusta ja ostereiden keräämistä, palmuviljelmiä unohtamatta. Paluumatkalla hotellillemme teemme lyhyehkön, mutta antoisan kaupunkikiertoajelun Banjulissa.

Päivä 9 − Gambiasta takaisin Senegaliin
Tänään palaamme takaisin Senegaliin, suuntana Saly, joka sijaitsee hienolla paikalla, aivan rannan tuntumassa. Matkalla pääsemme kokemaan jälleen yhden maailmanperintökohteen Saloumin suistoalueella, poikkeuksellisen Joal Fadiouthin ja sen myyttisen ilmapiirin. Jännittävä erikoisuus kalastajakylän arkkitehtuurissa on, että se on rakennettu simpukankuorien päälle. Mielenkiintoiseksi kylän tekevät myös uskonnot, kyläläiset harjoittavat sulassa sovussa niin kristinuskoa kuin islamin uskontoakin. Jopa hautapaikat jaetaan kaikkien kyläläisten kesken, riippumatta siitä kumpaan uskontokuntaan kuuluu. 

Lounasta syödessämme voimme samalla ihailla näkymää yli Joal Fadiouthin ja sen suiston. Aikaisin illalla saavumme Salyyn, täällä meille jää mukavasti aikaa rentoutua meren äärellä.

Päivä 10 − Bandian reservaatti
Aikaisin aamulla ajelemme kohti Bandian reservaattia. Tänään meillä on jälleen erilainen päivä edessä. Täällä kohtaamme Afrikan eläimiä, suurella todennäköisyydellä näemme kirahveja, seeproja ja sarvikuonoja. Puustosta mainittakoon apinanleipäpuu, joka on myös Afrikan kansallissymboli. Reservaattiin tutustumme avosafariautoilla. Päivälämpötilan noustessa varsin korkeaksi, ehdimmekin rannalla sijaitsevalle hotellillemme jo lounasaikaan, jonka jälkeen sinulle jää vielä aikaa rentoutua. 

Illalla kokoonnumme vielä yhteen matkanpäätösillallisen merkeissä, jolloin meille tarjoutuu afrikkalaisten herkkujen parissa hetki muistella yhdessä edellisen viikon ikimuistoisia tapahtumia.

Päivä 11 − Kotimatka alkaa
On tullut aika sanoa hyvästit Senegalille ja Gambialle, ainakin tällä kertaa. Kotimatka Dakarista kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 12 − Saapuminen Helsinkiin
Tänään saavumme Helsinkiin toivottavasti monen monta uutta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Dakar
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 8 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti sisältäen kansallispuistot
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Edestakainen reittilento Helsinki – Dakar. Lennoilla tarjoiltavat ateriat. Kaksi hotelliyöpymistä Dakarissa

Päivä 2
Retki Ile Goréelle ja kaupunkikiertoajelu Dakarissa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 3
Dakar – Saint-Louis, bussi noin 260 km. Käynti Vaaleanpunaisella järvellä (Lac Rose). Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Saint-Louisessa.

Päivä 4
Retki Langue de Barbarien kansallispuistoon, bussi noin 30 km. Kaupunkikiertoajelu Saint-Louisissa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Retki Djoudjin kansalliselle lintujen suojelualueelle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Saint-Louis – Saloumin suistoalue, bussi noin 360 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Toubakoutassa.

Päivä 7
Saloumin suistoalue – Banjul, bussi noin 110 km ja 1,5 tunnin lauttamatka. Vierailut Juffurehin kylässä ja Kunta Kinten saarella. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Banjulissa.

Päivä 8
Retki Makasutun reservaattiin, bussi noin 70 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Banjul – Saly, bussi noin 245 km. Vierailu Joal Fadiouthin kylässä. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Salyssa.

Päivä 10
Aamusafari Bandian reservaatissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 11
Aurinkoa ja merta. Myöhäinen uloskirjoittautuminen hotellista. Aamiainen ja lennoilla tarjoitavat ateriat. Lento Dakar – Helsinki.

Päivä 12
Saapuminen Helsinkiin.

Asukasluku: 15.5 milj.
Pinta-ala: 196 190 km²

Uskonto:Muslimeita 95%, kristittyjä 4%, afrikkalaisia uskontoja 1%

Valuutta: Länsi-Afrikan frangi (CFA)

Aikaero: Suomen aika -2 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Dakar, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita. 

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Valuutta
Senegal: Länsi-Afrikan frangii (CFA)

Gambia: Dalasi (GMD)

Suosittelemme, että vaihdat jo ennen matkaa valuuttaa matkan alkua varten. Paikallisen valuutan ajoittaisten kurssiheilahtelujen vuoksi on hyvä ottaa matkakassa mukaan euroina (tai US-dollareina). Suurimmissa kaupungeissa voit myös nostaa paikallista valuuttaa tiettyjen pankkien pankkiautomaateista luottokorteilla (VISA, MasterCard, Eurocard).

Matkalle kannattaa varata matkakassaksi euroja, etenkin Senegalin puolelle.

Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateria, jotka eivät sisälly matkan hintaan ja ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet ja muut juomat, henkilökohtaiset juomarahat sekä matkamuistot ja tuliaiset. 

Muistathan, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat muun muassa norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan ja suosittelemme, että varaat juomarahoja varten noin 70 EUR / henkilö. Tema-opas kerää paikan päällä matkustajien juomarahat kantajille ja yhteisten aterioiden tarjoilijoille ja huolehtii matkan aikana näistä juomarahoista yhteisestä kassasta

Ota mukaan myös
Hyttyskarkote, mikä on tarpeen iltaisin 

– Adapteri sähkölaitteita varten

– Kamera, riittävästi muistikortteja, vara-akku ja laturi

– Kiikari. Hyvä kiikari, jonka suurennos on 8–10-kertainen, on usein kameraakin tärkeämpi

Valokuvaus
Tällä kiertomatkalla pääset näkemään villieläimiä suojelualueilla niiden oikeassa elinympäristössä.Tämä merkitsee sitä, että useimmiten niitä seurataan matkan päästä, ettei eläimiä tarpeettomasti häiritä. Kauko-objektiivi on siten välttämätön, jos aiot saada hyviä eläinkuvia: 135 mm voi riittää suuremmille eläimille, mutta pienemmille nisäkkäille ja linnuille tarvitaan 300–400 mm objektiivi.

Tapaamiesi ihmisten valokuvaaminen voi joskus olla herkkäluontoinen asia.  Kysy oppaalta tarkemmin kuvaamiseen liittyvistä asioista. Yleensä on aina hyvä kysyä lupa (ja hinta) ennen kuvaamista. Univormuissa olevia henkilöitä (poliiseja, sotilaita ja puistonvartijoita) ei saa milloinkaan valokuvata.

Ilmasto
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather

Vaatetus
Paras varustus on mukavat ja kestävät vaatteet. Muistathan, että safariajelu on usein pölyistä ja hieno hiekkapöly on läpitunkevaa. Shortseja tai hametta voi yleensä käyttää päivisin, mutta ota mukaan myös pitkät housut ja pitkähihainen paita, jotka suojaavat voimakkaalta auringonpaisteelta ja hyttysiltä, sekä neulepusero, kevyt takki tai vaikkapa fleece viileitä iltoja ja aamuja varten. Pakkaa mukaan mukavat ja "sisäänajetut" kengät ja sandaalit. Muista myös auringolta suojaava päähine ja aurinkolasit sekä uima-asu, joita tarvitset hotellien uima-altailla ja rannikolla.

Suosittelemme, että pakkaat kaikki matkalla tarvitsemasi lääkkeet mukaan lukien malarian estolääkityksen käsimatkatavaroihin. Myös vaihtovaatekerta ja esimerkiksi hammasharja sekä kamera ja kiikarit kannattaa ottaa käsimatkatavaroihin, sillä matkatavarat saattavat joutua harhateille ja saapua myöhemmin.

Lue lisää Sengalista ja Gambiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, maat ja alueet -osiosta.

Lue myös tärkeää teitoa rokoktuksista!
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee SEnegaliin ja Gambiaan matkustaville malarian estolääkitystä sekä harkittavaksi keltakuumerokotusta. Keltakuumerokotus ja todistus siitä vaaditaan matkailijoilta, jotka saapuvat maista, joissa on keltakuumeen esiintymisen riski. Malarian estolääkitykseen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa ota hyvissä ajoin yhteyttä kotipaikkakuntasi terveyskeskukseen tai lääkäriisi.

Hotelli/majoitus

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2020-02-14 12 päivää Senegal ja Gambia Helsinki 3 190 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma
 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.