Uutuus

Risteillen läpi Panaman kanavan kahden valtameren kohtauspaikka

Jo Panaman kanava itsessään on huikea elämys ja ikimuistoinen kokemus. Tällä matkallamme tietoa, elämyksiä ja kokemuksia kertyy kaikkiaan seitsemästä eri maasta. Vaellamme Costa Rican taianomaisen kauniissa luonnossa ja maistelemme värikkäitä likööreitä Curacaolla, teemme tutkimusretkiä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Antiguassa ja pääsemme opettelemaan paikallisten herkkujen valmistusta kokkikurssilla Meksikossa – kaikki tietysti asiansa osaavan ja kohteet hyvin tuntevan Tema-oppaan johdolla. 

Tärkeää tietoa

Maat: Yhdysvallat, Panama, Costa Rica, Guatemala, Meksiko

Matkatyyppi: Risteily

Matkan pituus: 19 päivää

Ryhmän koko: 25-32 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

  • Panaman kanava
  • Antiguan maailmanperintökaupunki
  • Costa Rican kaunis luonto
  • Suuri sininen
  • Värikäs Meksiko

Päiväohjelma
Talvi 2019 (Lähtö 4.12.)

Päivä 1 – Saapuminen San Diegoon
Seikkailumme alkaa matkalla kohti San Diegoa, jonne saaavumme vielä saman vuorokauden puolella. Tema-opas toivottaa meidät tervetulleiksi ja kun koko ryhmä on koossa, siirrymme bussilla hotellillemme. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen ja saamme tietää enemmän tulevien päivien mielenkiintoisesta matkaohjelmasta. 

Päivä 2 – San Diego
Tänään teemme kaupunkikiertoajelun yhdessä USA:n jännittävimmistä kaupungeista. Näemme muun muassa kauniin rannikon ja hedelmällisiä puutarhoja, kaupungin ainutlaatuista arkkitehtuuria unohtamatta. Ajelemme pitkin merenrantaa, Embarcaderoa, ja matkamme jatkuu läpi San Diegon sydämessä sijaitsevien historiallisten korttelien. Erityistä huomiota herättävät viktoriaanisen aikakauden julkisivut Gas Lampin korttelissa. Jatkamme tutustumista kaupunkiin tekemällä kävelyn läpi kaupungin helmen, Balboa Parkin – saamme nauttia puiston kauniista ja monipuolisesta luonnosta, samoin kuin hyvin säilyneestä arkkitehtuurista. Puisto on koko USA:n suurin urbaaninen kulttuuripuisto, josta löytyy niin museo, puutarhoja kuin kuuluisa San Diegon eläintarhakin. 

Nyt otamme suunnan kohti pohjoista ja pientä La Jollan rannikkokaupunkia. Tämä rannikon helmi voi ylpeillä aidon miellyttävällä ilmapiirillä, viehättävällä rannikolla ja merileijonien yhdyskunnalla. Palaamme takaisin San Diegoon, kohti sen vanhaa kaupunkia, jonka sanotaan olevan myös Kalifornian synnyinpaikka. Kaupungissa jää mukavasti aikaa myös omille tutkimusretkille. Voit tutustua lähemmin historialliseen arkkitehtuuriin, värikkäisiin käsityöputiikkeihin ja mielenkiintoisiin gallerioihin.

Päivä 3 – Risteilijälle
Aamiaisen jälkeen voit nauttia vielä rentouttavasta rantahetkestä tai tehdä kävelykierroksen San Diegossa, kameraa unohtamatta. Lounaan jälkeen ajelemme kohti satamaa ja siirrymme risteilyalus Rotterdamille, joka tulee olemaan ikimuistoinen kotimme seuraavien kahden viikon ajan. Myöhemmin iltapäivällä on tullut aika jättää USA ja matkamme todellinen seikkailu on alkamassa.

Päivät 4–5 – Merellä
San Diegosta seilaamme Tyynellämerellä noin kaksi päivää, kunnes saavumme ensimmäiseen pysähdyspaikkaamme Meksikoon. Voit rentoutua risteilijän aurinkokannella, asettua aurinkotuoliin, vain nauttia kauniista maisemista ja lukea lempikirjaasi, tai osallistua risteilijän tarjoamiin aktiviteetteihin, joita on tarjolla runsain mitoin. Myös ruokailupaikoista ja baareista voit valita juuri mieleisesi, hetkeen sopivan paikan. Risteilijällä on kirjasto, elokuvateatteri, kauppoja, Casino, kuntosali ja Spa, jossa voit hemmotella itseäsi (hoidot varataan ja maksetaan paikan päällä). Sinä itse päätät, millä tavalla haluat rentoutua ja hemmotella itseäsi. 

Tema-opas pitää sinut ajan tasalla yhteisten informaatiotilaisuuksien muodossa, saat tietää mitä kaikkea mielenkiintoista risteilijällä tapahtuu. Osallistumalla oppaan infotilaisuuksiin, et varmasti jää mistään paitsi.

Päivä 6 – Puerto Vallarta, Mexiko
Tämä kaunis Meksikon rannikkokaupunki on tunnettu upeista, arvostetuista hiekkarannoistaan ja mielenkiintoisesta historiastaan. Poistumme risteilijältämme hetkiseksi mantereelle ja tutustumme lähemmin tähän Meksikon Tyynenmeren helmeen. Päivän aikana tulee tutuksi myös maukas meksikolainen keittiö kun pääsemme itse kokkailemaan aidosti meksikolaisittain.Siirrymme bussiin, joka kuljettaa meidät Puerto Vallartan keskustaan, jossa meitä odottaa opastettu kävelykierros. Sen aikana tulevat tutuiksi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Näemme suositun Malecon rantabulevardin, jonka voidaan sanoa olevan kaupungin sydän, vaikuttavan merihevospatsaan, mahtavia merimaisemia ja upean Guadeloupen katedraalin. Päivän aikana tarjoutuu myös tilaisuus ostaa yksi tai useampi matkamuisto Puerto Vallertasta. 

Ohjelmamme jatkuu vierailulla tehtaalla, jossa valmistetaan perinteisiä, värikkäitä meksikolaisia makeisia. Toki saamme myös maistiaisia. Puerto Vallertan sydämestä löydämme pienen River Cualen saaren, joka on aina onnistunut hurmaamaan vierailijat putiikeillaan, patsaillaan, eikä vähiten historiallaan. Iltapäivällä saavumme paikkaan, jossa perehdymme meksikolaisen keittiön makujen saloihin. Joidenkin mielestä juuri Puerto Vallertan ruokakulttuuri on yksi Meksikon parhaimmista. Kokkikoulussa opit valmistamaan meksikolaista ruokaa itse. Meksikolaisen keittiön makujen maailmasta löytyy jokaiselle jotain. Kokkauskurssin jälkeen onkin kiva yllättää ystävät ja järjestää meksikolainen ilta Kotisuomessa.

Päivä 7 – Merellä
Reittimme jatkuu Meksikon etelärannikkoa seuraten kohti Huatulcoa.

Päivä 8 – Huatulco, Meksiko
Toinen pysähdyspaikkamme on Meksikon Huatulcossa, joka on suosittu lomanviettopaikka meksikolaisten keskuudessa. Huatulcossa saa nauttia auringosta, hiekkarannoista ja yhdeksästä kauniista merenlahdesta, joista jokaisesta heijastuvat erilaiset sinisen sävyt. Kaksi lahdista on luonnonsuojelualueita. Tänään voit itse päättää, millä tavalla tutustut Huatulcoon. Voit varata retken laivalta, tai jos haluat, voit tutkia kaupunkia myös ominpäin.

Päivä 9 – Puerto Quetzal, Guatemala
Puerto Quetzal on portti Tyynelle valtamerelle ja täällä meitä odottaa ikimuistoinen päiväretki, jonka teemme bussilla. Ajelemme pitkin maaseutua ja retkemme kohokohta on vaikuttava Antigua, joka löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta. Reittimme varrelle jää rannikkomaisemia, luontoa ja sokeriplantaaseja, ja mitä lähemmäs Antiguaa saavumme, sitä vulkaanisemmaksi seutu muuttuu.Vierailemme kulttuurikeskus La Azoteassa ja tutustumme muun muassa kahvimuseoon ja Casa Kójomiin (K´jokom tarkoittaa musiikkia useilla Maya-kansojen kielillä), museoon, joka on omistettu Maya-kansojen musiikille. Saapuessamme Antiguaan, joka sijaitsee noin 1 500 m merenpinnan yläpuolella, vierailemme keskuspuistossa, katedraalissa, valtioneuvoston palatsissa, kirkossa ja La Mercedin luostarissa. 

Yhteisen retkemme päätteeksi sinulle jää vielä aikaa tehdä omia tutkimusretkiä, jonka jälkeen nautimme lounaan vanhassa Casa Santo Domingon luostarissa, joka toimii nykyään loistokkaana hotellina ja kulttuurikeskuksena, josta löytyy useita pieniä museoita, modernia ja siirtomaa-aikaista taidetta, keramiikkaa ja käsitöitä.

Päivä 10 – Corinto, Nicaragua
Risteilyaluksemme ankkuroituu Corintoon kahdeksaksi tunniksi. Corinto on Nicaraguan ainoa todellinen satama Tyynenmeren rannikolla. 

Päivän retki vie meidät siirtomaa-aikaiseen Léonin kaupunkiin. Kaupunkia leimaavat huikea katedraali, siirtomaa-aikaiset kadut ja hyvin säilynyt vanha arkkitehtuuri, jolle on tyypillistä yksikerroksiset talot puu- ja tiilikattoineen. Léonin kaupungin perusti vuonna 1524 espanjalainen valloittaja ja Léon toimi Nicaraguan pääkaupunkina yli 200 vuotta, ennen kuin Managuasta tuli maan uusi pääkaupunki vuonna 1851. Tänä päivänä Léon on maan toiseksi tärkein kaupunki Managuan jälkeen. Se sijaitsee hienolla paikalla aivan Momotomobo Volcanon kupeessa. Alkuperäinen Léonin kaupunki tuhoutui vuoden 1609 tulivuorenpurkauksen yhteydessä. Vierailemme kauniissa keskuspuistossa ja La Asunciónin katedraalissa, joka on uusimpia tulokkaita Unescon maailmanperintöluettelossa. Katedraalissa on mahdollisuus kiivetä sen “huipulle”, josta on upeat näkymät yli koko viehättävän kaupungin, vaikuttavan vuoren häämöttäessä horisontissa. Katedraali on Keski-Amerikan suurin ja sen rakentaminen kesti kokonaiset 67 vuotta. Ruben Darion, modernin espanjankielisen kirjallisuuden isän, hautapaikka sijaitsee juuri tässä katedraalissa.Iltapäivän omistamme taiteiden maailmalle, vierailemme myös kuuluisassa Chorotegan museossa. Vierailtuamme Ortiz Guardian Art Galleryssa, ei enää ihmetytä, miksi gallerian sanotaan olevan alueen merkittävin yksityinen taidegalleria. Matkalla Puerto Corintoon pistäydymme museossa, jossa on yli 1 500 eri puolilta maata löydettyä esinettä − alueen kattavin kokoelma esineitä esikolumbialaiselta ajalta.

Päivä 11 – Puntarenas, Costa Rica
Lämpimästi tervetuloa villin kauniiseen Costa Ricaan! Aloitamme päivän vierailemalla Esparzan kaupungissa, joka on yksi koko Costa Rican viehättävimmistä alueista. Kaupunginpuisto ja kirkko luovat kaupunkiin perinteisen pienen costaricalaisen kaupungin miellyttävän lämminhenkisen tunnelman. Näemme vauhdikkaita tanssijoita sonnustautuneina näyttäviin asuihinsa samalla kuin paikalliset kulttuuriset vaikutteet ovat lähes käsin kosketeltavissa. 

Päivän ohjelma jatkuu luontopainotteisena ja teemme patikkaretken pilvimetsässä, joka on vuoristoissa esiintyvä kasvillisuustyyppi trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä. Kävelemme pitkin kauniita polkuja, joiden fantastinen kasvillisuus näyttää muodostavan mitä erikoisempia lähestulkoon taideteosta muistuttuvia muodostelmia. Kävelymme päättyy alamäkeen, jonka jälkeen olemme saapuneet kolibripuutarhaan. Kolibrit on pienten ja värikkäiden lintujen muodostama heimo, joiden lähes akrobatiaa hipovia liikkeitä voimme nyt ihailla.Tämän ikimuistoisen kokemuksen jälkeen seikkailumme pilvimetsässä jatkuu ja hetkisen kuluttua saavumme ensimmäiselle neljästä riippusillasta. Yhteensä riippusillat muodostavat lähes kilometrin pituisen matkan. Patikoimme noin 40 metrin korkeudessa puiden latvojen yläpuolella ja näemme pilvimetsää nyt erilaisesta perspektiivistä. Reittimme varrelle jää pieniä puroja ja vesiputouksia ja oppaamme kertoo meille enemmän alueen luonnosta. Tämän jännittävän kävelyretkemme aikana saamme nauttia fantastisesta luonnosta. Näemme useita eri lintulajeja, kauniita perhosia, pieniä nisäkkäitä, upeita orkideoita, saniaisia, ananaskasveja ja paljon muuta. Vierailu perhospuistossa on yksi päivän kohokohdista. Alueella lentelevien perhosten väriloisto on vaikuttava ja todennäköistä on, että silmiemme edessä lentelee sinimorphoperhosia, monarkkiperhosia, ritariperhosia ja caligo-sukuun kuuluvia perhosia. Maistelemme paikallista erikoisuutta agua dulce –juomaa ja nautimme perinteisen herkullisen costaricalaisen lounaan.

Päivä 12 – Merellä
Risteilymme jatkuu seuraten Keski-Amerikan tyyntä rannikkoa kohti Panaman kanavaa.

Päivä 13 – Panaman kanava
Jo vuonna 1513 otettiin ensimmäinen askel Panaman kanavan historiassa kun espanjalainen tutkimusmatkailija Balboa ylitti Panamankannaksen ensimmäisenä eurooppalaisena. Pian tämän jälkeen syntyi unelma väylästä, joka yhdistäisi Tyynenmeren ja Atlantin toisiinsa. Tämä kanava rakennettaisiin laivaliikennettä varten, nyt laivojen ei enää tarvitsisi seilata pitkin pitkää ja vaarallista reittiä Etelä-Amerikan kärjen Cap Hornin kautta. Sen aikainen tekniikka ja tietämys eivät kuitenkaan vielä riittäneet aloittamaan kanavan rakentamista. 

Muutama sata vuotta myöhemmin alkoi varsinainen kanavahanke. Vuonna 1880 ranskalainen insinööri päätti aloittaa yhden ihmiskunnan historian merkittävimmistä rakennusprojekteista. Useiden syiden, muun muassa ammattitaidon puutteen ja sairauksien, seurauksena projekti vaati ainakin 20 000 ihmisen hengen. Maanjäristykset ja monet miljoonat dollarit olivat osa kanavahanketta ja se avattiin liikenteelle vuonna 1914.Nyt on meidän vuoromme kokea se, mitä miljoonat alukset ja niiden matkustajat ovat aikaisemmin kokeneet − Panaman kanava, yksi historian merkittävimmistä rakentamisen taidonnäytteistä ja myös yksi tämän matkan kohokohdista. Panaman kanavan sulut ovat parillisia, näin ollen laivaliikenne kulkee molempiin suuntiin. Sulkukammiot ovat noin 34 metriä leveitä ja 320 metriä pitkiä. Kanava on yhä tänä päivänäkin tärkeä maailmankaupalle ja edelleenkin merkittävä oikoreitti laivoille. Kanavaa on laajennettu ja vuonna 2016 päättyi kanavan laajennusprojekti ja uudistettu kanava avattiin.

Päivä 14 – Meripäivä
Nyt olemme mahtavalla Atlantilla ja risteilemme Etelä-Amerikan mannerta myötäillen, Kolumbian ja Venezuelan rannikkojen tuntumassa, kohti itää. Päivän päämäärämme on Curacao – vanha Hollannin siirtomaa, joka ehkä parhaiten tunnetaan sen nimeä kantavasta värikkäästä sitruslikööristä.

Päivä 15 – Willemstad, Curacao
Tervetuloa Curacaon saarelle ja sen pääkaupunkiin Willemstadiin! Curacaon saarella on pitkä ja jännittävä historia Hollannin siirtomaana – Curacao kuuluu edelleenkin Alankomaiden Kuningaskuntaan, mutta nyt, vuodesta 2010, autonomisena alueena. Siirtomaa-aika on myös tänä päivänä vahvasti läsnä Willemstadissa. Kaupungin ylpeys on sen Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva vanha keskusta, jossa herkullisella tavalla yhdistyvät hollantilainen arkkitehtuuri ja Karibian pastellisävyt.Vierailemme paikallisessa tislaamossa, jossa saamme maistella kuuluisaa kuivatusta appelsiininkuoresta makunsa saavaa makeaa likööriä. Curacao-likööriä valmistetaan useissa eri väreissä – tunnetuimpana varmasti liköörin sininen versio.Loppupäivä on varattu omille aktiviteeteille. 

Suosittelemme tutkimusretkiä Willemstadin siirtomaa-ajan tunnelmaa henkivässä keskustassa. Jos haluat merelle, tarjoaa Curacao loistavat puitteet sukellukseen ja snorklaukseen – tai voit halutessasi tutustua merenalaiseen elämään ”kuivin jaloin”, isoin ikkunoin varustetulla puolisukellusveneellä toteutettavalla retkellä. Muistathan myös tutustua paikallisen keittiön herkkuihin, joissa yhdistyvät makumaailmat ja inspiraatiot niin Euroopasta ja Karibialta kuin Latinalaisesta Amerikastakin.

Päivät 16–17 – Merellä
Otamme kurssin kohti pohjoista ja Floridaa. Merimatka Karibianmeren halki Kuuban ja Haitin välistä Floridaan kestää reilut kaksi päivää.

Päivät 18–19 – Fort Lauderdale, Miami, USA – Kotimatka
Risteillen läpi Panaman kanavan -matkamme on lähestymässä loppuaan ja me toivomme, että olette nauttineet tästä fantastisesta elämyksestä, jonka TEMA-matkat yhdessä Holland America Linesin kanssa on toteuttanut. Nautimme laivalla aamiaisen, jonka jälkeen on aika jättää hyttimme ja risteilyalus. Ennen lentoasemalle saapumista ehdimme tehdä vielä lyhyehkön kaupunkikiertoajelun värikkäässä Miamissa. Kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. 

Päivä 19 – Saapuminen Helsinkiin
Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa teidät uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–USA
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus ikkunallisissa hyteissä
• 16 aamiaista
• 14 lounasta
• 15 illallista
• Matkaohjelman mukaiset retket
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö Helsingistä ja saapuminen San Diegoon. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä San Diegossa.

Päivä 2
Opastettu kaupunkikierros San Diegossa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Kuljetus risteilyalus Rotterdamille. Risteily alkaa. Aamiainen ja illallinen. 15 yöpymistä risteilyaluksella.

Päivä 4
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Saapuminen Puerto Vallartaan, Mexsiko. Päiväretki Puerto Vallartassa ja kokkauskurssi. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Saapuminen Huatulcoon, Meksiko. Vapaapäivä Huatulcossa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Saapuminen Puerto Quetzaleen, Guatemala. Päiväretki Antiguaan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 10
Saapuminen Corintoon, Nicaragua. Päiväretki Léoniin. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 11
Saapuminen Puntarenasiin, Costa Rica. Päiväretki pilvivuorille. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 12
Merellä.

Päivä 13
Risteillen läpi Panaman kanavan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 14
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 15
Saapuminen Curacaohon. Willemstad ja retki paikalliseen tislaamoon. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 16
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 17
Merellä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 18
Saapuminen Fort Lauderdaleen, USA. Kaupunkikiertoajelu Miamissa. Lentokenttäkuljetus ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 19
Saapuminen Helsinkiin.

Yhdysvallat

Asukasluku: 302 milj. 

Pinta-ala: 9 372 614 km² 

Valuutta: Yhdysvaltain dollari (USD) 

Uskonto: Protestanttinen kristinusko vallitseva, lisäksi myös roomalaiskatolisia ja pienempinä vähemmistöinä mm. mormoneita, juutalaisia, muslimeja ja buddhalaisia. 

Kieli: Englanti. Suurin vähemmistökieli on espanja, jota puhuu arviolta 30 miljoonaa ihmistä. 

Aikaero: Mantereella viisi aikavyöhykettä. New York: Suomen aika -7 t, San Francisco: Suomen aika -10 t.

Panama

Asukasluku
3,4 milj. Pinta-ala
78 200 km² Valuutta
Panaman balboa (PAB) Uskonto
Roomalaiskatolisuus Kieli
Espanja

Costa Rica

Asukasluku
4,5 milj. Pinta-ala
51 100 km² Valuutta
Colón (CRS) Uskonto
Roomalaiskatolisia n. 80 %, kasvavana vähemmistönä protestanttisia herätysliikkeitä, lisäksi perinteisiä paikallisia uskontoja. Kieli
Virallinen kieli on espanja, lisäksi puhutaan joitakin intiaanikieliä.

Guatemala

Asukasluku: 16,5 milj. 

Pinta-ala: 109 000 km² 

Valuutta: Quetzal 

Uskonto: Roomalaiskatolilaisia, protestantteja ja perinteisiä mayauskontoja. 

Kieli: Virallinen kieli on espanja. Maassa puhutaan lisäksi noin kahtakymmentä intiaanikieltä. 

Aikaero: Talvella: Suomen aika -8 t.

Meksiko

Asukasluku: 127 milj.

Pinta-ala: 1 972 550 km²

Valuutta: Meksikon peso (MXN)

Uskonto: Ei ole 'virallista' uskontoa.

Kieli: Espanja

Aikaero: Cancún: Talvella Suomen aika -7 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki - USA, majoitus kahden hengen ikkunallisessa hytissä, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita. 

Risteilyohjelmasta
Ohjelmaan voi tulla muutoksia, joista päätöksen tekee laivanvarustamo. Johtuen esimerkiksi säätilasta, voidaan reittiä muuttaa, mutta luonnollisesti laivanvarustamo pyrkii pitämään aina alkuperäisestä ohjelmasta kiinni.    

Majoitus USA:ssa
Huomioithan, että kahden hengen huone tarkoittaa lähes poikkeuksetta huonetta, jossa on kaksoisvuode. Jotta hotelli voi taata erilliset vuoteet, peritään siitä lisämaksu, joka on keskimäärin noin 30 € per henkilö. Mikäli haluatte kaksi erillistä vuodetta, tulee ne varata ja myös maksaa etukäteen.   

Hotellista ja sinne saapumisesta
Lähtöselvityksen yhteydessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla kysytään hotellitietoja USA:ssa. Hotellitiedot 4.12.2019 lähdölle ovat seuraavat:

The US Grant

326 Broadway, San Diego, California 92101, USA

Tel: +1 619-232-312

Varustamosta
Holland America Line on englantilaisamerikkalainen yritys ja yksi maailman vanhimmista laivanvarustamoista, joka on perustettu jo vuonna 1873. Tuolloin yrityksen nimi oli Netherlands-America Steamship Company. Yritystoimintaan kuului matkustajaliikenne ja kuljetustoiminta Euroopasta Amerikkaan. Vuonna 1875 Holland America Line järjesti ensimmäisen risteilynsä ja vuonna 1971 yritys luopui kuljetustoiminnasta ja keskittyi nyt ainoastaan risteilyjen järjestämiseen.

Tänä päivänä Holland America Linella on suuri valikoima keskikokosia risteilyaluksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden risteillä eksoottisiin ja jännittäviin paikkoihin lähes kaikkialla maailmassa. Varustamo on tunnettu korkeatasoisista risteilyistä, fantastisesta palvelusta, erinomaisesta ruoasta ja ympäristöystävällisestä toiminnastaan. Muun muassa näistä syistä on TEMA-matkat valinnut yhteistyökumppanikseen Holland America Linen

Risteilyaluksesta
Risteilyalus ei ole sama kaikille lähdöille. Kaikki risteilijät tarjoavat kuitenkin samantasoisen, laadukkaan ja miellyttävän risteilyn matkustajilleen. Laivalla on erinomainen aktiviteettitarjonta, muun muassa kokkauskursseja, erilaisia esityksiä, musiikkia ja paljon muuta. Laivan aktiviteeteista pitää Tema-opas sinut ajan tasalla.

Risteilyaluksella on myös suuri kuntosali ja kaksi suurta uima-allasta. Laivan Tutkimuskeskuksesta saat hyödyllistä tietoa niistä kohteista, joissa vierailemme risteilyn aikana. Tema-opas kertoo myös tarkemmin eri kohteista ja retkien sisällöstä ennen retkille lähtöä. Ja mikä parasta, suurin osa aktiviteeteista sisältyy matkan hintaan.

Maksullisia palveluja ovat muun muassa spa, kauneussalonki ja parturi-kampaamo.

Risteilyaluksella on myös WIFI. Hinta 30 USD  / vuorokausi tai 150 USD / 12 vuorokautta.

Lähtö: 4.12.2019: Risteilyalus Rotterdam

Hyteistä
Matkan hintaan sisältyy Ocean View -hytti (ikkunallinen merinäköalalla). Kaikissa hyteissä on oma suihku, WC, säilytystilat, jääkaappi ja hiustenkuivaaja. Lisämaksua vastaan voit varata parvekkeellisen hytin. 

Hyttien määrä on rajoitettu ja esimerkiksi parvekkeelliset hytit voidaan myydä nopeastikin loppuun. Mikäli harkitset hyttiluokan korottamista, kannattaa se tehdä mahdollisimman pian, heti varauksen yhteydessä. Jos jostain syystä haluaisitkin risteilyaluksella vaihtaa takaisin alkuperäiseen hyttiluokkaan, ei se välttämättä ole mahdollista.

Parvekkeellisen hytin (Vista Suite) lisämaksu on 1 745 € per henkilö jaetussa kahden hengen hytissä.

Kävelykannella sijaitsevan (ei parveketta) hytin (Lanai) lisämaksu on 872 € per henkilö jaetussa kahden hengen hytissä.

Muistathan ottaa adapterin mukaan!

Ruoasta ja juomista risteilijällä
Risteilyaluksella ei tarvitse koskaan tuntea olevansa nälkäinen tai janoinen. Ravintoloiden, välipalapaikkojen, baarien ja kahviloiden määrä on runsas, josta voit valita juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Useimmat näistä sisältyvät matkan hintaan. Jos haluat käyttää risteilyaluksen 24 h huonepalvelua, sisältyy se myös matkan hintaan.  

Juomista vesi, mehu, kahvi, tee ja maito sisältyvät matkan hintaan. Muun muassa erikoiskahveista (cappuccino, café latte jne...), pullovedestä ja smootheista peritään lisämaksu. Myöskään alkoholijuomat eivät sisälly matkan hintaan. Voit kuitenkin varata jo mieleisesi juomapaketin, johon kuuluvat esimerkiksi viinit, etukäteen tai risteilyaluksella. Juomapaketin ostaminen laivalla on kalliimpaa kuin sen varaaminen etukäteen. Juomapakettien varaaminen etukäteen tapahtuu Holland America Linen varausjärjestelmässä. Linkki tullaan lähettämään kaksi kuukautta ennen lähtöpäivää.  

Viisumista
Pohjoismaalaiset eivät tarvitse viisumia maihin, joissa vierailemme risteilymme aikana. Niin kutsuttu matkustusvaltuutus kuitenkin vaaditaan USA:han ja se sinun tulee itse hankkia. Tämän tarvitset lentomatkaa varten. Lisätietoja sähköisen matkustusvaltuutuksen hakemisesta saat klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Lue lisää ESTA:sta!

Valuutta ja sen vaihtaminen
Risteilijällä käypä valuutta on Yhdysvaltan dollari (USD). Jos haluat vaihtaa paikallista valuuttaa, onnistuu myös se risteilyaluksella. Usein satamien läheisyydessä on myös valuutanvaihtotoimistoja ja pankkiautomaatteja.

Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä suuremmissa kaupungeissa ja kaupoissa.

Risteilyaluksella maksaminen
Holland America Linen asiakkaana saat automaattisesti oman tilin, Käytännössä se tarkoittaa, että risteilijällä ei käytetä käteistä rahaa laisinkaan, vaan sisäänkirjoittauduttaessa rekisteröidään luottokorttisi tiedot (Visa, Master, American Express tai Discover) omaan avainkorttiisi, joka toimii kaikkialla maksuvälineenä. 

Luottokortiltasi "varataan" summa, joka on USD 60 per henkilö per risteilypäivä. Mikäli käytät tämän summan ennen kuin risteily päättyy, voit kuitenkin käyttää avainkorttiasi maksuvälineenä USD 60 per henkilö per risteilypäivä aina risteilyn päättymiseen saakka.  

Juomarahoista
USA:n juomarahakulttuuri poikkeea hyvin paljon meidän pohjoismaalaisesta juomarahakulttuurista. Ravintoloissa juomarahana on tapana maksaa noin 15-18%. Huomioithan myös, että USA:ssa verot vaihtelevat riippuen tuotteesta 1-10% välillä, joka lisätään tuotteiden, kuten ruoan ja juomien, hintaan. 

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin USD 25 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta. 

Risteilijällä on käytössä niin kutsuttu "Hotel service charge", joka jokaisen matkustajan tulee maksaa kaikista risteilijän tarjoamista palveluista. TEMA-matkat on kuitenkin sisällyttänyt tämän summan matkan hintaan, joten sinun ei tarvitse huolehtiä tästä maksusta.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. 

Ilmasto
Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaatetuksesta ja varustuksesta
Päiväsaikaan risteilijällä voi pukeutua varsin rennosti, esimerkiksi shortsit, T-paita ja sandaalit käyvät vallan mainiosti. Iltaisin ja illalliselle on tapana pukeutua hieman paremmin. Miehiltä ei vaadita pukua, mutta suorat housut, paita ja pikkutakki on hyvä pakata mukaan, myös tummat farkut pikkutakin kanssa illalliselle on sopiva "pukukoodi". Naisten "pukukoodi" illalla ja illalliselle on mekko, hame tai siistit housut. 

Retkillä sekä lämpötila että ilmankosteus voivat olla korkeita. Mukaan kannattaa pakata kevyitä puuvillaisia vaatteita, päähinettä ja aurinkolaseja unohtamatta. Muutama pari kävelyyn sopivia kenkiä, vaikkapa lenkkareita, on myös hyvä pakata mukaan. Joissain vierailukohteissamme saattaa lämpötila laskea joitakin asteita, joten otathan mukaan myös vähän lämpimämpää vaatetta. 

Tema-oppaalta saat neuvoja retkivarustuksesta, Laivan tutkimuskeskus tarjoaa myös tietoa ilmastosta eri kohteissa.

Hotellitiedot

  • Öiden lkm: 15
  • Osoite: Fartyg 14/11
  • Eurodam

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Risteilyt

 
XClose