Andorran vaellusUpean luonnon ympäröimä miniatyyrimaa

Vaellusviikon aikana rentoudut vaellusten lisäksi niin hotellin terassilla, porealtaassa kuin saunassakin. Ehkäpä pääkaupunki Andorra la Vellan suositut putiikit houkuttelevat ostoksille, ei vähiten niiden kohtuullisen hintatason vuoksi. Andorran erinomainen sijainti Espanjan ja Ranskan välissä, Pyreneiden rinteillä, tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet erilaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin ympäri vuoden. Andorra on yksi Euroopan pienimmistä valtioista ja samalla Euroopan vuoristoisin maa. Katalonian kiehtova kulttuuri tulee myös tutuksi tällä vaellusmatkalla.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Andorra, Espanja

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 3, vaativa

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Majoittuminen miellyttävässä perhehotellissa, 7 yötä
 • Vaellus kolmen Tristaina-järven ympäristössä
 • Vierailut viinitarhassa ja tupakkaviljelmällä
 • Rengasreitti Madriun kansallispuistossa
 • Sortenyn kansallispuiston kasvitieteellinen alue

Päiväohjelma
Syksy 2021 (lähtö: 4.9.)

Päivä 1 – Matka alkaa
Lento Barcelonaan. Saavuttuamme Barcelonan lentokentälle tapaamme Tema-oppaan. Kun koko ryhmä on koossa, aloitamme matkan Andorraan, läpi koillisen Katalonian alueen. Perille saavuttuamme majoitumme koko viikoksi kauniissa Ordinon kylässä sijaitsevaan hotelliin. Illalla nautimme kolmen ruokalajin tervetuloillallisen hotellillamme.

Päivä 2 – Ordino ja tupakkamuseo
Aamiaisen jälkeen ajelemme El Serratin kylään, josta aloitamme melko korkealta päivän miellyttävän vaelluksemme. Reittimme jatkuu alaspäin kohti Ordinon kylää ja noin puolessa välissä saavumme Andorra la Vellaan. Patikoimamme polku kulkee osittain vanhaa “Ruta del Ferroa” pitkin eli reittiä, jota käytettiin aikoinaan raudan kuljettamiseen. Aina 1600-luvulta 1800-luvun puoleen väliin saakka Andorran vuoristoalueelta saatiin suuria määriä rautaa ja sen kuljettamiseen käytettiin aaseja, jotka tuolloin tallustelivat tätä nykyistä vaelluspolkua pitkin, päämääränään alhaalla sijaitsevat laaksot rautatakomoineen.

Päivän aikana kävelemme niin metsässä kuin avoimillakin paikoilla, halki pienten viehättävien kylien, joissa näemme sekä graniitista rakennettuja taloja että taitavasti valmistettuja liuskekivikattoja. Parvekkeita ja puutarhoja komistava värikäs kukkien loisto ei myöskään voi jäädä huomaamatta. Mielenkiintoisen vaelluspäivän jälkeen voit nauttia lounaan Ordinon kylän tunnelmallisella kävelykadulla (lounas ei ole yhteisessä matkaohjelmassa).

Iltapäivän aikana tutustumme Andorran tupakan historiaan. Matkaamme bussilla tupakkamuseoon, joka sijaitsee Sant Jualiá de Lórian kylässä. Tupakka on ollut yksi Andorran tärkeimmistä vientituotteista jo 1600-luvun loppupuolelta lähtien. Reittimme varrelle laaksoissa jää useita vihreitä tupakkaviljelmiä.

Päivän vaellus: noin 10 km (3 tuntia). Matalin korkeus 1298 metriä meren yläpuolella ja korkein 1560 metriä meren yläpuolella. Aloitamme vaelluksen korkeammalta El Serratin alueelta ja paikoimme alemmas kohti Ordinoa. 

Vaelluspäivän vaikeusaste 1/3.

Päivä 3 – Inclesin laakso
Päivämme alkaa noin 45 minuutin bussimatkalla, jonka jälkeen saavumme Inclesin laaksoon. Andorran luoteisosassa sijaitseva laakso on yksi kolmesta päälaaksosta, jota myötäilee Incles-joki. Tänne sijoittuu myös maailmankuulu Grandvaliran hiihtokeskus, jossa järjestetään useita merkittäviä alppihiihtokilpailuja. Päivän vaelluksen aloitamme pitkin joen vartta, ympäristöä hallitsee upean punertava mäntymetsä. Vaeltaessamme kukkuloilla saamme ihailla niin lempeitä kamomilloja kuin hyvälle tuoksuvaa villitimjamiakin. Patikointimme jatkuessa avautuu eteemme mustan puhuva mäntymetsä ja aukea nurmikenttä. Sorda-järven ympäristö on kuin tehty retkilounastamme varten. Maisemat ovat henkeäsalpaavat katsellessamme alas yli laakson ja vuoriston, jonka takana kurkistaa naapurimaa Ranska. Nautinnollisesti patikoiden saavumme pikkuhiljaa Incles-joelle, jonne päätämme päivän vaelluksen. 

Päivän vaellus: Noin 10 km (4 − 5 tuntia). Korkeus vaihtelee alimmasta 1 752 metristä ylimpään 2 298 metriin merenpinnan yläpuolella. Vaelluksemme alkaa Incles-joen ympäröimästä metsäisestä laaksosta. Jatkamme ylös kukkuloille läpi metsän ja avoimen nurmikentän. Jos haluat valita kevyemmän vaellusreitin, voit patikoida alhaalla Incles-joen tuntumassa, jolloin korkein kohta sijaitsee 1 840 metriä merenpinnan yläpuolella. 

Vaelluspäivän vaikeusaste  3/3.

Päivä 4 – Viiniviljemiä
Aikaisin aamupäivällä vierailemme viiniviljelmällä. Andorrassa viljellään sekä puna- että valkoviinirypäleitä. Viiniköynnökset kasvavat korkeiden kukkuloiden terasseilla, noin 1 

200 metriä merenpinnan yläpuolella. Viinialue voi ylpeillä sen korkealla sijainnilla, yhtä korkealla Euroopassa viljellään viinirypäleitä ainoastaan Val d´Aostan alueella Italiassa.

Sant Jualiá de Lórian kylän yläpuolella sijaitseva viinitila muistuttaa keskiaikaista kylää. Täällä viljellään biodynaamista viiniä, jota maistelemme opastetun kierroksen lomassa.

Päivämme jatkuu yhteisellä kävelykierroksella Andorra la Vellan kaupungin sydämessä, jonka jälkeen päivä on varattu omille tutkimusretkille. Vaihtoehtoja on monia − kävelyretki, kahvihetki tai shoppailu ja käynti Caldeassa? “Caldea” on upea kylpylä Andorra la Vellan keskustassa, jossa käynti kannattaa ehdottomasti sisällyttää päivän ohjelmaan, älä siis jätä tätä ikimuistoista kokemusta väliin! Kukkuloiden ympäröimä kylpylä on huomiota herättävän näköinen niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Kylpylässä on useita altaita, myös poreallas, ja kaunis eksoottinen puutarha, josta löytyvät niin altaat kuin aurinkotuolitkin, täydellinen paikka rentoutua hetken verran.

Päivä 5 – Madriun kansallispuisto
Tänään vaellamme eteläisessä Andorrassa pitkin rengasreittiä. Alue on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Päivämme alkaa noin 45 minuutin pituisella bussimatkalla Madriun kansallispuistoon. Patikoimme vaihtelevaa reittiä ala- ja ylämäkineen metsän peittämässä maastossa, ja maiseman jälleen auetessa levittäytyy eteemme kaunis kukkaniitty. Nyt on retkilounaan aika, jonka nautimme hieman alempana, viileän järven tuntumassa – paikassa, jossa hiljaisuus ja rauhallisuus yhdessä luovat lähes taianomaisen tunnelman. Kullanarvoinen hetki keskellä ainutlaatuista luontoa, jonka tulet varmasti muistamaan vielä pitkään! Niin tässä järvessä kuin muissakin Andorran vesistöissä viihtyvät erinomaisesti taimenet,

Päivän vaellus: Noin 9.5 km (4 tuntia). Korkeus vaihtelee alimmasta 1 630 metristä ylimpään 1 780 metriin merenpinnan yläpuolella. Rengasreitti kulkee metsän halki, pitkin ala- ja ylämäkiä. 

Vaelluspäivän vaikeusaste 3/3.

Päivä 6 – Sorteny
Tänään matkamme taituu bussilla Sortenyyn joka on Andorran pohjoisosassa sijaitseva kansallispuisto. Se on pinta-alaltaan 1000 hehtaaria ja alueelta löytyy 700 eri kasvilajia, joista jopa 50 on endeemisiä. Aloitamme päivän metsän keskellä kulkevan vaelluksen hotelliltamme. Kansallispuiston alueella kävelemme pitkin sorateitä ja metsäpolkuja. Puistossa saamme tutustua sen erilliseen kasvitieteelliseen osaan. Estany de l'Estanyo sijaitsee noin 2 338 meträ merenpinnan yläpuolella. Päivän aikana tarjoutuu mahdollisuus nauttia lounas näiden upeiden maisemien keskellä. 

Illan hämärtyessä nautimme yhteisen illallisen perinteisessä “bordassa”. Bordat olivat aikaisemmin andorralaisten asuintaloja, jotka on tehty graniitista. Tyypillinen borda oli jaettu eri osiin, toisessa osassa asuivat talon varsinaiset asukit kun taas toinen oli tarkoitettu kotieläimille. Tänä päivänä useat bordat toimivat joko viihtyisinä ravintoloina tai kesäasuntoina.

Päivän vaellus: Noin 10 – 11 km (6 tuntia)  km (6 tuntia). Korkeus vaihtelee alimmasta 1 560 metristä ylimpään 2 338 metriin merenpinnan yläpuolella. Hotellilta lähtiessämme on meitä vastassa ylämäki ja kun palaamme takaisin hotellille saamme nautiskella alamäestä, palaamme siis päivän vaellukselta samaa reittiä pitkin hotellille. 10 – 11 km (6 tuntia) 10 – 11 km (6 tuntia). 

Vaelluspäivän vaikeusaste 3/3.

Päivä 7 – Tristaina-järvet
Aloitamme viimeisen vaelluspäivämme noin 20 minuutin bussimatkalla, jonka jälkeen saavumme Tristainan järvialueelle, joka sijaitsee Andorran luoteisosassa. Aikaisemman jäätikön muovaamat laaksot järvineen levittäytyvät kauniisti Espanjan ja Ranskan vuoristoisella rajaseudulla, jossa korkeimmat huiput ulottuvat noin 2700 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vaellusreittimme kulkee avoimessa ja ylevässä maisemassa, jonka värien valtakuntaa koristavat muun muassa atsaleat, kevätsinikat ja oreganot. Alue on suosittu andorralaisten keskuudessa, tänne tullaan koko perheen voimin nauttimaan seudun kauniin luonnon antimista. Voit myös kokeilla hissiä, joka kujettaa sinut yläs 2600 metrin korkeuteen. Täältä avautuvat fantastiset maisemat yli Andorran ja Ranskan. Päivän aikana tarjoutuu lounasmahdollisuus (lounas ei ole yhteisessä matkaohjelmassa). Palaamme takaisin hotellillemme aikaisin iltapäivällä.

Illansuussa on aika lähteä tutustumaan alueen pääkaupunkiin, Andorra la Vellaan. Kaupungissa jää mukavasti aikaa omille tutkimusretkille ja vaikkapa kaupungin ostosmahdollisuuksiin tutustumiseen. Tänään nautimme nautimme yhteisen viiden ruokalajin matkanpäätösillallisen ja maistelemme illalliselle sopivia viinejä.

Päivän vaellus: Noin 6 km (3.5  –  4 tuntia). Korkeus vaihtelee alimmasta 2 200 metristä ylimpään 2 454  metriin merenpinnan yläpuolella. Jos haluat valita kevyemmän vaihtoehdon, voit jättää yhden kolmesta vuoristojärvestä väliin, jolloin korkein kohta merenpinnan yläpuolella sijaitsee 2 320 metrissä.  

Vaelluspäivän vaikeusaste 2/3.

Päivä 8 – Kotimatka
Tämän ikimuistoisen vaellusviikon aikana olemme nähneet upeita maisemia, maistelleet erinomaisia viinejä ja tutustuneet andorralaiseen kulttuuriin. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Andorralle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka Barcelonan lentoasemalle, jonne matka kestää noin kolme tuntia. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Barcelona
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 retkilounasta
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Barcelona. Bussikuljetus Ordino/Andorra, noin 230 km. Tervetuloillallinen. 7 hotelliyöpymistä Ordinossa. Tervetuloillallinen.

Päivä 2
Bussimatka Ordino – El Serrat, noin 10 km. Vaellus El Serrat – Ordino noin 8 km. Vierailu tupakkamuseossa Aamiainen.

Päivä 3
Bussimatka Ordino – Inclesin laakso, noin 65 km (edestakainen matka). Vaellus Inclesin laaksossa, noin 10 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Bussimatka Ordino – Sant Julia, noin 100 km (edestakainen matka). Vierailu viinitilalla. Käynti Andorra La Vellan keskustassa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen.

Päivä 5
Bussimatka Ordino – Madriun kansallispuisto, noin 50 km (edestakainen matka). Vaellus Madriun kansallispuistossa, noin 9.5 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 6
Bussimatka Ordino – Sortenyn kansallispuisto noin 22 km. Vaellus Sortenyn kansallispuistossa, noin 5 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 7
Bussimatka Ordino – Tristaina noin 18 km (edestakainen matka). Vaellus Tristaina-järven ympäristössä, noin 6 km. Aamiainen ja viiden ruokalajin matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus Ordino – Barcelonan lentoasema, noin 230 km. Reittiento Barcelona – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Andorra

Asukasluku: 86 165

Pinta-ala: 468 km²

Kielet: Katalaani 

Valuutta: Euro

Uskonto: Roomalaiskatolisia noin 90 %. 

Espanja

Asukasluku 46,6 milj.
Pinta-ala
504 782 km²
Uskonto
Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %
Valuutta
Euro
Kieli
Espanja, katalaani, gallego, baski
Aikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Barcelona. Majoitus kahden hengen huoneessa. Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivulta erikseen varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat itse lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen. Tarkista hinta asiakaspalvelusta.

Valuutta
Euro (EUR)

Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. 

Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida myös ne ateriat ja ruokajuomat, jotka eivät sisälly tämän matkan hintaan, juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 30 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto, vaatetus ja varustus
Andorrassa vallitsee mantereinen vuoristoilmasto. Säätila voi Etelä-Euroopassakin olla joskus vaihtelevaa. Kannattaakin varautua myös vähän viileämpään säähän ja sadekuuroihin, varsinkin keväällä ja syksyllä. Lämpötila öisin vaihtelee 7-15 asteen välillä ja päivisin 20-27 asteen välillä. Hieman ennen lähtöpäivää on hyvä tarkistaa netistä (esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.   

Joskus voi olla tarvetta myös lämpimimmille vaatteille, ja alkukesästä hansikkailla ja pipollakin voi olla käyttöä. Suosittelemme myös tukevia, maastossa vaeltamiseen sopivia, umpinaisia kenkiä ja vaellussauvat kannaattaa myös pakata mukaan.

Vaellusmatka
Vaihtelevat vaellusreitit kulkevat eri puolella Andorraa ja ovat erilaisia niin maisemallisesti kuin kasvustoltaankin. Vaellusreitit ovat tehtyjä polkuja, joiden rakentamisessa on käytetty graniittikiveä, eikä irtokiviä esiinny. Vaellamme metsissä, aukioilla ja nurmikentillä 

Johtuen elintarvikeliikkeiden vähäisestä määrästä ja myös valikoimasta, ei tällä vaellusmatkalla järjestetä perinteisiä retkilounaita. Näin ollen ruokailuvälineitäkään ei tarvita, vaan ne voi jättää kotiin. Matkalla järjestetään kaksi retkilounasta, otamme eväspaketit mukaan hotelliltamme. Eväspaketti sisältää yhden voileivän täytteillä, hedelmän, kakkupalan tai energiapatukan ja pienen vesipullon.  

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin:

temamatkat.fi/vaellusmatkat

Lue lisää Andorrasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja Andorrasta sekä ulkoministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.