Pyöräillen FlanderissaRomanttinen Brugge

Belgian Flanderin tasaisessa, vehreässä maastossa on mainiot olosuhteet pyöräilyyn. Tukikohtanamme matkan ajan on Brugge, jossa on hieno keskiaikainen keskusta ja paljon kanavia.

Tällä matkalla pyöräilyreitit vievät meidät vehreille niityille ja kanaalien varsille. Keskiaikainen Bruggen kaupunki romanttisine rakennuksineen ja viihtyisine ravintoloineen ja kahviloineen on tukikohtamme matkan ajan. Poikkeamme myös rajan yli Hollantiin, ja pyöräretkien välissä nautiskelemme paikallisia herkkuja ja maistelemme belgialaista olutta sekä tutustumme Gentin kaupunkiin.

Tärkeää tietoa

Maat: Belgia, Alankomaat

Matkan pituus: 6 päivää

Ryhmän koko: 15-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Bruggen ja Gentin maailmanperintökaupungit
 • Bulskampveldin linna puutarhoineen
 • Belgian ja Hollannin hienot kylät
 • De Haanin hiekkadyynit
 • Kulttuurihistoriallinen Gent

Päiväohjelma
Kesä 2017 ja 2018

Päivä 1 - Matka alkaa
Kun Finnairin reittilento saapuu aamupäivällä Brysseliin, on TEMA-opas lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä ensin muutamaa kerrosta alempana sijaitsevalle rautatieasemalle. Matkaamme suoraan lentoasemalta junalla Bruggen rautatieasemalle, josta minibussit tai taksit vievät meidät viimeiset viitisen kilometriä perille hotelliin. 

Brugge on hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki, jossa on viehättäviä kanavia, kauniita rakennuksia ja romanttinen tunnelma. Kaupungin keskusta on autottomana mukava paikka pyöräillä. Teemme veneretken kanavilla ja näemme Bruggen sellaisena kuin kaupunkiin keskiajalla saapuneet sen näkivät. Kanavat ja joet toimivat silloin nimittäin teinä, erityisesti kauppateinä.  

Mukava aukio ja kahvilat sopivat leppoisaan istuskeluun ja sen ahtailla, pittoreskeilla kujilla on mukava tehdä omiakin löytöretkiä. Kaupungin historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Ennen päivällistä käymme suklaamuseossa, jossa näemme, miten suklaakonvehteja valmistetaan.

Päivä 2 - Kanavan varren kaunista luontoa
Pyöräilymatkan ensimmäisenä kokonaisena päivänä aloitamme tutustumalla kulkupeleihimme vähän tarkemmin ja sen jälkeen lähdemme polkemaan ulos Bruggen kaupungista. Poljemme kauniissa maisemissa ja näemme tuulimyllyjä, siltoja ja kanavia. Päivän ensimmäinen tavoite on Bulskampveldin linna, jolla on mielenkiintoinen historia ja ainutlaatuinen englantilainen puutarha. Puutarhassa on muun muassa maustepuutarha, jossa on yli 400 erilaista kasvia. 

Sitten pyöräilemme Oostkampin ohi takaisin Bruggeen, jossa ilta on omaa aikaa.

Päivä 3 - Gentin maailmanperintökaupunki
Tänään tutustumme harmoniseen Gentin kaupunkiin. Ajamme polkupyörillä Bruggen rautatieasemalle ja nousemme siellä Gentiin menevään junaan. Gentissä nousemme uusien pyörien selkään ja teemme löytöretken yhteen Belgian suosituimmista kaupungeista. Myös Gentissä on helppo tuntea olonsa kotoisaksi. 

Gent on pyöräilijäystävällinen kanavakaupunki, jossa taiteella ja ruokakulttuurilla on myös merkittävä rooli. Kaupungissa on useita satoja historiallisia rakennuksia, joista moni on nykyisin Unescon maailmanperintöluettelossa. Gent saa kiittää muun muassa pellava- ja puuvillateollisuuden kehittymistä vauraudestaan. Gentissä käymme mm. panimossa, jossa De Gruut valmistaa olutta ilman humalaa, mutta käyttäen keskiajalta peräisin olevaa vanhaa maustesekoitusta.

Ilta on omaa aikaa. 

Päivä 4 - Flanderin kaunis rannikko
Tänään pyöräilemme De Haaniin. Pian jätettyämme Bruggen taaksemme saavumme Abdij Ter Doestin raunioille. Abdij Ter Doest oli aikoinaan mahtava luostari, joka tuhoutui uskonsodassa vuonna 1569. Ohitamme suhteettoman suuren tiilikirkon ja tulemme sitten perille suloisen Lissewegen pikkukylän aukiolle, jota ympäröivät valkoiseksi kalkitut talot.Seuraavaksi suuntaamme houkutteleville hiekkadyyneille De Haanin laidalla. Ehkäpä kävelyretki rannalla houkuttelee lounaan jälkeen?

De Haanissa talot ovat matalia, minkä ansiosta monet Belle Epoque -kauden rakennukset erottuvat selvästi. Yhdessä huviloista, Savoynardessa asui lyhyehkön ajan fyysikko Albert Einstein.  

Paluumatkalla Bruggeen pyöräilemme seudulla, jossa on rikas linnusto. 

Illalla sinulla on omaa aikaa kierrellä viehättävän Bruggen kaduilla.  

Päivä 5 - Flanderin maalauksellisia kyliä ja kaupunkeja
Tänään pyöräilemme kohti koillista ja pientä Dammen kaupunkia, joka sijaitsee kauniilla paikalla kanavan rannalla. Dammen kaupunkikuva on säilynyt lähes ennallaan ja muuttumattomana 1700-luvulta. Kaupunki, joka aiemmin oli yhteydessä mereen, vaurastui sillikaupalla. Alukset toivat silliä 1600-luvulla muun muassa Skanöristä ja Falsterbosta. 

Pidettyämme lyhyen tauon Dammessa jatkamme pyöräilyä kohti Hollannin rajaa ja hieman vilkkaampaa Sluisin kaupunkia. Monet hollantilaiset käyvät vuoden kylmempinä kuukausina Sluisissa ostoksilla. Istahdamme hetkeksi katselemaan kaupungin elämää ja voit nauttia vaikkapa kupillisen kahvia jollain ulkoterassilla.  

Muurien ympäröimässä Retranchementin kylässä Hollannissa nautimme lounaan aukiolla, jota reunustavat vanhat rakennukset ja kukkaistutukset.

Iltapäivällä lounaan jälkeen pyöräilemme kohti koillisrannikkoa ja takaisin Belgiaan. Ohitamme mm. Knokken kaupungin, joka on vehmaine kortteleineen ja arkkitehtien suunnittelemine taloineen myös rantakohde. Frank Sinatra kävi esiintymässä Knokkessa vanhoilla päivillään ja sellaiset tähdet kuin Marlene Dietrich ja Maurice Chevalier olivat sen kasinolla säännöllisiä vieraita. Knokken arkkitehtoninen tyyli on perua 1920-luvun alusta, jolloin Lippensin perhe arveli, että elannon voisi ansaita jollain perunanviljelyä mielenkiintoisemmalla tavalla. Perhe päätti tehdä osasta viljelymaitaan lomakohteen ja haastaa Normandian rannikon Deauvillen ja Trouvillen. 

Knokkessa käymme suositussa Siskan teehuoneessa ja maistelemme sen omalla reseptillä vuodesta 1882 valmistettuja vohveleita. Sen jälkeen poljemme takaisin Bruggeen ja illalla nautimme vielä yhdessä jäähyväispäivällisen.

Päivä 6 - Kotiinpaluu
Mielenkiintoinen pyöräilymatka on tullut päätökseensä ja on aika lähteä kotimatkalle. Palaamme Brysselin lentoasemalle junalla ja sieltä Finnairin suoralla reittilennolla Helsinkiin, jossa olet perillä iltapäivällä.  

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Bryssel
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Polkupyörän vuokra, sähköpyörä lisämaksusta
• Majoitus
• 5 aamiaista
• 4 lounasta
• 2 päivällistä
• Suklaa- ja olutmaistiaiset

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Bruggen museokortti ja alennusvihko
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Bryssel. Juna- ja bussikuljetus Bruggeen, n. 110 km (n. 1,5 t). Veneretki Bruggen kanavilla. Pyöräretki n. 6 km. Päivällinen. Viisi hotelliyöpymistä Bruggessa.

Päivä 2
Pyöräretki Gentin kanavan varrella, n. 56 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Pyöräretki n. 20 km, junamatka Brugge – Gent – Brugge, n. 100 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Pyöräretki Brugge – Lissewege – De Haan – Brugge, n. 52 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Pyöräretki Brugge – Damme – Sluis (Hollanti) – Knokke-Heist – Brugge, n. 59 km. Aamiainen, lounas ja jäähyväispäivällinen.

Päivä 6
Minibussi- tai taksikuljetus rautatieasemalle ja junamatka (n. 1,5 t) lentoasemalle, n. 110 km. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Belgia

Asukasluku 11,3 miljoonaa Pinta-ala 30 528 km² Uskonto Enemmistö (n. 60–75 %) roomalaiskatolilaisia. Valuutta Euro Kieli Viralliset kielet hollanti, ranska ja saksa Aikaero Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Bryssel (Finnair), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita. Matkan hintaan sisältyy myös Bruggen museokortti ja alennusvihko.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom! Ilmoita matkalle lähtevien pituudet varauksen teon yhteydessä kommenttikentässä tai välittömästi vahvistuksen saatuasi matkustajatiedoissa kirjautumalla Minun matkani -sivulle. Tarvitsemme tiedot viimeistään kuukausi ennen lähtöä, jotta kaikille voidaan jo ennakkoon varata kooltaan mahdollisimman hyvin sopiva polkupyörä. Voit ilmoittaa tiedot myös sähköpostilla osoitteeseen info@temamatkat.fi, muista merkitä varausnumero sähköpostin otsikkoon.

Valuutta
Euro (EUR)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan sisältyvät kesällä 2017 tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellin laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Kesällä 2018 juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat juomarahoja varten matkakassaasi noin 10 e. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen yhteisten juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellin laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Pohjanmeren rannikolta Brysseliin asti vallitsee meri-ilmasto, mikä tekee säästä epävakaisen ja sadekuuroja esiintyy. Päivän ylin lämpötila on Bruggessa toukokuussa keskimäärin noin 15 astetta ja syyskuussa noin 17 astetta, ja päivän alin toukokuussa 9 ja syyskuussa 12 astetta.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi, www.bbc.com/weather tai www.yr.no.

Ota mukaan pyöräilyyn sopivien vaatteiden lisäksi tuulen ja sateen pitävä takki ja kevyt sadeasu. Kaupunkikävelyitä varten voit ottaa mukaan kevyemmät urheilukengät.

Pyöräilymatkat
Polkupyörät: Hybridi. Tyyppi: Citybike. Vaihteita: 7 (tai 21)
Jarrut: Käsijarrut edessä ja takana

Tälle pyöräilymatkalle on mahdollista vaihtaa edellä mainittu pyörä sähköpyörään lisämaksua (n. 180 e) vastaan. Ota yhteyttä ennakkoon, jos haluat tilata sähköpyörän, niitä on tajolla rajoitetusti.

Hotelliin saavuttuasi tai matkan toisen päivän aamuna saat pyörän lukon ja sen avaimen, polkupyörän pumpun ja pyörälaukun.

Ota mukaan: Oma pyöräilykypärä, pyöräilylasit/aurinkolasit, pyöräilykäsineet, geelipehmuste satulaan, aurinkovoide, selkäreppu ja vesipullo (50 cl, pulloteline ei kuulu pyörän varustukseen).

Tällä pyöräilymatkalla kaikki ateriat syödään ravintoloissa ja baareissa, joten et tarvitse mukaan omia aterimia ym.

Muu varustelu: Juomapullotelineitä ei ole. Tavarateline on, mutta ei kiinnikkeitä. Suosittelemme, että otat mukaan "mustekalan", jolla voit kiinnittää pienen repun tai laukun tavaratelineeseen.

Tällä pyöräilymatkalla ei reiteillä ole mukana huoltoautoa. Huolto hälytetään tarvittaessa paikalle puhelimitse.

Pyöräilyreiteissä voi tapahtua muutoksia säästä ja tuulesta johtuen.

Vaikka matka on luokiteltu vaativuudeltaan helpoksi (1), on normaali, hyvä peruskunto välttämätön nauttiaksesi matkasta.

Päivä 2. Pyöräilymatka n. 56 km pääosin pyöräteillä, asfaltilla, soralla ja mukulakivillä, keskimäärin 5–10 m mpy.
Päivä 3. Pyöräilymatka n. 59 km pääosin pyöräteillä ja maavalleilla, keskimäärin 5–30 m mpy.
Päivä 4. Pyöräilymatka n. 52 km pääosin pyöräteillä, keskimäärin 5–30 m mpy.
Päivä 5. Pyöräilymatka n. 20 km, pääosin pyöräteillä, mukulakivillä ja asfaltilla, keskimäärin 5–10 m mpy.

Lisää vinkkejä varustautumisesta pyöräilymatkaan löydät temamatkat.fi/pyorailymatkat.

Muuta
Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka

Lue lisää Belgiasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Belgian viralliset matkailusivut, ks. www.visitbelgium.com

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-05-31

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Brussels
2018-05-31
07:40
2018-06-05
09:20
Finnair, 1541
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Brussels
Helsinki
2018-05-31
11:40
2018-06-05
15:15
Finnair, 1542
6 päivää Pyöräillen Flanderissa Helsinki 1195 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-09-27 6 päivää Pyöräillen Flanderissa Helsinki 1195 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose