Uutuus

Etelä-Englannin aarteetSomerset ja Dorset

Vaikuttavasta Windsorin linnasta matkamme jatkuu kohti viehättävää Bristolia ja historiallista Bathia. Saamme ihailla kuuluisaa Jurassicin rannikkoa, kunnes saavumme Bournemouthin viehättävään merenrantakaupunkiin. Matkaamme Pooleen, New Forestiin ja Winchesterin katedraalikaupunkiin. Maistelemme maailmankuulua cheddar-juustoa ja vierailemme Bombay Sapphiren tislaamossa, jossa tutustumme ginin saloihin. Ehdimme kokea myös Durdle Doorin unohtumattomat maisemat ja teehetken Jane Austenin talossa. Lämpimästi tervetuloa TEMAn uudelle Etelä-Englannin kiertomatkalle.   

Tärkeää tietoa

Maat: Englanti

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 17-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Windsorin Linna
 • Cheddar-juuston maistajaiset
 • Historiallinen Bath
 • Jurassic Coast
 • Jane Austen House

Päiväohjelma
Kesä 2020 (lähtö: 20.8.)

Päivä 1 – Tervetuloa Englantiin

Saavuttuasi lentoasemalle Lontooseen tapaat Tema-oppaan, joka toivottaa sinut tervetulleeksi uudelle Etelä-Englannin kiertomatkalle. Nyt aloitamme matkan kohti kuninkaallista linnaa – Windsor Castlea, joka sijaitsee pääkaupungista katsottuna lännessä. Linna on koko Ison-Britannian suurin ja myös tunnetuin. Se rakennettiin Vilhelm Valloittajan toimesta heti Etelä-Englannissa vuonna 1066 käydyn Hastingsin taistelun jälkeen. Windsorin linnaa on rakennettu ja rakennettu, useita kertoja, ja tänä päivänä se on maailman suurin asuttu linna ja samalla myös yksi vanhimmista, joka on yhä asuinkäytössä.

Vuonna 1917 muutettiin hallitsijasuvun alkuperäinen saksalaistyylinen nimi nykyiseen muotoonsa eli Windsoriksi ja itse linna on brittimonarkin virallinen asuinpaikka Buckinghamin Palatsin ja Skotlannissa sijaitsevan Palace of Holyrood Housen lisäksi. Muista katsoa pyöreätä tornia – jos näet niin kutsutun ”Royal Standardin” liehumassa ylväänä, on Hänen Majesteettinsa mitä suurimmalla todennäköisyydellä linnassa. 
 

Yhtä kokemusta rikkaampana jatkamme matkaamme edelleen kohti länttä muutaman tunnin verran, kunnes saavumme päivän päämäärään, Bristoliin. Bristol on vanha satamakaupunki, jossa on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kaupungin ympärivuotista vilkasta kulttuuritarjontaa unohtamatta. Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille jännittävässä Bristolissa, joka on tunnettu myös lukuisista korkeatasoisista ravintoloista ja viehättävistä kahviloista.

Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 2 – Bristol – Cheddar Gorge


Aamiaisen jälkeen teemme Bristolissa yhteisen kävelykierroksen, jonka aikana tunnet varmasti tämän yliopistokaupungin vireän ilmapiirin. Reittimme kulkee halki Bristolin historiallisen satama-alueen ja vierailemme myös SS Great Britain -museolaivassa. Tämä höyrylaiva oli 1800-luvun puolessa välissä maailman pisin matkustaja-alus ja myös ensimmäinen rautalaiva, joka ylitti Atlantin. Astu upeasti restauroituun laivaan ja katsele sen hulmuavia lippuja – tuntuu siltä kuin se olisi juuri lähdössä ylittämään Atlanttia. Laivassa on helppo kuvitella elävänsä Kuningatar Viktorian aikakautta ja lähteä nyt ylittämään Atlanttia SS Great Britainin mukana. Alusta säilytetään ”lasimeren” sisällä, jotta ilmankosteus ei pääsisi vahingoittamaan sitä. Ilma tässä ”kuivasatamassa” on yhtä kuivaa kuin aavikolla.

Nyt jätämme Bristolin ja otamme kurssin kohti etelää. Noin tunnin ajomatkan päässä meitä odottaa yksi Ison-Britannian historiallisesti kiinnostavimmista alueista – Cheddar Gorge – pitkä ja syvä kalkkikivirotko, joka on alkanut muodostua jo noin 1.2 miljoonaa vuotta sitten jokien vesien virratessa valtoimenaan alueen läpi. Maan alla sama vesi on muodostanut huokoisia kalkkikiviluolia, joissa näyttäytyvät niin stalagmiitit kuin stalaktiititkin. Esihistoriallisten löydösten perusteella on voitu päätellä, että ihmiset ovat käyttäneet näitä luolia joko asuin- tai turvapaikkoina jo 40 000 vuotta sitten. Juuri täältä löydettiin vuonna 1930 Ison-Britannian vanhin ja täydellinen luuranko – Cheddar Man – jonka uskotaan olevan yli 9000 vuotta vanha.

Cheddaria yhdistetään harvemmin rotkoihin ja luoliin. Mekään emme jätä tätä historiallista paikkaa ennen kuin olemme maistelleet alueen ”keltaista kultaa”, juustoa, jota on valmistettu täällä jo 1100-luvulta lähtien. Juusto, jota on myös mitä todennäköisimmin eniten ”kopioitu” ympäri maailmaa. Cheddar Gorge Cheese Company opettaa meille kaiken juuston valmistuksesta aina sen pakkausvaiheeseen saakka, maistiaisia unohtamatta.

Iltapäivällä saavumme monella tavalla rikkaaseen Bathin kaupunkiin. Loppupäivän voit käyttää tutustumalla omatoimisesti Bathiin. Tema-opas antaa mielellään ravintolavinkkejä!

Päivä 3 – Bath

Paikka, jonne on tultu tyydyttämään hyvinvoinnin tarpeita ja rentoutumaan jo roomalaisten ajoista alkaen. Kaupungin luonnolliset kuumat lähteet ovat houkutelleet Bathiin aina sankoin joukoin ihmisiä. Ystävällisellä Bathilla on myös paljon muutakin tarjottavanaan, kuten valtava määrä erinomaisia ravintoloita, kauppoja ja putiikkeja, mitä monipuolisinta kulttuuritarjontaa unohtamatta.

Kelttikuningas Bladud löysi todennäköisesti lähteen noin vuonna 870 eaa ja samalle paikalle päättivät roomalaiset rakentaa myöhemmin kylpyläkompleksin, joka omistettiin Kuningatar Sulis Minervalle. Alkuperäinen rakennus sijoittuu ensimmäiselle vuosisadalle ajanlaskumme jälkeen, mutta kylpylää rakennettiin lähes 400 vuotta, jolloin sitä käytettiin. Siihen on helppo liittää käsitteet mahtava ja sivistynyt, mitä se suurimmissa määrin olikin. Tänä päivänä meillä on mahdollisuus vierailla tässä upeassa ulkoilmakylpylässä, ihailla ja ihmetellä sitä ja sen pienempiä kylpyhuoneita ja tiloja, jotka olivat tarkoitettu erilaisille sosiaalisille aktiviteeteille ja viihdykkeille.

Säännöllisesti esiin tuleva henkilö kiertomatkallamme on suuri kirjailijatar Jane Austen. Hän asui Bathissa useita vuosia, ja täältä hän löysi myös mielenkiintoisia inspiraatioita kirjoihinsa. Häntä kunnioittaaksemme vierailemme tänään Jane Austen Centerissä ja Regency Tea Roomissa, jossa pääsemme nauttimaan ”afternoon teasta”.

Loppupäivä on varattu omille aktiviteeteille. Moni-ilmeisestä Bathista löytyy koko ajan uutta ja mielenkiintoista tutkittavaa.Päivä 4 – Glastonbury Tor

Aamiaisen jälkeen on aika jatkaa matkaa, jätämme tämän hotellin ja suuntaamme kohti etelää. Päivän ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Glastonbury, kukkula, jolle ihmiset ovat matkustaneet jo aikojen alusta saakka useastakin syystä. Paikka on tulvillaan historiaa, tarinoita ja henkisyyttä. Kukkulan päällä näemme Pyhän Mikaelin kirkon tornin, joka onkin ainoa meidän päiviimme säilynyt osa kahdesta kukkulalle keskiajalla rakennetusta kirkosta. Kirkot hajotettiin maan tasalle Henrik VIII aikana. Kukkulan varrella sijaitsevat neljä huomiota herättävää pyöreää terassia. Kukaan ei varmuudella tiedä, mikä oli näiden terassien käyttötarkoitus. Yksi teorioista on, että pyhiinvaeltajat olisivat voineet kiivetä ylös kukkulalle mahdollisimman rauhallisesti, jopa meditatiivisesti.

Kansanperinne on hyvin voimakasta alueella ja uskotaankin, että kukkulan alla piileskelee voimia, jotka vaikuttaisivat ihmisen sielunelämään tavalla tai toisella. Englantilaisten tarujen mukaan taas uskotaan, että kukkula olisi portti Avaloniin, sinne salaperäiselle saarelle, joka yhdistetään Kuningas Artturiin. Kuten sanottu, paikkaan liittyy useita erilaisia uskomuksia, kaikista niistä huolimatta ”The Tor” on uskomattoman jännittävän oloinen paikka. Se on usein sumun peitossa, joka luo lähes taianomaisen tunnelman. Jos sumu ei saavu paikalle, on näky vaikuttava yli kukkulan, jolla on korkeutta vaatimattomat 158 metriä. Eteemme avautuu muun muassa Mendip Hillsin vuoriketju, joka kätkee taaksensa Cheddarin juustokaupungin ja sen ikivanhat luolat – samainen paikka, jossa vierailimme hetki sitten. Maisema, jota nyt ihailemme, on todella idyllinen viehättävine kylineen ja mutkaisine teineen, ja näkymää täydentävät kaikessa rauhassa käyskentelevät lampaat.

Nyt meitä odottaa epäilemättä yksi Walesin kauneimmista katedraaleista, Wells Cathedral, joka on saanut nimensä lähteiden mukaan, jotka edelleenkin sijaitsevat katedraalin ympäristössä. Nykyistä katedraalia alettiin rakentaa vuonna 1175, paikalla sijaitsi aikaisemmin pienen pieni kirkko. Piispa halusi tehdä katedraalista arkkitehtoonisesti erilaisen ja saikin inspiraation Ranskasta ja maan sen aikaisesta vallankumouksellista arkkitehtoonisesta tyylistä – näin syntyi Englantiin ensimmäinen goottilaista tyyliä edustava katedraali. Jatkuvat sodat, riidat, valloitukset, aluevaltaukset ja poliittinen ilmapiiri vaikuttivat myös katedraaliin, joka lopulta restauroitiin. Tätä fantastista katedraalia voisi kuvailla oman arvonsa tuntevaksi naiseksi, joka on vanhentunut arvokkaan tyylikkäästi ja jonka kauneus ei jää keneltäkään huomaamatta.  

Vielä vaikuttava katedraali mielissämme jatkuu matka kohti etelää. Reittimme kulkee halki idyllisten englantilaisten maalaismaisemien, hiljalleen jätämme Somersetin kreivikunnan taaksemme ja siirrymme toiseen mielenkiintoiseen kreivikuntaan, Dorsetiin. Pian näemme yhden Englannin mahtavimmista rannikoista, Jurassic Coastin, joka on tunnettu sen geologisista aarteista niin kutsutulta Jurakaudelta.  

Aikataulun niin salliessa pysähdymme matkan varrella viehättävässä Lyme Regisin kaupungissa ja kauniilla West Bayn rannikolla, jonka vaikuttavat kalliot tulivat tunnetuiksi brittiläisen rikossarja Broadchruchin myötä.

Ennen hotellille saapumista pysähdymme läheisessä Dorchesterissä. Ilta on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 5 – Durdle Door – Bournemouth

Tänään meille tarjoutuu tilaisuus nauttia enemmän Englannin upeasta Jurassic Coastista matkamme jatkuessa kohti länttä ja Bournemouthia. Matkalla pysähdymme kahden Dorsetin kuvatuimman maamerkin luona, jotka ovat Lulworth Cove ja Durdle Door. Lulworthin ja sen ympäristön sanotaan olevan yksi parhaimmista paikoista koko maailmassa opiskella geologiaa. Koko rannikon katsotaan olevan geologisesti niin merkittävä, että vuonna 2001 se valittiin Englannin ensimmäiseksi luontokohteeksi Unescon maailmanperintöluetteloon. Täällä ovat meri, joki ja sää kuluttaneet vuorta tavalla, joka on muodostanut alueelle paikoittain vertaansa vailla olevia maisemia. Joistakin näistä on tullut suosittuja nähtävyyksiä, kuten Durdle Doorista.

Durdle Door on kalkkikivestä muodostunut kallio, jota vastaan laineet ovat lyöneet miljoonien vuosien ajan, aiheuttaen näyttävän aukon itse kallioon. Tätä kalliomuodostelmaa voisi kuvailla holvimaiseksi jouseksi, jonka näkee parhaiten lyhyehkön matkan päästä mereltä. Sana durdle juontaa juurensa vanhasta englanninkielestä, joka tarkoittaa juuri poraamista tai murtautumista jonkin läpi. Lähistöllä sijaitseva lähes ympyränmuotoinen Lulworth on myös ilo silmälle – täällä kohtaavat valkoinen hiekkaranta ja kristallinkirkas kauniin sininen vesi, jotka houkuttelevat tätä luonnonkaunista paikkaa ihailevia ihmisiä paikalle. Ei sovi myöskään unohtaa Stair Holen näköalapaikkaa, jossa voi nähdä selvästi sen, kuinka jatkuva eroosio on vaikuttanut ja edelleen vaikuttaa rannikon muodostumiseen.

Iltapäivällä saavumme Englannin klassiseen merenrantakaupunkiin Bournemouthiin, jota voit tutkiskella omin päin aina iltapäivästä iltaan saakka. Viehättävät ravintolat ja perinteiset illanviettopaikat välkkyvine valoineen houkuttelevat helposti puoleensa. Ilmassa leijaileva etikan tuoksu tulee puolestaan Bournemouthin rannan tuntumassa sijaitsevista fish & chips -kioskeista, joiden ohi on vaikea kävellä. Nämä kauniit rannat on valittu useamman kerran koko Englannin parhaimmiksi rannoiksi.  


Päivä 6 – Sea Train Adventure Cruise – Bucklers Hard – Winchester

Aamiaisen ja hotellista uloskirjoittautumisen jälkeen on aika lähteä kohti uusia seikkailuja. Päivän ensimmäinen etappi on Poolen satama, josta Sea Train Adventure Cruise alkaa. Nousemme alukseen, joka vie meidät satama-alueen läpi kohti avomerta. Reittimme varrelle jää toinen toistaan kauniimpia näkymiä, kun risteilemme pitkin Jurassic Coastin läntistä kärkeä, kohti kuuluisaa Swanagen lomanviettopaikkaa. Täälläkin sinulle jää aikaa omille tutkimusretkille, tai miksi et nauttisi pientä välipalaa, ennen kuin jatkamme päivän seikkailua.  

Astuessamme Swenage Railway -höyryjunaan, teemme samalla mielenkiintoisen aikamatkan. Höyryjuna on peräisin jo vuodelta 1885. Nyt voimme rentoutua ja nojautua mukavasti taaksepäin ja samalla ihailla upean karismaattisia vihreitä maisemia veturin puksuttaessa hiljalleen eteenpäin. Pääteasemamme on historiallinen Corfen kylä. Kylässä näemme Corfen linnan rauniot, jotka symboloivat Englannin sisällissotaa. Ennen kuin matkamme jatkuu bussilla, ilmansuuntana itä, jää sinulle hetkinen aikaa aistia Coren ainutlaatuista ilmapiiriä ja 1000-vuotista historiaa.

Seuraava etappimme on pittoreski Bucklers Hardin kylä, joka sijaitsee New Forsetin kansallispuiston kaakkoisosassa. Kylän nimi oli alunperin Montagu Town ja se oli tarkoitettu vapaakauppasatamaksi, kauppakumppanina Länsi-Intia. Kylän sijainti oli myös suotuisa laivojen rakentamiselle, koska siitä oli lyhyt matka suojaisille ja purjehduskelpoisille vesireiteille. Toisen maailmansodan aikana kylässä valmistettiin torpedoveneitä ja jokea käytettiin tukikohtana maihinnousupaikoille Normandian valloituksen yhteydessä. Tänä päivänä Bucklers Hard on suosittu lomanviettopaikka, joka voi ylpeillä komeilla yrjöjen aikakauden arkkitehtuuria edustavilla taloilla. Kylästä löytyy myös pienehkö laivastomuseo ja nykyaikainen satama.

Myöhemmin iltapäivällä saavumme Winchesteriin ja vierailemme kuuluisassa Winchesterin Katedraalissa. Tässä Euroopan pisimmässä keskiaikaisessa katedraalissa riittää uskomattoman paljon katseltavaa. Katseenvangitsijoina toimivat muun muassa fantastiset seinämaalaukset, jotka ovat peräisin jo 100-luvulta, sekä monet upeat patsaat. Hyvällä onnella saatamme kuulla kaunista kuorolaulua, joka luo katedraaliin oman viehättävän tunnelmansa. Tutustuttuamme katedraaliin majoitumme hotelliimme Winchesterissä. Ilta on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 7 – Jane Austen House – Bombay Sapphire

Jane Austenin talo Chawtonissa – The Hampshire Cottage, jossa hän asui ja kirjoitti – on tänään ohjelmassamme. Austen uudisti englantilaista romaanikirjallisuutta kuvailemalla tavallisia ihmisiä heidän jokapäiväisessä elämässään. Hänen romaaninsa, kuten Ylpeys ja ennakkoluulo, Kasvattitytön tarina ja Emma ovat onnistuneet säilyttämään suosionsa aina meidän päiviimme saakka. Tässä talossa hänen uransa suorastaan kukoisti, ja monet näkevätkin nykyään museona toimivan talon yhtenä tärkeimpänä paikkana, joka yhdistetään koko maailman kirjallisuuteen. The Hampshire Cottageen maailmankuulu kirjailijatar muutti vuonna 1809, eläen siellä elämänsä kahdeksan viimeistä vuotta. Nykyään museona toimivassa talossa on kattava kokoelma esineitä, jotka yhdistetään Jane Austeniin, muun muassa hänen kirjoittamansa kirje ja henkilökohtaisia esineitä, joista ehkä eniten huomiota herättävät hänen korunsa, ensimmäiset painokset hänen kirjoistaan, huonekalut, tekstiilit ja tunteita herättävä pöytä, jossa hän kirjoitti rakastetut kirjansa.

Kirjeessään Jane Austen viittaa usein johonkin, jota hän kutsuu ”The Great House”. Kyseessä on Chawtonin kartano Elisabethin aikakaudelta, joka sijaitsee hieman Hampshiren ulkopuolella. Chawton Housen omisti Janen veli Edward, ja Jane Austen vietti täällä paljon aikaa perheensä kanssa. Tänä päivänä Chawton Housessa on merkittävä tutkimuskirjasto, The Centre for the study of early women’s writing. Kirjastossa on yli 9000 kirjaa alkuperäisine käsikirjoituksineen. Tällä mielenkiintoisella vierailulla tutustumme lähemmin tutkimuskirjaston toimintaan.  

Iltapäivällä vierailemme maailmankuulussa Bombay Sapphiren tislaamossa, jossa tutustumme ginin saloihin tislaamon oman oppaan johdolla. Päätämme kierroksen Mill Baariin, jossa pääsemme maistelemaan giniä. Illalla on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen.

Päivä 8 – Kotimatka

Kiertomatkamme Etelä-Englannissa on tullut päätökseen. Aamiaisen jälkeen ehdit vielä kierrellä omin päin viehättävässä Winchesterissä. Nautittuamme lounaan, ajelemme kohti lentoasemaa ja nyt on vuorossa kotimatka. Toivomme, että matkalta on monta mukavaa muistoa kotiin vietäväksi, haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen jännittävään maailmaan. 
Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Heathrow

• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti

• Majoitus

• 7 aamiaista

• 1 lounas

• 2 illallista

• 1 juustonmaistajaiset

• 1 iltapäivätee

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti

• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Lentomatka Helsinki - Lontoo. Vierailu Windsorin Linnassa. Yksi hotelliyöpyminen Bristolissa. Tervetuloillallinen.

Päivä 2

Kaupunkikiertoajelu Bristolissa sisältäen vierailun Cheddar Gorgessa ja juustonmaistajaiset. Kolme hotelliyöpymistä Bathissa. Aamiainen.

Päivä 3

Kaupunkikiertoajelu Bathissa sisältäen iltapäiväteen Jane Austen -Centerissä. Aamiainen.

Päivä 4

Vierailu Glastonbury Torissa, Wellsin Katedraalissa, Lyme Regisissä ja West Bayssa. Yksi hotelliyöpyminen Dorchesterissä. Aamiainen.

Päivä 5

Vierailu Durdle Doorissa ja Lulworth Covessa. Yksi hotelliyöpyminen Bournemouthissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6

Sea Train Adventure Cruise, vierailu Buckler’s Hardissa ja Winchesterin Katedraalissa. Kaksi hotelliyöpymistä Winchesterissä. Aamiainen.

Päivä 7

Vierailu Jane Austenin talossa, Chawton Housessa ja Bombay Sapphiressa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8

Bussikuljetus Heathrowin lentoasemalle ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen,

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Englanti

Asukasluku: 50.1 milj.
Pinta-ala: 130 395 km²
Uskonto: Kristittyjä 72 %, muslimeja 3%, hinduja 1%, juutalaisia 0.5%, lisäksi sikhejä ja buddhalaisia. Noin 15% ei tunnusta mitään uskontoa
Valuutta: Englannin punta (GBP)
Kieli: Englanti
Aikaero: Suomen aika -2 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Heathrow, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta

Iso-Britannia: punta (GBP)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 £ / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Muistathan ottaa mukaan mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Ethän unohda adapteria!

Lue lisää Isosta-Britanniasta

Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.