Kauneinta Gran Canariaa vaeltaen

Kohtaa viehättävä Gran Canaria patikoiden ja löydät Kanariansaarten parhaiten säilyneet salaisuudet. Kävelykierros Las Palmasissa, vaellukset pitkin kauneimpia reittejä, kanarialainen ruoka ja paikalliset viinit, kaikkea tätä koet tällä TEMAn uudella vaellusmatkalla. Gran Canaria on monien rakastama lomakohde, mutta saarelta löytyy vielä uskomattoman paljon hiljaisempia, rauhallisempia ja vähemmän tutkittuja paikkoja. Saari voi ylpeillä loistokkailla haciendoilla, uskomattoman kauniilla vaellusreiteillä, kraattereilla, viiniviljelmillä ja viehättävillä vuoristokylillä. Tämä matka on jännittävä “cocktail” mitä erilaisimpia vaikutteita. Tervetuloa tutustumaan tuntemattomaan Gran Canariaan!

Tärkeää tietoa

Maat: Espanja

Matkatyyppi: Vaellusmatka - Ruoka- ja viinimatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-21 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Kaupunkikävely La Veguetassa ja Santa Anassa
  • Gran Kanarian maukas keittiö
  • Vaellus Roque Nublon alueella
  • Caldera de Bandama ja viininmaistajaiset
  • Agaete-laakso

Päiväohjelma
Talvi 2018-2019

Päivä 1 – Matka alkaa ja saapuminen Gran Canarialle
Matka Gran Canarialle alkaa. Las Palmasin lentokentällä tapaat paikallisen edustajamme TEMA-kyltin kanssa. Tervetuloa Gran Canarialle! Kun koko ryhmä on koossa, on vuorossa bussikuljetus hotellillemme, joka sijaitsee klassisen Las Canterasin rannan läheisyydessä. Hotellissa on vastassa Tema-opas, joka seuraavan viikon aikana tutustuttaa sinut Gran Canarian saloihin. Ennen yhteistä tervetuloillallista Tema-opas kertoo tarkemmin tulevan viikon mielenkiintoisesta päiväohjelmasta. Las Palmasiin majoitumme kolmeksi yöksi.

Päivä 2 – Kaupunkikävely ja lounas kanarialaisittain Las Palmasissa
Kaupunkia ja samoin kaupunkikierrosta Las Palmasissa voisi kuvailla monella eri tavalla. Monille tulee Las Palmasista ensimmäisenä mieleen massaturismin metropoli. 1960- ja 70-luvuilla tänne matkustivat auringon perässä pohjoiseurooppalaiset turistit ja Las Palmas koki chartermatkailun kulta-aikaa. Mennäänpä ajassa vielä hieman taaksepäin, mitä Las Palmasissa tapahtui 400 vuotta sitten? Tuolloin Las Palmas oli eräänlainen ponnahduslauta Euroopan ja juuri löydetyn Amerikan välillä. Pääsemme tutustumaan kaupungin tuntemattomampaan historiaan vieraillessamme Las Palmasin vanhimmissa kaupunginosissa, La Veguetassa ja Santa Anassa. Siirtomaa-aikaiset talot, joissa aikoinaan asui kaupungin ylimystö, on restauroitu uuteen uskoon. Kaupungin mahtava Katedraali näyttäytyy ylpeänä keskustassa – tuntuu siltä kuin Las Palmasissa olisi palattu entisaikojen loistoon! Historiallinen  Vegueta on täydellinen vastakohta saaren eteläosassa sijaitseville turistikohteille. Uuden maailman etsiminen aiheutti dramaattisia muutoksia guanchien, Kanariansaarten alkuasukkaiden, elämässä. Kanariansaarilla oli aina ollut keskeinen asema Portugalin ja Espanjan merenkulussa, joten oli luonnollista, että vuoden 1492 jälkeen saarista tuli strategisesti merkittävä keskus tutkimusmatkailijoiden keskuudessa. Tuolloin Kolumbus pysähtyi Las Palmasissa ensimmäisellä Amerikan matkallaan, poiketen siellä myös paluumatkallaan. Kanariansaarten merkittävän kehityksen maailmanhistoriassa voidaan katsoa alkaneen jo Kolumbuksen ajoista lähtien. Viimeisten vuosikymmenien aikana turismi on ollut merkittävä osa Kanariansaaria. Saaret ovat kuitenkin kokeneet uuden, silmiinpistävän nousukauden, ja tätä mekin pääsemme todistamaan vieraillessamme Las Palmasissa. Kaupunkikävelymme vie meidät niin tuttuihin kuin vähemmänkin tunnettuihin paikkoihin. Lounaan nautimme perinteisessä kanarialaisessa ravintolassa, jonka jälkeen jatkamme tutkimusretkeämme vanhassa kaupungissa. Kaiken kokemamme jälkeen on aika rentoutua, loppupäivä on varattu omille aktiviteeteille yllätyksellisessä Las Palmasissa.

Päivä 3 – Vaellus Caldera de Bandamassa
Tänään matkaamme kohti saaren itäisiä osia ja kuuluisaa Caldera de Bandamaa, jossa sijaitsee koko saaren suurin tuliperäinen kraatteri. Kanariansaaret ovat muodostuneet erilaisten tuliperäisten aktiviteettien myötä miljoonien vuosien aikana. Maisemat, joita näemme päivän aikana kertovat meille omalla kielellään saaren synnystä, ja niitä katsellessa meidänkin on helpompi ymmärtää Gran Canarian juuret. Eteemme aukenee muun muassa vaikuttava yli 200 metriä syvä kraatteri. Patikoimme vuoren reunamalla kunnes reittimme kulkee Caldeiran pohjalle, hedelmälliselle laavasta muodostuneelle maaperälle. Tunnelma Caldeiran pohjalla on uskomattoman tyyni, täällä vallitseva rauhallisuus on sanoinkuvaamatonta. Voimme vain kuvitella mielissämme ne voimakkaat purkaukset, jotka aikoinaan ovat luoneet tämän ainutlaatuisen paratiisin. Hiiri- ja tuulihaukat liitelevät vastatuuleen kraatterin reunoilla ja jos onni on puolellamme, saatamme nähdä harvinaisen harjalinnun. Kraatterin pohjalla olemme tuliperäisten seinämien ympäröiminä, täällä vallitsee omanlainen, eristynyt luonnon ekosysteemi, joka on vaikuttanut alueen useisiin harvinaisiin kasvilajeihin. Yli 2000 vuotta vanhaa kraatteria koristaa muun muassa endeeminen ja uhanalainen la Dama de Bandama -kasvi. Alueen hedelmällinen maaperä ja hyvin suotuisa ilmasto yhdessä muodostavat täydelliset olosuhteet viininviljelylle. Bandama Gran Canaria on yksi Gran Canarian tärkeimmistä viininviljelyalueista, viiniä on tuotettu täällä jo 1600-luvulta lähtien. Myös meille tarjoutuu tilaisuus maistella saaren kuuluisia viinejä pikku purtavan kera. Lounaan nautimme jälleen perinteisessä kanarialaisessa ravintolassa. Päivän antoisan ohjelman päätämme vierailemalla Viera y Clavijon kasvitieteellisessä puutarhassa.Yhteisen ohjelman jälkeen sinulle jää aikaa nauttia Gran Canarian antimista ominpäin.

Päivä 4 – Rural del Nublo ja Inagua
Päivän noin 8 kilometrin pituinen vaelluksemme alkaa Aserradorista. Nyt katse suuntautuu vääjäämättömästi kohti valtavaa Roque Nublon tuliperäistä kalliomuodostelmaa. Suomeksi kivipaasin nimi tarkoittaa ”Pilvikalliota”, joka on paikallisille asukkaille saaren symboli. Sään ollessa pilvinen, kalliomuodostelmalla on tapana kätkeytyä pilviverhon taakse. Vuonna 1987 Roque del Nublo julistettiin kansallismonumentiksi ja se on osa Parque Rural del Nublon luonnonpuistoa. Päivän vaellusreittimme varrelle jää uskomattoman hienoja tuliperäisiä maisemia, joita espanjalainen kirjailija Miguel de Unamuno on kutsunut ”Kivettyneeksi Myrskyksi”. Kirkkaalla säällä näemme Espanjan korkeimman vuoren, Teiden, jolla on korkeutta huimat 3 800 metriä. Samoin naapurisaari Teneriffa ja Las Palmas näyttäytyvät meille täältä sään niin salliessa. Patikoidessamme näissä fantastisissa maisemissa, näemme useita harvinaisia endeemisiä kasveja. Kävellessämme pitkin Inaguan luonnonpuiston reittejä, saavumme pienelle Las Niñasin järvelle tai oikeastaan padolle. Päätämme patikoinnin vierailuun juustolassa, jossa valmistetaan erinomaisia lampaan- ja vuodenmaidosta tehtyjä juustoja. Tämän jälkeen meitä odottaa herkullinen tapaslounas, joka koostuu maukkaista kanarialaisista pikkumaistiaisista, kuten kuivatuista hedelmistä, leivästä ja makeista herkuista, paikallista viiniä unohtamatta. Päivän jännittävän vaelluksen jälkeen otamme suunnan kohti rannikkoa ja Agaetea, jossa sijaitsee vaellusmatkamme toinen majapaikka. Tie, jota pitkin ajelemme on yksi Gran Canarian kauneimmista teistä. Ennen päämääräämme saapumista pysähdymme viehättävässä Las Cañadas de Veneguerassa, jossa voit vaikkapa nautiskella kupillisen kahvia. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Agaetessa.

Päivä 5 – Vapaapäivä
Tänään sinulla on mahdollisuus tutkia viehättävää Agaetea ominpäin.

Päivä 6 – Metsää ja vettä Gran Canarian sydämessä
Vaelluskilometrejä tälle päivälle kertyy noin seitsemän ja patikkareitin taitamme noin 3.5 tunnissa. Vaellamme Altos de Moyan alueella, hetkittäin hyvinkin vehreiden seutujen läpi ja noin 100 metriä korkeat vuorten seinämät vain täydentävät päivämme maisemallista osuutta. Täällä sijaitsi 1800-luvun puolessa välissä hotelli ja terveyskylpylä, tuon ajan Spa. Paikka oli turismin uranuurtaja Kanariansaarilla. Enää emme näe kylpylää, sotien melskeessä se joutui lakkauttamaan toimintansa. Bussimme noutaa meidät pienen La Laguna de Vallesco -järven luota ja ja matkamme jatkuu Firgasin kylään, jossa päätämme päivän herkullisen lounaan merkeissä. Iltapäivän ja illan voit viettää omien ehkäpä keskeneräisiksi jääneiden tutkimusretkien parissa.

Päivä 7 – Vaeltaen Agaete-laaksossa
Patikoimme Agaeten laakson läpi. Reitti alkaa hotelliltamme ja kestää noin 4.5 tuntia. Agaete on edeelleen alue, jota turistit eivät ole suuremmissa määrin löytäneet. Maisemat ovat sanoinkuvaamattomia – ne on nähtävä itse, jotta ymmärtää niiden mahtavan ainutlaatuisuuden. Dramaattiset kalliomuodostelmat ja Gran Canarian suurimmat mäntymetsät, Pinar de Tamadaba, ovat osa tätä karun kaunista maisemaa. Agaeten laakso on yksi Gran Canarian hedelmällisimmistä paikoista. Lähempänä rannikkoa viljellään niin subtrooppisia kuin trooppisiakin hedelmiä − appelsiineja, banaaneja, mangoja, papaijoita ja viinirypäleitä. Agaetessa vallitsevan mikroilmaston johdosta viljellään täällä myös kahvia, jonka alkuperä löytyy tropiikista. Kahvinviljely on hyvin harvinaista näillä leveysasteilla ja nämä viljelmät ovatkin todennäköisesti maailman pohjoisimpia kahviviljelmiä. Huikean päivän päätämme saaren gastronomian parissa. Tutustumme maatilaan, jossa maistelemme viiniä, juustoja ja muita paikallisia herkkuja. Toki saamme maistaa myös Gran Canarian ainulaatuista kahvia. Näiden kulinarististen nautintojen jälkeen ajelemme kohti hotelliamme. Illalla on vuorossa maukas matkanpäätösillallinen suositussa ravintolassa, joka sijaitsee värikkään sataman läheisyydessä.

Päivä 8 – Kotimatka
On tullut aika sanoa hyvästit kauniille Gran Canarialle, ainakin tällä kertaa, ja toivottavasti monen monta uutta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Las Palmas
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 välipalaa
• 6 lounasta
• 1 illallinen
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Matka alkaa ja saapuminen Gran Canarialle. Kuljetus lentokentältä hotellille. Tervetuloillallinen. Kolme hotelliyöpymistä Las Palmasissa.

Päivä 2
Kaupunkikävely Las Palmasissa sisältäen lounaan. Vaellus 8 km ja noin 4 tuntia. Aamiainen, välipala ja tapaslounas.

Päivä 3
Retki Caldera de Bandamaan. Vaellus noin 6.6 km ja noin 3 tuntia. Bussi, noin 35 km. Aamiainen, välipala ja lounas.

Päivä 4
Vaellus Rural del Nublon ja Inaguan ympäristössä, noin 8 km ja 4 tuntia. Aamiainen, välipala ja lounas. Neljä hotelliyöpymistä Agaetessa.

Päivä 5
Vapaapäivä omille tutkimusretkille. Aamiainen.

Päivä 6
Vaellus La Laguna de Vallescoon, noin 7 km ja noin 3.5 tuntia. Aamiainen, välipala ja lounas.

Päivä 7
Vaellus Agaete-laaksossa, noin 9 km ja 4.5 tuntia. Aamiainen, välipala, tapaslounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Lentokenttäkuljetus. Kotimatka. Aamiainen.

Espanja

Asukasluku
40,3 milj.Pinta-ala
504 782 km²Uskonto
Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %Valuutta
EuroKieli
Espanja, katalaani, gallego, baskiAikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Las Palmas ja majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta
Euro (EUR)Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. 

Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin EUR 22 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste. Suosittelemme kunnollisia, pitäväpohjaisia, nilkkaa tukevia vaelluskenkiä kevyiden lenkkikenkien sijaan. Muistathan pakata mukaan myös lämpimämpää vaatetta ja sadevarusteet.

Vaellusmatka
t
Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat. Esimerkiksi oma termospullo ja muki voivat hyödyllisiä vaelluksilla. Ota mukaan myös pienehkö selkäreppu. Ethän myöskään unohda uimavarusteita. 

Lue lisää Espanjasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. 

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose