Pyreneiden vaellusmatkaja kaupunkikierros Bilbaossa

Pyreneiden poimuvuoristo Biskajanlahdelta Välimerelle muodostaa luonnollisen rajan Ranskan ja Espanjan välille. Ympäri vuoden lumen peittämällä alueella levittäytyy vehreitä kukkaniittyjen värittämiä laaksoja. Tällä vaellusmatkalla tutustut Espanjan puoleisen vuorijonon kauniisiin maisemiin. Majoitumme kahden upean kansallispuiston, Ordesan ja Aigüestortesin, tuntumassa. Tämä viikon pituinen vaellusmatka päättyy kiertoajeluun viehättävässä Barcelonassa.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Espanja

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 3, vaativa

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 19-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Aigüestortesin ja Ordesan kansallispuistot
 • Kukkaniityt ja kauniit vuoristopurot
 • Idylliset vuoristokylät
 • Harvinaiset kukat kuten Alppitähti
 • Kiertoajelu Barcelonassa

Päiväohjelma
Syksy 2019 (lähtö: 25.9.)

Päivä 1 – Saapuminen ja matka Pyreneille

Lento saapuu Barcelonan lentokentälle, missä tapaat Tema-oppaan.
Lentokentältä matkamme jatkuu bussilla läpi kauniiden vuoristomaisemien pieneen Boin kylään. Reittimme kulkee Välimeren rannikolta kohti Pyreneiden massiivista poimuvuoristoa. Matkan varrelle jää viehättävää katalonialaista maaseutua, pienempiä kaupunkeja ja värikkäitä vuoristokyliä. Noin tunnin ajomatkan jälkeen alamme erottaa Pyreneiden eteläiset vuorenrinteet, jotka ulottuvat Välimereltä aina Biskajanlahdelle saakka ja samalla muodostavat luonnollisen rajan Ranskan ja Espanjan välille. Andalusiassa sijaitsevan Sierra Nevadan jälkeen Pyreneet on maan korkein vuorijono. Espanjan korkein kohta on kuitenkin vulkaaninen Teiden huippu Teneriffalla. Vaellusmatkallemme olemme poimineet alueen kauneimpia reittejä ja kohteita. Yli 3 000 metrin korkeudessa, ympäri vuoden lumen peittämällä alueella, levittäytyy vehreitä laaksoja, voimakkaasti virtaavia jokia ja kauniita kukkaniittyjä. Tämä on varmasti yksi Euroopan ainutlaatuisimmista luonnonalueista. 

Asumme aivan Aigüestortesin kansallispuiston tuntumassa. Täällä pääset lähemmäksi sitä Välimeren kasvillisuutta, jota ihailimme bussin ikkunasta alkupäivästä. Kansallispuistossa kasvaa muun muassa puksipuita, pihlajia, saarnipuita ja Pyreneiden mäntyjä. Illalla, ennen yhteistä tervetuloillallistamme,  sinulle tarjoutuu tilaisuus nauttia tästä upeasta paikasta ja hengittää syvään raikastakin raikkaampaa ilmaa.

Päivä 2 – Romanttisia kirkkoja ja liljoja

Aloitamme päivän bussimatkalla läheiseen Taülliin, missä tutustumme lähemmin erittäin hyvin säilyneisiin Sant Climentin ja Santa Marian romaanisiin kirkkoihin. Kirkkojen rakentaminen ajoittuu jo 1100-luvun alkuun ja ne ovat kuuluisia kauniista ja korkeista kellotorneista. Yhdeksän tämän alueen kirkoista löytyy Unescon maailmanperintöluettelosta. Tämän mielenkiintoisen vierailun jälkeen aloitamme matkan ensimmäisen vaelluksen läpi alueelle tyypillisten pienien vuoristokylien. Useiden kylien ja myös niiden kirkkojen historia ajoittuu jo 1100-luvulle. Vaeltaessamme tietä pitkin saatat nähdä viereisellä niityllä varjoliljan ja ehkäpä vielä täydessä kukassa! Vaellusreittimme korkeus vaihtelee 1 260 metrin ja 1 090 metrin välillä merenpinnan yläpuolella. Päivän aikana nautimme retkilounaan, luonnollisesti paikassa, josta käsin voimme samalla ihailla näitä ainutlaatuisia maisemia.

Päivä 3 – Aigüestortesin villi luonto

Tämä päivä on pyhitetty vaellukselle, joka on pituudeltaan noin 11 km. 

Vaellamme syvemmälle Aigüestortesin kansallispuistoon, joka on perustettu jo vuonna 1955 ja on ainoa kansallispuisto Kataloniassa. Täällä voit nähdä muun muassa Pyreneiden liljan ja myös useita värikkäitä orkideoita. Villieläimiä, esimerkiksi susia tai karhuja, on vaikea havaita, mutta jos meillä on onnea, saatamme nähdä esimerkiksi hirven. Maisemat ovat kerrassaan dramaattisia, jyrkkiä ja usein lumen peittämiä. Aloitamme vaelluksemme 1 830 metrin korkeudesta ja reittimme kulkee juuri sillä alueella, josta kansallispuisto on saanut nimensä. Näemme puroja, jotka kiemurtelevat näissä kauniissa maisemissa. Kansallispuiston nimi tarkoittaakin ”mutkaista vettä”. Hiljalleen saavumme Estany Llongin järvelle, jolloin olemme noin 2000 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Reittimme jatkuu vielä ylemmäs ja nyt saavutamme vaellusviikon korkeimman kohdan, Portarr'o d´Espotin, joka sijaitsee 2429 metriä meren pinnan yläpuolella. Ennen yhteistä illallista ehdit vielä nautiskella tästä upeasta paikasta omin päin.  

Päivä 4 – Aínsan keskiaikaisen kylän kautta Ordesaan

Edessämme on noin 150 km pituinen bussimatka Pyreneiden eteläisten rinteiden juurelle – paikka, joka hämmästyttää katsojan kauneudellaan. On aika jättää Katalonia ja saavumme Aragonian itsehallinnolliselle alueelle. Pysähdymme useassa pienessä kylässä, muun muassa Aínsassa, joka on yksi alueen parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kylistä. Täällä vietämme muutaman tunnin – kuljeskelemme pitkin mukulakivikatuja ja näemme muun muassa romaanisen Pyhän Marian kirkon 1100-luvulta. 

Hiljalleen lähestymme jälleen Pyreneiden vuorijonoa ja saavumme pieneen Torlan vuoristokylään. Seuraavat kolme yötä asumme Pyreneiden suurimmassa ja ehkäpä kauneimmassa kansallispuistossa, Ordesassa, joka kuuluu myös vanhimpien kansallispuistojen joukkoon. Ordesan kansallispuisto on perustettu jo vuonna 1918 ja se löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta. 

Aragonian pohjoisosaa hallitsevat Pyreneet ovat keskimäärin korkeammat kuin Pyreneet Katalonian puolella. Täältä löytyy myös koko Espanjan kolmanneksi korkein kohta, Pico Aneto, joka sijaitsee 3 404 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Kaksi vielä korkeampaa kohtaa ovat Teide (3 728 m) Teneriffalla ja Mulhacén (3 482 m) Sierra Nevadassa, Andalusiassa. Espanjassa on yli 200 vuorenhuippua, jotka ylittävät 3 000 metrin korkeuden ja useimmat niistä sijaitsevat juuri Pyreneiden alueella. 

Arajoen kupeessa sijaitsevaan Torlaan saavumme iltapäivällä ja täällä yövymme siis seuraavat kolme yötä. Torlasta näemme kuuluisat pystysuorat vuorten seinämät, jotka tuntuvat jatkuvan aina taivaaseen saakka. Sinulle jää aikaa tutustua Torlaan omin päin ennen yhteistä illallista.

Päivä 5 – Ordesan kasvisto ja villieläimet

Monte Perdidon kansallispuisto kattaa yhteensä 55 000 hehtaarin alueen. Samaan kansallispuistoalueeseen kuuluu Pyreneiden Ranskan puolella sijaitseva Parc National des Pyrénées. Molemmat kansallispuistot ovat olleet Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1997 lähtien. 

Tänään vaellamme Circo de Soasossa, jäätikön noin 10 000 vuotta sitten synnyttämässä laaksossa. Yläpuolellamme kohoaa Monte Perdidon vuori, joka sijaitsee 3 335 metriä merenpinnan yläpuolella ja on Espanjan korkein kalkkikivivuori. Aloitamme päivän vaelluksen Perdido Ordesasta, joka sijaitsee noin  1 300 metrin korkeudessa, ja vaellamme noin 9 km matkan ylös Coba de Cavalloon, joka sijaitsee noin 1 755 metriä merenpinnan yläpuolella. Sieltä kävelemme alas noin 1 300 metrin korkeuteen. Päivän vaellusreitti on yhteensä noin 18 km pituinen. 

Luonto ympärillämme on koko ajan hyvin monipuolista ja vaihtelevaa. Aloitamme reittimme kävelemällä halki erilaisten metsien; pyökki-, puksi- ja jalokuusimetsien. Edetessämme ylemmäs,  avautuu edessämme alue, jossa voimme nähdä muun muassa akileijoja, orkideoita ja hyvällä onnella alppitähtiä ja monia muita tyypillisiä vuoristokukkia. Niin kasvitieteilijöille kuin vain muuten luonnon kauneudesta nauttiville on tämä kansallispuisto oikea paratiisi. Ordesan kansallispuistossa asustelee myös runsaasti petolintuja, kuten muuttohaukkoja, hanhikorppikotkia ja upeita partakorppikotkia. Päivä on pitkä, mutta sitäkin antoisampi. Jos tämä reitti tuntuu liian pitkältä, auttaa Tema-opas mielellään löytämään lyhyemmän reittivaihtoehdon.

Päivä 6 – Niittyjä ja vesiputouksia 

Pyreneiden dramaattisella luonnolla on aina jotain uutta ja yllättävää tarjottavana. 

Päivän vaellus Otalon laaksossa on yksi viikon kauneimmista. Taksit kyyditsevät meidät Bujaruelon laaksoon ja aloitamme vaelluksemme San Nicolasista, josta reittimme jatkuu viehättävälle romaaniselle sillalle ja sieltä edelleen halki niittyjen kohti ensimmäistä etappiamme, joka sijaitsee noin 4 km päässä. Reittimme varrelle jää raivoisasti virtaava Arajoki. Korkeuseroa on noin 300 metriä ja ylhäällä saamme ihailla Ranskan puoleisia Pyreneitä. 

Hiekkatietä pitkin saavumme pikkuhiljaa Otalon jäätikön synnyttämään silmiä hivelevään laaksoon, jossa nautimme päivän retkilounaan. Hyväkuntoisimmat voivat kävellä koko matkan takaisin hotellille Torlaan. Voit myös valita kulkuneuvoksi taksin, joka vie perille Torlaan. Mikäli haluat jättää tämän päivän vaelluksen syystä tai toisesta kokonaan väliin, löytyy päivälle muitakin mielenkiintoisia aktiviteetteja.

Päivä 7 – Bilbao

Viikon ikimuistoisten vaellusten jälkeen ja Pyreneiden mielenkiintoiseen kulttuuriin tustustuneina on aika ottaa kurssi kohti Bilbaota, Baskimaan suurinta kaupunkia. Bilbao on koko Espanjan 10. suurin kaupunki

Kaupunki sijaitsee noin 12 km mereltä ja on yksi on maan suurimmista ja tärkeimmistä satama- ja teollisuuskaupungeista.

Bilbao ei ole aina voinut ylpeillä hyvällä maineellaan, kaupunki oli pitkään tunnettu teollisuuskaupunkina, jossa esiintyi paljon sosiaalisia ongelmia. Vuosi 1997 oli kuitenkin tärkeä vuosi kaupungin lähihistoriassa, tuolloin avattiin merkittävä Guggenheimin taidemuseo ja kaupungissa alkoi uusi ajanjakso. Jo arkkitehtoonisestikin vaikuttavan museon suunnitteli arkkitehti Frank Kehry. Museon avaamisen jälkeen moni asia on muuttunut kaupungissa, Bilbao on tänä päivänä nykyaikainen kauunki, joka on löytänyt tiensä maailmankartalle. Ei sovi myöskään unohtaa Baskimaan ainutlaatuista ruokakulttuuria, jonka erinomainen maine on levinnyt jo ympäri maailman.

Tutustumme lähemmin kaupunkiin kaupunkikiertoajelun merkeissä.

Matkanpäätösillallisen nautimme perinteisessä baskilaisessa ravintolassa.

Päivä 8 – Kotimatka

Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästi Bilbaolle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on bussikuljetus lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiitnoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki - Barcelona
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta

• 5 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki - Barcelona - Helsinki. Barcelona - Boi, bussi, noin 260 km. Tervetuloillallinen. Kolme hotelliyöpymistä Boissa.

Päivä 2
Vierailu Taüllin kylässä. Vaellusreitti vuoristokylästä toiseen, noin 10 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 3
Vaellus Aigüestortesissa, noin 11 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 4
Boi - Ainsa - Toria - Ordesasin kansallispuisto, bussi noin 140 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Brotossa..

Päivä 5
Vaellus Ordesasin kansallispuistossa, noin 18 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 6
Vaellus pitkin Arajoen vartta Otalon laaksoon, noin 10 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Toria - Bilbao, bussi noin 320 km. Kaupunkikiertoajelu Bilbaossa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Bilbaossa.

Päivä 8
Kuljetus lentokentälle ja reittilento Bilbao - Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Espanja

Asukasluku
40,3 milj.Pinta-ala
504 782 km²Uskonto
Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %Valuutta
EuroKieli
Espanja, katalaani, gallego, baskiAikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Barcelona. Majoitus kahden hengen huoneessa. Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.


Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivulta erikseen varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).


Jos varaat itse lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen. Tarkista hinta asiakaspalvelusta.


Valuutta

Euro (EUR)


Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. 


Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida myös ne ateriat ja ruokajuomat, jotka eivät sisälly tämän matkan hintaan, juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.


Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin EUR 35 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.


Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.


Ilmasto, vaatetus ja varustus

Säätila voi Etelä-Euroopassakin olla joskus vaihtelevaa. Kannattaakin varautua myös vähän viileämpään säähän ja myös sadekuuroihin, varsinkin keväällä ja syksyllä. Hieman ennen lähtöpäivää on hyvä tarkistaa netistä (esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste. Illallisille on Espanjassa tapana pukeutua hieman paremmin. Keskilämpötila Tarragonassa Välimeren alueella heinäkuussa on 27 astetta. Korkeammilla vaelluspaikoilla Pyreneillä päivälämpötila on kuitenkin noin 4-5 astetta alhaisempi. Korkeapaineen aikana Pyreneillä voi lämpötila olla huomattavastakin korkeampi kansallispuistojen alueella. Useimmat vaelluksemme sijoittuvat 1 000 - 1 500 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle, mutta joinakin päivinä vaellamme yli 2 500 metrin korkeudessa.


Joskus voi olla tarvetta myös lämpimimmille vaatteille, ja alkukesästä hansikkailla ja pipollakin voi olla käyttöä. Suosittelemme myös tukevia, maastossa vaeltamiseen sopivia, umpinaisia kenkiä.


Jotkut vallusreitit Pyreneillä ovat vaativia. Hyväkuntoiselle vaeltajalle nämä reitit soveltuvat kuitenkin mainiosti. Jos jostain syystä päätät jättää jonkun vaelluksen väliin, ilmoita siitä oppaalle hyvissä ajoissa. Opas tekee parhaansa etsiäkseen vaihtoehtoisen, sinulle sopivan vaellusreitin. 


Vaellusmatka

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin

temamatkat.fi/vaellusmatkat

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.