Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja IrlantiYlämaita, rannikkoa ja kaupunkeja

Lähde kiertomatkallemme Brittein saarille kelttien jalanjäljille. Näet pääkaupungit Edinburghin, Belfastin ja Dublinin ja Titanic-museon sekä maistelet whiskyä ja Guinnessia.

Matkaamme kelttien jalanjäljissä halki kolmen alueen, Skotlannin, Pohjois-Irlannin ja Irlannin. Skotlannissa jäljitämme Nessietä Loch Nessillä, maistelemme whiskyä ja tutkimme Edinburghia. Sitten jatkamme meren yli Pohjois-Irlantiin ja Belfastiin, jossa tutustumme uuteen, moderniin Titanic-museoon ja patikoimme pitkin Giant's Causewaytä. Vihreässä Irlannissa tutustumme mm. kaivostoiminnan historiaan ennen kuin matka päättyy Dubliniin.

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Pohjois-Irlanti, Irlanti

Matkan pituus: 11 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Urquhart Castle ja Loch Ness
 • The Whisky Trail ja maistiaiset
 • Titanic-museo
 • Giant's Causewayn maailmanperintökohde
 • Dublin ja Guinness Storehouse

Päiväohjelma
Elo-syyskuu 2018

Hotellitiedot alustavia. Tarkemmat yöpymispaikkakunnat ja hotellit vahvistuvat myöhemmin.

Päivä 1 – Edinburgh, Skotlannin pääkaupunki

Finnairin suora reittilento lähtee iltapäivällä Helsingistä ja olet perillä Edinburghissa myöhemmin iltapäivällä. Tema-opas on lentoasemalla toivottamassa sinut tervetulleeksi Skotlantiin ja sen pääkaupunkiin Edinburghiin.

Majoitumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä. Myöhemmin tapaamme vielä uudelleen ja nautimme yhdessä tervetulopäivällisen. 

Päivä 2 – Athens of the North, Edinburgh

Teemme aamupäivällä kaupunkikierroksen tässä hienossa Edinburghin maailmanperintökaupungissa. Näemme 1700-luvun yrjöjenaikaisen New Townin ja sen leveät, puiden reunustamat kadut ja keskiaikaisen Old Townin. The Royal Mile on kaupungin selkäranka, joka vie läpi vanhojen korttelien Holyroodin palatsilta Edinburghin linnalle, johon käymme tutustumassa.

Iltapäivällä sinulla on aikaa omille löytöretkille kaupungissa. Voit esimerkiksi poiketa johonkin monista gallerioista ja museoista. Jos haluat ostoksille, löydät Princes Streetiltä monia kansainvälisiä merkkiliikkeitä ja The Royal Milen varrella taas on enemmän perinteisempiä pikkukauppoja. 

Jos valitset matkan ajankohdaksi elokuun, sisältyy matkan hintaan myös pääsylippu The Royal Edinburgh Military Tattoon hienoon näytökseen. Kesällä 2018 The Royal Military Tattoo järjestetään 3.–25.8.2018.  

Päivä 3 – The Malt Whisky Trail ja Glamis Castle

Aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista ja aloitamme matkamme Skotlannin suurenmoisissa maisemissa. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Glamis Castle. Linna tunnetaan Britannian kuningataräidin lapsuudenkotina, mutta myös paikkana, jossa Shakespearen Macbeth tapahtuu.

Iltapäivällä matkamme jatkuu Speyjokea seuraillen. Malt Whiskey Trail seuraa osin jokea ja ajamme halki kauniin viljelymaiseman, jossa ohra viihtyy. Poikkeamme tietysti yhteen Speysiden monista viskitislaamoista, joista ainakin Glenfiddichin ja Glenlivetin nimet saattavat kuulostaa tutuilta. Tislaamossa pääsemme tutustumaan valmistusprosessiin ja useimmat haluavat varmasti maistaa lopputuotettakin ennen kuin jatkamme taas matkaa. 

Illalla saavumme Invernessiin, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 4 – Loch Ness

Tänään suuntaamme Skotlannin Ylämaille, The Scottish Highlandsiin. Ylämaiden maisema on dramaattinen ja runollinen ja täällä on yksi päivän kohokohdista: Loch Ness. Järvi on nykyisin osa Kaledonian kanavaa, joka kulkee halki maan Invernessistä Fort Williamiin. Ehkäpä merihirviö Nessie on livahtanut kanavaa pitkin karkuun? Siitä huolimatta yritämme tähyillä sitä ja käymme The Loch Ness -keskuksessa tutustumassa vanhaan tarinaan tarkemmin.  

Historian siipien havina tuntuu myös Urquhartin linnan luona. Se oli aikoinaan yksi Skotlannin suurimmista linnoista. Pidämme linnassa pidemmän tauon, jotta ehdit halutessasi lounastaa.

Myöhään iltapäivällä saavumme Skotlannin suurimpaan kaupunkiin Glasgow'hun, jossa vietämme seuraavan yön. Matkalla hotelliin teemme kaupungissa lyhyen kiertoajelun.

Päivä 5 – Lauttamatka Belfastiin

Tänään jätämme Skotlannin taaksemme ja jatkamme matkaa vihreälle Irlannin saarelle. Aloitamme tutkimusretkemme muutamalla päivällä saaren brittiläisessä osassa, Pohjois-Irlannissa ja ensimmäinen päämäärämme on sen pääkaupunki Belfast, jossa vietämme yhden yön.

Aloitamme Belfastissa kaupunkikierroksella, ja saamme kuulla lisää tästä kaupungista, josta monet ovat kuulleet puhuttavan uutisissa, mutta jossa harvemmat ovat itse käyneet. Näemme kaupungintalon, vaikuttavia muraaleja ja Queensin yliopiston ennen kuin nousemme bussin kyydistä uuden, upean Titanic-museon luona. Kuuluisa Titanic-laiva rakennettiin Belfastissa ja uuden teknologian avulla siirrymme ajassa taaksepäin ja pääsemme "nousemaan laivaan" ja kokemaan kaupungin ja sen varustamoteollisuuden sen suuruuden päivinä.

Päivä 6 – Giant's Causeway, maailmanperintökohde

Tänään jatkamme matkaa pitkin Pohjois-Atlantin rannikkoa ja näköalat ovat suurenmoiset. Jos sää on kirkas, voi täältä rannikolta ihailla Skotlannin rantalinjaa ja saaria. Päivän ensimmäinen kohokohta on pysähdys Giant's Causewayn maailmanperintökohteessa. Se on luonnonkaunis alue, jossa on yli 40 000 basalttipylvästä. Kuusikulmaiset pylväät syntyivät maanalaisessa tulivuorenpurkauksessa yli 60 miljoonaa vuotta sitten. Maisema on vaikuttava, eikä ole ihme että se on synnyttänyt monta tarua. 

Giant's Causewayltä jatkamme kohti päivän päämääräämme Derryä eli Londonderryä, kuten sen täydellinen nimi kuuluu. Viehättävän Derryn juuret ulottuvat 500-luvulle. Majoitumme yöksi mukavaan hotelliin, jossa nautimme myös päivällisen.

Päivä 7 – Glenveagh National Park

On tullut aika siirtyä Pohjois-Irlannista ja Isosta-Britanniasta Irlannin tasavallan puolelle. Tänään tutustumme maisemaan Donegalissa ja Glenveaghin kansallispuistossa. Täällä vuorien, järvien, metsien, niittyjen ja nummien keskellä on Glenveaghin linna. Linna rakennettiin 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla viktoriaanis-romanttiseksi ylämaaidylliksi. Tutustumme myös linnan hyvin säilyneeseen puutarhaan Glenveagh Gardensiiin.

Päivän aikana nautimme tyypillisen pubilounaan perinteisessä pubissa Donegalin seudulla ennen kuin jatkamme matkaa etelään Sligoon, jossa majoitumme hotelliin yhdeksi yöksi.

Päivä 8 – Kaivoshistoriaa ja nälänhätää

Matkamme jatkuu tänään sisämaahan Shannonjokea seuraten. Strokestown Parkissa kuulemme Irlannin suuren nälänhädän historiasta. Perunarutto aiheutti nälänhädän 1800-luvun puolivälissä. Toisaalta näemme myös vaurautta: komean yrjöjenaikaisen kartanon. Sitten suuntaamme Arignalaaksoon, jossa toimi hiilikaivoksia 1700-luvulta aina 1990-luvulle asti, ja kuulemme, kuinka kaivospaikkakunnilla elettiin ja millaista kaivoksessa oli työskennellä.

Majoitumme seuraavaksi yöksi Athloneen Irlannin sydämessä.   

Päivä 9 – Dublin’s Fair City ja Guinness Storehouse 

Tänään suuntaamme Irlannin pääkaupunkiin Dubliniin. Viikingit löysivät tiensä tänne jo kauan sitten ja perustivat kaupunkinsa Liffeyjoen rannalle. Matkalla keskustaan vierailulle Guinness Storehouseen saat jo ensikäsityksen kaupungista. Teemme kierroksen vanhoissa panimotiloissa ja sen päätteeksi nautimme tervetulotuopin sen näköalabaarissa, josta avautuu näkymä yli kaupungin.

Majoitumme Dublinin hotelliimme matkan kahdeksi viimeiseksi yöksi ja sen jälkeen sinulla on omaa aikaa kierrellä tässä kosmopoliittisessa kaupungissa. 

Päivä 10 – Vapaapäivä Dublinissa

Tänään sinulla koko päivä omaa aikaa sulatella kiertomatkan vaikutelmia ja tutustua Dubliniin, jossa on museoita, kauppoja, pubeja ja ihmisvilinää. Kysy Tema-oppaalta vinkkejä tutustumiskohteista omien mielenkiinnonkohteidesi mukaan. 

Illalla kokoonnumme vielä kerran yhteiselle illalliselle, kuuntelemaan samalla irlantilaista musiikkia ja katselemaan tanssia.  

Päivä 11 – Kotiinpaluu

On koittanut kotiinlähtöpäivä ja heti varhaisen aamiaisen jälkeen suuntaamme Dublinin lentoasemalle, josta Finnairin suora reittilento Helsinkiin lähtee. Olet perillä Helsingissä jo iltapäivällä. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Edinburgh, Dublin–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 3 lounasta
• 5 päivällistä
• Whisky-maistelu
• Tuoppi Guinnessia Guinness Store Housessa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Edinburgh. Bussikuljetus hotelliin, n. 60 km. Päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Edinburghissa.

Päivä 2

Kaupunkikierros Edinburghissa, käynti Edinburghin linnassa. Aamiainen.

Päivä 3

Edinburgh – Inverness, bussi n. 310 km. Vierailut linnassa ja viskitislaamossa. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Invernessissä.

Päivä 4

Inverness – Glasgow, bussi n. 300 km. Loch Ness ja Urquhartin linna. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Glasgow'ssa.

Päivä 5

Glasgow – Cairnryan, bussi n. 140 km. Lauttamatka Cairnryan – Belfast, n. 2 t 15 min. Kaupunkikierros Belfastissa ja vierailu Titanic-museossa. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Belfastissa.

Päivä 6

Belfast – Derry/Londonderry, bussi n. 160 km. Pysähdys Giant’s Causewayllä. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Derryssä/Londonderryssä.

Päivä 7

Derry – Sligo, bussi n. 200 km. Käynti Glenveaghsin kansallispuistossa ja Glenveaghin linnassa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8

Sligo – Athlone, bussi n. 115 km. Vierailut Strokestown Parkissa ja Arignalaakson kaivoksilla. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Athlonessa.

Päivä 9

Athlone – Dublin, bussi n. 125 km. Vierailu Guinness Storehousessa Dublinissa. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Dublinissa.

Päivä 10

Vapaapäivä. Aamiainen ja jäähyväisillallinen.

Päivä 11

Bussikuljetus lentoasemalle (n. 15 km) ja reittilento Dublin – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Pohjois-Irlanti

Asukasluku 
n. 1,8 milj.
Pinta-ala 

13 576 km²
Kieli 
Englanti ja iiri
ValuuttaEnglannin punta (GBP)
Uskonto 
Protestantteja n. 53 %, katolisia n, 44 %, muita n. 3 %
Aika-ero 
Suomen aika -2 t. 

Irlanti

Asukasluku:
4,1 milj.

Pinta-ala:
70 272 km²

Kieli:
Iiri, englanti

Valuutta:
Euro

Uskonto:
Katolilaisia 92 %, protestantteja 3 %, pieninä vähemmistöinä muslimeja, buddhalaisia, juutalaisia

Aikaero:
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Suorat Finnairin reittilennot, meno Helsinki – Edinburgh, paluu Dublin – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom!
Vuonna 2017 Royal Edinburgh Military Tattoo järjestetään 4.–26.8.2017, joten 27.8.2017 alkavan matkan aikaan tapahtuma on jo päättynyt.

Vuonna 2018 Royal Edinburgh Military Tattoo järjestetään 3.–25.8.2018, ja 12.8.2018 alkavalla matkalla lippu tapahtumaan sisältyy matkan hintaan.

Lähdön 27.8.2017 hotellit ovat hotellilistan tiedoista poikkevat ja hotellien nimet löytyvät matkan lyhyestä ohjelmasta. Kesäkauden 2018 hotellit vahvistetaan myöhemmin.

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)
Irlanti: Euro

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan sisältyvät kesällä 2017 tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Kesällä 2018 juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin 25 puntaa juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen koko ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Muuta
Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Isosta-Britanniasta ja Irlannista!
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-08-12 11 päivää Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Irlanti Helsinki 2430 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-09-16 11 päivää Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Irlanti Helsinki 2280 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose