Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja IrlantiYlämaita, rannikkoa ja kaupunkeja

Matkaamme kelttien jalanjäljissä halki kolmen alueen, Skotlannin, Pohjois-Irlannin ja Irlannin. Skotlannissa jäljitämme Nessietä Loch Nessillä, maistelemme whiskyä ja tutkimme Edinburghia. Sitten jatkamme meren yli Pohjois-Irlantiin ja Belfastiin, jossa tutustumme uuteen, moderniin Titanic-museoon ja patikoimme pitkin Giant's Causewaytä. Kiertomatkamme päättyy vihreän Irlannin monikulttuuriseen pääkaupunkiin Dubliniin, jossa tutuksi tulee muun muassa maailmankuulu Guinness Store House.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Pohjois-Irlanti, Irlanti

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 11 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Urquhart Castle ja Loch Ness
 • The Whisky Trail ja maistiaiset
 • Titanic-museo
 • Giant's Causewayn maailmanperintökohde
 • Dublin ja Guinness Storehouse

Päiväohjelma
Kesä 2020

Päivä 1 – Helsinki – Edinburgh

Lennämme Helsingistä Skotlannin pääkaupunkiin Edinburghiin. Tema-opas on lentoasemalla toivottamassa sinut tervetulleeksi Skotlantiin ja sen vaikuttavaan pääkaupunkiin Edinburghiin.

Majoitumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä. Myöhemmin tapaamme vielä uudelleen ja nautimme yhdessä tervetulopäivällisen. 

Päivä 2 – Athens of the North, Edinburgh
Teemme aamupäivällä kaupunkikierroksen tässä hienossa Edinburghin maailmanperintökaupungissa. Näemme 1700-luvun yrjöjenaikaisen New Townin ja sen leveät, puiden reunustamat kadut ja keskiaikaisen Old Townin. The Royal Mile on kaupungin selkäranka, joka vie läpi vanhojen korttelien Holyroodin palatsilta Edinburghin linnalle, johon käymme tutustumassa.

Iltapäivällä sinulla on aikaa omille löytöretkille kaupungissa. Voit esimerkiksi poiketa johonkin monista gallerioista ja museoista. Jos haluat ostoksille, löydät Princes Streetiltä monia kansainvälisiä merkkiliikkeitä ja The Royal Milen varrella taas on enemmän perinteisempiä pikkukauppoja. 

Edinburghissa järjestetään joka vuosi elokuussa (2. – 24.8.2019) The Royal Edinburgh Military Tattoo, hieno näytelmä värikkäine paraateineen. Elokuun kiertomatkalla liput tapahtumaan sisältyvät matkan hintaan (saat liput Tema-oppaalta perillä).

Päivä 3 – The Malt Whisky Trail ja Glamis Castle
Aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista ja aloitamme matkamme Skotlannin suurenmoisissa maisemissa. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Glamis Castle. Linna tunnetaan Britannian kuningataräidin lapsuudenkotina, mutta myös paikkana, jossa Shakespearen Macbeth tapahtuu.

Iltapäivällä matkamme jatkuu Speyjokea seuraillen. Malt Whiskey Trail seuraa osin jokea ja ajamme halki kauniin viljelymaiseman, jossa ohra viihtyy. Poikkeamme tietysti yhteen Speysiden monista viskitislaamoista, joista ainakin Glenfiddichin ja Glenlivetin nimet saattavat kuulostaa tutuilta. Tislaamossa pääsemme tutustumaan valmistusprosessiin ja useimmat haluavat varmasti maistaa lopputuotettakin ennen kuin jatkamme taas matkaa. 

Illalla saavumme Invernessiin, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 4 – Loch Ness
Tänään suuntaamme Skotlannin Ylämaille, The Scottish Highlandsiin. Ylämaiden maisema on dramaattinen ja runollinen ja täällä on yksi päivän kohokohdista: Loch Ness. Järvi on nykyisin osa Kaledonian kanavaa, joka kulkee halki maan Invernessistä Fort Williamiin. Ehkäpä merihirviö Nessie on livahtanut kanavaa pitkin karkuun? Siitä huolimatta yritämme tähyillä sitä ja käymme The Loch Ness -keskuksessa tutustumassa vanhaan tarinaan tarkemmin.  

Historian siipien havina tuntuu myös Urquhartin linnan luona. Se oli aikoinaan yksi Skotlannin suurimmista linnoista. Pidämme linnassa pidemmän tauon, jotta ehdit halutessasi lounastaa.

Myöhään iltapäivällä saavumme Skotlannin suurimpaan kaupunkiin Glasgow'hun, jossa vietämme seuraavan yön. Matkalla hotelliin teemme kaupungissa lyhyen kiertoajelun.

Päivä 5 – Lauttamatka Belfastiin
Tänään jätämme Skotlannin taaksemme ja jatkamme matkaa vihreälle Irlannin saarelle. Aloitamme tutkimusretkemme muutamalla päivällä saaren brittiläisessä osassa, Pohjois-Irlannissa ja ensimmäinen päämäärämme on sen pääkaupunki Belfast, jossa vietämme yhden yön.

Aloitamme Belfastissa kaupunkikierroksella, ja saamme kuulla lisää tästä kaupungista, josta monet ovat kuulleet puhuttavan uutisissa, mutta jossa harvemmat ovat itse käyneet. Näemme kaupungintalon, vaikuttavia muraaleja ja Queensin yliopiston ennen kuin nousemme bussin kyydistä uuden, upean Titanic-museon luona. Kuuluisa Titanic-laiva rakennettiin Belfastissa ja uuden teknologian avulla siirrymme ajassa taaksepäin ja pääsemme "nousemaan laivaan" ja kokemaan kaupungin ja sen varustamoteollisuuden sen suuruuden päivinä.

Päivä 6 – Giant's Causeway, maailmanperintökohde
Tänään jatkamme matkaa pitkin Pohjois-Atlantin rannikkoa ja näköalat ovat suurenmoiset. Jos sää on kirkas, voi täältä rannikolta ihailla Skotlannin rantalinjaa ja saaria. Päivän ensimmäinen kohokohta on pysähdys Giant's Causewayn maailmanperintökohteessa. Se on luonnonkaunis alue, jossa on yli 40 000 basalttipylvästä. Kuusikulmaiset pylväät syntyivät maanalaisessa tulivuorenpurkauksessa yli 60 miljoonaa vuotta sitten. Maisema on vaikuttava, eikä ole ihme että se on synnyttänyt monta tarua. 

Giant's Causewayltä jatkamme kohti päivän päämääräämme Derryä eli Londonderryä, kuten sen täydellinen nimi kuuluu. Viehättävän Derryn juuret ulottuvat 500-luvulle. Majoitumme yöksi mukavaan hotelliin, jossa nautimme myös päivällisen.

Päivä 7 – Glenveagh National Park
On tullut aika siirtyä Pohjois-Irlannista ja Isosta-Britanniasta Irlannin tasavallan puolelle. Tänään tutustumme maisemaan Donegalissa ja Glenveaghin kansallispuistossa. Täällä vuorien, järvien, metsien, niittyjen ja nummien keskellä on Glenveaghin linna. Linna rakennettiin 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla viktoriaanis-romanttiseksi ylämaaidylliksi. Tutustumme myös linnan hyvin säilyneeseen puutarhaan Glenveagh Gardensiiin.

Päivän aikana nautimme tyypillisen pubilounaan perinteisessä pubissa Donegalin seudulla ennen kuin jatkamme matkaa etelään Sligoon, jossa majoitumme hotelliin yhdeksi yöksi.

Päivä 8 – Kaivoshistoriaa ja nälänhätää
Matkamme jatkuu tänään sisämaahan Shannonjokea seuraten. Strokestown Parkissa kuulemme Irlannin suuren nälänhädän historiasta. Perunarutto aiheutti nälänhädän 1800-luvun puolivälissä. Toisaalta näemme myös vaurautta: komean yrjöjenaikaisen kartanon. Sitten suuntaamme Arignalaaksoon, jossa toimi hiilikaivoksia 1700-luvulta aina 1990-luvulle asti, ja kuulemme, kuinka kaivospaikkakunnilla elettiin ja millaista kaivoksessa oli työskennellä. Majoitumme seuraavaksi yöksi Athloneen Irlannin sydämessä.   

Päivä 9 – Dublin’s Fair City ja Guinness Storehouse
Tänään suuntaamme Irlannin pääkaupunkiin Dubliniin. Viikingit löysivät tiensä tänne jo kauan sitten ja perustivat kaupunkinsa Liffeyjoen rannalle. Matkalla keskustaan vierailulle Guinness Storehouseen saat jo ensikäsityksen kaupungista. Teemme kierroksen vanhoissa panimotiloissa ja sen päätteeksi nautimme tervetulotuopin sen näköalabaarissa, josta avautuu näkymä yli kaupungin.

Majoitumme Dublinin hotelliimme matkan kahdeksi viimeiseksi yöksi ja sen jälkeen sinulla on omaa aikaa kierrellä tässä kosmopoliittisessa kaupungissa. 

Päivä 10 – Vapaapäivä Dublinissa
Tänään sinulla koko päivä omaa aikaa sulatella kiertomatkan vaikutelmia ja tutustua Dubliniin, jossa on museoita, kauppoja, pubeja ja ihmisvilinää. Kysy Tema-oppaalta vinkkejä tutustumiskohteista omien mielenkiinnonkohteidesi mukaan. 

Illalla kokoonnumme vielä kerran yhteiselle illalliselle, kuuntelemaan samalla irlantilaista musiikkia ja katselemaan tanssia.  

Päivä 11 – Kotiinpaluu
Kiertomatkamme on tullut päätökseensä. Olemme nähneet niin upeita maisemia kuin tutustuneet Irlannin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin mielenkiintoisiin kulttuureihin. Nyt on kotimatkan aika ja päivän ohjelmassa on bussimatka Dublinin lentoasemalle, josta matkamme jatkuu edelleen kohti Helsinkiä. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen monipuoliseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Edinburgh, Dublin–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 3 lounasta
• 5 illallista
• Whiskyn maistajaiset
• Tuoppi Guinnessia Guinness Store Housessa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti (elokuussa myös Royal Edinburgh Military Tattoo)
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Edinburgh. Bussikuljetus hotelliin, noin 15 km. Lennoilla tarjoiltavat ateriat ja tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Edinburghissa.

Päivä 2
Kaupunkikierros Edinburghissa, käynti Edinburghin linnassa. Aamiainen.

Päivä 3
Edinburgh – Inverness, bussi noin 310 km. Vierailut linnassa ja viskitislaamossa. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Invernessissä.

Päivä 4
Inverness – Glasgow, bussi noin 300 km. Loch Ness ja Urquhartin linna. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Glasgow'ssa.

Päivä 5
Glasgow – Cairnryan, bussi noin 140 km. Lauttamatka Cairnryan – Belfast, noin 2 t 15 min. Kaupunkikierros Belfastissa ja vierailu Titanic-museossa. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Belfastissa.

Päivä 6
Belfast – Derry/Londonderry, bussi noin 160 km. Pysähdys Giant’s Causewayllä. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Derryssä/Londonderryssä.

Päivä 7
Derry – Sligo, bussi noin 200 km. Käynti Glenveaghsin kansallispuistossa ja Glenveaghin linnassa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Sligo – Athlone, bussi noin 115 km. Vierailut Strokestown Parkissa ja Arignalaakson kaivoksilla. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Athlonessa.

Päivä 9
Athlone – Dublin, bussi noin 125 km. Vierailu Guinness Storehousessa Dublinissa. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Dublinissa.

Päivä 10
Vapaapäivä. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 11
Bussikuljetus lentoasemalle (noin 15 km) ja reittilento Dublin – Helsinki. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Pohjois-Irlanti

Asukasluku 
n. 1,8 milj.
Pinta-ala 

13 576 km²
Kieli 
Englanti ja iiri
ValuuttaEnglannin punta (GBP)
Uskonto 
Protestantteja n. 53 %, katolisia n, 44 %, muita n. 3 %
Aika-ero 
Suomen aika -2 t. 

Irlanti

Asukasluku: 4,1 milj.

Pinta-ala: 70 272 km²

Kieli: Iiri, englanti

Valuutta: Euro

Uskonto: Katolilaisia 92 %, protestantteja 3 %, pieninä vähemmistöinä muslimeja, buddhalaisia, juutalaisia

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilento, meno Helsinki – Edinburgh, paluu Dublin – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. 

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom!
Edinburghissa järjestetään joka vuosi elokuussa (2. – 24.8.2019) The Royal Edinburgh Military Tattoo, ikimuistoinen esitys värikkäine paraateineen. Elokuun kiertomatkalla liput tapahtumaan sisältyvät matkan hintaan (saat liput Tema-oppaalta perillä).

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)
Irlanti: Euro

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin GBP 25 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen koko ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Ethän unohda adapteria!

Lue lisää Isosta-Britanniasta ja Irlannista
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.