Uutuus

Vaellus Pohjois-IrlannissaVilliä luontoa ja mielenkiintoista historiaa

Viikon vaellusmatkaan pienessä Pohjois-Irlannissa mahtuu uskomattoman paljon erilaisia asioita. Historiaa, kulttuuria, villiä rannikkoa, aavaa merta, turvesoita ja Belfastin kortteleita. Vaellusreitit ovat vaihtelevia, sillat Gobbinsissa unohtumattomat ja maailmanperintökohde Giant’s Causewayn basalttipylväät tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Aloitamme matkan pääkaupungista ja kuulemme enemmän Pohjois-Irlannin konfliktista − The Troubles. Belfastissa vierailemme Titanic-museossa ja nautimme illallisen historiallisessa Crown Barissa. Matkamme jatkuu lautalla maan pohjoisimpaan osaan, Rathlinin saarelle, jolla teemme vaelluksia. Bushmillsin whiskey, Derryn keskiaikainen kaupunginmuuri ja ainutlaatuinen luonto vievät sinut jännittävälle tutustumismatkalle Pohjois-Irlannin kulttuuriin.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Iso-Britannia, Pohjois-Irlanti, Irlanti

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Belfast ja Titanic-museo
  • Sillat Gobbinsissa
  • Vaellus Rathinin saarella
  • Rannikkovaellus Giant's Causewaylle
  • Vaellus Derryn kaupunginmuurilla ja muraalit

Päiväohjelma
Kesä 2019

Päivä 1 − Belfast − ”Old Smoke"
Lento laskeutuu Irlannin tasavallan pääkaupunkiin, Dubliniin, josta matkamme jatkuu kohti pohjoista. Noin 90 km jälkeen ohitamme huomaamattoman rajan ja olemme Iso-Britannian puolella, Pohjois-Irlannissa. Bussimatka Pohjois-Irlannin pääkaupunkiin Belfastiin taittuu noin kahdessa tunnissa. Hotellimme sijaitsee keskeisellä paikalla ja ennen yhteistä tervetuloillallista jää sinulle aikaa tutustua ominpäin tähän monella tavalla mielenkiintoiseen kaupunkiin. Tervetuloillallisen nautimme yhdessä kaupungin kuuluisimmista ravintoloista, The Crown Liquor Saloonissa tai paikallisittain Crown Baarissa, joka on nimitetty kulttuuriseksi muistomerkiksi.

Päivä 2 – Titanic ja Gobbins
Perinteisen aamiaisen jälkeen aloitamme vaellusmatkamme rauhallisesti ja tutustumme Belfastiin kävellen. Kauniit viktoriaaniset rakennukset ja Harland & Wolffin telakka, jossa Titanic rakennettiin, kertovat meille kaupungin rauhallisemmasta aikakaudesta. Kävelykierroksemme aikana näemme kuuluisat St Georgen markkinat – ehkäpä poikkeamme sisälle ja aistimme siellä vallitsevan, lähes käsin kosketeltavan, viktoriaanisen ajan tunnelman. Reittimme varrelle jää Belfastin kaupungintalo, joka rakennettiin suuren teollisen vallankumouksen jälkeen. Kaupungintalon puutarhassa on vaikuttava Titanicille omistettu muistomerkki. RMS Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi neitsytmatkallaan Southamptonista New Yorkiin huhtikuussa 1912. Alus rakennettiin Belfastissa ja Titanic-museo avattiin kaupungissa sata vuotta traagisen onnettomuuden jälkeen vuonna 2012. Päivän ohjelmaan sisältyy vierailu tässä erinomaisella tavalla toteutetussa museossa, joka perehdyttää meidät Titanicin surulliseen historiaan. Kuulemme enemmän Pohjois-Irlannin konfliktista, The Troubles, joka on jättänyt oman leimansa Pohjois-Irlantiin, mutta ennen kaikkea Belfastin ja Derryn kaupunkeihin. Kävelykierroksemme aikana tutustumme moniulotteisiin muraaleihin, jotka kertovat meille omalla, koruttomalla kielellään kaupungin lähihistoriasta. Nyt on tullut aika jättää Belfast ja matkamme jatkuu pitkin lahden pohjoista puolta kohti itärannikkoa. Täällä sijaitsee Gobbins, paikka, joka alkoi houkutella vierailijoita puoleensa niin lähiseuduilta kuin kauempaakin jo 1900-luvun alussa. Berkeley Deane Wise oli insinööri, jolle kuuluu kunnia luontoreitin rakentamisesta alueelle. Reitti kulki jyrkkien kallioiden välissä, siltojen ja tunneleiden kautta pääsi ihailemaan Irlannin villiä luontoa. Irlannin vastoinkäymiset 1930-luvulla ja toinen maailmansota aiheuttivat ongelmia alueen kunnossapidossa, mikä lopulta johti reitin sulkemiseen 1950-luvun alussa. Vuonna 2011 päätettiin tämä paikka jälleen kunnostaa ja nyt meillekin tarjoutuu tilaisuus ihailla Irlannin dramaattisisia maisemia The Gobbins Cliff Path -kävelyreitiltä. Myöhään iltapäivällä saavumme viehättävään, pohjoisrannikolla sijaitsevaan Ballyscastlen kaupunkiin, jossa vietämme vaellusmatkamme kolme seuraavaa yötä.

Päivä 3 − Rathlinin Saari
Tänään on vuorossa lauttamatka Rathlinin saarelle, joka sijaitsee Pohjois-Irlannin pohjoisimmassa kolkassa, noin 10 km mantereelta ja se on myös ainoa asuttu saari. Karun kaunis ja rauhallinen Rathlinin saari on houkutellut alueelle arktisen alueen linnustoa ja siitä onkin tullut suosittu paikka lintutieteilijöiden keskuudessa.Vaellusreittimme kulkee halki sataman ja saamme kokea saaren pienen yhteisön arkipäivää. Patikoimme pitkin rannikkoa ja sisämaata, näemme muutaman ihastuttavan järven reittimme varrella kunnes saavumme majakalle. Olemme saapuneet paikkaan, jota hallitsee avoin meren ympäröimä maisema. Raikas merituuli tuo mukanaan saaren monet mielenkiintoiset, historialliset legendat, joista yksi paljastettakoon jo tässä vaiheessa. Robert The Bruce, Skotlannin itsenäisyystaistelija ja kuningas, ajettin pois Skotlannista Englannin Edward I toimesta 1300-luvun alussa. Skotlannin Kuningas, tuleva Robert I, saapui tuolloin Rathlinin saarelle. Juuri täällä hän näki kuinka hämähäkki kutoi verkkoansa ja epäonnistui kerta toisensa jälkeen. Robert The Bruce katseli hämähäkkiä ja päätti, että jos se seitsemännellä kerralla onnistuu verkkonsa kutomisessa, on se merkki siitä, että hänkin voittaa seuraavan taistelun Englantia vastaan. Näin kävikin, kuuluisa Banockburnin taistelu, Skotlannin ensimmäinen itsenäisyyssota, käytiin vuonna 1314 ja taistelun voittajaksi selviytyi Skotlanti, Robert The Brucen johdolla. Mikäli sääolosuhteet ovat meille epäsuotuisat eli emme pääse lautalla Rathlinin saarelle patikoimme vaihtoehtoisesti kauniissa Glens of Antrimissa / Glengariff Foresty Parkissa.

Päivä 4 − Riippusilta ja Causeway
Tämä vaelluspäivämme jatkuu vielä pohjoisrannikon dramaattisissa ja kauniissa maisemissa pitkin Causeway Coastia. Alue on yksi niin kutsutuista kolmesta AONB:stä. Lyhenne AONB muodostuu sanoista Areas of Outstanding Natural Beauty, paremmin tätä luonnonkaunista paikkaa ei voisi enää kuvailla. Aloitamme päivän lyhyen bussimatkan merkeissä Carrick-a-Reden kuuluisalle riippusillalle, joka ulottuu mantereelta pienelle Rocky Island -nimiselle saarelle. Itse kävely on lyhyehkö, ainoastaan noin 20 metriä, riippusilta sijaitsee kuitenkin noin 30 metriä kauniin kirkkaan vihreän meren yläpuolella. Tämän huikean, mieleenpainuvan kokemuksen jälkeen jatkamme Dunseverickin linnan raunioille. Samaisessa linnassa uskotaan Irlannin pääsuojelupyhimyksen Pyhän Patrickin käyneen jo 400-luvulla. Linna joutui viikinkien tuhoamisvimman kohteeksi noin vuonna 870. Reittimme jatkuu pitkin rannikkoa Benbanen kautta, joka on Pohjois-Irlannin pohjoisin paikka mantereella. Nyt olemme vaellusmatkamme korkeimmalla paikalla, joka sijaitsee noin 100 metriä merenpinnan yläpuolella. Jälleen kerran voimme pysähtyä ihailemaan näitä kallioisia maisemia ja panorama näkymä yli meren jää varmasti mieleen. Päivän päämäärämme on maailmankuulu Unescon maailmanperintöluettelosta löytyvä Giants Causeway, joka on yksi matkan kohokohdista. Se on uskomattoman kaunis alue, jossa on yli 40 000 basalttipylvästä. Pylväät syntyivät maanalaisessa tulivuorenpurkauksessa yli 60 miljoonaa vuotta sitten. Maisema on vaikuttava ja synnyttänyt useita jännittäviä legendoja ympärilleen. Tänään on myös mahdollista tehdä pidempi vaellusreitti. Tämä reittivaihtoehto on patikointi Carrick-a-Reden alueelta koko matka Giants Causewaylle, jolloin kilometrejä kertyy noin 15.5. Mikäli valitset tämän vaihtoehdon, huomioithan, että sekä riippusillalla että Giants Causewayllä vietettävä aika jää jonkin verran lyhyemmäksi. Ballycastlessa ilta on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 5 − Whiskeyä ja Dunlucen linna
Matkamme jatkuu pittoreskiin Bushmillsin kylään. Täällä saaren pohjoiskärjessä tutustumme lähemmin elämän veden eli whiskeyn historiaan ja valmistukseen. Bushmills Old Distillery on maailman vanhin whiskey-valmistuksen lisenssin omaava tislaamo. Lisenssi myönnettiin tislaamolle jo vuonna 1608. Tutustuttuamme tislaamon toimintaan on vuorossa whiskeyn maistajaiset − voimajuoma tulevalle vaellukselle Portballintraesta Portrushiin. Käveltyämme noin 2 km pituisen matkan Portballintraen satamasta, saavumme vaikuttavan Dunlucen linnan raunioille, yksi keskiaikaisten irlantilaisten linnojen helmistä. Rauniot sijaitsevat kallion kielekkeellä, josta on fantastiset näkymät yli meren. Linnan historia ulottuu jo 1200-luvulle ja se kuului pitkän aikaa mahtavalle MacDonnellin klaanille. Tutustuttuamme lähemmin linnan historiaan jatkamme päivän vaellusta ohi kalkkikivikallioiden, kirjaimellisesti White Rocks -nimisen alueen poikki kunnes saavumme hiekkarannalle, jolla kävelemme noin 3 km pituisen matkan kohti Portrushia. Nyt olemme jo lähellä Londonderryä, Derryä, Doirea – tai “Legenderryä”, niin kuin kaupunkia nykyisin on alettu kutsua. Itse Derryyn tutustumme joko tänään iltapäivällä tai seuraavana päivänä. Parhaimman kuvan kaupungista saa kävelemällä historialliselle kaupunginmuurille. Londonderry on ainoa kaupunki koko maailmassa, jota edelleen ympäröi kokonaan keskiaikainen kaupunginmuuri. Muuri rakennettiin jo 1600-luvun alussa ja on pituudeltaan noin 1.5 km.

Päivä 6 − Sperrin vuoret
Nyt on aika siirtyä rannikolta kohti sisämaata − näemme yhden Pohjois-Irlannin vähiten tunnetuimmista alueista, Sperrin vuoriseudun. Alue on tunnettu upeista, laajalle, lähes silmänkantamattomiin kasvavista kanervikoistaan. Vuorten korkein kohta, Sawel, ulottuu aina 678 metriin saakka. Oman tunnelmansa alueelle tuovat seudun mielenkiintoinen historia, romanttiset kylät ja suuret turvesuoalueet. Mannerjään toiminta on jättänyt maisemaan omat merkkinsä. Muun muassa näistä seikoista Sperrinkin vuoristoseutua kutsutaan Area of Outstanding Natural Beauty (AONB). Tänään ovat vaelluskengät tarpeen patikoidessamme kumpuilevassa maastossa yli kanervikkojen.  

Päivä 7 − Eniskillen ja Castle Coolen kartano
Vaellusmatkamme viimeisenä päivänä teemme kaksi kevyehköä vaellusta. Aamiaisen jälkeen on tullut aika jättää viehättävä Derry ja lähdemme kohti Fermanaghia, suuntana siis kaakkoinen järvialue. Vierailemme paikkakunnan ”pääkaupungissa” Eniskillenissä, Ernen järven rannalla. Aloitamme vaelluspäivämme kävelemällä pienen Eniskillenin läpi, järvimaisemia ihaillen ja saamme nähdä kauniin kartanon 1700-luvulta, jota kutsutaan Coolen linnaksi. Täällä saat omaa aikaa ja ehdit nauttia päivän lounaan, jonka jälkeen jatkamme kartanon puistomaiseen ympäristöön. Castle Cool on nimetty yhdeksi Pohjois-Irlannin kansallismonumentiksi.

Päivä 8 − Kotimatka
Monaghanista ei ole kovin pitkä matka Dublinin lentokentälle, joten ennen kotimatkaa saamme nauttia vielä rauhallisesta aamusta. Tämän viikon aikana olemme kokeneet niin mielenkiintoisia vaellusreittejä kuin upeita maisemiakin, mutta nyt on tullut kotimatkan aika ja sanoa hyvästit Pohjois-Irlannille, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki − Dublin

• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsingistä Dubliniin. Bussilkuljetus Belfastiin, n. 160 km. Tervetuloillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Belfastissa.

Päivä 2
Kaupunkikävely Belfastissa ja vierailu Titanic-museossa. Vaellus Gobbinsissa, noin 2.5. km. Bussi, n. 115 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Ballycastlessa.

Päivä 3
Vaellus Rathlinin saarella, noin 6.5 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Vierailu Carrick-a-reden alueella. Vaellus Dunseverick – Giant's Causeway. Bussi, noin 40 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 5
Vaellus Derryyn ja Derryssä, noin 3km. Vierailu Bushmillsin tislaamolla. Kävely Derryn kaupunginmuurilla, noin 1.5 km. Bussi, noin 100 km. Aamiainen ja retkilounas. Kaksi hotelliyöpymistä Derryssä..

Päivä 6
Vaellus Sperrin vuorilla, noin 12 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Kaupunkikävely Enniskillenissä, noin 5 km ja puistovaellus Castle Coolin kartanon alueella, noin 5 km. Bussi, noin 150 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Monaghanissa.

Päivä 8
Lentokenttäkuljetus Dubliniin, noin 120 km. Kotimatka Dublin – Helsinki.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Pohjois-Irlanti

Asukasluku 
n. 1,8 milj.
Pinta-ala 

13 576 km²
Kieli 
Englanti ja iiri
ValuuttaEnglannin punta (GBP)
Uskonto 
Protestantteja n. 53 %, katolisia n, 44 %, muita n. 3 %
Aika-ero 
Suomen aika -2 t. 

Irlanti

Asukasluku: 4,1 milj.

Pinta-ala: 70 272 km²

Kieli: Iiri, englanti

Valuutta: Euro

Uskonto: Katolilaisia 92 %, protestantteja 3 %, pieninä vähemmistöinä muslimeja, buddhalaisia, juutalaisia

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Dublin ja majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.


Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).


Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).


Huom!

Hotellitiedot poikkeavat osin hotelliluettelon tiedoista seuraavasti kesän 2019 lähdöillä:


Lähtö 15.9.2019

Derryssä majoitumme Shipquay Boutique Hotelliin


Lähtö 26.5.2019

Monaghanissa majoitumme Hilgrove Hotelliin


Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin GBP 15 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.


Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.


Ilmasto ja vaatetus

Phjois-Irlannin sää on vaihteleva ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Sadevarusteet kannattaa pakata mukaan. Päivän ylin lämpötila on kesällä 20 asteen ja alin 10 asteen paikkeilla. Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.


Seuduilla, joilla vaellamme, on maa usein märkä ja siksi suosittelemme kunnollisia, pitäväpohjaisia, nilkkaa tukevia vaelluskenkiä kevyiden lenkkikenkien sijaan. Parissa ohjelman hotellissa on uima-allas, joten älä unohda uima-asua.


Vaellusmatka

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.


Huomaa, että tällä Irlannin vaellusmatkalla ei ohjelmassa ole retkilounaita, jotka muutoin ovat tyypillisiä Teman vaellusmatkoilla. Oma termospullo ja muki voivat kuitenkin olla hyödyllisiä vaelluksilla. Ota mukaan myös pienehkö selkäreppu, jossa voit kuljettaa päivän vaelluksilla tarvitsemasi henkilökohtaiset tavarat. Illalliset nautitaan useimmiten hotelleissa, joissa yövytään. 


Muuta

Lue lisää Finnairin reittilennosta:www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.


Lue lisää Irlannista

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.


Kannattaa tutustua myös Irlannin matkailutoimiston nettisivuihin.


Lue myös

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.


Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose