Uutuus

Grand Tour Italiamatka pohjoisesta etelään

Matka, joka kuljettaa meidät läpi taiteen pääkaupunkien − keskiaikainen Siena, taideaarteiden Firenze ja taianomainen Venetsia. Alkumatkasta tulee tutuksi Verona, rakkauden kaupunki ja Juulian parveke. Pääsemme nauttimaan italialaisen keittiön herkuista ja yhdestä maan ylpeyden aiheista, proseccosta. Roomassa kuljemme pitkin kuuluisaa Via Sacraa ja näemme Vatikaanin. Etelä-Italian rauniokaupunki Matera on yksi tämän matkan kohokohdista, samoin kuin Alberobellon kuuluisa trulliarkkitehtuuri. Laivamatka Sorrentosta kirjailijoiden Caprille ja vierailu Pompejin arkeologisella alueella kruunaavat Italian kiertueemme. Klassisten nähtävyyksien lisäksi pääset nauttimaan maan ainutlaatuisesta luonnosta. Lämpimästi tervetuloa TEMAn uudelle Italian Grand Tourille!

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 15 päivää

Ryhmän koko: 18-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Rakkauden kaupunki Verona ja Julian parveke
  • Venetsia ja sen laguuni
  • Toscanan suosikit Firenze ja Siena
  • Napolinlahden Capri, Pompeiji ja Sorrento
  • Matera - Euroopan kulttuuripääkaupunki 2019

Päiväohjelma
Syksy 2019 (lähtö: 19.10.)

Päivä 1 – Verona ja Julian parveke
Kiertomatkamme alkaa lennolla Helsingistä Milanoon ja Malpensan lentoasemalle. Lentokenttämuodollisuuksien jälkeen toivottaa Tema-opas meidät tervetulleeksi ja aloitamme bussimatkan kohti Veronaa − Rakkauden kaupunkia, joka sijaitsee Milanosta kaakkoon. Verona on kaupunki, johon on helppo rakastua ensisilmäyksellä. Se muistuttaa paljon Roomaa, mutta on kooltaan huomattavasti pienempi. Päivän ohjelmassa on kaupunkikävely, jonka aikana näemme roomalaisen areenan ja luonnollisesti myös kuuluisan Julian parvekkeen. Tervetulojuoman nautimme kaupungin aukiolla, josta matkamme jatkuu kohti hotellia. Yhteisen tervetuloillallisen nautimme hotellillamme.

Päivä 2 – Gardajärvi ja Valpolicella
On tullut aika jättää Verona ja matkamme jatkuu bussilla kohti Gardajärveä ja hurmaavaa Sirmionea. Tämä viehättävä kaupunki sijaitsee kapean niemekkeen kärjessä. Sirmionen vanhassa kaupungissa, linnan ja sen tornien katveessa, tuntee helposti olevansa keskellä “Todellinen Prinsessa” -satua. Satu kertoo Prinssistä, joka haluaisi löytää prinsessan kumppanikseen, mutta ei kuitenkaan löydä sopivaa. Veneretkellä saamme ihailla ainutlaatuisia maisemia korkeine vuorineen, samoin kuin kauniin reitin varrelle jääviä viehättäviä pikku kyliä. Gardalta otamme kurssin kohti Valpolicellan viinialuetta ja päivän lounaan nautimme viinitilalla. Iltapäivän koittaessa saavumme pieneen Coneglianon kaupunkiin. Tällä alueella tuotetaan paljon proseccoa. Majoitumme kaupungin historialliseen keskustaan kahdeksi seuraavaksi yöksi. Nyt on aika lähteä ulos tutkimusretkelle ja kokea vanhan kaupungin ainutlaatuinen ilmapiiri. Täällä Sinua odottavat antikvariaatit ja kaupungin portti. Jos haluat levähtää hetkiseksi, voit istahtaa johonkin monista baareista, kahviloista ja ravintoloista, ja seurata kaupungin mielenkiintoista arkea. Kun kävelet vielä muutaman askeleen, löydät Piazza Ciman ja kaupungin tuomiokirkon. 

Päivä 3 – Villa Sandi ja Proseccoa
Tänä päivänä Veneton alue on vaurasta seutua, jolle tyypillistä ovat kauniit laaksot viiniköynnöksineen. Nähtyämme kaiken tämän on ehkä vaikea kuvitella, että tämä on ollut yksi maan köyhimmistä alueista – aina 1960-luvulle saakka nälänhätä oli osa seudun arkea. Aikoinaan Veneto oli paikka, jonne varakkaat venetsialaiset saapuivat viettämään aikaa. Nyt heidän maansa ja kartanonsa ovat muuttuneet viinitiloiksi − paikoiksi, joissa valmistetaan kuuluisaa proseccoa. Vierailemme Villa Sandin menestyksekkäällä, vuonna 1962 perustetulla viinitilalla. Aloitamme viinitilaan tutustumisen maanalaisesta tunnelijärjestelmästä, joka tuo mieleen Rooman ja Palermon katakombit. Tiloja käytetään niin viinin valmistuksen yhteydessä kuin varastotiloinakin. Näemme myös päärakennuksen, joka rakennettiin jo vuonna 1622, samaan aikaan kuin useita muitakin villoja rakennettiin tälle alueelle. Villa on hienostuneesti sisustettu, ja sitä koristavat arvokkaat muranolasista tehdyt kattokruunut. Täällä ovat viettäneet aikaa niin kirjailijat kuin taiteilijatkin. Lounaan nautimme Villa Sandin ravintolassa, josta on kauniit näkymät vihreille “prosecco-kukkuloille”. Lounaalla saamme maistaa kuuluisaa italialaista proseccoa. Iltapäivä Sinulla on aikaa omille tutkimusretkille. Ehkäpä haluat kävellä keskiaikaiselle linnalle tai käydä varjoisassa kaupungin puistossa, tai kenties Sinua kiinnostavat kaupungin muurin alapuolella sijaitsevat ostoskadut Via Cavour ja Corso Vittorio Amanuele II.

Päivä 4 – Venetsia – Tulevaisuuden Atlantis
Venetsia, laguunin helmi, on ehkäpä yksi maailman merkillisimmistä kaupungeista. Se on rakennettu 118 saarelle, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan keskellä Venetsian Laguunia, ja joita yhdistää toisiinsa jopa 354 siltaa. Itse laguuni sijaitsee noin 4 kilometrin päässä mantereesta. Kaupunki hurmaa vierailijat omalla viehättävyydellään, mutta sen ilmapiirissä voi aistia myös hitusen surumielisyyttä. Venetsian viehättävyyden voidaan katsoa olevan myös sen uhka. Kaupungin vajotessa muutaman millimetrin vuodessa, nousee myös veden korkeus samaa tahtia. Tutustumme tähän kanavien kaupunkiin tekemällä veneretken, jonka päätämme Pyhän Markuksen aukiolle. Paikallisopas perehdyttää meidät lähemmin Venetsian ehkäpä kauneimpaan aukioon ja sen kortteleihin. Jo Napoleon totesi aikoinaan Markuksen aukion olevan “maailman kaunein olohuone”. Vierailemme Pyhän Markuksen roomalaiskatolisessa tuomiokirkossa, joka on erinomainen esimerkki bysanttilaisesta arkkitehtuurista. Se on koristeltu pylväin, veistoksin, mosaiikein ja jalokivin, kultaa unohtamatta. Kirkkoa kutsutaankin kultaiseksi kirkoksi ja se toimii myös Venetsian roomalaiskatolisen partriarkan istuinpaikkana. Venetsiassa riittää runsain mitoin katseltavaa. Pienet, kapeat kujat tuovat kaupunkiin oman jännittävän ilmeensä ja Dogen palatsi, joka toimi Venetsian tasavallan raatihuoneena, tuomioistuimena sekä dogen virka-asuntona, Huokaustan silta ja monet viehättävät kahvilat ja ravintolat houkuttelevat luoksensa. Tai miksipä et kokeilisi ajelua kuuluisilla Venetsian kanavilla kauniilla kondolilla. Nyt on tullut aika sanoa hyvästit ikimuistoiselle Venetsialle ja matkamme jatkuu bussilla kohti Firenzeä. Matka taittuu mukavasti noin kolmessa tunnissa, romanttisen Venetsian tuoreet muistot mielessä.

Päivä 5 – Firenze – Monien rikkauksien pääkaupunki
1300-1400 –luvuilla elettiin Firenzessä kulta-aikaa, kaupunki tunnettiinkin renessanssin merkittävimpänä keskuksena. Rikkaat kauppiaat, pankkiirisuvut, taiteilijat ja taiteen keräilijät, kirjailijat ja filosofit yhdessä johtivat tuon aikaisen Euroopan huomattavimman kulttuurikeskuksen syntymiseen. Juuri Firenzessä loi Dante suurelta osin Italian kirjakielen perusteet. Suuret taiteilijat, kuten Fra Angelico ja Botticelli opiskelivat Firenzen taideakatemiassa, unohtamatta kultaseppä Celliniä, joka loi perustan kaupungin edelleenkin kukoistavalle kultaseppätoiminnalle. Iltapäivän yhteisen kaupunkikävelyn aikana tutustumme Firenzen merkittävimpiin rakennuksiin. Näemme muun muassa arkkitehtuurin mestarinäytteen, kaupungin tuomiokirkon, Kastekappelin ja sen paratiisiportit sekä Gioton vaikuttavan kellotornin, joka sijaitsee aivan tuomiokirkon vieressä. Piazza della Signora -aukiolla saamme ihailla vanhaa raatihuonetta ja mielenkiintoisia patsaita, kuten esimerkiksi kopiota Michelangelon Daavid-patsaasta. Pontovecchiotakaan emme jätä väliin, huomiota herättävä silta, jonka alla virtailee Arnojoki. Paikka on tunnettu lukuisista kultasepänliikkeistään. Noin kolmen tunnin jälkeen saavumme firenzeläisen mahtisuvun, Medicin kappelille. Kaupunkikävelymme päättyy ikimuistoiseen vierailuun kappelissa. Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 6 – Keskiaikainen Siena ja Suihkulähteiden Rooma
Keski-italian sydämen Toscanan alueella sijaitsee keskiaikainen Siena – joidenkin mukaan ainoastaan Firenze “kipuaa” ainutlaatuisen Sienan edelle. Sienan historiallinen keskusta on päässyt oikeutetusti Unescon maailmanperintöluetteloon. Sienaan saavumme jo aamupäivällä, matkamme taittuu nopeasti pitkin moottoritietä. Kaupunki on rakennettu kolmelle kastanjanruskean väriselle kukkulalle, näiden kukkuloiden väristä on myös syntynyt termi Sienan väri. Päivän ohjelmassa on kaupunkikävely läpi Sienan, jonka aikana näemme sen merkittävimmät rakennukset, kuten keskiaikaisen palatsin, patriisien talon ja tuomiokirkon, jonka voidaan sanoa olevan yksi koko Italian alkuperäisimmistä rakennustöiden näytteistä, kerrassaan silmiä hivelevä taiteellinen kaunistus. Ohitamme myös kauniin Piazza del Campo -aukion, jota hallitsee kaupungin raatihuone ja sen torni. Sienasta otamme kurssin kohti Roomaa, jonne majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi. Roomaan saavuttuamme ehdimme tehdä vielä yhteisen kaupunkikävelyn. Reittimme varrelle jää niin klassisia monumentteja kuin kauniita suihkulähteitäkin. Näemme myös muita Rooman merkittävimpiä nähtävyyksiä, kuten Espanjalaiset portaat, Pantheonin eli kaikkien jumalten temppelin, Piazza Navonan aukion ja Fontana di Trevin − Suuren barokkisuihkulähteen. 

Päivä 7 – Antiikin Rooma ja Vatikaani
Päivämme alkaa tutustumalla Antiikin Roomaan. Perimätiedon mukaan Rooma on rakennettu seitsemälle kukkulalle, jolta yhdeltä, Palatiumin kukkulalta, aloitamme tutkimusretkemme tähän “ikuiseen kaupunkiin”. Kuljemme pitkin Via Sacraa eli Pyhää Tietä, joka yhdisti aikoinaan Forum Romanumin ja Colosseumin (vierailu Colosseumissa ei sisälly matkaohjelmaan). Päätämme historiallisen kävelykierroksemme Capitolium-kukkulalle. Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille, jolloin voit käydä tutustumassa esimerkiksi Colosseumiin. Tai jos haluat nauttia hieman rauhallisemmasta paikasta, kannattaa suunnata vaikkapa Borgehesen puistoon, suurelle viheralueelle, josta löytyy monia näköalapaikkoja, pylväitä ja patsaita. Ehkäpä haluat kävellä pitkin Via Sacra -katua ja tutustua jännittäviin katakombeihin. Roomassa riittää aivan uskomattoman paljon koettavaa ja nähtävää. Tema-opas tuntee kaupungin erinomaisesti ja antaa mielellään lisää vinkkejä, kuinka saat käytettyä vapaa-aikasi juuri Sinulle sopivalla, parhaimmalla mahdollisella tavalla. Aikaisin illalla on taas aika kokoontua yhteen ja nyt on vuorossa matka Vatikaanivaltion museoihin. Vatikaanin alueelta löytyy Sikstuksen kappeli, joka on osa Vatikaanin palatsia. Kappeli on aivan varmasti yksi maailman kuuluisimmista kappeleista. Sisällä kappelissa saamme ihailla Michelangelon uskomattoman kauniita freskoja, joista arvostetuimpien joukkoon kuuluvat Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio. Karttagalleria sekä klassisten kreikkalaisten ja roomalaisten patsaiden mahtavat kopiot häkellyttävät vierailijan helposti mahtavuudellaan.

Päivä 8 – Taistelu Monte Cassinosta ja Cassertan puutarha
Suurin piirtein Rooman ja Napolin puolessa välissä sijaitsee Monte Cassino, jonne matkamme nyt jatkuu. Se tunnetaan paikkana, jonne Benedictus Nursialainen perusti ensimmäisen luostarinsa noin vuonna 529, tästä sai alkunsa benediktiinimunkkien järjestö. Luostari on historian aikana tuhoutunut monta kertaa ja juuri tällä paikalla on käyty useita taisteluita, luostari on tuhottu ja ryöstetty lukemattomia kertoja vuosisatojen aikana. Viimeisen kerran luostari tuhoutui lähes täysin toisen maailmansodan aikana niin kutsutussa Monte Cassinon taistelussa helmikuussa 1944. Sodan jälkeen Italian valtio rakensi jälleen luostarin ja tuolloin löydettiin hauta, jonka uskotaan olleen Benedictus I hautapaikka. Luostarin vihki uudelleen käyttöön Paavi Paavali VI vuonna 1964. Monte Cassinosta otamme kurssin kohti Casertaa, jossa vierailemme kuninkaallisen palatsin puutarhassa. Kauniissa puutarhoissa näkyy jättiläismäinen työn jälki, upea tekniikka, arkkitehtuuri ja myös taiteellisuus. Tätä taidonnäytettä voi hyvinkin verrata Versaillesin puutarhaan Ranskassa. Unescon maailmanperintöluetteloon puutarha kirjattiin vuonna 1997.

Päivä 9 – Materan luolakaupunki
Vaikka Italia on yksi maailman eniten vierailluista maista, löytyy maasta vielä osia, jotka ovat useille yhä tuntemattomia seutuja, kuten esimerkiksi monet alueet Etelä-Italiassa. Päivän aikana näemme kuinka maisemat, ilmasto ja kasvillisuus muuttuvat, samoin kuin italialaiset ihmisetkin. Materan vanhakaupunki on jännittävä nähtävyys. Huokoiseen kallioon on kaverrettu niin asuntoja kuin kirkkojakin, jotka ovat olleet käytössä jo tuhansia vuosia. Kirkkoja on laskettu olevan yhteensä 130 ja monien historia ulottuu aina varhaiskristittyyn aikaan saakka. Vierailumme rauniokaupungissa huipentuu yhteiseen kävelyretkeen kapeilla ja melko jyrkillä kaduilla. Iltapäivän aikana jatkamme matkaa kohti Martina Francaa. Kaupunki on tunnettu mahtavasta barokkia edustavasta Palazzo Ducalesta, jonka on suunnitellut yksi Rooman kuuluisimmista arkkitehdeista, Lorenzo Bernini. Tämä on hänen ainoa taidonnäytteensä Etelä-Italiassa ja rakennus toimii tänä päivänä kaupungin raatihuoneena.

Päivä 10 – Alberobello ja Locorotondo
Aamupäivällä otamme suunnan Itrian laaksoon, joka on tunnettu Le Murgen kalkkikivestä. Samalla saamme ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua erikoiseen trulliarkkitehtuuriin. Trullitalot ovat väriltään valkoisia, muodoltaan pyöreitä ja niiden katot ovat kartiomaisia. Ne on rakennettu ilman laastia, latomalla kalkkikiven kappaleita päällekkäin. Trulliarkkitehtuuria ei löydy muualta Italiasta, ainoastaan Itrian laaksosta. Alberobellon kaupunki on myös ainoa “trullitalokaupunki” koko maailmassa. Päivän aikana tutustumme lähemmin trulliarkkitehtuuriin ja teemme retken, jonka aikana näemme yhä enemmän trullitaloja, jotka ovat levinneet maaseudulle saakka, oliivilehtoja, viiniviljelmiä, fiikus- ja mantelipuita. Yhteensä noin 30 000 trullitaloa on onnistunut säilymään läpi vuosisatojen. Nyt palaamme ajassa taaksepäin aina 1480-luvulle. Tuolloin Conversanon Kreivi antoi luvan maanviljelijöille asettua nykyisen Alberobellon alueelle. Seudulle asettuneet maanviljelijät halusivat pitää kiinni omasta tutusta asuintavastaan ja rakensivat myös talot vanhan tutun tavan mukaisesti ja näin trulliarkkitehtuuri saapui jäädäkseen Alberobelloon. Jopa kirkko, jossa vierailemme, on “trullikirkko”. Korkeammalla, viiniviljelmien ympäröimänä, sijaitsee Locorotondo, joka on kuuluisan viinialueen keskuspaikka. Viini on nimetty paikkakunnan mukaisesti. Huomiota herättävät mustat rautakoristeiset parvekkeet, joiden kauneus korostuu entisestään niiden yrittäessä hipoa valkoisten talojen seiniä. Kokemusrikkaan päivän jälkeen on aika palata Martina Francaan ja hotellillemme. Ilta on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 11 – Paestum ja keramiikkaa
Tänään matkamme jatkuu kohti Vietri Sul Marea. Ohitamme Potenzan ja Salermon kaupungit ennen kuin saavumme Paestumiin, joka on yksi tämän matkan kohokohdista. Paestumin neljästä 600-luvulta peräisin olevasta doorilaisesta temppelistä on parhaiten säilynyt Neptunuksen temppeli, joka sijaitsee majesteetillisesti rinteellä katsellen ylväästi merelle päin. Temppelillä olisi meille monta tarinaa kerrottavanaan jo kreikkalaisten siirtokunnan ajoista lähtien. Lounaan jälkeen suunnistamme Vietri sul Mareen, jonne majoitumme kiertomatkamme neljäksi viimeiseksi yöksi. Pienessä Vietrin kaupungissa on valmistettu keramiikkaa jo 1800-luvulta lähtien, inspiraation lähteinä ovat toimineet muun muassa etruskit ja Pompejin kaupunki, joka toimi aikoinaan välittäjänä kreikkalaisten siirtokuntien ja etruskien välillä.Tutustumme kylän keramiikkamuseoon, joka sijaitsee vauraan italialaisen villassa, kauniissa puistossa itse kylän takana. 

Päivä 12 – Amalfin rannikko
Tänään reittimme kulkee pitkin vuoristoseinien lomassa kiemurtelevia rannikkoteitä meren jäädessä upeasti alapuolellemme. Saamme ihailla päivän aikana niin bougainvillea, sitruunapuita kuin hibiskuksiakin. Pysähdymme viehättävässä Amalfin kaupungissa, josta matkamme jatkuu kohti Ravellon kylää. Kylästä on huikeat näkymät yli Amalfin rannikon. Lounaan jälkeen vierailemme viinitilalla, jossa meitä odottaa luonnollisesti viininmaistajaiset. Tilan viiniköynnöksillä on ikää yli 400 vuotta. Iltapäivä ja ilta on varattu omille tutkimusretkille Vietri Sul Maressa.

Päivä 13 – Sorrento ja Capri
Nyt suuntaamme Sorrentoon tutustuaksemme tähän auringonkeltaiseen kaupunkiin. Lounaan nautimme terassilla, samalla saamme ihailla upeita maisemia yli Napolinlahden. Nyt tutustumme lähemmin Sorrentoon kaupunkikävelyn merkeissä, jonka jälkeen matkamme jatkuu laivalla läheiselle Caprin saarelle. Caprin kalkkikivisaari sijaitsee Napolin lounaispuolella, Napolinlahden suulla ja se on houkutellut kauneudellaan puoleensa älykköjä, taiteilijoita ja kirjailijoita kautta aikojen. Dramaattisen jyrkät kalliot laskeutuvat taivaansiniseen mereen ja saaren kylät sijaitsevat eri puolilla saarta hyvältä tuoksuvien appelsiini- ja sitruunalehtojen katveessa. Caprilla kokeilemme saaren omaa julkista liikennettä matkatessamme pitkin kiemurtelevia teitä Anacaprin kaupunkiin. Perille saavuttuamme vierailemme San Michelen Villassa. Juuri tässä Villassa teki elämäntyönsä ruotsalainen lääkäri Axel Munthe, joka ehkä parhaiten muistetaan osittain omaelämänkerrallisesta romaanistaan Huvila meren rannalla. Uskotaan, että huvila olisi rakennettu Rooman Keisari Tiberiuksen Villan raunioiden päälle. Tiberius vietti Caprilla aikaa hallintokautensa loppupuolella 20- ja 30-luvuilla ajanlaskumme jälkeen. Eteemme avautuu sanoinkuvaamattoman kauniit näkymät yli Caprin kaupungin, sataman ja Napolinlahden. Caprilta palaamme takaisin Vietri Sul Mareen.

Päivä 14 – Pompeiji
Lyhyen bussimatkan jälkeen saavumme Pompeijiin. Se oli roomalainen kaupunki Italiassa Campaniassa nykyisen Pompein alueella. Tutustumme lähemmin arkeologisiin kaivauksiin, jotka jatkuvat edelleen ja uusia löytöjä tehdään. Suuri osa kaupungista on yhä tutkimatta. Se hautautui Vesuviuksen purkauksessa syksyllä vuonna 79 Keisari Tituksen hallintokaudella. Tutkailemme temppeliä, kylpylää, teatteria ja paljon muuta mielenkiintoista. Arkeologisella alueella nauttimamme lounaan jälkeen jää Sinulle aikaa kierrellä Pompeijissa omin päin. Pompeijista ajelemme takaisin hotellillemme, jossa jää vielä mukavasti aikaa sulatella päivän kokemuksia, ennen kuin on aika nauttia maukas matkanpäätösillallinen.

Päivä 15 – Arrivederci!
Kiertomatkamme kauniissa Italiassa on tullut päätökseensä. Nyt on aika sanoa hyvästit Italialle, ainakin tällä kertaa, ja vuorossa on bussikuljetus Napolin lentoasemalle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Menomatkalla reittilento Helsinki – Milano ja paluumatkalla reittilento Napoli – Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 14 aamiaista
• 5 lounasta
• 7 illallista
• Vierailu viinitilalla ja viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Hotelliverot
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Milano Malpensa. Bussikuljetus Veronaan, noin 205 km. Kävely Veronassa. Yksi hotelliyöpyminen Veronassa. Tervetulojuoma ja tervetuloillallinen.

Päivä 2
Verona – Sirmione, Garda – Negrar - Conegliano, bussi noin 285 km. Venematka Sirmione – Garda. Käynti Sirmionessa. Viinitilavierailu. Kaksi hotelliyöpymistä Coneglianossa. Aamiainen ja lounas viinitilalla.

Päivä 3
Conegliano – Crocetta del Montello – Località Zecchei – Conegliano, bussi noin 70 km. Vierailu Villa Sandin viinitilalla. Prosecconmaistajaiset. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Conegliano – Venetsia – Firenze, noin 335 km. Edestakainen venematka Tronchetto – Cornoldi. Kaupunkikävely Venetsiassa virallisen paikallisoppaan kanssa, noin 2 tuntia. Käynti Pyhän Markuksen kirkossa. Aikaa omille tutkimusretkille. Kaksi hotelliyöpymistä Firenzessä. Aamiainen.

Päivä 5
Kaupunkikävely Firenzessä virallisen paikallisoppaan kanssa, noin kolme tuntia. Käynti Medicin kappelissa. Vapaa iltapäivä.

Päivä 6
Firenze – Siena – Rooma, bussi noin 340 km. Kaupunkikävely Sienassa ja Roomassa virallisen paikallisoppaan kanssa. Kaksi hotelliyöpymistä Roomassa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Kaupunkikävely sisältäen Palatiumin kukkulan, Forum Romanumin ja Capitolium-kukkulan. Vapaa iltapäivä. Mahdollisuus vierailla Colosseumissa omin päin. Vierailut illalla Vatikaanin museoissa ja Sikstuksen kappelissa. Aamiainen.

Päivä 8
Rooma – Monte Cassino – Caserta – Benevento, bussi noin 260 km. Vierailut Monte Cassinon luostarissa ja Casertan linnan puutarhoissa. Yksi hotelliyöpyminen Beneventossa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 9
Rooma – Matera – Martina Franca, bussi noin 290 km. Kaupunkikävely Materassa. Kaksi hotelliyöpymistä Martina Francassa Aamiainen ja illallinen.

Päivä 10
Martina Franca – Alberobello – Locorotondo – Martina Franca, bussi noin 30 km. Vierailut Alberobellossa ja Locorotondossa. Aamiainen.

Päivä 11
Martina Franca – Paestum – Vieti sul Mare, bussi noin 300 km. Vierailut Paestumissa ja Vietrissä. Neljä hotelliyöpymistä Vietri sul Maressa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 12
Vieti sul Mare – Amalfin rannikko – Vietri sul Mare, bussi noin 90 km. Vierailut Amalfiossa ja Ravellossa. Viinitilavierailu. Vapaa iltapäivä Vietri sul Maressa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 13
Vietri sul Mare – Sorrento, noin 105 km (meno-paluu). Kaupunkikävely Sorrentossa. Laivamatka Caprille (meno-paluu). Vierailu Axel Munthesin San Michelen Villassa Anacaprissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 14
Vieti sul Mare – Pompeji (meno-paluu), bussi noin 70 km. Vierailu Pompeijissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 15
Vietri sul Mare – Napolin lentoasema Capodicchino, bussi noin 55 km. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Italia

Asukasluku: 58 milj. 

Pinta-ala: 301 230 km² 

Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia. 

Valuutta: Euro 

Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka 

Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Menomatkalla reittilento Helsinki – Milano ja paluumatkalla reittilento Napoli – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta)

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR).

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin EUR / 50 per henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kesää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Matkan aikana vierailemme sekä kaupungeissa että maaseudulla, joten pakkaathan mukaan sopivat vaatteet ja mukavat kengät kävelyretkillemme. 

Pakkaa mukaan siis säähän ja luonnossa ja kaupungissa liikkumiseen sopivia vaatteita, myös lämpimämpi pusero tai takki sekä sadetakki. Tärkeää on, että mukana on mukavat, pitäväpohjaiset kengät. Sillä vaikka tämä ei ole vaellusmatka, kävelemme päivittäin yhdestä neljään kilometriä kaupungeissa, vierailukohteissa ja illallisille mennessämme. Ota mukaan myös pieni selkäreppu ja muista aurinkovoide.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose