Viinivaellus VenetossaMatka aitojen makujen äärelle

Ikimuistoisia vaelluksia läpi oliivilehtojen ja viiniviljelmien. Matkalla näet pieniä perinteisiä italialaisia kyliä ja koet kulinaristisia nautintoja, kauniita vaellusreittejä unohtamatta. Jos pidät maukkaasta ruoasta, aidosta italialaisesta kulttuurista, hyvistä juomista ja mahtavista maisemista, on tämä matka oikea valinta. 

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - Ruoka- ja viinimatka - vaikeustaso 1, helppo

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Viinivaellus Follinan kylästä
 • Käynti perinteisessä meijerissä
 • Vaellus Bassani di Grappan historiallisessa keskustassa
 • Monte Baldon alppimaisemat
 • Viinivaellus Valpolicellasin upeissa maisemissa

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Proseccomaa
Matkamme kohti Venetsiaa alkaa. Tema-opas odottaa meitä lentoasemalla ja kun koko ryhmä on koossa, on aika aloittaa monipuolinen viinivaellusviikkomme Italiassa. Jätämme taaksemme tasaisen laguunialueen ja otamme kurssin kohti luodetta, maisemien muuttuessa sekä mäkisemmiksi että vehreämmiksi. Giovanni Zanon toivottaa meidät tervetulleiksi Proseccomaahan. Giovannin perheyritys Follinassa harjoittaa niin majoitus- kuin ravintolatoimintaakin. Follinan kylä sijaitsee noin 190 metriä merenpinnan yläpuolella, vuoren tuntumassa, alppien ja alangon välillä. Viehättävä Il Chistron hotelli on tukikohtamme vaelluksillemme seuraavien kolmen päivän ajan. Follinan noin 400 asukkaan kylä kuuluu Italian 100 kauneimman kylän joukkoon sen sijaitessa luonnonkauniissa ympäristössä. Kylän juuret ulottuvat aina keskiaikaan saakka, sitä olivat perustamassa myös etruskit. Alueella oli aikoinaan merkittävä roomalaisten marssi- ja kauppatie Via Claudia Augustea. Follina voi ylpeillä jo vuodelta 1770 peräisin olevalla kauniilla Santa Marian kirkolla, joka sijaitsee samannimisen luostarin yhteydessä. Sisteriläisluostarin puutarha ja pilarit kiinnittävät katsojan huomion. Alue houkuttelee niin hyvän ruoan kuin upeiden vaellusreittienkin ystäviä. Tervetuloa siis Proseccoalueelle, jossa ei voi muuta kuin tuntea itsensä erittäin tervetulleeksi!

Päivä 2 – Viinivaellus ja juustojen maistelua
Ensimmäinen vaelluspäivämme alkaa bussimatkalla Soligon kylään, joka sijaitsee noin 400 metrin korkeudessa. Vaelluksemme alkaa leppoisassa tahdissa pitkin polkua, jonka päässä meitä odottaa viehättävä kappeli upeine näköaloineen. Kappelin kauniin vihreät ovet ja freskot jäävät varmasti mieleen vielä pitkäksi ajaksi tältä vierailulta. Patikoimme pitkin maalais- ja sorateitä, läpi metsien, hieman kivisemmelläkin tiellä. Aukeat viljelmät, jyrkät viiniviljelmät ja lehtevät jalopuut kuten kastanjat, tammet ja vaahterat yhdessä tekevät kävelystämme mitä nautinnollisimman. Pysähdymme ihailemaan reittimme varrelle jääviä hienoja luonnonmuodostelmia, taivaalle piirtyviä ääriviivoja ja horisontista häämöttäviä romanttisia kivitaloja.Ennen kuin matkamme jatkuu alemmas kohti Col San Martinon kylää, saamme nauttia sekä raikkaasta ilmasta että hienoista näkymistä San Vigilion kirkon kupeessa. Päivän vaelluksemme päättyy paikalliseen trattoriaan, jossa nautimme maukkaan lounaan.Lounaan jälkeen perehdymme juustojen mielenkiintoiseen maailmaan. Emanuella toivottaa meidät lämpimästi tervetulleiksi ja kertoo antaumuksella juustojen valmistuksesta. Nyt on vuorossa jännittävä hetki − Emanuellan johdolla kävelemme juustokellariin eli paikkaan, jossa eri juustoja kypsennetään. Hajuaistimme johdattelee meitä eri huoneisiin ja opimme missä huoneessa mitäkin juustoa kypsennetään. Kierroksemme juustolassa päättyy herkullisten juustojen maistajaisiin, ja jotta saisimme parhaimman makunautinnon juustoista, maistelemme niitä “käsin”.Juustolasta matkamme jatkuu hotellille ja ilta on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 3 – Viiniä, viiniä ja herkkupaloja
Tänään jatkamme matkaamme jalkaisin ja seurailemme edelleen Follinan kylän virtoja. Kylän alkuperäinen nimi juontaa juurensa latinalaisesta fullo-sanasta, mikä tarkoittaa roomalaista “pyykinpesijää”. Fullo-sana esiintyy useissa vanhoissa italialaisissa kirjoituksissa. Joidenkin lähteiden mukaan arvokkaat kankaat tulivat suoraan paikallisista kutomoista. Jo 1200-luvulla täällä oli useita myllyjä, mikä teki Follinasta merkittävän paikan sekä villan että silkin valmistukselle. 1700-luvun puolessavälissä veden puute johti useiden kutomoiden lakkauttamiseen. Kun katselemme kylän talojen maalauksia, ei ole vaikea ymmärtää sen rikasta menneisyyttä.Muutaman minuutin Follinasta matkattuamme näemme ensimmäiset viiniköynnökset. Käveltyämme ylämäen, saavumme korkeuteen, jossa jatkamme patikointia. Kävelemme pitkin tasaisen mutkaista soratietä, joka oli aikoinaan viiniviljelmille johtava kuljetusreitti. Saamme nauttia avoimista maisemista yli aina vaan jatkuvilta tuntuvien viiniviljelmien – pohjoiseen päin katsoessamme näemme korkean vuoriston, joka etenee aina Alpeille saakka. Päivän lämpöisimpänä aikana kastanjapuut tarjoavat meille mukavan varjoisan reitin jatkaa nautinnollista patikointiamme, kunnes saavumme lounaspaikkaamme. Lounaan nautimme Comaiassa sijaitsevassa osteriassa, jonka erikoisuus ovat herkulliset grillatut liha-ateriat, kuten porsas, kana ja kaniini, jotka tarjoillaan paikallisittain salaatin ja papujen kanssa. Lounaan jälkeen päivämme jatkuu bussimatkalla lähistöllä sijaitsevalle viinitilalle, jossa maistelemme proseccoa, jonka jälkeen ajelemme hotellillemme. Muutaman tunnin rentoutumisen jälkeen on vuorossa yhteinen illallinen, jonka nautimme yhdessä kaupungin Michelin-tähtiravintolassa.

Päivä 4 – Grappaa ja Palladio
Aamiaisen jälkeen kirjoittaudumme hotellista ulos ja matkamme jatkuu. Päivän ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Bassano del Grappan kaupunki. Itse kaupungin nimi viittaa lähellä sijaitsevaan Monte Grappan vuoreen. Kaupungin voidaan sanoa olevan tunnettu ainakin kahdesta asiasta − Brenta-joen ylittävästä sillasta ja grapan valmistuksesta.Niin kuin monet muutkin historialliset kaupungit Venetossa, on tämä vauras kaupunki tunnettu myös värikkäistä vaateliikkeistään ja upeista sisustusliikkeistään. Kaupungin arkkitehtuuriin kuuluvat enemmän holvikäytävät kuin jalkakäytävät. Aukion palatsin puisia parvekkeita koristavat usein kauniit kukat. Nautittuamme lasillisen grappaa, jää sinulle vielä aikaa tehdä omia tutkimusretkiä Bassano del Grappassa.Aikaisin iltapäivällä vierailemme arkkitehti Andrea Palladion kuuluisissa villoissa. Hän suunnitteli 1500-luvulla viehättävän elegantteja villoja varakkaille perheille. Palladio loi oman rakennustyylinsä, palladiolaisen tyylin. Matkamme jatkuu kuuluisalle Garda-järvelle, jossa vietämme neljä seuraavaa yötä. Garda-järvelle matkusti jo aikoinaan antiikin ajan runoilijoita, muiden muassa Goethe ja Maria Callas, mainitaksemme muutamien merkittävien vierailijoiden nimiä. Ilmasto alueella on kerrassaan ihanteellinen, niin oliivipuut kuin sitruunapuutkin viihtyvät täällä. Garda-järvellä saamme nauttia sen hohtavasta kauneudesta, alueen herkullista keittiötä unohtamatta. Illan saapuessa teemme ikimuistoisen yhteisen kävelyretken veden äärelle ja vanhaan kaupunkiin.

Päivä 5 – Gardan kallioita ja Bardolinoviiniä
Tämänkin päivän vaelluksen aloitamme hotelliltamme. Jätettyämme hotellin taaksemme, saavumme alueelle, jossa on useita pieniä polkuja ja kukkuloita. Vaellusreittimme kulkee halki metsien ja viiniviljelmien, perinteisten maalaistalojen ja oliivipuiden luodessa oman viehättävän tunnelman päiväämme. Puolivälissä matkaa saavumme erakkoluostarille, joka perustettiin jo vuonna 1663, mutta lakkautettiin muutamia vuosia myöhemmin. Luostaria asuttavat Camaldose-luostarijärjestöön kuuluvat munkit. Vierailemme kirkossa, munkkien putiikissa, josta voit ostaa mukaasi munkkien valmistamaa oliiviöljyä ja pähkinälikööriä.Tämän miellyttävän vierailun jälkeen patikoimme ylös Gardan kalliolle, joka sijaitsee pohjoisen Gardan ja eteläisen Bardolinon kylien välissä. Kallio sijaitsee noin 290 metriä merenpinnan yläpuolella. Nyt voimme nauttia mitä upeimmista näkymistä yli Gardan kylän ja samalla katselemme yhdessä paikkoja, joissa voi myöhemmin vierailla ominpäin. Päivän vaelluksen päätämme viinitilalle, jonka omistaa Fabiolan perhe. Nyt saamme maistaa maankuulua Bardolinoviiniä. Maistelemme myös perheen oman tilan maukasta oliiviöljyä. Tutustuttuamme Fabiolan perheen viehättävään tilaan, jatkamme matkaamme bussilla kohti hotellia. Sekä iltapäivä että ilta on varattu omille aktiviteeteille. Halutessasi voit jäädä Bardolinon kylään ja kävellä hotellille pitkin rantaa oman aikataulusi mukaan. Gardan bussiasemalta pääsee myös ilmaisella pikkubussilla hotellille.

Päivä 6 – Monte Baldon alppimaisemat
Päivämme alkaa bussimatkalla Malcesinen naapurikylään. Köysirata kuljettaa meidät noin 10 minuutissa välimerelliseltä kasvillisuusvyöhykkeeltä subalpiiniselle kasvillisuusvyöhykkeelle, nyt olemme saavuttaneet noin 90 metrin korkeuden (merenpinnan yläpuolella). Lumen peittämät vuorenhuiput kaukana horisontissa ja uimarit Garda-järvellä ovat nyt eteemme aukeneva näkymä.Näköala on vertaansa vailla ja alue on kuin luotu nautinnollisille vaelluksille. Vuorta kutsutaan “Euroopan puutarhaksi” johtuen sen runsaasta kasvi- ja eläinlajien määrästä. Yli 60 orkidealajia kukkivat rinteillä aina maaliskuusta elokuuhun saakka. Todennäköisesti näemme myös alppitähtiä ja pioneja. Alueen eläinlajeista mainittakoon muun muassa kultainen kotka, punatikka, harjalintu, fasaani, kettu, fretti, näätä ja metsämurmeli.Lämpötila vuorella saattaa olla viileähkö, joten myös jotain lämmintä vaatetta on hyvä pakata mukaan. Johtuen vaellusreittimme korkeudesta, teemme helpohkon vaelluksen, reittimme seurailee muun muassa vanhoja lehmien tallaamia polkuja. Päivän lounaan nautimme alppimajassa. Lounaan jälkeen laskeudumme köysiradalla takaisin alas Malcesinen kylään. Viehättävässä, mäkisessä Malcesinessä sinulle jää myös omaa aikaa. Kylä sijaitsee aivan rannan tuntumassa, jossa voit palkita itsesi päivän vaelluksesta vaikkapa herkullisella jäätelöllä. Ajelemme bussilla takaisin hotellillemme ja loppupäivän voit viettää haluamallasi tavalla. Tema-opas antaa mielellään vinkkejä.

Päivä 7 – Amarone ja Valpolicella
Päivän ensimmäinen kohteemme on San Pietron kylä Carianossa, jonne matkaamme bussilla. Täältä aloitamme tämän matkan viimeisen vaelluksen, joka vie meidät Amaronen, Recioton ja Valpolicellan alueille. Kaikki nämä alueet ovat tunnettuja erinomaisista viineistään. Patikoimme halki pienten kylien ja vaikuttavien viiniviljelmien.Kävelemme ylös Santa Marian kirkolle, joka sijaitsee Valverden kylässä. Kirkon historia ulottuu 1200-luvulle saakka. Se on rakennettu todennäköisesti Jumalatar Minervalle omistetun temppelin raunioille. Kauniit terassiviiniviljelmät mielissämme patikoimme Francescon ja Giacomon veljesten viinikellarille, jonne myös päätämme vaelluksen. Maistelemme viittä eri viiniä ennen kuin on aika palata bussilla takaisin hotellille. Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle, jossa voimme muistella menneen viikon tapahtumia.

Päivä 8 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Italialle, ainakin tällä kertaa. Toivomme, että viinivaellusmatka on täyttänyt odotuksenne. Kiitos tästä kerrasta ja toivottavasti tapaamme pian uudelleen. Vuorossa on bussikuljetus Venetsian lentoasemalle. Hyvää kotimatkaa ja Arrivederci!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Venetsia
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta
• 4 Illallista
• 3 viinitilalla vierailua sisältäen maistajaiset
• 1 viinin- ja juustonmaistajaiset meijerissä

• Ruokajuomat yhteisillä aterioilla
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Venetsia. Venetsia – Garda, bussimatka noin 150 km. Tervetuloillallinen. Neljä hotelliyöpymistä Garda-järvellä. Ei vaellusta

Päivä 2
Vaellus hotellista Gardavuoren kautta viinitilalle, noin 4 km (noin 2 tuntia). Vierailu viinitilalla, viininmaistajaiset ja pientä purtavaa. Aamiainen.

Päivän vaelluksen pituus on noin 4 km (noin 2 tuntia). Aloitamme vaelluksen hotelliltamme, joka sijaitsee noin 135 metriä merenpinnan yläpuolella (matalin kohta). Gardavuoren luona saavutamme päivän korkeimman kohdan, noin 291 metriä. Päivämme jatkuu alaspäin viinitilalle, jolloin olemme noin 260 metrin korkeudessa. Vaikeusaste 1.

Päivä 3
Gardalta Malcesineen, bussimatka noin 56 km (edestakainen matka). Köysirata Malcesinestä Monte Baldoon (1760 metriä merenpinnan ylpuolella). Luontovaellus noin 4 km (noin 1.5 tuntia). Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja lounas.

Päivän "rengasvaelluksen" pituus on noin 4 km (noin 1.5 tuntia) korkeuseron ollessa noin 100 metriä. Aloitamme vaelluksen Monte Baldon köysirata-asemalta (korkein kohta ja noin 1760 metriä merenpinnan yläpuolella). Reittimme varrella on niin ala- kuin ylämäkiäkin. Vaikeusaste 1. Jos haluat, voit vaeltaa iltapäivällä omaan tahtiin Malceinen rannikkokaupungissas).

Päivä 4
Bussikuljetus hotelliilta Carianon San Pietrosta, noin 32 km, ja Puranosta hotellille, noin 30 km. Vaellus Valpolicellassa, noin 7 km (noin 3 tuntia). Vierailu viinitilalla maistijaisineen pienen purtavan kera. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivän vaellus alkaa San Pietron kylästä Carianossa (noin 150 metriä merenpinnan yläpuolella, matalin kohta). Patikoimme hiljalleen noin 550 metrin korkeuteen. Korkeimman kohdan saavutamme Santa Marian kirkon luona (noin 580 metriä merenpinnan yläpuolella). Reittimme jatkuu alaspäin Puranossa sijaitsevalle viinitilalle, jolloin olemme noin 450 metriä merenpinnan yläpuolella. Vaikeusaste 1.

Päivä 5
Garda – Vicenza - Bassano di Grappa - Follina, bussimatka noin 244 km. Vierailu Bassano di Grappassa ja palladiolaistyylisessä villassa. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Follinassa. Tänään teemme lyhyehkön kaupunkikävelyn.

Päivä 6
Follina – Soligo, Col San Martino – San Pietro di Feletto – Follina, bussimatka noin 42 km. Vaellus noin 8 km (noin 3 tuntia). Juuston- ja prosecconmaistajaiset. Aamiainen ja lounas.

Päivän vaelluksen pituus on noin 8 km (noin 3 tuntia). Aloitamme vaelluksen Soligon kylästä noin 350 metriä merenpinnan yläpuolelta ja jatkamme 450 metriin saakka (korkein kohta). Vaellus jatkuu alas Col San Martinoon (163 metriä merenpinnan yläpuolella, matalin kohta). Vaikeusaste 1.

Päivä 7
Vaellus Follina – Combai, noin 7 km (noin 3 tuntia). Combai – Colbertaldo di Vidor – Follina, bussimatka noin 23 km. Viinitilavierailu ja prosecconmaistajaiset. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivän vaelluksen pituus on noin 7 km (noin 3 tuntia) ja alkaa hotelliltamme Folinastad (191 metriä merenpinnan yläpuolella, matalin kohta). Hiljalleen patikoimme päivän korkeimmalle paikalle, 450 metriä meren pinnan yläpuolella. Vaellus jatkuu alaspäin, jolloin olemme noin 450 metrin korkeudessa. Vaikeusaste 1.

Päivä 8
Follina – Venetsia, bussikuljetus noin 90 km. Aamiainen. Kotimatka alkaa. Kiitos tästä kerrasta ja lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan!

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Venetsia, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi 25 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ryhmän koko
Vähintään 18 henkilöä ja enintään 22 henkilöä.

Ilmasto ja vaatetus
Keväällä ja syksyllä voi sää olla vielä viileää, myös aamuisin ja iltaisin voi sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että pakkaat mukaan vaelluksia varten tukevammat, pitäväpohjaiset ja nilkkaa tukevat kengät tai vaelluskengät. Mukaan kannattaa pakata myös lämpimämpiä vaatteita ja kevyt sadeasu. Ravintolaillallisille on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun.

Lue lisää varustautumisesta vaellusmatkaan!

Vaellusmatka
Viinivaelluksella tahti on rauhallinen ja leppoisa ja matkaan sisältyy monenlaisia elämyksiä. Päivittäiset ajomatkat ovat lyhyitä ja sinulle jää myös omaa aikaa.

Vaellusten reitteihin voidaan joutua tekemään muutoksia sääolosuhteista johtuen.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.