Vaeltaen Karpathosin ja Sarian saarillaAinutlaatuiset Dodekanesian saaret

Karpathosin tuulen piiskaama, kauniin vihreä saari, korkeine vuorineen sijaitsee Kreetan saarelta itään, Rhodokselta käsin lounaaseen ja on toiseksi suurin saari Dodekanesian saariryhmässä. Saaren tarjoamat olosuhteet ovat tehneet siitä tunnetun niin surffareiden, vaeltajien kuin vuorikiipeilijöidenkin keskuudessa. Vaellusreittimme eivät ole kaikkein pisimpiä, mutta kumpuilevan kivisiä, joka on hyvä pitää mielessä. Joillekin vaellusreiteillemme matkaamme veneellä, joka tuo antoisan lisän viikolle. Vaelluksien lisäksi saamme nauttia paikallisten vuoristokylien asukkaiden vieraanvaraisuudesta, rauhallisista rannoista ja kirkkaasta merivedestä. Lämpimästi tervetuloa TEMAn uudelle Kreikan vaellusmatkalle! 

Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 3, vaativa

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vuoristovaellus Lastosin ylätasangolla
 • Vaellus perinteikkääseen Olympoksen kylään
 • Kokopäivävaellus Sarialla - uintia unohtamatta
 • Veneretket "Captain Manolisin" kanssa
 • Viehättävä Lefkos ja rannat

Päiväohjelma
Syksy 2022

Päivä 1 - Karpathosin kaupunki − Pigadia
Saavuttuasi Karpathosin pienehkölle lentokentälle, toivottaa Tema-opas sinut tervetulleeksi niin Kreikan lämpöön kuin tälle TEMAn uudelle vaellusmatkallekin. Saaren eteläinen osa on tasaista ja lyhyehkön bussimatkan jälkeen olemmekin jo perillä ensimmäisessä hotellissamme, jonne majoitumme kahdeksi yöksi. Seikkailumme alkaa Pigidiasta, joka on Karpathosin pääkaupunki. Asumme aivan lahden tuntumassa, josta on lyhyt matka rannalle ja sataman moniin viehättäviin, erinomaisiin tavernoihin. Hotelliin majoittumisen jälkeen sinulle jää vapaa-aikaa rentoutua kunnes myöhemmin tapaamme yhteisellä tervetuloillallisella, jonka nautimme paikallisessa tavernassa.

Päivä 2 – Etelän vuoristokylät
Karpathosissa on useita kauniita rantoja, mutta historiallisesti, turvallisuussyistä, saaren asukkaat ovat valinneet asuinpaikakseen saaren sisäisemmän osan tai vaihtoehtoisesti asettuneet asumaan ylös vuorelle. Tämän päivän vaelluksen aikana näemme joitakin näistä kylistä. Ensimmäisen päivän vaellus on lämmittelyä tulevien päivien patikkaretkille. Helpohko reittimme kulkee pitkin asfaltoitua tietä ja viehättävien kylien välisiä hiekkateitä, joiden varsille jää kauniin valkoisia kalkittuja taloja. Reittimme alkaa Aperista, joka oli aikoinaan saaren pääkaupunki – täältä silmiimme kantautuu nykyinen pääkaupunki, Pigadia. Matkan varrelle jäävät Voladan ja Othosin kylät, jotka sijaitsevat näyttävästi Karpathosin korkeimmalla paikalla. Päivämme päättyy mahdollisuuteen kastautua viilentävässä meressä länsirannikolla, jolla sijaitsee myös historiallisesti mielenkiintoinen Arkassan kaupunki. Takaisin Pigadiaan matkaamme bussilla vuoristotietä pitkin.  

Päivä 3 – Vuoria ja penkereitä
Tänä aamuna jätämme Pigadan ja otamme kurssin kohti saaren pohjoisosaa. Matkamme jatkuu kohti Lastosin tasankoa ja saavuttuamme perille, olemme jo noin 900 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Päivän vaelluksen aloitamme kahdentoista saaren korkeimmalta vuorelta, Kali Liminiltä (1215 metriä merenpinnan yläpuolella) ja patikoimme rinteitä pitkin kohti pohjoista. Reittimme varrelle jää avoimia kivitasankoja ja kuljemme halki mäntymetsien. Päivän patikoinnin päätteeksi saavumme harjanteelle, joka toimii saaren luonnollisena pohjoisen ja etelän rajana. Vaelluspäivämme maisemat ovat ikimuistoisia. Näitä upeita maisemia ihaillessa kannattaa muistaa pysähtyä hetkiseksi, sillä polku on osittain kivinen. Mikäli onni on puolellamme, saatamme nähdä korkealla taivaalla liiteleviä ylväitä haukkoja. Kuten ensimmäisenäkin päivänä, nautimme tämänkin vaelluspäivämme aikana perinteisen, maukkaan TEMAn retkilounaan. Saavuttuamme Spoan tuulimyllyille, on tullut aika levähtää hetki ja matkamme jatkuukin bussilla Diafaniin, jonne majoitumme neljäksi seuraavaksi yöksi. Diafani on kivirannalla, houkuttelevan veden äärellä sijaitseva pienehkö kylä. Ensimmäisenä iltana nautimme yhteisen illallisen aivan meren tuntumassa.

Päivä 4 – Viehättävä ja historiallinen Olympos
Tähän päivään mahtuu runsaasti erilaisia vaikutteita, aloitamme päivämme veneretkellä. “Captain Manolis” -niminen vene kapteeni Giorgoksen ohjaamana vie meidät pitkin läntistä rannikkoa Karpathosin pohjoisen puoleiselle niemelle, jossa näemme antiikin aikaisen Vrykoundan kaupungin. Itse kaupungista ei ole paljon jäännöksiä jäljellä. Rantakallioiden hauta-aukot jäävät varmasti mieleen, ennen kuin aloitamme päivän vaelluksen patikoiden vanhalla sisämaahan johtavalla tiellä. Maisema on alkumatkasta karua, kävelemme pitkin kivitietä ja nousemme ylös rappusia, kunnes saavumme hedelmälliseen Avlonan laaksoon. Saavuttuamme Avlonaan tapaamme Annan, joka asuu täällä. Anna kattaa meille maukkaan lounaan ja jakaa kanssamme kokemuksia kylän historiasta ja siirtolaisena olemisesta USA:ssa. Vierailumme jälkeen vaellusreittimme jatkuu laaksossa, kunnes saavumme päivän päämäärään, viehättävään Olympoksen vuoristokylään. Pitkähkön vaelluksen ja portaiden jälkeen on mukava istahtaa terassille ja nauttia hyvin ansaittua, ehkäpä jotain kylmää juomaa. Olympoksen kaupunki perustettiin 700-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, aikana, jolloin merirosvot tekivät säännöllisin väliajoin hyökkäyksiä kaupunkiin. Aikoinaan kylään johti ainoastaan pieni kivinen polku, tänä päivänä kylästä on tullut sen kuvankauniiden rantojen vuoksi saaren eniten vierailtu ja valokuvatuin paikka. Ennen matkaamme bussilla takaisin Diafanikseen, jää sinulle aikaa tehdä omia tutkimusretkiä mielenkiintoisessa Olympoksessa.

Päivä 5 – Veneellä vaeltamaan Sarian saarelle
Sarian ja Karpathoksen uskotaan aikoinaan olleen yhdessä, mutta suuri maanjäristys erotti ne toisistaan. Nyt ainoastaan 150 metriä leveä matala salmi erottaa Sarian ja Karpathoksen. Antiikin aikana Sariassa sijaitsi kokonainen kuningaskunta ja merkittävä Nisyrosin kaupunki, josta on jäljellä ainoastaan rauniot. “Kapteeni Manolis” jättää meidät saaren eteläiselle puolelle, josta aloitamme noin 8 km pituisen vaelluksen Platiaan – juuri täällä sijaitsi antiikin aikainen Nisyros.Saavuttuamme rantaan, tarjoutuu sinulle mahdollisuus virkistäytyä piristävässä merivedessä. Hetkisen kuluttua saamme nauttia laivamme kapteenin valmistamasta kevyehköstä, mutta sitäkin herkullisemmasta lounaasta rannalla.  

Päivä 6 – Rotkoja ja rantoja
Diafanista hieman etelään päin avautuu Karpathosin kaunein ranta, Foroklin. Rannalle emme pääse bussilla ja edessämme onkin miellyttävä vaellus läpi kauniin laakson, kunnes saavumme upealle rannalle. Alueen tavallisimman kasvin, oleanterin, lisäksi voimme ihailla muun muassa rantaliljoja ja kapriksia. Kävelemme vuoren rinteitä pitkin kulkevaa polkua, ja patikoimme alas laaksoon. Viimeinen kilometri on avointa maisemaa, josta saamme nauttia kävellessämme soratietä pitkin. Noin 4 km jälkeen saavumme merenrantaan ja nyt on vuorossa nautinnollinen pulahdus kirkkaassa vedessä. Aivan kuin tilauksesta saapuu paikalle myös Kapteeni Giorgos veneineen ja loihtii meille jälleen mauttavan lounaan rannalla .Lounaan jälkeen siirrymme veneeseen ja matkaamme pitkin rannikkoa jälleen yhdelle saaren kauniista rannoista, josta kävelemme kiemurtelevaa rannikkopolkua pitkin kohti Diafania, matkaa kertyy noin 3.5 km.  

Päivä 7 – Läntistä rannikkoa pitkin Lefkosiin
Tänään on tullut aika jättää viehättävä Diafani ja matkamme jatkuu pohjois- ja itärannikkoa pitkin saaren eteläisen osan kautta länsirannikolle. Nyt vaellamme läpi kylien kohti rannikkoa ja vaellusmatkamme viimeistä pysäkkiä, Kato Lefkosia. Suuri osa vaellusreitistä oli aina vuoteen 2005 saakka mäntyjen ympäröimää varjoisaa aluetta. Tuhoisan metsäpalon jälkeen eteemme avautuu nyt suuri avoin maisema, joka on omalla tavallaan karun kaunis. Täällä viihtyvät niin kanat kuin eleonorahaukatkin.Lounaan nautimme reittimme varrella sijaitsevan viehättävän kylän perinteisessä tavernassa. Päivän vaelluksen aikana näemme roomalaisten saarelle jättämiä jäänteitä. Saavuttuamme rannikolle ja Kato Lefkosiin, on aika majoittua vaellusmatkamme viimeiseen hotelliin, joka sijaitsee upealla paikalla, aivan rannan tuntumassa. Uintiretken voit tehdä jossain rannan upeassa lahdenpoukamassa, joista voit valita mieleisesi. Auringonlaskun jälkeen on aika kokoontua yhteiselle matkanpäätösillalliselle, jonka nautimme Kato Lefkosin ulkopuolella.

Päivä 8 – Kotimatka
Fantastinen ja varmasti ikimuistoinen vaellusviikkomme lähenee loppuaan. Tänään on vuorossa bussikuljetus lentokentälle ja kotimatka kohti Helsinkiä. Riippuen lentoajoista, voit ehtiä vielä aamulla käydä muistelemassa vaellusviikkoa vaikkapa pulahtamalla virkistävässä merivedessä. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Karpathos
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 6 lounasta / retkilounasta
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lentomatka Helsinki – Karpathos. Bussikuljetus Pigadiaan (Karpathosin kaupunki), noin 15 km. Kaksi hotelliyöpymistä Pigadian tuntumassa.

Päivä 2
Vaellus Aperista Pilsiin, noin 7.5 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 3
Pigadia – Lastos/Spoa – Diafani, bussi noin 40 km. Vaellus Karpathosin vuorilla, noin 7.5 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Neljä hotelliyöpymistä Diafanissa.

Päivä 4
Vaellus Olympoksen vuoristokylään, noin 9 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Vaellus Sarian saarella, noin 8 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Rotko- ja rannikkovaellus, noin 7.5 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Diafani – Spoa, bussi noin 30 km. Vaellus Karpthosin länsirannikolla, noin 11 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Kato Lefkosissa.

Päivä 8
Lentokenttäkuljetus. Lento Karpathos – Helsinki. Aamiainen.

Kreikka

Asukasluku 10,7 milj.
Pinta-ala 131 940 km²
Uskonto Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.
Valuutta Euro
Kieli Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).
Aikaero Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lentomatka Helsinki – Karpathos, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvi ja muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Keskimääräinen päivälämpötila Krapathosilla ja Sarialla vaihtelee touko–lokakuussa tilastollisesti 23–26 asteen välillä. Vuoristossa saaren sisäosissa on lämpötila yleensä muutaman asteen keskiarvoja alhaisempi ja sateitakin voi esiintyä. Vähän ennen lähtöä kannattaa tarkistaa netistä (esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaellusmatka

Maasto Karpathosilla on erittäin mäkistä ja vaellamme harvoin tasaisella maalla. Vaellusreittimme ovat vaihtelevia, ylä- ja alamäkiä, polut ovat osittain myös kivisiä, joka voi aiheuttaa vaikeuksia nivel- ja selkävaivoista kärsiville. Jos sinulla on taipumusta huimaukseen voi tietyt osuudet tuntua epämiellyttäviltä.

Normaalin peruskunnon omaaville tämä vaellusmatka sopii loistavasti!

Patikoimme myös pitkin pieniä teitä ja polkuja upeissa todella vanhoissa kulttuurimaisemissa.

Perinteisen TEMAn retkilounaan katamme päivinä 2 ja 3, muistathan ottaa mukaan ruokailuvälineet.

Karpathosin saari on usein hyvin tuulinen, joten veneretki joudutaan joskus peruuttamaan. Veneretken sijasta patikoimme jälleen uusissa, kauniissa maisemissa.

Lue lisää vaellusmatkaan valmistautumisesta ja varustuksesta.

Muuta
Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Kansalliset pyhäpäivät voivat aiheuttaa tilapäisiä, ennalta ilmoittamattomiakin muutoksia aukioloajoissa ja sen myötä matkan päiväohjelmissa.

Lue lisää Kreikasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
25.09.2022 8 päivää Vaeltaen Karpathosin ja Sarian saarilla Helsinki 1 850 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.