Vaellusmatkat - Vaellus Portugalissa. Korkkitammien ja viinitarhojen keskellä. - Temamatkat  
 

Vaellus PortugalissaKorkkitammien ja viinitarhojen keskellä.

Vaellamme viiden päivän ajan Portugalin vähemmän tunnetulla luontoalueella Serra de São Mamedessa. Majoitumme pikkuhotellissa Castelo de Videssa, joka on yksi Portugalin kauneimpia kyliä. Vaellusreittimme itäisessä Portugalissa ovat vaihtelevia ja melko helppoja ja välillä pysähdymme retkilounaalle tai maistelemaan erinomaisia portugalilaisia viinejä. Vaellusmatkamme alkaa ja päättyy Cascaisissa. 


Huom! Matkan kokonaiskesto on 9 päivää koska lento Helsinkiin laskeutuu aamuvarhain 19.10.

Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.

Tärkeää tietoa

Maat: Portugali

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-20 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kaupunkikierros Lissabonissa
 • Castelo de Vide
 • Viininmaistelut
 • Vaellukset retkilounaineen
 • Serra de São Mameden luonto

Päiväohjelma
Lokakuu 2018 (lähtö 11.10.)

Päivä 1 - Matka alkaa
Reittilento lähtee aamuvarhain Helsingistä. Tema-opas on Lissabonin lentoasemalla vastassa ja siirrymme bussilla viehättävään Cascaisiin, jossa Atlantin rannan tuntumassa vietämme matkamme ensimmäisen yön. Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa tai aterioita, vaan voit tutkia kaupunkia omin päin ja nauttia sekä lounaan että illallisen jossain Cascaisin erinomaisessa ravintolassa.

Päivä 2 - Kaupunkikierros Lissabonissa
Tänään matkaamme moni-ilmeiseen Lissaboniin ja teemme mielenkiintoisen kiertoajelun pääkaupungissa. Käymme muun muassa Alfamassa, Lissabonin vanhimmassa kaupunginosassa, sekä Belémissä, jossa on muun muassa ainutlaatuisen kaunis Hieronymoksen luostarirakennus. 

Tejo, tai espanjalaisittain Tajo, on Iberian niemimaan pisin joki, ja sillä on ollut vesitienä merkittävä rooli niin Portugalin kuin Espanjankin historiassa. Hieman etelään paikasta, jossa joki ylittää rajan Espanjan puolelle, sijaitsee São Mameden vuoristo. Se muodostaa luonnollisen rajan Espanjan ja Portugalin välille. Alueen ja alueen pääkaupungin nimi on Portalegre ja se sijaitsee Portugalin suurimman maakunnan Alentejon koilliskulmassa. Alentejon maakunta tunnetaan aukeasta, kumpuilevasta maisemasta, jota täplittävät korkkitammilehdot ja viiniviljelmät. Korkkitammet varjostavat sopivasti laajoja laidunmaita. Portugalilaisten keskuudessa maakunta tunnetaan myös hyvästä ruoasta ja voimakkaista, mutta tyylikkäistä viineistä, erityisesti punaviineistä. 

Alentejossa on joitain Portugalin kauneimmista kaupungeista ja kylistä, ja me vietämme yhdessä niistä viisi yötä. Castelo de Viden historia ulottuu aikaan ennen roomalaisten tuloa. Varhaisella keskiajalla kylässä asui suuri määrä juutalaisia, joiden perintö on nähtävissä edelleen. Nykyisin kylä tunnetaan parhaiten kauniista ympäristöstään ja mineraalivedestään.

Vietämme kuusi yötä Castelo de Videssä ja teemme neljän kokonaisen päivän ajan vaelluksia Alentejossa ja saat tilaisuuden tutkia tätä mielenkiintoista maisemaa, joka ei ole monelle tuttu, mutta seudun ylpeiden asukkaiden arvostama. Vaellusreittimme kulkevat 300–800 metrin korkeudessa, mutta ne ovat melko helppoja ja vain kohtalaisen mäkisiä. Ajomatkat bussilla ovat lyhyitä ja voimme omistaa päivät patikoinnille, valokuvaamiselle, viininmaisteluille ja retkilounaille, joilla saamme herkutella seudun juustoilla ja makkaroilla. Keväällä kasvillisuus on kukoistavimmillaan ja eroaa siitä kalkkipitoisessa maassa viihtyvästä kasvillisuudesta, jota tavallisesti Välimeren alueen vaelluksilla näkee. Näillä vuoristoseuduilla tavataan myös petolintuja ja kaikki kolme korppikotkalajia, jotka pesivät Portugalissa.

Olemme myöhään iltapäivällä perillä Castelo de Videssä, jonka valkeaksi kalkitut talot ympäröivät kylän ylle kruununa kohoavaa linnaketta. Sinulla on omaa aikaa tutkia kylää aina siihen asti kun kokoonnumme taas yhteiselle tervetuloillalliselle. 

Päivä 3 - Vaellus ja vierailu viinitilalla
Päivän vaelluksemme reitti kulkee pitkin vanhoja aasipolkuja halki idyllisen maalaismaiseman Serra de São Mamedessa, josta on hiljattain tehty luonnonsuojelualue. 

São Mamedessa kasvillisuus on vehmasta, mikä poikkeaa muutoin niin kuivan ja vesivaroiltaan köyhän Alentejon kasvillisuudesta. Seutu on paikoin hyvin mäkistä ja graniittivuoria peittävät korkkitammi- ja rautatammimetsiköt, tammet (quercus robur) ja jalokastanjat. Seudun asukkaat saavat elantonsa pientiloistaan: karjanhoidosta ja korkki-, oliivi- ja viiniviljelmistä. Eläin- ja kasvimaailma on mielenkiintoinen ja saatat nähdä esimerkiksi lihansyöjäkasvin Drosophyllum lusitanicumin, vuorikotkan tai hanhikorppikotkan. 

Ensimmäinen vaelluksemme Alentejon vuoristoalueella alkaa hotellista. Kylästä lähdemme eteenpäin pitkin vuorenharjannetta seurailevaa polkua, jolta on hieno näköala yli Castelo de Viden. Suurin osa vaellusreitistä seurailee sitten keskiaikaista, kivettyä polkua kohti valkoiseksi kalkittua Carreirasin vuoristokylää, jossa katamme esiin päivän retkilounaan. 

Lounaan jälkeen palaamme bussilla takaisin päin ja poikkeamme uudelleen toimintansa aloittaneelle viinitilalle, jonka tavoitteena on laatuviinien valmistaminen. Saat itse tilaisuuden arvioida, kuinka hyvin siinä on tähän mennessä onnistuttu.   

Palattuamme Castelo de Videen, on ilta omaa aikaa.  

Päivä 4 - Vaellus Galegoon ja Ramilaan
Tänään vaellamme syrjäisessä osassa Portugalia, Espanjan Extremaduran vastaisen rajan tuntumassa. Galegon ja Ramilan pikkukylissä, jotka ohitamme, maata viljelevät lähinnä vanhemmat ihmiset. Nuoret ovat muuttaneet pois työn perässä. Lähimenneisyydessä kylän miespuolisen väestön pääelinkeino oli salakuljetus. Portugalilla oli korkeat suojatullit ja täällä rehevällä, harvaan asutulla seudulla oli helppo ylittää maiden raja huomaamatta. 

Nykyisin on vaikea käsittää, että vain noin 30 vuotta sitten raja Portugalin ja Espanjan välillä oli tarkkaan raja- ja tulliviranomaisten vartioima. EU:n myötä raja-asemat suljettiin ja raja on nyt avoin. 

Reittimme kulkee pitkin helppokulkuisia polkuja, paikoin myös asfaltoiduilla pikkuteillä, halki vaihtelevan maiseman, jossa näkyy kivi- ja graniittilohkareita. Ne ovat aiheuttaneet suurta harmia maanviljelijöille. Monin paikoin tietämme reunustavat kiviset muurit. Seudulla on melko paljon vesivarantoja ja kasvillisuus on paikoin rehevää. Kukkia on keväällä runsaasti.  

Palattuamme Castelo de Videen sinulla on iltapäivällä omaa aikaa yhteiseen illalliseen saakka. 

Päivä 5 - Vaellus Marvãoon
Marvão, joka on varmaan vuoriston mielenkiintoisin kylä, sijaitsee kalliolla kuin kotkanpesä, reilun 10 km päässä Castelo de Videstä. Suuntaamme tähän historialliseen kylään vaeltaen pitkin keskiaikaista polkua ylös korkkitammimetsikköön. Päivän vaelluksen reitti on mäkinen ja korkeuseroa kertyy lähes 300 m. Näkymät poluilta ovat kuitenkin upeat. Kirkkaalla säällä täältä voi nähdä 150 km päässä pohjoisessa valtavana varjona Portugalin korkeimman vuoriston Serra de Estrelan. Itään päin katselet pitkälle espanjalaisen Extremaduran maakunnan maisemiin. 

Marvãossa voit kuljeskella kylässä omin päin ja tutkia sen rakennuksia ja vanhaa linnoitusta vuorenharjanteella. Kun patikoimme alas kylästä, ohitamme pieniä tarhoja ja valtavia graniittilohkareita. Täällä nautimme päivän retkilounaan. 

Paluumatkalla Castelo de Videen pysähdymme vierailulle vanhalle viinitilalle, adegaan. Sinulla on tilaisuus maistella muutamaa erilaista viiniä ja tilan omaa oliiviöljyä. Viinin kanssa saamme maistella alentejolaisia juustoja ja makkaroita. Sitten voit joko palata bussin kyydissä tai kävellen pitkin uutta vaelluspolkua (n. 3 km) takaisin kylään.  

Ilta on omaa aikaa. 

Päivä 6 - Vaellus Esperançasta
Tänään suuntaamme ensin bussilla alueen pääkaupungin Portalegren kautta Esperançaan, josta 12 kilometrin vaelluksemme alkaa. Halutessasi voit jättää osan alkumatkan vaelluksesta väliin.  

Reitti kulkee kohtuullisen mäkisessä maastossa ja ohitamme sen varrella uinuvia pikkukyliä ja pieniä maatiloja. Suurin osa reitistä kulkee kuitenkin halki metsän tai laidunmaiden. Tältä seudulta on löydetty noin 5 000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Polku kulkee ohi paikan, josta niitä voi tarkastella.  

Paluumatkalla Castelo de Videen pysähdymme Portalegressä, jossa saat tilaisuuden tutkia omin päin vanhan keskustan kujia. Kaupunki eli taloudellisen loistonsa aikaa kannattavan silkkikaupan ansiosta 1600-luvun lopussa. Nykyisin korkin, viinin ja oliiviöljyn tuotanto työllistää sen asukkaita. 

Tämä Portugalin syrjäinen seutu on yllättävää kyllä yksi maailman merkittävimmistä villakutomoalueista. Täällä valmistetaan uniikkeja, hienoja gobeliineja yhteistyössä useiden kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden kanssa. Museu da Tapeçariassa voit käydä katsomassa joitain valmiita tuotteita. Sinulla on myös aikaa nauttia kupillinen kahvia ennen kuin jatkamme matkaa. Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle tunnettuun paikalliseen ravintolaan.  

Päivä 7 - Bussimatka Lissaboniin ja ilta Cascaisissa
Nyt jätämme kauniin Castelo de Viden ja Serra de São Mameden taaksemme. Matkalla Lissaboniin poikkeamme Estremoziin, joka tunnetaan marmorikaivoksistaan ja kuninkaallisesta linnasta vuorella keskellä kaupunkia. Viimeiseksi yöksi palaamme Cascaisiin ja ilta on varattu omille tutkimusretkille tässä viehättävässä kaupungissa. 

Päivä 8 - Kotimatka alkaa
Tänään sinulla on vielä aikaa tutkia kaupunkia ja käydä ostoksilla, lounaalla ja illallisellakin Cascaisissa ennen kuin suuntaamme lentoasemalle, josta TAP:n reittilento Lissabonista Helsinkiin lähtee myöhään illalla ja on perillä Helsingissä varhain seuraavana aamuna. 

Päivä 9 - Saapuminen Helsinkiin
Lento saapuu Helsinkiin.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Lissabon
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta
• 3 illallista
• Maistiaisia
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Lissabon. Bussikuljetus Cascaisiin, n. 32 km. Hotelliyöpyminen Cascaisissa.

Päivä 2
Kaupunkikierros Lissabonissa. Lissabon – Castelo de Vide, bussi n. 230 km. Aamiainen ja tervetuloillalllinen. Viisi hotelliyöpymistä Castelo de Videssä

Päivä 3
Vaellus Carreirasiin, n. 12 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Vaellus halki Galegoksen ja Ramilan, n. 10 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 5
Vaellus Marvãoon, n. 9 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 6
Vaellus Esperançasta, n. 12 km. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 7
Castelo de Vide – Cascais, bussi n. 230 km. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Cascaisissa.

Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle. Reittilento lähtee Lissabonista kohti Helsinkiä. Aamiainen.

Päivä 9
Lento saapuu Helsinkiin.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Portugali

Asukasluku 10,7 milj. Pinta-ala 92 391 km² (sisältäen Azorien ja Madeiran saaret) Uskonto Kristittyjä 96 %, joista roomalaiskatolilaisia 95 %. Lisäksi vähemmistönä juutalaisia ja muslimeja. Kieli Portugali Valuutta Euro Aikaero Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento (TAP Portugal) Helsinki – Lissabon, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankkiautomaatteja on ja tavallisimmat kansainväliset luottokortit käyvät myös maksuvälineenä monissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioita muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot, tuliaiset ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Vaikka Portugali on Euroopan aurinkoisimpia maita, esiintyy sateita keväällä ja myöhään syksyllä. Huhti-touko- ja syys-lokakuussa päivän ylin lämpötila on tavallisesti 20 ja 25 asteen välillä, päivän alin 10–15 asteen paikkeilla, mutta varhain keväällä voi lämpötila, erityisesti sisämaassa ja vuoristossa, pudota jopa lähelle nollaa. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi kannattaa pakata mukaan kevyt sadetakki tai -viitta sekä lämpimämpi pusero ja takki. Ota mukaan vaihtelevaan maastoon sopivat, pitäväpohjaiset, tukevat vaelluskengät tai vastaavat.

Vaellusmatka
Maasto on mäkistä, mutta polut ja tiet ovat hyväkuntoisia. Tälle matkalle olemme pyrkineet valitsemaan sellaisia vaellusreittejä, jotka sopivat normaalikuntoiselle. Viidennen päivän vaellus on matkan vaativin, koska reitillä on korkeuseroa noin 300 m.

Huomaa, että vaelluspäivien keskinäinen järjestys voi muuttua ja reittejä voidaan muuttaa olosuhteiden mukaan.

Lue lisää vinkkejä varustautumisesta: www.temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta
Lue lisää Portugalista!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lisätietoja myös Portugalin matkailutoimiston internetsivuilla www.visitportugal.com.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose