Vaellus PortugalissaKorkkitammien ja viinitarhojen keskellä

Vaellusmatkamme vie sinut Portugalin kauneimpiin kuuluvalle alueelle, Serra de São Mamedeen, jossa saat nauttia miellyttävästä patikoinnista oliivi- ja korkkitammilehdoissa.

Vaellamme viiden päivän ajan Portugalin vähemmän tunnetulla luontoalueella Serra de São Mamedessa. Majoitumme pikkuhotellissa Castelo de Videssa, joka on yksi Portugalin kauneimpia kyliä. Vaellusreittimme itäisessä Portugalissa ovat vaihtelevia ja melko helppoja ja välillä pysähdymme retkilounaalle tai maistelemaan viiniä. Vaellusmatkamme alkaa ja päättyy Lissabonissa, jossa teemme mielenkiintoisen kaupunkikierroksen.

Huom. Lähtö 3.10.2017, matkan kesto 10 pv.

Tärkeää tietoa

Maat: Portugali

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-20 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kaupunkikierros Lissabonissa
 • Castelo de Vide
 • Viininmaistelut
 • Vaellukset retkilounaineen
 • Serra de São Mameden luonto

Päiväohjelma
Huhti–lokakuu 2017

Päivä 1 - Matka alkaa
TAP-lentoyhtiön reittilento lähtee jo aamuvarhain Helsingistä. TEMA-opas on Lissabonin lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä lyhyehkön matkan keskeisellä paikka sijaitsevaan hotelliin, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön. Koska lento on jo aamulla Lissabonissa, eivät huoneet välttämättä ole vielä käytettävissämme, mutta voit jättää matkalaukun hotelliin säilytykseen ja lähteä tutkimaan hotellin ympäristöä omin päin ja poiketa vielä vaikkapa aamukahvilla. 

Lissabon sijaitsee ainutlaatuisen kauniilla paikalla, kukkuloilla Tejo-joen rannalla. Kaupungin kohdalla joki laajenee suistoksi juuri ennen kuin se kohtaa Atlantin. Foinikialaiset kutsuivat kaupunkia nimellä Olisippo, josta sittemmin muuntui kaupungin portugalinkielinen nimi: Lisboa. Nimen sanotaan tarkoittavan "rauhallista lahtea". Jokisuisto onkin hyvä luonnonsatama, ja sen strateginen sijainti houkutteli ensimmäiset asukkaat näille rannoille. 

Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa tai aterioita, vaan voit loppupäivän tutkia kaupunkia omin päin. Hotellistamme Markiisi Pombalin aukion tuntumasta on reilun kilometrin kävelymatka ydinkeskustaan Rossio-aukiolle.  

Päivä 2 - Kaupunkikierros Lissabonissa
Aloitamme päivän kiertoajelulla pääkaupungissa ja käymme mm. Alfamassa, Lissabonin vanhimmassa kaupunginosassa, sekä Belémissä, jossa on muun muassa ainutlaatuisen kaunis Hieronymoksen luostarirakennus. 

Tejo, tai espanjalaisittain Tajo, on Iberian niemimaan pisin joki, ja sillä on ollut vesitienä merkittävä rooli niin Portugalin kuin Espanjankin historiassa. Hieman etelään paikasta, jossa joki ylittää rajan Espanjan puolelle, sijaitsee São Mameden vuoristo. Se muodostaa luonnollisen rajan Espanjan ja Portugalin välille. Alueen ja alueen pääkaupungin nimi on Portalegre ja se sijaitsee Portugalin suurimman maakunnan Alentejon koilliskulmassa. Alentejon maakunta tunnetaan aukeasta, kumpuilevasta maisemasta, jota täplittävät korkkitammilehdot ja viiniviljelmät. Korkkitammet varjostavat sopivasti laajoja laidunmaita. Portugalilaisten keskuudessa maakunta tunnetaan myös hyvästä ruoasta ja voimakkaista, mutta tyylikkäistä viineistä, erityisesti punaviineistä. 

Alentejossa on joitain Portugalin kauneimmista kaupungeista ja kylistä, ja me vietämme yhdessä niistä viisi yötä. Castelo de Viden historia ulottuu aikaan ennen roomalaisten tuloa. Varhaisella keskiajalla kylässä asui suuri määrä juutalaisia, joiden perintö on nähtävissä edelleen. Nykyisin kylä tunnetaan parhaiten kauniista ympäristöstään ja mineraalivedestään.

Vietämme kuusi yötä Castelo de Videssä ja teemme neljän kokonaisen päivän ajan vaelluksia Alentejossa ja saat tilaisuuden tutkia tätä mielenkiintoista maisemaa, joka ei ole monelle tuttu, mutta seudun ylpeiden asukkaiden arvostama. Vaellusreittimme kulkevat 300–800 metrin korkeudessa, mutta ne ovat melko helppoja ja vain kohtalaisen mäkisiä. Ajomatkat bussilla ovat lyhyitä ja voimme omistaa päivät patikoinnille, valokuvaamiselle, viininmaisteluille ja retkilounaille, joilla saamme herkutella seudun juustoilla ja makkaroilla. Keväällä kasvillisuus on kukoistavimmillaan ja eroaa siitä kalkkipitoisessa maassa viihtyvästä kasvillisuudesta, jota tavallisesti Välimeren alueen vaelluksilla näkee. Näillä vuoristoseuduilla tavataan myös petolintuja ja kaikki kolme korppikotkalajia, jotka pesivät Portugalissa.

Olemme myöhään iltapäivällä perillä Castelo de Videssä, jonka valkeaksi kalkitut talot ympäröivät kylän ylle kruununa kohoavaa linnaketta. Sinulla on omaa aikaa tutkia kylää aina siihen asti kun kokoonnumme taas yhteiselle tervetulopäivälliselle. 

Päivä 3 - Vaellus ja vierailu viinitilalla
Päivän vaelluksemme reitti kulkee pitkin vanhoja aasipolkuja halki idyllisen maalaismaiseman Serra de São Mamedessa, josta on hiljattain tehty luonnonsuojelualue. 

São Mamedessa kasvillisuus on vehmasta, mikä poikkeaa muutoin niin kuivan ja vesivaroiltaan köyhän Alentejon kasvillisuudesta. Seutu on paikoin hyvin mäkistä ja graniittivuoria peittävät korkkitammi- ja rautatammimetsiköt, tammet (quercus robur) ja jalokastanjat. Seudun asukkaat saavat elantonsa pientiloistaan: karjanhoidosta ja korkki-, oliivi- ja viiniviljelmistä. Eläin- ja kasvimaailma on mielenkiintoinen ja saatat nähdä esimerkiksi lihansyöjäkasvin Drosophyllum lusitanicumin, vuorikotkan tai hanhikorppikotkan. 

Ensimmäinen vaelluksemme Alentejon vuoristoalueella alkaa hotellista. Kylästä lähdemme eteenpäin pitkin vuorenharjannetta seurailevaa polkua, jolta on hieno näköala yli Castelo de Viden. Suurin osa vaellusreitistä seurailee sitten keskiaikaista, kivettyä polkua kohti valkoiseksi kalkittua Carreirasin vuoristokylää, jossa katamme esiin päivän retkilounaan. 

Lounaan jälkeen palaamme bussilla takaisin päin ja poikkeamme uudelleen toimintansa aloittaneelle viinitilalle, jonka tavoitteena on laatuviinien valmistaminen. Saat itse tilaisuuden arvioida, kuinka hyvin siinä on tähän mennessä onnistuttu.   

Palattuamme Castelo de Videen, on ilta omaa aikaa.  

Päivä 4 - Vaellus Galegoon ja Ramilaan
Tänään vaellamme syrjäisessä osassa Portugalia, Espanjan Extremaduran vastaisen rajan tuntumassa. Galegon ja Ramilan pikkukylissä, jotka ohitamme, maata viljelevät lähinnä vanhemmat ihmiset. Nuoret ovat muuttaneet pois työn perässä. Lähimenneisyydessä kylän miespuolisen väestön pääelinkeino oli salakuljetus. Portugalilla oli korkeat suojatullit ja täällä rehevällä, harvaan asutulla seudulla oli helppo ylittää maiden raja huomaamatta. 

Nykyisin on vaikea käsittää, että vain noin 30 vuotta sitten raja Portugalin ja Espanjan välillä oli tarkkaan raja- ja tulliviranomaisten vartioima. EU:n myötä raja-asemat suljettiin ja raja on nyt avoin. 

Reittimme kulkee pitkin helppokulkuisia polkuja, paikoin myös asfaltoiduilla pikkuteillä, halki vaihtelevan maiseman, jossa näkyy kivi- ja graniittilohkareita. Ne ovat aiheuttaneet suurta harmia maanviljelijöille. Monin paikoin tietämme reunustavat kiviset muurit. Seudulla on melko paljon vesivarantoja ja kasvillisuus on paikoin rehevää. Kukkia on keväällä runsaasti.  

Palattuamme Castelo de Videen sinulla on iltapäivällä omaa aikaa yhteiseen päivälliseen saakka. 

Päivä 5 - Vaellus Marvãoon
Marvão, joka on varmaan vuoriston mielenkiintoisin kylä, sijaitsee kalliolla kuin kotkanpesä, reilun 10 km päässä Castelo de Videstä. Suuntaamme tähän historialliseen kylään vaeltaen pitkin keskiaikaista polkua ylös korkkitammimetsikköön. Päivän vaelluksen reitti on mäkinen ja korkeuseroa kertyy lähes 300 m. Näkymät poluilta ovat kuitenkin upeat. Kirkkaalla säällä täältä voi nähdä 150 km päässä pohjoisessa valtavana varjona Portugalin korkeimman vuoriston Serra de Estrelan. Itään päin katselet pitkälle espanjalaisen Extremaduran maakunnan maisemiin. 

Marvãossa voit kuljeskella kylässä omin päin ja tutkia sen rakennuksia ja vanhaa linnoitusta vuorenharjanteella. Kun patikoimme alas kylästä, ohitamme pieniä tarhoja ja valtavia graniittilohkareita. Täällä nautimme päivän retkilounaan. 

Paluumatkalla Castelo de Videen pysähdymme vierailulle vanhalle viinitilalle, adegaan. Sinulla on tilaisuus maistella muutamaa erilaista viiniä ja tilan omaa oliiviöljyä. Viinin kanssa saamme maistella alentejolaisia juustoja ja makkaroita. Sitten voit joko palata bussin kyydissä tai kävellen pitkin uutta vaelluspolkua (n. 3 km) takaisin kylään.  

Ilta on omaa aikaa. 

Päivä 6 - Vaellus Esperançasta
Tänään suuntaamme ensin bussilla alueen pääkaupungin Portalegren kautta Esperançaan, josta 12 kilometrin vaelluksemme alkaa. Halutessasi voit jättää osan alkumatkan vaelluksesta väliin.  

Reitti kulkee kohtuullisen mäkisessä maastossa ja ohitamme sen varrella uinuvia pikkukyliä ja pieniä maatiloja. Suurin osa reitistä kulkee kuitenkin halki metsän tai laidunmaiden. Tältä seudulta on löydetty noin 5 000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Polku kulkee ohi paikan, josta niitä voi tarkastella.  

Paluumatkalla Castelo de Videen pysähdymme Portalegressä, jossa saat tilaisuuden tutkia omin päin vanhan keskustan kujia. Kaupunki eli taloudellisen loistonsa aikaa kannattavan silkkikaupan ansiosta 1600-luvun lopussa. Nykyisin korkin, viinin ja oliiviöljyn tuotanto työllistää sen asukkaita. 

Tämä Portugalin syrjäinen seutu on yllättävää kyllä yksi maailman merkittävimmistä villakutomoalueista. Täällä valmistetaan uniikkeja, hienoja gobeliineja yhteistyössä useiden kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden kanssa. Museu da Tapeçariassa voit käydä katsomassa joitain valmiita tuotteita. Sinulla on myös aikaa nauttia kupillinen kahvia ennen kuin jatkamme matkaa.Illalla kokoonnumme yhteiselle päivälliselle tunnettuun paikalliseen ravintolaan hyvästelläksemme Castolo de Viden. 

Päivä 7 - Vapaapäivä Castelo de Videssä

Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa ja voit kysyä oppaalta vinkkejä ja ohjeita vapaa-ajan viettoon. 

Päivä 8 - Bussimatka Lissaboniin
Tänään jätämme kauniin Castelo de Viden ja Serra de São Mameden taaksemme. Paluumatkalla Lissaboniin poikkeamme Estremoziin, joka tunnetaan marmorikaivoksistaan ja kuninkaallisesta linnasta vuorella keskellä kaupunkia. 

Perillä Lissabonissa sinulla on omaa aikaa. 

Päivä 9 - Kotimatka alkaa
Tänään sinulla on vielä aikaa tutkia kaupunkia ja käydä ostoksilla, lounaalla ja päivälliselläkin ennen kuin suuntaamme lentoasemalle, josta TAP:n reittilento Helsinkiin lähtee. Lento lähtee Lissabonista vasta illalla vähän ennen puolta yötä illalla ja olet Helsingissä varhain seuraavana aamuna. 

Päivä 10 - Saapuminen Helsinkiin
Lento saapuu Helsinkiin aamun varhaisina tunteina.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Lissabon
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 8 aamiaista
• 4 lounasta
• 3 päivällistä
• Maistiaisia
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Lissabon. Bussikuljetus hotelliin. Hotelliyöpyminen Lissabonissa.

Päivä 2

Kaupunkikierros Lissabonissa. Lissabon – Castelo de Vide, bussi n. 230 km. Aamiainen ja tervetulopäivällinen. Kuusi hotelliyöpymistä Castelo de Videssä.

Päivä 3

Vaellus Carreirasiin, n. 12 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4

Vaellus halki Galegoksen ja Ramilan, n. 10 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 5

Vaellus Marvãoon, n. 9 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 6

Vaellus Esperançasta, n. 12 km. Aamiainen, lounas ja päivällinen.

Päivä 7

Vapaapäivä Castelo de Videssä. Aamiainen.

Päivä 8

Castelo de Vide – Lissabon, bussi n. 230 km. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Lissabonissa.

Päivä 9

Bussikuljetus lentoasemalle. Reittilento lähtee Lissabonista kohti Helsinkiä. Aamiainen.

Päivä 10

Lento saapuu Helsinkiin.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot alustavia, muutokset mahdollisia.

Portugali

Asukasluku 10,7 milj. Pinta-ala 92 391 km² (sisältäen Azorien ja Madeiran saaret) Uskonto Kristittyjä 96 %, joista roomalaiskatolilaisia 95 %. Lisäksi vähemmistönä juutalaisia ja muslimeja. Kieli Portugali Valuutta Euro Aikaero Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento (TAP Portugal) Helsinki – Lissabon, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom. Tiedote 16.2.2017: Lähtöpäivä aikaistui lentoaikataulumuutoksen johdosta ja 3.10.2017 alkavan matkan kesto pidentyi yhdellä vuorokaudella. Etusivun tiedoista poiketen ko. matkan kesto on nyt matkustuspäivät mukaan lukien 10 päivää.

Olemme tiedottaneet muutoksesta matkan jo varanneille asiakkaille.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankkiautomaatteja on ja tavallisimmat kansainväliset luottokortit käyvät myös maksuvälineenä monissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioita muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot, tuliaiset ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan sisältyvät kesällä 2017 tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Vaikka Portugali on Euroopan aurinkoisimpia maita, esiintyy sateita keväällä ja myöhään syksyllä. Huhti-touko- ja syys-lokakuussa päivän ylin lämpötila on tavallisesti 20 ja 25 asteen välillä, päivän alin 10–15 asteen paikkeilla, mutta varhain keväällä voi lämpötila, erityisesti sisämaassa ja vuoristossa, pudota jopa lähelle nollaa. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi kannattaa pakata mukaan kevyt sadetakki tai -viitta sekä lämpimämpi pusero ja takki. Ota mukaan vaihtelevaan maastoon sopivat, pitäväpohjaiset, tukevat vaelluskengät tai vastaavat.

Vaellusmatka
Maasto on mäkistä, mutta polut ja tiet ovat hyväkuntoisia. Tälle matkalle olemme pyrkineet valitsemaan sellaisia vaellusreittejä, jotka sopivat normaalikuntoiselle. Viidennen päivän vaellus on matkan vaativin, koska reitillä on korkeuseroa noin 300 m.

Huomaa, että vaelluspäivien keskinäinen järjestys voi muuttua ja reittejä voidaan muuttaa olosuhteiden mukaan.

Lue lisää vinkkejä varustautumisesta: www.temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta
Lue lisää Portugalista!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lisätietoja myös Portugalin matkailutoimiston internetsivuilla www.visitportugal.com.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-05-05 8 päivää Vaellus Portugalissa Helsinki 1610 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose