Bordeaux’n jokiristeily Kulttuuria, luontoa, viinejä ja maailmanperintökohteita

Tällä matkalla liikumme laivalla Bordeaux’n seudulla pitkin kahta jokea La Garonnea ja La Dordognea. Jokien välissä näemme viinialueita, jotka ovat maailman arvostetuimpien joukossa. Pääset kokemaan Bordeaux’n, Médocin ja Saint-Emilionin kaupungit, viinejä, maailmanperintökohteita ja vielä ranskalaisten ostereiden pääkaupungin Arcachonin.

Miellyttävän ja rauhallisen jokiristeilyn aikana yövyt neljä yötä laivalla puolihoidolla ja kaksi yötä Bordeaux’ssa. Jokiristeilyn aikana vierailemme tunnetuilla viinialueilla ja viehättävissä pikku kaupungeissa – kolmea maailmanperintökohdetta unohtamatta. Arcachonissa pääset maistelemaan ehkäpä maailman parhaita ostereita ja kauniissa Bordeaux’n kaupungissa ehdit viettää yhden päivän omin päin.

Tärkeää tietoa

Maat: Ranska

Matkan pituus: 7 päivää

Ryhmän koko: 20-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Opastettu kierros Bordeaux'ssa
 • Médocin viinialue
 • Loistavat viinit
 • Maailmanperintökohteet
 • Osterit Arcachonissa

Päiväohjelma
Kesä 2018

Päivä 1 – Saapuminen ja Bordeaux
Lento saapuu Bordeaux’n lentokentälle, missä tapaat Tema-oppaan. Lentokentältä ajelemme kohti laivaa, joka on kotimme seuraavan neljän yön ajan. Tervetulojuoman ja -illallisen jälkeen on vuorossa ”Bordeaux by Night”. Bussimme vie meidät unohtumattomalle kiertoajelulle, jonka aikana näemme Bordeaux’n kaikkein tärkeimmät nähtävyydet. Tämän jälkeen teemme vielä yhdessä opastetun kävelykierroksen viehättävässä vanhassa kaupungissa. Leveät bulevardit uusklassisessa Quinconcessa, Le Grand Théathre ja pienet, kapeat kujat Saint Pierren ympäristössä – juuri ne tekevät tästä kaupungista Unescon maailmanperintökohteen. Päivän varmasti mieleenpainuvien kokemusten jälkeen on aika palata takaisin laivalle ja valmistautua seuraavaan mielenkiintoiseen päivään.

Päivä 2 – Médoc
Tänään laivamme vie meidät Bordeaux’n Pauillaciin, joka sijaitsee Médocin arvostetulla viinialueella, meren läheisyydessä joen suistoalueella. Kostea ja leuto mikroilmasto sopii erinomaisesti juuri tämän alueen viinirypäleille ja tekee Médocista viinialueen, joka tuottaa maailman parhaimmiksi luokiteltuja punaviinejä. Médocin viinien luokitus tehtiin jo vuoden 1855 Pariisin maailmannäyttelyyn! Matkan aikana tutustumme useisiin Médocin eri alueiden – kuten Saint Julienin, Margauxin ja Haut-Médocin – loistaviin viineihin. Seuraamme kuuluisaa La Routes des Cháteaux -reittiä ja pysähdymme viinitilalla, jossa maistelemme viinejä. Päivän aikana näemme myös muutamia Ranskan suurimpien viinintuottajien tiloja, kuten Châteaux Lafitte-Rothschild, Latour ja Mouton Rothschild.

Päivä 3 – Blaye
Nyt on tullut aika jättää Paulliac taakse ja matkamme jatkuu laivalla pieneen Blayen kaupunkiin, missä siirrymme bussiin. Matkan aikana saamme ihailla Corniche Fleurie -jokea, jonka varrella näemme perinteisiä paalujen päälle rakennettuja kalastajien taloja ja kauniita kalkkikivimuodostelmia. Seuraava pysähdyspaikkamme on Bourgin vanha kaupunki, missä nautimme tunnelmasta paikallisilla markkinoilla. Iltapäivällä palaamme takaisin Blayeen ja ohjelmassamme on toinen maailmanperintökohde tällä matkalla – Blayen linna. Linna rakennettiin jo 1600-luvulla puolustuslinnaksi mahdollisia maihinnousuja vastaan. Sen suunnitteli maailmankuulu sotilasarkkitehti Vauban. Linnassa osallistumme opastetulle kierrokselle, jonka aikana näemme myös luostarin sekä armeijan parakit.

Päivä 4 – Saint-Emilion
Tänään laivamme saapuu Libourneen, ja tutustumme tämän matkan viimeiseen maailmanperintökohteeseen Saint-Emilioniin. Meitä odottaa ainutlaatuinen keskiaikainen kaupunki ja samalla erittäin arvostettu viinialue. Juridiction de Saint-Emilion muodostui jo keskiajalla itse kaupungista ja kahdeksasta kylästä. Unescon maailmanperintöluettelossa se on ollut jo vuodesta 1999 lähtien. Päivän ohjelmaan kuuluu opastettu kierros, jonka aikana perehdymme Saint-Emilionin mielenkiintoiseen historiaan. Näemme muun muassa kuuluisan monoliittikirkon, joka on kaiverrettu kalkkikiveen 100-luvulla. Päätämme päivän vierailemalla paikallisella viinitilalla. Viiniä on viljelty Saint-Emilionin alueella jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Viinitilalla perehdymme tarkemmin viininvalmistuksen saloihin ja luonnollisesti saamme myös maistiaisia.

Päivä 5 – Vapaa-aikaa Bordeaux’ssa
Libournesta lipuu veneemme takaisin kohti Bordeaux’ta, minne saavumme noin kello 11.00 aikoihin. Nyt on aika sanoa hyvästit laivalle ja siirrymme bussilla hotellillemme seuraavaksi kahdeksi yöksi. Hotelliin majoittumisen jälkeen on koko loppupäivä ja -ilta omaa aikaa Bordeaux’ssa. Pääset vielä hetkeksi nauttimaan tästä viehättävästä kaupungista. Valintasi mukaan ateria perinteisessä ranskalaisessa bistrossa kruunaa tämän illan!

Päivä 6 – Arcachon ja osterit
Tänään teemme kokopäiväretken ranskalaisten ostereiden pääkaupunkiin Arcachoniin, aivan toisenlaisiin maisemiin, jossa laskuveden aikaan pikkuveneet lepäävät merenlahdella kuivalla maalla. Täällä sijaitsee Euroopan korkein hiekkadyyni, La Dune de Pilat, jolta voi ihailla maisemia yli 110 metrin korkeudesta. Les Landesin unohtumattomat mäntymetsät pilkistävät merenlahden takaa. Arcachon on myös perinteikäs rantalomakohde, minkä voi helposti astia sen ilmapiiristä. Omaa aikaakin jää mukavasti – vaikkapa lounaaseen jossain idyllisessä rantaravintolassa. Päivämme jatkuu vierailulla osterimuseossa Gujan-Mestrasissa. Jos et ole aikaisemmin maistanut ostereita, tämän sopivampaa tilaisuutta et varmasti saa. Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen yhdessä Bordeaux’n monista ravintoloista.

Päivä 7 – Kotimatka
Tämän viikon aikana olemme kokeneet niin upeita maisemia, viinitiloja kuin erilaisia makujakin. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Bordeaux’lle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen Tema-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Bordeaux
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus 
• 6 aamiaista
• 3 lounasta
• 5 illallista
• Tervetulojuoma laivalla
• Ruokajuomat laivalla: talon viini, olut, mineraalivesi, mehu ja kahvi tai tee
• Juomat rajoitetusti baarissa (ei esimerkiksi shampanja, eivätkä tietyt viinit)
• Satamamaksut
• Oma retkibussi (myös risteilyn aikana)
• Laivan järjestämä ohjelma

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Bordeaux. Majoittuminen laivalle. Opastettu kaupunkikierros Bordeaux’ssa. Illallinen ruokajuomineen laivalla. Neljä yöpymistä laivalla.

Päivä 2
Bordeaux – Pauillac. Retki Médocin viinialueelle ja viininmaistajaiset. Aamiainen sekä lounas ja illallinen ruokajuomineen laivalla.

Päivä 3
Pauillac – Blaye. Retki Bourgiin ja Blayeen, missä opastettu kierros Blayen linnassa. Aamiainen sekä lounas ja illallinen ruokajuomineen laivalla.

Päivä 4
Blaye – Libourne. Retki Saint-Emilioniin, missä opastettu kaupunkikävely ja viininmaistajaiset. Aamiainen sekä lounas ja illallinen ruokajuomineen laivalla.

Päivä 5
Libourne – Bordeaux. Vapaa iltapäivä ja ilta Bordeaux’ssa. Kaksi hotelliyöpymistä Bordeaux’ssa. Aamiainen.

Päivä 6
Bordeaux. Retki Arcachoniin. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 7
Lento Bordeaux – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Ranska

Asukasluku 60,7 milj.
Pinta-ala 549 000 km²
Uskonto Katolilaisia 85 %, muslimeja 8 %, protestantteja 2 %, juutalaisia 1 %, muita 4 %
Kieli Ranska, baski, bretoni
Valuutta Euro
Aikaero Suomen aika -1 tunti.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Bordeaux (lennolla koneenvaihto). Majoitus kahden hengen hytissä / huoneessa. Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen hytti/huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivulta erikseen varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat itse lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. Laivalla ei ole pankkiautomaattia.

Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida myös ne ateriat ja ruokajuomat, jotka eivät sisälly tämän matkan hintaan, juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin EUR 25 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto, vaatetus ja varustus
Säätila voi Etelä-Euroopassakin olla joskus vaihtelevaa. Kannattaakin varautua myös vähän viileämpään säähän ja myös sadekuuroihin. Hieman ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste. Illallisille on Ranskassa tapana pukeutua hieman paremmin, niin laivalla kuin muissakin ravintoloissa. Tärkeää on myös muistaa ottaa hyvät, kävelyyn sopivat, jalkineet matkalle mukaan.

Risteily
Laivanvarustamo CroiseEurope käyttää kahta alusta näille risteilyille. Aluksissa on joko 69 tai 87 hyttiä, enintään 174 matkustajalle. Hytit ovat kodikkaita kahden hengen hyttejä. Kaikki hytit ovat ikkunallisia ulkohyttejä ja sijaitsevat vesirajan yläpuolella. Hyttien varustelutasosta: suihku/wc, ilmastointi, tallelokero, radio, satelliittitelevisio ja hiustenkuivain. Laivassa on myös ilmainen langaton verkkoyhteys. Verkkojännite 220 V. Molemmat alukset toimivat All-inclusive-periaatteella. Ruokajuomat ravintolassa, ”loungessa” ja baarissa sisältyvät matkan hintaan. Huomaa kuitenkin poikkeukset, esimerkiksi viinit viinlistalta ja samppanja eivät sisälly matkan hintaan, eivätkä juomat retkillä tai kuljetusten yhteydessä. Jos haluat viedä vesipullon hyttiisi, siitä veloitetaan erikseen.

Ohjelmaan voi tulla muutoksia johtuen muun muassa vuorovedestä, virtauksista ja suluista. Myös aikaisemmin ilmoitettu päiväohjelman järjestys voi muuttua.

Laivasta löytyy siis ravintola, baari matkamuistomyymälä, aurinkokansi: virallinen kieli laivalla on ranska, mutta suurin osa laivan miehistöstä puhuu myös englantia.

Retkien järjestelyistä teksnisesti vastaa Travel Tailor. Muistathan, että retkillä on mukana suomenkielinen Tema-opas.

Alukset eri lähtöpäiville
9. - 13. kesäkuuta 2018: MS Princesse d'Aquitaine
14. – 18. lokakuuta: MS Cyrano de Bergerac

Lisämaksusta on mahdollista varata joko keski tai ylemmän kannen -hytti (noin EUR 85 – 105)

Retket
Retket sisältyvät tämän matkan hintaan, myös oma bussi ja opas.

Hotelli
Hotelliin voi majoittua aikaisintaan kello 14.00. Hotellin matkatavarasäilytyshuoneeseen voi kuitenkin jättää matkatavarat ja näin pääsee nauttimaan heti Bordeaux’sta. Sisäänkirjoittautumisen yhteydessä hotelli Bordeuax’ssa pyytää luottokortin tiedot mahdollisia hotellissa käytettäviä ylimääräisiä palveluja varten. Vaihtoehtoisesti voi tämän asian hoitaa maksamalla hotellille EUR 50 käteisellä. Joko luottokorttimaksu tai käteismaksu palautetaan uloskirjoittautumisen yhteydessä, mikäli et ole käyttänyt niitä hotellin palveluja, jotka eivät sisälly matkan hintaan.

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-06-09 7 päivää Bordeaux’n jokiristeily  Helsinki 1890 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-10-14 7 päivää Bordeaux’n jokiristeily  Helsinki 1990 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose