Päivä 1 – Saapuminen Lyoniin ja ranskalaisen keittiön esittely
Saavuttuasi Lyoniin tapaat TEMA-oppaan, joka toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Lyoniin. Kun koko ryhmä on koossa, siirrymme bussilla keskeisellä paikalla sijaitsevalle hotellillemme.Iltapäivällä lähdemme kulinaristiselle kävelylle Croix-Rousseen, silkinkutojien vanhaan kortteliin. Kävelemme pitkin vanhoja kiviportaita ohi pienten kauppojen ja ateljeiden ja maistelemme paikallisia erikoisuuksia. Pysähdymme myös historiallisella ”vastarintakorttelilla” Cour des Voraces ja tunnetun Mur des Canuts -seinän luona, jossa kuulemme lisää Lyonin seinämaalauksista.
Iltamme päättyy illalliseen Bouchon des Fillessä, jossa meille tarjoillaan perinteisiä ruokia, joissa yhdistyy nykyaikaiset vivahteet, modernilla kepeydellä. Croix-Roussen kävelykierroksen aikana on mahdollisuus tutustua joihinkin kaupungin ”trabouleihin” – piilotettuihin käytäviin pihojen välillä.
Mieli ja vatsa tyytyväisinä voimme valmistautua seuraavan päivän seikkailuihin. (I)
Päivä 2 – Vieux Lyon, renessanssia ja gastronomiaa
Aloitamme päivän Vieux Lyonissa, kaupungin vanhimmassa kaupunginosassa. Täällä kävelemme renessanssityylisten julkisivujen, piilotettujen käytävien ja viehättävien sisäpihojen keskellä. Vierailemme katedraalissa, nukketeatterimuseossa ja Place du Changessa, jonka jälkeen nautimme maukkaan lounaan.
Iltapäivällä meitä odottaa yksi päivän kohokohdista – retki kaupungin yläpuolella sijaitseville kukkuloille. Täällä sijaitsee kaunis Notre-Dame de Fourvière -kirkko, josta on näkymä yli koko kaupungin – kukkuloiden alapuolella näemme roomalaisen teatterin.
Illallisen nautimme perinteisessä brasseriessa, jossa meille tarjoillaan kolmen ruokalajin herkullinen kasvisateria. (A, L, I)
Päivä 3 – Presqu’île, taidemuseo ja kaupungin vehreyttä
Aloitamme päivän tutustumalla Place de la Républiqueen, kävelykierroksemme jatkuu pitkin Rue Mercièretta, näemme myös Palais de la Boursen sekä Saint-Nizierin kirkon. Place des Terreauxlla saamme ihailla monumentaalista Bartholdin suihkulähdettä, vierailua taidemuseossa unohtamatta.
Lounaan jälkeen kävelemme Parc de la Tête d'Or -puistoon, joka on yksi Ranskan suurimmista kaupunkipuistoista. Täällä on ruusutarha, järvi, kasvitieteellinen puutarha ja Orangeriet. Puisto on rauhallinen vastakohta kaupungin vilinälle. Ilta on varattu omille tutkimusretkille. (A, L).
Dag 4 – Juustoja Lyonissa ja retki Pérougesin keskiaikaiseen kylään
Aamupäivällä kuulemme lisää Ranskan ylpeistä juustoperinteistä ja maistelemme joitakin alueen arvostetuimpia juustoja. Saamme tietää juuston luonteeseen vaikuttavista tekijöistä, valmistuksesta ja varastoinnista sekä miten ne parhaimmalla tavalla yhdistellään ja nautitaan viinin, leivän, hedelmien ja muiden herkkujen kanssa.
”Juustokurssin” jälkeen nautimme kevyen lounaan ennen kuin päivämme jatkuu retkellä keskiaikaiseen Pérougesin kylään, joka on yksi Ranskan parhaiten säilyneistä kylistä. Täällä meillä on aikaa kävellä kaikessa rauhassa pitkin mukulakivikatuja, piipahtaa pienissä putiikeissa ja nauttia vaikkapa iltapäiväkahvi. Tai miksipä et maistaisi paikallista erikoisuutta – Galette de Pérougesia, makeaa, ohutta kakkua, jossa on voita ja sokeria.
Mielenkiintoisen aikamatkan jälkeen palaamme takaisin Lyoniin. Ilta on varattu omille seikkailuille kaupungin kortteleissa. Illallispaikaksi suosittelemme jotain kaupungin kuuluisista bouchons lyonnaises -ravintoloista. (A, L)
Päivä 5 – Ranskan kaunein kylä Beaujolais ja matkanpäätösillallinen
Tämä päivä on omistettu eteläisen Beaujolais'n maisemille. Aloitamme retkemme tutustumalla keskiaikaiseen Oingtin kylään, jonka sanotaan olevan yksi Ranskan kauneimmista. Täältä jatkamme biodynaamiselle viinitilalle, jossa kuulemme enemmän viininvalmistuksesta ja paikallisista viineistä, ja toki saamme myös maistella niitä. Viinitilalla meille tarjoillaan myös perinteinen maalaislounaan, joka on valmistettu alueen omista raaka-aineista.
Iltapäivällä pysähdymme yksityiselle maatilalle, jossa saamme maistella tilan viehättävässä puutarhassa sekä juustoja että viinejä. Lyonissa nautimme juhlavan matkanpäätösillallisen klassisessa bouchon-ravintolassa – nyt on aika kohottaa malja matkan kaikille mauille, tuoksuille ja kohtaamisille. (A, L, P)
Päivä 6 – Le Corbusierin nykyaikaiset korttelit ja kotimatka
Tänään on aika sanoa hyvästit Ranskalle ja Lyonille. Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti lentoasemaa – riippuen lentoajoista pysähdymme mahdollisesti Firminyssä, jossa teemme opastetun kierroksen yhdellä Le Corbusierin visionäärisimmistä asuinalueista. Kirkko, kulttuuritalo ja Unité d’habitation kertovat meille muuttuvasta Ranskasta.
Mukanamme matkalaukullinen muistoja ja makuja Lyonista jatkamme matkaa lentoasemalle, josta aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä. Kiitos tästä kerrasta ja tervetuloa uudelleen TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan – miltä kuulostaisi vaikkapa pidennetty viikonloppu Romantiikan pääkaupungissa Pariisissa? (A)
[A=Aamiainen L=Lounas I=Illallinen]