Päiväohjelma
Kesä 2023-2024
Päivä 1 – Saapuminen Puolaan ja kohti SlovakiaaTervetuloa Puolaan! Lentoasemalla tapaat Tema-oppaan ja matka Puolasta jatkuu kohti päivän päämäärää Slovakiaa ja Starý Smokovecia, jonne ajomatka kestää kolmisen tuntia. Starý Smokovecin kaupunki on aikoinaan ollut aristokraattien lomanviettopaikka, myös alueen lähdevesi ja kylpylät ovat houkutelleet vierailijoita tänne. Tänä päivänä kaupunki on keskuspaikka Tatran alueelle.
Perille saavuttuamme majoitumme kauniin perinteiseen Grand Hotelliin, joka on tukikohtamme seuraavan viikon ajan. Hotelli valmistui jo vuonna 1904 ja se on onnistunut säilyttämään ainutlaatuisen ilmapiirin. Hotelliin saavuttaessa onkin helppo tehdä aikamatka 100 vuotta taaksepäin. Suosittelemme lämpimästi hotellin upeaa Spa-osastoa päivän vaellusten jälkeen.
Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.
Päivä 2 – Korkea Tatra – Velka studena dolina (Suuri kylmä laakso)
Aikaisin nautitun aamiaisen jälkeen kävelemme yhdessä köysiradalle, joka vie meidät ylös Hrebienokiin, joka sijaitsee noin 1 272 metriä merenpinnan yläpuolella. Retkemme on noin kahden tunnin pituinen, korkeuseron ollessa noin 350 metriä. Hrebienokista avautuvat uskomattoman upeat maisemat yli Lomniký stítin, joka on yksi Tatravuoren huipuista ja jonne toivottavasti mekin pääsemme vierailemaan vaellusviikkomme aikana.
Täältä aloitamme vaellusviikkomme ensimmäisen vaelluksen, patikoimme Tatravuorten korkeimmilla paikoilla. Suuri kylmä laakso sijaitsee Korkean Tatran eteläpuolella. Laakson halki virtailee Suuri kylmä joki ja itse laakso voi ylpeillä koko Tatravuorten suurimmalla tunturijärvimäärällä. Päivän ensimmäisellä vaelluksella matkalla Zbojnická chataan olemme noin 1 960 metriä merenpinnan yläpuolella ja korkeusero on noin 700 metriä.
Perille päästyämme on lounaan aika, jonka nautimme yhdessä useista tunturimajoista (lounas on omakustanteinen). Lounaslistalta löytyy yleensä noin 4-5 vaihtoehtoa. Niin ruoka kuin juomatkin joudutaan kantamaan ylös vuorelle. Tatravuorten alueella on hyvin rikas eläimistö. Lyhyen ajan sisällä saatamme nähdä niin kauriita, kettuja, murmeleita kuin hirviäkin – kannattaa muistaa katsella usein myös ylöspäin!
Lounaan jälkeen patikoimme takaisin Hrebienokiin ja nyt meitä odottaa jälleen köysiratamatka Starý Smokoveciin. Ilta on varattu omille aktiviteeteille. Huomiothan, että tämän päivän vaellus on suhteellisen haastava (1/3), johtuen sekä sen pituudesta että korkeuseroista. Vaellus edellyttää siis hyvää peruskuntoa. Päivän vaelluksella on mukana sekä Tema-opas että paikallisopas, joten pystymme myös järjestämän halukkaille vaihtoehtoisen, helpomman vaellusreitin.
Päivä 3 – Spisský hrad ja Slovakian paratiisi
Aamiaisen jälkeen aloitamme matkan kohti mielenkiintoista Spisský hradia. Spisský hrad on Slovakian suurin linna ja yksi suurimmista koko Keski-Euroopassa. Linna sijaitsee ylhäällä kalkkikivikalliolla noin 635 metriä merenpinnan yläpuolella. Linnan ympäristössä kulki aikoinaan vanhoja tärkeitä kauppareittejä, joiden mukana Balkanille saapui merkittävää Välimeren alueella kehittynyttä kulttuuria. Spisský hradin linna, jonka tataarit sittemmin tuhosivat, rakennettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1209. Linna rakennettiin uudelleen 1400-luvulla. 1870-luvulla linnan kohtaloksi koitui tulipalo, mutta onneksemme osa linnasta selviytyi ja tiettyjä linnan osia on restauroitu. Jo vuonna 1933 Spisský hradin linna löysi tiensä Unescon maailmanperintöluetteloon. Ikimuistoisen Spisský hradin vierailun jälkeen nautimme maukkaan lounaan.
Nyt matkaamme kohti Slovenský rajn luonnonsuojelualuetta. Slovenský raj tarkoittaa paikallisella kielellä Slovakian paratiisia. Paikallinen paratiisi muodostuu alueelle tyypillisestä karstimaisemasta, jota peittää havumetsä. Veden virratessa alas kalkkikivivuorille, on paikalle syntynyt niin syviä rotkoja kuin luoliakin. Maan alta löytyy käytävien verkosto ja myös kaksi Slovakian jääluolaa. Maisemat ovat muuttuneet aikaisemmista, nyt näemme upeita vesiputouksia, jyrkkiä rotkoja ja kauniin vihreää metsää. Jotta pääsemme ylittämään helposti jyrkkiä rotkoja, on paikalle rakennettu muun muassa kaiteita, tasanteita ja tikapuita.
Vaellamme pitkin romanttista Honrád-joen vartta. Reittimme etenee siltojen, vaijereiden, ketjujen ja jalustimien avulla. Pituutta päivän vaellukselle kertyy noin kuusi kilometriä ja sen taitamme noin kahdessa tunnissa (ei suuria korkeuseroja).
Voit valita myös helpomman reittivaihtoehdon, joka on myös noin kuusi kilometriä pitkä ja kahden tunnin pituinen. Reitti kulkee pitkin metsätietä. Säännöllisin väliajoin näemme Honrád-joen sitä ympäröiviltä kallioilta, tai niin kutsutulta Vihreältä vuorelta, joka on tämän vaelluksen korkein kohta. Vaelluksen aikana nousemme ja laskeudumme noin 250 metriä. Tätä helpompaa vaihtoehtoa voimme suositella henkilöille, jotka haluavat välttää korkeita paikkoja tai joilla on ongelmia tasapainon kanssa.
Monen monta muistoa ja kokemusta rikkaampana matkaamme takaisin Smokovecin, jossa ilta on varattu omille aktiviteeteille.
Päivä 4 – Pieninynin kansallispuisto ja viskinmaistajaiset
Pieninyn kansallispuisto perustettiin jo 1930-luvulla ja se ulottuu sekä Slovakian että Puolan puolelle. Puiston läpi virtailee Dunajec-joki, joka muodostaa myös luonnollisen rajan näiden kahden maan välille. Rannat joen tuntumassa muodostuvat jyrkistä kalkkikivikallioista, joita ympäröivät niin metsät, maanviljelykset kuin pienet pellot ja niitytkin. Alue on tunnettu lukuisista harvinaisista kasveista, ja metsissä juoksentelevat ketterät ilvekset. Aloitamme päivän bussimatkalla kohti pientä Velký Lipnikin kylää, joka sijaitsee aivan Puolan rajan tuntumassa. Pieninyn kansallispuistosta teemme noin kaksi tuntia kestävän helpohkon vaelluksen. Päämäärämme on Červený kláštor (Punainen luostari), jonka läheisyydessä nautimme myös herkullisen TEMAn retkilounaan. Luostari on todella ainutlaatuinen niin historiallinen kuin kulttuurinenkin aarre, joka sijaitsee kauniin Tri Koruny -vuoren juurella. Luostarin juuret ulottuvat aina 1300-luvulle saakka, jolloin se sai myös nimensä – rakennusmateriaalina käytettiin punaista tiiltä ja näin luostaria alettiinkin kutsua Punaiseksi luostariksi. Červený kláštor restauroitiin onnistuneesti 50- ja 60-luvulla ja luostarin 1300-luvulta peräisin oleva goottilainen kirkontorni näyttäytyy meille ylpeänä. Nautittuamme lounaan odottaa meitä koskenlaskuretki (toteuttamiseen vaikuttaa veden korkeus) Dunajec-joella, joka saa alkunsa Puolan puoleiselta vuorelta ja laskeutuu hiljalleen Itämereen. Joella on oma historia kerrottavanaan, sillä ovat seilailleet aikoinaan viikingit, samoin se on toiminut tärkeänä kuljetusreittinä tukkienkuljettajille. Jokaisen onnistuneen työsuorituksen jälkeen Itämerelle päästyään koristelivat uittomiehet hattunsa näkinkengällä. Näkinkengillä koristeltu hattu on tänä päivänä osa paikallista kansallispukua. Lipuessamme hiljalleen pitkin Dunajecsia omalla tukkilautalla, uittomiehen ohjaamana “ruorinsa” ääressä, saamme samalla nauttia uskomattoman kauniista maisemista. Joki on jättänyt jälkensä kalkkikivivuoreen ja onnistunut muodostamaan noin 9 km pitkän ja kiemurtelevan “kanjonin”. Paikoittain näemme myös pystysuoria, suoraan kohti taivasta osoittavia vuoristoteitä. Palatessamme jälleen maankamaralle otamme kurssin kohti Hniezdneä, josta löydämme Slovakian ensimmäisen tislaamon, jossa meitä odottavat viskinmaistajaiset.
Yhteisen illallisen nautimme Tatranská Kotlinassa Koliba-ravintolassa, joka on perinteinen slovakialainen ravintola – sopii erinomaisesti päivän vaelluksen jälkeen! Täällä saamme nauttia slovakialaista perinneruokaa Halusky s Bryndzouta, joka on valmistettu muun muassa pekonista ja vuohenjuustosta, arvostettu makuelämys monen mieleen.
Päivä 5 – Popradské pleso och Strbké Pleso
Aamiaisen jälkeen kävelemme yhdessä Starý Smokovecin juna-asemalle. Tänään matkustamme Tatravuorten ”Elektrickalla”, jota voisi verrata raitiotievaunuun. Se kulkee pitkin vuoren eteläistä puolta noin 35 km pituista reittiä. Raitiotievaunulla on pitkä historia takanaan, sitä alettiin rakentaa jo vuonna 1906. Kahden vuoden kuluttua se kuljetti ensimmäiset matkustajat Popradista Starý Smokoveciin.
Matkaamme Popradské Plesolle (Popradsin vuoristojärvi), jossa vaellamme noin neljän kilometrin matkan, vaellus on helpohko. Vuoristojärvi sijaitsee korkeiden vuorien ympäröimänä, nyt voi vaikkapa kuvitella olevansa Tatravuorten Amfiteatterissa. Saavuttuamme perille nautimme lounaan jossain näissä hulppeiden maisemien keskellä sijaitsevassa ravintolassa, jokainen voi valita mieleisen lounaspaikan itse (lounas on omakustanteinen). Järven kävelee ympäri noin puolessa tunnissa.
Lounaan jälkeen patikoimme Strbské Plesolle (Strban vuoristojärvi), jolta matkustamme jälleen raitiotievaunulla takaisin Starý Smokoveciin.
Halukkailla on vielä mahdollisuus jatkaa vaelluspäivää matkaamalla ensin järveltä köysiradalla (omakustannushinta noin 16 EUR) ylös pienelle majalle, joka sijaitsee Solisko-vuoren 1 830 metrin korkeudessa) alapuolella. Täältä alkaa vaellus kohti vuoren huippua, joka sijaitsee 2 093 metrin korkeudessa. Tämä vaellus on hieman vaativampi, ylösnousu tapahtuu pitkin melkoisen jyrkkiä polkua. Ylösmeno kestää noin 40 minuuttia ja alastulo noin 30 minuuttia.
Ilta on varattu omille aktiviteeteille.
Päivä 6 – Slovenský rajMyös tänään käy matkamme kohti ”Slovenian paratiisia” Podlesokia (550 metriä meren pinnan yläpuolella).
Ensimmäisellä vaellusosuudella patikoimme kohti Klástoriskoa (800 metriä merenpinnan yläpuolella) ja vanhaa luostaria, jonka juuret ulottuvat aina 1300-luvulle saakka. Perille saavuttuamme saamme ihailla upeaa näköalaa yli luostarin raunioiden. Täällä nautimme myös maukkaan retkilounaan, joka muodostuu paikallista herkuista. Halukkailla on mahdollisuus ostaa vaikkapa kylmä olut ruokajuomaksi lähellä sijaitsevasta ravintolasta.
Lounaan jälkeen jatkamme matkaa Biely potokiin eli valkoiselle joelle. Joki on saanut nimensä sen pohjalla olevasta kalkkikivestä. Kävelemme alaspäin melko jyrkkää alamäkeä noin 20 minuutin ajan ja jatkamme edelleen vaellustamme, joka myötäilee pitkin jokea, kunnes saavumme Cingoviin. Nyt on tullut aika palkita itsensä päivän vaelluksesta ennen kuin palaamme bussilla takaisin Starý Smokoveciin. Miltä kuulostaisi jälleen kylmä paikallinen olut?
Illalla nautimme yhteisen illallisen Starý Smokovecissa, hotellimme läheisyydessä sijaitsevassa ravintolassa.
Tänään aamupäivällä on mahdollisuus tehdä myös vaativampi vaellus, jota suosittelemme hyväkuntoisille vaeltajille, jotka eivät kärsi korkean paikan kammosta. Tämä vaellus vaatii myös hyvää tasapainoaistia. Alla lyhyt kuvaus vaelluksesta:
Ensimmäinen etappi on Sucha Belan rotko. Retkilounas on yhteinen kaikille. Lounaan jälkeen vaellusreitti jatkuu, sen ollessa sekä monipuolinen että vaihteleva. Reitillä on siltoja apuvälineinä käytetään muun muassa ketjuja, jotta päästään määränpäähän. Näemme upeita kalkkikivimuodostelmia, pienen vesiputouksen ja luolia. Reitti on todella kaunis!
Päivä 7 – Malá studená dolina (Pieni kylmä laakso) ja Teryho chata
Teryho chata -tunturimajalla on kunnia sijaita tunturimajoista toiseksi korkeimmalla paikalla Tatravuorilla (2 015 metriä merenpinnan yläpuolella). Terycho chata on tämän päivän “päätepysäkki”. Tunturimaja on rakennettu vuonna 1899 ja sen rahoitti maan ensimmäinen turistijärjestö, Unkarilais-karpatialainen yhdistys. Se on saanut nimensä Banska Stiavnicasta kotoisin olevan lääkäri Edmund Teryn mukaan, joka on vaikuttanut suuresti Tatravuorten suosioon matkailukohteena.
Kuten aikaisemminkin, aloitamme vaelluksemme Hrebienokista, Zamkovského chata –tunturimajalle. Pituudeltaan noin 4.5 km, Pientä kylmää laaksoa rajaavat Lomnickyn sola idässä ja lännessä taas Prostredni hreben, joka erottaa Pienen- ja Suuren kylmän laakson toisistaan. Pienen kylmän laakson lopussa sijaitsee vaikuttava “Viiden Spis-järven laakso” (2 627 metriä merenpinnan yläpuolella). Tyypillistä Pienen kylmän laakson kasvillisuudelle on alpiininen kasvillisuus, korkeammalla sijaitsevat niin kutsutut alppiniityt. Jos matkassamme on mukana hieman onnea, näemme alueen paikallisia asukkeja – gemssejä ja murmeleita.
Päästyämme perille Teryho chatalle on vuorossa omakustanteinen lounas. Nyt olemme kirjaimellisesti karun kauniin vuoristomaiseman ympäröimänä. Näkymä yli läheisten vuortenhuippujen on henkeä salpaava. Täältä löytyvät myös kuuluisat Tatravuorten tunturijärvet. Lounaan jälkeen sinulle jää mukavasti aikaa tutustua tähän vaikuttavaan alueeseen omin päin. Illalla kokoonnumme Stary Smokovecissa yhteiselle matkanpäätösillalliselle.
Tämän päivän vaellus on haastava. Sen vaikeusaste vastaa toisen vaelluspäivän vaikeusastetta, mikä johtuu sekä vaellusreitin pituudesta että korkeuseroista. Tänäänkin halukkailla on mahdollisuus valita helpompi vaellusreitti.
Päivä 8 – Kotimatka
Ikimuistoinen vaellusviikkomme on tullut päätökseensä. Monen monta muistoa ja kokemusta rikkaampana lähdemme aamiaisen jälkeen kohti Krakovan lentokenttää ja kohti Helsinkiä. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.