Vaellus neljässä maassaja makupaloja Alpeilta

Harvat maailman maisemista ovat yhtä kuvankauniita kuin Alpit kesällä, aivan kuin Sound of Music -elokuvassa. Vaellamme vihreissä laaksoissa ja vuorenrinteillä näköaloja ihailemassa, sulavesijärvien rannoilla, kukkaniityillä ja pittoreskeissa pikkukaupungeissa. Matkamme vie Itävaltaan, Liechtensteiniin, Sveitsiin ja Saksaan – ja välillä maistelemme viiniä, juustoa, olutta ja schnapsia.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/.

Tärkeää tietoa

Maat: Sveitsi, Itävalta, Saksa

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 1, helppo

Matkan pituus: 7 päivää

Ryhmän koko: 15-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Juusto-, olut- ja schnaps-maistiaiset
 • Vaellus Lünerseellä
 • Mainaun kukkasaari Saksassa
 • Vaellus Appenzellerlandissa ja vierailu juustolassa
 • Viinitilavierailu Liechtensteinissa

Päiväohjelma
Kesä ja syksy 2022

Päivä 1 – Lento Helsingistä Müncheniin tai Zürichiin (riippuen lähtöpäivästä
Tema-opas toivottaa tervetulleeksi lentoasemalla. Suuntaamme bussilla lentoasemalta suoraan Itävallan Brandnertalin kauniiseen laaksoon, jossa Brandin ja Bürserbergin kylät sijaitsevat. Olemme Tschenglan ylängöllä noin 890–1250 metriä merenpinnan yläpuolella, josta avautuvat laajat näkymät viiden eri laakson suuntaan. Majoitumme näissä kauniissa maisemissa sijaitsevaan pienehköön hotelliin kahdeksi seuraavaksi yöksi. Hotellin ympäristössä voit tehdä omia patikkaretkiä. Illalla on vuorossa yhteinen tervetuloillallinen.

Päivä 2 – Vaellus Liechtensteinissa, viininmaistelu
Lähdemme aamiaisen jälkeen bussilla passit (!) mukanamme Liechtensteinin ruhtinaskuntaan Itävallan ja Sveitsin välissä (bussimatka noin 55 km). Vaikka Liechtensteinin pinta-ala on vain 160 neliökilometriä, se jakautuu kolmeen topografisesti erilaiseen alueeseen. Maan matalin kohta on Reinin laaksossa 450 metriä merenpinnan yläpuolella, ja korkein huippu Grauspitze kohoaa 2599 metriin. 

Aloitamme vaelluksen Walserdorf Triesenbergistä ja päämäärämme on Vaduz. Näköala yli Reinin laakson on hieno ja toisella puolella kohoavat sveitsiläiset vuoret. Vaellusreittimme kulkee halki ruhtinaan kauniin pyökkimetsän. Reitin alkupisteestä (noin 890 m mpy.) patikoimme reilun viiden kilometrin matkan alas Vaduziin (noin 450 m mpy.). Matkalla ohitamme Vaduzin hienon linnan, joka kohoaa pääkaupungin Vaduzin yläpuolella. Linna on rakennettu noin 700 vuotta sitten. Se on ruhtinassuvun koti ja suku on päättänyt olla avaamatta sitä yleisölle. 

Vaduzissa asuu noin 5 000 tämän Liechtensteinin mikrovaltion hiukan yli 30 000 asukkaasta. Perillä kaupungissa saamme passeihimme leimat todisteeksi Liechtensteinissa käynnistä. 

Vaelluksen jälkeen suuntaamme ruhtinaalliseen Hofkellereihin. Herawingertin viinitila on ollut ruhtinassuvun omistuksessa vuodesta 1712, ja sen maaperä on omiaan pinot noir- ja chardonnay-rypäleille. Tutustumiskierroksen jälkeen kuulemme tilasta ja sen viineistä lisää ja maistelemme joitakin tilan viineistä. 

Vietettyämme päivän Liechtensteinissa palaamme bussilla (noin 45 km) hotelliimme Itävaltaan, jossa odottaa leppoisa ilta illallisen merkeissä. 

Päivän vaellus: Noin 5,5 km (kesto noin 3 t), korkeuseroa noin 400 m (alamäkeen), korkein kohta noin 890 m mpy. Vaikeusaste Tema-oppaiden mukaan: 1/3. 

Päivä 3 – Alppivaellus Itävallassa
Lähdemme hotellista ja sen jälkeen suuntaamme korkeammalle. Nousemme Lünerseebahn-köysiradalla Lünerseejärven luo noin 1980 metrin korkeuteen. Täältä on Liechtensteinin rajalle kahdeksan ja Sveitsin rajalle vain viisi kilometriä. 

Päivän vaellus suuntautuu järven ympäri. Järveä käytetään nykyään vesivarastona ja sen syvyys on jopa 139 metriä. Vaellamme noin 7,5 kilometrin matkan komeassa vuoristomaisemassa, joka on samalla myös luonnonsuojelualuetta. Jos sää on suosiollinen, voimme poiketa järveä kiertävältä reitiltä ylös kauniiseen Lünerkrinnen solaan (vaellus pitenee noin 2,5 km). Ylhäällä Lünerseellä voi alkukesästäkin olla vielä lunta ja siihen kannattaa varautua kunnon jalkinein, lämpimällä takilla ja käsineillä. 

Vaelluksen jälkeen matkamme jatkuu bussilla Grosses Walsertaliin. Grosses Walsertal on ns. biosfäärialue, jonka tarkoituksena on säilyttää luontoa, biologista monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, ja jonka sosiaalis-taloudellisen kehityksen tulee olla paikallisluonteen mukaista. Alueen kasvisto on erittäin monipuolista. 

Iltapäivällä käymme Gebrüder Bentelen tislaamossa maistelemassa Itävallan kansallisjuomaa schnappsia eli kotoisemmin snapsia. Tarjolla on monia muitakin jännittäviä paikallisia tuotteita, kuten muun muassa mehiläisvahakynttilöitä, ihovoiteita, juustoja – jokaiselle jotakin. 

Päivän päätteeksi saavumme Sibgratsgfälliin, keskelle Bregenzerwaldin loivia kukkuloita ja vuoria, jonne majoitumme kahdeksi yöksi perheomisteiseen Gasthofiin. Sisältörikas päivä päättyy illalliseen. Gasthofin ympäristöstä löytyy myös mukavasti mahdollisuuksia omille kävelyretkille. 

Päivän vaellus: Noin 7,5 km, 250 m nousua ja laskua mukaanlukien valinnainen 125 m nousu näköalapaikalle. Vaikeusaste Tema-oppaiden mukaan: 1/3, nousu näköalapaikalle 1,5. 

Päivä 4 – Vaellus Schönenbachissa
Aamupäivän ohjelmassa on kevyt noin kahden ja puolen tunnin vaellus Schönenbachin pikku taajaman (1050 m mpy.) ympäristössä. Palaamme Iferwiesalpen yli takaisin Schönenbachiin, jossa nautimme lounaaksi paikallista Käsespätzleä hüttessä. Schönenbachissa laiduntaa alkukesällä ja syksyllä parisataa lehmää, jotka viettävät keskikesän ylemmillä rinteillä. 

Päivän ohjelman päätteeksi käymme vielä kuvauksellisessa Schwarzenbergin kylässä, jonka katujen varsilla on erikoisia, mutta kauniita taloja, joiden puuverhoilu muistuttaa kalansuomuja. Täällä nautimme iltapäiväkahvit ja kotitekoisia leivonnaisia. 

Palattuamme hotelliin bussilla nautimme vielä illalla maukkaan kolmen ruokalajin illallisen. 

Päivän vaellus: Noin 8,5 km, 140 m nousua ja laskua. Vaikeusaste Tema-oppaiden mukaan: 1–1,5/3, kevyt vaellus lähes kokonaan soratiellä. 

Päivä 5 – Vaellus Karrenin rinteillä
Tänään jatkamme matkaa Bodenseelle – tai Lake Constancelle, joka on järven toinen nimi. Järven tasolla Alter Rhein -joen varrella sijaitsee Dornbirn. Sen takana kohoaa komea vuori, jonka nimi on Karren. Nousemme ensin köysirataa ylös vuorelle, jossa kulkee tämänpäiväisen vaelluksemme reitti karjamaja-alueella. Näköala Bodenseelle on suurenmoinen. Kuljemme pikkutaajamien halki, joiden liepeillä karja laiduntaa kesäisin. Retkilounaan nautimme jollain sopivalla alppiniityllä, jos vain sää on suotuisa. 

Laskeuduttuamme alas Karrenvuorelta jätämme Itävallan taaksemme suunnaten länteen päin Bodenjärven rantaa seuraillen. Järven toisella rannalla, aivan Sveitsin ja Saksan rajalla on viehättävä Konstanz. Majoitumme matkan kahdeksi viimeiseksi yöksi Konstanzin vanhaan kaupunginosaan, jossa mukulakivikujat mutkittelevat alas satamaan. 

Päivän vaellus: Noin 9 km, nousua (ja laskua) köysiradalla noin 500 m, vaellusreitillä 400 m nousua ja laskua, lisäksi vuorelta on mahdollisuus laskeutua alas patikoiden. Vaikeusaste Tema-oppaiden mukaan: 1,5/3, sadesään sattuessa 2/3. 

Päivä 6 – Sveitsiläistä juustoa ja saksalaista olutta
Tänään tutkimme Appenzellin kantonia Sveitsissä. Sveitsi tunnetaan juustoistaan, mutta monen suosikkijuusto tulee Appenzellerlandista. Aloitamme päivän vaelluksella tässä kauniissa, vihreässä ja kumpuilevassa maisemassa. Patikoituamme vajaan seitsemän kilometrin matkan saavumme Steiniin, jossa on Appenzellin juustola. Saamme kuulla juustonvalmistuksesta ja valmistusperinteistä enemmän. Saamme tietysti myös maistaa juustolan hyviä juustoja ja lisäksi nautimme kevyen lounaan. 

Palattuamme Konstanziin lähdemme viettämään matkan viimeistä iltaa yhdessä. Kävelemme kaupungin katuja melko lähellä hotellia sijaitsevaan pieneen panimoon, jossa saamme maistella saksalaista olutta ja nauttia matkanpäätösillallisen. 

Päivän vaellus: Noin 6,5 km, nousua/laskua 150 m. Vaikeusaste Tema-oppaiden mukaan: 1,5/3 

Päivä 7 – Saksan kukkasaari Mainau
Lähtöpäivä on käsillä, mutta yhteistä ohjelmaa on vielä: Aamiaisen jälkeen suuntaamme bussilla Mainaun kukkasaarelle. 

Vuoden 1930 paikkeilla Mainaun saarella oli villiintynyt puisto. Kreivi Lennart Bernadotte otti tehtäväkseen saaren muuttamisen vehreäksi, kukkivaksi paratiisiksi. Saarelle tuotiin kasveja eri puolilta maailmaa ja nykyisin täällä on myös palmu- ja perhostalo, jotka ihastuttavat kävijöitä. Tässä kauniissa ympäristössä on myös hieno barokkilinna. Teemme saarella yhteisen kierroksen kävellen, mutta sinulla on myös aikaa tutkia sitä omin päin ja nauttia lounas. 

Sisältörikkaan ja vaihtelevan vaellusviikon jälkeen otamme kurssin kohti Münchenin tai Zürichin lentokenttää (riippuen lähtöpäivästä) ja Helsinkiin lähtevälle paluulennolle. On tullut aika kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen lämpimästi tervetulleeksi TEMAn mielenkiintoiseen mailmaan!  

Päivän kävely/vaellus: Noin 5 km, tasaisessa maastossa. Vaikeusaste Tema-oppaiden mukaan: 1/3.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Zürich tai Helsinki–Munich
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 6 aamiaista
• 3 retkilounasta
• 2 hütte-lounasta
• 5 illallista
• Juusto-, snapsi-, viini- ja olutmaistiaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Zürich tai Munchen riippuen lähtöpäivästä. Bussikuljetus Brandiin/Bürserbergiin, Itävallassa (noin 160 km, noin 1 t 45 min). Illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Brandissa/Bürserbergissä.

Päivä 2
Vaellus Liechtensteinissa, noin 6 km. Käynti viinitilalla maisteluineen. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 3
Vaellus Lünerseejärven ympäristössä Itävallassa, noin 7,5 km. Schnappsin maistelu. Aamiainen, lounas hüttessa (alppimajassa) ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Sibgratsgfällissä/Lingenaussa.

Päivä 4
Vaellus Schönenbachissa Itävallassa, noin 8,5 km. Juustojen maistelu. Aamiainen, lounas hüttessä ja illallinen.

Päivä 5
Vaellus Karrenin rinteillä Itävallassa, noin 9 km. Aamiainen ja retkilounas. Kaksi hotelliyöpymistä Konstanzissa, Saksassa.

Päivä 6
Vaellus Appenzellerlandissa, noin 6,5 km. Tutustuminen juustolaan ja juustomaistiaiset. Olutmaistelu panimossa. Aamiainen, kevyt lounas ja illallinen.

Päivä 7
Kävely Mainaulla (noin 5 km) ja tutustuminen linnaan, palmu- ja perhostaloon. Bussimatka Zürichiin ja reittilento Zürich – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Sveitsi

Asukasluku 8,4 milj.
Pinta-ala 41 290 km²
Valuutta
Sveitsin frangi (CHF)
Uskonto
Kristittyjä (protestantteja, katolisia), vähemmistönä juutalaisia ja muslimeja
Kieli
Saksa, ranska, italia ja retoromaani
Aikaero Suomen aika -1 t.

Itävalta

Asukasluku
n. 8,7 milj.Pinta-ala
83 871 km²Valuutta
EuroUskonto
Enemmistö katolilaisia, vähemmistöinä protestantteja, ortodokseja ja muslimejaKieli
SaksaAikaero
Suomen aika -1 t.

Saksa

Asukasluku
82,3 miljoonaa Pinta-ala
356 910 km² Valuutta
Euro Uskonto
Kristittyjä n. 63 %, muslimeja n. 5 %, ei rekisteröityä uskontoa n. 30 %. Kieli
Saksa Aikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittelennot, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei ohjelmassa muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Itävalta ja Saksa: Euro (EUR)
Sveitsi ja Liechtenstein: Sveitsin frangi (CHF)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä melko yleisesti. Pankkiautomaatteja on.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat, useimpina matkapäivinä aamiaisen lisäksi lounas ja päivällinen. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon lähinnä ruokajuomat (myös yhteisillä ravintola-aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 25 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Kesäsää Keski-Euroopassa muistuttaa hyvin paljon kotoista kesäsäätämme. Osa vaellusreiteistä on korkeammalla vuoristossa, jossa lämpötila on jonkin verran alhaisempi. Vielä kesäkuussa Lünerseellä noin 2 000 m korkeudessa voi olla lunta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiski foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan myös lämpimämpää vaatetta, ja alkukesästä hansikkailla ja pipollakin voi olla käyttöä. Suosittelemme myös tukevia, maastossa vaeltamiseen sopivia, umpinaisia kenkiä.

Vaellusmatka
Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Lue lisää vaellusmatkaan valmistautumisesta ja varustuksesta.

Lue lisää Itävallasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja Itävallasta ja muista matkan kohdemaista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Huomioithan, että hotellit poikkeavat yllä olevasta hotelliluettelosta seuraavasti vuonna 2021:


Lingenau

Hotel Wälderhof seuraaville lähdöille: 11/7.

Hotel Ifenblick (Sibratsgfäll) seuraaville lähdöille: 12/9. 

Konstanz

Hotel Graf Zeppelin seuraaville lähdöille: 30/5 & 11/9.

Hotel Augustiner seuraaville lähdöille: 11/7. 

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
11.09.2022 7 päivää Vaellus neljässä maassa Helsinki 2 490 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.