Australia – kokonainen mannerRannikolta rannikolle "The Outbackin" kauttta

Lähde TEMAn Australiaan, jolloin näet ja koet enemmän! Matkaamme idästä länteen, yli sinertävän vuoren, turkoosinsinisellä merellä, sisämaassa ja luonnonsuojelluilla saarilla. Singaporesta saavumme Sydneyn metropoliin, joka yllättää vieraansa aina yhtä miellyttävällä tavalla. Queensland, sen sademetsä ja koralliriutta hämmästyttävät kauneudellaan katsojaa. Pääset kokemaan kuuluisaa Aussie-kulttuuria barbeque-aterialla ja viininmaistajaisissa upeassa Barossa Valleyssa.    

Tärkeää tietoa

Maat: Australia, Singapore

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 19 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Sydney ja Blue Mountains
 • Junamatka Kurandaan ja Skyraililla takaisin
 • Auringonlasku ja illallinen Ulurussa
 • Viinitilavierailu Barossa Valleyssä
 • Kangaroo Islandin eläimet ja luonto

Päiväohjelma
Talvi 2022 (lähtö: 15.1.)

Päivä 1 – Seikkailu voi alkaa...
Matka Helsingistä Singaporeen.

Päivä 2 – Stop-over Singaporessa
Lento saapuu Singaporeen, jossa Tema-opas on vastassa ja pidämme hyvin ansaitun tauon matkanteossa viettämällä yhden yön hotellissa Singaporessa. Hotellimme sijaitsee lähellä Clarke Quaytä, lyhyen kävelymatkan päässä on paljon ravintoloita, kahviloita ja ulkoilmabaareja.

Päivä 3 – Kaupunkikiertoajelu Leijonakaupungissa
Hyvien yöunien jälkeen saat kaikessa rauhassa nauttia runsaan buffetaamiaisen ennen kuin myöhemmin iltapäivällä lähdemme kaupunkikierrokselle tähän maailmanmetropoliin. Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion: Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.Modernin Singaporen perustajana pidetään Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Täällä keksittiin Singapore Sling -drinkki ja päätämmekin kaupunkierroksen pysähdykseen hotellissa.Ehdit vielä ehkä levähtää hotellissa hetken ennen kuin suuntaamme illansuussa lentoasemalle ja jatkamme matkaa kohti Australiaa ja Sydneyä.

Päivä 4 – Oopperatalo, Circular Quay ja surffareiden paratiisi
Tänään tutkimme yhtä maailman kauneimmista kaupungeista. Kaupunkikierros Sydneyssä vie meidät mun muassa surffareiden Bondi Beachille, Kings Crossin huvikortteleihin ja eloisaan Chinatowniin. Arvostetussa kasvitieteellisessä puutarhassa näet Mrs Macquarien istuimen ja voit ihailla kaunista näkymää satamaan ja kuuluisalle oopperatalolle. Sydneyn oopperatalossa, jonka on piirtänyt tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon ja jota peittävät Höganäsin kaakelit, teemme opastetun kierroksen. On mielenkiintoista tutustua lähemmin tähän maamerkkiin ja arkkitehtoniseen mestariteokseen. 

Päivä 5 – Kokopäiväretki Blue Mountainsin kansallispuistossa
Varhaisen aamiaisen jälkeen jätämme rannikon ja matkamme jatkuu kohti “Sinisten Vuorten” kansallispuistoa. Perillä meitä odottaa uskomattoman kaunis luonto − kalkkivikallioita, syviä laaksoja, sinertävän sävyisen eukalyptyspuumetsät. Nähtyämme tämän kaiken, on meidän helppo ymmärtää, että kansallispuisto löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta. Aloitamme kansallispuistoon tutustumisen sen sydämestä, jonne ei monikaan vieraillija “eksy”. Nyt on tullut aika jättää bussi ja heti ulos astuessamme kuulemme mitä todennäköisimmin lintujen laulua ja saatamme nähdä villikenguruita, jota viihtyvät erinomaisesti täällä. Ehkäpä kupillinen kahvia tai teetä lämmittää hieman, ennen kuin jatkamme matkaamme ylös vuorelle ja näemme vaikuttavan kalliomuodostelman, joka on saanut nimen The Three Sisters. Päivän aikana vierailemme myös kansallispuiston kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa meille trjoutuu tilaisuus nähdä harvinainen Wollemia Nobelis -puu. Ilta Sydneyssä on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 6 – Vapaapäivä Sydneyssä
Tänään sinulla on hyvin aikaa tutkia Sydneytä omin päin. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja voi antaa mielenkiintoisia vinkkejä tutustumiskohteista. Sinulla on myös mahdollisuus lähteä mukaan valinnaiselle, lisämaksulliselle retkelle englanninkielisen oppaan mukana.

Päivä 7 – Trooppinen Cairns
Aamupäivällä lähdemme lentäen kohti Australian Queenslandin osavaltiota.Osavaltio on saanut nimensä kuningatar Victorialta. Kuningatar Victoria oli suosittu monarkki 1800-luvun puolivälissä, eikä kukaan vastustanut kun hän ehdotti nimeksi Queenslandia Cookslandin sijaan. James Cook oli jo sata vuotta aiemmin tutkinut rannikkoa laivastaan käsin. Nykyisin osavaltiota kutsutaan usein lempinimellä The Sunshine State, koska useimmiten täällä paistaa aurinko.Keskeisellä paikalla sijaitsevasta hotellistamme on helppo lähteä kävelylle omille tutkimusretkille tähän pikkukaupunkiin.Illalla tapaamme uudelleen ja kävelemme lyhyehkön matkan Cairnsin ehkä tunnetuimpaan ravintolaan Ochreen, jossa nautimme illalliseksi lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistetun maukkaan aterian.

Päivä 8 – Snorklausta Isolla Valliriutalla
Tänään vietämme koko päivän merellä. Suuntaamme yhteen Unescon maailmanperintökohteista, Isolle valliriutalle. Se on maailman suurin koralliriutta, joka koostuu lähes 3 000 yksittäisestä riutasta ja lähes 1 000 saaresta. Me käymme Michaelmasin riutalla ja Michaelmas Cayn hiekkasaarella, jossa on suurenmoisen vedenalaisen maailman lisäksi runsaasti lintuja. Saari on yksi Ison valliriutan suurimmista merilintujen yhdyskunnista. Voit lainata aluksen snorklausvarusteita tai tutkia fantastista vedenalaista elämää lasipohjaveneestä kastumatta.Virvokkeita on tarjolla ja lounaan nautimme trooppisesta voileipäpöydästä.

Päivä 9 – Kurandan Sateenkaarikylä
Myös tämän päivän tutustumiskohteemme Queenslandin trooppinen sademetsä on Unescon maailmanperintöluettelossa. Aloitamme päivän junamatkalla halki trooppisen vehreyden historiallisella Kuranda Scenic Railwayllä vuorien yli ylös Kurandaan. Junaradan rakentaminen oli aikoinaan 1800-luvun loppupuolella arkkitehtoninen voitto. Vielä nykyäänkin matka koskemattomassa luonnossa, ohi korkeiden vesiputousten, syvien rotkojen ja trooppisen sademetsän tekee vaikutuksen.Vietämme koko päivän sademetsässä, jossa on yli 1 200 kukkivaa kasvia ja erilaisia eläimiä: kenguruita, koaloja, vallabeita ja krokotiileja.Aboriginal Experience -keskuksessa. Näemme esimerkiksi, kuinka heitetään bumerangia ja soitetaan didgeridoota.Palaamme takaisin rannikolle Skyrail – Rainforest Cablewayn köysirataa pitkin. Se on 7,5 km pituinen matka vain muutaman metrin verran sademetsän korkeimpien puiden latvusten yllä. Ilma on täynnä trooppisen metsän ääniä ja tuoksuja. Matkan aikana voit kahdessakin eri paikassa nousta köysiratavaunusta ja vaeltaa leveällä kävelysillalla tiheän kasvillisuuden keskellä.Illalla sinulla on omaa aikaa. Hotellissamme on yksi kaupungin parhaista grilliravintoloista, mutta Tema-opas, joka tuntee Cairnsin hyvin, voi antaa sinulle muitakin ravintolavinkkejä.

Päivä 10 – Kata Tjuta ja auringonlasku Ayers Rockilla

Lennämme rannikolta Cairnsista tämän valtavan mantereen sydämeen, sen punaisiin erämaihin ja Yularaan. Aloitamme Ulurun seutuun tutustumisen iltapäiväretkellä Kata Tjutaan (The Olgas) - vuoristoon, jonka 36 kupolimaista, punaista kalliota ovat todella vaikuttava näky. Illalla näet, kuinka laskevan auringon säteet maalaavat Ayers Rockin eli Ulurun, kuten kallion nimi nyt virallisesti kuuluu, yhä syvemmän punaisin sävyin. Yksinäinen kallio kohoaa 348 metrin korkeuteen ympäröivältä tasamaalta. Juuri värien leikki kallioseinämillä eri vuorokauden aikoina on aina kiehtonut ihmisten mieltä. Aboriginaaleille monoliitti oli osa unipolkua ja historiaa, tärkeä pyhä paikka. Tätä värikästä luonnonnäytelmää katsellen nautimme myös perinteisen "aussie" bbq:n". 

Päivä 11 – Auringonnouse Ayers Rockilla ja auringonlasku Alice Springsissä

Herätys on niin aikaisin aamulla, että on vielä pimeää. Näin ehdit saada silmäsi auki ennen kuin auringon ensimmäiset säteet osuvat Uluruun. Tämä maailmanperintökohde on taianomainen elämys ja aikaisen ylösnousun arvoinen. Palaamme sitten hotelliin aamiaiselle ja jatkamme sen jälkeen bussilla matkaa Yularasta punaisen erämaan aavikkomaisemiin ja Alice Springsiin.Alice Springsiä, sivilisaation viimeistä linnaketta, ympäröivät aavikot ja erämaat. Kaupungissa asuu paljon aboriginaaleja, Australian alkuperäisiä asukkaita. Tutustumme ”Aliceen” käymällä lentävien lääkärien Royal Flying Doctors -järjestön päämajassa ja jatkamme sieltä School of the Airin päämajaan, josta käsin opetetaan syrjäisimmissäkin paikoissa asuvia oppilaita. Nykyisin opetus tapahtuu internetin ja nettikameroiden avulla.   

Päivä 12 – Alice Springsistä Adelaideen
Aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista ja näemme vielä lisää Alice Springisiä ennen kuin suuntaamme lentokentälle. Lennämme nyt Pohjoisterritoriosta Etelä-Australian osavaltioon ja sen pääkaupunkiin Adelaideen. Adelaide, kirkkojen kaupunki, tuntuu pieneltä suurkaupungilta. Majoitumme kahdeksi yöksi keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin, josta on helppo tehdä tutkimusretkiä kävellen.Voit omin päin käydä vaikkapa Haigh’s Chocolaten myymälässä. Täältä tulevat nimittäin Australian parhaat suklaaherkut.

Päivä 13 – Päivä Barossa Valleyssa
Tänään vietämme koko päivän Australian ja ehkä koko maailman parhaalla viinialueella Barossa Valleyssä. Aloitamme vierailulla Jacob’s Creekissä, jossa meidät ottaa vastaan viinitalon opas. Näemme viiniviljelmiä, kuulemme tuotannosta ja erilaisten rypälelajien valinnasta ja saamme tietysti myös maistaa joitain erilaisia viinejä. Lounaaksi ajamme viehättävään Vintners Bar & Grill -ravintolaan, joka käyttää hyviä, lähituotettuja raaka-aineita ja viinejä. Viinitarhamiljöössä nautimme herkullisen lounaan ennen kuin jatkamme matkaamme Barossa Valleyssä.Iltapäivällä tutustumme Wolf Blassin moderniin viinitaloon, jonka juuret ovat Saksassa ja jonka tuotteet ovat olleet menestyksekkäitä ympäri maailman. Vuonna 2008 Wolf Blass voitti vuoden ”International Red Winemaker” -palkinnon Lontoon IWC (International Wine Challenge) -tapahtumassa. Kilpakumppaneita oli 9 000 neljästäkymmenestä eri maasta. Kun Wolf Blass voitti Jimmy Watson Trophyn vuonna 1973 Black Label (Cabernet Sauvignon-Shiraz) -viinillään, hän totesi kuolemattomasti kiitospuheessaan: "My wines are sexy, they make weak men strong and strong women weak".Palattuamme Adelaideen on ilta omaa aikaa.

Päivä 14 – Kangaroo Island
Jätämme nyt kaupungin taaksemme ja lähdemme viettämään kaksi hienoa päivää Australian kolmanneksi suurimmalla saarella Kangaroo Islandilla (Tasmania on saarista suurin ja toiseksi suurin on Melville Island pohjoisessa). Cape Jervisissä nousemme lauttaan, ja se vie meidät saarelle, jota ei turhaan kutsuta Australian Nooan arkiksi. Saarella koemme sen ainutlaatuisen luonnon ja eläimistön. Flinders Chasen kansallispuistossa, joka kattaa 20 % saaren pinta-alasta, näemme erikoisen Remarkable Rocks -muodostelman. Ne ovat jättimäisiä graniittilohkareita, jotka keikkuvat saaren etelärannikolla dramaattisesti kallion reunalla 75 metriä meren yläpuolella. Admirals Archin luona näet, kuinka luonnonvoimat ovat muovanneet saarelle kaariportin. Täällä viihtyvät turkishylkeet suurina yhdyskuntina.Lounaan nautimme ulkoilmassa ja retkilounaan palanpainikkeeksi saamme tietysti vähän australialaista viiniä. Läheisessä puussa saattaa istua uninen koala katselemassa ateriointiamme. Tai ainakin näet sellaisen Kelly Hill Conservation Parkissa, jossa käymme lounaan jälkeen. Paikallisoppaamme esittelee sinulle niin paljon saaren eläimistöä kuin vain mahdollista.Päätämme päivän Vivionne Bayn hienon, valkean hiekkarannan luona. Ranta on äänestetty Australian parhaaksi.

Päivä 15 – Koko päivä Kangaroo Islandilla

Kangaroo Islandilla on noin 250 erilaista lintulajia ja saaren eristäytyneen sijainnin ansiosta täällä on kehittynyt useita ainutlaatuisia alalajeja, joten kannattaa katsella puiden lehvästöön ja alas maahan. Hyvällä onnella näemme ehkä echidnan eli nokkasiilin tai vallabin. Luonnonvaraisia kenguruita elää tietysti myös täällä Kangaroo Islandilla. Sel Bayssa vie paikallisoppaamme meidät kävelylle australialaisten merilejonien yhdyskuntaan. Pidämme merileijoniin kunnioittavan etäisyyden, mutta kävelemme kuitenkin niin lähelle, ettei niiden kuvaamiseen tarvita suurempaa teleobjektiivia. Tämä kokemus on varmasti ikimuistoinen!

Päivä 16 – Lentäen Länsi-Australiaan

Aamiaisen jälkeen siirrymme lautalla mantereen puolelle. Nyt on tullut aika jättää Etelä-Australia ja matkamme jatkuu kohti Länsi-Australian osavaltiota ja sen pääkaupunkia Perthiä, joka on Australian neljänneksi suurin kaupunki. Kaupungin halki virtailee Swan-joki ja Kingsin puistosta on kiva katsella kaupunkia, josta se avautuu erinomaisesti. Teemme Perthissä kaupunkikiertoajelun, josta suuntaamme kohti rannikkoa. Majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi viehättävään hotelliin Fremantlessa, joka on pieni satamakaupunki ja sijaitsee hieman Perthin ulkopuolella.

Päivä 17 – Rottnest Island
Päivän retkemme suuntautuu Rottnestin saarelle, joka sijaitsee noin 30-40 minuutin venematkan päässä Perthistä. Saari irtaantui mantereesta noin 7000 vuotta sitten ja se muodostuu pääasiassa kalkkikivestä, joka peittyy ohuella hiekkakerroksella. Saaren ympärillä on kaunis koralliriutta, joten muistathan pakata päivän retkelle uimavarusteet mukaan! Saarella on kuusi erilaista aluetta rannikko, suolajärvet, suo, metsä, nummi ja asuttu alue. Kalkkivialusta asettaa omat vaatimuksensa kasvistolle ja eläimistölle. Yksi saaren erikoisista asukkaista on lyhyhäntäkenguru. Aikaisemmin luultiin, että se kuului jyrsijöihin, mutta tänä päivänä tästä hauskan näköisestä saaren asukkaasta on huomattavasti enemmän tietoa. Illan koittaessa on tullut aika muistella ja jakaa kokemuksia Down Under –matkaltamme. Lyhyen kävelymatkan päässä, veden äärellä sijaitsevassa ravintolassa nautimme hyvin ansaitun matkanpäätösillallisemme.

Päivä 18 – Lento Perth – Lontoo
Tänään voi nauttia vielä viehättävän rentouttavasta Freon ilmapiiristä. Täällä nimellä kutsuvat paikalliset asukkaat omaa kaupunkiaan. Mikset nauttisi kupillista kahvia kaupungin kuuluisalla “Cappuccino Stripillä”, jolla sijaitsee vieri vierekkäin toinen toistaan kutsuvampia kahviloita. Kävely Fremantlen katujen labyrintissa on myös mielenkiintoinen kokemus. Huomiota herättävää on sekä Yrjöjen- että Viktoriaanisen aikakauden arkkitehtuuria edustavat rakennukset. Kaupunkia voi kutsua myös taiteilijoiden Mekaksi − muusikot, taiteilijat ja muotoilijat ympäri maailmaa ovat löytäneet tiensä Fremantleen. Jos olet kiinnostunut shoppailusta, suosittelemme käyntiä George Streetillä itäisessä Fremantlessa. Täältä löytyvät myös rauhallisemmat korttelit, jotka suorastaan tihkuvat historiaa − kahviloita, taidetta ja antikvariaatteja unohtamatta. Nyt on tullut aika sanoa hyvästit fantastiselle Australialle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan. Illan suussa matkamme jatkuu kohti Lontoota.

Päivä 19 – Saapuminen Helsinkiin
Lentomme saapuu aikaisin aamulla Lontooseen, josta lennämme suoraan Helsinkiin.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsingistä Australiaan ja Australiasta Helsinkiin
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 16 aamiaista
• 9 lounasta
• 5 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Matka Helsingistä alkaa. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Singaporeen. Yksi hotelliyöpyminen Singaporessa.

Päivä 3
Kaupunkikiertoajelu Singaporessa. Lento Singapore – Sydney. Aamiainen, lounas ja lennolla tarjoiltava ateria.

Päivä 4
Saapuminen Sydneyyn. Vierailu Sydneyn Oopperatalossa ja kaupunkikiertoajelu. Aamiainen ja tervetulolounas. Kolme hotelliyöpymistä Sydneyssä.

Päivä 5
Kokopäiväretki Blue Mountainsin kansallispuistoon, bussi noin 230 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Vapaapäivä Sydneyssä. Aamiainen.

Päivä 7
Lento Sydney – Cairns. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Cairnsissa.

Päivä 8
Kokopäiväretki Suurelle valliriutalle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 9
Kokopäiväretki Kurandan sateenkaarikylään, bussi noin 60 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 10

Lento Cairns – Ayers Rock/Yulara. Retki Kata Tjutaan ja Uluruun, bussi noin 100 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Yularassa.

Päivä 11
Yulara – Alice Springs, bussi noin 440 km. Matka halki punaisen aavikon. Kaupunkikiertoajelu Alice Springsissä. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Alice Springsissä.

Päivä 12
Lento Alice Springs – Adelaide. Lyhyt kaupunkikiertoajelu Adelaidessa. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Adelaidessa.

Päivä 13
Retki Barossa Valleyyn sisältäen kahdet viininmaistajaiset, bussi 170 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 14
Adelaide – Kangaroo Island, bussi noin 280 km. Luontoretki Kangaroo Islandille. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Kangaroo Islandilla.

Päivä 15

Kokopäiväretki Kangaroo Islandille. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 16
Kangaroo Island – Adelaide, bussi noin 280 km. Lento Adelaide – Perth. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Perthissä.

Päivä 17
Kokopäiväretki Rottnest Islandille. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 18
Vapaapäivä Fremantlessa. Lento Perth – Lontoo. Aamiainen ja lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 19
Reittilento Lontoosta Helsinkiin

Australia

Asukasluku 24 milj.
Pinta-ala 7 692 024 km²
Valuutta
Australian dollari (AUD)
Uskonto
Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja
Kieli
Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä.
Aikaero
Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.

Singapore

Asukasluku n. 5,6 milj.
Pinta-ala
697 km²
Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Uskonto Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.
Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.
Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot meno Helsinki – Singapore ja Singapore – Brisbane – Cairns, paluu Perthistä Lontoon kautta Helsinkiin. sekä muut ohjelman mukaiset lentomatkat ja kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, ohjelman mukaiset ateriat, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki pääsymaksut ja retket, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Huomioithan, että varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja.

Huom! Matkustajatiedot

Tarvitsemme lento- ja muita paikallisia varauksia varten kaikilta varauksen matkustajilta seuraavat tiedot: etunimet ja sukuninimi (kuten passissa), syntymäaika, kansalaisuus, passin numero, saapumispäivä sekä lennon numero. Ilmoita tiedot netissä Minun matkani -sivulla viimeistään kaksi (2) kuukautta ennen lähtöä. Muista myös tarkistaa passisi voimassaoloaika ja hankkia ennakkoon Australian maksuton e-Visitor-viisumi, lisätietoja nettisivujemme Hyvä tietää, Passi ja viisumi -osiossa. 

Valuutta

Singaporen dollari (SGD) 

Australian dollari (AUD) 

On yksinkertaisinta ottaa pääosa käteiskassasta mukaan Australian dollareina. Matkakassaa arvioidessasi huomioi erilaiset pikkumenot, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) ja ne ateriat, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. 

Singaporessa voit vaihtaa euroja paikalliseksi valuutaksi lentokentällä maahan saapuessasi. On ehkä kuitenkin lyhyiden oleskelujen vuoksi käytännöllistä vaihtaa pieni summa näitä valuuttoja jo ennen matkaa.

Tavallisimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään monissa paikoissa ja luottokorteilla voi myös nostaa paikallisia valuuttoja pankkiautomaateista.

Juomaraha

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 10 SGD ja 45 AUD  / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa vuodenajat ovat käänteiset pohjoiseen pallonpuoliskoon nähden. Kevät on syys–marraskuussa, kesä joulu–helmikuussa, syksy maalis–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa.

Koska Australia on pinta-alaltaan laaja maa, jossa etäisyydet ovat pitkiä, on säätilassa suuria vaihteluita. Marraskuusta maaliskuuhun on koko Australiassa lämmintä, ja pohjoisessa on kosteaa ja trooppisia sateita esiintyy. 

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather useammallekin matkaohjelman paikkakunnalle.

Suurkaupungeissa päivisin sekä bussimatkoilla ovat kevyet puuvillavaatteet ja sandaalityypiset jalkineet mukavimmat. Vältä synteettisiä materiaaleja ja tiukasti istuvia farmareita. Lämmin pusakka tai takki voi olla tarpeen illan tullen, erityisesti Australian The Outbackissä sekä bussissa, koska sen ilmastointi voi tuntua viileältä ja vetoiselta. Muista myös sadeasu, mukavat, "sisäänajetut" kengät, auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin, sekä shortsit ja uima-asu. Pukeutuminen Australiassa on melko epämuodollista, joten solmiota ei tarvitse pakata mukaan.

Ulurusta Alice Springsiin ulottuvalla Red Centre/The Outback -alueella voi olla todella lämmintä. Siksi on tärkeää juoda riittävästi ( 2–3 litraa/pv). Ota mukaan hyttyskarkote ja mahdollisesti hyttyshattu (voi hankkia myös paikan päältä, mutta usein kalliimmalla hinnalla), sillä Ulurulla kärpäset voivat olla hyvin ärsyttäviä! Äläkä unohda kameraa!

Muuta

Muista myös adapteri (esim. Australiassa yleisin on brittityyppinen ns. commonwealth-tyypin pistorasia).

Huomaa, että lentoyhtiöiden matkatavarasäännökset vaihtelevat jonkin verran. Yleissääntönä voidaan sanoa lentoyhtiöiden hyväksyvän maksutta kuljetettavaksi 23 kg kirjattavaa matkatavaraa ja 7 kg käsimatkatavaraa.

Australiaan on kiellettyä viedä mm. hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä ja tuoreita elintarvikkeita. Ennen maahan saapumista pitää täyttää lomake, jossa mm. kysytään, onko matkustajalla mukana ruokaa, esim. em. tuotteita. Yhdessä kysymyksessä tiedustellaan myös, onko matkustaja liikkunut maaseudulla ja onko kengänpohjiin jäänyt siitä multaa. Maahantulomuodollisuudet ja -kontrolli ovat tiukat. Jos mukanasi on em. elintarvikkeita, on ennen tullia roska-astioita, joihin ne voi heittää. 

Huomaa myös, että Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saa viedä mukanaan tullitta ostopaikasta riippumatta korkeintaan 50 savuketta tai 50 g tupakkatuotteita (esim. piipputupakkaa tai nuuskaa). Sekä käsimatkatavaroissa että ruumaan menevissä matkatavaroissa olevat tupakkatuotteet lasketaan edellä mainittuun määrään. Tämän ylittävät tupakkatuotteet on ilmoitettava tullissa. Ohjeen noudattamatta jättämisestä seuraa sakkorangaistus. 

Lue lisää Australiasta

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.