Päiväohjelma
Talvi 2021 (lähtö: 17.2.)
Päivä 1 – Suuri seikkailu kohti Uutta-Seelantia alkaaKiertomatkamme on alkamassa ja nyt lennämme mukavasti kohti Thaimaata. Maan pääkaupungissa teemme niin kutsutun stop overin. Lentomatkamme Uuteen-Seelantiin jakautuu siis kahteen osaan, ja matkamme alussa pääsemme nauttimaan Bangkokin kulttuurisista antimista.
Päivä 2 – Koko päivä Bangkokissa
Saavuttuamme Bangkokiin ajelemme kohti kaupungin keskustaa ja hotelliamme. Lennon laskeutuessa aamuvarhain, saamme huoneet käyttöömme heti.
Tämän päivän voit viettää juuri sinulle sopivalla tavalla. Ehkäpä haluat tutustua tähän dynaamiseen kaupunkiin omin päin, tai miltä kuulostaisi rentouttava hetki hotellin uima-allasalueella?
Illalla nautimme yhteisen illallisen.
Päivä 3 – Kaupunkikierros Bangkokissa ja lento Aucklandiin
Aloitamme päivän tutustumalla lähemmin Enkelten kaupunkiin. Teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana vierailemme kuuluisassa Grand Palacessa ja teemme ikimuistoisen veneretken kaupungin kanavilla, paikallisittain klongeilla. Tämän lähemmäs kanavien varrella asuvien ihmisten mielenkiintoista arkea on vaikea päästä. Nautimme yhteisen lounaan, jonka jälkeen otamme kurssin kohti Bangkokin lentoasemaa ja matkamme jatkuu kohti Uutta-Seelantia.
Päivä 4 – Tervetuloa Aucklandiin
Auckland on yhä Uuden-Seelannin niin suurin taloudellinen keskus kuin suurin kaupunkikin, vaikkakin maan pääkaupungin titteli siirtyi Wellingtonille jo vuonna 1865.
Auckland sijaitsee kapealla kannaksella Tyynen valtameren ja Tasmaninmeren kupeessa. Kaupunki on tunnettu suurista puistoista ja kauniista puutarhoista. Merenläheisen sijainnin, luonnonsatamien ja suotuisten tuulien vuoksi kaupunkia kutsutaan myös nimellä City of Sails – Purjeiden kaupunki.
Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.
Päivä 5 – Kaupunkikierros Aucklandissa
Tämän päivän omistamme Aucklandiin tutustumiselle kaupunkikierroksen merkeissä.
Tämän Uuden-Seelannin suurimman kaupungin asukasluku on noin yksi miljoona eli noin neljäsosa koko maan väestöstä. Kaupungissa asuu myös koko maailman suurin polynesialainen väestöryhmä, noin 150 000 asukasta. Mount Edeniltä, joka sijaitsee noin 196 metriä merenpinnan yläpuolella, meille avautuu 360-asteinen panoramanäkymä yli veden ympäröimän Aucklandin. Päivän aikana vierailemme kaupunginmuseossa, josta löytyy merkittävä maurien käsityökokoelma. Näemme myös kuuluisan Aucklandin akvaarion, kauniin Kelly Tarlton's Sea Life Aquariumin, jossa tutustumme tämän maanosan merenalaiseen elämään.
Päivä 6 – Waiheken saari
Tänään on vuorossa päiväretki Waiheken saarelle. Ylitettyämme laivalla Haurakin lahden saavumme tälle hedelmälliselle saarelle. Saarella matkaamme läpi rehevän ja ikivanhan metsän. Waiheke on tunnettu myös sen gastronomisista herkuista. Saarella vierailemme viinitilalla, jossa maistelemme paikallisia viinejä ja nautimme lounaan.
Iltapäivällä ajelemme pitkin reittiä, jonka varrelle jää luonnonkaunis kultainen Onetanginranta. Päivän päätteeksi saavumme Csita Miroon, jossa tarjoutuu erinomainen mahdollisuus maistella paikallisia herkkuja.
Päivä 7 – Metsurien muistoja
Tänään jätämme Aucklandin ja nyt matkamme jatkuu halki hedelmällisten maanviljelyseutujen kohti pohjoista, päämääränämme Matakohe, jossa vierailemme mielenkiintoisessa Kauri-museossa. Museossa tutustumme niin metsurien historiaan kuin ainutlaatuiseen meripihkaesinekokoelmaankin, gums. Noin 2000 vuotta sitten Pohjoissaaren pohjoinen osa oli metsän peitossa, puut muistuttivat pitkälti kaurimäntyjä (agathis australis).
Seuraava vierailukohteemme on Waitangi Treaty House, jossa vuonna 1840 solmittiin uusiseelantilaisten maoriheimojen ja englantilaisten välinen sopimus. Tämä sopimus teki Uudesta-Seelannista kaksikulttuurisen Britannian kruununsiirtomaan. Tänään opimme myös uutta maorien merkittävästä kulttuurista.
Myöhään iltapäivällä saavumme Paihiaan, Bay of Islandsin kupeeseen, jonka sanotaan olevan yksi Pohjoissaaren kauneimmista lahdista. Alueen saaristo muodostuu niinkin monesta kuin 144 saaresta. Näiden upeiden maisemien keskellä vietämme kiertomatkamme kaksi seuraavaa yötä.
Päivä 8 – Veneretki Bay of Islandsilla
The Bay of Islandia voi hyvin kutsua syvänmerenkalojen mekaksi. Noin 800 kilometrin pituisen rannikon maisema on villin vaihtelevaa, ja sitä koristaa noin 150 saarta.
Jo 1920-luvulla saarten välillä oli veneyhteys, joka helpotti tavaroiden kuljettamista saarelta toiselle. Ajan kuluessa alkoivat niin paikalliset asukkaat kuin vierailijatkin käyttää samoja reittejä ainutlaatuisten maisemien ihailemiseen veneestä käsin. Veneretkemme vie meidät Motukokakon saarelle, jolla näemme kuuluisan Hole in the Rockin. Päivämme voisi kiteyttää kolmeen eri asiaan – kaunis luonto, silmiä hivelevät maisemat ja mielenkiintoinen historia. Jos meillä on hitusen onnea matkassa, saatamme nähdä delfiinejä reittimme varrella.
Päivän aikana nautimme retkilounaan ja pysähdymme pienemmällä saarella, jossa pidämme uimatauon – tai vaihtoehtoisesti voit tehdä kävelyretken kauniin luonnon keskellä.
Päivä 9 – Coromandel
Tämän päivän aloitamme rauhallisen miellyttävällä matkalla Coromandeliin, joka sijaitsee luonnonkauniilla niemimaalla. Täältä monet taiteilijat ja muut luovien alojen ammattilaiset ovat löytäneet paikkansa. Lähes puolet niemimaasta on suojeltua aluetta, joka tarjoaa toinen toistaan upeampia kävelyreittejä. Ehdit tutustua alueeseen omin päin, ennen kuin nautimme yhteisen illallisen.
Päivä 10 – Rotorua ja Maorijuhlat
Tänään matkamme jatkuu pitkin kaunista itärannikkoa, kunnes saavumme sisämaassa sijaitsevaan tuliperäiseen Rotoruaan, jossa kuumaat lähteet ja mutakylpylät sihisevät – alueella leijuu luonnollisesti rikin tuoksu. Auckland on mitä todennäköisimmin tunnetuin paikka Uudessa-Seelannissa, mutta Rotorua on ehkäpä kuitenkin maan mielenkiintoisin paikka. Maorit löysivät paikan jo 1300-luvulla. Eurooppalaisia siirtomaaisäntiä tänne houkuttelivat 1800-luvulla terveelliset termaalivesialtaat. Nykyisin kaupunki ympäristöineen on tärkeä matkailunähtävyys harvinaisen kauniin "elävän" luontonsa ansiosta. Majoitumme Rotoruaan kahdeksi yöksi. Rotorua on myös maorikulttuurin keskus, ja illalla osallistummekin maorijuhlaan, jonka ohjelmassa on ruokaa, musiikkia ja tanssia.
Päivä 11 – Tulivuoria ja kuumia lähteitä
Omistamme tämän päivän Rotoruan ainutlaatuiselle luonnolle Waimangun tulivuorilaaksossa. Laakso syntyi vuonna 1886 kun Tarawera-vuori purkautui rajusti ja synnytti 17 km pitkän repeämän ja 13 kraatteria, vuoren jakautuessa kahtia. Vaellamme luonnossa maisemia ihaillen ja teemme veneretken Rotomahana- ja Tarawerajärvillä. Retkilounas ulkona luonnossa maistuu hyvältä. Halutessasi voit päivän päätteeksi kylpeä Polynesian Span lämpimissä lähteissä.
Päivä 12 – Te Puia ja kiivi-lintuja
Iltapäivällä on aika jättää Pohjoissaari ja matkamme jatkuu Dunediniin, Eteläsaarelle. Aloitamme päivän vierailemalla Rainbow Springs and Fram -luonnonpuistossa. Täällä tulevat tutuiksi Uuden-Seelannin harvinaiset lintulajit, muun muassa maan kansallislintu ja tärkein symboli, kiivi.
Endeeminen kiivi-lintu on uhanalainen. Vierailemalla Rainbow Springsillä tuet kiivi-lintujen tulevaisuutta, sillä koko sisäänpääsymaksu menee “The National Kiwi Trustille”, joka tekee kaikkensa suojellakseen tätä ainutlaatuista lintulajia.
Te Puiassa pääsemme katselemaan vaikuttavia kuumia lähteitä ja uudelleenrakennettua maorikylää eurooppalaisten ajoilta. Ennen matkan jatkumista Rotoruan lentoasemalle ja kohti Dunediniä, ehdit tutustua maorilaiseen taide- ja käsityöinstituuttiin.
Päivä 13 – Larnach Castle ja veneretki Taiaroa Headin alueella
Halukkaat ehtivät tutkia Dunediniä ja sen mielenkiintoista skottihistoriaa omin päin ennen kuin aloitamme yhteisen retkemme noin kello 11.00. Ensimmäinen vierailukohteemme on Larnachin Linna. Linnan rakennutti pankkiiri William Larnach 1870-luvulla. Tutustuttuamme linnaan odottaa meitä veneretki Wellers Rockilta Taiaroa Headiin, joka on tunnettu merellisestä luonnosta. Mikäli meillä on hitunen onnea matkassamme, saatamme nähdä Kuningasalbatrossin, jonka siipien väli on yli kolme metriä. Alueella pesii useita merilintulajeja ja asustelee niin pingviinejä kuin kahlaajiakin. Paikka, jossa on mukava antaa sekä mielen että sielun rauhoittua. Päivän päätteeksi saamme tilaisuuden perehtyä projektiin, jonka tavoitteena on pelastaa harvinainen kultasilmäpingviinien laji. Tämän lähemmäksi pingviinejä on vaikea päästä, joten ethän unohda kameraa!
Päivä 14 – Lampaita ja kiiltomatoja
Nyt suuntaamme kohti seuraavaa yöpymispaikkaamme Te Anauta halki kauniiden maisemien, jossa näkyy paljon lampaita ja kauriita. Meillä on myös tilaisuus vierailla lammasfarmilla, jonka isäntä ja emäntä tarjoavat meille maukkaan lounaan. Te Anau on nykyisin Fiordlandin alueella matkailevien tukikohta. Nimi Te Anau tarkoittaa maorikielellä luolaa, jossa vesi pyörteilee. Myöhään iltapäivällä teemme veneretken kuuluisille Te Anaun luolille, jotka tunnetaan erityisesti monilukuisista kiiltomadoistaan.
Päivä 15 – Milford Sound
Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti Milford Sound -vuonoa, jossa teemme unohtumattoman kokopäiväretken. Bussimatkamme kulkee metsien halki, ylemmäs kohti karumpia maisemia, josta laskeudumme pitkin kiemuraisia teitä Cledday Canyoniin ja Milford Soundiin.
Te An Fiordland on yksi maailman suurimmista kansallispuistoista ja tärkeä osa Te Wahi Pounamun maailmanperintökohdetta. Lumisten vuorenhuippujen ympäröimää, 14 vuonon halkomaa ja lukuisten järvien täplittämää aluetta peittää rehevä ja paikoin lähes läpitunkematon sademetsä. Matkaamme halki Uuden-Seelannin kauneimpien maisemien. Milfordissa siirrymme veneeseen, joka vie meidät Milford Sound -vuonoon, jota reunustavat luotisuorat kallioseinämät nousevat satoja metrejä suoraan merestä. Täällä voit nähdä kuohuvia vesiputouksia, hyljeyhdyskuntia ja ehkäpä myös leikkisiä delfiinejä, jotka joskus seurailevat vuonossa liikkuvia veneitä. Palattuamme maihin jatkamme matkaa Queenstowniin, jossa vietämme seuraavan yön. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Wakatipun, Eteläsaaren toiseksi suurimman järven rannalla. Tämä syrjäinen paikka on elävä todiste siitä valtavasta voimasta, joka vuosituhansia sitten muodosti maan. Milford Sound on osa Fiorlandin kansallispuistoa, joka puolestaan kuuluu Unescon maailmanperintöluettelosta löytyvään Te Wahi Pounamuun Uuden-Seelannin lounaisosassa.
Milfordin vuono on epäilemättä kaunein ja myös dramaattisin lukuisista Uuden-Seelannin vuonoista – vesiputouksia, metsien peittämiä rinteitä ja kauniita kivimuodostelmia. Säänjumalien mielialojen vaihtelulla ei ole merkitystä tässä taianomaisessa paikassa, se on yhtä kaunis niin sumuisessa, pilvisessä kuin aurinkoisessakin säässä. Veneretkellä nautimme retkilounaan, samalla meille tarjoutuu mahdollisuus nähdä hyljeyhdyskuntia ja ehkäpä myös leikkisiä delfiinejä. Ethän unohda ottaa kameraa mukaan!
Myöhään iltapäivällä saavumme perille Queenstowniin, jonne majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Wakatipun, Eteläsaaren toiseksi suurimman järven rannalla. Vaikuttavat vihreiksi puetut vuoret valkoisine huippuineen ovat unohtumaton näkymä. Queenstown tarjoaa rajattoman määrän erilaisia aktiviteetteja, kuten rentouttavia kävelyretkiä tai veneretkiä mystisine maisemineen. Kaupungista löytyy myös yli 100 ravintolaa. Yhtenä iltana suosittelemme käyntiä The Skyline -ravintolassa Bob’s Peakilla, jonne pääsee kätevästi köysiradalla. Reitin varrelle jäävät maisemat lukeutuvat maailman kauneimpien maisemien joukkoon.
Päivä 16 – Vapaapäivä Queenstownissa
Tämä päivä on varattu omille seikkailuille Queenstownissa. Tema-opas tuntee kaupungin erinomaisesti ja kertoo kuinka pääset helpoiten nauttimaan sen parhaimmista paloista. Tutustu myös turistitoimiston kotisivuihin tästä. Suosittelemme vierailua historiallisessa Arrowtownissa, joka sijaitsee noin 20 minuutin matkan päästä Queenstownista. Kaupungista löytyy rakennuksia, jotka muistuttavat ajasta, jolloin kullankaivajia saapui alueelle yhtenä virtana.
Päivä 17 – Veneretki Haast-joella
Matkamme jatkuu kohti pohjoista, luonnonkauniille länsirannikolle, halki Kawarau-rotkon ja pitkin Clutha-jokea. Saapuessamme Roaring Billys -vesiputoukselle, on aika siirtyä safariveneeseen, jonka kyydissä pääsemme Haast-joelle. Noin tunnin venematkan jälkeen olemme perillä Haastin sillalla, jossa bussimme odottaa meitä. Nyt otamme kurssin kohti mahtavia Eteläisiä Alppeja (Southern Alps), Franz Josefia ja suuria jäätiköitä.
Päivä 18 – TranzAlpinen maisemia ja Rail Journey
Mikäli olet unelmoinut helikopterilennosta jäätikön yli, on se nyt helposti toteutettavissa. Hinta on noin 300 NZD. Retken toteuttamiseen vaikuttavat niin sää, aika kuin muutkin paikalliset olosuhteet. Tema-opas auttaa retken varaamisessa.
Reittimme jatkuu edelleen kohti pohjoista ja Greumouthia. Matkan varrelle jää sekä tiheitä metsiä että maaseutumaisemia. Greymouthissa vaihtuu kulkuneuvomme junaan ja nyt vuorossa on kaunis TranzAlpine Scenic Rail Journey -junamatka. Alkumatkasta näemme hakkaamattomia metsiä, ja junamatka jatkuu pitkin alpiinisia maisemia syvine laaksoineen ja siltoineen yli jokien, joissa lohet leikkivät. Junareitti jatkuu halki sademetsien ja ylämaan, alas läpi Eteläisten Alppien ja yli Canterburyn tasangolle.
Aikaisin illalla saavumme itärannikolla sijaitsevaan Christchurchiin. Majesteetilliset puut ja suuret viheralueet ovat antaneet kaupungille lempinimen ”The Garden City”. Illallisen nautimme upeassa hotellissamme, joka sijaitsee kauniissa puistossa.
Päivä 19 – Christchurch
The Garden City on nimensä veroinen puineen, puistoineen ja puutarhoineen. Aivan kaupungin sydämessä sijaitsee Hagley Park, joka on upea paikka kävelyretkille. Avon-joki virtailee rauhallisesti kaupungin ja sen lähiöiden läpi kohti Tyyntämerta.
Myöhemmin iltapäivällä on tullut aika sanoa hyvästit Uudelle-Seelannille ja aloitamme kotimatkamme kohti Helsinkiä. Samoin kuin alkumatkasta, pysähdymme nytkin Bangkokissa, jossa yövymme yhden yön.
Päivä 20 – Retki Ayutthayaan
Tänään teemme retken Thaimaan entiseen pääkaupunkiin Ayutthayaan (1350 – 1767). Kaupunki oli aikoinaan tunnettu kauppiaista, joita tuli Kiinasta ja Intiasta, mutta myöskin Portugalista, Espanjasta ja Ranskasta. Sotatila Burmaa vastaan oli Ayutthayan arkea, kunnes burmalaiset vuonna 1767 onnistuivat tuhoamaan ja valloittamaan kaupungin. Ayutthaya, joka löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta, on tunnettu uskomattoman kauniista temppeleistä ja temppeleiden raunioista.
Palaamme takaisin Bangkokiin laivalla. Hotellihuoneen voit pitää aina siihen saakka, kunnes on aika lähteä Bangkokin lentoasemalle.
Päivä 21 – Kotimatka
Kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Nyt on tullut aika kiittää tästä kerrasta, ja haluammekin toivottaa Sinut lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.