Pyöräillen värikkäässä KuubassaKiehtovaa luontoa, elävää kulttuuria ja mielenkiintoista historiaa satulan selästä

Värikkäät siirtomaa-aikaiset rakennukset Havannassa, 50-luvun amerikanraudat, maaseudun arki, mielenkiintoinen historia, elävä kulttuuri ja poikkeuksellisen kaunis luonto − kaikkea tätä tarjoaa Kuuba. Pyöräilyreittimme kulkevat laitumien sivuilla, läpi kylien ja kaupunkien, paikoissa, jonne harva turisti löytää tiensä. Kuuba kutittelee kaikkia aisteja, se häkellyttää omalla persoonallisella tavallaan ja tekee vierailijoihin lähtemättömän vaikutuksen. Aikoinaan jo Columbus totesi, että ”kauneinta maisemaa, mitä silmä tiellensä kantaa”. Tervetuloa pyöräilymatkalle, jota et unohda.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.


Tärkeää tietoa

Maat: Kuuba

Matkatyyppi: Pyöräilymatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 13 päivää

Ryhmän koko: 14-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Trinidadin maailmanperintökaupunki
 • Salsakurssi
 • Las Terrazas Soroan kaunis luonto
 • Kaunis Viñalesin laakso
 • Kulttuurinen Havanna

Päiväohjelma
2019 (lähtö: 20.2.)

Päivä 1 – Matka alkaa, Tervetuloa Kuubaan!

Lento Helsingistä Havannaan. Tema-opas on vastassa lentokentällä ja siirrymme yhdessä bussilla matkan ensimmäiseen hotelliin. Bussimatka Havannan alueelle kestää puolisen tuntia, liikenteestä riippuen. Kuuban pääkaupunki Havanna on yksi maailman mielenkiintoisimmista kaupungeista ja se pitää yhä kiinni juuristaan ja perinteistään. Illalla tutustumme hetken verran kaupunkiin. Matkamme lopussa sinulle jää enemmään omaa aikaa tutkia tätä jännittävää kaupunkia. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen ja sen ääressä valmistaudumme tulevien päivien seikkailuihin satulan selästä Kuubassa.

Päivä 2 – Havannasta Matanzas

Aloitamme päivän ohjelman varhain aamulla puolitoista tuntia kestävällä bussimatkalla nykyään uneliaaseen Hersheyn kylään. Aikoinaan kylässä sijaitsi merkittävä sokeritehdas, joka toimitti kaiken Hersheyn suklaan valmistukseen tarvittavan sokerin. Jo 30-luvulta lähtien kuuluisa Hersheyn suklaa muodosti pääosan amerikkalaisten sotilaiden ruokavaliosta. Hersheyssä tutustumme uusiin kulkuneuvoihimme lähemmin, täältä aloitamme myös matkan ensimmäisen pyöräilyosuuden. Ensin on vuorossa lyhyehkö ylämäki, jonka jälkeen pyöräilemme pitkin rauhallista maaseututietä. Pysähdymme pienessä Cominon kylässä, josta pyöräilyreittimme jatkuu ohi idyllisten maalaismaisemien, joita hallitsevat sokeriruokoviljelmät. Noin 28 km:n jälkeen pyöräilemme kohti vuoria, tie muuttuu hieman rosoisemmaksi ja liikennekin muuttaa muotoaan – nyt näemme liikenteessä enimmäkseen paikallisia maanviljelijöitä härkävankkureineen. Reittimme nousee tasaisesti ylöspäin, mutta metsän ja rehevien viljelmien tarjoamassa viileässä varjossa tuntuu leppoisalta pyöräillä. Ennen kuin saavumme päätielle, olemme ansainneet retkilounaan. Nautittuamme lounaan, jatkamme matkaa päivän päämäärään näköalapaikalle Valle de Picaduraan, tasaista nousua noin 150m, 9km pituiselle jaksolle. Juuri ennen kuin saavumme pääväylälle joka johtaa Matanzasiin, pysähdymme ja otamme bussin kaupunkiin. Illalla on vuorossa yhteinen illallinen.

Päivä 3 – Matanzasta Cienfuegosiin

Pyöräilypäivämme alkaa Matanzasista. Poljemme hiljaista vauhtia ulos kaupungista ja jätämme aamuruuhkat taaksemme. Päivän reitti vie meidät etelään Matanzasi provinssin läpi rullaavien maalaismaisemien ja ohitamme matkan varrella sekä sitrushedelmä- että sokeriviljelmiä. Pysähdymme sopivassa paikassa ja nautimme mukaan otetusta lounaasta ennen kuin saavumme pieneen kylään Bolondroon. Täältä jatkamme matkaa bussilla lopun matkaa kohti Cienfuegosiin ja seuraavan yön hotelliimme, joka sijaitsee meren rannalla hiukan kaupungin ulkopuolella.

Päivä 4 – Cienfuegosista Trinidadiin

Tänään on edessä matkan vaativin pyöräilyosuus. Heti aamiaisen jälkeen pyöräilemme mäkisiä teitä. Maasto muuttuu tasaisemmaksi noin 12 km jälkeen ja suunnistamme päätielle, joka johtaa Cienfuegosista Trinidadiin. Maisemat reittimme varrella ovat kerrassaan loistavat. Escrambayn vuoret jäävät vasemmalle puolelle ja upeat palmut koristavat läheisiä kukkuloita ja kumpuja. Poljettuamme noin 50 km matkan saavumme La Vegasin kylään, jossa nautimme perinteisen kuubalaisen maalaislounaan. Vatsa ja mieli tyytyväisinä jatkuu päivän ohjelma bussimatkalla Trinidadiin. Majoitumme Trinidadissa kahdeksi yöksi Casas Particulareihin eli yksityismajoituksiin, joita voisi kutsua kuubalaiseksi Bed & Breakfast -majoitukseksi. Täällä asustelemme paikallisten perheiden vieraina. Erinomainen tapa päästä lähemmäksi aitoa kuubalaista kulttuuria! Majoituksen taso on yleensä vaatimaton, mutta huoneet ovat siistejä. Jokaisessa huoneessa on myös ilmastointi ja kylpyhuone.

Päivä 5 – Salsakurssi Trinidadissa

Tänään sinulla on omaa aikaa tutustua Trinidadiin. Kaupunki on Kuuban siirtomaa-ajan helmi ja myös Unescon maailmanperintökohde 1980-luvulta lähtien. Sen mukulakivikadut, sokeriparonien pastelliväriset palatsit ja parvekeikkunat tihkuvat mennyttä aikaa. Puistossa kaupungin keskusaukiolla kasvaa kuningaspalmuja, ihmeköynnöksiä ja ruusuja. Keskusaukion laitaa koristavat kauniit talot ja Katedraali Iglesia Parroquial de la Santisma Trinidad.

Mikäli haluat rentoutua enemmän, ota taksi rannalle, jossa upea kaunis aurinkoranta. Uiminen ja tuoreet äyriäiset ilahduttavat varmasti päivääsi. Jos sinulla on levottomat jalat, täältä löytyy myös hienoja patikointiin sopivia reittejä heti Trinidadin ulkopuolelta. Kysy mielelläsi lisää oppaaltasi.

Illalla kokoonnumme jälleen ja nyt on aika perehtyä salsan saloihin. Tanssinopettajamme pitää meille yhden tunnin pituisen kurssin paikallisessa kodissa, joka sijaitsee aivan Casas Particularesin läheisyydessä. Illalla sinulla on omaa aikaa viehättävässä Trinidadissa ja nyt kun osaat salsan perusteet, niin kannattaakin lähteä heti kokeilemaan juuri opittuja taitoja jossain kaupungin ravintolassa. Trinidadissa on ehdottomasti käytävä Canchánchara-baarissa maistamassa samannimistä makeahkoa rommijuomaa, jota Mambí-sotureiden sanotaan siemailleen ennen lähtöä taisteluun espanjalaisia konkistadoreja vastaan.

Päivä 6 – Trinidadista Hanabanillaan

Aamiaisen jälkeen aloitamme päivän bussimatkalla, n. 45 min. takaisin rannikkoa pitkin päivän alkavalle pyöräilyretkellemme. Päivän suuntana on sisämaahan kukkulaista tietä läpi kuubalaisen maaseudun. Nautimme Escambray-vuoriston juurella mahtavista maisemista. Maasto on osittain mäkinen mutta enimmäkseen tasainen. Viimeiset 6 km hotellille ovat aika vaativia, koska korkeusero 200 m. Matkan varrella pysähdymme kaivatulle retkilounaalle. Ympäristö, jossa tänään pyöräilemme on uskomattoman kaunista, mutta samalla myös mäkistä – tämän päivän haaste! Hotellimme Hanabanilla sijaitsee kauniilla paikalla, järven rannalla ja trooppisten kukkuloiden ympäröimänä. Tämä ympäristö on mitä loistavin paikka täydelliseen rentoutumiseen pyöräilypäivämme päätteeksi. Illalla yhteinen illallinen paikallisessa paladarissa.

Päivä 7 – Hanabanillasta Santa Claraan

Aloitamme pyöräilypäivämme varhain aamulla ja poljemme kohti Santa Claraa. Pyöräilemme pitkin kiemurtelevia teitä ja matkamme varrelle jää typpillisiä pieniä kuubalaisia maaseutukyliä. Tämän päivän pyöräily on leppoista ja enemmän liikennettä kohtaamme vasta saapuessamme Santa Claraan, joka on provinssin pääkaupunki. Santa Clarassa käytiin vuonna 1958 ratkaiseva taistelu, joka johti Fulgencio Batistan syöksemiseen vallasta ja hänen pakenemiseensa maasta. Taistelua johti syntyperältään argentinalainen vallankumoustaistelija Che Guevara, joka on vuodesta 1997 lähtien ollut haudattuna Santa Claraan. Kaupungissa on useita vallankumouksen muistomerkkejä. Päätämme päivän Che Guevaran mausoleumille ja monumentille.

Päivä 8 – Santa Clarasta Soroaan

Tämä päivä alkaa bussimatkalla Las Terrazasin alueelle, jossa nautimme perinteisen kuubalaisen lounaan. Luonnonalue Laz Terrazas on kokenut uuden renesanssin. Vuoden 1967 metsien tuhoamisen jälkeen alueelle on istutettu puita ja tälle hienolle paikalle, järven rannalle, on muodostunut oma yhteisö, joka asustelee täällä. Paikalliset ihmiset työskentelevät joko ekoturismin tai metsäteollisuuden parissa. Tutustuttuamme tähän mielenkiintoiseen paikkaan lähemmin on koettanut päivän pyöräilyn aika. Lyhyehkö mutta kaunis reitti on osittain mäkinen. Täällä odottaa kaksi oikein vaativaa mäkeä (laske sen varaan että joudut kävelemään osan mäestä) ja sen jälkeen oikea lasku palkaksi (mutta sekin on aika vaativa, jyrkkä ja kaareva, joten ota rauhallisesti). Päätteeksi saavumme Soroaan jossa majoitumme yhdeksi yöksi. Loppupäivästä omaa aikaa.

Soroa on juuri oikea paikka sinulle, joka haluat rentoutua kauniin luonnon keskellä. Trooppiset kasvit ja useat eksoottiset lintulajit elävöittävät ympäristöä. Paikka on tunnettu myös kauniista orkideoista. Sijaintinsa vuoksi Soroa saa osakseen säännöllisesti sateita, joka tekee alueesta uskomattoman hedelmällisen ja rehevän. Kansankielellä Soroaa kutsutaan “Kuuban sateenkaareksi”. Lempinimensä se on saanut ranskalaiselta Jean-Pierre Soroalta, joka perusti sinne aikoinaan kahviplantaasin.

Päivä 9 – Soroasta Viñalesiin

Aamiaisen jälkeen meitä ei odota ylämäki, vaan reittimme suuntautuu kohti laaksoa. Suurimman osan päivästä pyöräilemme tasangolla ja näemme siirtomaa-aikaisia puutarhoja ja kaupunkeja, jotka sijaitsevat vanhalla Havanna-tiellä. Päivän pyöräily on kevyttä ja miellyttävä tapa kokea ja nähdä Kuuban maaseudun arkea läheltä, pyörän satulasta. Pyöräilemme ohi koulujen, maatilojen ja pienten kauppakaupunkien. Tämän lähemmäs kuubalaista arkipäivää on vaikea päästä. Pysähdymme San Diego de los Bañosin lomakohteessa, joka tunnetaan sen parantavan veden vaikutuksesta. Kaupunki on nykyään hiljainen, mutta näemme siellä edelleenkin kauniit siirtomaa-aikaiset rakennukset ja torin. Tänään syömme tavallista myöhäisemmän lounaan. Lounaan jälkeen matkamme jatkuu bussilla kohti Viñalesia, joka sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä San Diegosta. Viñalesin värikkäät siirtomaa-aikaiset rakennukset ja tori luovat sinne oman viehättävän tunnelmansa. Päätämme tämän mielenkiintoisen päivän yhteiseen illalliseen.

Päivä 10 – Viñales

Nautimme aamun viileydestä pyöräilemällä loivasti mäkisissä luonnonkauniissa maisemissa, palmujen ja havupuiden kasvaessa rinta rinnan. Vuoret kulisseina nautimme satuloidemme selästä kauniista laitumista, joita värittää omiin ajatuksiinsa syventynyt karja. Reittimme varrelle jää tupakkaviljelmiä ja vehreitä maisemia, punertavan maan hallitessa näkymää. Päivän ensimmäisen pysähdyksen teemme Cueva del Indiossa. Reittimme jatkuu läpi laakson kohti sisämaata. Los Jazminesin henkeäsalpaavalta näköalapaikalta laskeudumme alas Viñalesin laaksoon, kohti Mural de la Prehistoriaa. “Seinämaalaus” on vuodelta 1961 ja sen on tehnyt taiteilija Leovigildo Gonzales Morillo, Fidel Castron toimeksiannosta, ja se esittää evoluution historiaa. Viñalesin laakso muodostuu uskomattoman kauniista kalliomuodostelmista, joiden välistä löytyy rotkoja, joilla on omia vanhoja ja jännittäviä legendoja kerrottavanaan. Päivän pyöräretken päätämme iltapäivällä lounasaikaan ja sinulle jää mukavasti aikaa tutustua ominpäin tähän pieneen kaupunkiin. Tapaamme uudelleen myöhemmin iltapäivällä ja lähdemme yhteiselle kävelyretkelle näissä viehättävissä maaseutumaisemissa. Saatamme tavata tupakkaviljelijän, joka kertoo meille enemmän ammatistaan. Willfredon tila on tämän päivän päämäärämme, jossa nautimme auringonlaskun aikaan luonnonmukaisella tavalla valmistetun illallisen.

Päivä 11 – Viñalesista Havannaan

Nyt on tullut aika sanoa hyvästit polkupyörillemme ja lähdemme bussilla kohti pääkaupunkia Havannaa. Kaupunkikiertoajelun aikana tutustumme sekä uuteen että vanhaan Havannaan. Vanhaa Havannaa ei suotta kuvailla eläväksi ulkoilmamuseoksi. Todellinen aikamatka Kuuban historiaan. Siellä on yli 900 maamerkkiä, joita restauroidaan edelleen aiempaan arkkitehtooniseen loistoonsa. Katedraalit ja palatsit ovat myös osa Vieja Habanaa. Näemme Miramaren alueen, Plaza de la Revoluciónin, jolla Fedel Castro piti pitkiä puheitaan. Nähtyämme enemmän tätä värikästä kaupunkia, jää sinulle omaa aikaa nauttia vaikka lounas vanhassa kaupungissa. Iltapäivällä ehdit tutustua kaupunkiin vielä lähemmin. Havannassa vietämme yhden yön. Illalla kokoonnumme jälleen ja nyt tutustumme “uusiin” kulkuneuvoihin. Havannan kuuluisat 50-luvun amerikanraudat odottavat meitä ja pääsemme noin tunnin pituiselle ajelulle. Amerikanraudat ovat olleet osa Kuubaa jo vuoden 1959 vallankumouksesta lähtien. Päätämme tämän hienon pyöräilymatkamme yhteiseen matkanpäätösillalliseen paikallisessa Paladarissa, jonka ääressä meille tarjoutuu tilaisuus muistella menneiden päivien unohtumattomia tapahtumia.

Päivä 12 – Kotimatka

Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Havannalle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen Tema-matkojen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

•Edestakainen reittilento Helsinki–Havanna

•Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti

•Majoitus

•11 aamiaista

•8 lounasta

•9 illallista

•Yhteiset juomarahat

•Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti

•Tema-oppaan palvelut

•Paikallinen opas

•huoltobussi

•Oma mekaniikko

MATKATIETOA

Päivä 1

Lento Helsinki – Havanna. Lennoilla tarjottavat ateriat. Bussikuljetus hotellille. Yksi hotelliyöpyminen Havannassa. Tervetuloillallinen.

Päivä 2

Bussikuljetus Havanna – Hershey, n. puolitoista tuntia. Pyöräretki Hershey – Mantanzas, n. 47 km. Korkeuserot +333m/-341m. Aamiainen, lounas ja illallinen sisältyy. Yksi hotelliyöpyminen Mantanzas.

Päivä 3

Pyöräretki Mantanzas – Bolondron, n. 46 km. Korkeuserot +119m/-118m. Bussikuljetus Bolondron – Cienfuegos, n. 90min. Aamiainen, lounas ja illallinen sisältyy. Yksi hotelliyöpyminen Faro Lunassa Cienfuegosissa.

Päivä 4

Pyörärertki Cienfuegos – La Vega, n. 43 km. Bussikuljetus La Vega – Trinidad. Aamiainen, lounas ja illallinen sisältyy. Kaksi hotelliyöpymistä Casas Particulareseissa Trinidadissa.

Päivä 5

Vapaapäivä. Salsakurssi iltapäivällä. Aamiainen.

Päivä 6

Bussikuljetus Trinidasta n. 45min. Pöyräilyä n. 37km Hanabanillaan. Korkeuserot +506m/-197m. Aamiainen, lounas ja illallinen sisältyy. Yöpyminen Hotelli Hanabanissa, Hanabanissa.

Päivä 7

Pyöräretki Hanabanilla – Santa Clara, n. 57 km. Korkeuserot +451m/-708m. Aamiainen, lounas ja illallinen sisältyy. Yksi hotelliyöpyminen Santa Clarassa.

Päivä 8

Bussikuljetus Santa Clara – Las Terrazes. Pyöräretki Las Terrazes – Soroa, n. 21 km. Korkeuserot +354m/-418m. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Villa Soroassa, Soroassa.

Päivä 9

Pyöräretki Soroa – San Diego, n. 56 km. Korkeuserot +307m/-443m. Bussikuljetus San Diego – Viñales, n. puolitoista tuntia. Aamiainen, lounas ja illallinen sisältyy. Kaksi yöpymistä Casas Particularessa Viñalesissa.

Päivä 10

Pyöräretki Viñalesin ympäristössä, n. 30 km. Korkeuserot +276m/-276m. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11

Bussikuljetus Viñales – Havanna. Aamiainen ja illallinen sisältyy. Yksi hotelliyöpyminen Old Havanna Hotellissa Havannassa.

Päivä 12

Vapaa aamupäivä. Kuljetus iltapäivällä lentokentälle ja kotimatka alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjottavat ateriat sisältyy.

Päivä 13

Saapuminen Helsinkiin

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Kuuba

Asukasluku 11 milj. Pinta-ala 110 860 km² Valuutta Kuuban vaihdettava peso (CUC), Kuuban peso (CUP) Uskonto Roomalaiskatolisuus, vähemmistönä protestantteja ja afrokuubalaisia uskontoja tunnustavia. Kieli Espanja Aikaero Suomen aika -7 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Havanna,  majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Passi ja turistikortti
Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee Kuubaan ennalta hankittavan turistikortin. Teman pääkonttorilla Tukholmassa on oikeus kirjoittaa turistikortteja ja voit hankkia sen halutessasi kauttamme (hinta 40 e/hlö). 

Jos haluat hankkia turistikortin Teman kautta, ilmoita siitä jo matkavarauksen teon yhteydessä ja tallenna skannattu kopio matkalla käyttämäsi passin kuvasivusta varauksesi Asiakirjat-tietoihin Minun matkani -sivulla tai lähetä se meille sähköpostilla viimeistään 40 vrk ennen lähtöä (muista mainita sähköpostin otsikossa varausnumerosi). Ks. lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi. 

Muista pitää turistikortti tallessa koko matkan ajan, sillä se on näytettävä viranomaisille myös maasta poistuessa.


Huom!
Kuuban viranomaiset vaativat, että jokaisella Kuubaan matkustavalla henkilöllä tulee olla matkavakuutus, joka korvaa sairaudesta aiheutuneet lääke-, lääkäri-, sairaala- ja kotiinkuljetuskulut. Jos matkustajalla ei ole maahan tullessaan matkavakuutusta ja todistusta sen olemassaolosta, on kuubalainen matkavakuutus ostettava saapuessa Havannan lentokentältä (2 CUC/pv/hlö, yli 70-vuotiailta 4 CUC/pv/hlö, maksuvälineenä käyvät vain vaihdettavat pesot). Suosittelemme matkustajavakuutuksen lisäksi matkatavaravakuutuksen ottamista ennakkoon.

Valuutta
Kuuban vaihdettava peso (peso convertible, CUC)

Kuuban virallinen rahayksikkö on Kuuban peso (CUP), jota paikalliset käyttävät. Sen rinnalle luotiin vuonna 2004 "vaihdettava peso" (peso convertible, CUC), jota ulkomaalaiset käyttävät. Matkakassa kannattaa ottaa mukaan käteisenä, euroina (arviolta noin 300 e per henkilö). Ensimmäiset eurot (esim. puolet käteiskassasta) kannattaa vaihtaa vaihdettaviksi pesoiksi Havannan hotellissa heti saavuttuasi ja loput vähitellen matkan aikana. Myöhemmin rahanvaihto onnistuu esimerkiksi Cayo Santa Mariassa ja Varaderossa hotelleissa, Cadeca-rahanvaihtopisteissä ja pankeissa (pitkät jonot). Huomaa, että dollareiden vaihtamisesta "vaihdettaviin pesoihin" peritään ylimääräinen maksu.

Ota luottokortti mukaan vain kaiken varalle. Luottokortit käyvät maksuvälineenä hyvin rajoitetusti ja pankkiautomaatteja on vähän, yleensä vain suuremmissa kaupungeissa. Nostot rahanvaihtopisteissä ja joistakin pankkiautomaateista eurotililtä ovat mahdollisia, mutta käteisnostoista veloitetaan Kuubassa n. 3 % palkkio. Suomalaisten pankkien debit/credit-yhdistelmäkorteista käy parhaiten Visa ja jossain määrin myös Mastercard ja Eurocard. Amerikkalaisten pankkien ja rahalaitosten myöntämät luottokortit, esim. Amex, eivät kelpaa Kuubassa. 

Ylimääräiset "vaihdettavat pesot" voi vaihtaa lentokentällä takaisin euroiksi pois lähtiessä, mutta vaihtokurssi on epäedullinen. Lentokentän kaupoissa ja kahviloissa voit maksaa luottokorteilla ja dollareilla.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaan kannattaa varata rahaa muita aterioita, ruokajuomia (myös yhteisten aterioiden), virvokkeita, juomarahoja ja matkamuistoja varten. Suosittuja matkamuistoja Kuubasta ovat taide- ja puukäsityöt sekä kuubalaiset sikarit. "Mustan pörssin" kauppiaisiin törmää usein, mutta kehotamme välttämään kaupantekoa heidän kanssaan

Juomaraha
Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Juomarahat, myös All inclusive -hotelleissa, muodostavat tärkeän osan matkailun parissa työskentelevien palkasta. Juomarahaa odottavat myös hotellien siivoojat, wc-vahdit ja ravintoloiden muusikot. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Casa particular (yksityis- tai kotimajoitus), Trinidad
Kuubalaisilla on lupa vuokrata huoneita matkailijoille, ja yhdellä perheellä voi olla yksi tai kaksi vuokrattavaa huonetta. Valitsemissamme huoneissa on oma suihku. Aamiaisen ja päivällisen nautit perheen luona. Majoituksen taso on yleensä vaatimaton, mutta huoneet ovat siistejä ja ruoka hyvin laitettua. Huoneita vuokraavissa perheissä joku tai jotkut perheenjäsenet puhuvat useimmiten muutaman sanan englantia.

Pakkaa mukaan -vinkkejä
Ota mukaan päänsärky- ja muut lääkkeet, laastaria ja aurinkovoidetta, koska Kuubasta niitä ei aina saa. Hotellihuoneissa on usein pienet pakkaukset sampoota ja saippuaa.

Sähkövirta
Jännite vaihtelee kaupungeittain ja hotelleittain. Useimmissa hotelleissa jännite on 220 V, osassa kuitenkin 110 V. Jos sähkölaite, esim. hiustenkuivaaja, on säädettävissä myös 110-125 voltille, sitä on mahdollista käyttää. Useimmat uudet kännykkälaturit toimivat sekä 220 V että 110 V jännitteillä, samoin kameroiden laturit, vaikka lataus voi alhaisemmalla jännitteellä olla hitaampaa. Ota varmuuden vuoksi mukaan myös US- tai ns. universaali-adapteri.

Internet
Pääsy internetiin on edelleen Kuubassa rajoitettua. Sekä laajakaista- että wifi-yhteydet toimivat yleensä hitaasti ja satunnaisesti. 3G-verkkoa ei ole. Joissain suuremmissa hotelleissa on mahdollista käyttää wifi-yhteyttä maksua vastaan.

Muutokset sekä matkaa ja majoitusta koskevat odotukset
Kaikki ei Kuubassa aina toimi niin kuin kotona Suomessa. Kuubalaiset ottavat vieraat vastaan lämmöllä, mutta he ovat myös ylpeitä, ja matkailija, joka odottaa kaikkien toiveidensa heti toteutuvan, voi turhautua. Kuubalaisten englannin kielen taidot vaihtelevat, ja joskus matkailijalle voi olla hyötyä ja iloa siitä, että hän osaa edes muutaman tervehdys- ja kohteliaisuusfraasin verran espanjaa. Maan talous on edelleen tiukilla muun muassa aiemmista kauppasaarroista johtuen, ja sen huomaa erityisesti teiden kunnossapidosta ja hotellitasosta. TEMA tekee kaikkensa tarjotakseen parhaan mahdollisen majoituksen, mutta kannattaa varautua siihen, että hotellihuoneiden kunnossapidossa voi esiintyä puutteita.

Varaudu myös siihen, että hotelli tai jokin ohjelmakohta voi muuttua hyvin lyhyellä varoitusajalla – joskus jopa ilman ennakkotietoa tai selitystä. 

Lue lisää Kuubasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kuuban matkailutoimiston virallisilta nettisivuilta www.vivacuba.se.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Tärkeää tietoa pyöräilymatkasta Kuubassa
Pyörät ovat maastopyöriä, malli Trek 4300, joissa on 24 vaihdetta. Pyörissä on ainoastaan käsijarru sekä edessä että takana. Pyörissä ei ole takatelinettä, eikä etukoria. Pyörissä on juomapulloteline, mutta muista ottaa mukaan oma juomapullo.

Tälle matkalle ei ole saatavana e-pyöriä.

Ilmoita matkalle lähtevien pituudet varauksen teon yhteydessä kommenttikentässä tai välittömästi vahvistuksen saatuasi matkustajatiedoissa kirjautumalla Minun matkani -sivulle. Tarvitsemme tiedot viimeistään kuukausi ennen lähtöä, jotta kaikille voidaan jo ennakkoon varata kooltaan mahdollisimman hyvin sopiva polkupyörä. Voit ilmoittaa tiedot myös sähköpostilla osoitteeseen info@temamatkat.fi, muista merkitä varausnumero sähköpostin otsikkoon.

Matkatavarat kuljetetaan puolestasi hotellista toiseen pyöräilymatkalla mukana olevalla huoltoautolla. 

Varustevinkit!
Muista ottaa mukaan omaa pyöräilykypärä. Tärkeää on ottaa mukaan mukavat, "sisäänajetut" kengät pyöräilyä ja kaupungeissa / kylissä & luonnossa kävelyä varten. Pakkaa mukaan pienehkö selkäreppu. Pyöräilyhousut tai geelipehmuste satulaan sekä pyöräilyhanskat ovat hyödylliset. Epävakaisella säällä voi sadevarusteet ja tuulitakki olla tarpeen. Suosittelemme pukeutumista kevyisiin, hengittäviin ja auringolta sekä hyttysen pistoilta suojaaviin vaatteisiin (pitkähihainen paita / takki). Ethän unohda aurinkolaseja ja -voidetta. Illat saattavat olla viileitä, joten lämmintäkin vaatetta kannattaa ottaa mukaan, samoin hyttysmyrkky. Silloin tällöin saattaa myös uimvarusteile ja pyhkeelle olla käyttöä.    

Kuuban ilmastosta ja pyöräilymaastosta
Kuubassa vallitsee subtrooppinen ilmasto ja ilmankosteusprosentti on korkea talvikuukausina. Sadekausi sijoittuu touko- ja lokakuun väliselle ajanjaksolle. Pyöräily Kuubassa on suhteellisen vaativaa. Maasto on usein mäkistä ja pitkiäkin ylämäkiä on odotettavissa. Teiden kunto ei vastaa meidän teiden tasoa. Lämpötila sattaa tehdä pyöräilystä normaalia vaativamman. Lisää vinkkejä varusteista ja lisätietoja pyöräilymatkoista löydät Hyvä tietää –osiosta


Pyöräreitit

Päivä 1

Saapuminen, ei pyöräilyä.

Päivä 2

Pyöräily Hershey - Matanzas n. 47 km. Korkeuserot +333m/-341.

Päivä 3

Pyöräily Matanzas - Cienfuegos n. 46 km. Korkeuserot +119m/-118m.

Päivä 4

Pyöräily Cienfuegos - Trinidad n. 43 km. Korkeuserot +439m/-307m.

Päivä 5

Vapaapäivä, en pyöräilyä

Päivä 6

Pyöräily Trinidad - Hanabanilla n. 60 km. Korkeuserot +506m/-197m.

Päivä 7

Pyöräily Hanabanilla - Santa Clara n. 57 km. Korkeuserot +451m/-708m.

Päivä 8

Pyöräily Las Terrazes - Soroa n. 21 km. Korkeuserot +354m/-481m.

Päivä 9

Pyöräily Soroa - San Diego n. 56 km. Korkeuserot +307m/-443m.

Päivä 10

Pyöräilyä Viñalessa ja ympäristössä, n. 26 km. Korkouserot +276m/-276m.

Päivä 11

Bussimatka Viñales - Havanna, ei pyöräilyä

Päivä 12

Kotimatka, ei pyöräilyä


Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Pyöräilymatkat

 
XClose