Suuri Meksikon kiertomatkaPuerto Vallarta, pyramidit ja Tequila

Uusi, suuri kiertomatkamme Meksikossa vie sinut Mexico Citystä siirtomaa-aikaisiin kaupunkeihin, joista moni on Unescon maailmanperintökohde. Matkan päätteeksi nautit auringonpaisteesta ja lämmöstä Puerto Vallartassa. 

Uusi kiertomatkamme vie sinut aitoon Meksikoon. Matkan nähtävyyksiin kuuluvat mm. Auringon ja Kuun pyramidit sekä Guadalupen neitsyen pyhiinvaelluskirkko sekä Frida Kahlon ja Diego Riveran värikäs meksikolainen taide. Tutustumiskohteisiin kuuluu myös useita ainutlaatuisia Unescon maailmanperintökohteita: Guanajuato, Hospicio Cabanas Guadalajarassa, Querétaro, San Miguel de Allende ja Tequila. Kiertomatkan päätteeksi vietämme pari leppoisaa rantalomapäivää Puerto Vallartassa Tyynenmeren rannalla.


Huom. Matkan kesto on 16 päivää!

Tärkeää tietoa

Maat: Meksiko

Matkan pituus: 16 päivää

Ryhmän koko: 15-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Antropologinen museo Mexico Cityssä
 • Auringon ja Kuun pyramidit Teotihuacánissa
 • Guanajuaton maailmanperintökaupunki
 • Guadalajaran legendaarinen tunnelma
 • Tequila

Päiväohjelma
Helmikuu 2018 

Päivä 1 – Matka alkaa
Kun Finnairin suora reittilento Helsingistä saapuu Puerto Vallartaan, tapaat matkalaukut noudettuasi Tema-oppaan lähimmän uloskäynnin luona. Siirrymme lyhyehkön matkan (n. 8 km) bussilla hotelliimme Puerto Vallartassa matkan ensimmäiseksi yöksi.

Päivä 2 – Auringon ja Kuun pyramidit
Palaamme bussilla lentoasemalle ja lennämme maan sisäisellä lennolla Mexico Cityyn, johon majoitumme seuraavaksi kolmeksi yöksi.

Päivän aikana käymme tutustumassa kuuluisaan Teotihuacániin, yhteen Latinalaisen Amerikan suurimmista arkeologisista kaivausalueista. Teotihuacán oli aikoinaan suuren valtakunnan keskus, suuri noin 150 000 asukkaan kaupunki. Sen pääkadun varrella ovat suuret Auringon ja Kuun pyramidit, jotka ovat vuodesta 1987 olleet mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Näemme myös läheltä, kuinka eräästä ylätasangon agave-lajista saadaan pulque-nimistä juomaa, jota täällä nautittiin jo ennen espanjalaisten tuloa. Juomaa käytettiin seremonioissa ja sillä on oma erikoinen makunsa ja koostumuksensa.

Paluumatkalla Mexico Cityyn pysähdymme Guadalupen neitsyen basilikan luona. Se on Latinalaisen Amerikan tärkein pyhiinvaelluspaikka.

Päivä 3 – Mexico City
Mexico City on yksi maailman suurimmista kaupungeista. Päivän kiertoajelun aikana näemme suurkaupungin keskusta-alueita ja käymme tutustumassa antropologiseen museoon. Näemme Templo Mayorin, joka oli asteekkien tärkein temppeli, Metropolitana-katedraalin, Zócalo-aukion ja kansallispalatsin seinämuraalit, jotka on tehnyt Diego Rivera.

Päivä 4 – Xochimilco ja Frida Kahlon Coyoacan
Aloitamme päivän retken pysähdyksellä tien varrella, jotta näemme Juan O’Gormanin kuuluisat fresko- ja seinämaalaukset ja toisella puolella tietä Diego Riveran koristeleman Olympiastadionin.

Tutustumme tänään Xochimilcoon eli Meksikon Venetsiaan, jossa on satoja kilometrejä kanavia asutuksen ja viljelmien keskellä. Xochimilco on suosittu matkailukohde, joka houkuttelee perheitä ajelulle ja syömään kanaville ns. trajineras de mariachis -veneillä, joissa soi marichimusiikki. Xochimilco on mukana myös Unescon maailmanperintöluettelossa.

Päivän retken päätteeksi tutustumme Coyoacaniin ja Frida Kahlon siniseen taloon, jossa hän syntyi vuonna 1907. Täällä hän myös päätti päivänsä vuonna 1954. Talossaan Frida Kahlo ja Diego Rivera kestitsivät kuuluisia vieraitaan kuten Trostkia, Bretonia, Eisensteinia, Nerudaa ja Picassoa.

Päivä 5 – Juustoa ja viiniä Tequisquiapanissa
Tänään jätämme Mexico Cityn taaksemme ja tutustumme päivän ensimmäisellä pysähdyksellä Tulan arkeologiseen alueeseen, jossa vaikuttavat atlantet, kiviset tolteekkisotilaat, edelleen vartioivat kaupunkia. Tolteekit tunnettiin rakennustensa kauniista julkisivuista ja tzompantlis-pääkalloalttareistaan, ja heidät tunnetaan myös mayojen Chichen Itzán valloittajina.

Sitten jatkamme matkaa taianomaiseen Tequisquiapanin kaupunkiin, jota leimaavat mukava rauha, sininen taivas valkoisine pumpulipilvineen, raikas ilma ja miellyttävä sää vuoden ympäri. Täällä käymme vierailulla juustolassa ja yhdellä kuuluisista viinitiloista, jossa teemme kierroksen kävellen ja saamme maistella tilan viiniä.

Tequisquiapanista jatkamme matkaa viehättävään Querétaron siirtomaakaupunkiin, joka on merkittävä paikka Meksikon historiassa. Vietämme Querétarossa seuraavan yön.

Päivä 6 – Querétaro ja San Miguel
Tänään tutustumme Querétaron kaupunkiin. Kävelemme keskellä hyvin säilyneitä rakennuksia, jotka ovat Unescon maailmanperintöluettelossa.

Sen jälkeen jatkamme San Miguel de Allendeen, joka on yksi Meksikon kauneimpia ja viehättävimpiä siirtomaakaupunkeja. Näemme ikonisen San Miguelin kirkon, joka edustaa uusgoottilaista tyyliä vaaleanpunaisine torneineen ja sakaroineen. Kirkko, joka sekin on Unescon maailmanperintöluettelossa, muistuttaa herkullista krokaanileivonnaista.

Päivät 7–8 – Guanajuato 
Unescon maailmanperintökaupunki Guanajuato perustettiin vuonna 1559 seudun rikkaiden hopea- ja kultaesiintymien vuoksi. Loisteliaat siirtomaa-aikaiset rakennukset, upeat aukiot istutettuine puineen ja värikkäät talot koristavat rotkon jyrkkiä rinteitä. Kaupungissa on hienoja museoita ja viehättäviä mukulakivikatuja ja sen nähtävyyksiin kuuluvat Hidalgon kauppahalli, Juarezin teatteri, yliopisto ja El Pipilan vapaudenmonumentti.

Vietämme kaupungissa kaksi yötä, ja tutustumme kaupungin nähtävyyksiin ja jompana kumpana päivänä käymme myös muutamassa Guajunatossa sijaitsevassa käsityökeskuksessa. Täällä saamme myös oppitunnin meksikolaisen ruoan laittamisessa.

Päivät 9–10 – Tlaquepaque ja Guadalajara
Aamupäivällä otamme suunnan Tlaquepaqueen,ja siellä sijaitsevaan keramiikka- ja käsityöläiskeskukseen, jossa työskentelee lahjakkaita taiteilijoita kaikkialta Meksikosta.

Tlaquepaquesta jatkamme matkaa Guadaljaraan. Kaupunki perustettiiin 14.2.1542, ja se on saanut nimensä espanjalaisen Guadaljaran kaupungin mukaan. Nimi on peräisin ajalta, jolloin maurit hallitsivat Espanjan osia, ja se tarkoittaa ”kiviä joen rannalla”. Vietämme Guadaljarassa kaksi yötä.

Harvoilla kaupungeilla on niin paljon tarjottavaa kuin Guadaljaralla. Teemme kaupunkikierroksen tutustuaksemme kaupungin kulttuuriseen, historialliseen ja legendaariseen ilmapiiriin. Näemme kaupungin vanhan ytimen ja sen suurenmoiset rakennukset. Näemme mm. Minervan suihkulähteen, yliopiston ja goottilaisen Expiatorio-kirkon vuodelta 1897. Kirkon 15-metriset kivipylväät ja korkeat mosaiikkilasi-ikkunat hallitsevat ympäristöä.

Kaupungin keskeiset osat ovat Plaza del Armasin ympärillä. Se on pieni aukio katedraalin ja kuvernöörinpalatsin vieressä. Plaza de Armasin laidalla on myös uusklassista tyyliä edustava sairaalarakennus Hospicio Cabañas, jonka sanotaan olevan vanhin ja suurin sairaala Amerikassa. Rakennus on myös Unescon maailmanperintökohde.

Vietämme Guadalajarassa kaksi yötä ja näemme myös Meksikon suurimman luonnonjärven Chapalan ja perinteisen Aijiicin kylän, jossa asuu taiteilijoiden ja kirjailijoiden yhteisö.

Päivä 11 – Tequilan agaveviljelmät
Tänään matkaamme Tequilaan, Jaliscon osavaltioon. Kaupunki tunnetaan parhaiten samannimisestä väkijuomasta. Myös Tequilan kaupunki on Unescon maailmanperintöluettelossa. Näemme tien varren vaikuttavat agaveviljelmät ja värikkäässä Tequilan kaupungissa vierailemme haciendassa, joka tuottaa tequilaa, ja kuulemme lisää tämän Meksikon kansallisjuoman valmistuksesta. Totta kai saamme myös maistaa jaloa juomaa. Tequilasta jatkamme vielä matkaa bussilla Puerto Vallartaan, johon majoitumme matkan neljäksi viimeiseksi yöksi.

Päivät 12–14 – Rantalomaa Puerto Vallartassa
Sinulla on vielä muutama päivä aikaa lepäillä ja nauttia elämästä Puerto Vallartassa. Puerto Vallarta on Meksikon kauneimpia rantakohteita, jossa on autenttinen tunnelma. Kaupunki sijaitsee Banderasin suuren lahden rannalla ja se tuli tunnetuksi 60-luvulla Hollywood-elokuvan ”The night of the iguana” ansiosta. Elokuvan pääosissa oli nimekkäitä näyttelijöitä: Richard Burton, Deborah Kerr ja Ava Gardner ja pian Puerto Vallartasta tuli amerikkalaisten julkisuuden henkilöiden suosikkilomakohde. Richard Burton ja hänen vaimonsa Elizabeth Taylor ihastuivat kaupunkiin niin, että he ostivat talon täältä.

Voit viettää aikaa tutkimalla kaupungin historiallista keskustaa ja sen pieniä viihtyisiä kujia ja käydä ihailemassa katedraalia ja sen kaunista kellotornia. Illalla on mukava vaellella satamapromenadilla, joka vilisee elämää, ja jonka ympäristössä on paljon hyviä ravintoloita. Kaupungin putiikeista löydät matkamuistoksi ja tuliaseksi kaikenlaisia käsitöitä: lasia, mattoja ja jopa puuhuonekaluja ja paljon muuta.

Päivä 15 – Kotimatka alkaa
Sinulla on vielä aamupäivä aikaa lepäillä siihen asti kun lähdemme kohti Puerto Vallartan lentoasemaa, josta paluulento Helsinkiin lähtee.

Päivä 16 – Saapuminen Helsinkiin
Finnairin suora reittilento saapuu perille Helsinkiin.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Puerto Vallarta
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 14 aamiaista
• 8 lounasta
• 2 päivällistä
• Ruoanlaiton oppitunti
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Puerto Vallarta. Kuljetus lentoasemalta hotelliin, n. 8 km. Hotelliyöpyminen Puerto Vallartassa.

Päivä 2
Kuljetus hotellista lentoasemalle, n. 8 km. Lento Puerto Vallarta – Mexico City. Tutustuminen Teotihuacánin arkeologiseen alueeseen ja Guadalupen basilikaan, bussi n. 104 km. Aamiainen ja lounas. Kolme hotelliyöpymistä Mexico Cityssä.

Päivä 3
Kaupunkikierros Mexico Cityssä, bussi n. 20 km. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 4
Retki Xochimilcoon ja Coyoacaniin, bussi n. 45 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Mexico City – Tula – Querétaro, bussi n. 290 km. Käynti Tulan arkeologisella alueella ja Tequisquiapanissa. Vierailu juustolassa ja viininmaistelu. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Querétarossa.

Päivä 6
Querétaro – San Miguel de Allende, bussi n. 70 km. Tutustuminen Querétaroon ja San Miguel de Allendeen. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen San Miguel de Allendessa.

Päivä 7
San Miguel de Allende – Guanajuato, bussi n. 80 km. Tutustuminen Guanajuatoon. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Guanajuatossa.

Päivä 8
Ruoanlaiton oppitunti ja vierailut käsityökeskuksissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 9
Guanajuato – Tlaquepaque – Guadalajara, bussi n. 295 km. Tutustuminen Tlapuepaquen keramiikkakaupunkiin. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Guadaljarassa.

Päivä 10
Retki Ajiijiciin ja Chapalajärvelle, bussi n. 160 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11
Guadaljara – Tequila – Puerto Vallarta, bussi n. 345 km. Tutustuminen Tequilaan, tequila-maistelu. Aamiainen ja lounas. Neljä hotelliyöpymistä Puerto Vallartassa.

Päivät 12–14
Rantalomapäivät Puerto Vallartassa. Aamiainen päivittäin.

Päivä 15
Aamiainen. Kuljetus lentoasemalle. Reittilento Puerto Vallarta – Helsinki lähtee.

Päivä 16
Lento saapuu Helsinkiin iltapäivällä.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Meksiko

Asukasluku
123 milj.Pinta-ala
1 964 375 km²Valuutta
Meksikon peso (MXN)Uskonto
Roomalaiskatolisia n. 83 %, protestantteja n. 5 %, lisäksi perinteisiä intiaaniuskontoja.Kieli
EspanjaAikaero
Cancún: Talvella Suomen aika -7 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Puerto Vallarta (Finnair), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Valuutta
Meksiko peso (MXN)

Ennen matkalle lähtöä kannattaa vaihtaa ainakin pienehkö summa pesoiksi, jottet heti saavuttuasi joudu etsimään rahanvaihtopistettä tai pankkiautomaattia. Muutoin voit ottaa käteisen matkakassan euroissa (tai US-dollareissa). Useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään Meksikossa ja niillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot. Meksiko on suhteellisen edullinen maa matkailijankin näkökulmasta. Viini on melko kallista, ja tavallisemmat ruokajuomat ovatkin olut, virvoitusjuomat ja kivennäisvesi. Ostosmahdollisuudet ovat hyvät: tarjolla on erilaisia tekstiilejä pääosin puuvillasta ja sisalista sekä taidekäsitöitä hopeasta, onyxista, obsidiaanista, puusta ja keramiikasta.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly yhteisiä juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi kuljettajien, paikallisoppaiden, ravintolahenkilökunnan ja hotellien kantajien juomarahoja varten noin 700 MXN (n. 40 e)/hlö. Juomaraha maksetaan matkan alussa Tema-oppaalle, joka huolehtii juomarahojen antamisesta edelleen koko ryhmän puolesta.

Ilmasto ja vaatetus
Meksikossa ilmasto vaihtelee maan eri osissa. Ilmastoon vaikuttavat osittain Meksikonlahti ja Tyynimeri sekä osittain suuret korkeuserot. Yleensä sateisin kausi on kesäkuusta elokuuhun, mutta sateita saattaa toki tulla myös muina vuodenaikoina. Paras aika matkustamiseen on talvikausi sekä vähäisempien sateiden että matalampien lämpötilojen vuoksi. Myös Karibian alueen hurrikaanikausi ajoittuu kesään; yleensä hurrikaaneja esiintyy kesäkuusta loka–marraskuun vaihteeseen. Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on helmikuussa esim. Guanajuatossa n. 25 astetta, päivän alin n. 8 astetta. Rannikolla Puerto Vallartassa on lämpimämpää. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Päivällä on mukavin liikkua kevyissä (ja helposti pestävissä) puuvillavaatteissa, mutta viileitä iltoja ja aamuja varten on hyvä varata mukaan villatakki tai vastaava. Kiertomatkalle kannattaa varustautua mukavin, kestävin vaattein, sillä olemme jatkuvasti liikkeellä. Suosittelemme kunnollisia, kumipohjaisia kenkiä, sillä kävelemme kaupungeissa ja kylissä ja arkeologisilla alueilla ja raunioilla, jotka voivat kosteina olla liukkaita. Muista myös uima-asu.

Muuta
Meksikossa sähkövirran jännite on 125 V / 60 Hz. Pistokemalli on sama kuin Yhdysvalloissa ja erilainen kuin Suomessa. Jos sähkölaite on säädettävissä 110-125 voltille, sitä voi käyttää hankkimalla pistorasiaa varten erillisen väliosan eli adapterin.

Lennosta
Lennot toteutetaan Finnairin suorilla reittilennoilla. Lue lisää lennosta ja sen palveluista: temamatkat.fi / Hyvä tietää / lentomatka.

Lue lisää Meksikosta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Tarkista ajoissa, että passisi on voimassa vaadittavat kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose