Mitä on TEMA?

Anna Meurling

105x105_Anna_Meurling

  • Koulutus: FM, valtiotieteilijä
  • Opaskokemus vuosina: 8
  • Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, kreikka
  • Opastaa: Kreeta, vaellus- ja kiertomatkat
  • Tätä et tiennyt minusta: Olen aika haka melomaan merikajakkia mökkimme merialueilla läntisen Ruotsin saaristossa ja reilun kuuden metrin mittaista kaksikko-merikajakkiamme Kreetan merialueilla!

Kymmenkunta vuotta sitten tulin Kreetalle viettämään sapattivuotta tuolloisista työtehtävistäni. Olen edelleen täällä.

Tuo ehkä kuvaa sitä, miten tämä ihana saari koukuttaa ihmisen! Myös nykyisessä työssäni tapaan usein matkailijoita, jotka vuosi toisensa jälkeen palaavat Kreetalle. Kreeta on niin paljon: Luontoa riittää, aina löytyy uusia kukkivia kasveja, huimaavia vuorten huippuja, salaperäisiä rotkoja, syrjäisiä pikku kyliä ystävällisine asukkaineen. Kreetan historia ja monituhatvuotinen kulttuuri tarjoavat mielenkiintoisia ja jännittäviä kertomuksia muinaisista korkeakulttuurisista minolaisista alkaen lukemattomiin sankaritarinoihin saaren myrskyisten vuosisatojen aikana. Ja taustana on kaikenaikaa sininen kirkasvetinen meri rantoineen.

Nautin matkaamisesta ympäri Kreetaa kuin myös mahdollisuudesta viedä toisia matkalaisia tutustumaan tähän Välimeren helmeen. Minulle TEMAoppaana on tärkeää ottaa matkailijani vastaan kreetalaisten tavoin vieraanvaraisena emäntänä, toivottaa heidät tervetulleeksi ja tarjota heille mahdollisuus kokea tämä saari monipuolisesti ja viihtyä Kreetan ja TEMAmatkojen vieraana.

Unohtumaton matkamuisto TEMA-vaellusryhmän kanssa läntiseltä Kreetalta, tapahtui joitakin vuosia sitten: Olimme aloittaneet päivän vaelluksen Paleohorasta kohti Elafonisia ja saavuimme reilun tunnin patikoinnin jälkeen pienelle Agios Janniokselle omistetulle kappelille. Juuri tuona päivänä juhlittiin tämän nimenomaisen pyhimyksen nimipäivää suurin juhlamenoin, jota kreikankielellä kutsutaan panagiriksi. Paikallisia ihmisiä oli kerääntynyt melkoisin joukoin jo aamusta alkaen kirkonmäelle, suurissa keittopadoissa porisi avotulella lampaanliha ja juhlapilahvi. Ryhmämme kutsuttiin mukaan, esiin kannettiin suuria vateja vastakeitettyä lampaanlihaa, piiraita ja kannullisia paikallista viiniä. Vaikka olimme hiljan syöneet kunnollisen aamiaisen, maistuivat nämä yksinkertaiset suussa sulavat makupalat meille ja istuimme juhlaväen seuraan hyväksi hetkeksi. Ennen kuin jatkoimme matkaa, lauloimme kiitokseksi joitakin suomalaisia kansanlauluja. Seuraavana aamuna, kun kävin Paleohoran leipomossa ostamassa leipää päivän vaellukselle, kuulin miten leipomossa puhuttiin siitä kauniisti laulavasta suomalaisesta kuorosta, joka oli lomalla patikoimassa Kreetalla…

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.