Intian Kultainen kolmio ja tiikerisafari

Delhiä, vaaleanpunaista kaupunkia Jaipuria ja Agraa, jossa Taj Mahal sijaitsee, kutsutaan Intian Kultaiseksi kolmioksi. Tällä matkalla pääset myös tiikerisafarille Ranthamboren kansallispuistossa.

Kiertomatkamme Kultaisessa kolmiossa vie Agraan, Jaipuriin ja Delhiin ja tutustumme moniin Intian tärkeimmistä nähtävyyksistä. Tämän upean matkan kohokohtiin kuuluvat Taj Mahalin maailmanperintökohde, Maharadžan palatsi ja Amberin linnake. Tiikerisafarilla Ranthamboressa voit tuntea olevasi keskellä Viidakkokirjan maailmaa, ja hyvällä onnella näet kissaeläimistä suurimman. Matkan päätteeksi New Delhissä ympärilläsi on nykypäivän Intia.

Tärkeää tietoa

Maat: Intia

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

 • Taj Mahal Agrassa
 • Jaipurin vaaleanpunainen kaupunki
 • Jeeppikyyti Amberin linnakkeelle
 • Tiikerisafari Ranthamboressa
 • Kaupunkikierros Delhissä

Päiväohjelma
Talvi 2017–18

Päivä 1 – Matka kohti Delhiä alkaa
Reittilento lähtee Helsingistä iltapäivällä kohti Delhiä (koneenvaihto Dohassa).

Päivä 2 – Saapuminen Delhiin
Lento saapuu Delhiin aikaisin aamulla. Tema-opas on lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä hotelliin, jossa sinulla on tilaisuus haukata jotain aamiaiseksi.

Sen jälkeen lähdemme bussilla Delhistä pitkin moottoritietä noin neljän tunnin matkan päähän Agraan. Matkan varrella poikkeamme Wildlife SOS -keskuksessa, jossa kuulet, kuinka järjestö työskentelee säilyttääkseen ja suojellakseen Intian luontoa ja villieläimiä. Samalla tapaat järjestön huostaanottamia norsuja. Wildlife SOS Center perustettiin vuonna 1995 ja se on kasvanut suureksi, kansainväliseksi organisaatioksi, jolla on toimistoja mm. Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

Illansuussa saavumme perille Agraan, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.  

Päivä 3 – Taj Mahal ja Punainen linnoitus Agrassa
Aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista ja aloitamme päivän varhain tutustumalla ensin Unescon maailmanperintökohteeseen Taj Mahaliin.

Kokonaan marmorista rakennettu Taj Mahal on mestariteos pienintä yksityiskohtaa myöten. Sen rakentamisessa ei säästelty vaivaa eikä rahaa. Esimerkiksi Mumtazin sarkofagi on valmistettu ns. pietre dure -tekniikalla agaatista, lapislatsulista, jaspiksesta, karneolista ja hematiitista, ja yhdessä 2,5 cm:n korkuisessa kukkakoristeessa on parhaimmillaan 60 erilaista, eriväristä kiviupotusta. 

Seuraavaksi ajamme Agran Punaisen linnoituksen luo, jonka kuuluisassa Jasmiinitornissa moguli Shah Jahan vietti viimeiset kahdeksan elinvuottaan vangittuna katsellen näkymää alemmas Yamunajoen rannalle rakkaan vaimonsa hautamonumentille Taj Mahalille. Alun perin sotilastarkoitukseen rakennettuun, muurien suojaamaan puolikuunmuotoiseen linnoitukseen rakennettiin myöhemmin asuintiloja, audienssisaleja ja suuri puutarha. 

Agrasta jatkamme iltapäivällä matkaa bussilla Jaipuriin, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Päivä 4 – Jaipur ja Amberin linnake
Kuningas ja astronomi Sawai Jai Singh perusti Jaipurin 1700-luvulla ja vielä nykyäänkin sen vanhassa kaupunginosassa palatseineen, kauniine puistoineen ja puistokatuineen ja värikkäine basaareineen on menneen ajan tunnelmaa. 

Käymme Jaipur Mantarissa, joka rakennettiin vuonna 1728 maharadžan omaksi observatorioksi ja poikkeamme myös läheiseen, komeaan City Palaceen, joka on saman maharadžan rakennuttama. Palatsista tuli hänen kotinsa hänen jätettyään Amberin linnakkeen, ja nykyinen maharadža perheineen asuu palatsissa edelleen. Palatsissa on paljon nähtävää, muun muassa tekstiilimuseo, asenäyttely ja useita kauniita portaaleja.  

Hawa Mahal, Tuulten palatsi on enemmänkin fasadi kadun varrella kuin varsinainen palatsi. Pysähdymme ihailemaan myös tätä kuuluisaa julkisivua, jonka takaa palatsin naiset saattoivat tarkkailla kaupungin elämää tulematta itse nähdyksi.  

Jaipurin keskustasta ajamme Amberin linnakkeen juurelle ja nousemme ylös linnakkeen pihalle jeeppien kyydissä. Maharadža Man Singh rakennutti linnakkeen ja palatsin vuonna 1592. Täällä näemme mm. hyvin säilyneitä alkuperäismaalauksia, upeita marmoripylväitä ja näköalapaikkoja.    

Päivä 5 – Matka Ranthamboreen
Aamupäivällä jatkamme matkaa Jaipurista kauniilla paikalla sijaitsevan Ranthamboren kansallispuiston luo. Kansallispuisto on nykyisin noin 1 300 km² laajuinen, mutta sen tiikerireservaatti, jossa asuminen ei ole sallittua, on kooltaan runsaat 300 km². Vuonna 1973 Ranthamboresta tuli osa Project Tiger -suojeluohjelmaa ja se saa valtiollista tukea tiikerikannan säilyttämiseksi. Majoitumme Ranthamboreen hotelliin kahdeksi yöksi ja myöhemmin iltapäivällä poikkeamme läheiseen kylään, jossa käymme vierailulla kyläkoulussa. 

Päivä 6 – Safari Ranthamboressa
Aamun sarastaessa lähdemme puistoon ns. game drivelle eli puistoajelulle. Kulkuneuvomme on avonainen, 20-paikkainen ns. canter eli eräänlainen "lava-jeeppi".  On kuin siirtyisimme suoraan Rudyard Kiplingin maailmaan, jota värikkäät riikinkukot, leikkisät hanumaaniapinat ja puiden lomassa rauhallisesti laiduntavat monenlaiset kauriit kansoittavat. Niiden lisäksi puistossa viihtyy mm. villisikoja, mungoja ja arkoja huulikarhuja. Hyvällä onnella näemme myös nykyisin elävistä kissaeläimistä suurimman, tiikerin. Palaamme lounaalle hotelliin ja iItapäivällä teemme vielä toisen ajelun kansallispuistossa. 

Päivä 7 – Junamatka Delhiin
Tänään lähdemme junalla jo varhain aamulla Ranthamboresta takaisin Delhiin, johon majoitumme matkan viimeiseksi yöksi. Teemme perillä Delhissä lyhyehkön kiertoajelun New Delhin kaupunginosassa. Kiertoajelun sisältö riippuu Delhin arvaamattomasta liikenteestä ja siitä mitä ehdimme. Tavallisesti ehdimme käydä katsomassa ainakin India Gate -riemukaaren.

Illalla kokoonnumme vielä yhteiselle jäähyväispäivälliselle, jonka aikana on hyvä tilaisuus kerrata kaikkea mielenkiintoisen viikon aikana nähtyä ja koettua. 

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Lähdemme aikaisen aamiaisen jälkeen lentokentälle ja paluulennolla kohti Helsinkiä, jonne lento saapuu Dohassa tapahtuvan koneenvaihdon jälkeen vielä samana päivänä iltapäivällä.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Delhi
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 6 päivällistä
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

• Linja-autoissa on langaton verkkoyhteys (alueilla joilla kenttä tarpeeksi vahva)

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö Helsingistä jakoneenvaihto Dohassa.

Päivä 2
Lento saapuu Delhiin. Delhi – Agra, bussi n. 225 km. Vierailu Wildlife SOS -keskuksessa. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Agrassa.

Päivä 3
Vierailut Taj Mahalissa ja Agran Punaisella linnoituksella. Agra – Jaipur, bussi n. 240 km. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Jaipurissa.

Päivä 4
Retki Amberin linnakkeelle ja tutustuminen Jaipur City Palaceen. Bussi n. 25 km. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 5
Jaipur – Ranthambore, bussi n. 165 km. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Ranthamboressa.

Päivä 6
Aamupäivä- ja iltapäiväsafarit Ranthamboren kansallispuistossa. Aamukahvi, lounas ja päivällinen.

Päivä 7
Ranthambore – Delhi, juna n. 400 km (n. 5–6 t). Kiertoajelu Delhissä. Aamiaispaketti ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Delhissä.

Päivä 8
Kuljetus lentoasemalle ja reittilento Delhi – Helsinki (koneenvaihto Dohassa). Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Intia

Asukasluku 1 251 milj. Pinta-ala 3 287 590 km² Uskonto Hinduja 80 %, muslimeja 11 %, kristittyjä 2,8 %, sikhejä 2 %, buddhalaisia 0,7 % ja muita 3,5 % Valuutta Intian rupia (INR) Kieli Virallisia kieliä Intiassa ovat hindi ja englanti. Aikaero Talvella Suomen aika +3 t 30 min.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Delhi (Qatar Airways, koneenvaihto Dohassa), majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Viisumi ei sisälly matkan hintaan, lisätietoja www.visumservice.fi/TEMA tai www.indianembassy.fi. Tarkista myös ajoissa, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. 

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta

Intian rupia (INR)

Valuuttaa kannattaa vaihtaa jonkin verran jo kotimaassa (pankissa tai Forexissa), ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Muuten voit ottaa matkakassan mukaan euroina (tai US-dollareina). Ensimmäinen vaihtomahdollisuus on Delhissä lentoasemalla matkalaukkuhallissa. Useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineenä.

Huom! Tiedote 22.3.2017: Korruptionvastaisena toimenpiteenä Intian pääministeri ilmoitti marraskuussa 2017, että Intian rupian 500 ja 1000 setelit jäävät pois käytöstä välittömästi. Ilmoitus johti Intiassa valuutanvaihto- ja nostorajoituksiin. Helmikuussa 2017 ulkomaalainen sai vaihtaa käteistä  5000 rupian arvosta/viikko ja pankkiautomaatista sai nostaa korkeintaan 4000 rupiaa kerralla. Hotelleissa ja tasokkaammissa ravintoloissa hyväksytään luottokortit maksuvälineenä, joten käteistä tarvitaan lähinnä pikkuostoksiin. 

Ohjelmassa mainitut ateriat sisältyvät matkan hintaan. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), matkamuistot ja juomarahat. Intia on melko edullinen maa matkailijoille. Hotellien kahviloissa voi syödä kevyen lounaan tai runsaamman intialaisen aterian edullisesti. Viini on kallista, ja tavallisimpia ruokajuomia ovatkin olut, virvoitusjuomat sekä kivennäisvesi. Suosittuja matkamuistoja ja tuliaisia ovat mm. pasmina- ja silkkihuivit, korut, brodyyrit ja erilaiset taidekäsityöt. Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat mm. norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly tämän matkan hintaan. Tema-opas kerää matkan alusa 1800 INR (n. 30 e) ja huolehtii sen jälkeen yhteisestä kassasta juomarahoista kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. 

Ilmasto ja vaatetus

Intian ilmastoa hallitsee Bengalinlahden monsuuni, joka tuo sadetta kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat korkeita (usein yli 30 °C), ja sadekuuroja saadaan päivittäin. Paras aika matkailuun onkin lokakuusta huhtikuuhun. Päivän ylin lämpötila on keskimäärin alimmillaan joulu-tammikuussa (n. 22–24 astetta) ja joulukuusta helmikuun puoliväliin aamut ja illat ovat yleensä viileitä (päivän alin lämpötila voi pudota alle 10 asteen), ja huonon ilman sattuessa myös päivisin voi olla viileämpää. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Päivisin on käytännöllisintä pukeutua kevyisiin ja mukaviin, mielellään luonnonkuituisiin vapaa-ajan-/arkivaatteisiin. Ota mukaan myös villapusero tai -takki ja kevyt takki sekä pitkät housut / pitkä hame. Kerrospukeutuminen on käytännöllistä: silloin vaatteita on helppo vähentää sitä mukaa, kun lämpötila nousee. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät, sillä kävelemme nähtävyyksillä, kaupungeissa ja kylissä. Ota lisäksi mukaan auringolta suojaava hattu ja aurinkolasit, aurinkovoide ja huulirasva, joissa on korkea suojakerroin sekä hyönteismyrkky. Muista myös uima-asu. Hienompia vaatteita et välttämättä tarvitse, sillä tasokkaissakin hotelleissa tunnelma on melko epämuodollinen. Jos haluat pukeutua päivällisille paremmin, voit varata mukaan kevyen puvuntakin / leningin.

Temppeleihin ja muihin pyhiin paikkoihin mentäessä on pukeuduttava asiallisesti: naisilla olkapäät, reidet ja sääret ja miehillä reidet ja sääret on oltava peitettyinä. Temppelikäynneillä kengät, jotka on helppo riisua ja pukea, ovat käytännöllisimmät.

Ota mukaan myös:

- taskulamppu, koska sähkökatkoja esiintyy.

- pieni kassi tai reppu yhden yön yöpymistarvikkeita varten, koska suuremmat matkalaukut lähetetään Ranthamboresta bussin mukana Delhiin jo matkaohjelman kuudentena päivänä iltapäivällä.

Muuta

Monet pelkäävät, että Intian-matkalla vatsatautia ei voi välttää. Varotoimilla se on kuitenkin mahdollista. Lämpimässä ilmanalassa pitää muistaa juoda paljon vettä, mutta vain pullotettua vettä. Tarkista, että vesipullon sinetti on ehjä. Käytä pullotettua vettä myös hampaiden pesuun ja pidä suu kiinni suihkussa. Monet intialaiset ruokalajit syödään sormin, esimerkiksi kun leipää dipataan erilaisiin kastikkeisiin. Tämän vuoksi hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää. Helposti mukana kulkeva käsidesi tai antiseptiset kosteuspyyhkeet kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta. Lautaselle kannattaa valita vain kypsennettyjä ruokia. Vältä salaatteja ja hedelmiä, joita et voi itse kuoria. Perunankuorimis-/hedelmäveitsi on hyvä ottaa mukaan jo kotoa.

Intiassa etäisyydet ovat pitkiä ja liikennettä on paljon. Bussit ovat hyvätasoisia, mutta maanteiden kunto on paikoin heikko, mikä vaikuttaa matkustusmukavuuteen. Viikon matkalla on paljon nähtävää ja päivät ovat sen johdosta pitkiä ja liikkeelle lähdetään jo varhain, muutamana päivänä herätys on jo klo 5.30.

Matkan hintaan sisältyy lahjoitus (16 USD/hlö) Wildlife SOS India -organisaatiolle (lisätietoja organisaatiosta http://wildlifesos.org/), jonka norsujen suojelukeskuksessa vierailemme matkan aikana.

Tiedote 9.3.2017: Taj Mahalin kesällä 2016 alkanut peruskorjaus jatkuu. Helmikuussa 2017 yksi sen minareeteista oli työn alla. Projektin tarkkaa aikataulua tai sen päättymisajankohtaa ei ole ilmoitettu. 

Lue lisää Intiasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Intian matkailuministeriön nettisivut www.incredibleindia.org/en.

TEMAn Maailman ihmeet -artikkeli Taj Mahalista nettisivuillamme, Intian Taj Mahal häikäisee.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose