Vaellus Liguriassa Cinque Terren alueellaViisi pientä kylää ja Portotofino

Ligurian alueella Luoteis-Italiassa vaellamme tuoksuvan macchiakasvillisuuden keskellä ihaillen suurenmoisia maisemia. Seutu on kuuluisa sekä kauneudestaan että miellyttävästä ilmastostaan ja hyvästä ruoastaan. Tutustumme muun muassa Portofinon kaupunkiin, Portoveneren luonnonpuistoon ja Cinque Terreen, jolla tarkoitetaan viittä maalauksellista kylää vaikuttavalla paikalla lähellä toisiaan. 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se.

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellus Cinque Terressä
 • Portofinon eksklusiivinen marina
 • Viininmaistelu Colli di Lunissa
 • Portoveneren kansallispuisto
 • Herkulliset retkilounaat

Päiväohjelma

Lähtö: 7/9

Päivä 1 – Matka alkaa

Matka Helsingistä kohti Italiaa alkaa. Perillä lentokentällä odottaa Tema-opas ja bussi. Kun koko ryhmä on koossa, siirrymme yhdessä hotelliimme Genovassa ensimmäiseksi yöksi.


Ligurian alue on pitkä, kapea Välimeren rantakaistale Alppien juurella Toscanan alueen ja Ranskan rajan välissä. Maisemat ovat upeita ja vaihtelevia. Vaellamme viikon aikana Liguria di Levantessa eli Genovan itäpuolisella alueella.


Päivä 2 – Vaellus Portofinon luonnonpuistossa

Aamulla suuntaamme bussilla Genovasta lyhyehkön matkan itään päin. Päivän ensimmäinen päämäärä on Santa Margherita Ligurian rannikolla. Teemme lyhyehkön (noin 4 km) vaelluksen Monte di Portofinon luonnonpuistossa Tigulliolahden yläpuolella, kivetyillä poluilla halki kumpuilevien oliivilehtojen. Elegantin Portofinon yläpuolelta on kaunis näköala alas hienoon huvipursisatamaan, jossa on tungokseen asti jahteja ja pikkuveneitä. Portofinon on tunnettu okranvärisistä taloistaan, joissa on vihreät ikkunaluukut. Katujen varsilla on tyylikkäitä putiikkeja ja aukion laidalla on mukava nauttia aperitiivi kaupunkiin tutustumisen lomassa.


Portofinosta jatkamme matkaa laivalla Santa Margheritaan, jossa bussi odottaa viedäkseen meidät hotellillemme Amegliassa. Täällä, maiseman ja hiljaisuuden ympäröimänä, vietämme seuraavat kolme yötä. Illalla nautimme yhteisen illallisen hotellissa.


Päivä 3 – Vaellus Montemarcellon luonnonpuistossa

Tänään ajamme bussilla lyhyehkön, noin 10 km matkan keskiaikaiseen Montemarcellon kylään, josta viikon viimeinen, pidempi vaellus alkaa. Montemarcellon luonnonpuistossa kasvaa puukanervaa, komeita sypressejä ja vehmaita aleponmäntyjä. Patikoimme pitkin vanhoja mulattierejä eli kivettyjä muuliaasipolkuja, jotka aikoinaan erottivat eri tiloja toisistaan.


Tellaron vanha kalastajakylä on ensimmäinen kohteemme. Saavumme sinne noin kuuden kilometrin jälkeen (korkeusero noin 300 metriä). Nykyään kunnostetuissa taloissa asuu pääasiassa lomailevia milanolaisia. Kylän luonteenomainen, hallitseva väri on vaaleanpunainen ja kylän kirkko San Giorgio seisoo dramaattisella paikalla jyrkänteellä meren luona. Tellarosta patikoimme vielä noin 3 km, ensin pitkin rannikkotietä ja sitten kiviportaita pitkin kohti päivän päämääräämme Lericin suojaisaan venesatamaan ja mahtavalle linnoitukselle. Seuraavaksi saat omatoimisesti tutustua Lericiin, tai ehkä pulahtaa mereen, ennen kuin matkustamme bussilla takaisin hotellille.


Illaksi suuntaamme vieressä olevaan kylään, Sarzanaan. Saatte omatoimisesti tutustua tähän keskiaikaiseen kylään.


Päivä 4 - Lerici ja Santerenzo

Päivän vaellus alkaa hotellilta ja päättyy hotellille. Reittimme kulkee kauniilla kukkuloilla, Lericin ja Santerezon yläpuolella, josta avautuvat kerrassaan mahtavat näköalat yli Golfo dei Poetin. Reittimme varrelle jää toinen toistaan viehättävimpiä pieniä kyliä. Päivän vaelluksen jälkeen pääsette pulahtaamaan mereen uimaan. Illalla syömme yhteisen illallisen meren äärellä.


Päivä 5 - Alta Via ja viininmaistelua

Tänään poikkeamme rannikolta sisämaahan Bolanoon, josta lähdemme patikoimaan osan Alta Vian vaellusreittiä ligurialaisilla vuorilla. Vuoret ulottuvat aina Ranskan rajalle saakka. Vaellusreitti kulkee vihreässä metsässä, jossa on enimmäkseen lehtipuita. Näkymät vehmaaseen Varalaaksoon ja Apenniinien vuoristoon, jota kutsutaan Italian selkärangaksi, ovat suurenmoiset. Patikoimme noin 500–600 metrin korkeudessa ja nautimme hiljaisuudesta ja raikkaasta ilmasta. Rautatammimetsässä näkyy polun varressa selviä merkkejä siitä, että villisiat ovat tonkineet maata.

Raikkaan ilman ja maistuvan retkilounaan vahvistamina nousemme bussiin ja lähdemme kohti Toscanan rajaa, mutta pysähdymme kuitenkin Ligurian puolella Lunissa. Perillä viinitilalla meille esitellään alueen tunnetuin viini, raikas ja hedelmäinen Vermentino ja saamme myös maistaa sitä. Saamme varmasti maistella myös muita paikallisia tuotteita, kuten oliiviöljyä, leikkeleitä ja juustoja.


Viinitilavierailun jälkeen matka jatkuu La Speziaan, joka on tukikohtamme viimeiset kolme yötä.

Ilta on omaa aikaa.


Päivä 6 – Vaellus Cinque Terren rannikolla (viisi pientä kylää)

Cinque Terre käsittää viisi viehättävää kylää, jotka näyttävät ripustautuneen Välimeren rantakallioihin ja -jyrkänteisiin. Koko alue oli eristäytynyt aina siihen asti kun rautatielinja avattiin 1800-luvulla. Eristäytyneisyys onkin auttanut ainutlaatuisella tavalla säilyttämään vanhan ligurialaisen kulttuurin. Cinque Terre on nykyisin osa kansallispuistoa ja vuodesta 1997 alkaen se on ollut Unescon suojelema kulttuuriaarre.

Nautittuamme aamiaisen matkaamme ensin bussilla La Spezian rautatieasemalle, josta matkamme jatkuu junalla yhteen näistä viidestä kylästä, Manarolaan. Se on tyypillinen Cinque Terren kylä värikkäine taloineen, jotka heijastuvat turkoosinsiniseen mereen. Kävelemme pitkin kylän pääkatua, jonka varrella on portaiden eteen vedettyjä veneitä. Seuraava kylä Corniglia, jonne taitamme matkan myös junalla, sijaitsee jyrkällä kalliolla noin 100 metriä merenpinnan yläpuolella.


Iltapäivällä vaellamme vanhaa polkua pitkin rinteitä, joita peittävät sitruuna- ja oliivipuut sekä viiniköynnökset. Cinque Terren neljännessä kylässä, niemellä sijaitsevassa Vernazzassa voit kävellä katsomaan meren rantaan rakennettua Santa Margheritan kirkkoa. Monet pitävät Vernazzaa kylistä kaikkein kauneimpana. Vernazzan nähtyäsi on aika patikoida viidenteen kylään Monterossoon. Reitti on melko mäkistä, vaellamme kapeaa polkua joka myötäilee meren rantaa. Monterossossa on suurempi ranta, jossa voit kauniilla säällä pulahtaa virkistäytymään ennen paluumatkaa. Monterossosta kulkee laiva takaisin Lericiin.


Huomaa, että ohjelmajärjestykseen voidaan joutua tekemään muutoksia, johtuen vallitsevasta säätilasta.

Iltapäivällä palaamme La Speziaan laivalla Monterossosta. Jos laiva ei kulje sään vuoksi, palaamme junalla takaisin La Speziaan.

Ilta on vapaa omiin toimiin.


Päivä – 7 Vaellus Palmarialla ja veneretki

Tänään lähdemme La Speziasta laivalla Palmarian saarelle, Golfo dei Poetin lahdelle. Nousemme maihin Palmarialla, lahden saarista suurimmalla ja aloitamme päivän vaelluksen luonnossa. Myös täällä on macchiakasvillisuus vallitsevaa ja tyypillisiä kasveja ovat mm. kallioruusut, myrtti, väriherneet ja erilaiset yrtit. Monin paikoin on nähtävissä toisen maailmansodan aikaisten puolustusrakennelmien jäänteitä sekä pienehköjä marmorilouhoksia.

Vaelluksen jälkeen teemme veneretken, jonka aikana näemme lahdessa uloimpana sijaitsevat kolme saarta. Niiden topografia rannan luolineen ja jyrkkine vuorenseinämineen, joissa kalkkikerrokset erottuvat selvästi harmaanvalkoisina, on vaikuttava.


Veneretken jälkeen palaamme Portovenereen, jossa nautimme yhteisen kevyen lounaan. Varhain iltapäivällä nousemme laivaan, joka vie meidät Lericiin.

Illalla teemme yhteenvedon kuluneesta viikosta ja nautimme yhteisen jäähyväisillallisen ravintolassa.


Päivä 8 – Kotiinpaluu

Tänään suuntaamme lentokentälle, josta aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä.

Arrivederci ja tervetuloa uudelleen TEMA-matkoille!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Italia
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta 
• 3 illallista
• 1 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Italia. Bussikuljetus hotelliin, noin 10 km ja noin 200 km laskeuduttaessa Milanoon. Hotelliyöpyminen Genovassa.

Päivä 2
Genova – Santa Margherita – Portofino, bussi noin 35 km. Vaellus Monte di Portofinon luonnonpuistossa, noin 4 km.Tutustuminen Portfonioon. Laiva Portofino - Santa Margherita. Bussi Amegliaan, noin 85 km. Aamiainen, retkilounas ja illalinen. Kolme hotelliyöpymistä Amegliassa.

Päivä 3
Vaellus Montemarcellon luonnonpuistossa, noin 9 km, korkeusero noin 300 metriä. Tutustuminen Tellaron ja Montemarcellon kyliin. Ilta vietetään omatoimisesti Sarzanassa. Bussii noin 35 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Vaellus Lericin ja Santerenzon yläpuolella. Bussi Lericiin ja Lericistä noin 30 km. Vapaa iltapäivä rentoutumista varten. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 5
Vaellus Alta Vian vaellusreitillä, noin 9 km. Bussi yhteensä noin 85 km. Viinimaistajaiset Colli di Lunissa. Aamiainen ja retkilounas. Kolme hotelliyöpymistä La Speziassa.

Päivä 6
Juna Cornigliaan ja pysähdys Manarolan kylässä. Vaellus Cinque Terressä, 5 tai 9 km. Korkeuseroa 200 metriä. Laiva Monterosso - La Spezia. Aamiainen.

Päivä 7
Vaellus Palmarian saarella, noin 5 km. Korkeuseroa 150 metriä. Veneen ylitys 20 minuuttia. Panoraamaveneajelu lahdella noin 45 minuuttia. Aamiainen, lounas ja jäähyväisillallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus lentokentälle noin 110 km (275 km Milanosta lähdettäessä). Reittilento Italia - Helsinki. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Päiväohjelma

Lähtö: 27/4

Päivä 1 – Matka alkaa
Matka Helsingistä kohti Italiaa alkaa. Perillä lentokentällä odottaa Tema-opas ja bussi. Kun koko ryhmä on koossa, siirrymme yhdessä hotelliimme Genovassa ensimmäiseksi yöksi.

Ligurian alue on pitkä, kapea Välimeren rantakaistale Alppien juurella Toscanan alueen ja Ranskan rajan välissä. Maisemat ovat upeita ja vaihtelevia. Vaellamme viikon aikana Liguria di Levantessa eli Genovan itäpuolisella alueella.

Päivä 2 – Vaellus Portofinon luonnonpuistossa
Aamulla suuntaamme bussilla Genovasta lyhyehkön matkan itään päin. Päivän ensimmäinen päämäärä on Santa Margherita Ligurian rannikolla. Teemme lyhyehkön (noin 4 km) vaelluksen Monte di Portofinon luonnonpuistossa Tigulliolahden yläpuolella, kivetyillä poluilla halki kumpuilevien oliivilehtojen. Elegantin Portofinon yläpuolelta on kaunis näköala alas hienoon huvipursisatamaan, jossa on tungokseen asti jahteja ja pikkuveneitä. Portofinon on tunnettu okranvärisistä taloistaan, joissa on vihreät ikkunaluukut. Katujen varsilla on tyylikkäitä putiikkeja ja aukion laidalla on mukava nauttia aperitiivi kaupunkiin tutustumisen lomassa.

Portofinosta jatkamme matkaa laivalla Santa Margheritaan, jossa bussi odottaa viedäkseen meidät hotellillemme Lericiin, jossa vietämme seuraavat kuusi yötä.

Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille. Suosittelemme leppoisaa kävelyä viihtyisällä rantabulevardilla. Yhteisen illallisen nautimme hotellillamme.

Päivä 3 – Vaellus Cinque Terren rannikolla (viisi pientä kylää)
Cinque Terre käsittää viisi viehättävää kylää, jotka näyttävät ripustautuneen Välimeren rantakallioihin ja -jyrkänteisiin. Koko alue oli eristäytynyt aina siihen asti kun rautatielinja avattiin 1800-luvulla. Eristäytyneisyys onkin auttanut ainutlaatuisella tavalla säilyttämään vanhan ligurialaisen kulttuurin. Cinque Terre on nykyisin osa kansallispuistoa ja vuodesta 1997 alkaen se on ollut Unescon suojelema kulttuuriaarre.

Nautittuamme aamiaisen matkaamme ensin bussilla La Spezian rautatieasemalle, josta matkamme jatkuu junalla yhteen näistä viidestä kylästä, Manarolaan. Se on tyypillinen Cinque Terren kylä värikkäine taloineen, jotka heijastuvat turkoosinsiniseen mereen. Kävelemme pitkin kylän pääkatua, jonka varrella on portaiden eteen vedettyjä veneitä. Seuraava kylä Corniglia, jonne taitamme matkan myös junalla, sijaitsee jyrkällä kalliolla noin 100 metriä merenpinnan yläpuolella.

Iltapäivällä vaellamme vanhaa polkua pitkin rinteitä, joita peittävät sitruuna- ja oliivipuut sekä viiniköynnökset. Cinque Terren neljännessä kylässä, niemellä sijaitsevassa Vernazzassa voit kävellä katsomaan meren rantaan rakennettua Santa Margheritan kirkkoa. Monet pitävät Vernazzaa kylistä kaikkein kauneimpana. Vernazzan nähtyäsi on aika patikoida viidenteen kylään Monterossoon. Reitti on melko mäkistä, vaellamme kapeaa polkua joka myötäilee meren rantaa. Monterossossa on suurempi ranta, jossa voit kauniilla säällä pulahtaa virkistäytymään ennen paluumatkaa. Monterossosta kulkee laiva takaisin Lericiin.

Huomaa, että ohjelmajärjestykseen voidaan joutua tekemään muutoksia, johtuen vallitsevasta säätilasta.

Päivä 4 – Lerici ja Santerenzo
Päivän vaellus alkaa hotellilta ja päättyy hotellille. Reittimme kulkee kauniilla kukkuloilla, Lericin ja Santerezon yläpuolella, josta avautuvat kerrassaan mahtavat näköalat yli Golfo dei Poetin. Reittimme varrelle jää toinen toistaan viehättävimpiä pieniä kyliä. Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille. Illallisen nautimme hotellillamme.

Päivä 5 – Vaellus Palmarialla ja veneretki
Tänään lähdemme Portovenerestä laivalla Golfo dei Poetin lahdelle. Nousemme maihin Palmarialla, lahden saarista suurimmalla ja aloitamme päivän vaelluksen luonnossa. Myös täällä on macchiakasvillisuus vallitsevaa ja tyypillisiä kasveja ovat mm. kallioruusut, myrtti, väriherneet ja erilaiset yrtit. Monin paikoin on nähtävissä toisen maailmansodan aikaisten puolustusrakennelmien jäänteitä sekä pienehköjä marmorilouhoksia.

Vaelluksen jälkeen teemme veneretken, jonka aikana näemme lahdessa uloimpana sijaitsevat kolme saarta. Niiden topografia rannan luolineen ja jyrkkine vuorenseinämineen, joissa kalkkikerrokset erottuvat selvästi harmaanvalkoisina, on vaikuttava.

Veneretken jälkeen palaamme Portovenereen, jossa nautimme yhteisen kevyen lounaan. Varhain iltapäivällä nousemme laivaan, joka vie meidät Lericiin.

Päivä 6 – Alta Via ja viininmaistelua
Tänään poikkeamme rannikolta sisämaahan Bolanoon, josta lähdemme patikoimaan osan Alta Vian vaellusreittiä ligurialaisilla vuorilla. Vuoret ulottuvat aina Ranskan rajalle saakka. Vaellusreitti kulkee vihreässä metsässä, jossa on enimmäkseen lehtipuita. Näkymät vehmaaseen Varalaaksoon ja Apenniinien vuoristoon, jota kutsutaan Italian selkärangaksi, ovat suurenmoiset. Patikoimme noin 500–600 metrin korkeudessa ja nautimme hiljaisuudesta ja raikkaasta ilmasta. Rautatammimetsässä näkyy polun varressa selviä merkkejä siitä, että villisiat ovat tonkineet maata.

Raikkaan ilman ja maistuvan retkilounaan vahvistamina nousemme bussiin ja lähdemme kohti Toscanan rajaa, mutta pysähdymme kuitenkin Ligurian puolella Lunissa. Perillä viinitilalla meille esitellään alueen tunnetuin viini, raikas ja hedelmäinen Vermentino ja saamme myös maistaa sitä. Saamme varmasti maistella myös muita paikallisia tuotteita, kuten oliiviöljyä, leikkeleitä ja juustoja.

Palattuamme Lericiin, on ilta omaa aikaa.

Päivä 7 – Vaellus Montemarcellon luonnonpuistossa
Tänään ajamme bussilla lyhyehkön, noin 15 km matkan keskiaikaiseen Montemarcellon kylään, josta viikon viimeinen, pidempi vaellus alkaa. Montemarcellon luonnonpuistossa kasvaa puukanervaa, komeita sypressejä ja vehmaita aleponmäntyjä. Patikoimme pitkin vanhoja mulattierejä eli kivettyjä muuliaasipolkuja, jotka aikoinaan erottivat eri tiloja toisistaan. Retkilounaan nautimme oliivipuiden katveessa.

Vaellamme ensin noin 6 km matkan alas Tellaroon (korkeusero noin 300 metriä). Tellaro on vanha kalastajakylä, jossa on tehty paljon restaurointitöitä ja jossa nyt asuu lähinnä lomailevia milanolaisia. Kylän luonteenomainen, hallitseva väri on vaaleanpunainen ja kylän kirkko San Giorgio seisoo dramaattisella paikalla jyrkänteellä meren luona. Tellarosta patikoimme vielä noin 3 km, ensin pitkin rannikkotietä ja sitten kiviportaita pitkin kohti päivän päämääräämme Lericin suojaisaan venesatamaan ja mahtavalle linnoitukselle. Illalla nautimme vielä yhdessä matkanpäätösillallisen. 

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Vapaa-aikaa ennen kotiinlähtöä. Tänään suuntaamme lentokentälle, josta aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä.

Arrivederci ja tervetuloa uudelleen TEMA-matkoille!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Italia
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta 
• 3 illallista
• 1 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Italia. Bussikuljetus hotelliin, noin 10 km laskeuduttaessa Genovaan ja noin 200 km laskeuduttaessa Milanoon. Hotelliyöpyminen Genovassa.

Päivä 2
Genova – Santa Margherita – Portofino, bussi noin 35 km. Vaellus Monte di Portofinon luonnonpuistossa, noin 4 km. Tutustuminen Portofinoon. Laiva Portofino – Santa Margherita. Bussi Lericiin, noin 85 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kuusi hotelliyöpymistä La Lericissä.

Päivä 3
Bussimatka La Speziaan, noin 11 km. Junamatka Cornigliaan. Vaellus Cinque Terressä, noin 5 tai 9 km, korkeuseroa noin 200 metriä. Venematka Monterosso – Lerici. Aamiainen.

Päivä 4
Vaellus Lericin ja Santerenzon yläpuolella sijaitsevilla kukkuloilla. Vaellus alkaa hotellilta. Iltapäivä omaa aikaa vaikkapa rantoutumiselle. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 5
Vaellus Palmarian saarella, noin 6 km. Korkeusero noin 150 metriä. Siirtyminen tapahtuu veneellä, noin 20 minuuttia. Veneretki upeine maisemineen, noin 45 minuuttia. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Vaellus Alta Vian vaellusreitillä, noin 9 km. Bussi yhteensä noin 85 km. Viininmaistajaiset Colli di Lunissa. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Vaellus Montemarcellon luonnonpuistossa, noin 9 km, korkeusero noin 300 metriä. Tutustuminen Tellaron ja Lericin kyliin. Bussi noin 30 km. Aamiainen, retkilounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus Genovan lentoasemalle noin 105 km ja Milanon lentoasemalle noin 275 km. Reittilento Italia – Helsinki. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Italia, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom!
9.9.2023  lähdöllä majoitumme Shelley hotelliin Lericissä. Alla linkki hotellin kotisivuille:

Hotel Shelley

Valuutta
Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 10 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Keväällä ja syksyllä voi Liguriassa olla vielä viileää aamuisin ja iltaisin ja sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että pakkaat mukaan vaelluksia varten tukevammat, pitäväpohjaiset ja nilkkaa tukevat kengät tai vaelluskengät. Mukaan kannattaa pakata myös lämpimämpiä vaatteita ja kevyt sadeasu. Ravintolaillallisille on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun. Muista myös uima-asu.

Vaellusmatka
Liguria on maastoltaan kumpuilevaa ja mäkistä. Vaellusreitit kulkevat harvoin tasaisessa maastossa, yleensä reitillä on ylä- ja alamäkiä. Vaellussauvoista tai kävelysauvoista, joita on myös kokoontaittuvaa teleskooppimallia, voi olla tällä matkalla hyötyä. Nauttiaksesi matkasta sinulla tulisi olla hyvä peruskunto.

Vaellusten reitteihin voidaan joutua tekemään muutoksia sääolosuhteista johtuen.

Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

2023

9.9.2023 lähdöllä majoitumme Shelley hotelliin Lericissä. Alla linkki hotellin kotisivuille:

Hotel Shelley

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.