Vaellus KroatiassaDinaariset alpit ja Dalmatian rannikko

Vaellusmatkamme Kroatiassa vie sinut muun muassa Plitvicen kansallispuistoon, Trogirin ja Splitin maailmanperintökaupunkeihin ja Bracin saarelle. Viikon aikana vaellamme Dalmatian kauniissa ja vaihtelevissa maisemissa Adrianmeren läheisyydessä. Saamme kokea niin vuoristoiset kansallispuistot vesiputouksineen kuin historialliset kaupungitkin, ja tämän kaiken kruunaavat kroatialaiset makuelämykset ja pari päivää upealla Bracin saarella.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kroatia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Paklenican kansallispuiston vaikuttavat vuoret
 • Kaupunkikävely Trogirin maailmanperintökaupungissa
 • Vaellus Bracilla maistiaisineen
 • Vaellus Krka-joen kauniilla putouksilla
 • Plitvicen järvimaisema

Päiväohjelma
Syksy 2020 (lähtö: 19.9.)

Päivä 1 – Matka alkaa
Saavuttuamme perille Splitiin Keski-Dalmatiaan, on Tema-opas lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla matkan ensimmäiseen hotelliin. Bussimatka lentokentältä pohjoiseen päin Zadariin kestää noin 1,5 tuntia.

Zadarilla on pitkä historia ja kaupungissa on roomalaisia raunioita, keskiaikaisia kirkkoja ja muita historiallisia monumentteja. Eloisan, kosmopoliitin kaupungin kadut ja kujat täyttyvät asukkaista ja vierailijoista, uusi arkkitehtuuri sekoittuu vanhaan ja katujen varsilla on mukavia kahviloita ja baareja. Vietämme kaupungin laidalla, 10–15 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsevassa hotellissa matkan kolme ensimmäistä yötä.

Päivä 2 – Paklenican kansallispuisto
Tänään suuntaamme vielä lyhyehkön matkan pohjoiseen päin Paklenican kansallispuistoon viikon ensimmäiselle vaellukselle.

Kansallispuisto on saanut nimensä todennäköisesti seudun mäntyjen tummasta pihkasta. Sitä kutsutaan paklinaksi ja sitä käytettiin aikoinaan perinteisessä lääkinnässä. Puisto on jyrkkä vastakohta rannikon rannoille: korkeimmat vuorenhuiput kurkottavat yli 1 750 m korkeuteen. Vuoret muodostavat mielikuvituksellisia muotoja, jotka ovat syntyneet geomorfologisten ja ilmastollisten olosuhteiden muovaamina. Velikan ja Mala Paklenican kanjonit ovat vaikuttavimpia. Aloitamme vaelluksemme Velika Paklenicassa, joka on 14 kilometrin pituinen rotko jopa 700 metrin korkuisten vuorenseinämien välissä.

Päivän vaellus, joka arviolta kestää noin kuusi tuntia, alkaa noin tunnin nousulla ja jatkuu sitten loppupäivän tasaisemmalla maalla. Vietämme koko päivän vuorilla ja nautimme välillä retkilounaan. Paklenican suojissa viihtyy petolintuja ja korkeilla kallioilla pesii esimerkiksi maakotkia ja erityisesti muuttohaukkoja.

Illalla tutkimme vielä yhdessä Zadarin kaupunkia. Paras aika vierailla kaupungissa on juuri auringonlaskun aikaan. Alfred Hitchcockin kerrotaan nimittäin sanoneen: “The sunset of Zadar is the world’s most beautiful and incomparably better than in Key West, Florida”. Kuljemme pitkin Zadarin vanhan kaupunginosan katuja, käymme kuuntelemassa Meriurkuja ja ihailemassa Tervehdystä auringolle niemen kärjessä.

Päivä 3 – Plitvicen maailmanperintökohde, kansallispuisto järvineen
Plitvice ei ole vain kansallinen aarre, se on myös yksi Unescon maailmanperintökohteita. Olemme perillä kansallispuistossa ajettuamme reilun 1,5 tunnin bussimatkan Velebitvuoriston halki. Päivän noin yhdeksän kilometrin vaellusta täydentää venematka yhdellä puiston kauniista järvistä. Karstivuorien korkeuserot ovat muodostaneet vesistön, jossa on paljon niin korkeita kuin mataliakin vesiputouksia. Reittimme on siis tänään mäkinen ja poluilla voi olla irtosoraa.

Ympäröivät metsät ovat peikkomaisia ja niissä viihtyvät monet villieläimet, esimerkiksi karhut, sudet ja saukot. Kiehtovan monipuoliseen kasvillisuuteen kuuluu lähes 1 300 lajia 112 eri heimosta, orkideoista lihaa syöviin pyöreälehtikihokkeihin.

Päivä 4 – Krkan kansallispuisto
Tänään lähdemme hotellista ja suuntaamme bussilla kohti etelää ja tutkimme vielä yhtä kansallispuistoa, jossa on hienoja vesiputouksia ja kaunista luontoa: Krkan kansallispuistoa. Ennen päivän vaellusta teemme veneretken luostarille, joka sijaitsee Visovacin saarella. Vaellusreitti on melko helppokulkuinen, mutta se alkaa jyrkällä nousulla ja korkeuseroa on kaikkiaan noin 175 m. Vaellamme pätkän runsaat 70 km pitkän Krkan karstijoen vartta. Joki laskee Adrianmereen. Joen varrella on rivi myllyjä, joista monet olivat käytössä 1900-luvun alkuun saakka. Osa niistä on nyt restauroitu kertomaan tarinaa siitä, miten ennen Krkan varrella elettiin. Päätämme päivän vaelluksen Roski Slapin vesiputoukselle (slap on vesiputous kroatiaksi). 

Iltapäivällä jatkamme bussilla matkaa Splitin satamaan, josta nousemme Bracin saarelle vievään lauttaan. Tämä Adrianmeren kolmanneksi suurin saari on 40 km pitkä ja 15 km leveä. Perillä Bracilla ajamme vielä saaren yli Supetarin satamasta Boliin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä.

Päivä 5 – Kulinaarinen vaellus Bracin saarella
Päivän vaelluksen aiheena ovat Kroatian makuelämykset. Teemme parin saaren kylän välillä patikan pitkin Dolčevita-reittiä. Pysähdymme reitin varrella mm. maistiaisissa parissa pienessä, paikallisessa ravintolassa konobasissa. Brac on tunnettu hyvästä lampaanlihastaan. Maistelemme myös rakijaa, Kroatian omaa snapsia.

Tänään sinulla on myös aikaa ja tilaisuus käydä Zlatni Ratissa eli Golden Horn -rannalla. Tämä sarvi, toisin sanoen niemen hiekkainen kärki, muuttaa suuntaa tuulten ja virtausten mukaan. Ranta on varmaan Kroatian kuuluisin, ja sinullakin on aikaa ottaa aurinkoa ja uida ellet halua rentoutua jollain muulla tavalla.

Päivä 6 – Blacan luostari
Kaksi munkkia perusti Blacan luostarin vuonna 1551 Bracin saaren eteläosaan. Luostari toimi aina vuoteen 1963 ja sen munkit olivat ansioituneita astronomeja ja heidän observatorionsa tunnettiin laajalti. Luostari on myös tuottanut perustamisestaan lähtien viiniä, hunajaa ja juustoja.

Jo vaellus luostariin on elämys. Se sijaitsee nimittäin hyvin suojaisessa paikassa, ja päästäksemme sinne ajamme ensin saaren korkeimpaan kohtaan ja aloitamme sitten vaelluksemme (n. 13 km) metsien ja rotkojen läpi pitkin aasien ja hevosien tallaamaa serpentiinipolkua. Luostari ei näy rannikolle, mutta luostarivierailun jälkeen kuljemme vain polkua loivasti alamäkeen meren rantaan, jossa vene odottaa viedäkseen meidät takaisin Boliin ja hotelliimme. Venematka kestää arviolta noin 40 minuuttia.

Päivä 7 – Splitin kaupunki ja rantaelämää Podstranassa
Tänään jätämme Bracin taaksemme ja palaamme mantereelle. Noin tunnin lauttamatkan jälkeen saavumme Splitin kaupungin satamaan ja voit käyttää hyväksi tilaisuuden tutkia tätä kaunista maailmanperintökaupunkia lähemmin.

Saat kuljeskella omin päin kaupungilla, mutta nautimme kaupungissa yhteisen lounaan ennen kuin jatkamme lyhyen matkan Podstranaan, jossa majoitumme rannan tuntumassa sijaitsevaan hotelliin matkan viimeiseksi yöksi.

Päivä 8 – Maailmanperintökaupunki Trogir ja kotiinpaluu
Matkan viimeinen vaellus on kaupunkivaellus Trogirin kaupungissa, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Suurin osa Trogirin vanhastakaupungista on saarella ja sitä ympäröi muuri, jossa on kaksi porttia. Toinen porteista avautuu mantereelle vievälle sillalle. 

Kreikkalaiset asuivat täällä noin vuonna 380 eaa. ja kaupungin alueelta on löytynyt myös merkkejä roomalaisista, saraseeneistä, unkarilaisista kuninkaista ja venetsialaisista. Trogir on aina kaunis, mutta aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä kaupungissa on vähemmän matkailijoita ja on helpompi nauttia kaikista arkkitehtonisista yksityiskohdista ja kaupunkia koristavista mestariteoksista.  

Kaupunkikävelyn jälkeen jatkamme vielä lyhyen matkan Splitin lentoasemalle, ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Split
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset, muun muassa lautta Split-Brac (meno-paluu).
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta, joista 4 ovat retkilounaita
• 1 illallinen
• Maistiaisia (muun muassa prosciutto, viini ja snapsi)
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti (3 kansallispuistoa ja 2 luostaria)
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lentomatka Helsinki – Split. Bussikuljetus hotelliin, n. 130 km. Kolme hotelliyöpymistä Zadarissa.

Päivä 2
Zadar – Paklenica, bussi n. 40 km / suunta. Vaellus Paklenican kansallispuistossa, n. 10 km. Iltakävely Zadarissa. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 3
Zadar – Plitvice, bussi n. 120 km / suunta. Vaellus Plitvicen kansallispuistossa, n. 9 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Zadar – Krkan kansallispuisto – Split – Brac, bussi yht. n. 195 km ja laiva (n. 1 t). Vaellus Krkan kansallispuistossa, n. 8,5 km. Aamiainen ja retkilounas. Kolme hotelliyöpymistä Bracilla.

Päivä 5
Kulinaarinen vaellus maistiaisineen, n. 6 km. Aamiainen ja kevyt lounas (maistiaisista).

Päivä 6
Vaellus Blacan luostariin, n. 13 km ja veneretki. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Brac – Split, laiva (n. 1 t) ja bussi yht. n. 45 km. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Podstranassa.

Päivä 8
Split – Trogir, n. 30 km. Kaupunkikävely Trogirissa, n. 1 t. Bussikuljetus lentoasemalle (n. 5 km) ja lentomatka Split – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Kroatia

Asukasluku 4,1 milj.
Pinta-ala 56 542 km²
Valuutta Kuna (HRK)
Kieli Kroaatti (virallinen kieli) ja serbia
Uskonto Roomalaiskatolisia n. 76 % ja ortodokseja 11 %, lisäksi muslimeja ja protestantteja
Aikaero Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lento Helsinki – Split, joko reittilennolla tai charterlennolla. Majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom!

Vuoden 2021 lähdöillä yövymme Bracin saarella Supetarissa.

Valuutta
Kroatian kuna (HRK)

Tavallisimmat pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista, joita on suuremmissa kaupungeissa. Valuuttaa voi vaihtaa Suomessa pankeissa ja rahanvaihtotoimistoissa. Varaa paikallista valuuttaa käteisenä ainakin ensimmäisten päivien tarpeeseen, jotta et heti joudu etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) ja virvokkeet, kahvit, matkamuistot sekä juomarahat.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan eivät sisälly juomarahat. Suosittelemme että varaat kohtuulliset juomarahat noin 20 EUR / hlö kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen jakamisesta.  

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Varhain keväällä ja myöhään syksyllä voi sää olla vaihtelevaa. Touko- ja syyskuussa päivän ylin lämpötila on tilastollisesti 25 asteen paikkeilla ja yön alin 15 asteen paikkeilla. Heinäkuussa päivälämpötila kipuaa lähemmäs 30 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Pakkaa mukaan kunnolliset, pitäväpohjaiset, nilkkaa tukevat, sisäänajetut ja vaeltamiseen sopivat kengät, esim. vaelluskengät. Ravintolapäivällisille on tapana pukeutua asiallisesti siistimpään asuun, mutta muuten mukaan ei tarvitse pakata muodollisempia vaatteita. Muista uimapuku!

Vaellusmatka

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Lue lisää Kroatiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kroatian matkailutoimiston nettisivut löydät osoitteesta www.croatia.hr.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2021-09-25 8 päivää Vaellus Kroatiassa Helsinki 1 990 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.