Värikkäät FilippiinitLuontoa, kulttuuria ja paratiisirantoja
Päiväohjelma
2026
Päivä 1 – Matka kohti Filippiinejä alkaaLennämme Helsingistä Manilaan ja suuri seikkailumme Filippiineillä voi alkaa.
Päivä 2 – Tervetuloa Manilaan
Saavuttuamme Filippiinien sykähdyttävään pääkaupunkiin, toivottavat TEMA-opas ja paikallisopas sinut tervetulleeksi Filippiineille. Nyt on vuorossa bussikuljetus hotellillemme. Itse matka ei ole pitkä, mutta riippuen liikenneolosuhteista se voi kestää oletettua kauemmin.
Manilan perustivat espanjalaiset vuonna1571 ja se oli pitkään yksi Aasian tärkeimmistä kaupan keskuksista. Manilan kaupungissa asuu noin 1.8. miljoonaa asukasta, mutta niin kutsutussa Metro Manilassa asukasluku on jo yli 13 miljoonaa. Manila on jännittävä sekoitus siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria, moderneja pilvenpiirtäjiä ja värikkäitä markkinoita.
Intramurosin historiallinen alue vanhoine kaupunginmuureineen ja kirkkoineen muodostaa suuren vastakohdan tiheään asutuille dynaamisille liikekortteleille.
Kaupunki sijaitsee Manilan lahden kupeessa ja sen satama onkin yksi maailman vilkkaimmista satamista.
Illalla saamme maistella filippiiniläisiä herkkuja yhteisellä tervetuloillallisella. Manilaan majoitumme seuraavaksi kolmeksi yöksi.
Päivä 3 – Kaupunkikierros Manilassa
Aamiaisen jälkeen on vuorossa kaupunkikierros, jonka aikana tutustumme historialliseen Intramurosiin. Intramuros, muurattu kaupunki, oli Espanjan siirtomaavallan aikana kaupungin sydän ja sen hallinnollinen keskus. Kaupungin perusti vuonna 1571 espanjalainen valloittaja Miguel López de Legazpi.
Vierailemme San Agustinin kirkossa, joka onnistui säilymään toisen maailmansodan aikana ylpeänä historian todistajana. Näemme myös Filippiinien vanhimman hotellin, klassisen The Manila Hotellin, jolla on monta mielenkiintoista tarinaa kerrottavanaan sen pitkän historian ajalta.
Lounaan nautimme Palacio de Memoria -ravintolassa, joka sijaitsee kauniissa ennen sotaa rakennetussa talossa.
Lounaan jälkeen vierailemme Destileria Limtuaco Museumissa, joka on Filippiinien vanhin tislaamo. Täällä kuulemme lisää maan pitkästä alkoholinvalmistuksen historiasta.
Päivämme kruunaa perinteisen filippiiniläisen keittiön maukkaat antimet Barbara’s Heritage -ravintolassa. Illallisen aikana näemme upean kulttuurisen esityksen – värikkäitä kansantansseja eri puolilta Filippiinejä.
Päivä 4 – Historiallinen Taal ja Tagaytay Ridge
Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti etelää ja Batangan provinssia, jossa tutustumme historialliseen Taalin kaupunkiin. Taal on yksi Filippiinien vanhimmista kaupungeista ja se oli aikoinaan merkittävä niin kaupan kuin kulttuurinkin keskus. Kaupungin juuret ulottuvat Espanjan siirtomaa-aikaan ja se on tunnettu sen hyvin säilyneistä 1700- ja 1800-luvun rakennuksista.
Päivän ensimmäinen vierailukohteemme on Taalin Basilika, joka tunnetaan myös pienempänä versiona Pyhän Martinuksen Basilikasta Ranskan Toursissa. Kirkon sanotaan olevan Aasian suurin. Täällä voimme ihailla ainutlaatuista barokkiarkkitehtuuria ja vaikuttavia freskomaalauksia kupolissa. Kirkko symboloi Filippiinien harrasta katolisuutta, ja tänne saapuukin pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta.
Vierailtuamme Basilikassa kävelemme halki vanhan kaupungin historiallisen keskustan ja vierailemme paikallisissa käsityöputiikeissa. Kuulemme lisää Burdang Taalista, joka on paikallista ikivanhaa brodeerausta. Tämä arvostettu taito on siirtynyt sukupolvelta toiselle jo monen sukupolven ajan.
Maukkaan lounaan jälkeen matkamme jatkuu Tagaytayhin, joka sijaitsee 2 200 metriä merenpinnan yläpuolella. Tagaytay on tunnettu sen viileästä ilmanalasta ja mahtavasta näköalasta yli Taal-järven, jonka keskellä sijaitsee tulivuori. Tulivuori on yksi maailman pienimmistä, mutta aktiivisimmista. Nämä dramaattiset maisemat ovat houkutelleet ihmisiä tänne jo useiden vuosisatojen ajan.
Päivän ikimuistoisten kokemusten jälkeen aloitamme matkamme takaisin kohti Manilaa. Matkalla pysähdymme Las Piñas -kirkossa, joka on koti maailmankuuluille bambu-uruille. Nämä ainutlaatuiset urut suunnitteli espanjalainen pappi Fr. Diego Cera 1800-luvulla, urkujen kaunis sointu tulee niiden sadoista bambupilleistä. Tämän voidaankin sanoa olevan Filippiinien mielenkiintoisin musiikkihistoriallinen nähtävyys. Matkalla näemme myös paikan, jossa valmistetaan Jeepney-kulkuneuvoja. Jeepney on ikoninen ja suosittu kulkuneuvo Filippiineillä. Se on uudelleen rakennettu II maailmansodan aikana käytetty Jeep-kulkuneuvo, jota on pidennetty niin, että se sopii tämän päiväiseen käyttöön. Jeepneyt ovat tunnettuja värikkäistä koristeluistaan, joiden aiheet ovat usein joko uskonnollisia tai popkulttuurisia.
Päivä 5 – Manilasta Cauayanin kautta Banaueen
Nautittuamme aamiaisen on vuorossa lento Cauayaniin, joka sijaitsee Isabelan provinssissa. Alue on tunnettu hedelmällisestä maastaan ja maataloustuotannostaan, erityisesti riisistä ja maissista. Cauayan on kehittynyt pienestä maatalouskaupungista alueen kaupalliseksi keskukseksi. Cauayanista matkamme jatkuu halki luonnonkauniiden maisemien Banaueen, joka on yksi Filippiinien ikonisimmista kohteista. Ajomatka on noin kolmen tunnin pituinen.
Banaue on tunnettu kuuluisista riisipelloistaan, Banaue Rice Terraces, joita kutsutaan usein myös ”maailman kahdeksanneksi ihmeeksi”. Ifugao-kansa on rakentanut nämä terassit jo yli 2000 vuotta sitten, ne ovat ainutlaatuinen tekninen taidonnäyte ja samalla symboli filippiiniläiselle kulttuurille. Ifugao-kansa on onnistunut säilyttämään elämäntapansa ja perinteensä halki vuosisatojen, ja meillekin tarjoutuu mahdollisuus kokea heidän kulttuuriperintöään ja vieraanvaraisuuttaan vierailumme aikana. Banaueen majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi.
Päivä 6 – Banauen riisiterassit ja Hapao Village
Tänään tutustumme lähemmin Ifugao-kansaan korkealla vuoristossa, jossa he ovat eläneet tasapainoista elämää jo vuosisatojen ajan. Nautittuamme aamiaisen, kuljettavat jeepneyt meidät Hapaon kylään, yhteen alueen viehättävimmistä paikoista Banauen riisiterasseilla. Opastetulla kävelykierroksellamme Banauen riisiterasseilla saamme kuulla ainutlaatuisesta kastelujärjestelmästä, jota on käytetty useiden sukupolvien ajan, jotta viljelmät pysyisivät hedelmällisinä.
Vierailemme myös Ifugao-kylässä, jossa tutustumme lähemmin tämän kansan tapoihin ja tottumuksiin. Näemme heidän perinteisiä puutalojaan, jotka on rakennettu pilareiden päälle ja kuulemme tarinoita heidän vanhoista perinteistään ja uskomuksistaan henkiin. Ihailtuamme hetken mahtavia näkymiä yli laakson, on aika nauttia päivän lounas, joka koostuu alueen erikoisuuksista.
Iltapäivällä meille tarjoutuu mahdollisuus pulahtaa lähellä sijaitseviin kuumiin lähteisiin, joilla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia. Kokemusrikkaan päivän jälkeen palaamme takaisin hotellillemme.
Päivä 7 – Sagadan roikkuvat arkut
Tänään jätämme Banauen vehreät terassit taaksemme ja suuntaamme kohti Sagadaa – mystistä vuoristokylää, jossa ikiaikaiset rituaalit yhä elävät.
Matkamme kulkee halki sumuisten laaksojen ja jylhien harjanteiden, ja maisemat ovat kuin suoraan satukirjasta.
Echo Valleyn rauhassa kohtaamme Sagadan kuuluisat roikkuvat arkut. Tämä on satoja vuosia vanha hautaustapa, joka kantaa mukanaan henkimaailman uskomuksia ja syvää kunnioitusta esi-isiä kohtaan.
Päivämme jatkuu Sumaguingin luolassa, "Suuressa luolassa", jossa liikumme veden veistämien kammioiden halki ja näemme kalkkikivimuodostelmia, jotka muistuttavat luonnon omia taideteoksia.
Maukkaan paikallisista herkuista koostuvan lounaan jälkeen matkamme jatkuu kohti Bontoc-museota, jonka ovat perustaneet paikalliset nunnat. Museossa esitellään Cordilleran etnisiä ryhmiä ja heidän kulttuuriperintöään. Täällä näemme perinneasuja, työkaluja ja historiallisia valokuvia, jotka kertovat jännittävästä elämästä vuoristossa läpi aikojen.
Päivä 8 – Historiallinen Vigan
Aikaisen aamiaisen jälkeen jätämme Sagadan kauniit vuoristot taaksemme ja suuntaamme kohti Vigania – yhtä Aasian parhaiten säilyneistä siirtomaa-ajan kaupungeista, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Matkan varrella näemme, kuinka maisema muuttuu vähitellen vuorista ja laaksoista Ilocos Surin vehreisiin alankomaisemiin.
Saapuessamme Viganiin, kaupungin historiallinen tunnelma on lähes käsin kosketeltavissa. Vigan tunnetaan mukulakivikaduistaan, viehättävistä espanjalaistyylisistä siirtomaataloistaan sekä Kalesa-vaunuistaan hevosvetoisista kärryistä, joita käytetään yhä edelleen kulkuvälineinä.
Aloitamme kaupunkiin tutustumisen kävelemällä kuuluisalla Calle Crisologolla, jossa voimme ihailla hyvin säilyneitä 1600- ja 1700-lukujen taloja sekä vierailla käsityöliikkeissä, jotka myyvät perinteisiä kudottuja tekstiilejä, keramiikkaa ja filippiiniläisiä matkamuistoja.
Päivämme jatkuu vierailulla St. Paulin katedraalissa, joka tunnetaan myös nimellä Viganin katedraali. Augustinolaispappien 1600-luvulla rakentama kirkko on vaikuttava barokkityylinen rakennus koristeellisine alttareineen. Sen vieressä sijaitsee Plaza Salcedo, joka on nimetty espanjalaisen valloittajan Juan de Salcedon mukaan – juuri hän perusti Viganin 1500-luvulla.
Lounaan nautimme paikallisessa ravintolassa, jossa pääsemme maistelemaan kuuluisia ilocanolaisia ruokia, kuten Vigan longganisaa (mausteinen makkara) ja empanadaa – herkullista taikinakuoreen leivottua täytettä, jossa on lihaa, kananmunaa ja vihanneksia.
Lounaan jälkeen vierailemme Pagburnayanin savipajassa, jossa näemme, kuinka taitavat käsityöläiset valmistavat saviastioita ikivanhoilla menetelmillä. Saamme myös itse kokeilla saven muotoilua ja valmistaa omat ruukkumme.
Päivän päätteeksi ehdimme vielä vierailla Bantayn kellotornissa, joka on yksi Viganin tunnetuimmista maamerkeistä. Torni toimi aikoinaan merirosvojen tarkkailupaikkana, ja sen huipulta avautuu upea panoraamanäkymä yli kaupungin ja sen ympäristön.
Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi saavumme hotellillemme, ilta on varattu omille tutkimusretkille lähes taianomaisessa Viganissa. Viganiin majoitumme yhdeksi yöksi.
Päivä 9 – Laoag
Tänään suuntaamme pohjoiseen kohti Laoagia, Ilocos Norten pääkaupunkia. Matkan varrella näemme, kuinka maisema muuttuu Viganin viehättävistä siirtomaa-ajan taloista Ilocos Norten laajoihin rannikkoseutuihin ja kuiviin tasankoihin, jotka ovat tälle alueelle tyypillisiä.
Ensimmäinen pysähdyksemme on Paoayn kirkko, viralliselta nimeltään San Agustínin kirkko Paoayssa – yksi Filippiinien kuuluisimmista kirkoista ja myös Unescon maailmanperintökohde. Tämä vaikuttava rakennus on erinomainen esimerkki "maanjäristysbarokista", arkkitehtuurityylistä, joka kehitettiin kestämään alueen voimakkaita maanjäristyksiä. Pysähdymme ihailemaan kirkon massiivisia seiniä ja vaikuttavia tukipilareita, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen.
Matkamme jatkuu Malacañang of the North -residenssiin, joka toimi aikoinaan entisen presidentin Ferdinand Marcosin kotina. Paoay-järven rannalla sijaitseva rakennus toimii nykyään museona, jossa tutustumme presidentin elämään, perintöön ja Filippiinien poliittiseen historiaan. Kuljemme eleganttien salien halki, ihailemme hyvin säilyneitä huonekaluja ja nautimme kauniista näkymistä järvelle.
Seuraava kohteemme on Laoagin kaupunki, missä vierailemme Sinking Bell Towerissa – kellotornissa, joka hitaasti vajoaa maaperään alueen pehmeän maaston vuoksi. Kuulemme myös jännittäviä tarinoita tornin historiasta ja sen tärkeästä merkityksestä paikallisille ihmisille.
Päivän päätteeksi suuntaamme La Pazin hiekkadyyneille, luonnon muovaamalle aavikkomaiselle alueelle, joka sijaitsee hieman Laoagin ulkopuolella. Jos et ole koskaan kokeillut hiekkalautailua, nyt voit tehdä sen, tai vaihtoehtoisesti nauttia ajelusta nelivetojeepillä yli kumpuilevien dyynien. Seuraavaksi yöksi majoitumme Laoagiin.
Päivä 10 – Laoagista El Nidoon
Aamiaisen jälkeen suuntaamme Laoagin kansainväliselle lentoasemalle, josta aloitamme matkamme kohti El Nidoa – yhtä Filippiinien vaikuttavimmista kohteista. Lennämme ensin Manilaan, jossa teemme lyhyen välilaskun, ennen kuin jatkamme Palawanin saarelle ja Lion lentoasemalle.
Perillä meitä tervehtivät turkoosinsininen meri, jylhät kalkkikivikalliot ja rento tunnelma. Lyhyen bussimatkan jälkeen saavumme rannan läheisyydessä sijaitsevaan majapaikkaamme.
Loppupäivä on omaa aikaa – voit rentoutua rannalla, kävellä pitkin valkoista hiekkarantaa tai tutustua vaikkapa El Nidon viehättäviin pikkuliikkeisiin ja rantabaareihin.
Päivät 11–12 – Rentoutumista El Nidossa
Seuraavat kaksi päivää on varattu rentoutumiseen El Nidossa, jossa voit vaikkapa snorklata tai miksipä et vaan nauttisi valkoisista hiekkarannoista ja kauniin sinisestä merestä.
Päivä 13 – El Nidosta Manilaan
Aamiaisen jälkeen on vuorossa bussimatka Lion lentoasemalle, josta matkaamme takaisin Manilaan.
Iltapäivä on varattu omille seikkailuille Manilassa. Suosittelemme vierailua Ayala-museossa, jossa voit syventyä Filippiinien rikkaaseen historiaan, Makatin ostoskatuja unohtamatta. Kysy vinkkejä TEMA-oppaalta!
Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle muistelemaan matkamme monia kohokohtia.
Päivä 14 – Kotimatka alkaa
Nautittuamme aamiaisen on vuorossa bussikuljetus lentoasemalle, josta aloitamme kotimatkamme.
Päivä 15 – Saapuminen Helsinkiin
Nyt on aika kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakainen reittilento Helsinki – Manila, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).
Digitaalinen maahantulokortti Filippiineille
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 30 päivän oleskeluun Filippiineillä, mutta maahan saavuttaessa tulee esittää todiste maasta poistumisesta, kuten paluu- tai jatkolento.
Passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta kotiinpaluun jälkeen.
Kaikkien matkustajien, jotka aikovat matkustaa Filippiineille, on täytettävä ”eTravel”-lomake (linkki alla). Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 72 tuntia ennen lähtöä.
Lomakkeen täyttämisen jälkeen matkustajalle lähetetään automaattisesti QR-koodi sähköpostitse.
QR-koodi on esitettävä lähtöselvityksen yhteydessä.
🔗 Linkki: eTravel – Philippine One-Stop Electronic Travel Declaration System
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Filippiinien perso (PHP)
Yhdysvaltain dollareita (USD) hyväksytään joissakin hotelleissa ja liikkeissä, mutta paikallisen valuutan käyttöä suositellaan.
Korttimaksut toimivat yleensä suurimmissa kaupungeissa, mutta käteinen on kuitenkin välttämätöntä pienemmissä kylissä ja saarilla.
Pankkiautomaatteja (ATM) löytyy suurista kaupungeista ja suosituilta turistialueilta.
Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot.
Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Suosittelemme että varaat 90 USD / henkilö paikallisoppaille ja kuljettajille. Tema-opas kerää matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii jaosta. Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Filippiinien ilmasto on trooppinen ja vaihtelee alueittain. Sadekausi kestää yleensä kesäkuusta marraskuuhun, kun taas kuiva kausi ajoittuu joulukuusta toukokuuhun. Maaliskuu ja huhtikuu ovat yleensä vuoden kuumimmat kuukaudet, ja lämpötila voi ylittää 35 °C.
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähiaikojen sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Mukavimmat vaatteet päivällä ovat luonnonkuituisia, väljiä ja ilmavia, mutta kuitenkin pitkähihaisia ja -lahkeisia, jotka suojaavat sekä auringolta että mahdollisilta pistäviltä hyönteisiltä. Pakkaa mukaan viileitä aamuja ja iltoja varten takki, lämmin neule tai villatakki. Myös bussin ilmastointi voi joskus olla niin tehokas, että esimerkiksi villatakki tai fleece voi olla hyödyllinen. Pitkät housut ovat mukavat liikuttaessa luonnossa kuten myös mukavat, kosteutta kestävät kengät. Muista myös auringon paahteelta suojaava päähine, aurinkovoide ja hyvät aurinkolasit sekä tietysti uima-asu.
Huomioithan, että tietyillä pyhillä paikoilla ja kirkkoihin mentäessä tulee pukeutua asianmukaisesti: naisilla ei saa olla paljaita hartioita, ja sekä miesten että naisten tulee peittää jalkansa. Kirkko- ja temppelivierailupäivinä on hyvä varata mukaan mukavat kengät, sillä joissakin kirkoissa täytyy riisua kengät ennen sisäänmenoa.
Lue lisää Filippiineistä
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista TEMAn kotisivujen Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.
[A=Aamiainen L=Lounas I=Illallinen]