Meksiko - Mayakansojen jalanjäljillä ennen ja nytkiertomatka Jukatanin niemimaalle
Päiväohjelma
2024-2025
Päivä 1 – Matka kohti Meksikoa alkaaSaapuminen Meksikoon ja Cancúniin. Maahantulomuodollisuuksien jälkeen toivottaa Tema-opas ryhmän lentoasemalla tervetulleeksi tälle ikimuistoiselle kiertomatkalle, ja suuri seikkailu Meksikossa voi alkaa. Nyt meitä odottaa bussikuljetus kiertomatkamme ensimmäiselle hotellille.
Päivä 2 – Ek Balam, Valladolidia ja virkistävä pulahdus cenotessa
Kiertomatkamme Jukatanin niemimaalla alkaa vierailulla Ek Balamin arkeologisella alueella. Ek Balam tarkoittaa mayan kielellä ”Mustaa Jaguaaria”, nimi viittaa asuinpaikan perustajaan, jota kutsuttiin tällä ylevällä nimellä. Nyt saamme ensimmäisen kosketuksen vaikuttavaan mayojen kulttuuriin, aikaan ennen espanjalaisten alueelle saapumista. Täällä saamme nähdä niin temppeleitä kuin palatsejakin, jotka kaikki on rakennettu valkoisesta kalkkikivestä.
Ek Balamista matkamme jatkuu kohti Hubikun cenotea. Täällä pääsemme ihailemaan vaikuttavaa luolaa ja sen kaunista vihreän kimaltelevaa vettä. Yucatánin alueelta löytyy yli tuhat cenotea. Cenoteksi kutsutaan osaksi veden täyttämää karstialueelle jo noin miljoona vuotta sitten syntynyttä maljamaista kuoppaa, ja ne ovat yleisiä muinaisella mayaintiaanien asuinalueella. Niillä oli suuri merkitys mayojen kulttuurissa ja juuri cenoteista saivat mayat juomavetensä. Tänä päivänä cenotet ovatkin suosittuja virkistäytymispaikkoja koska niiden vesi on viilentevämpää kuin merivesi. Nyt on sopiva tilaisuus kastautua cenotessa – kenties tunnet uivasi kuin sadussa.
Matkamme jatkuu Valladolidian kaupunkiin, jonka perusti valloittaja Fransisco de Montejo vuonna 1543. Kaupungissa saamme aistia edelleenkin mayojen kulttuuria, sillä juuri tällä paikalla sijaitsi aikoinaan mayojen vanha kaupunki Zaci. Täällä meille tarjoutuu tilaisuus tehdä kävelyretki pitkin suoria katuja, joita reunustavat matalat talot värikkäine julkisivuineen. Kaupungin keskusaukiolla sijaitsevat siirtomaa-aikainen kirkko ja raatihuone. Reittimme varrelle osuu varmasti paikallisia naisia, jotka ovat pukeutuneet niin kutsuttuun huipileniin, joka on värikäs kukkakuvioinen leninki.
Päivän päämääräämme on Chichén Itza, jossa hotellimme sijaitsee arkeologisen puiston läheisyydessä.
Päivä 3 – Auringonnousu yli Chichén Itzan ja Izamal
Chichén Itzassa tapaa aamunkoiton aikaan vain muutamia ihmisiä. Kun taskulamppu on mukana aloitamme aamun seikkailun. Tunnelma on samanaikaisesti sekä jännittävä että taianomainen kun saavumme paikalle ensimmäisten joukossa ja näemme kuinka pyramidien huikeat muodot hitaasti selkenevät yön muuttuessa aamuksi.
Juuri täällä on tehty kattavimmat arkeologiset kaivaukset, samoin kuin useat mayojen nerokkaista rakennuksista on restauroitu. Harvassa paikassa voi saada niin uskomattoman elävän kuvan mayojen kaupungin loistokkuudesta kuin Chichén Itzassa, jonka voidaankin sanoa olen mayojen kulttuurin esikuva.
Chichén Itza rakennettiin vuosien 400-800 välisenä aikana eaa, jolloin elettiin mayojen klassisen kauden keskivaihetta. Tämän jälkeen paikka menetti merkitystään, mutta koki jälleen uuden renessanssin, kun uusia jumalia alettiin esitellä, kuten tolteekkikuningas Quetzalcoatl. Chichén Itza hylättiin 1200-luvulla. Perusteellisen kävelykierroksen aikana mayojen kulttuuri tulee tutummaksi ja herättää varmasti monia uusia ajatuksia ja oivalluksia. Mielenkiintoisen aamun jälkeen on tullut aika jättää Chichén Itza.
Nyt otamme kurssin kohti Izamalia, jota kutsutaan myös keltaiseksi kaupungiksi koska kaupunkien talojen väriä hallitsee juuri keltainen väri. Eräs legenda kertoo, että talot olisi maalattu keltaisiksi ennen Paavin täällä vierailua – ele kertoo paikallisten asukkaiden kunnioituksesta Paavia kohtaan.
Siirtomaa-aikainen arkkitehtuuri, suuri fransiskaaniluostari, mukulakiviset kadut ja hevoskärryt – kaikki nämä yhdessä luovat tunnelman kadotetusta ajasta. Izamalia kutsutaankin taianomaiseksi kaupungiksi sen ainutlaatuisen kauneutensa takia. Paikalliset markkinat ovat osa tämän päivän Izamalia. Markkinoilla näemme kaupungin naisia myymässä hedelmiä ja vihanneksia pukeutuneina värikkäisiin perinneasuihinsa. Myöhään iltapäivällä saavumme Méridaan, jonne majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.
Päivä 4 – Linturetki Celestúnissa ja Mérida
Aamupäivällä teemme retken kauniille Celestúnin alueelle, joka on tunnettu niin kaloista kuin flamingoistakin. Nyt olemme Esperanza-joen tuntumassa, joki yhdistyy Meksikonlahteen. Teemme veneretken luonnon muodostamalla laguunilla, jossa meillä on mahdollisuus kokea alueen rikas lintumaailma. Täällä pesivät tuhannet flamingot – jos meillä on onnea matkassa saatamme nähdä flamingon jos toisenkin.
Iltapäivällä meitä odottaa yhteinen kävelykierros Méridan kaupungissa. Tämän valkoisen kaupungin, samoin kuin Valladolidin, perusti valloittaja Fransisco de Montejo vuonna 1542 taisteltuaan Jukatanin niemimaalla. Kaupunki on rakennettu vanhan Tihón maya-kaupungin päälle. Se on aivan varmasti yksi Meksikon kauneimmista siirtomaa-ajan aikaisista kaupungeista, jossa on helppo aistia miellyttävän rauhallinen ilmapiiri. Niin jokainen katu, tori kuin siirtomaa-aikaiset kirkotkin ovat valkoisiksi kalkittuja. Näemme monia palatsia muistuttavia taloja muun muassa vilkkaan Plaza Mayorin aukion ympäristössä.
Päivä 5 – Hacienda Yaxcopoil, Uxmal ja Siho Playa
Tänään vierailemme 1600-luvun Hacienda Yaxcopoilissa. Täällä viljeltiin aikoinaan ”henequenia” eli agavea, siitä saatiin karkeaa kuitua, jota käytettiin narujen ja köysien raaka-aineena. Suurella noin 11 000 hehtaarin tilalla kasvatettiin myös karjaa ja siirtomaa-aikana Haciendalla oli yli 500 työntekijää. Nykyään Hacienda toimii museona, jonka mielenkiintoiseen historiaan meille tarjoutuu tilaisuus tutustua lähemmin.
Päivämme jatkuu tutustumalla toiseen merkittävään mayojen kaupunkiin, Uxmaliin. Hyvin säilyneet rakennukset ja pyramidit edustavat niin kutsuttua Puuc-arkkitehtuuria. Tälle tyylille tunnusomaista on, että sekä temppeli että muut rakennukset on koristeltu leveillä friiseillä, joita puolestaan koristavat geometriset, kiviset mosaiikkikuviot. Sateenjumala Chacin kasvot tuntuvat olevan läsnä lähes kaikkialla.
Päivän aikana yritämme tehdä vierailun maaseudulle, jossa tapaamme mayaperheen.
Tämän päivän päämäärämme on haciendaa muistuttava rantahotelli, joka sijaitsee Champechesta etelään. Hotelli sijaitsee erinomaisella paikalla aivan Meksikonlahden tuntumassa – hotelli on saanut lempinimen ”maanpäällinen paratiisi”. Tänne majoitumme neljäksi seuraavaksi yöksi.
Päivä 6 – Päiväretki Campechessa
Tänään vierailemme vanhassa Campechen kaupungissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1540, jolloin merirosvot ja erilaiset onnenonkijat hyökkäilivät säännöllisesti tähän siirtomaa-aikaiseen kaupunkiin. Pahimman merirosvojen tekemän hyökkäyksen jälkeen 1600-luvulla päätettiin kaupungin ympärille rakentaa noin 2.5 km pitkä puolustusmuuri, josta on yhä jäljellä osia. Mayojen kaupungista muodostui myös suosittu kohde karibialaisille merirosvoille, jotka onnistuivat valloittamaan kaupungin useaan eri otteeseen. Ajan myötä Campechestä muodostui merkittävä satamakaupunki. Campechen historiallinen keskusta samoin kuin puolustusmuuri löytyvät Unescon maailmanperintöluettelosta.
Yksi päivän kohokohdista on vierailu arvostetussa arkeologisessa museossa. Juuri täältä tähyiltiin siirtomaa-aikana merelle, jotta vältyttiin merirosvojen hyökkäyksiltä. Museossa on muun muassa arvokkaita esineitä ajanjaksolta ennen espanjalaisten saapumista alueelle.
Keskuspuiston kupeessa astumme raitiotievaunuun, josta käsin meille avautuu Campechesin historiallinen keskusta ympäristöineen. Raitiotievaunuajelun jälkeen sinulle jää vielä mukavasti aikaa tutustua tähän kauniiseen kaupunkiin omin päin.
Päivä 7 – Vapaapäivä Siho Playassa
Nyt on sopiva aika vapaapäivälle ja omille seikkailuille Campechenissä. Tai miltä kuulostaisi rentoutumishetki hotellin omalla rannalla?
Päivä 8 – Hacienda San Luis Carpizo ja Ceviche-kurssi
Aamupäivän aikana vierailemme Hacienda San Luis Carpizossa, joka rakennettiin 1900-luvun alkupuolella. Tänä päivänä Hacienda toimii merivoimien sotilaiden koulutuspaikkana. Joitakin Haciendan vanhimpia osia ei ole tarkoituksella restauroitu, jotta saisimme käsityksen siitä, millainen se on aikoinaan ollut. Oppainamme toimivat sotilaat, mikä tekee vierailustamme ainutlaatuisen!
Palattuamme takaisin hotellille, on halukkailla mahdollisuus osallistua Ceviche-kurssille, jolla opettelemme kokkaamaan ruokaa paikallisittain. Cevichen valmistamiseen tarvitaan tuoretta kalaa, joka marinoidaan limellä ja maustetaan korianterilla, chilillä, suolalla ja punasipulilla. Illalla saamme maistella tätä herkkua yhdessä.
Päivä 9 – Delfiinisafari
Päivän retki vie meidät kohti etelää, noin 150 km matkan päähän Aguadan niemimaalle. Sään salliessa meitä odottaa jännittävä veneretki mahtavalla Términosin laguunilla.
Meksikonlahteen yhteydessä oleva laguuni on tunnettu rikkaasta lintu- ja kalakannastaan, mutta ennen kaikkea delfiineistään. Tutustumme näihin älykkäisiin nisäkkäisiin, jotka lähes akrobaattien tavoin näyttäytyvät laivamme ympärillä. Laivassamme on pelastusliivit ja se on varustettu aurinkokannella. Me TEMA-matkoilla emme järjestä retkeä, jonka aikana voi uida delfiinien kanssa.
Iltapäivän aikana ajelemme pitkin rannikkoa kohti sisämaata Chiapasin ja Palenquen provinssien halki. Majoitumme Palenquen provinssiin kahdeksi seuraavaksi yöksi.
Päivä 10 – Palenquen sademetsä ja vesiputous
Palenquen yllä leijuu mystinen ilmapiiri. Tropiikin katveessa lepäävät niin mahtavat temppelit kuin vaikuttavat pyramiditkin. Palenquen mayojen aikaisten rakennusten katsotaan edustavan aikakautensa hienointa arkkitehtuuria, eikä syyttä. Palenque oli merkittävä seremoniallinen keskus mayojen ylipappien kulttuurissa. Juuri täällä asui 600-luvulla kunnioitettu hallitsija, jonka mahtavasta vallasta kertoo myös paikallinen temppeli.
Temppelialueeseen tutustumme lähemmin aamupäivällä. Päivän ohjelmassa on myös lyhyt patikka satumaisessa sademetsässä.
Täällä eteemme avautuu 20 metriä korkea vesiputous, Welib-ha, jonka kauniiseen vihreään veteen on vaikea olla ihastumatta. Nyt on sopiva hetki virkistäytyä luonnon muodostamassa omassa ”uima-altaassa”, joten muistathan ottaa uimavarusteet aamulla mukaan. Meillä on mahdollisuus nähdä myös hauskannäköisiä mölyapinoita. Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille Palenquessa.
Päivä 11 – Becán
Aikaisin aamulla jätämme Chiapasin provinssin ja vuoristoiset alueet taaksemme – ilmansuuntana on nyt itä. Maisemat muuttuvat metsäisistä alueista pensasmaiseksi kasvillisuudeksi. Iltapäivän aikana saavumme Becániin, joka toimi pääkaupunkina ennen kuin espanjalaiset saapuivat tänne. Kuuluisat ja myös ainutlaatuiset vallihaudat mayojen aikakaudelta sulautuvat upeasti vehreään luontoon. Kaupunki on tunnettu myös 32 metriä korkeasta pyramidistaan, jossa säilytetään yhden tärkeimmän mayakuninkaan, Itzamnan, naamiota. Majoitumme Chicanná EcoVillage Resortiin yhdeksi yöksi.
Päivä 12 – Bacalarin laguuni ja Akumal
Matkamme jatkuu nyt takaisin kohti rannikkoa ja Akumalia, joka on tunnettu kilpikonnistaan. Päivän aikana pääsemme nauttimaan jälleen pulahduksesta niin kutsutussa cenotessa. Baclarin kupeessa pääsemme ihailemaan upeita maisemia yli lahden, jolla kauniit sinisen ja vihreän eri sävyt näyttäytyvät meille vedessä.
Iltapäivän aikana saavumme rauhalliseen Akumaliin, joka sijaitsee kahden suuren lomakeskuksen, Tulumin ja Playa del Carmenin, välissä. Akumalissa lähimmät naapurit ovat luonto ja meri. Tässä vaiheessa Tema-opas kiittää kiertomatkaosuudesta, lomapäivät Akumalissa vietetään siis omin päin. Mikäli tarvitsette apua tai neuvoja, tai haluatte varata retkiä, onnistuu tämä kaikki paikallisen yhteistyökumppanimme kautta.
Päivät 13-14 – Rentoutumista omaan tahtiin Akumalissa
Seuraavat kaksi päivää voit viettää haluamallasi tavalla, ja mikäpä kuulostaa houkuttelevammalta kuin täydellinen rentoutuminen upeissa puitteissa. Tai ehkäpä haluat lähteä veneretkelle Cozunelin saarelle tai vierailla Tulumin antiikin aikaisessa kaupungissa.
Päivä 15 – Kotimatka
Tänään on tullut aika sanoa hyvästit Meksikolle, ainakin tällä kertaa. Matka kohti Helsinkiä alkaa.
Päivä 16 – Saapuminen Helsinkiin
Saavumme Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyEdestakainen lento Helsinki – Cancún, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan opaspalvelut kiertomatkan ajan sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).
Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Meksikon peso (MXN).
Ennen matkalle lähtöä kannattaa vaihtaa ainakin pienehkö summa pesoiksi, jottet heti saavuttuasi joudu etsimään rahanvaihtopistettä tai pankkiautomaattia. Muutoin voit ottaa käteisen matkakassan US-dollareissa tai euroissa. Päivittäiset ostokset voi maksaa pesoilla, ja turistialueilla myös dollareilla voi usein maksaa ostoksia. Vaihtorahat annetaan kuitenkin pesoina. Useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään Meksikossa ja niillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.
Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot. Meksiko on suhteellisen edullinen maa matkailijankin näkökulmasta. Viini on melko kallista, ja tavallisemmat ruokajuomat ovatkin olut, virvoitusjuomat ja kivennäisvesi. Ostosmahdollisuudet ovat hyvät: tarjolla on erilaisia tekstiilejä pääosin puuvillasta ja sisalista sekä taidekäsitöitä hopeasta, onyxista, obsidiaanista, puusta ja keramiikasta.
Juomaraha
Juomarahat eivät tällä matkalla sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin 1500 MXN (n. 83 e)/hlö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat yhteiseen kassaan matkan alussa ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta kuljettajalle, paikallisoppaalle ja tarjoilijoille yhteisillä aterioilla sekä hotellien kantajille.
Ilmasto ja vaatetus
Meksikossa ilmasto vaihtelee maan eri osissa. Ilmastoon vaikuttavat osittain Meksikonlahti ja Tyynimeri sekä osittain suuret korkeuserot. Yleensä sateisin kausi on kesäkuusta elokuuhun, mutta sateita saattaa toki tulla myös muina vuodenaikoina. Paras aika matkustamiseen on talvikausi sekä vähäisempien sateiden että matalampien lämpötilojen vuoksi. Myös Karibian alueen hurrikaanikausi ajoittuu kesään; yleensä hurrikaaneja esiintyy kesäkuusta loka–marraskuun vaihteeseen. Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on tammi-helmikuussa Cancúnissa 28 astetta, päivän alin 17 astetta. Sisämaassa ja vuoristossa on tätä viileämpää. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.
Päivällä on mukavin liikkua kevyissä (ja helposti pestävissä) puuvillavaatteissa, mutta viileitä iltoja varten on hyvä varata mukaan villatakki tai vastaava. Kiertomatkalle kannattaa varustautua mukavin, kestävin vaattein, sillä olemme jatkuvasti liikkeellä. Suosittelemme kunnollisia, kumipohjaisia kenkiä, sillä kävelemme kaupungeissa ja kylissä ja arkeologisilla alueilla ja kiipeilemme raunioilla, jotka voivat kosteina olla liukkaita. Muista myös uima-asu ja pyyhe uintipysähdyksiä varten.
Muuta
Meksikossa sähkövirran jännite on 125 V / 60 Hz. Pistokemalli on sama kuin Yhdysvalloissa ja erilainen kuin Suomessa. Jos sähkölaite on säädettävissä 110-125 voltille, sitä voi käyttää hankkimalla pistorasiaa varten erillisen väliosan eli adapterin.
Lue lisää Meksikosta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.