Tiranasta halki Titon Jugoslavian

Matkamme alkaa Albanian Tiranasta ja jatkuu kauniille Ohridin rannoille Makedoniaan, josta matkaamme halki Kosovon vuorten Adrianmeren rannikolle Montenegroon. Vaihtelevaan viikkoon mahtuu upeaa luontoa, mielenkiintoisia pääkaupunkeja, viehättäviä vuoristokyliä, järviä ja merta. Kuljemme läpi synkemmän historian kohti valoisampaa tulevaisuutta. Neljässä maassa viettämämme viikko tarjoaa niin maukkaita aterioita ja maistuvia juomia, mahtavia maailmanperintökohteita kuin tutustumista eri kulttuureihinkin.  

Tärkeää tietoa

Maat: Pohjois-Makedonia, Albania, Montenegro, Kosovo

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Historiallinen Beratin kaupunki, maailmanperintökohde
 • Ohrid-järvi: luostari, kirkot ja veneretki
 • Decanin serbi-ortodoksinen luostari Kosovossa
 • Virpazar: linnut ja viininmaistajaiset
 • Tiranan kaupunki

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Tirana
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 3 illallista
• 1 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

Header Image Tulosta päiväohjelma ja hyvä tietää -osio

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Albania. Bussikuljetus Tiranan lentokenttä –Tiranan kaupunki, noin 20 km. Tervetuloillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Tiranassa.

Päivä 2
Tirana – Berat, bussimatka noin 170 km. Kaupunkikiertoajelu Tiranassa ja retki Beratissa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Beratissa.

Päivä 3
Berat – Ohrid, bussimatka noin 225 km. Vierailu St Naumin luostarissa. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Ohridissa.

Päivä 4
Kaupunkikävely Ohridissa. Viininmaistajaiset. Aamiainen.

Päivä 5
Ohrid – Pristina, bussimatka noin 260 km. Kaupunkikierros Skopjessa ja Pristinassa, Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Pristinassa.

Päivä 6
Pristina – Kolasin, bussimatka noin 250 km. Vierailu Decanin luostarissa. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Kolasinissa.

Päivä 7
Kolasin – Shkoder, bussimatka noin 175 km. Käynti ja veneretki Shkoder-järvellä. Käynti Montenegron rannalla. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Shkoderissa.

Päivä 8
Skadar – Tirana, bussimatka noin 80 km. Aamiainen. Kotimatka Tiranasta Helsinkiin.

Pohjois-Makedonia

Asukasluku 2 100 025
Pinta-ala 25 713 km²
Valuutta Makedonian dinaari (MKD)
Uskonto Ortodokseja noin 65% ja muslimeja noin 34%
Kieli Makedonia

Albania

Asukasluku 2 894 476
Pinta-ala 28 748 km²
Valutta Albanian Lek (ALL)
Uskonto Uskonnonvapaus taataan perustulaissa. Roomalaisten aikana käännytettiin kristinuskoon ja osmaanien imperiumin aikana käännytettiin islamin uskontoon
Kieli Albania

Montenegro

Asukasluku n. 645 000
Pinta-ala 13 812 km²
Valuutta Euro
Kieli Montenegro (virallinen kieli), serbia
Uskonto Ortodokseja n. 72 %, muslimeja 19 %, roomalaiskatolisia 3 % ja muita n. 5 %
Aikaero Suomen aika -1 t.

Kosovo

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Tirana, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!

Valuutta
Albania: Lek (ALL)
Makedonia: Denars (MKD)
Kosovo: Euro (EUR)
Montenegro: Euro (EUR)

Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Pankkiautomaatteja on suuremmissa kaupungeissa. Markkinoilla ja kioskeissa käy vain käteinen raha. Kaupoissa hinnat ovat kiinteät, mutta markkinoilla voit kokeilla taitojasi tinkimisessä.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät enää sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 55 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja pitää sen jälkeen huolen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla ja mahdollisille paikallisoppaille.

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tapana on yleensä antaa juomarahaa noin 10 % laskun loppusummasta – myös ravintoloissa, joissa palveluraha on mukana laskussa. Baareissa ja takseissa on tapana pyöristää laskun loppusummaa ylöspäin. Tema-oppaalta voit kysyä tarkemmin, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Varhain keväällä ja myöhään syksyllä voi sää olla vaihtelevaa. Meriveden lämpötila on kesäkuussa keskimäärin n. 20 astetta ja syyskuussa n. 23 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ravintolaillallisille on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun, mutta muuten mukaan ei tarvitse pakata muodollisempia vaatteita. Hienompiin ravintoloihin ei ole tapana mennä lenkkitossuissa, mutta muuten suosittelemme, että otat mukaan kumipohjaiset, mukavat kengät, sillä sileäksi kuluneet katukivet voivat olla liukkaita.  Muista uimapuku!

Huomioithan, että kirkkoihin, luostareihin ja moskeijoihin vaaditaan sekä miehiltä että naisilta pitkät housut, myös olkapäät tulee olla peitettyinä.e

Muuta
Matkan hotellit ovat keskitasoa ja tason lisäksi olemme niitä valitessamme huomioineet hotellin sijainnin ja palvelun. Jos hotelli joudutaan vaihtamaan toiseen ennen lähtöä, noudatamme samoja valintakriteereitä vaihtoehtoisten hotellin kohdalla.

Lue lisää kohdemaista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
26.05.2025 8 päivää Tiranasta halki Titon Jugoslavian Helsinki 1 890 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.