Tiranasta halki Titon Jugoslavian

Matkamme alkaa Albanian Tiranasta ja jatkuu kauniille Ohridin rannoille Makedoniaan, josta matkaamme halki Kosovon vuorten Adrianmeren rannikolle Montenegroon. Vaihtelevaan viikkoon mahtuu upeaa luontoa, mielenkiintoisia pääkaupunkeja, viehättäviä vuoristokyliä, järviä ja merta. Kuljemme läpi synkemmän historian kohti valoisampaa tulevaisuutta. Neljässä maassa viettämämme viikko tarjoaa niin maukkaita aterioita ja maistuvia juomia, mahtavia maailmanperintökohteita kuin tutustumista eri kulttuureihinkin.  

Tärkeää tietoa

Maat: Pohjois-Makedonia, Albania, Montenegro, Kosovo

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Historiallinen Beratin kaupunki, maailmanperintökohde
 • Ohrid-järvi: luostari, kirkot ja veneretki
 • Decanin serbi-ortodoksinen luostari Kosovossa
 • Virpazar: linnut ja viininmaistajaiset
 • Tradita: perinteinen albanialainen asumismuoto ja ruoka

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Tervetuloa Enver Hoxhan Tiranaan
Matkamme kohti Albaniaa ja sen pääkaupunkia Tiranaa alkaa. Viikon aikana ehdit kokea neljä eri Balkanin maata, kaupunkeja ja kyliä sekä villiä luontoa – vuoria, järviä ja merta. Yhtenä hetkenä vierailemme paikassa, jossa aika tuntuu pysähtyneen, kun taas toisena hetkenä olemme saapuneet paikkaan, josta tihkuu yrittäjähenkisyys ja syvän luja usko tulevaisuuteen. Aloitamme kiertomatkamme Albaniasta, jossa laskeudumme Tiranan kansainväliselle  Nënë Tereza -lentokentälle. Lentokenttä on nimetty Äiti Teresan mukaan, joka oli syntyperältään albanialainen. 

Maa oli pitkään yksi maailman suljetuista maista. Aina vuoteen 1991 saakka, kunnes kommunismi koki romahduksen, oli maasta yhtä vaikea matkustaa pois kuin päästä sinne. Tänä päivänä tilanne on toisenlainen, ja Albaniasta on helppo matkustaa maan rajojen ulkopuolelle. Rajapaikoilla jonot eivät kuitenkaan ole harvinainen näky, ja aikaa rajan ylitykseen on syytä varata. Saapuessasi Tiranaan tapaat Tema-oppaan, joka toivottaa sinut tervetulleeksi kiertomatkalle. Nyt on vuorossa matka kaupungin sydämeen ja hotellillemme. 

Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen hotellillamme.

Päivä 2 – Albanian maailmanperintökohde Berat
Aamiaisen jälkeen tutustumme lähemmin Tiranaan ja katselemme näkymiä yli kaupungin muun muassa niin kutsutulta Marttyyrien hautausmaalta. Arkkitehtuurissa heijastuu paljon vaikutteita kommunismin ajalta. Pormestari Edi Rama, joka oli myös taiteilija, aloitteesta alkoi niin Tirana kuin koko Albaniakin saada väriä rakennuksiinsa. Monet taloista on maalattu kirkkaan värisiksi ja mieleen saattaakin tulla Meksikon värikkäät talot. Ehkäpä eniten huomiota herättävät vihreät rakennukset, joihin on maalattu todella paljon nuolia – kaikki nuolet osoittavat länteen päin. Seuraavaksi suunnistamme Skanderbekin torille ja ohjelmassamme on vierailu Kansallismuseossa, jossa saamme erinomaisen käsityksen Albanian kulttuurista ja historiasta, aina antiikikin ajasta nykypäivään saakka. 

Täältä matkamme jatkuu kohti Balkanin vanhinta taloa. Näemme loistavan esimerkin, miltä näyttää perinteinen Konak-talo ja sen kaunis puutarha ottomaanien valtakunnan ajoilta. Tämä talo on toiminut viimeisen 300 vuoden aikana sotilastoimistona, sairaalana ja naisten vankilana. Sali Shijaku oli talon aikaisempi omistaja ja myös yksi Albanian kuuluisimmista taiteilijoista. Hänen galleriastaan löytyy fantastista taidetta, niin imperessionismia kuin sosialistista realismiakin edustavia töitä. Päivän lounaan nautimme Blloku-korttelissa, joka on pääkaupungin kuuluisin ravintola-alue. Kommunismin aikana näille seuduille oli pääsy kielletty – diktaattori Enver Hoxhan palatsi sijaitsi juuri täällä ja sinne ei luonnollisestikaan päässyt kuin tietyt, harvat ja valikoidut ihmiset. Kommunismin romahdettua tavalliset tiranalaiset pääsivät katsomaan, kuinka ylellisesti Hoxhan perhe eli täällä, kurjuuden ja köyhyyden vallitessa muualla maassa. 2000-luvun alkupuolella alue, niin vanha kaupunginmuuri kuin Bllokun aluekin, restauroitiin, ja tiranalaiset saivat oman uuden viehättävän ravintola- ja baarialueensa.

Matkamme jatkuu Tiranasta kohti Beratia, joka sijaitsee noin 170 km etelään pääkaupungista. Berat on kaupunki, joka tarjoaa meille historiaa, legendoja ja ainutlaatuisen ilmapiirin. Kaupunki on yksi maan suurimmista nähtävyyksistä, samoin kuin yksi matkamme kohokohdista Albaniassa. Saavuttuamme Beratiin ymmärrämme helposti, että se on ansaitusti päässyt Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2008. Beratin lempinimi on “tuhansien ikkunoiden kaupunki” – kaikkein eniten huomiota herättävät varmasti valkoisiksi kalkitut ottomaanien talot, jotka sijaitsevat pitkin rinnettä, aina ylös linnoitukselle saakka. Jo 300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua tänne rakennettiin Antipatrean linnoitus. Kävelemme läpi vanhojen mukulakivisten kujien ja reittimme varrelle jää keskiaikaisia taloja. Näkymät yli kattojen ovat mieleenpainuvat ja näemme sekä minareetteja että Tomorrin lumen peitossa olevan huipun. Majoitumme mukavaan hotelliin, joka sijaitsee kaupungin vanhoissa kortteleissa. Kaikki huoneet ovat omalla viehättävällä tavallaan erilaisia − niin hotellin tunnelma kuin fantastiset isännät tekevät tästä majoituspaikasta ikimuistoisen.

Päivä 3 – Via Egnatiaa pitkin Pohjois-Makedoniaan
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Albanialle ja matkamme jatkuu pitkin Via Egnatiaa, vanhaa roomalaista marssi- ja kauppatietä, joka yhdistää Durresin ja Konstatinopolin. Tämä merkittävä tie rakennettiin jo 200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua ja se oli tärkeä reitti Rooman valtakunnassa sekä antiikin että Bysantin aikana. Ennen Pohjois-Makedonian rajalle saapumista nautimme lounaan Pogradecin lähistöllä ravintolassa, joka oli aikoinaan Enver Hoxhan vanha kesäpalatsi. Erittäin voimakkaan kansallismielisyyden synnyttämä nimikiista Makedonian valtion ja Kreikan välillä on vihdoin saatu päätökseen ja maa, johon seuraavaksi suuntaamme on viralliselta nimeltään Pohjois-Makedonian tasavalta. 

Ylitettyämme eteläisen rajan ja Ohrid-järven saavumme Galicican kansallispuistoon, jonka idyllisessä ympäristössä sijaitsee St Naumin luostari.Iltapäivän aikana, matkalla Ohridin kaupunkiin, näemme Gradisten niemimaan. Täällä sijaitsi jo 1200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua neoliittinen yhteiskunta, joka oli rakennettu pilareiden päälle Ohridin järven kalarikkaaseen veteen. Alueen luonnon ja kulttuurin ansiosta alue on päässyt Unescon maailmanperintöluetteloon. Hotelliin, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Ohridin rantabulevardin varrella, majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 4 – Ohrid-järvi
Tämän päivän vietämme Ohridin kaupungissa, tutustuen siihen kävellen. Ohrid on tunnettu lukuisista kirkoista ja paikalliset asukkaat sanovatkin, että kaupungissa on kirkko jokaiselle vuoden päivälle. Tästä syytä Ohridia kutsutaan Euroopan Jerusalemiksi. Kävelykierroksellamme tutustumme kaupungin merkittävimpiin kirkkoihin − Sofian kirkkoon, joka toimii kaupungin katedraalina ja St Panteleimon- ja Johanneksen kirkkoihin, jotka puhuttelevat meitä niin arkkitehtuurillaan ja maalauksillaan kuin sijainnillaankin. 

Päivän varrelle suosittelemme kävelyyn sopivia kenkiä. Yhteisen kävelykierroksen jälkeen iltapäivä ja ilta on varattu omille tutkimusretkille. Voit esimerkiksi jäädä nauttimaan kaupungin viehättävästä tunnelmasta rantakahvilaan tai sään niin salliessa vaikkapa pulahtaa järveen uimaan.

Päivä 5 – Justiniani Primasta Justiniani Secundaan
Rooman valtakunnan keisari Justinianus I perusti tälle alueelle kaksi kaupunkia, jotka hän nimesi oman nimensä mukaan. Tänään tutustumme lähemmin kumpaankin kaupunkiin. Aamiaisen jälkeen jätämme Ohridin rannat ja otamme kurssin kohti maan pääkaupunkia Skopjea, joka on myös Äiti Teresan synnyinpaikka. Kuinka ylpeä hän olisikaan siitä lämpöisyydestä ja vieraanvaraisuudesta, jonka mekin saamme kokea saapuessamme Skopjeen. Kaupungin arkkitehtuuri hämmästyttää monimutoisuudellaan. Vierailemme vanhoissa muslimikortteleissa ja niiden basaareissa, ja näemme myös uudempaa arkkitehtuuria Vardar-joen kupeessa.

Lounaan nautimme perinteisessä ravintolassa, jonka jälkeen matkamme jatkuu Kosovoon, joka on Euroopan nuorin itsenäinen maa. Pohjoismaat ovat tunnustaneet sen itsenäisyyden, mutta on maita, jotka eivät edelleenkään ole tunnustaneet Kosovon itsenäisyysjulistusta. Kosovo on melkoisen pieni maa, asukkaita siellä on noin 1.7 miljoonaa. Teemme kaupunkierroksen maan pääkaupungissa Pristinassa, jonka jälkeen majoitumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliimme. Illalla sinulle jää vielä omaa aikaa tutkiskella kaupunkia. Maan nuoresta itsenäisyydestä kertoo sen omalla kielellä muun muassa värikäs Newborn-monument. Muita merkittäviä patsaita ovat muun muassa mahtipontiset Äiti Teresan ja Bill Clintonin näköispatsaat.

Päivä 6 – Maailmanperintöluostari Kosovossa ja Montenegron vuoristo
Tämänkin päivän aikana matkaamme kahdessa eri maassa. Aamupäivän aikana vierailemme Kosovon kauneimmassa luostarissa, Decanin luostarissa, joka on onnistunut pääsemään myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Luostari näyttää ulkoapäin katsottuna melkoisen tavalliselta luostarilta, mutta astuttaessa sisälle luostariin huomio kiinnittyy suuriin ja värikkäisiin maalauksiin, jotka ovat peräisin jo 1300-luvulta. Näitä kulttuurisesti merkittäviä aarteita suojelevat Kosovo Force, KFOR ja NATO, jonka tehtävänä on ylläpitää rauhaa ja yleistä turvallisuutta maassa. Tämä edelleenkin toiminnassa oleva luostari valmistaa muun muassa snapseja ja viiniä, joita myydään luostarin holvin putiikissa.

Mieleenpainuvan luostarivierailun jälkeen on aika nauttia päivän lounas. Ajelemme luostarista pohjoiseen päin, rinteille, joilla lähteet pulppuavat Prokletijen kauniista vuoristosta. Vuoristoa, joka sijaitsee Kosovon ja Montenegron rajalla kutsutaan myös Albanian Alpeiksi. Alueen kirkkaassa vedessä viihtyvät erinomaisesti taimenet, joita myös viljellään täällä. Iltapäivällä matkamme taittuu pitkin kiemurtelevia alppiteitä ja saavumme seuraavan “valtakunnan” rajalle. Alkuillasta olemme jo noin 1000 metrin korkeudessa Montenegron Bjelasica-vuorella ja sen tunnetussa hiihtokeskuksessa Kolasinissa. Paikkakunnan historialliset juuret ulottuvat jo 1600-luvulle turkkilaisten aikaan ja Ottomaanien valtakuntaan. Vuosisatojen ajan, niin kesällä kuin talvellakin, ihmiset ovat tulleet tänne nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta.

Päivä 7 – Skadar-järvi ja Adrianmeri
Tämän päivän reittimme kulkee alas vuoristosta, läpi Moracan laakson jälleen merenpinnan tasolle. Kerrassaan unohtumaton kokemus! Samannimisen joen alkulähteet sijaitsevat Rzac-vuoren juurella. Moraca-joki virtailee kauniisti 113 km pituudelta ja laskee Skadarin järveen.Saapuessamme Virpazariin teemme veneretken Skadarin järvellä. Korkea vuori erottaa Skadar-järven Adrianmerestä. Tunnelin kautta pääsemme kuitenkin nopeasti merelle, sen suolaisen tuulen tervehtiessä meitä saapuessamme Barin kaupunkiin. Sään niin salliessa meille tarjoutuu mahdollisuus kastautua Adrianmeren virkistävässä vedessä.  

Auringon laskiessa on aika palata takaisin Albaniaan, josta aloitimme kiertomatkamme. Viimeiseksi yöksi majoitumme Skadarin kaupunkiin, Skadar-järven eteläiselle rannalle. Hotellimme on melko vaatimaton, mutta sitäkin perinteikkäämpi ja viehättävämpi. Omistajat ovat keränneet erilaisia esineitä, muun muassa vanhoja maanviljelyksessä käytettyjä työvälineitä ja kansallispukuja, jotka tekevät hotellin ilmapiiristä hyvin tunnelmallisen, voit kuvitella olevasi historiallisessa museossa. Illallinen koostuu paikallisista herkuista, niin ruoasta kuin juomastakin. 

Päivä 8 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Tiranalle ja lähdemme kohti lentoasemaa. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Tirana
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 3 illallista
• 1 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Albania. Bussikuljetus Tiranan lentokenttä –Tiranan kaupunki, noin 20 km. Tervetuloillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Tiranassa.

Päivä 2
Tirana – Berat, bussimatka noin 170 km. Kaupunkikiertoajelu Tiranassa ja retki Beratissa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Beratissa.

Päivä 3
Berat – Ohrid, bussimatka noin 225 km. Vierailu St Naumin luostarissa. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Ohridissa.

Päivä 4
Kaupunkikävely Ohridissa. Aamiainen.

Päivä 5
Ohrid – Pristina, bussimatka noin 260 km. Kaupunkikierros Skopjessa ja Pristinassa, Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Pristinassa.

Päivä 6
Pristina – Kolasin, bussimatka noin 250 km. Vierailu Decanin luostarissa. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Kolasinissa.

Päivä 7
Kolasin – Skadar, bussimatka noin 175 km. Käynti ja veneretki Skadar-järvellä. Käynti Montenegron rannalla. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Skadarissa.

Päivä 8
Skadar – Tirana, bussimatka noin 80 km. Aamiainen. Kotimatka Tiranasta Helsinkiin.

Pohjois-Makedonia

Asukasluku 2 100 025
Pinta-ala 25 713 km²
Valuutta Makedonian dinaari (MKD)
Uskonto Ortodokseja noin 65% ja muslimeja noin 34%
Kieli Makedonia

Albania

Asukasluku 2 894 476
Pinta-ala 28 748 km²
Valutta Albanian Lek (ALL)
Uskonto Uskonnonvapaus taataan perustulaissa. Roomalaisten aikana käännytettiin kristinuskoon ja osmaanien imperiumin aikana käännytettiin islamin uskontoon
Kieli Albania

Montenegro

Asukasluku n. 645 000
Pinta-ala 13 812 km²
Valuutta Euro
Kieli Montenegro (virallinen kieli), serbia
Uskonto Ortodokseja n. 72 %, muslimeja 19 %, roomalaiskatolisia 3 % ja muita n. 5 %
Aikaero Suomen aika -1 t.

Kosovo

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Tirana, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Albania: Lek (ALL)

Makedonia: Denars (MKD)

Kosovo: Euro (EUR)

Montenegro: Euro (EUR)

Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Pankkiautomaatteja on suuremmissa kaupungeissa. Markkinoilla ja kioskeissa käy vain käteinen raha. Kaupoissa hinnat ovat kiinteät, mutta markkinoilla voit kokeilla taitojasi tinkimisessä.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät enää sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 55 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja pitää sen jälkeen huolen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla ja mahdollisille paikallisoppaille.

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tapana on yleensä antaa juomarahaa noin 10 % laskun loppusummasta – myös ravintoloissa, joissa palveluraha on mukana laskussa. Baareissa ja takseissa on tapana pyöristää laskun loppusummaa ylöspäin. Tema-oppaalta voit kysyä tarkemmin, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Varhain keväällä ja myöhään syksyllä voi sää olla vaihtelevaa. Meriveden lämpötila on kesäkuussa keskimäärin n. 20 astetta ja syyskuussa n. 23 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ravintolaillallisille on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun, mutta muuten mukaan ei tarvitse pakata muodollisempia vaatteita. Hienompiin ravintoloihin ei ole tapana mennä lenkkitossuissa, mutta muuten suosittelemme, että otat mukaan kumipohjaiset, mukavat kengät, sillä sileäksi kuluneet katukivet voivat olla liukkaita.  Muista uimapuku!

Huomioithan, että kirkkoihin, luostareihin ja moskeijoihin vaaditaan sekä miehiltä että naisilta pitkät housut, myös olkapäät tulee olla peitettyinä.e

Muuta
Matkan hotellit ovat keskitasoa ja tason lisäksi olemme niitä valitessamme huomioineet hotellin sijainnin ja palvelun. Jos hotelli joudutaan vaihtamaan toiseen ennen lähtöä, noudatamme samoja valintakriteereitä vaihtoehtoisten hotellin kohdalla.

Lue lisää kohdemaista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.