Kuuba - kansakunta muutosten keskelläHavanna, Trinidad ja Viñales 

Kiertomatkamme Kuubassa vie sielukkaaseen Havannaan, siirtomaa-aikaiseen Trinidadiin ja Che Guevaran Santa Claraan. Matkan muita kohokohtia ovat muun muassa vehreä Viñalesin laakso ja Cienfuegosin kaupunki. Lisäksi ehdit nauttia valkoisista paratiisirannoista. Matkamme on löytöretki lämminsydämiseen Kuubaan, jonka luonnonmaisemat, värikkäät kaupungit, sikari- ja sokeritehtaat, mielenkiintoinen historia, rikas kulttuuri ja vauhdikkaat rytmit tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kuuba

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 16 päivää

Ryhmän koko: 18-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Havanna jalkaisin, bussin ja 50-luvun amerikanrautojen kyydissä
 • Viñalesin laakso ja kuuluisa muraali
 • Veneretki La Cueva del Indiossa
 • Trnidadin maailmanperintökaupunki
 • Che Guevara -museo Santa Clarassa

Päiväohjelma
Talvi 2024

Päivä 1 - Matka alkaa
Lento lähtee Helsingistä kohti Havannaa. Tema-opas on vastassa perillä José Martin lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla noin 45 minuutin matkan hotelliimme Havannassa.

Vietämme Havannassa matkan ensimmäiset kolme yötä. Hotelli Habana Libre on yksi Kuuban suurimpia hotelleja ja yksi Havannan tunnetuimmista maamerkeistä. Hotelli sijaitsee mukavalla paikalla: vain lyhyen matkan päässä kahdeksan kilometrin pituiselta rantakadulta Maleconilta. Hotellin ylemmistä kerroksista avautuu lyömätön näköala yli kaupungin, ja maatasolla oleva allasalue tekee oleskelusta vielä mukavamman. Muista myös 25. kerroksessa sijaitseva ravintola!

Päivä 2 - Kaupunkikierros Havannassa
Kuuban pääkaupunki Havanna on yksi maailman mielenkiintoisimmista kulttuurikaupungeista, ja se pitää yhä kiinni juuristaan ja traditioistaan, minkä huomaa hyvin sen monista katedraaleista, kartanoista ja museoista.

Aloitamme värikkääseen Havannaan tutustumisen kaupunkikiertoajelulla muun muassa rantakatua, Malecónia pitkin. Se seurailee rantaviivaa Vedadon eloisasta kaupunginosasta Vanhaan Havannaan, Havanna Viejaan saakka. Ohitamme kierroksella myös Vallankumousaukion, Plaza de la Revoluciónin, jolla Fidel Castro piti pitkiä puheitaan.

Teemme opastettua kaupunkierrosta myös jalkaisin kaupungin keskustassa ja sen historiallisissa kortteleissa, jossa näemme neljä kuuluisaa aukiota: Plaza Viejan, Plaza de Armasin, Plaza San Franciscon ja Plaza de la Catedralin. Plaza de la Catedralin laidalla ihailemme mm. San Cristobalin katedraalia, jolla on kaunis barokkijulkisivu, ja Plaza de Armasia ympäröiviä kauniita rakennuksia. Vanha Havannaa, Vieja Habanaa, jossa on yli 900 maamerkkiä, restauroidaan edelleen aiempaan arkkitehtoniseen loistoonsa ja se on Unescon maailmanperintöluettelossa.

Illallisen jälkeen voit vielä suunnata johonkin Havannan lukuisista salsaklubeista.

Päivä 3 - Viñalesin laakso
Tänään suuntaamme Havannasta länteen – ensin bussilla Viñalesin laaksoon, joka dramaattisine vuorenhuippuineen ja vehmaine laaksoineen on Unescon luonnonperintökohde. Läntistä Kuubaa, jossa Viñalesin laaksokin sijaitsee, pidetään Kuuban kauneimpana seutuna. Seudulla kasvatetaan tupakkaa, jota pidetään maailman parhaana. Las Barrigonasissa käymme tupakanviljelijän luona. Tupakan lisäksi laaksossa on monia endeemisiä kasveja ja eläimiä. Hyvällä onnella näet ehkä kimalaiskolibrin tai kultakurkkusirkkusen.

Katselemme pieneltä kukkulalta kaunista näköalaa Viñalesin laaksoon. Nautimme lounaan Mogote dos Hermanasissa ja sen jälkeen näemme lähes koko vuoren rinteen peittävän, valtavan "seinämaalauksen". Maalauksen on tehnyt taiteilija Leovigildo González Fidel Castron toimeksiannosta ja se esittää evoluution historiaa.

Käymme myös suurenmoisessa Cueva del Indion luolassa. Se ei ole erityisen suuri, mutta ohitettuamme stalaktiitteja ja stalakmiitteja tulemme yhtäkkiä maanalaiselle joelle. Nousemme veneeseen, joka vie meidät syvemmälle luolastoon kunnes nousemme veneen kyydistä pienen vesiputouksen luona. Sen jälkeen palaamme Havannaan.

Päivä 4 - Suurkaupungista rannalle
Lähdemme aamupäivällä Havannasta ja suuntaamme Varaderoon Atlantin rannalle, ja olemme perillä hotellissa iltapäivällä. Oleskeltuasi muutaman päivän suurkaupungin vilskeessä, voit nyt hengähtää hetken ja nauttia omaan tahtiisi rantalomasta turkoosinsinisen Atlantin ja liidunvalkoisten rantojen äärellä.

Päivä 5 - Vapaapäivä Varaderossa
Yhteistä ohjelmaa ja aamuherätystä ei tänään ole, joten voit vaikkapa nukkua vähän pidempään. Sen jälkeen ehdit kävelylle rannalle, uimaan ja nauttimaan auringosta. Kaksikerroksisen turistibussin kyydissä voit myös kierrellä tutustumassa Varaderoon ja sen lähiympäristöön. Tema-opas antaa mielellään lisää vinkkejä!

Päivä 6 - Cienfuegos ja sikareita
Aamiaisen jälkeen suuntaamme ensin Varaderosta Cienfuegosiin, Etelän helmeen. Perillä teemme kiertoajelun Cienfuegosin kauniin lahden rannalla. Cienfuegos on rakennettu 1800-luvun uusklassiseen tyyliin ja kaupungin historiallinen keskusta on myös Unescon maailmanperintökohde. Cienfuegos, joka aikoinaan oli intiaanikylä, on yksi Kuuban tärkeimmistä satamakaupungeista. Sen kautta viedään maailmalle sokeria ja muita maataloustuotteita.

Cienfuegosissa näemme muun muassa katedraalin ja riemukaaren. Kuljemme pitkin Paseo del Pradon pääkatua kauniille Parque Marti -aukiolle. Aukion ympärillä on useita siirtomaatyylisiä rakennuksia.

Kuuba on maailmankuulu sikareistaan ja tänään käymme tutustumassa sikaritehtaan toimintaan. Saamme nähdä, kuinka sikareita kääritään käsin ja voit ostaa sikareita vaikkapa tuliasiksi.

Käymme tutustumassa myös noin 15 km päässä Cienfuegosin eteläpuolella sijaitsevaan kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa on maailman laajimpiin kuuluva kokoelma palmuja. Teemme kävellen kierroksen puutarhan vehreyden keskellä ja suuntaamme sitten matkan seuraavaan kohokohtaan: Trinidadin kaupunkiin.

Majoitumme seuraavaksi kolmeksi yöksi casa particulareihin eli yksityismajoituksiin Trinidadissa. Kuubalaisilla on lupa vuokrata huoneita matkailijoille ja yhdellä perheellä voi olla yksi tai kaksi vuokrattavaa huonetta. Valitsemissamme huoneissa on oma suihku ja aamiaisen ja päivällisen nautit perheen luona. Majoituksen taso on yleensä vaatimaton, mutta huoneet ovat siistejä ja ruoka hyvin laitettua. Huoneita vuokraavissa perheissä joku tai jotkut perheenjäsenet puhuvat useimmiten muutaman sanan englantia.

Iltaohjelmaksi suosittelemme käyntiä jossain kaupungin baarissa, jossa voit kuunnella musiikkia ja nauttia vaikkapa mojiton.

Päivä 7 - Maailmanperintökohde Trinidad
Trinidad, Kuuban siirtomaa-ajan helmi, on sekin Unescon maailmanperintökohde. Sen mukulakivikadut, sokeriparonien pastelliväriset palatsit ja parvekeikkunat henkivät mennyttä aikaa. Aikoinaan intiaanien asuinpaikkana ollut Trinidad sai kaupunkioikeudet vuonna 1514. Kaupungilla on mielenkiintoinen historia ja suurin osa rakennuksista on 1700- ja 1800-luvuilta.

Puistossa kaupungin keskusaukiolla kasvaa kuningaspalmuja, ihmeköynnöksiä ja ruusuja ja sen laidalla on sokeriparonien vanhoja, kauniita taloja ja katedraali Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad.

Trinidadissa on ehdottomasti käytävä Canchánchara-baarissa maistamassa samannimistä makeaa rommijuomaa, jota mambí-sotureiden sanotaan siemailleen ennen lähtöä taisteluun espanjalaisia konkistadoreja vastaan. Lounaan jälkeen sinulla on omaa aikaa, ja voit kierrellä Trinidadissa omin päin tai vaikkapa pulahtaa uimaan ennen päivällistä. Ota mukaan pyyhe ja uimapuku niin ajamme omalla bussillamme Karibianmeren rantaan rentoutumaan muutamaksi tunniksi.

Päivä 8 - Vapaapäivä Trinidadissa
Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa, ja voit tutustua omin päin Trinidadiin, tehdä retken kuubalaisen oppaan johdolla tai lähteä ratsastamaan Ingenion laaksoon maatalojen ja kylien keskelle. Tai ehkä käydä tanssitunnilla? Kysy Tema-oppaalta lisää vinkkejä ja neuvoja käytännön järjestelyihin. Ylimääräiset retket ja ohjelma eivät sisälly matkan hintaan.

Päivä 9 - Santa Clara ja Che Guevara
Tänään jätämme jäähyväiset Trinidadille ja jatkamme matkaa. Pysähdymme ensimmäisen kerran Trinidadin laidalla vanhan Manaca Iznagan sokerimyllyn luona. Sen 45 metrin korkuinen on hyvin säilynyt ja tornin laelta on hieno näköala laaksoon. Sitten suuntaamme Santa Claran kaupunkiin, jossa on monta vallankumouksen muistomerkkiä.

Santa Clarassa käytiin vuonna 1958 ratkaiseva taistelu, joka johti Fulgencio Batistan syöksemiseen vallasta ja hänen pakenemiseensa maasta. Taistelua johti syntyperältään argentiinalainen vallankumoustaistelija Che Guevara, joka on vuodesta 1997 lähtien ollut haudattuna Santa Claraan.

Käymme Che Guevaran mausoleumissa ja monumentilla ja kuulemme lisää tästä myyttisestä vallankumoustaistelijasta. Näemme myös junan, joka suistui raiteilta, ja siten osaltaan myötävaikutti vallankumouksen onnistumiseen.

Sen jälkeen jatkamme sitten matkaa mantereelta siltojen yli ja pikkusaarien läpi Cayo Santa Mariaan ja hotelliin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä.

Päivät 10 - 11 - Rantalomaa
Cayo Santa Mariassa rannat ovat pitkiä ja liidunvalkoisia, merivesi on lämmintä ja syvän turkoosinsinistä ja uima-altaan vesi virkistävää. All inclusive sisältyy matkan hintaan näiden rantalomapäivien aikana, ja nyt on helppo rentoutua ja nauttia elämästä. Voit myös vaikkapa varata itsellesi syvänmerenkalastusretken.

Päivä 12 - San Juan de los Remedios
Matkalla takaisin Havannaan pysähdymme Remedioksen kaupungissa, jota kutsutaan myös nimellä San Juan de los Remedios.

Kaupunki sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Kuuban pohjoisrannikolta ja sen perusti Espanjan kuningatar Isabella II kun maa oli vielä Espanjan siirtomaa. Käymme kaupungin juna- ja sokerimuseossa, joka on aiemmin toiminut sokeritehtaana. Teemme myös lyhyehkön matkan vanhalla höyryjunalla (aikataulun niin salliessa ja junan kulkiessa), jonka veturi tosin nykyisin kulkee dieselillä ja hiilellä.

Myöhään iltapäivällä tai illansuussa olemme perillä Havannassa, jossa vietämme matkan viimeiset kolme yötä.

Päivä 13 - Ernest Hemingwayn jalanjäljillä
Havannan vaatimattomalla esikaupunkialueella on Finca Vigian huvila, jossa Hemingway asui vuosien 1939–1960 aikana. Nykyisin hänen kotinsa toimii museona.

Cojimarin kalastajakylässä, rannalla Havannan länsipuolella Hemingway sai inspiraation kirjoittaa romaaninsa Vanhus ja meri. Jos matkailijaruuhkalta on mahdollista, poikkeamme kurkistamaan ravintola La Terrazzaan, jossa Hemingway oli kanta-asiakas.

Loppupäivä Havannasa on varattu omille tutkimusretkille. Iltaohjelmaksi suosittelemme käyntiä jossain Havannan legendaarisista yökerhoista. Yksi kuuluisimmista on ikimuistoinen show Tropicanassa, joka esitetään ulkoilmateatterissa.

Kysy Tema-oppaalta lisää vinkkejä!

Päivä 14 - Kuuba tänään
Havannassa, kuten monessa muussakin Kuuban kaupungissa, on kulttuurielämä rikasta. Kaupungissa on paljon klubeja, kabareita ja salsatanssiaisia katujen ja kujien varrella. Havannassa on myös yksi maailman parhaista balettikouluista ja useita tanssiakatemioita, taidegallerioita, teattereita ja museoita. Aamupäivän aikana teemme mielenkiintoisen vierailun yhteen kaupungin balettikouluista.

Roomalais-katolisen kirkon vuonna 1728 perustama Havannan yliopisto on Kuuban vanhin ja yksi Amerikan vanhimmista. Nykyisin yliopisto valtiollinen ja siellä on 15 tiedekuntaa sekä kampus. Jos vain mahdollista käymme tutustumassa yliopistoon lähemmin.

Päivä 15 - Kotimatka alkaa
Matkamme lähestyy loppuaan ja on tullut aika lähteä kohti Havannaa ja lentoasemaa. Lentomatka kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 16 - Saapuminen Helsinkiin
Lento saapuu Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivoottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen jännittävään maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Havanna
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 14 aamiaista 
• 11 lounasta
• 11 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Havanna. Bussikuljetus hotelliin. Kolme hotelliyöpymistä Havannassa.

Päivä 2
Kaupunkikierros bussilla ja jalkaisin Havannassa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 3
Bussiretki Viñalesin laaksoon, noin 410 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Havanna – Varadero, bussi noin 150 km. Aamiainen Havannassa, all inclusive Varaderon hotellissa alkaen illallisesta. Kaksi hotelliyöpymistä Varaderossa.

Päivä 5
Vapaapäivä. All inclusive.

Päivä 6
Varadero – Cienfuegos – Trinidad, bussi noin 260 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme yöpymistä Trinidadissa casa particularissa (yksityismajoituksessa).

Päivä 7
Puolipäiväretki Trinidadissa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Vapaapäivä Trinidadissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 9
Trinidad – Santa Clara – Cayo Santa Maria, bussi noin 205 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Cayo Santa Mariassa.

Päivät 10–11
Rantalomapäivät Cayo Santa Mariassa. All inclusive.

Päivä 12
Cayo Santa Maria – San Juan de los Remedios – Havanna, bussi noin 420 km. Aamiainen ja lounas. Kolme hotelliyöpymistä Havannassa.

Päivä 13
Puolipäiväretki Havannassa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 14
Puolipäiväretki Havannassa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen.

Päivä 15
Kotimatka alkaa. Bussikuljetus lentoasemalle, noin 45 min. Reittilento Havanna – Helsinki. Aamiainen.

Päivä 16
Saapuminen Helsinkiin.

Kuuba

Asukasluku 11 milj.
Pinta-ala 110 860 km²
Valuutta Kuuban vaihdettava peso (CUC), Kuuban peso (CUP)
Uskonto
Roomalaiskatolisuus, vähemmistönä protestantteja ja afrokuubalaisia uskontoja tunnustavia.
Kieli Espanja
Aikaero Suomen aika -7 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Havanna, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Passi ja turistikortti
Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee Kuubaan ennalta hankittavan turistikortin. Teman pääkonttorilla Tukholmassa on oikeus kirjoittaa turistikortteja ja voit hankkia sen halutessasi kauttamme (hinta 35 e/hlö). 

Jos haluat hankkia turistikortin Teman kautta, ilmoita siitä jo matkavarauksen teon yhteydessä ja tallenna skannattu kopio matkalla käyttämäsi passin kuvasivusta varauksesi Asiakirjat-tietoihin Minun matkani -sivulla tai lähetä se meille sähköpostilla viimeistään 40 vrk ennen lähtöä (muista mainita sähköpostin otsikossa varausnumerosi). Ks. lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi

Muista pitää turistikortti tallessa koko matkan ajan, sillä se on näytettävä viranomaisille myös maasta poistuessa.

Huom!
Kuuban viranomaiset vaativat, että jokaisella Kuubaan matkustavalla henkilöllä tulee olla matkavakuutus, joka korvaa sairaudesta aiheutuneet lääke-, lääkäri-, sairaala- ja kotiinkuljetuskulut. Jos matkustajalla ei ole maahan tullessaan matkavakuutusta ja todistusta sen olemassaolosta, on kuubalainen matkavakuutus ostettava saapuessa Havannan lentokentältä (2 CUC/pv/hlö, yli 70-vuotiailta 4 CUC/pv/hlö, maksuvälineenä käyvät vain vaihdettavat pesot). Suosittelemme matkustajavakuutuksen lisäksi matkatavaravakuutuksen ottamista ennakkoon.

Valuutta

Kuuban vaihdettava peso (peso convertible, CUC)

Kuuban virallinen rahayksikkö on Kuuban peso (CUP), jota paikalliset käyttävät. Sen rinnalle luotiin vuonna 2004 "vaihdettava peso" (peso convertible, CUC), jota ulkomaalaiset käyttävät. Matkakassa kannattaa ottaa mukaan käteisenä, euroina (arviolta noin 300 e per henkilö). Ensimmäiset eurot (esim. puolet käteiskassasta) kannattaa vaihtaa vaihdettaviksi pesoiksi Havannan hotellissa heti saavuttuasi ja loput vähitellen matkan aikana. Myöhemmin rahanvaihto onnistuu esimerkiksi Cayo Santa Mariassa ja Varaderossa hotelleissa, Cadeca-rahanvaihtopisteissä ja pankeissa (pitkät jonot). Huomaa, että dollareiden vaihtamisesta "vaihdettaviin pesoihin" peritään ylimääräinen maksu.

Ota luottokortti mukaan vain kaiken varalle. Luottokortit käyvät maksuvälineenä hyvin rajoitetusti ja pankkiautomaatteja on tosi vähän, yleensä vain suuremmissa kaupungeissa. Nostot rahanvaihtopisteissä ja joistakin pankkiautomaateista eurotililtä ovat mahdollisia, mutta käteisnostoista veloitetaan Kuubassa noin 3 % palkkio. Suomalaisten pankkien debit/credit-yhdistelmäkorteista käy parhaiten Visa ja jossain määrin myös Mastercard ja Eurocard. Amerikkalaisten pankkien ja rahalaitosten myöntämät luottokortit, esim. Amex, eivät kelpaa Kuubassa. Käytännössä Kuuba on 'käteismaa'.

Ylimääräiset "vaihdettavat pesot" voi vaihtaa lentokentällä takaisin euroiksi pois lähtiessä, mutta vaihtokurssi on epäedullinen. Lentokentän kaupoissa ja kahviloissa voit maksaa luottokorteilla ja dollareilla.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaan kannattaa varata rahaa muita aterioita, ruokajuomia (myös yhteisten aterioiden), virvokkeita, juomarahoja ja matkamuistoja varten. Suosittuja matkamuistoja Kuubasta ovat taide- ja puukäsityöt sekä kuubalaiset sikarit. "Mustan pörssin" kauppiaisiin törmää usein, mutta kehotamme välttämään kaupantekoa heidän kanssaan.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Kannattaa varata 85 CUC/henkilö. Tema-opas jakaa yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Juomarahat, myös All inclusive -hotelleissa, muodostavat tärkeän osan matkailun parissa työskentelevien palkasta. Juomarahaa odottavat myös hotellien siivoojat, wc-vahdit ja ravintoloiden muusikot. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Kuuban ilmasto on subtrooppinen. Sadekausi ajoittuu touko–lokakuun väliseen ajanjaksoon ja Karibianmeren hurrikaanikausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu marraskuulle. Talvikuukausina päivän ylin lämpötilan Havannassa on 25–30 asteen välillä ja päivän alin 18–20 astetta. Ilmankosteus on talvikuukausina korkea.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukavimmat matkavaatteet ovat kevyitä ja puuvillaisia. Mukaan kannattaa ottaa myös takki tai vastaava tuulisempien päivien ja viileämpien iltojen varalle. Myös bussin ilmastointi voi tuntua viileältä, joten villatakki tai pusero voi olla tarpeen. Sadekuuroihin voi varautua sadetakilla tai kokoon taittuvalla sateenvarjolla. Tärkeintä kuitenkin on, että mukana on mukavat, sisäänajetut kengät, sillä liikumme kaupungeissa myös jalkaisin. Kuubalaiset pukeutuvat itse melko epämuodollisesti, joten päivällisille ei tarvitse pukeutua parhaimpiin. Muista myös rantapyyhe ja uima-asu sekä hyttyskarkote, sillä joissakin paikoissa hyttysiä on runsaasti.

Muuta

Valinnaiset, lisämaksulliset retket
Sinulla on Havannan oleskelun aikana jonain iltana mahdollisuus osallistua iltaretkelle johonkin Havannan legendaarisista yökerhoista. Tropicana on niistä kuuluisin. Retken hinta on noin 85 e / hlö ja se maksetaan käteisellä paikalliselle retkijärjestäjälle.
Trididadissa voit vapaapäivänä lähteä mukaan maaseuturetkelle kuorma-autolla. Retken aikana on mahdollisuus uida vesiputouksella ja lounastaa (lounas sis. retken hintaan). Retken hinta on 47 CUC/hlö. 
Ilmoita jo matkan alussa oppaalle, jos olet kiinnostunut retkistä.

Casa particular (yksityis- tai kotimajoitus), Trinidad
Kuubalaisilla on lupa vuokrata huoneita matkailijoille, ja yhdellä perheellä voi olla yksi tai kaksi vuokrattavaa huonetta. Valitsemissamme huoneissa on oma suihku. Aamiaisen ja päivällisen nautit perheen luona. Majoituksen taso on yleensä vaatimaton, mutta huoneet ovat siistejä ja ruoka hyvin laitettua. Huoneita vuokraavissa perheissä joku tai jotkut perheenjäsenet puhuvat useimmiten muutaman sanan englantia.

Pakkaa mukaan – vinkkejä
Ota mukaan päänsärky- ja muut lääkkeet, laastaria ja aurinkovoidetta, koska Kuubasta niitä ei aina saa. Hotellihuoneissa on usein pienet pakkaukset sampoota ja saippuaa.

Sähkövirran jännite vaihtelee kaupungeittain ja hotelleittain. Useimmissa hotelleissa jännite on 220 V, osassa kuitenkin 110 V. Jos sähkölaite, esim. hiustenkuivaaja, on säädettävissä myös 110-125 voltille, sitä on mahdollista käyttää. Useimmat uudet kännykkälaturit toimivat sekä 220 V että 110 V jännitteillä, samoin kameroiden laturit, vaikka lataus voi alhaisemmalla jännitteellä olla hitaampaa. Ota varmuuden vuoksi mukaan myös US- tai ns. universaali-adapteri.

Internet
Pääsy internetiin on edelleen Kuubassa rajoitettua. Sekä laajakaista- että wifi-yhteydet toimivat yleensä hitaasti ja satunnaisesti. 3G-verkkoa ollaan rakentamassa mutta toimii vielä satunnaisesti.. Joissain suuremmissa hotelleissa on mahdollista käyttää wifi-yhteyttä maksua vastaan.

Muutokset sekä matkaa ja majoitusta koskevat odotukset
Kaikki ei Kuubassa aina toimi niin kuin kotona Suomessa. Kuubalaiset ottavat vieraat vastaan lämmöllä, mutta he ovat myös ylpeitä, ja matkailija, joka odottaa kaikkien toiveidensa heti toteutuvan, voi turhautua. Kuubalaisten englannin kielen taidot vaihtelevat, ja joskus matkailijalle voi olla hyötyä ja iloa siitä, että hän osaa edes muutaman tervehdys- ja kohteliaisuusfraasin verran espanjaa. Maan talous on edelleen tiukilla muun muassa aiemmista kauppasaarroista johtuen, ja sen huomaa erityisesti teiden kunnossapidosta ja hotellitasosta. TEMA tekee kaikkensa tarjotakseen parhaan mahdollisen majoituksen, mutta kannattaa varautua siihen, että hotellihuoneiden kunnossapidossa voi esiintyä puutteita.

Varaudu myös siihen, että hotelli tai jokin ohjelmakohta voi muuttua hyvin lyhyellä varoitusajalla – joskus jopa ilman ennakkotietoa tai selitystä.

Lue lisää Kuubasta

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kuuban matkailutoimiston virallisilta nettisivuilta www.vivacuba.se.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.