Värikäs KuubaSalsaa, sikareita ja rommia

Kiertomatkamme Kuubassa vie sielukkaaseen Havannaan, siirtomaa-aikaiseen Trinidadiin ja Che Guevaran Santa Claraan. Matkan muita kohokohtia ovat muun muassa vehreä Viñalesin laakso ja Cienfuegosin kaupunki. Matkamme on löytöretki lämminsydämiseen Kuubaan, jonka luonnonmaisemat, värikkäät kaupungit, sikari- ja sokeritehtaat, mielenkiintoinen historia, rikas kulttuuri ja vauhdikkaat rytmit tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kuuba

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 16 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Havanna jalkaisin, bussin ja 50-luvun amerikanrautojen kyydissä
 • Viñalesin laakso ja kuuluisa muraali
 • Veneretki La Cueva del Indiossa
 • Trnidadin maailmanperintökaupunki
 • Che Guevara -museo Santa Clarassa

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Havanna
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 14 aamiaista 
• 11 lounasta
• 7 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut
Header Image Tulosta päiväohjelma ja hyvä tietää -osio

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Havanna. Bussikuljetus hotelliin. Kolme hotelliyöpymistä Havannassa.

Päivä 2
Kaupunkikierros bussilla ja jalkaisin Havannassa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Bussiretki Viñalesin laaksoon, noin 410 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Havanna – Varadero, bussimatka noin 150 km. Aamiainen Havannassa, all inclusive Varaderon hotellissa alkaen illallisesta. Kaksi hotelliyöpymistä Varaderossa.

Päivä 5
Vapaapäivä. All inclusive.

Päivä 6
Varadero – Cienfuegos – Trinidad, bussimatka noin 260 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme yöpymistä Trinidadissa casa particularissa (yksityismajoituksessa).

Päivä 7
Puolipäiväretki Trinidadissa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Vapaapäivä Trinidadissa. Aamiainen.

Päivä 9
Trinidad – Santa Clara – Cayo Santa Maria, bussimatka noin 205 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Cayo Santa Mariassa.

Päivät 10–11
Rantalomapäivät Cayo Santa Mariassa. All inclusive.

Päivä 12
Cayo Santa Maria – San Juan de los Remedios – Havanna, bussimatka noin 420 km. Aamiainen ja lounas. Kolme hotelliyöpymistä Havannassa.

Päivä 13
Puolipäiväretki Havannassa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja lounas.

Päivä 14
Puolipäiväretki Havannassa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 15
Kotimatka alkaa. Bussikuljetus lentoasemalle, noin 45 min. Reittilento Havanna – Helsinki. Aamiainen.

Päivä 16
Saapuminen Helsinkiin.

Kuuba

Asukasluku 11 milj.
Pinta-ala 110 860 km²
Valuutta Kuuban vaihdettava peso (CUC), Kuuban peso (CUP)
Uskonto
Roomalaiskatolisuus, vähemmistönä protestantteja ja afrokuubalaisia uskontoja tunnustavia.
Kieli Espanja
Aikaero Suomen aika -7 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Havanna, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!

Passi ja turistikortti
Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee Kuubaan ennalta hankittavan turistikortin. Teman pääkonttorilla Tukholmassa on oikeus kirjoittaa turistikortteja ja voit hankkia sen halutessasi kauttamme (hinta 35 e/hlö). 

Jos haluat hankkia turistikortin Teman kautta, ilmoita siitä jo matkavarauksen teon yhteydessä ja tallenna skannattu kopio matkalla käyttämäsi passin kuvasivusta varauksesi Asiakirjat-tietoihin Minun matkani -sivulla tai lähetä se meille sähköpostilla viimeistään 40 vrk ennen lähtöä (muista mainita sähköpostin otsikossa varausnumerosi). Ks. lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi

Muista pitää turistikortti tallessa koko matkan ajan, sillä se on näytettävä viranomaisille myös maasta poistuessa.

Huom!
Kuuban viranomaiset vaativat, että jokaisella Kuubaan matkustavalla henkilöllä tulee olla matkavakuutus, joka korvaa sairaudesta aiheutuneet lääke-, lääkäri-, sairaala- ja kotiinkuljetuskulut. Jos matkustajalla ei ole maahan tullessaan matkavakuutusta ja todistusta sen olemassaolosta, on kuubalainen matkavakuutus ostettava saapuessa Havannan lentokentältä (2 CUC/pv/hlö, yli 70-vuotiailta 4 CUC/pv/hlö, maksuvälineenä käyvät vain vaihdettavat pesot). Suosittelemme matkustajavakuutuksen lisäksi matkatavaravakuutuksen ottamista ennakkoon.

Valuutta
Kuuban vaihdettava peso (peso convertible, CUC)

Kuuban virallinen rahayksikkö on Kuuban peso (CUP), jota paikalliset käyttävät. Sen rinnalle luotiin vuonna 2004 "vaihdettava peso" (peso convertible, CUC), jota ulkomaalaiset käyttävät. Matkakassa kannattaa ottaa mukaan käteisenä, euroina (arviolta noin 300 e per henkilö). Ensimmäiset eurot (esim. puolet käteiskassasta) kannattaa vaihtaa vaihdettaviksi pesoiksi Havannan hotellissa heti saavuttuasi ja loput vähitellen matkan aikana. Myöhemmin rahanvaihto onnistuu esimerkiksi Cayo Santa Mariassa ja Varaderossa hotelleissa, Cadeca-rahanvaihtopisteissä ja pankeissa (pitkät jonot). Huomaa, että dollareiden vaihtamisesta "vaihdettaviin pesoihin" peritään ylimääräinen maksu.

Ota luottokortti mukaan vain kaiken varalle. Luottokortit käyvät maksuvälineenä hyvin rajoitetusti ja pankkiautomaatteja on tosi vähän, yleensä vain suuremmissa kaupungeissa. Nostot rahanvaihtopisteissä ja joistakin pankkiautomaateista eurotililtä ovat mahdollisia, mutta käteisnostoista veloitetaan Kuubassa noin 3 % palkkio. Suomalaisten pankkien debit/credit-yhdistelmäkorteista käy parhaiten Visa ja jossain määrin myös Mastercard ja Eurocard. Amerikkalaisten pankkien ja rahalaitosten myöntämät luottokortit, esim. Amex, eivät kelpaa Kuubassa. Käytännössä Kuuba on 'käteismaa'.

Ylimääräiset "vaihdettavat pesot" voi vaihtaa lentokentällä takaisin euroiksi pois lähtiessä, mutta vaihtokurssi on epäedullinen. Lentokentän kaupoissa ja kahviloissa voit maksaa luottokorteilla ja dollareilla.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaan kannattaa varata rahaa muita aterioita, ruokajuomia (myös yhteisten aterioiden), virvokkeita, juomarahoja ja matkamuistoja varten. Suosittuja matkamuistoja Kuubasta ovat taide- ja puukäsityöt sekä kuubalaiset sikarit. "Mustan pörssin" kauppiaisiin törmää usein, mutta kehotamme välttämään kaupantekoa heidän kanssaan.

Juomaraha
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Kannattaa varata 85 CUC/henkilö. Tema-opas jakaa yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Juomarahat, myös All inclusive -hotelleissa, muodostavat tärkeän osan matkailun parissa työskentelevien palkasta. Juomarahaa odottavat myös hotellien siivoojat, wc-vahdit ja ravintoloiden muusikot. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Kuuban ilmasto on subtrooppinen. Sadekausi ajoittuu touko–lokakuun väliseen ajanjaksoon ja Karibianmeren hurrikaanikausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu marraskuulle. Talvikuukausina päivän ylin lämpötilan Havannassa on 25–30 asteen välillä ja päivän alin 18–20 astetta. Ilmankosteus on talvikuukausina korkea.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukavimmat matkavaatteet ovat kevyitä ja puuvillaisia. Mukaan kannattaa ottaa myös takki tai vastaava tuulisempien päivien ja viileämpien iltojen varalle. Myös bussin ilmastointi voi tuntua viileältä, joten villatakki tai pusero voi olla tarpeen. Sadekuuroihin voi varautua sadetakilla tai kokoon taittuvalla sateenvarjolla. Tärkeintä kuitenkin on, että mukana on mukavat, sisäänajetut kengät, sillä liikumme kaupungeissa myös jalkaisin. Kuubalaiset pukeutuvat itse melko epämuodollisesti, joten päivällisille ei tarvitse pukeutua parhaimpiin. Muista myös rantapyyhe ja uima-asu sekä hyttyskarkote, sillä joissakin paikoissa hyttysiä on runsaasti.

Muuta
Valinnaiset, lisämaksulliset retket
Sinulla on Havannan oleskelun aikana jonain iltana mahdollisuus osallistua iltaretkelle johonkin Havannan legendaarisista yökerhoista. Tropicana on niistä kuuluisin. Retken hinta on noin 85 e / hlö ja se maksetaan käteisellä paikalliselle retkijärjestäjälle.
Trididadissa voit vapaapäivänä lähteä mukaan maaseuturetkelle kuorma-autolla. Retken aikana on mahdollisuus uida vesiputouksella ja lounastaa (lounas sis. retken hintaan). Retken hinta on 47 CUC/hlö. 
Ilmoita jo matkan alussa oppaalle, jos olet kiinnostunut retkistä.

Casa particular (yksityis- tai kotimajoitus), Trinidad
Kuubalaisilla on lupa vuokrata huoneita matkailijoille, ja yhdellä perheellä voi olla yksi tai kaksi vuokrattavaa huonetta. Valitsemissamme huoneissa on oma suihku. Aamiaisen ja päivällisen nautit perheen luona. Majoituksen taso on yleensä vaatimaton, mutta huoneet ovat siistejä ja ruoka hyvin laitettua. Huoneita vuokraavissa perheissä joku tai jotkut perheenjäsenet puhuvat useimmiten muutaman sanan englantia.

Pakkaa mukaan – vinkkejä
Ota mukaan päänsärky- ja muut lääkkeet, laastaria ja aurinkovoidetta, koska Kuubasta niitä ei aina saa. Hotellihuoneissa on usein pienet pakkaukset sampoota ja saippuaa.

Sähkövirran jännite vaihtelee kaupungeittain ja hotelleittain. Useimmissa hotelleissa jännite on 220 V, osassa kuitenkin 110 V. Jos sähkölaite, esim. hiustenkuivaaja, on säädettävissä myös 110-125 voltille, sitä on mahdollista käyttää. Useimmat uudet kännykkälaturit toimivat sekä 220 V että 110 V jännitteillä, samoin kameroiden laturit, vaikka lataus voi alhaisemmalla jännitteellä olla hitaampaa. Ota varmuuden vuoksi mukaan myös US- tai ns. universaali-adapteri.

Internet
Pääsy internetiin on edelleen Kuubassa rajoitettua. Sekä laajakaista- että wifi-yhteydet toimivat yleensä hitaasti ja satunnaisesti. 3G-verkkoa ollaan rakentamassa mutta toimii vielä satunnaisesti.. Joissain suuremmissa hotelleissa on mahdollista käyttää wifi-yhteyttä maksua vastaan.

Muutokset sekä matkaa ja majoitusta koskevat odotukset
Kaikki ei Kuubassa aina toimi niin kuin kotona Suomessa. Kuubalaiset ottavat vieraat vastaan lämmöllä, mutta he ovat myös ylpeitä, ja matkailija, joka odottaa kaikkien toiveidensa heti toteutuvan, voi turhautua. Kuubalaisten englannin kielen taidot vaihtelevat, ja joskus matkailijalle voi olla hyötyä ja iloa siitä, että hän osaa edes muutaman tervehdys- ja kohteliaisuusfraasin verran espanjaa. Maan talous on edelleen tiukilla muun muassa aiemmista kauppasaarroista johtuen, ja sen huomaa erityisesti teiden kunnossapidosta ja hotellitasosta. TEMA tekee kaikkensa tarjotakseen parhaan mahdollisen majoituksen, mutta kannattaa varautua siihen, että hotellihuoneiden kunnossapidossa voi esiintyä puutteita.

Varaudu myös siihen, että hotelli tai jokin ohjelmakohta voi muuttua hyvin lyhyellä varoitusajalla – joskus jopa ilman ennakkotietoa tai selitystä.

Lue lisää Kuubasta

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kuuban matkailutoimiston virallisilta nettisivuilta www.vivacuba.se.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.