Bhutan ja NepalMatka mystiseen Bhutaniin ja värikkääseen Nepaliin

Bhutanissa aika tuntuu seisahtuneen ja säilyttäneen ikiaikaiset perinteet ja syvän buddhalaisen uskon. Tutustumme Paron, Punakhan ja Thimphun kaupunkeihin ja niiden kiehtoviin nähtävyyksiin sekä joihinkin Bhutanin kauneimmista luostareista. Nousemme ylös Tiikerin pesään, käymme tervehtimässä bhutanilaista perhettä ja saamme kokeilla kansallisurheilua jousiammuntaa. Matka alkaa ja päättyy Nepalissa, jossa tutustumme muun muassa Kathmanduun ja Pataniin.

Tärkeää tietoa

Maat: Nepal, Bhutan

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 13 päivää

Ryhmän koko: 15-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Vierailu Tashichho Dzongissa
 • Vaellus Tiikerinpesään
 • Dochulan sola ja näkymä Himalajalle
 • Vierailu bhutanilaisen perheen luona
 • Kathmandu ja Patan

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Kathmandu, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita. Yhden hengen huoneen lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Passi ja viisumi
Nepalin turistiviisumi ei sisälly matkan hintaan. Saapuessanne Katamanduun ja Tribhuvanin lentoasemalle tulee Teidän hakea viisumia ”multiple entry visa with 15 days validity” viisuminhakupisteestä, joka sijaitsee heti tuloaulassa. Ensin haetaan viisumia, joka on voimassa 15 päivää. Hakemus täytetään itse ja sen yhteydessä otetaan valokuva niin kutsutulla webkameralla. Kun olette täyttäneet viisumihakemuksen, otatte mukaan kuitin, joka näytetään maahantulovirkailijoille. Samalla on hyvä varata 25 USD (viisumin hinta) helposti saataville. On erittäin tärkeää kertoa maahantulovirkailijalle, että haette ”multiple entry visa with 15 days validity”. Tämä syystä, että kiertomatkallamme matkustamme Nepalin maan rajojen ulkopuolelle Bhutaniin, mutta saavumme myöhemmin matkan aikana uudelleen takaisin Nepaliin. 

Bhutanin viisumi sisältyy matkan hintaan. Tätä varten tarvitsemme värikopion passistanne ja erillisen passikuvan (passissa oleva valokuva ei siis riitä). Lähetättehän nämä meille viimeistään kaksi kuukautta ennen matkan alkamista. 

Passin tulee olla voimassa 6 kk matkalta Suomeen saapumisen jälkeen.

Valuutta

Nepalin rupia (NPR)
Bhutanin ngultrum (BTN)

Käteisen matkakassan voit ottaa mukaan euroina (tai US-dollareina, joista saa paremman kurssin 50 ja 100 USD seteleillä). Nepalissa useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineenä hotelleissa ja monissa ravintoloissa. Niillä voi myös nostaa käteistä pankkiautomaateista. Bhutanissa noudatetaan vielä jossain määrin käteistaloutta. Vaikka luottokorteilla voi maksaa hotelleissa ja kaupungeissa on pankkiautomaatteja, ne eivät välttämättä aina toimi. Bhutanin valuuttaa kannattaakin vaihtaa koko oleskelun tarpeisiin jo lentokentällä. Käytännössä Bhutanissa tarvitaan käteistä vain ruokajuomiin, matkamuistoihin ja juomarahoihin. Nepalin rupiat käyvät joissain paikoissa maksuksi myös Bhutanissa.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Varaa matkalle noin 96 USD / henkilö juomarahaa jotka Tema-opas kerää ja jakaa kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva. Omia juomarahoja varten voit ottaa mukaan myös euroja tai dollareita (pieniä seteleitä).

Ilmasto ja vaatetus

Nepalissa Kathmandussa voi olla viileää aamuisin ja iltaisin ja jopa päivällä, jos sää on huono, koska päivän alin lämpötila voi laskea maaliskuussa 10–15 asteeseen. Päivän ylin lämpötila Kathmandussa on maaliskuussa 20–25 asteen paikkeilla.

Suurin osa Bhutanista sijaitsee Himalajan vuoristoalueella, vain maan eteläosat ovat alavampia. Muun muassa pääkaupunki Thimphu sijaitsee noin 2500 metriä merenpinnan yläpuolella ja lämpötilat ovat hieman alhaisempia kuin Kathmandussa (maaliskuussa päivän alin lämpötila voi laskea alle 5 asteen). Sääoloihin vaikuttavat etenkin monsuuni (sateisin kausi on kesä–syyskuussa) sekä talvikausi (tammi–helmikuu), jotka voivat aiheuttaa muutoksia myös suunniteltuihin matkareitteihin ja lentoaikatauluihin lyhyelläkin varoitusajalla.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa tärkeimpien vierailupaikkakuntien ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Jo yhden vuorokaudenkin aikana vaihtelevien lämpötilojen vuoksi on kerrospukeutuminen käytännöllistä. Ota mukaan lämmin villapusero, kevyt takki tai pusakka sekä pitkät housut. Parhaimmat matkavaatteet ovat puuvillaisia, kestäviä ja helposti pestäviä. Temppeleihin ja muihin pyhiin paikkoihin mentäessä on pukeuduttava asiallisesti, mikä naisilla tarkoittaa käsivarsien peittämistä ja sekä miehillä että naisilla reisien ja säärten peittämistä. Päivinä, jolloin ohjelmassa on temppelikäyntejä, kannattaa valita kengät, jotka on helppo riisua ja pukea. Bhutanissa on asiallista pukeutua konservatiivisemmin kuin Suomessa. Bhutanilaiset itse käyttävät virka-asuinaan maan kansallispukuja; iltaisin kaupunkilaiset toki pukeutuvat usein länsimaalaisittain.

Kunnolliset, matalakantaiset ja pitäväpohjaiset jalkineet on hyvä ottaa mukaan kävelyretkiä varten.

Bhutan
Bhutanissa majoitumme Parossa ja Thimpussa noin 2300–2500 metrin korkeudessa ja bussiretkemme vievät jopa 3000 metrin korkeuteen, mikä voi aiheuttaa kevyttä paineen tunnetta rintakehässä, pientä päänsärkyä ja hengitysvaikeuksia. Nämä ovat normaaleja oireita liikuttaessa ohuemmassa ilmanalassa ja niitä voi helpottaa esimerkiksi hedelmäsokeritableteilla. Oireita voi välttää myös kulkemalla rauhallisesti ja välttämällä äkkinäisiä liikkeitä. Vuoristoauringolta kannattaa suojautua huolellisesti. Suosittelemme mukaan otettavaksi auringolta suojaavaan päähineen, aurinkolasit ja aurinkovoiteen, jossa on riittävän korkea suojakerroin, sekä huulirasvan, jossa on aurinkosuoja.

Sydänongelmista kärsivien kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa ennen matkapäätöksen tekemistä.

Juo riittävästi vettä ja muista käsihygienia
Elimistö tarvitsee vettä tavallista enemmän paitsi lämpimässä niin myös korkeammalla oleskellessa. Juo vain pullotettua vettä ja tarkista, että vesipullon sinetti on ehjä. Monet paikalliset ruokalajit syödään sormin, esimerkiksi dipattaessa leipää erilaisiin kastikkeisiin. Tämän vuoksi hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää. Helposti mukana kulkeva käsidesi kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta.

Bussit
Nepalissa ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta matkanteko voi paikoin tieverkoston heikohkon kunnon vuoksi tuntua epämukavalta. Bhutanissa bussit ovat pieniä, minkä johdosta saatamme joskus joutua jakamaan ryhmän kahteen bussiin.

Ruoka
Bhutanissa ruoka voi tuntua yksitoikkoiselta, mutta maukkaalta. Tarjolla on usein riisiä ja keitettyjä vihanneksia, kalaa ja lihaa harvemmin. Usein käytetty harkullinen chili-juustokastike on nimeltään ema datsi. Nepalin keittiö on monipuolisempi, mutta sekin perustuu riisiin, keittoihin, kanaan ja erilaisiin chutneyhin.

Lentoyhtiö Druk Air/Bhutan Air/Tashi Air
Nepal-Bhutan lentolipun saatte perillä matkaoppaalta ja paikalliselta agentiltamme. Käytämme lentoyhtiötä Druk Air,Bhutan Air tai Tashi Air välillä Kathmandu- Paro-Kathmandu. Matkustajalla saa olla käsimatkatavarana vain yksi korkeintaan 7 kg painava laukku ja ruumaan menevää kirjattavaa matkatavaraa saa olla 20 kg.

Hotellit Bhutanissa ovat suhteellisen yksinkertaisia, eikä hissiä useinkaan ole.

Sähkö ja matkapuhelinliittymät

220 V (sama kuin Suomessa). Ota varmuuden vuoksi mukaan matka-adapteri ja taskulamppu sähkökatkojen varalta.

Bhutanissa ulkomaisten matkapuhelinliittymien toimivuus on vähitellen parantumassa, vaikka asutuskeskusten ulkopuolella ongelmia yhteydensaamisessa saattaa esiintyä.

Valokuvaus
Bhutanissa temppeleissä ei saa sisällä kuvata, eikä useimpiin niistä saa ottaa mukaan kameraa. Joissakin nähtävyyspaikoissa kamerasta tai videokamerasta veloitetaan pieni maksu.

Ostokset
Tupakkatuotteiden myynti Bhutanissa on kielletty ja matkailijat saavat viedä maahan vain rajoitetun määrän tupakkatuotteita.

Nepal ja Bhutan ovat melko edullisia maita matkailijoille. Viini on kallista, ja tavallisimpia ruokajuomia ovatkin olut, virvoitusjuomat sekä kivennäisvesi. Suosittuja matkamuistoja ja tuliaisia ovat muun muassa korut, brodyyrit ja erilaiset taidekäsityöt. Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat muun muassa norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Lue lisää Nepalista ja Bhutanista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.