Baskimaa ja RiojaGuggenheim, baskilaisia kyliä, makunautintoja ja viinejä

Tämän jännittävän ja monipuolisen uutuusmatkamme aikana Pohjois-Espanjassa pääset tutustumaan baskien kiehtovaan kulttuuriin, vuoristokyliin, viiniviljelmiin ja paljon arvostusta saaneeseen paikalliseen ruokakulttuuriin. Tutustumme useisiin Unescon maailmanperintökohteisiin, kuten vaikuttavaan Guggenheim-museoon Bilbaossa, josta matkamme jatkuu viehättävään San Sebastiánin kaupunkiin. Vierailu Ranskan Baskimaalla, Pyreneiden läntinen puoli, Riojan viinien pääkaupunki Logroño, Suson ja Yuson luostareita unohtamatta, tekevät tästä matkasta unohtumattoman ja uskomattoman monipuolisen seikkailun Baskimaassa.      

Tärkeää tietoa

Maat: Espanja, Ranska

Matkatyyppi: Ruoka- ja viinimatka - Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Bilbao ja Guggeinheim-museo
 • Kaupunkikiertoajelu San Sebastiánissa
 • Baskilainen keittiö
 • Retki Ranskan Baskimaassa
 • Riojan viiniviljelmät

Päiväohjelma
Syksy 2023

Päivä 1 – Saapuminen Baskimaahan
Bilbaon lentokentällä toivottaa Tema-opas sinut tervetulleeksi Baskimaa ja Rioja -kiertomatkalle. Lyhyen bussimatkan jälkeen saavumme hotellillemme, joka sijaitsee keskeisellä paikalla, kävelyetäisyyden päässä Bilbaon historiallisista kortteleista ja Guggenheim-museosta. Baskimaasta, baskeista ja baskin kielestä on kirjoitettu monia mielenkiintoisia artikkeleita ja tutkielmia.

Kiertomatkamme aikana tutustumme syvällisemmin baskien kulttuuriin. 60- ja 70-lukujen mediassa nousivat esille niin ETA kuin terrorismikin Espanjassa. Näiden aikojen voimme todeta onnellisesti olevan jo historiaa, mutta ymmärtääksemme baskien kulttuuria, on hyvä tietää muun muassa heidän alkuperästään ja kielestään, euskeran kielestä. 

Matkan aikana tutustumme itse “maahan”, suurkaupunkeihin, viinialueisiin ja ruokakulttuuriin, Unescon maailmanperintökohteita unohtamatta. Hotellille majoittumisen jälkeen on loppupäivä varattu omille tutkimusretkille mielenkiintoisessa Bilbaossa. 

Päivä 2 – Historiaa, ruokaa ja modernia taidetta
Tänään tutustumme Baskimaan suurimpaan kaupunkiin Bilbaoon jalkaisin, joten muistathan ottaa mukavat jalkineet matkalle mukaan. Bilbao on väkimäärällä mitattuna Espanjan 10. suurin kaupunki. Bilbao sijaitsee noin 12 km mereltä. Se on yksi Espanjan suurimmista satamista, ja on tunnettu rauta- ja metalliteollisuudesta, mitkä muodostavat yhden alueen tärkeimmistä elinkeinoista. Teollisuuskaupunki koki suuren muutoksen vuonna 1997, kun arkkitehti Frank Kehryn suunnittelema, paljon erilaisia ajatuksia herättänyt Guggenheim-museo avattiin. Tästä alkoi Bilbaon menestystarina − upea kaupunki pääsi maailmankartalle.

Bilbaota on restauroitu ja sen maukas ruokakulttuuri on niittänyt mainetta myös Euroopan ulkopuolella. Päivän aikana pääsemme tutustumaan Bilbaon historiallisiin kortteleihin. Näiden ikimuistoisten elämysten jälkeen jatkamme matkaamme kohti Guggenheim-museota, jonne kävellessämme saamme ihailla elämää sykkivää Nervión-jokea.

Guggenheim-museon bistrossa nautitun maukkaan lounaan jälkeen on loppupäivä varattu omille mielenkiintoisille tutkimusretkille Bilbaossa.

Päivä 3 – Kaupunkikierros Bilbaossa, näköaloja ja kalastajakylä
Tämän päivän ohjelmassa on tutustumista Bilbaoon ja sen lähiympäristöön. Kaupungin mielenkiintoisen historian voidaan katsoa alkaneen 1300-luvulla, jolloin se perustettiin merkittävänä kulkuväylänä toimineen joen varrelle. Keskiajalla kaupungista muodostui tärkeä satamakaupunki, jonka tärkeimpiä vientituotteita olivat rauta ja villa.

Paras näköalapaikka on Artxanda-vuori, josta voi ihailla kauniin vihreää maisemaa, joka levittäytyy Nervión-joen ympärille, jatkuen kohti Biskajaa. Seuraamme jokea aina sen suulle saakka, missä sijaitsevat Portugalete ja Getxo. Nämä kaksi kuntaa yhdistää Vizcayan silta, espanjaksi Puente de Vizcaya, joka rakennettiin jo vuonna 1893. Sillan rakenne on erikoinen: siinä on liikkuva vaunu, joka kuljettaa autoja gondolissa vilkasliikkeisen jokisuun yli. Silta tehtiin paikkaan, jossa ei ollut tilaa massiiviselle ajorampille, eikä toisaalta voitu katkaista jokisuun vilkasta laivaliikennettäkään. Vizcayan silta listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2006.

Lounaaksi nautimme paikallisia herkkuja, pintxosia, joita voisi kutsua paikallisiksi tapaksiksi. Nimen taustalla on tapa tarjoilla pikkusyötävät leipäpalan päällä siten, että täyte ja leipä lävistetään puisella tikulla. Baskilainen keittiö on viime vuosien saatossa saavuttanut valtaisan suosion, eikä syyttä. Harva maa voi ylpeillä yhtä monella “tähtiravintolalla”, kuin tämä suhteellisen pieni alue − erityismaininnan ansaitsee San Sebastián. Näissä ravintoloissa ei kuitenkaan nautiskella perinteisestä arkiruoasta, joka monen mielestä on alkuperäisen baskilaisen keittiön perusta. Matkamme aikana meille tarjoutuu tilaisuus tutustua kuuluisaan baskilaiseen ruokakulttuuriin lähemmin.

Saavuttuamme takaisin Bilbaoon, on loppupäivä varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 4 – Maailmanympäripurjehtija ja ranta keskellä kaupunkia
Nyt on tullut aika jättää Bilbao, mutta seikkailumme Baskimaassa jatkuvat. Päivän ensimmäisen pysähdyksemme teemme alueen värikkäimmässä kalastajakylässä, Getaríassa. Kylä on tunnettu maukkaista merenherkkuja tarjoavista ravintoloistaan, joista yksi on Michelin-palkittu. Myöskään paikallista valkoviiniä, Txakolia, ei sovi unohtaa. 

Getaría oli myös ensimmäistä maailmanympäripurjehdusta johtaneen Juan Sebastian Elcanon synnyinpaikka. Elcano otti komennon käsiinsä Ferdinand Magellanin (Fernão Magalhães) menehdyttyä Filippiineillä.Andalusian Sanlúcar de Barramedasta 10.8.1519 lähteneestä viidestä aluksesta ainoastaan yksi palasi takaisin Elcanon komennossa 22.9.1522.Mainittakoon myös Getarían toinen kuuluisuus, muotisuunnittelija Cristobal Balenciaga.Tästä ainoastaan noin 30 000 asukkaan kylästä löytyy yli 20 ravintolaa. Getarían alue on tunnettu myös viiniviljelmistään. Baskilaista Txakolin viiniä, pääasiassa valkoviiniä, tuotetaan juuri täällä – puna- ja roséviinin ystäviä ei olla kuitenkaan unohdettu. Vierailemme paikallisessa viinikellarissa ja maistelemme joitakin alueen erikoisuuksia ennen kuin on aika nauttia päivän lounas.

Lounaan jälkeen matkamme jatkuu kohti Biskajanlahtea, lähelle Espanjan ja Ranskan rajaa − saavumme viehättävään San Sebastiánin kaupunkiin. Kaupunkia voisi nimittää ennen kaikkea kulinaristin kaupungiksi. Sitä leimaa omanlaisensa aristokraattinen tunnelma, josta on kuitenkin helppo löytää myös oma paikkansa. Kaupunki on tulvillaan niin mielenkiintoisia ihmisiä kuin Michelin-suositeltuja ravintoloitakin, joita on enemmän kuin missään muussa maailman kaupungissa. San Sebastiánissa järjestetään Espanjan ehkäpä tärkeimmät elokuva- ja jazzfestivaalit, jotka tuovat oman kulttuurisen ripauksensa kaupunkiin. La Conchan upea kullankeltainen hiekkaranta houkuttelee surffareita sekä läheltä että kaukaa. Kaupunki, joka ei jätä ketään kylmäksi. Näkymät Igueldo-vuorelta yli tämän kauniin kaupungin jäävät varmasti mieleen. Nyt on kuitenkin tullut aika jättää ikimuistoinen San Sebástian ja matkamme jatkuu kohti Hondarribian (espanjaksi Fuenterrabía) rajakaupunkia, jonne majoitumme seuraavaksi yöksi. Hondarribian historiaan mahtuu kirjaviakin ajanjaksoja, mutta tänä päivänä me saamme ihailla kaupungin kauniita keskiaikaisia rakennuksia.

Ilta on varattu omille tutkimusretkille Hondarribiassa.

Päivä 5 – Baskilaisia kyliä ja yö Ranskassa
Ennen kuin matkamme jatkuu Baskimaan ranskalaiselle puolelle, on ohjelmassa lyhyehkö kaupunkikierros. Maan vaihtumisen huomaaminen voi osoittautua haasteelliseksi, sillä tunnelma jatkuu hyvin samanlaisena. Ajelemme läpi Ranskan suositun Saint Jean de Luzin rantalomakohteen. Reittimme varrelle Pyreneitten luoteisille rinteille jää useita pieniä viehättäviä kyliä, kuten Ascain, Espelette ja Ainhoa, jonne majoitumme seuraavaksi yöksi. Baskilaiset hyvinhoidetut kylät valkoisine taloineen ja paimentolaisvuoristomaisemat hämmästyttävät kauneudellaan. Saavuttuamme perille Ainhoaan, voit nauttia loppupäivän tästä ainutlaatuisesta tunnelmasta ominpäin, ennen kuin nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 6 – Maukasta viiniä ja mielenkiintoista arkkitehtuuria
Tämän päivän teemoina ovat Pamplona, viinitilat ja Riojan viehttävä pääkaupunki Logroño. 

Nyt olemme saapuneet paikkaan, joka on tunnettu korkeatasoisesta viininvalmistuksesta jo tuhansia vuosia. Myös me pääsemme perehtymään lähemmin tämän alueen viinin saloihin. Sherryn, väkevöidyn viinin, ohella ovat Riojan viinit Espanjan tunnetuimpia. Viiniviljelmien arkkitehtooniset mestarinäytteet, joita näemme, eivät kuitenkaan ole muuttaneet perinteistä viininvalmistusta. Pamplonassa teemme myös yhteisen kävelykierroksen. 

Päivän aikana vierailemme kahdella eri viinitilalla ja saamme ihailla kahta ”bodegaa”, joiden rakentamisessa ei ole kustannuksia säästetty − Bodega Ysios ja Marqués de Riscal.

Pääsemme tutustumaan historialliseen Laguardiaan, jossa teemme aikamatkan jo aikaan ennen roomalaisia. Perehdymme lähemmin keltiberien kulttuuriin, jonka jäännöksiä löytyy Laguardiasta. Ensimmäinen viinikellari, paikallisittain bodega, jossa vierailemme on perinteinen El Fabulista. Täällä pääsemme tutustumaan Riojan viininvalmistuksen historiaan ja perinteisiin. Seuraava vierailukohteemme on huippumoderni Baigorrin bodega. Täällä yhdistyy miellyttävällä tavalla nykyaikainen arkkitehtuuri itse viininvalmistuksen kanssa. Viininmaistajaisten jälkeen nautimme lounaan bodegassa.

Myöhään iltapäivällä saavumme Logroñoon. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Logroñossa. Hyvän illallispaikan löytymisestä ei kannata huolestua – Logroño nimettiin vuonna 2016 Euroopan kulinaristiseksi pääkaupungiksi. Kaupungissa tuntuu olevan enemmän tapasbaareja ja ravintoloita kuin asukkaita!

Päivä 7 – Maailmanperintökohteita ja kielihistoriaa
Tänään tutustumme La Riojan tärkeisiin kulttuuriperintökohteisiin San Millán de la Cogollassa, Suson ja Yuson luostareihin, joista tuli Unescon maailmanperintökohteita vuonna 1997. 

San Millán de la Cogollassa voidaan puhua niin historian havinasta kuin Espanjan kristinuskon kehdostakin. Suson luostari perustettiin jo 400-luvulla. Vuosisatojen saatossa se sai vaikutteita useista eri kristittyjen kulttuureista, muun muassa länsigoottien ja mozarabien kulttuureista. Mozarabit olivat muslimien alainen kristitty vähemmistö Iberian niemimaalla. Suso on luostareista vanhin ja siitä heijastelee mielenkiintoisella tavalla se maa, josta tuli vuosisatoja myöhemmin Espanja. Luostarissa kirjoitettiin myös joitakin ensimmäisiä tekstejä romaanisella kielellä, kieli, josta kehittyi vulgaarilatina (myöhäisantiikin aikana puhuttu kansanlatina) ja edelleen nykyinen espanjan kieli. Samaisesta luostarista on löydetty myös ensimmäiset baskinkieliset tekstit. 

Myöhäiskeskiajalla oli tavallista, että munkit ja papit vierailivat Suson luostarissa pyhiinvaellusreitillään Santiago de Compostelaan, vaikkakin luostarit sijaitsevat hieman etelään Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitiltä (Camino Jacobeo de Ebro). Reitti kulkee itäisessä Espanjassa, läpi Logroñon kapungin. 

Tämän antoisan kulttuurihistoriallisen päivän jälkeen suunnistamme takaisin kohti rajaa ja nautimme maukkaan espanjalaisen lounaan. 

Saavuttuamme Logroñoon, vierailemme paikallisessa "Bodegassa".

Illan aktiviteeteista voit päättää itse.  

Päivä 8 – Kotimatka
Monta kokemusta rikkaampana, Baskimaahan ja Riojaan tutustuneina, on aika palata Helsinkiin. Nyt haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen Tema-matkojen maailmaan. Bussikuljetus lentoasemalle kestää noin kaksi tuntia.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta ja 3 viininmaistajaiset
• 1 illallinen
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Bilbao, Baskimaa. Bussilkuljetus hotellille, noin 15 km. Kolme hotelliyöpymistä Bilbaossa.

Päivä 2
Kaupunkikävely ja Guggenheim-museo. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Kaupunkikiertoajelu sisältäen Artxanda-vuoren, Getxon ja Bizcayan sillan, bussi noin 30 km. Aamiainen ja pintxos-lounas.

Päivä 4
Bilbao – Getaría – San Sebastian – Hondarribia. Kaupunkikiertoajelu Getaríassa sisältäen viininmaistajaiset Bodegassa. Kaupunkikiertoajelu San Sebastiánissa, bussi noin 135 km. Aamiainen, kevyt lounas ja viininmaistajaiset. Yksi hotelliyöpyminen Hondarribiassa.

Päivä 5
Hondarribia – Saint Jean de Luz – Ascain – Espalette- Ainhoa, bussi noin 55 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Ainhoassa.

Päivä 6
Ainhoa – Pamplona – Laguardia – Logroño, bussi noin 270 km. Viinitilavierailu Riojassa sisältäen viininmaistajaiset kahdessa eri Bodegassa, Aamiainen, lounas ja kahdet viininmaistajaiset. Kaksi hotelliyöpymistä Logroñossa.

Päivä 7
Logroño – San Millán de la Cogolla – Logroño. Bussi noin 90 km. Vierailu Suson ja Yuson luostareissa. Viininmaistajaiset. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Kotimatka Helsinkiin. Lentokenttäkuljetus Bilbaon lentokentälle, bussi noin 145 km. Aamiainen.

Espanja

Asukasluku 46,6 milj.
Pinta-ala
504 782 km²
Uskonto
Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %
Valuutta
Euro
Kieli
Espanja, katalaani, gallego, baski
Aikaero
Suomen aika -1 t.

Ranska

Asukasluku: 67 milj.
Pinta-ala: 549 000 km²
Uskonto: Katolilaisia 70 %, muslimeja 6–7 %, protestantteja 1,5 %, juutalaisia 1 %
Kieli: Ranska, baski, bretoni
Valuutta: Euro
Aikaero: Suomen aika -1 tunti.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento. Majoitus kahden hengen huoneessa. Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme erikseen varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat itse lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen. Tarkista hinta asiakaspalvelusta.

Turistivero
Useissa kaupungeissa ja kohteissa paikalliset viranomaiset ovat ilmoittaneet, että matkustajilta peritään yöpymisen yhteydessä erillinen turistivero tai -maksu. Sen suuruus vaihtelee hotellista riippuen 1-2 e/yö/matkustaja. Koska turistivero muuttuu tietyin väliajoin, on sitä vaikea sisällyttää matkan hintaan. Näin ollen matkustaja maksaa sen itse suoraan hotelliin uloskirjoittautumisen yhteydessä.

Valuutta
Euro (EUR)

Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. 

Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida myös ne ateriat ja ruokajuomat, jotka eivät sisälly tämän matkan hintaan, juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 60 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto, vaatetus ja varustus
Säätila voi Etelä-Euroopassakin olla joskus vaihtelevaa. Kannattaakin varautua myös vähän viileämpään säähän ja sadekuuroihin, varsinkin keväällä ja syksyllä. Hieman ennen lähtöpäivää on hyvä tarkistaa netistä (esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Muistathan pakata mukavat kengät mukaan kävelyretkiä varten (kaupunkikävelyt).   

Lue lisää Espanjasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja Espanjasra sekä ulkoministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi Maat ja alueet -osiosta. 

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

2023

Lähdöllä 5.10.2023 asumme poikkeuksellisesti Hotelli Ilunion Bilbao Bilbaossa.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Ruoka- ja viinimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.