Viinivaellus Alsacessa ja Champagnen alueella

Vaellusviikkomme aikana tulevat tutuiksi sekä viinitilat että samppanjatalot. Maistiaisten lisäksi tutustumme lähemmin viinin ja samppanjan valmistusmenetelmiin ja historiaan. Sijaintinsa ja historiansa vuoksi Alsacen alue on mielenkiintoinen sekoitus ranskalaista ja saksalaista kulttuuria. Se on onnistunut saamaan parhaimmat palat kummastakin maasta! Haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi tälle viinivaellukselle, erilaisten makujen maailmaan alueelle, jonka sanotaan olevan yksi Euroopan kauneimmista. 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/.

Tärkeää tietoa

Maat: Ranska

Matkatyyppi: Ruoka- ja viinimatka - Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 17-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Viininmaistajaiset Alsacessa
 • Pittoreskit ranskalaiset kylät ja kaupungit
 • Vierailu samppanjatalossa
 • Samppanjapääkaupunki Épernay
 • Unescon maailmanperintökohteet Reimsissä

Päiväohjelma
2023–2024

Päivä 1 – Saapuminen Colmariin
Lento laskeutuu Mullhouse-Baselin lentokentälle, jossa tapaat Tema-oppaan ja ajamme Colmarissa sijaitsevalle hotellille.Colmarin strateginen sijainti Strasbourgin ja Baselin välissä, tärkeän viininviljelyaleen sydämessä, on tehnyt siitä taloudellisesti kukoistavan kaupungin. Kaupungin kulttuurista perintöä on varjeltu huolella – tämän saamme havaita kun tutustumme Colmariin lähemmin. Saksalainen vaikutus näkyy selvästi vanhoissa maalauksellisissa ristikkotaloissa keskiajalta. Alsacen alue kuului siis pitkään Saksalle ja se onkin helposti aistittavissa, viehättävällä tavalla se yhdistyy ranskalaiseen hienostuneisuuteen. Tämä kulttuurien mielenkiintoinen yhdistelmä tekee lähtemättömän vaikutuksen. Hotelliin majoittumisen jälkeen olet jo todennäköisesti ehtinyt tutustua hieman Colmarin kaupunkiin, ennen kuin nautimme tervetuloillallisen omassa hotellissa. Illallisen aikana meille tarjoutuu loistava tilaisuus keskustella tulevan viikon matkaohjelmasta, viineistä, ruoasta ja miksipä ei vaikka Alsacen alueen kulttuurista ja luonnosta.

Päivä 2 – Vaellus viinitiellä ”Grand Crus
Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti Riquewihriä, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Colmarista. Päivän vaellus alkaa Riquewihristä, minne myös päätämme sen. Riquewihr on yksi Alsacen kauneimmista paikoista, ja myös suosituimmista vierailukohteista. Tähän paikkaan on vaikea olla ihastumatta. Tänään saamme kokea kuuluisan ”Grand Crus” -viinivaellusreitin. Vaellamme halki loistokkaiden viinitarhojen – reittimme varrelle jäävät muun muassa Beblenheimen, Benwihrin, Hunawihrin, Riquewihrin ja Zellenbergin kuuluisat viinitilat. Askeleemme vievät meitä kohti ”Grand Crusin” päätepistettä, Pays de Riquewihriä. Tähän seutuun, sen kyliin ja kauniisiin viinitarhoihin ei voi muuta kuin ihastua. Sopivan paikan löydettyämme katamme retkilounaan ja nautimme paikallisista herkuista. Päätämme päivän vaelluksen tutustumalla viinikellariin – maistiaisia unohtamatta. Illalla on vapaa-aikaa tutustua Colmariin omin päin – sen vanhan kaupungin pittoreskeihin katuihin, joiden varsilta löytyy kauniita ristikkotaloja ja hyvin varustettuja viiniputiikkeja. Colmar on aina ollut yksi Alsacen tärkeimmistä kaupungeista ja sen suurehko vanha kaupunki on onnistunut säilyttämään perinteisen viehättävyytensä. Kuuluisassa Unterlindenin museon upea taidekokoelma ei petä taiteen ystävää. New Yorkin Vapaudenpatsaan suunnittelijan Auguste Barholdin lapsuudenkodista on tehty museo, jossa voi vierailla. Tai miksei vain kävellä vanhan kaupungin viehättäviä katuja ja aistia niiden tunnelmaa siltoineen ja kanaaleineen, aluetta kutsutaan myös ”Pikku Venetsiaksi”.

Päivä 3 – Vaellus Eguisheimissa
Nautittuamme aamiaisen vie bussi meidät läheiseen Equisheimin kylään, joka sijaitsee noin 7 kilometrin päästä Colmarista. Aamupäivän vaellamme Equisheimin alueella tutustuen samalla alueen viinitiloihin. Päivän vaellusreittimme on ainutlaatuinen ja tämän kylän sanotaan säilyttäneen sen vanhan ajan rauhallisen elämäntyylin, minkä saamme havaita. Sanaa stressi ei tunneta Equisheimin kylässä! Viinitilojen edessä olevista kylteistä selviää, mitä rypäleitä juuri kyseisessä viinitarhassa viljellään. Tietyt kyltit paljastavat myös viinin viljelijän työhistoriaa eri vuodenaikoina. Päivän aikana tutustumme lähemmin ”Grand Crusin” alueen kahteen valkoviiniin – Elchbergiin ja Pfersigbergiin. Samalla nautimme näkymästä yli Equisheimin ja sen monien viinitarhojen, joita ympäröivät kolme linnaa. Jokainen Ranskan viininviljelyalue on vaalinut vuosisatojen ajan omaa viinikulttuuriaan. Kaikki viinitarhat on määritelty ja niitä valvotaan tarkasti, näin Alsacessakin. Vaellusreittimme on tänään kevyehkö noin kahden tunnin vaellus. Vaelluksen päätteeksi olemme varmasti ansainneet jälleen tutustumisen viinikellariin maistiaisten kera. Alsacen alueella viininviljely on ollut aina vilkasta. Poikkeuksen teki niin kutsuttu 30-vuotinen sota, mutta tänään Alsace voi jälleen ylpeillä loistavilla viineillään. Alsacen valkoviinejä ei kehuta suotta. Lyhyesti kuvailtuna ne ovat täyteläisiä, aromirikkaita ja usein väriltään syvän kullankeltaisia. Viininmaistajaisten jälkeen ajamme takaisin hotellille. Iltapäivä sinulla on omaa aikaa tutustua Colmariin ja nauttia vaikkapa maittava lounas. Myöhemmin iltapäivällä ohjelmassa on opastettu kiertoajelu, jonka aikana tutustumme tämän kaupungin saloihin. Muun muassa ristikkotalot, moniväriset julkisivut, kauniit kyltit, vaikuttavat kirkot ja suihkulähteet odottavat meitä. Illalla nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 4 – Kulttuurinen vaellus ja juustonmaistajaiset
Syötyämme aamiaisen jätämme hotellin Colmarissa ja ajelemme kohti Kaysersbergiä. Tutkimme kaupunkia ja sen arkkitehtuuria hieman tarkemmin. Linnalta on huikeat näköalat yli tämän kauniin kylän ja sen laakson. Kaupunki ei ylpeile turhaan St Croixin upealla kirkolla, kauniilla puutaloilla ja vanhoilla silloilla. Nobelisti Albert Schweitzerin talo jää myös reittimme varrelle. Nähtyämme Kaysersbergin vuoren on aika jatkaa matkaa kohti juustolaa, jossa saamme nähdä kuinka juustoa valmistetaan ja luonnollisesti myös maistella herkullisia juustoja.Iltapäivällä matkamme etenee Champagnen alueelle ja kohti viinipääkaupunkia Reimsiä (320 km bussilla, matka taittuu noin neljässä tunnissa). Illalla on vuorossa yhteinen illallinen.

Päivä 5 – Vaellus Reims-vuoren tuntumassa
Tämän päivän vaellusreittimme kulkee Reims-vuoren pohjoisen puolen viinitarhojen halki. Täällä avautuu upeat näköalat yli Champagnen alueen. Vaellusreittimme kulkee läpi satumaisen Verzyn metsän. Metsään mahtuu noin 1000 pyökkipuuta, mäntyjä ja kastanjapuita. Puiden erilaiset ja jännittävät muodostelmat ovat toimineet inspiraation lähteenä monelle sadulle ja legendalle. Mikäpä olisikaan sopivampi paikka tämän päivän retkilounaalle – luonnollisesti paikallisia herkkuja maistellen.Iltapäivällä palaamme takaisin Reimsiin ja nyt on vuorossa vierailu paikallisessa Chocolateríassa. Perehdymme kuinka suklaata valmistetaan ja maistiaiset sisältyvät tähänkin vierailupaikkaan. Tänä iltana voi jokainen valita itse illallispaikan. 

Päivä 6 – Kaupunkikävely Reimsissä
Tämän päivän aloitamme kaupunkikävelyllä Reimsissä. Vierailemme muun muassa Reimsin Notre-Damen katedraalissa, jonka rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1211. Rakennus on goottilaisen arkkitehtuurin tärkeä luomus Ranskassa ja toiminut myös Ranskan kuninkaiden kruunajaiskirkkona. Unescon maailmanperintöluetteloon tämä upea katedraali pääsi vuonna 1991 yhdessä Saint-Remi -basilikan kanssa.Reimsistä tekee varmasti tunnetun sen upea samppanja. Meillekin tarjoutuu tilaisuus tutustua tämän kultaisen juoman saloihin vierailulla yhdessä alueen kuuluisimmista samppanjataloista. Tämä mielenkiintoinen opastettu kierros päättyy samppanjan maisteluun. Illalla sinulla on omaa aikaa nauttia Reimsistä ja vaikkapa sen hyvin moninaisesta arkkitehtuurista, aina keskiaikaisista rakennuksista Art déco -tyyliin. Mieluisen illallispaikan voit valita itse, tarjonta on runsasta.

Päivä 7 – Vaellus Champagne-alueen Hautvillersissä
Tämän päivän vaellusreittimme vie meidät kuuluisalle Champagne-alueelle. Champagne-alue on pohjoisin viinialue Ranskassa. Samppanja on siis kuohuviini, jota tuotetaan Champagnen maakunnassa. Samppanja on syntynyt pitkän kehityksen tuloksena. Champagnessa sitä on viljelty jo roomalaisten ajoilta asti 100 eaa. Samppanja-sanalla tarkoitetaan vain Champagnen alueelta tulevia kuohuviinejä. Päivän vaellus alkaa Hautvillersistä, joka on myös arvostetun luksussamppanjan Dom Pérignonin kotipaikka. Reittimme kulkee jälleen alueella, jossa saamme ihastella toinen toistaan kauniimpia viinitarhoja sekä hienoa näkymää yli Marnen laakson.Iltapäivällä matkaamme samppanjan pääkaupunkiin Épernayhyn. Juuri täällä sijaitsevat kuuluisimmat samppanjatalot kilometrien pituisine tunneleineen maan alla, joissa samppanjaa varastoidaan. Kuljemme nautiskellen pitkin kuuluisaa Samppanja Avenueta. Täältä löytyy 110 kilometrin pituudelta viinikellareita, yli 300 miljoonaa samppanjapulloa ja muun muassa kuuluisan ja arvostetun samppanjan Moët & Chandon kotipaikka.Kaiken tämän kokeneena ja nähneenä jatkuu matkamme takaisin Reimsiin, missä nautimme matkanpäätösillallisen. Toivomme, että teillä on ollut loistava viikko hyvän ruoan ja juoman parissa kauniilla vaellusreiteillä. Haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Päivä 8 – Kotimatka
Aamiaisen jälkeen on aika jättää Reims ja lähdemme kohti Pariisin lentokenttää, jonne ajomatka kestää noin 1.5 tuntia

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki - Basel

• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 2 retkilounasta
• 4 illallista
• 2 viininmaistajaista
• 1 lasillinen samppanjaa
• 1 juustojen maistelu
• 1 suklaan maistelu
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Basel. Bussikuljetus Colmariin, noin 64 km. Kolme hotelliyöpymistä Colmarissa.

Päivä 2
Bussimatka Colmar – Riquewihr, noin 10 km. Vaellus ”Grand Crus wine traililla” Riquewihrissä, noin 16 km. Aamiainen, retkilounas, viininmaistajaiset. Vapaa ilta.

Päivä 3
Bussimatka Colmar – Eguisheim, noin 7 km. Kevyehkö vaellus Eguisheimissa, noin kaksi tuntia. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 4
Bussimatka Colmar – Kaysersberg, noin 12.5 km. Tutustuminen Kaysersbergiin. Bussimatka Kaysersberg – Reims, noin 320 km. Vierailu juustolassa ja juustonmaistajaiset. Illallinen. Neljä hotelliyöpymistä Reimssissä.

Päivä 5
Vaellus Reimssissä, noin 16 km. Aamiainen, retkilounas ja suklaanmaistajaiset. Vapaa ilta.

Päivä 6
Kaupunkikävely Reimssissä ja vierailu ”samppanjamaailmassa”. Aamiainen ja samppanjamaistiaiset. Vapaa ilta.

Päivä 7
Vaellus Hautvillersin alueella, noin 8 km. Vierailu samppanjan pääkaupungissa Épernayssa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 8
Kotimatka alkaa. Basel – Helsinki.

Ranska

Asukasluku: 67 milj.
Pinta-ala: 549 000 km²
Uskonto: Katolilaisia 70 %, muslimeja 6–7 %, protestantteja 1,5 %, juutalaisia 1 %
Kieli: Ranska, baski, bretoni
Valuutta: Euro
Aikaero: Suomen aika -1 tunti.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy:
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Basel. Majoitus kahden hengen huoneessa. Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita. Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivulta erikseen varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). Jos varaat itse lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta:
Euro (EUR)Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida myös ne ateriat ja ruokajuomat, jotka eivät sisälly tämän matkan hintaan, juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat:
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin EUR 30 / henkilö juomarahoja varten. TEMA-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva. 

Ilmasto ja vaatetus:
Keväällä ja syksyllä voi Alcasessa olla vielä viileää aamuisin ja iltaisin ja sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että pakkaat mukaan vaelluksia varten tukevammat, pitäväpohjaiset ja nilkkaa tukevat kengät tai vaelluskengät. Ethän myöskään unohda hyviä jalkineit kaupunkikävelyjä varten, lämpimämpiä vaatteita ja kevyttä sadeasua. Ravintolaillallisille Ranskassa on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

2024 lähdöillä majoitumme Reimsissä hotelli Centre Reimsiin.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Ruoka- ja viinimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.