Etelä-AfrikkaBuurien mailta Kapkaupunkiin

Kahden viikon aikana saat tutustua suurimpiin nähtävyyksiin. Kattava kiertomatkamme Etelä-Afrikassa esittelee sinulle maan tärkeimmät nähtävyydet. Aloitamme Johannesburgista, josta poikkeamme Sowetoon, näemme Blyde River Canyonin ja teemme safarin Krugerin luonnonpuistossa. Poikkeamme itsenäiseen Swazimaan kuningaskuntaan ja matkaamme pitkin kaunista Garden Route -reittiä kuuluisille viinialueille. Päätämme matkan Kapkaupunkiin, jossa sinulla on myös omaa aikaa.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.


Tärkeää tietoa

Maat: Etelä-Afrikka

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 17 päivää

Ryhmän koko: 20-29 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Big Five Krugerin luonnonpuistossa
  • Swazimaan kuningaskunta
  • Valas-ja delfiinisafari ja viininmaistelu
  • Kapkaupunki ja Hyvän toivon niemi
  • Soweto

Päiväohjelma
Kevät 2019

Päivä 1 - Matka alkaa
Reittilento lähtee iltapäivällä Helsingistä kohti Etelä-Afrikkaa ja Johannesburgia (koneenvaihto Munchenissä).

Päivä 2 - Saapuminen Johannesburgiin ja retki Sowetoon
Lento laskeutuu aamulla Johannesburgiin ja maahantulo- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat lentoasemalla TEMA-oppaan.Vietämme matkan ensimmäisen yön Johannesburgissa, muodikkaassa Sandtonin esikaupungissa.Heti perille saavuttuamme lähdemme yhdessä matkan ensimmäiselle retkelle Sowetoon. Opas kertoo samalla Etelä-Afrikan historiasta, jossa Sowetolla oli merkittävä rooli. Se oli tärkeä apartheidhallinnon vastainen keskus. Vaikka Soweto on köyhä, se ei ole mikään slummialue, vaan täällä asuu ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista.

Yhteisen lounaan jälkeen palaamme Johannesburgiin ja Sandtoniin, jossa hotellihuoneemme on jo ehditty siivota, ja loppupäivän voit levähtää.

Päivä 3 - Blyde River Canyon
Aamiaisen jälkeen suuntaamme Johannesburgista koilliseen Mpumalangan provinssiin. Tutustumme muun muassa yhteen Etelä-Afrikan upeimmista luonnonmuodostumista, majesteettiseen Blyde River Canyoniin. Rotkon seinämät ovat lähes kilometrin korkuiset. Täällä on myös Bourk's Luck Pothole, jossa on valtavia eroosion muodostamia onkaloita ja useita vesiputouksia.

Myöhään iltapäivällä saavumme kauniiseen, idylliseen Hazyview'hun, joka on pieni, erityisesti banaaniviljelmistään tunnettu maaseutukylä. Nimi Hazyview tulee udusta, joka usein lämpiminä kesäpäivinä kietoo kylän vaippaansa. Koska sekä Blyde River Canyon että Krugerin kansallispuisto ovat lähellä, on kylään noussut monia viihtyisiä hotelleja ja harrastusmahdollisuuksia, mm. golfkenttiä. Vietämme kylässä seuraavan yön.

Päivä 4 - Krugerin kansallispuisto
Itäisen Mpumalangan suojelualue on Keski-Suomen maakunnan kokoinen. Sen maisemat vaihtelevat aavasta savannista metsäisiin kumpuihin. Lähdemme Hazyview'sta aamupäivällä ja otamme suunnan bussilla kohti Krugerin kansallispuistoa. Matkamme kulkee etelään Krugerin kansallispuiston eteläisellä rajalla sijaitsevaa lodgea, johon majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi. Täältä Crocidilejoen etelärannalta voit katsella joelle, jossa valtavat krokotiilit loikoilevat tarkkaavaisina kuuman auringon alla.

Krugerin kansallispuisto kuuluu Afrikan tunnetuimpiin ja parhaiten hoidettuihin kansallispuistoihin, eikä häviä kilpailussa Itä-Afrikan suurille luontoreservaateille. Aikoinaan silloisen Transvaalin tasavallan presidentti Paul Kruger perusti puiston, tosin nykyistä pienempänä, metsästysreservaatiksi vuonna 1898. Alue, jota rajaavat etelässä Crocodilejoki ja pohjoisessa Limpopojoki, on 60 km leveä ja 350 km pitkä ja sen pinta-ala on yli 21 000 km². Kansallispuistossa elää nykyään ainakin 500 lintu-, 114 matelija-, 49 kalalajia sekä 147 nisäkäslajia ja 23 000 erilaista kasvilajia.Kahden päivän aikana saat ikimuistoisen kokemuksen afrikkalaisesta luonnosta ja elämistä.

Päivä 5 - Safari Krugerin kansallispuistossa
Tänään omistamme kokonaisen päivän Krugerin kansallispuistolle. Avonaisilla maastoajoneuvoilla tutkimme osia tästä suuresta kansallispuistosta ja päivän aikana saatamme hyvinkin nähdä "The Big Five" -eläimiä eli leijonia, leopardeja, norsuja, puhveleita ja sarvikuonoja.

Paras tapa havaita eläimiä on opetella ensin, missä luontotyypissä ne viihtyvät. Kruger jaetaan yleensä 16 erilaiseen ns. ekovyöhykkeeseen. Tavallisimmin maasto on puistossa tasaista tai loivasti kumpuilevaa. Keskikorkeus on noin 260 m, ja mäkisintä on puiston itärajalla. Ilmasto on subtrooppinen ja keskilämpötila on tammikuussa 30 ja heinäkuussa 23 astetta. Kovia, mutta lyhyitä ukkoskuuroja esiintyy yleensä marras–helmikuussa.

Ei tietenkään ole varmaa, että näemme eläimiä kuin tilauksesta, mutta todennäköisyys norsujen, kirahvien, virtahepojen, suurempien antilooppien ja leijonien näkemiselle on suuri. Aran ja hyvin naamioituneen leopardin näkeminen on sen sijaan arpavoitto. Linnusto on monipuolisuudessaan kiehtovaa ja näet varmasti monta erikoista ja eksoottista lintulajia.

Päivä 6 - Swazimaan kuningaskunta
Matka jatkuu aamulla etelään ja jo aamupäivällä saavumme Etelä-Afrikan ja Swazimaan raja-asemalle passintarkastukseen. Swazimaan pienen itsenäisen kuningaskunnan viljavissa ja vehreissä maisemissa ajelemme lukuisien pienviljelmien, mutta myös suuren mittakaavan viljelyalueiden ohi, ja teemme päivän aikana monta mielenkiintoista pysähdystä, muun muassa lasitehtaassa. Maassa on merkittävää metsätaloutta ja huomattavia mineraalivaroja, jonka raaka-aineet ovat tärkeimpiä vientituotteita.

Swazimaa sijaitsee Etelä-Afrikan ja Mosambikin välissä ja lännessä on korkeita vuoria, joiden rinteet laskeutuvat kaakon suuntaan alavammillle alueille.

Majoitumme seuraavaksi yöksi lodgeen Ezulwiniin ja vietämme hotellissa ihanan ja rauhaisan illan ja nautimme maittavan päivällisen.

Päivä 7 - Zulut ja St Lucia
Jatkamme matkaa aikaisin aamulla kohti etelää, Etelä-Afrikkaan ja KwaZulu-Natalin provinssiin, joka on Etelä-Afrikan suurimman kansanryhmän eli zulujen kotiseutua. Täällä asuu myös suurin osa maan intialaista alkuperää olevasta väestöstä. Maisemaa hallitsevat valtavat sokeriruokoviljelmät ja tiheät eukalyptusmetsät.

Päivän päämäärä on St Lucia, jossa on maan laajin jokisuisto, iSimangaliso Wetlands. Se on ollut Unescon luontoperintökohde jo 1990-luvulta alkaen. Alue on monella tavalla ainutlaatuinen. Täällä on mm. viisi erilaista ekosysteemiä: suota, järviä ja rantoja ja maan suurimmat populaatiot krokotiileja ja virtahepoja.

St Lucia on myös pieni lomakohde, joka houkuttelee kotimaisia matkailijoita tarjoten mahdollisuuksia vesiurheiluun ja kalastukseen. Vietämme St Luciassa kaksi seuraavaa yötä. Tänä iltana sinulla on omaa aikaa.

Päivä 8 - Safari ja Cape Vidal
Tänään teemme mielenkiintoisen safariretken kiehtovassa luonnossa, ainutlaatuisissa maisemissa. Kansallispuisto on 3320 km² laajuinen ja siellä on kolme suurempaa järvialuetta. Eläinlajeja on jopa enemmän kuin Krugerissä huolimatta siitä, että puisto on pinta-alaltaan paljon pienempi. Tämän kokopäiväretken aikana saamme hyvän käsityksen kansallispuistosta, sen luonnon vastakohtaisuuksista ja suuresta kauneudesta.

Aloitamme jo aamulla lodgesta ja teemme retken aikana ns. game driven eli puistoajelun safariajoneuvolla ja lyhyehkön patikan, jonka aikana ihailemme näkymiä St Lucian jokisuistoon, Intian valtamerelle ja kullankeltaisille hiekkadyyneille. Lounaaksi nautimme perinteisen eteläafrikkalaisen braai'n eli grilliaterian.

Jos sää sallii, sinulla on myös tilaisuus uida ja snorklata Intian valtameren lämpimässä vedessä.

Palaamme hotelliin iltapäivällä ja myöhemmin illalla tapaamme joukon zulutanssijoita, jotka esittelevät meille perinteisiä sotatanssejaan. Sen jälkeen sinulla on illalla omaa aikaa.

Säätila vaikuttaa tämän päivän retken toteutukseen ja yllä kerrotun ohjelman sijaan voidaan säätilan niin vaatiessa toteuttaa vaihtoehtoinen ohjelma.

Päivä 9 - Durban ja Port Elizabeth
Aamiaisen jälkeen suuntaamme taas etelään Etelä-Afrikan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin ja itäisen Afrikan suurimpaan satamaan Durbaniin. Durban on toisenlainen suurkaupunki, jonka asukkaista suuri osa on intialaista alkuperää.

Teemme lyhyehkön kaupunkikierroksen halki Durbanin, joka koki melkoisen kasvojenkohotuksen jalkapallon MM-kisojen alla. Kierroksemme päättyy lounaaseen ja sen jälkeen suuntaamme uudelle lentokentälle ja lennämme lyhyen, runsaan tunnin matkan Port Elizabethiin, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 10 - Tsitsikamma
Lyhyen PE:n – kuten eteläafrikkalaiset Port Elizabethista kutsuvat – kaupunkikierroksen jälkeen lähdemme länteen pitkin luonnonkaunista 220 kilometriä pitkää Garden Route -reittiä, joka yhdistää Tsitsikamma Forestin kansallispuiston ja Storms River -joen lännessä sijaitsevaan Mossel Bayn lahteen. Matkalla pysähdymme hieman pidempään Tsitsikamman kansallispuistossa, joka on tunnettu erityisen runsaasta kasvillisuudestaan. Teemme lyhyehkön kävelyretken kuuluisalle riippusillalle alhaalla meren rannalla. Jos sää sallii, voit halutessasi pulahtaa uimaan Intian valtamereen.

Rannikolla on useita suosittuja lomakohteita. Yksi niistä on Plettenberg eli lyhyesti Plett, jonka uskomattoman kaunis ympäristö ja luonnonkaunis ranta houkuttelee surfareita ja Etelä-Afrikan varakkaampaa väkeä. Hieman lännempänä on Knysna, johon on asettunut paljon käsityöläisiä ja taiteilijoita. Knysna sijaitsee suojaisassa merenlahdessa ja olosuhteet ostereiden viljelyyn ovat erinomaiset. Etelä-Afrikan kuuluisimmat osterit tulevat juuri täältä. Majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi Knysnaan ja illalla sinulla on omaa aikaa tutkia kaupunkia.

Päivä 11 - Valas- ja delfiinisafari
Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle viehättävään Plettiin. Aloitamme merellisen seikkailumme Central Beachiltä. Veneretken aikana näemme suurella todennäköisyydellä pullonokkadelfiinejä, jotka näyttäytyvät suurina, leikkisinä ryhminä, mutta hyvällä onnella näemme myös aran valkodelfiinin, ja tammi-toukokuussa myös tavallisen delfiinin. Vuodenajasta riippuen näillä vesillä tavataan myös erilaisia valaita: etelänmustavalaita, ryhävalaita (kesä-joulukuussa) ja brydenvalaita (ympäri vuoden). Etelä-Afrikan etelärannikolla eläviä turkishylkeitä on myös täällä, joten vedessä saattaa piileskellä myös valkohaita. 

Seurailemme Robbergin luontoreservaatin kaunista rantalinjaa ennen kuin palaamme takaisin Central Beachille, ja ehdimme vielä tehdä Plettenbergissä pienen kiertoajelun ennen lounasta.  

Palattuamme retkeltä Knysnaan sinulla on ilta omaa aikaa.

(Huom. Ohjelmamuutos 25.7.2017. Retki Featherbedin luontoreservaattiin on korvattu edellä kuvaillulla retkellä Plettenbergiin valas- ja delfiinisafareineen alueella aiemmin kesällä 2017 riehuneiden laajojen metsäpalojen vuoksi. Featherbedin luontoreservaatti on toistaiseksi suljettu kävijöiltä).

Päivä 12 - Historiallisia kaupunkeja ja viinitiloja
Noin tunnin ajomatkan päässä Knysnasta on Mossel Bay, historiallinen kaupunki kauniilla paikalla Intian valtameren rannalla. Portugalilainen Bartolomeu Dias saapui tänne 3. helmikuuta 1488 kierrettyään ensimmäisenä eurooppalaisena sekä Hyväntoivonniemen että Afrikan eteläisimmän kärjen Cape Agulhasin.

Ohitettuamme Mossel Bayn matkaamme halki vaihtelevissa vuoristo- ja vehnäpeltomaisemissa edelleen länteen päin. Hyvällä onnella näemme yhden Etelä-Afrikan kiehtovimmista linnuista, uhanalaisen hopeakurjen. Lounasaikaan saavumme yhteen Etelä-Afrikan kauneimmista ja vanhimmista kaupungeista Swellendamiin ja pysähdymme lounaalle. Pian vehnäpellot vaihtuvat suorissa riveissä kasvaviin viiniköynnöksiin ja persikka-, omena- ja päärynäviljelmiin. Olemme saapuneet Etelä-Afrikan tunnetuimmalle viinialueelle ja matkaamme mitä kauneimmassa kulttuurimaisemassa. Myöhään iltapäivällä saavumme Franschhoekiin, joka sijaitsee laaksossa kaunilla paikalla vuorten välissä. Monen mielestä tämä on maailman kaunein viinilaakso. Vietämme Franschhoekissa seuraavan yön.

Franschhoek tuottaa joitain Etelä-Afrikan parhaista viineistä ja se on myös oikea viinin ja hyvän ruoan mekka. Kaupungissa on maan parhaimpiin kuuluvia ravintoloita. Ensimmäinen kuvernööri Jan van Riebeeck istutti ensimmäiset viiniköynnökset Kapkaupungissa jo vuonna 1655. Mutta varsinainen tuotanto pääsi vauhtiin vuosina 1660–1690 Ranskasta saapuneiden uudisasukkaiden, hugenottien tulon myötä. Hugenotit, joista monet olivat olleet viinitilallisia Ranskassa, tulivat maahan pakolaisina kun protestantit julistettiin pannaan Ranskassa 1600-luvun puolivälissä.

Ilmasto ja maaperä on lähes täydellisiä viininviljelyyn. Olosuhteet muistuttavat Välimeren alueen olosuhteita: kesät ovat lämpimiä ja kuivia ja talvet viileitä ja melko sateisia. Etelä-Afrikassa on nyt neljä virallisesti luokiteltua viinialuetta: Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River ja Breed River Valley. Nykyisistä noin kolmestakymmenestä viiniseudusta suurin osa sijaitsee näillä alueilla ja muutama muilla alueilla. Vanhimmat viiniseudut ovat Constantia, Stellenbosch ja Paarl.

Ilta Franschhoekissa on omaa aikaa.

Päivä 13 - Franschhoekista Kapkaupunkiin
Päivä alkaa mielenkiintoisella kaupunkikierroksella viehättävässä Franschhoekissa ja tutustumme myös Hugenottimuseoon. Ehdit vielä kuljeskella hetken omin päin kaupungilla ennen kuin jatkamme matkaa ja poikkeamme tutustumaan yhteen tunnettuun viinitilaan maistellaksemme joitain tilan viineistä. Nautimme myös maistuvan lounaan viinitilalla ennen kuin suuntaamme Kapkaupunkiin, "Mother Cityyn", johon majoitumme matkan viimeisiksi kolmeksi yöksi.

Ilmasto suosii Kapkaupunkia vuoden ympäri. Kapkaupungista tuli 1600-luvun puolivälissä kolmeksi vuosisadaksi merkittävä satamakaupunki Euroopasta Kaukoitään vievän purjehdusväylän varrella. Kaupungin tunnetuin maamerkki on Pöytävuori, jolle pääsee helposti köysiradan avulla ja jolta avautuvat näköalat ovat kirkkaalla säällä omaa luokkaansa. Kapkaupungissa viettämiemme päivien aikana ohjelmaan kuuluu kierros Kapkaupungissa ja nousu Pöytävuorelle (säävaraus).

Päivä 14 - Hyväntoivonniemi
Teemme kokopäiväretken Hyväntoivonniemelle. Tämä maailmankuulu niemi sijaitsee luonnonpuistossa n. 70 kilometrin päässä Kapkaupungista. Puuttomilla vuorenrinteillä kasvaa kiehtovia kasveja, kuten proteoita ja kotoisia pelargonioita. Boulders Beach -rannalla pääsemme tervehtimään afrikanpingviinejä.

Illalla kokoonnumme vielä jäähyväispäivälliselle, jonka aikana saamme katsella paikallista ohjelmaa.

Päivä 15 - Vapaapäivä Kapkaupungissa
Tänään voit suunnitella ohjelmasi omien mielenkiinnonkohteidesi mukaan. Voit esimerkiksi käydä omin päin Robben Islandilla. Lipun Robben Islandille voit varata jo ennakkoon museon verkkosivuilta, ks. matkan Hyvä tietää -osio.

Päivä 16 - Kotimatka alkaa
Sinulla on vielä aamupäivällä omaa aikaa Kapkaupungissa lentokentälle lähtöön saakka. Lennät Kapkaupungista ensin noin kahden tunnin matkan päähän Johannesburgiin, josta matka jatkuu illalla koneevaihdon jälkeen Lontooseen ja sieltä edelleen seuraavana päivänä Helsinkiin.

Päivä 17 - Saapuminen Helsinkiin
Lento on aamulla perillä Lontoossa, jossa vaihdat vielä konetta ja saavut Helsinkiin iltapäivällä.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Johannesburg, Kapkaupunki–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 14 aamiaista
• 3 lounasta
• 6 päivällistä
• Ruoka lennoilla
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö Helsingistä reittilennolla Johannesburgiin (koneenvaihto Munchenissä).

Päivä 2
Saapuminen Johannesburgiin. Lentokenttäkuljetus ja retki Sowetoon, bussi n. 50 km. Lounas. Hotelliyöpyminen Sandtonissa.

Päivä 3
Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview, bussi n. 550 km. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Hazyview'ssa.

Päivä 4
Hazyview – Kruger National Park – Malelane, bussi n. 220 km. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi yöpymistä lodgessa Malelanessa.

Päivä 5
Kokopäiväretki Krugerin kansallispuistossa. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 6
Malelane – Ezulwini, Swazimaa, bussi n. 160 km. Aamiainen ja päivällinen. Yöpyminen lodgessa Ezulwinissa.

Päivä 7
Ezulwini, Swazimaa – St Lucia, Etelä-Afrikka, bussi n. 370 km. Aamiainen. Kaksi yöpymistä lodgessa St Luciassa.

Päivä 8
Kokopäiväretki ja safari Cape Vidaliin. Zulutanssia. Aamiainen ja grillilounas.

Päivä 9
St Lucia – Durban, bussi n. 275 km. Lyhyehkö kaupunkikierros Durbanissa. Lento Durban – Port Elizabeth. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Port Elizabethissa.

Päivä 10
Lyhyehkö kaupunkikierros Port Elizabethissa. Port Elizabeth – Tsitsikamma – Knysna, bussi n. 270 km. Pysähdys Tsitsikamman kansallispuistossa. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Knysnassa.

Päivä 11
Retki Plettenbergiin, bussi n. 70 km. Valas- ja delfiinisafari. Aamiainen ja lounas.

Päivä 12
Knysna – Swellendam – Franschhoek, bussi n. 450 km. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Franschhoekissa.

Päivä 13
Kaupunkikierros Franschhoekissa ja käynti Hugenottimuseossa. Franschhoek – Kapkaupunki, bussi n. 95 km. Viininmaistelua ja lounas viinitilalla. Lyhyehkö kaupunkikierros Kapkaupungissa. Aamiainen ja lounas. Kolme hotelliyöpymistä Kapkaupungissa.

Päivä 14
Retki Hyväntoivonniemelle (n. 130 km). Tutustuminen Cape Peninsulan kansallispuistoon ja Simonstownin pingviiniyhdyskuntaan. Aamiainen ja jäähyväispäivällinen.

Päivä 15
Vapaapäivä Kapkaupungissa, ei yhteistä ohjelmaa. Aamiainen.

Päivä 16
Omaa aikaa Kapkaupungissa lentokentälle lähtöön saakka. Kuljetus lentoasemalle. Reittilento Kapkaupunki – Johannesburg – Helsinki lähtee (toinen koneenvaihto Lontoossa). Aamiainen.

Päivä 17
Lento saapuu Helsinkiin.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Etelä-Afrikka

Asukasluku
53,7 milj. Pinta-ala
1 219 090 km² Uskonto
Kristittyjä (enemmistö protestantteja), lisäksi mm. muslimeja, hinduja, Valuutta
Rand (ZAR) Kieli
Yhdellätoista kielellä on virallinen status: englanti, afrikaans, ndebele, eteläinen sotho, pohjoinen sotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa ja zulu. Aikaero
Talvella sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot, meno Helsinki – Johannesburg (koneenvaihto Münchenissä), paluu Kapkaupunki – Johannesburg – Helsinki (Finnair ja South African Airways, koneenvaihto Johannesburgissa ja Lontoossa), lento Durban – Port Elizabeth (South African Airways) ja muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa/lodgessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Matkaohjelma
Matkaohjelman hotellitiedot ovat alustavia ja hotelli voi vaihtua toiseen ilman, että se vaikuttaa matkaohjelman sisältöön, vaikka hotelli saattaa sijaita eri kaupungissa kuin ilmoitettu. Vahvistamme hotellitiedot noin kuukausi ennen lähtöä.

Matkaohjelman 8. päivän retki Cape Vidaliin voidaan joutua säästä ja tuulista johtuvista syistä toteuttamaan kuvatusta poikkeavalla tavalla.

Ohjelmamuutos 25.7.2017. Matkaohjelman 10. ja 11. päivä ohjelmassa on tapahtunut muutos. Vierailu Tenikwan kissaeläinpuistossa on jäänyt pois, koska se ei enää täytä laatuvaatimuksia, joita tällaiselle toiminnalle asetamme. Retki Featherbedin luontoreservaattiin matkaohjelman 11. päivänä on korvattu retkellä Plettenbergiin valas- ja delfiinisafareineen alueella aiemmin kesällä 2017 riehuneiden laajojen metsäpalojen vuoksi. Featherbedin luontoreservaatti on toistaiseksi suljettu kävijöiltä. 

Valuutta
Etelä-Afrikan randi (ZAR)

Pienehkö summa randeja kannattaa vaihtaa valmiiksi jo kotimaassa ennen matkaa, jottet heti matkan aluksi joudu etsimään rahanvaihtopaikkaa tai pankkiautomaattia. Luottokortit hyväksytään melko yleisesti ja niillä voi nostaa rahaa myös pankkiautomaateista.

Juomarahat 

Tämän matkan hintaan ei sisälly.  Suosittelemme sinua laskemaan 75 euroa matkustajaa kohti kuljettajille ja paikallisille oppaille. Jotta voit tehdä tämän mahdollisimman joustavasti, maksat tämän Tema-oppaalle, joka hoitaa jakelun.

Ilmasto ja vaatetus
Laajassa Etelä-Afrikan tasavallassa on useita ilmastovyöhykkeitä riippuen sijainnista, korkeudesta merenpinnalta ja etäisyydestä rannikolta. Eteläisen pallonpuoliskon vuodenajat ovat käänteiset verrattuna omiimme; kevät on syys–lokakuussa, kesä joulu–maaliskuussa, syksy huhti–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa. Etelä-Afrikan kesäkuukaudet ovat pääsääntöisesti lämpimiä (päivän ylin lämpötila 25–30 astetta, vuorokauden alin 15–20 astetta) ja sateisia, kun taas talvikuukausina on aurinkoisia ja kirkkaita päiviä, jolloin lämpötila voi sisämaan ylängöillä laskea pakkasen puolelle, mutta auringon paisteessa on päivällä alueesta riippuen 15–25 astetta lämmintä. Intian valtameren rannikolla lämpötilat ovat aina korkeampia.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Kestävät, helposti pestävät puuvillavaatteet sopivat hyvin päiväretkille. Takki tai lämmin pusero voi olla tarpeen aikaisin aamulla ja viileinä iltoina. Ilmapiiri käyttämissämme hotelleissa on melko epämuodollinen. Suosittelemme käytännöllisiä, matalakorkoisia kenkiä kävelyretkiin kaupungeissa ja luonnossa. Auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, kiikarit safareille sekä tietysti kamera, muistikortteja ja vara-akku kannattaa ottaa mukaan. Muista myös uimapuku. Useimmissa hotelleissa on uima-allas. Sadetakki tai ainakin sateenvarjo voi olla myös tarpeen.

Muuta
Lennoista
Helsinki-München ja Lontoo-Helsinki lennot toteutetaan Finnairin lennoilla ja muut lennot South African Airwaysillä. Finnair ei tarjoile lentoaterioita Euroopan sisäisillä reittilennoilla, mutta South African Airwaysin mannertenvälisillä lennoilla lentoateriat sisältyvät matkan hintaan. Koneen ruumaan menevää, kirjattavaa matkatavaraa saa olla maksutta mukana yksi enintään 23 kg painava matkalaukku per matkustaja (ympärysmitta yht. max 158 cm) ja käsimatkatavaraa yksi enintään 8 kg painava laukku (max. 56 x 36 x 23 cm) ja pieni henkilökohtainen esine (esim. käsilaukku, kameralaukku tai pieni kannettava tietokone).

Robben Island
Jos haluat vapaapäivänä (ohjelman 15. päivä) käydä Robben Islandilla, voit ostaa lipun ennakkoon museon verkkosivuilta www.robben-island.org.za. Suosittelemme lipun hankkimista ennakkoon.

Lue lisää Etelä-Afrikasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose