Etelä-AfrikkaBuurien mailta Kapkaupunkiin

Kahden viikon aikana saat tutustua suurimpiin nähtävyyksiin. Kattava kiertomatkamme Etelä-Afrikassa esittelee sinulle maan tärkeimmät nähtävyydet. Aloitamme Johannesburgista, näemme Blyde River Canyonin ja teemme safarin Krugerin luonnonpuistossa. Poikkeamme itsenäiseen Swazimaan kuningaskuntaan ja matkaamme pitkin kaunista Garden Route -reittiä kuuluisille viinialueille. Päätämme matkan Kapkaupunkiin, jossa sinulla on myös omaa aikaa.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Etelä-Afrikka

Matkatyyppi: Kiertomatka - Safarimatka - Ruoka- ja viinimatka

Matkan pituus: 17 päivää

Ryhmän koko: 20-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kaupunkikierros Johannesburgissa
 • Big Five Krugerin luonnonpuistossa
 • Swazimaan kuningaskunta
 • Stellenbosch ja viininmaistajaiset
 • Kapkaupunki ja Hyväntoivonniemi

Päiväohjelma
2019-2020

Päivä 1 – Matka Etelä-Afrikkaan alkaa 


Reittilento lähtee iltapäivällä Helsingistä kohti Etelä-Afrikkaa ja Johannesburgia.

Päivä 2 – Saapuminen Johannesburgiin ja kaupunkikierros ”Kultakaupungissa”


Lento laskeutuu Johannesburgiin, ja maahantulo- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat lentoasemalla Tema-oppaan. Lentoajoista riippuen teemme yhteisen kaupunkikiertoajelun heti Johannesburgiin saavuttuamme tai vasta hotelliin majoittumisen jälkeen.

Viimeisten viiden vuoden aikana Johannesburgista on muodostunut todella tutustumisen arvoinen suurkaupunki. Vuoden 1995 jälkeen useat yritykset muuttivat kaupungin ulkopuolelle, kansainvälisiä hotelleja suljettiin ja valkoinen keskiluokka jätti kaupungin. Kultakaupunki koki valtavan muutoksen, vain muutamassa vuodessa siitä oli tullut pelottava aavekaupunki. Tänä päivänä kaupungissa näyttää kaikki erilaiselta. Kaupunkia voisi hyvinkin verrata vaikkapa New Yorkiin – Johannesburg, Afrikan New York! Lyhyehkön kaupunkikiertoajelun aikana näemme uuden, nykyaikaisen, energiaa ja luovuutta tihkuvan kaupungin. Pysähdymme Constitution Hillillä, jossa tutustumme lähemmin Etelä-Afrikan mielenkiintoiseen matkaan kohti demokratiaa. Aikaisemmin paikalla sijaitsi vankila ja sotilastukikohta, jolloin elettiin hyvin epävakaita aikoja. Nyt kaupungissa sijaitsee perustuslaillinen tuomioistuin, jonka tehtävänä on puolustaa kansalaisten oikeuksia.

Entisen vankilan seinillä olisi monen monta tarinaa kerrottavanaan useista Etelä-Afrikkalaisista kuuluisuuksista, kuten Nelson Mandelasta, Mahatma Gandhista ja Winnie Madikizela-Mandasta.

Constitutional Court, Etelä-Afrikan perustuslaillinen tuomioistuin on hyvin syvästi sekä symbolinen että tärkeä instituutio maassa. Sen ovet avasi 14.2.1995 Nelson Mandela. Kuitenkin vasta yhdeksän vuotta myöhemmin nyt näkemämme rakennus vihittiin täällä Constitution Hillillä, presidentti Mbekin toimesta. Osallistumme mielenkiintoiselle opastetulle kierrokselle ja näemme ainutlaatuisen taidekokoelman.

Vietämme kiertomatkamme ensimmäisen yön Johannesburgissa, noin 10 miljoonan asukkaan kaupungissa. Hotellimme sijaitsee muodikkaassa Sandtonin esikaupungissa. Aivan hotellin vieressä on yksi Johannesburgin suurimmista ostoskeskuksista, Sandton City, joka on vierailemisen arvoinen paikka. Loppupäivä on vapaa omille tutkimusretkille.

Päivä 3 – Blyde River Canyon


Aamiaisen jälkeen suuntaamme Johannesburgista koilliseen Mpumalangan provinssiin. Tutustumme muun muassa yhteen Etelä-Afrikan upeimmista luonnonmuodostumista, majesteettiseen Blyde River Canyoniin. Rotkon seinämät ovat lähes kilometrin korkuiset. Täällä on myös Bourk's Luck Pothole, jossa on valtavia eroosion muodostamia onkaloita ja useita vesiputouksia.

Myöhään iltapäivällä saavumme kauniiseen, idylliseen Hazyview'hun, joka on pieni, erityisesti banaaniviljelmistään tunnettu maaseutukylä. Nimi Hazyview tulee udusta, joka usein lämpiminä kesäpäivinä kietoo kylän vaippaansa. Koska sekä Blyde River Canyon että Krugerin kansallispuisto ovat lähellä, on kylään noussut monia viihtyisiä hotelleja ja harrastusmahdollisuuksia, muun muassa golfkenttiä. Vietämme kylässä kaksi seuraavaa yötä.

Päivä 4 – Krugerin kansallispuisto

Tänään omistamme kokonaisen päivän Krugerin kansallispuistolle. Avonaisilla maastoajoneuvoilla tutkimme osia tästä suuresta kansallispuistosta ja päivän aikana saatamme hyvinkin nähdä "The Big Five" -eläimiä eli leijonia, leopardeja, norsuja, puhveleita ja sarvikuonoja.

Krugerin kansallispuisto kuuluu Afrikan tunnetuimpiin ja parhaiten hoidettuihin kansallispuistoihin, eikä häviä kilpailussa Itä-Afrikan suurille luontoreservaateille. Aikoinaan silloisen Transvaalin tasavallan presidentti Paul Kruger perusti puiston, tosin nykyistä pienempänä, metsästysreservaatiksi vuonna 1898. Alue, jota rajaavat etelässä Crocodilejoki ja pohjoisessa Limpopojoki, on 60 km leveä ja 350 km pitkä ja sen pinta-ala on yli 21 000 km². Kansallispuistossa elää nykyään ainakin 500 lintu-, 114 matelija-, 49 kalalajia sekä 147 nisäkäslajia ja 23 000 erilaista kasvilajia. Kahden päivän aikana saat ikimuistoisen kokemuksen afrikkalaisesta luonnosta ja elämistä.

Paras tapa havaita eläimiä on opetella ensin, missä luontotyypissä ne viihtyvät. Kruger jaetaan yleensä 16 erilaiseen ns. ekovyöhykkeeseen. Tavallisimmin maasto on puistossa tasaista tai loivasti kumpuilevaa. Keskikorkeus on noin 260 m, ja mäkisintä on puiston itärajalla. Ilmasto on subtrooppinen ja keskilämpötila on tammikuussa 30 ja heinäkuussa 23 astetta. Kovia, mutta lyhyitä ukkoskuuroja esiintyy yleensä marras–helmikuussa.

Ei tietenkään ole varmaa, että näemme eläimiä kuin tilauksesta, mutta todennäköisyys norsujen, kirahvien, virtahepojen, suurempien antilooppien ja leijonien näkemiselle on suuri. Aran ja hyvin naamioituneen leopardin näkeminen on sen sijaan arpavoitto. Linnusto on monipuolisuudessaan kiehtovaa ja näet varmasti monta erikoista ja eksoottista lintulajia.

Sään salliessa, nautimme maukkaan illallisen Afrikan taivaan alla.

Päivä 5 – Swazimaan kuningaskunta

Matka jatkuu aamulla etelään, ja jo aamupäivällä saavumme Etelä-Afrikan ja Swazimaan raja-asemalle passintarkastukseen. Swazimaan pienen itsenäisen kuningaskunnan viljavissa ja vehreissä maisemissa ajelemme lukuisien pienviljelmien, mutta myös suuren mittakaavan viljelyalueiden ohi, ja teemme päivän aikana monta mielenkiintoista pysähdystä, muun muassa lasitehtaassa. Maassa on merkittävää metsätaloutta ja huomattavia mineraalivaroja, jonka raaka-aineet ovat tärkeimpiä vientituotteita.

Swazimaa sijaitsee Etelä-Afrikan ja Mosambikin välissä – lännessä on korkeita vuoria, joiden rinteet laskeutuvat kaakon suuntaan alavammille alueille.

Majoitumme seuraavaksi yöksi lodgeen Ezulwiniin ja vietämme hotellissa ihanan ja rauhaisan illan ja nautimme maittavan illallisen.

Päivä 6 – Zulukansan maa


Jatkamme matkaa aikaisin aamulla kohti etelää, Etelä-Afrikkaan ja KwaZulu-Natalin provinssiin, joka on Etelä-Afrikan suurimman kansanryhmän eli zulujen kotiseutua. Täällä asuu myös suurin osa maan intialaista alkuperää olevasta väestöstä. Maisemaa hallitsevat valtavat sokeriruokoviljelmät ja tiheät eukalyptusmetsät.

Päivän päämäärämme on Mkuzen yksityinen luonnonsuojelualue Ghost-vuoren ja Jazini-järven tuntumassa.

Ennen kuin jätämme tämän pienen afrikkalaisen kuningaskunnan taaksemme, vierailemme paikallisella kynttilätehtaalla, jonka taidokkaasti tehdyissä kynttilöissä silmä lepää.

Lodgeen majoittumisen jälkeen teemme yhteisen retken, jonka aikana saamme ihailla Juzini-järveä ja sitä ympäröiviä kauniita maisemia.

Illalla nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 7 – Safari Hluhluwe-Umfolozissa

Tänään meitä odottaa jännittävä safari ehkäpä koko Etelä-Afrikan kauneimmassa kansallispuistossa. Hluhluwe-Umfolozi julistettiin ensimmäiseksi luonnonsuojelualueeksi Afrikassa. Tämä mäkinen, kooltaan noin 960 km2 suuruinen puisto on ainoa valtiolle kuuluva kansallispuisto KwaZulu-Natalissa. Se voi ylpeillä ”The Big Fivellä” eli viidellä suurella, jotka ovat leijona, elefantti, leopardi, sarvikuono ja puhveli. Nimitystä käyttivät alunperin metsästäjät, jotka pitivät näitä eläimiä vaarallisimpina ja myös halutuimpina saaliseläiminä. Näiden lisäksi puistossa elelee useita eri nisäkäslajeja, kuten esimerkiksi antilooppeja, virtahepoja, matelijoita, niilinkrokotiilejä ja yli 340 lintulajia. Njala-antiloopit eivät myöskään ole harvinainen näky täällä. Iltapäivällä jää mukavasti aikaa levähtää hetkinen. Illan koittaessa teemme auringonlaskuristeilyn Jozani-järvellä.

Illalla nautimme herkullisen illallisen samalla kun katselemme näyttäviä zulujen tansseja.

Päivä 8 – Lento Port Elizabethiin


Aamiaisen jälkeen on tullut aika jättää Kwazulu-Natal ja matkamme jatkuu kohti Port Elizabethia, joka sijaitsee Eastern Capen provinssissa. Noin kolmen tunnin pituinen bussimatka vie meidät halki vihreiden ja rehevien viljelysmaiden, avointen laitumien, laajojen sokeriruokoviljelmien ja tiheiden eukalyptusmetsien. Nyt on vuorossa kulkuneuvon vaihto ja matkamme Port Elisabethiin taittuu lentäen. Saavuttuamme perille PE`hen, kuten paikalliset asukkaat itse kaupunkiaan kutsuvat, odottaa meitä lyhyehkö bussikuljetus hotellillemme, jossa vietämme seuraavan yön.

Ilta on varattu omille tutkimusretkille Port Elisabethissa.

Päivä 9 – Tsitsikamma


Lyhyehkön kaupunkikiertoajelun jälkeen Port Elisabethissa lähdemme länteen pitkin luonnonkaunista 220 kilometriä pitkää Garden Route -reittiä, joka yhdistää Tsitsikamma Forestin kansallispuiston ja Storms River -joen lännessä sijaitsevaan Mossel Bayn lahteen. Matkalla pysähdymme hieman pidempään Tsitsikamman kansallispuistossa, joka on tunnettu erityisen runsaasta kasvillisuudestaan.

Rannikolla on useita suosittuja lomakohteita. Yksi niistä on Plettenberg eli lyhyesti Plett, jonka uskomattoman kaunis ympäristö ja luonnonkaunis ranta houkuttelee surffareita ja Etelä-Afrikan varakkaampaa väkeä.

Iltapäivällä saavumme Mossel Bayn historialliseen satamakaupunkiin, joka sijaitsee kauniilla paikalla Intian valtameren rannalla. Juuri tänne rantautui portugalilainen tutkimusmatkailija Bartolomeu Dias 3. helmikuuta 1488, kierrettyään ensin ensimmäisenä eurooppalaisena Hyväntoivonniemen ja mantereen eteläisimmän kärjen, Cape Agulhasin. Hyväntoivonniemelle hän antoi nimen Cabo de Tomentas eli ”myrskyjen niemi”.

Mossel Bay on suosittu lomakohde, jossa on paljon viehättäviä ravintoloita. Jos sää sallii, voit halutessasi pulahtaa uimaan Intian valtamereen hotellillemme saavuttaessa. Hotellimme sijaitsee aivan merenrannan tuntumassa.

Ilta on varattu omille aktiviteeteille Mossel Bayssa.

Päivä 10 – Retki käsityöläisten ja taiteilijoiden Krysnaan

Hieman lännempänä on Knysna, jonne teemme tänään retken. Tähän pikku kaupunkiin on asettunut paljon käsityöläisiä ja taiteilijoita, ilmapiiri kaupungissa on samalla sekä viehättävä että boheemi. Krysna sijaitsee suojaisassa merenlahdessa ja olosuhteet ostereiden viljelyyn ovat erinomaiset. Etelä-Afrikan kuuluisimmat osterit tulevat juuri täältä. Juuri täällä pidetään joka vuoden kesäkuun lopussa kuuluisat ja arvostetut osterifestivaalit.

Matkaamme veneellä kauniin laguunin poikki Featherbedin yksityiseen luonnonreservaattiin, joka on pinta-alaltaan 150 hehtaaria. Luonnonreservaatista avautuvat upeat näkymät merelle. Laguunin toisella puolella, Knysna Western Headissa, teemme noin 2.2 km pituisen helpohkon luontokävelyn, jonka aikana saamme ihailla rannikkomaisemia ja kuulemme alueen mielenkiintoisesta ekologiasta.

Luontovaelluksemme jälkeen nautimme erinomaisen lounaan ulkotiloissa, milkwood-puiden katveessa. Päiväretkemme kestää noin neljä tuntia, jonka jälkeen palaamme veneellä takaisin Knysnaan ja Mossel Bayhin. Illalla sinulla on omaa aikaa tutustua alueeseen lähemmin. 


Päivä 11 – Vehnäpeltoja ja historiallisia kaupunkeja


Tänään on tullut aika jättää rannikko ja otamme kurssin kohti länttä. Päivän päämäärämme on viinimaa ja sen pääkaupunki Stellenbosch. Maisemat reitillämme ovat erittäin vaihtelevia, näemme niin vuoria kuin vehnäpeltojakin. Päivän aikana ohitamme Etelä-Afrikan merkittävimpiä kaupunkeja, kuten Albertinan, Heidelbergin ja Swellendamin. Hyvällä onnella näemme yhden Etelä-Afrikan kiehtovimmista linnuista, uhanalaisen hopeakurjen, joka on myös Etelä-Afrikan kansallislintu.

Lounasaikaan saavumme Swellendamin kaupunkiin, joka on yksi Etelä-Afrikan vanhimmista ja kauneimmista kaupungeista. Täällä nautimme maittavan lounaan. Pian vehnäpellot vaihtuvat suorissa riveissä kasvaviin viiniköynnöksiin ja persikka-, omena- ja päärynäviljelmiin. Olemme saapuneet Etelä-Afrikan yhdelle tunnetuimmalle viinialueelle ja matkaamme mitä kauneimmassa kulttuurimaisemassa.

Iltapäivällä saavumme Stellenboschiin ja majoitumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin. Stellenboschissa ei tuoteta ainoastaan hyviä viinejä, kaupungista löytyy myös erinomaisia ravintoloita, joidenkin mielestä jopa maan parhaimpia.

Saavuttuamme Stellenboschiin sinulla on ilta omaa aikaa.

Päivä 12 – Historiallisia kaupunkeja ja viinikulttuuria

Stellenboschin viininviljelyn historian voidaan katsoa alkaneen vuonna 1679 kun kuvernööri Simon van der Stel ymmärsi alueen soveltuvuuden menestyksekkäälle maanviljelylle. Hän alkoikin kutsua alueen hedelmällistä laaksoa nimellä ”van der Stels bush”. Yhdessä Constantian ja Stenneboschin viiniviljelmät kuuluvat maan vanhimpien joukkoon. Ne ovat säilyttäneet merkittävän aseman maan viinikulttuurissa aina meidän päiviimme saakka. Täältä, jos mistä löytyy laatuviinejä jokaisen viininystävän makuun.

Päivän aikana teemme historiallisen kaupunkikävelyn, jonka aikana näemme useita vanhoja hyvin säilyneitä rakennuksia, joista vanhimmat ovat peräisin jo 1700-luvulta. Stellenboschin historiallinen museo tulee myös tutuksi.

Nyt on vuorossa bussimatka Backsbergin viinitilalle, joka on tunnettu laatuviineistään. Kuulemme enemmän alueen viineistä ja niiden historiasta, maistelemme viinejä ja nautimme erinomaisen lounaan.

Ensimmäinen kuvernööri Jan van Riebeeck istutti ensimmäiset viiniköynnökset Kapkaupungissa jo vuonna 1655. Varsinainen tuotanto pääsi vauhtiin vuosina 1660–1690 Ranskasta saapuneiden uudisasukkaiden, hugenottien, tulon myötä. Hugenotit, joista monet olivat olleet viinitilallisia Ranskassa, tulivat maahan pakolaisina kun protestantit julistettiin pannaan Ranskassa 1600-luvun puolivälissä.

Ilmasto ja maaperä ovat täällä lähes täydellisiä viininviljelyyn. Olosuhteet muistuttavat Välimeren alueen olosuhteita: kesät ovat lämpimiä ja kuivia ja talvet viileitä ja melko sateisia. Etelä-Afrikassa on nyt neljä virallisesti luokiteltua viinialuetta: Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River ja Breed River Valley. Nykyisistä noin kolmestakymmenestä viiniseudusta suurin osa sijaitsee näillä alueilla ja muutama muilla alueilla. Vanhimmat viiniseudut ovat Constantia, Stellenbosch ja Paarl.

Ilta Stellenboschissa on omaa aikaa.

Päivä 13 – Stellenboschista Kapkaupunkiin


Noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Kapkaupunki, jota miellyttävä Ilmasto suosii vuoden ympäri. Kapkaupungista tuli 1600-luvun puolivälissä kolmeksi vuosisadaksi merkittävä satamakaupunki Euroopasta Kaukoitään vievän purjehdusväylän varrella. Kaupungin tunnetuin maamerkki on Pöytävuori, jolle pääsee helposti köysiradan avulla ja jolta avautuvat näköalat ovat kirkkaalla säällä omaa luokkaansa. Saavuttuamme Kapkaupunkiin, teemme monipuolisen kaupunkikiertoajelun sisältäen muun muassa nousun Pöytävuorelle (säävaraus).

Päivä 14 – Hyväntoivonniemi ja pingviinejä


Teemme kokopäiväretken Hyväntoivonniemelle. 

Tämä maailmankuulu niemi sijaitsee luonnonpuistossa noin 70 kilometrin päässä Kapkaupungista. Puuttomilla vuorenrinteillä kasvaa kiehtovia kasveja, kuten proteoita ja kotoisia pelargonioita. Boulders Beach -rannalla pääsemme tervehtimään afrikanpingviinejä.

Illalla kokoonnumme vielä matkanpäätösillalliselle, jonka aikana saamme katsella paikallista ohjelmaa.

Päivä 15 – Vapaapäivä Kapkaupungissa


Tänään voit suunnitella ohjelmasi omien mielenkiinnonkohteidesi mukaan. Voit esimerkiksi käydä omin päin Robben Islandilla. Lipun Robben Islandille voit varata jo ennakkoon museon verkkosivuilta, katso matkan Hyvä tietää -osio.

Päivä 16 – Kotimatka alkaa


Vapaa-aikaa aina siihen saakka, kunnes on aika sanoa hyvästit Etelä-Afrikalle ja Kapkaupungille, ainakin tällä kertaa. Lentokenttäkuljetus ja kotimatka alkaa.

Päivä 17 – Saapuminen Helsinkiin


Saapuminen Helsinkiin. Nyt on tullut aika kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Johannesburg, Kapkaupunki–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 14 aamiaista
• 3 lounasta
• 6 illallista
• Ruoka lennoilla
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Lento Helsinki – Johannesburg. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2

Saapuminen Johannesburgiin. Bussikuljetus hotellille ja kaupunkikiertoajelu sisältäen vierailun Constitution Hillissä, bussi noin 40 km. Lennolla tarjoiltava aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Sandtonissa.

Päivä 3

Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview, bussi noin 430 km. Aamiainen ja illallinen. Kaksi yöpymistä lodgessa Hazyviewissa.

Päivä 4

Kokopäiväsafari Krugerin luonnonpuistossa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 5

Hazyview – Mbabane, Swzimaa, bussi noin 255 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Mbabanessa, Swazimaassa.

Päivä 6

Mbabane – Mkhuze. Retki Lebombo-vuorille, bussi noin 225 km. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä majatalossa Mkhuzessa.

Päivä 7

Safari Hluhluwe-Umfolosin kansallispuistossa. Veneretki auringonlaskun aikaan Jozini-järvellä ja zulujen perinteisiä tansseja. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 8

Mkhuze – Port Elizabeth, bussi noin 285 km. Lento Johannesburgin kautta Port Elizabethiin. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Port Elizabethissa.

Päivä 9

Port Elisabeth – Tsitsikamma Forestin kansallispuisto – Mossel Bay, bussi noin 380 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Mossel Bayssä.

Päivä 10

Retki Knysnan ja Featherbedsin luonnonsuojelualueille, bussi noin 215 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11

Knysna – Swellendam – Stellenbosch, bussi noin 465 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Stellenboschissa.

Päivä 12

Kaupunkikiertoajelu Stellenboschissa ja viinitilalla vierailu sisältäen viininmaistajaiset ja lounaan. Aamiainen ja lounas.

Päivä 13

Stellenbosch – Kapstaden, bussi noin 55 km. Kiertoajelu sisältäen Bo-Kaapin ja Pöytävuoren. Aamiainen. Kolme hotelliyöpymistä Kapkaupungissa.

Päivä 14

Retki Hyväntoivonniemelle, bussi noin 130 km. Vierailu Cape Peninsulan kansallispuistossa ja tutustuminen Simonstownin pingviiniyhteiskuntaan. Aamiainen ja matkanpäätösillalinen paikallisen esityksen kera,

Päivä 15

Päivä varattu omille aktiviteeteille Kapkaupungissa. Aamiainen.

Päivä 16

Kotimatka alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 17

Saapuminen Helsinkiin,

Etelä-Afrikka

Asukasluku 56 milj. 

Pinta-ala 1 219 090 km²
Uskonto
Kristittyjä (enemmistö protestantteja), lisäksi mm. muslimeja, hinduja,
Valuutta
Rand (ZAR)
Kieli
Yhdellätoista kielellä on virallinen status: englanti, afrikaans, ndebele, eteläinen sotho, pohjoinen sotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa ja zulu.
Aikaero
Talvella sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot, meno Helsinki – Johannesburg, paluu Kapkaupunki – Helsinki ja maan sisäiset lennot, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa/lodgessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, 

Matkaohjelma
Matkaohjelman hotellitiedot ovat alustavia ja hotelli voi vaihtua toiseen ilman, että se vaikuttaa matkaohjelman sisältöön, vaikka hotelli saattaa sijaita eri kaupungissa kuin ilmoitettu.

Valuutta
Etelä-Afrikan randi (ZAR)

Pienehkö summa randeja kannattaa vaihtaa valmiiksi jo kotimaassa ennen matkaa, jottet heti matkan aluksi joudu etsimään rahanvaihtopaikkaa tai pankkiautomaattia. Luottokortit hyväksytään melko yleisesti ja niillä voi nostaa rahaa myös pankkiautomaateista.

Juomarahat 

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin 75 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen koko ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Laajassa Etelä-Afrikan tasavallassa on useita ilmastovyöhykkeitä riippuen sijainnista, korkeudesta merenpinnalta ja etäisyydestä rannikolta. Eteläisen pallonpuoliskon vuodenajat ovat käänteiset verrattuna omiimme; kevät on syys–lokakuussa, kesä joulu–maaliskuussa, syksy huhti–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa. Etelä-Afrikan kesäkuukaudet ovat pääsääntöisesti lämpimiä (päivän ylin lämpötila 25–30 astetta, vuorokauden alin 15–20 astetta) ja sateisia, kun taas talvikuukausina on aurinkoisia ja kirkkaita päiviä, jolloin lämpötila voi sisämaan ylängöillä laskea pakkasen puolelle, mutta auringon paisteessa on päivällä alueesta riippuen 15–25 astetta lämmintä. Intian valtameren rannikolla lämpötilat ovat aina korkeampia.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Kestävät, helposti pestävät puuvillavaatteet sopivat hyvin päiväretkille. Takki tai lämmin pusero voi olla tarpeen aikaisin aamulla ja viileinä iltoina. Ilmapiiri käyttämissämme hotelleissa on melko epämuodollinen. Suosittelemme käytännöllisiä, matalakorkoisia kenkiä kävelyretkiin kaupungeissa ja luonnossa. Auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, kiikarit safareille sekä tietysti kamera, muistikortteja ja vara-akku kannattaa ottaa mukaan. Muista myös uimapuku. Useimmissa hotelleissa on uima-allas. Sadetakki tai ainakin sateenvarjo voi olla myös tarpeen.

Muuta
Lennoista
Koneen ruumaan menevää, kirjattavaa matkatavaraa saa olla maksutta mukana yksi enintään 23 kg painava matkalaukku per matkustaja (ympärysmitta yht. max 158 cm) ja käsimatkatavaraa yksi enintään 8 kg painava laukku (max. 56 x 36 x 23 cm) ja pieni henkilökohtainen esine (esim. käsilaukku, kameralaukku tai pieni kannettava tietokone).

Robben Island
Jos haluat vapaapäivänä (ohjelman 15. päivä) käydä Robben Islandilla, voit ostaa lipun ennakkoon museon verkkosivuilta www.robben-island.org.za. Suosittelemme lipun hankkimista ennakkoon.

Lue lisää Etelä-Afrikasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2020-11-26 17 päivää Etelä-Afrikka Helsinki 4 390 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2021-03-07 17 päivää Etelä-Afrikka Helsinki 4 350 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma
 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.