Viinivaellus Piemontessa

Vaellusmatkamme vie sinut Piemonten viini- ja ruokamaakuntaan Alppien juurelle Luoteis-Italiaan. Vaellamme kauniissa luonnossa ja tutustumme viehättäviin italialaisiin pikkukaupunkeihin. Maistelemme Barolo-, Barbaresco- ja Barbera-viinejä ja suosittuja herkkuruokia, käymme tryffelijahdissa ja teemme veneretken kauniilla Lago Maggiorella. Patikoimme viinirinteillä ja kastanjametsissä ja teemme junalla retken Sveitsiin.

UUTTA ! TEMA Privaatti - matka vain sinulle ja läheisillesi. Kysy lisää asiakaspalvelustamme!

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - Ruoka- ja viinimatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vierailu trifolaun luona ja tryffelin maistelu
 • Junamatka Sveitsiin
 • Viinivaellukset Barbarescossa ja Barolossa
 • Vesiputous ja jalokastanjat
 • Veneretki Isola Bellalle

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Matka alkaa
Reittilento saapuu aamupäivällä Milanon Malpensan lentokentälle, jossa Tema-opas on vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla ihanaan Alban kaupunkiin. Majoitumme Albaan matkan kolmeksi ensimmäiseksi yöksi ja illalla kokoonnumme yhteiselle päivälliselle.

Päivä 2 – Viinivaellus Barbarescossa
Tänään lähdemme bussilla pohjoiseen päin Neiveen aloittaaksemme päivän lyhyehköllä vaelluksella. Patikoimme kolmen neljän kilometrin matkan kumpuilevassa maastossa keskellä viiniköynnösten rivejä. Päämäärämme on pieni Barbarescon kylä, jossa valmistetaan DOCG-laatuluokiteltua viiniä – Nebbiolo-rypäleistä kuten Barolo-viiniäkin, mutta Baroloa vähän miedompaa.

Pienen tauon jälkeen jatkamme matkaa bussilla Treisoon, jossa katamme esiin herkullisen retkilounaan. Lounaalla nautimme tietysti Barbaresco-viiniä. Päivän päätteeksi vaellamme seitsemän kilometrin matkan takaisin hotelliimme Albassa.

Päivä 3 – Barolo
Aloitamme tänään päivän suuntaamalla bussilla etelään päin Monforte d´Alban pikkukylään. Sen näköalapaikalta katselemme ensin Barolon ympäröiviä maita ja aloitamme sitten päivän vaelluksen pitkin polkuja, jotka vievät meidän viiniköynnösten, hedelmä- ja pähkinäpuiden keskelle. Nautimme lounaan baari-terassilla.

Iltapäivällä vierailemme viininviljelijäperheen luona Grinzane Cavourin kylässä. Meille esitellään Piemonten jaloimpia ja tunnetuimpia viinejä ja saamme maistaa myös jotain kotona valmistettua, herkullista pikkupurtavaa. Päätämme oleskelumme Albassa oikeaan juhla-ateriaan. Näköala yli viiniviljelmien ja kauniiden vuorenhuippujen on jo elämys itsessäänkin!

Päivä 4 – Tryffelijahti
Mystinen tryffeli on maailman kallein ja halutuin sieni. Teemme yhdessä trifolaun eli tryffelin "metsästäjän" ja hänen hyvin koulutetun koiransa kanssa lyhyehkön kävelyretken. Vahvasti tuoksuvat sienet piileskelevät usein heti maanpinnan alla.

Tuore leipä, tryffelillä maustettu oliiviöljy ja salami, robiola-juusto raastetun tryffelin kera ja täyteläinen Barbera-viini tekevät pienestä maistelumenyystämme täydellisen. Sitten onkin jo aika jättää hyvästit Alballe ja suunnata Bavenon kaupunkiin Lago Maggioren rannalle.

Lago Maggiore on ranskalaisen kirjailija Gustave Flaubertin mukaan kaikkein hienostunein ja sensuellein paikka, jonka luonto on luonut. Monet matkailijasukupolvet ovat ihastuneet kauniiseen järveen, jota ympäröivät vihreät vuoret ja rinteille rakennetut upeat huvilat ja puistot. Vietämme matkan viimeiset neljä yötä Bavenossa.

Päivä 5 – Metsävaellus Cannerosta Cannobioon
Tänään vaellamme jalokastanjaa kasvavissa metsissä ja nautimme loistavista näkymistä järvelle ja vuorille. Noin kahdeksan kilometrin pituinen vaellusreittimme kulkee Canneron kylästä Cannobioon. San Gottardon keskiaikaisen kirkon luona pidämme tervetulleen tauon.

Vaelluksen aikana ohitamme vesiputouksen ja jyrkkiä kallioita. Cannobion pikkukylän luona pastelliväriset talot heijastuvat järven kirkkaaseen veteen. Palattuamme Bavenoon sinulla on illalla aikaa omille löytöretkille. Kysy Tema-oppaalta neuvoja ja vinkkejä.

Päivä 6 – Maailmankuulut Isola Bella ja Isola Madre
Isola Bella on yksi Lago Maggioren saarista, ja sinne suuntaamme tänään laivalla hotellistamme. Saari on maailmankuulu barokkipalatsistaan ja terassipuutarhoistaan ja sitä ovat ihailleet myös monet kuuluisuudet kuten Charles Dickens ja Napoleon.

Isola Bellalta jatkamme matkaa laivalla Stresaan, jossa sinulla on omaa aikaa. Lounaan jälkeen nousemme taas toiseen laivaan Stresassa ja suuntaamme Isola Madrelle, jossa käymme renessanssipalatsissa ja Isola Madren puistossa. Päivän retken päätteeksi palaamme laivalla Isola Madrelta takaisin Bavenoon. Iltapäivällä ja illalla sinulla on omaa aikaa.

Päivä 7 – Locarnoon, Sveitsiin
Tänään päivä alkaa lyhyehköllä bussimatkalla Domodossolaan, jossa nousemme Treno Panoramico delle Centovalli -junaan. Junamatka, joka kestää noin kaksi tuntia, vie meidät metsien halki ja ohi vuorien ja vesiputousten Locarnoon Sveitsiin.

Rata kulkee yli monen sillan ja läpi useamman tunnelin, ja sen varrelta avautuu kauniita maisemia. Matkan pää Locarno sijaitsee Lago Maggioren pohjoispäässä. Locarnossa sinulla on omaa aikaa tutustua kaupunkiin ja poiketa johonkin kadunvarren viihtyisään kahvilaan tai ostoksille. Jos sää sallii, palaamme Bavenoon laivalla. Illalla nautimme vielä Bavenossa yhdessä jäähyväispäivällisen.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
On tullut aika jättää jäähyväiset Italialle ja suunnata takaisin Milanoon lentoasemalle, josta paluulento lähtee illansuussa. Sanomme siis Arrivederci ja näkemiin seuraavaan kertaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Milano.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 2 lounasta  
• 4 illallista
• 1 viininmaistelu
• 1 tryffelimaistelu
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut.

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Milano. Milano – Alba, bussi noin 180 km. Illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Albassa.

Päivä 2
Viinivaellus Barbarescon viinialueella, yht. noin 15 km. Bussimatkat noin 6 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 3
Viinivaellus Barolon viinialueella noin 4 km. Bussimatkat noin 35 km. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 4
Vierailu tryffelin metsästäjän luona ja tryffelimaistiaiset, bussimatka noin 190 km. Aamiainen ja illallinen. Neljä hotelliyöpymistä Bavenossa.

Päivä 5
Vaellus Cannerosta Cannobioon, noin 8 km, korkeuseroa noin 250 m. Bussimatkat yhteensä noin 26 km. Aamiainen.

Päivä 6
Laivaretki Baveno – Isola Bella – Stresa – Isola Madre – Baveno. Vierailut Isola Bellalla ja Isola Madrella ja omaa aikaa Stresassa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Baveno – Domodossola, bussi noin 40 km, Domodossola – Locarno (Sveitsi), juna noin 2 tuntia. Locarno – Baveno, laivamatka noin 3 tuntia. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Baveno – Milano, bussi noin 60 km. Reittilento Milano – Helsinki. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Milano, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Hotelleista
Bavenon ja Stresan kylät ovat pieniä ja näin ollen saatamme asua muissakin, kuin päiväohjelmassa mainituissa hotelleissa. Majoitumme kuitenkin aina Zacherra-ketjun hotelleissa, joten hotellien taso on sama kuin alkuperäistenkin, ei alhaisempi.

Valuutta
Euro

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi 10 e / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Keväällä ja syksyllä voi Piemontessa olla vielä viileää aamuisin ja iltaisin ja sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että pakkaat mukaan vaelluksia varten tukevammat, pitäväpohjaiset ja nilkkaa tukevat kengät tai vaelluskengät. Mukaan kannattaa pakata myös lämpimämpiä vaatteita ja kevyt sadeasu. Ravintolaillallisille on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun.

Lue lisää varustautumisesta vaellusmatkaan alempana olevasta linkistä.

Vaellusmatka
Viinivaelluksella tahti on rauhallinen ja leppoisa ja matkaan sisältyy monenlaisia elämyksiä. Päivittäiset ajomatkat ovat lyhyitä ja sinulle jää myös omaa aikaa.

Päivä 2. Vaellusreitti kulkee sekä aamu- että iltapäivällä savimaalla viiniviljelmillä viiniköynnösten keskellä. Maasto on välillä tasaista välillä kumpuilevaa, mutta suuria korkeuseroja ei ole. Polut kulkevat savimaalla. Aamupäivällä vaelletaan n. 1,5 t ja iltapäivällä n. 2 t.

Päivä 3. Vaellusreitti kulkee savimaalla viiniviljelmillä ja metsässä metsäpoluilla. Aamupäivällä reitillä on paikoin verran ylä- ja alamäkeä, iltapäivällä tasaista. Aamupäivällä vaelletaan n. 1,5 t, iltapäivällä n. 1,5 t.

Päivä 5. Vaellusreitti kulkee sekä aamu- että iltapäivällä Maggiorejärven yläpuolella, metsäpoluilla. Polulla on jonkin verran kiviä ja kalliota, mutta ei irtosoraa. Aamupäivällä reitti nousee ylöspäin n. 100 m. Iltapäivällä on reitin alussa jyrkkä ylämäki (n. 150 m), jossa polku kiemurtelee serpentiininä, sen jälkeen on pitkä alamäki. Sekä nousussa että laskeutumisessa on välillä sopivasti tasaisempia osuuksia. Aamupäivällä vaelletaan n. 1,5–2 t, iltapäivällä n. 2 t.

Vaellusten reitteihin voidaan joutua tekemään muutoksia sääolosuhteista johtuen.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.


Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.